Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SW legends könyvek

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ezt én se értem és itt már tényként van ez elkönyvelve....ööö miért is? Revan anonim forrása alapján? Ünneprontó leszek, de ez nekem édeskevés.

Hát a Maxim nekünk írt válaszában van egy ilyen rész:

"Mii jelenleg csak hosszú átfutással tudunk nyilatkozatot kiadni vagy akár interjún részt venni, mivel mindent engedélyeztetnünk kell, így ezt nem is tartjuk ebben az időszakban kivitelezhetőnek. Persze adott kérdésekre igyekszünk válaszolni egy-egy kiadvánnyal vagy az esetleges terveinkkel kapcsolatban, de ennél többet jelenleg nem tudunk ígérni. Hirdetésekre és egyebekre pedig egyelőre biztosan nem tartunk igényt majd."

Ez nagyjából megerősíti azt, amit Revan mond.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Hozzászólás ideje:

Damien Valentine (Darth Angelus) A Birodalom örökösei felújított változatát is elkészítette. Így kellett volna eredetileg is megcsinálni, de nem biztos, hogy minden esetben kellett volna változtatni. Remélem a Sötét erők ébredése, amit már beharangozott a készítő, abból már nem kell felújított változatot készíteni.

Szerkesztve: - tomcsi80

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Kielemeztettem az MI-vel a hosszú, több szerzős Star Wars sorozatok (A Köztársaság Fénykora, Az Új Jedi rend, A Legacy of the Force és a Fate of the Jedi) goodreads-es fogadtatását. Ezt írta:
„Köztársaság Fénykora (High Republic – adult + YA)

Átlag: ~4.05

Szórás: alacsony–közepes (a felnőtt + YA kötetek egységesen jól szerepelnek, nincsenek igazán gyenge darabok)

Következtetés: egyértelműen a legnépszerűbb sorozat, konzisztens minőség minden fázisban.

Legacy of the Force

Átlag: ~3.90

Szórás: közepes (néhány erősebb kötet, pl. Sacrifice ~4.05, a többi 3.85–3.95 között)

Következtetés: második hely, stabil átlag, de nem olyan kiemelkedő és konzisztens, mint a High Republic.

Fate of the Jedi

Átlag: ~3.88

Szórás: közepes (átlagosan jó, néhány 4.0+ kötet, de nincs kiemelkedően magas érték)

Következtetés: harmadik hely, szintén stabil, de kicsit gyengébb átlag, mint a LotF‑nél.

Új Jedi Rend (The New Jedi Order)

Átlag: ~3.85

Szórás: magas (sok közepes könyv, néhány kiemelkedő darab – pl. Traitor, Unifying Force)

Következtetés: utolsó hely, átlagos fogadtatás, kevés konzisztens erősség, az átlagot főként néhány gyöngyszem húzza fel.”

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A legendák regényekkel nem az Disney EU könvyes zopikban foglalkozunk! A HR-t kár volt idekeverni.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Öröm látni, hogy a Köztársaság Fénykora regények ilyen népszerűek. Tehát nem vagyok egyedül, nem csak én tartom nagyrészt kiválónak ezt a szériát. Kíváncsi vagyok, hogyan teljesítenek majd a magyar kiadások - nálam - az Új Jedi Rend, a Legacy of the Force és a Fate of the Jedi esetében.

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:

A Birodalom örökösei felújított változatához ugyanúgy elkészítették az eredetihez hasonlóan az 1-16 rész egybegyúrt verzióját.

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:
  • Szerző

"Szokás az új kánonra haragudni, meg a nyolcadik részt és Rian Johnsont utálni, amiért tönkretette Luke karakterét. És szokás ilyenkor felemlegetni, hogy bezzeg a Legends. Hát, a rossz hír, hogy a Legends ugyanúgy eltörte Luke karakterét (meg Leiáét, meg Hanét, meg mindenkiét), hogy kényelmesre vehessen egy drámát – ami mellesleg egy baromi jól felvezetett, és baromi ütős dráma lett volna, ha nem végtelenül buta viselkedéssel generált álkonfliktusokból, hanem a karakterek eddigi útjából építkezik, és azt bontja ki, ami már eddig is bennük volt, ahelyett, hogy egy tök lusta konfliktusba erőltetné bele őket.
Ez a könyv vizsgapéldája annak, hogyan építsünk galaxis méretű krízist arra, hogy emberek – családtagok – nem beszélnek egymással. (Ne nagyon kövessük a példát, rohadt bosszantó és értelmetlen megoldás. Meg lusta. Meg logikátlan. Meg minden. Szóval ne.)"

"Itt egyébként még erősebben érzem azt, amit a New Jedi Order alatt is éreztem már: ennek a sorozatnak (expanded universe-nek, legendáknak, akárminek) baromira nem tesz jót, hogy ennyire sok szerző írja. Vagyis nem önmagában a sok szerző, hanem hogy néhányan rohadtul nem figyelnek arra, amit mások írtak. Csak az eseményekre legfeljebb, amit aztán egy sorozaton belül három szerző három különböző módon interpretál ugyanannak a szereplőnek a szemszögéből. És így lesz Luke a világ legkövetkezetlenebb Jedi mestere és nagybátyja, így lesz Leia és Han sokkal rosszabb anya és apa – és Leia még sokkal csapnivalóbb politikus –, mint amilyet a helyzetük indokol, és így lesz Jacen karakterútja egy hanyag munkával simán egybitesre agyoncsapva.
Ezt a könyvet még Boba Fett történetszála se tudta menteni, mert ebben a könyvben még Boba Fett is közepesen buta."

Részlet egy olvasó kritikájából a Legacy of the Force 2. részéről. (Bloodlines) Érdekes lesz összehasonlítani Luke, Leia és Han ívét a NJO, LOTF, és FOTJ regénysorozatokban, valamint a folytatás-trilógiában. Bízom benne, hogy a Maxim végigviszi őket. Kíváncsi vagyok, vajon hány olvasó gondolja majd úgy, mint fentebb, vagy máshogy.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

R. A. Salvatore: Az Új Jedi Rend: Vector Prime (Elsődleges vektor)

Nagyon-nagyon régóta várt könyv érkezett meg a magyar könyvpiacra. Ez Az Új Jedi Rend regénysorozat első kötete, a Vector Prime. Ez a könyv több szempontból is jelentős mérföldkőnek számít a Star Wars irodalom történetében.
Menjünk vissza egy kicsit a 90-es évekbe. 1991-től kezdve a Star Wars regénykiadás a képregénykiadással együtt megkezdte új reneszánszát. Egyre több regény és képregény látott napvilágot. Míg a Dark Horse kiadó viszonylag hamar belevágott olyan rendhagyó és újító címekbe, mint például a Jedi Históriák (Tales of the Jedi), addig a Bantam Spectra gondozásában megjelent regények az esetek többségében megmaradtak az endori csata után játszódó Új Köztársaság történeteknél. Na jó, persze volt pár kivétel, és a Birodalom idejében játszódó regényekkel is előrukkoltak. Az Új Köztársaság érája sosem tartozott a kedvenceim közé. Míg a Timothy Zahn, Kevin J. Anderson, vagy épp a Michael A. Stackpole és Aaron Allston nevével fémjelzett regények nagy népszerűségre tettek szert, én addig jelentősen visszafogottan olvastam a Thrawn, a Thrawn keze és a Jedi Akadémia sorozatokat. Volt még balszerencsém pár, még ezeknél is gyengébbre sikerült alkotásokhoz is. Rövid idő után el is ment a kedvem az ÚK könyvektől. Itt jegyzem meg: engem sosem tudott magával ragadni Zahn klasszikus Thrawn-trilógiája, sosem tartottam alkalmasnak a folytatás-trilógia szerepének betöltésére.
A 90-es években az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány konfliktusa pár év alatt elcsépelté és önismétlővé vált. Nem csoda, hogy Timothy Zahn le akarta zárni az egészet A jövő látomásával. Ezt a kifulladást már a Lucasbooks-nál is érzékelték. Már a 90-es évek közepén megindult egy új konfliktus alapjainak kidolgozása. A Lucasfilm könyves részlegénél dolgozok lerakták a yuuzhan vongok jelentette új fenyegetés alapjait. Viszont egy darabig mégsem használták fel. A 90-es évek végén új korszak köszöntött be a Star Wars világába. Elindult az előzmény-trilógia, és e mellett a Del Rey Random House vette át a regények kiadását. Az új kiadónál eldöntötték, hogy valami nagyon nagyszabású, sok kötetes sorozatot indítanak el, amit természetesen több szerző fog jegyezni. Eleinte egy másik galaxisból érkezett Sith sereg inváziója lebegett mindenki szeme előtt, de ezt George Lucas nem engedte, helyette inkább egy teljesen új ellenség behozását szorgalmazta. Ekkor tértek vissza a yuuzhan vong koncepcióhoz, és gyorsan véglegesítették az alapokat.
A Random House nagyszabású nyitányt akart, egy másfajta hangulatot képviselő, és egyben egy tragikus veszteséget feldolgozó nyitó kötetet. A cél az volt, hogy az eredeti trilógia hősei mellett az új generáció is egyre nagyobb szerepet kapjon, hogy aztán később a stafétát átadhassák nekik. E mellett fontos volt, hogy az olvasók kapjanak egy nem várt fordulatot. Így dőlt el, hogy az egyik filmes karaktertől végül ebben a regényben kellett búcsút venni. Az eredeti kiadó sokáig kereste a megfelelő személyt az első rész megírásához. Nagyon hálás vagyok, hogy pont a kedvenc szerzőmre, R. A. Salvatore-ra esett a választás. Salvatore a 90-es évek végére már egy nagyon befutott, népszerű fantasy szerzőnek számított. A Drizzt regények, a Démonháború sorozat és még számtalan népszerű könyv szerzőjeként biztos választás volt. Bob nagyon jó érzékkel képes ábrázolni a családi idillt, a békés világot fenyegető veszedelmet és a hősies önfeláldozást. A fantasy regényeiben a családi dráma fontos szerepet játszik. Nincs ez másként a Vector Prime regényben sem.
Yavin után 25-ben járunk. Az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány között már hosszú évek óta béke van. A galaktikus kormányzatnak ennek ellenére nehéz egységben tartani a különféle kultúrákat. Hamarosan újra fellángolnak a Köztársaság-ellenes hangok. Luke-ra, Leiára és az Új Jedi Rend tagjaira hárul a feladat, hogy elsimítsák a konfliktusokat és fenntartsák a békét. Ez az utóbbi években egyre nehezebb lesz. A különféle diplomáciai küldetések során egyes Jedi-lovagok túlságosan is önhatalmúan cselekednek, nem mérlegleve a döntéseik következményeit. A Rhommamool és az Osarian között fennálló konfliktus egy túlbuzgó Jedi miatt kis híján katasztrófába torkollik. Luke-ra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy jobban kontrollálja a Jedi Rendet. A nagymester fontolgatja a Jedi Tanács újraalapítását. Ez azonban korántsem egyszerű feladat. A Köztársaság-ellenes hangokat egy különös, idegen hatalom szítja fel. A yuuzhan vongok faja egy másik galaxisból érkezett. A céljuk a hódítás és a pusztítás. Azért jöttek, hogy elvegyenek mindent és a saját képükre formálják a világmindenséget. Torz idegnek ők, pusztító biotechnológiával, különös fájdalom-kultusszal. Minden szempontból eltérnek a szokásos Star Wars gonoszoktól.
A regényben szép lassan épül fel a yuuzhan vongok jelentette fenyegetés. Salvatore kiválóan megragadja a lappangó, árnyak közt tevékenykedő idegen kémek, szabotőrök és a betörni készülő Vong Praetoriátus jelentette feszültséget. A könyv első fele lassan építkezik. Az egyik oldalon az ellenség tevékenységét követhetjük figyelemmel. A másik oldalon a hősök hétköznapi tetteit kísérhetjük. A Skywalker és a Solo család még egyszer utoljára összejön a Dubrillionnál, Lando új vállalkozása helyszínén. Itt úgy éreztem, egy búcsúnak lehetünk tanúi. A régi és az új generáció tagjai még egyszer utoljára örömteli pillanatokat élhetnek át. Az utolsó boldog percek voltak ezek, mielőtt a galaxis örökre megváltozik.
Utána jött a katasztrófa a Sernpidalon. Han, Anakin és Csubakka hősies küzdelme a civilekért. Ez volt a regény egyik érzelmi csúcspontja. Tudtam, mi fog történni, hiszen 27 éve jelent meg a könyv, és ezen jelenetek nagy visszhangot váltottak ki 1999-ben. Szívszorító volt látni Csubakka áldozatát, Han elkeseredését. Azt a helyzetet, amiben nem volt jó megoldás és a túlélés érdekében gyors döntést kellett hozni. Még úgy is, hogy tudtam mi következik, könny csordult a szemembe.
Másik kedvenc jelenetem, amelyben Luke és Mara a Belkadanon szembesülnek a vong fertőzéssel. Mara és Yomin Carr párbaja a legjobb Star Wars pillanatok egyike. Itt ki kell fejtenem, hogy Luke és Mara kapcsolata mennyire meghitt, bensőséges. Salvatore sokkal jobban tudta ábrázolni a kapcsolatukat, mint Zahn. Végre valahára úgy éreztem, hogy Luke és Mara egy pár, mély érzelmi kötelékekkel. Mara betegsége beárnyékolja a boldogságukat, de Luke-ban ott a remény, hogy még találnak megoldást.
Jacen, Jaina és Anakin. Végre egy regény, ami középpontba helyezi őket. Mióta vártam erre. Mindhárman fontos szerepet játszottak az eseményekben. Jacen itt a lehető legjobb úton jár, hogy bölcs Jedi-lovag váljon belőle, a Skywalkerek méltó örököse. Anakin Solo egy kissé forrófejű, de helyén van a szíve. Jacen és Anakin párbeszédei az Erőről, a Jedi Rendről, a szerepükről az életben igazi érett, mély gondolatokat tartalmaznak. Jaina igazi harcos jellem, kiváló pilóta. Belőle egy kicsit kevesebbet kap az olvasó, de a sűrű események miatt ez érthető.
A regény második felében egymás után jönnek a váratlan fordulatok, veszteségek, a szembenézés az új ellenséggel. A túlélésért való küzdelem, a versenyfutás az idővel és az első harcok a vongokkal mind telis-tele vannak feszült, drámai pillanatokkal. A végső összecsapás pedig igazán epikus lett. Pontosabban nem is a végső, hiszen a yuuzhan vongok inváziója még csak most kezdődött el…
Kiváló indítás. A 90-es évek összes Star Wars regénye közül ez a legjobb. Természetesen a 2000-es évektől számtalan nagyszerű darab követte. A Vector Prime azért is mérföldkő, mivel innentől kezdve egyre gyakrabban születtek olyan regények, melyek mély nyomot hagytak a Star Wars irodalomban. Ez a regény pedig talán az első olyan könyv, aminél el tudom mondani: igen, ez egy csodás alternatív VII. epizód. Sokkal inkább méltóbb erre a címre, mint A Birodalom örökösei. Érdekes lesz olvasni a folytatásokat. Az Új Jedi Rend nagyon hosszú sorozat és valószínűleg nem lesz minden egyes darabja ilyen remek. De biztos vagyok benne, hogy még olvashatunk jó pár rejtett gyöngyszemet. Köszönet a Maxim kiadónak, amiért belevágtak ebbe a nagyszabású eposzba.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Account

Navigation

Keresés

Böngésző push értesítéseinek konfigurálása

Chrome (Android)
  1. Koppints a címsáv melletti lakat ikonra.
  2. Koppints az Engedélyek → Értesítések lehetőségre.
  3. Módosítsd a beállításokat.
Chrome (Desktop)
  1. Kattints a lakat ikonra a címsorban.
  2. Válaszd a Webhelybeállítások lehetőséget.
  3. Keresd meg az Értesítések elemet, és módosítsd a beállításokat.