Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Értékeld a filmet

Milyen osztályzatot adnál a filmnek? 7 felhasználó szavazott

1. 1. Milyen osztályzatot adnál a filmnek?

• 5
      28%
    • 4
      0%
      0
    • 3
      71%
    • 2
      0%
      0
    • 1
      0%
      0

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Na szóval. Ez a film olyan, mintha szanaszét fókuszcsoportozták volna, hogy lehetőleg semmi olyan ne legyen benne, amin bárki fel tudná magát baszni (valószínűleg ez is történt), semmi kockázatot nem vállal, emiatt eléggé sótlan, illetve a legnagyobb hangsúlyt arra fekteti, hogy az is értse a sztorit, aki még nem látott semmi előzményt. Ezt szerintem amúgy sikeresen teljesíti, mellette viszont ilyen kikacsintásokon meg easter eggeken kívül kb. semmit nem ad a régebbi fanoknak olyan szinten, hogy a Mandóverzum történetét egy centivel se mozdítja előrébb. Nagyon keveset csinál, de amit csinál, azt amúgy vállalhatóan teszi, pörgős, akciódús, jók a helyszínek, többnyire a látvány is, f*sza a zene. A párbeszédek nem Acolyte szintűek, az expozíció nem esik le a képernyőről annak ellenére sem, hogy elég sok van benne. Jobbnak ítélem meg, mint a Boba Fett könyvét és a Mando 3. évadát, de az első két évad szintjét szerintem nem éri el, elsősorban azért, mert nagyon erőltetetten próbál egy standalone adventure lenni és semmi igazán jelentőségteljes nem történik benne. Az anzellanok poénkodása lehet, hogy valakinek sok lesz, Grogu viszont tök jó, ő elég sokat fejlődik a filmben. Az univerzum szempontjából igazából az adja szerintem a legtöbbet, hogy végre megtudtuk, mi van Rottával a TCW után.

Összességében azt a mondatomat tudnám kiemelni, hogy amit csinál, azt nem csinálja rosszul, viszont végig azt éreztem, hogy ez a film nem nekem készült (amivel amúgy végülis nincs gond, csak nem tudom, hogy a kitűzött célját az új nézőkkel mennyire fogja tudni teljesíteni, ezt nem tudom megítélni). Illetve hét év után egy ilyen kis langyoska sztorival visszarakni az SW-t a moziba, szerintem egy kicsit sovány. Ez utóbbi a legnagyobb bajom.

Részletesebben: https://www.gsplus.hu/kritika/star-wars-a-mandalori-es-grogu-kritika-review-the-mandalorian-382332.html

Hozzászólás ideje:

A gyerek lemaradt a bemutatóról, asszony azt mondta bogy megnézi vele a hétvégén mégegyszer. Miután kijottünk a vetítésről azt mondta hogy nincs az az isten hogy ezt mégegyszer végigülje, borzalmas volt...

Pedig szereti a sorozatot.

Rám vár a feladat, pedig...

Hozzászólás ideje:

Bár jól szórakoztam, mégis olyan semmi extra volt ez a film. Egy egyszerű kalandfilm, amit bárki élvezhet, az is, aki egy perc Star Warst nem látott korábban, a nagy történetet semmivel sem mozdítja előre. 7 év mozis szünet után viszont azért ez hagy némi hiányérzetet nekem, még úgy is, hogy az interjúk alapján erre lehetett számítani. Tudatosan csinálták ilyenre. Hogy ez mennyire jön majd be a Lucasfilmnek, az idő eldönti. Az Arénában a terem, ahol én néztem, félig se telt meg, ez azért elég aggasztónak tűnik - ilyet SW mozin még nem tapasztaltam, még a Solón is tele volt első nap...

Hozzászólás ideje:

Mi a francért jöttem be ide magam sem tudom. Na sebaj. Az elvárásaim amúgy sem voltak túl magasak. Szerintem akkor is jól fogok szórakozni holnap. Nekem annyi most elég lesz.

Hozzászólás ideje:
49 perccel korábban, csoli1138 írta:

Mi a francért jöttem be ide magam sem tudom. Na sebaj. Az elvárásaim amúgy sem voltak túl magasak. Szerintem akkor is jól fogok szórakozni holnap. Nekem annyi most elég lesz.

Biztosan jól fogsz szórakozni. ) Mi is jól szórakoztunk, ha ez a fentiek miatt nem lenne egyértelmű. D

Hozzászólás ideje:
1 órával ezelőtt, Pildi írta:

Biztosan jól fogsz szórakozni. ) Mi is jól szórakoztunk, ha ez a fentiek miatt nem lenne egyértelmű. D

Köszönöm, bizakodtam eddig is, nem lesz itt gond.

Hozzászólás ideje:

A tegnap esti újrázás után nekem is jobban tetszett, így hogy már tudtam, mire számítsak. Alapvetően el lehet vele lenni, talán a közepe lehetne egy kicsit feszesebbre vágva. Továbbra is az a fő bajom, hogy ilyen nothingburger. Rossznak semmiképp se nevezném, de olyan kifejezetten nagyon jónak se. Ez egy film, ami létezik D

Hozzászólás ideje:
41 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az megnyugtat ha azt mondom: már alig várom, hogy ma este újra lássam? D

Igen, jól hangzik!

11 perccel korábban, Rixon írta:

A tegnap esti újrázás után nekem is jobban tetszett, így hogy már tudtam, mire számítsak. Alapvetően el lehet vele lenni, talán a közepe lehetne egy kicsit feszesebbre vágva. Továbbra is az a fő bajom, hogy ilyen nothingburger. Rossznak semmiképp se nevezném, de olyan kifejezetten nagyon jónak se. Ez egy film, ami létezik D

Ez is jobban hangzik azért! "Egy film, ami létezik" -súlyos alapvetés. Azt hiszem a legtöbb filmre igaz. pill

Hozzászólás ideje:
10 perccel korábban, csoli1138 írta:

"Egy film, ami létezik" -súlyos alapvetés. Azt hiszem a legtöbb filmre igaz. pill

Ez pontosan így van, ez minden filmről elmondható. Csak vannak olyanok is, amikről ennél többet is el lehet mondani. Erről nehéz D
Határozottan a valaha készült filmek egyike :DD

Hozzászólás ideje:

Megdöbbent a kevés aktivitás a fórumon. nem is az döbbent meg, hogy az általános érdeklődés a film iránt milyen, mert a film rácáfolhatna. A rajongók is távol maradnak, úgy látom, sajnos. És ami még rosszabb, hogy igazából nem veszítenek semmit. Mert kellemes szórakozás a film, de semmit nem ad hozzá a mítoszhoz, az elképzelt teóriák itt már végképp felülmúlják a film ténylegesen faék egyszerű plotját. Sokszor sok Star Wars-filmet védtem meg és a Lucasfilmet, főleg, amikor a Star Wars halálát keltették, de most már tényleg nem tudom, mit mondjak. Érdekes, hogy Dave Filoni 18 év után újra lehetőséget kap, hogy egy Star Wars-filmen dolgozzon, és pontosan ugyanazokat a gyermekbetegségeket követi el, mint a The Clone Wars-mozifilmben.

Engem megdöbbent, hogy mennyire átestek a ló túloldalára, és amennyire kevés űrlényt szerepeltettek eddig az újabb SW-filmekben, itt annyira túltolják az egészet. Pedro Pascalt is pár percnyi monster fight miatt használják, legalább akkor levehette volna a sisakját Grogu, amikor meggyógyítja, akkor lehetett volna egy érzelmes pillanat egy 2. évad-callback-kel, úgyis ez a film egy kicsit best of volt a sorozatot tekintve, csak épp sokkal szívesebben nézem meg a sorozat első 2 évadát best ofként. Rettenetes, hogy mennyire nincsenek ebben a filmben emberi arcok, Sigourney is alig van benne. Ez a sorozatot se jellemezte egyébként. Vicces belegondolni, hogy valószínűleg néhány nap alatt felvett szerepekért most ők promózzák agyon a fél világon ezt a filmet, Pascal a Disneyland-ben többet töltött a Mandalori páncélban mint a filmben (de lehet, hogy a sorozattal együttvéve is igaz ez). Ezt a creed-et el kéne felejteni már egy életre, olyan jó lenne, ha úgy venné le meg fel a sisakját, mint Boba vagy Bo-Katan. Azt hittem, ezzel, hogy Bo-Katan egyszerre sisakot vsielő és nem viselő, és hogy ezt az Armorer elfogadta, innentől kezdve Djarinnál sem lesz gond ezzel. Jó lenne, ha érzelmes, emberi kapcsolatokat alakítana ki egy esetleges 4. évadban, barátságot, akár szerelmet, amivel menni lehet, aminek tétje lehet. Erre alkalmas lehet pl. Bo-Katan.

Tényleg, ha végiggondolom, nincs Star Wars-mozifilm, aminél ezt jobbnak gondolnám. Nem szerettem annyira a Solo-t, nem szerettem annyira a The Rise of Skywalkert, de azt kell, hogy mondjam, emlékezetesebbek és fényévekkel jobb történetekkel rendelkeznek, mint ez a film.

Amikor a film történetet akar mesélni, a Coin-sztorival, az valami döbbenetesen elsőkörös. Mennyire érdekesebb lett volna, ha ez a Coin mondjuk Pellaeon. Vagy valaki, bárki, egy új karakter. És nem a Johnny Coyne által alakított Janu Coin. Mondok valamit, ha mondjuk kiderül, hogy Rotta áruló, és ő valójában Coin. Azért az legalább egy fordulat lett volna.

Így viszont arról a teljesen evidensen, eddig is gonoszként exponált gonoszról, Janu-ról derül ki, hogy ő a Coin, akiről ezt Rotta egy teljesen hatás nélküli jelenetben elmondja.

Olyan, mintha ez a film azokra akarna lőni, akik még egyetlen Star Wars-filmet sem láttak, nem csak a Mandalorian-t, de egyiket sem, de kérdés, hogy valóban van-e ilyen ember a moziban? Persze a gyerekek ilyenek. Talán őket megszólítja.

Sokszor eszembe jut, mennyire briliáns pilot epizód volt a Mando első része. Elindított egy teljesen új mandalori kultúrát, elképesztő worldbuilding volt benne, instant emlékezetes karakterekkel, mint Werner Herzog vagy Kuiil. Ez a film még a world buildingből annyit sem mutat mint az a 40-50 perces első rész, pedig ha új közönségre lő, elég lett volna azokat a panelokat felhasználni.

Groguról sem tudtunk meg semmi újat, mintha a mystery box a múltjával kapcsolatban érdektelenségbe fulladt volna, holott nem így van. Mintha kivárnának, hogy mindent aprólékosan adagoljanak, és semmit se lőjenek el idejekorán, csak közben pörögnek az évadok, és a nézők is veszítik el a lelkesedésüket a The Mandalorian kapcsán. Talán a Star Wars nem, de hogy a Mandalorian kezd kimenni a divatból, az fix.

Mando és Grogu története szempontjából fontosabb a The Book of Boba Fett mint ez a film.

Az a baj, hogy az előzetes érdeklődés is gyenge volt, de lehetett volna egy jó kis film, ami aztán jó szájhagyományt hoz, és akár idővel kultikussá válik a maga módján - így viszont egyik sincs meg, és ezzel szerintem Filoni és Favreau súlyosan veszélybe sodorta a Mandoverse jövőjét és az azt lezáró filmet is, ami egyébként tudna egy csúcspontja lenni az SW-nek. Az Ahsoka kész - most minden azon múlik, hogy az jó legyen.

Ami egyébként még rossz, hogy bizonyára nagyon sokáig tkp. ez lesz a dedikált Star Wars-film a Huttoknak. Nagyon szeretem a Star Wars ezen szegletét, az alvilágot. Ahogy Yoda esetén felismerték az alkotók, hogy az eredeti figura esszenciája, hogy egy báb, és ezt tovább örökítették Grogu-ban, Jabba esetén már nem jutottak ugyanerre a konklúzióra. Az itt lévő Huttok esetén egy figura se volt, amit ne CGI-jal oldottak volna meg. Tényleg, annyi-annyi figurát megcsináltak az elmúlt 11 évben bábként, azt eladva, hogy ez visszatérés az eredeti SW-recepthez… Pont egy igazi Hutt baromi látványos lett volna. Nem kellett volna a twineket, nem kellett volna Rottát, de legalább valami mellékfigurát megcsinálhatták volna így. Mennyivel érdekesebb dolog lett volna a Jabba-film Guillermo del Toro rendezésében!

Ezzel együtt Rotta a szívemhez nőtt, és remélem, feltűnik még. A legjobb része a filmnek számomra a Shakari aréna, a sakk és utána Rotta szökése, csak hogy pozitívat is mondjak. Az Anzellanok is itt működtek a legjobban szerintem. Ahogy sokan kiemelték, a zene valóban emlékezetes.

A számomra leginkább fanboy moment az volt, amikor az egyik sakkfigura lény úgy kapja fel a másikat, mint a IV. rész sakkasztalánál. Bírtam, hogy Rottának is van egy olyan Hutt cartel tetkója mint az apjának. Érdekes volt látni a droid gotrát, ami kicsit olyan, mint a Survivor-ben a Bedlam Raiders. Örülök, hogy Embo túlélte, nem úgy, mint Bane a TBoBF-et.

Az, hogy Grogu csinál egy mini-kunyhót, egyértelműen Yodára utalt, meg a bot is.

Az az erdei kígyó-űrlény, hát, nem volt végül senki. Azt hittem, előkapja a fénykardját, hogy megvédje Grogut Embo-tól. Túlgondoltam. Scorsese, azaz Hugo Durant egész sokat szerepelt, többet, mint gondoltam, és ő emlékezetes is volt.

Ha már egy ilyen könnyed szórakozásnak volt szánva, tényleg igazán lehetett volna legalább egyetlen cameo akiről nem tudunk, Boba megérkezése felmentőseregként, Jabba flashback, Thrawn, Pellaeon akár csak, vagy Ezra, napestig lehet sorolni. Vártam, hogy a végén Janu Coin mond valami foreshadowingot. De nem.

A film pontosan olyan volt, mint a trailerek, és tartok tőle, hogy többet lőttek el a második-harmadik trailerben a negatív nézői reakciók miatt, mint kellett volna (Embo, Mando sisak nélkül, stb stb).

Már megvan két további mozijegyem. Másodjára még biztosan szívesen nézem meg, meg találhatok érdekességeket, pl. hogy hol hallom Anthony Daniels hangját, de hogy harmadjára hogy fogom kibírni, azt nem tudom. Talán ez az első Star Wars mozifilm, ami nem adott nekem olyan igazán nagy katarzist már elsőre nézve sem. Úgy a 7., mint a 9. részt emlékszem, hogy több helyen megkönnyeztem. A századik creature harcot pedig már kifejezetten untam, és az pont az volt, amire látszik, hogy nagy figyelem volt szánva, a Phil Tippett-féle stop motion óriásrobotok.

Őszintén érdekelne, de tényleg, hogy mi járt Filoni és Favreau fejében, mi volt a szándékuk. (Tényleg nem iróniából mondom.) Hogy például a századik creature-nél nem érezték-e azt, hogy na ez már sok a jóból, kontraproduktív lesz. Hogy a Coin-Janu fordulatot kielégítőnek találták-e. Hogy Pascal és Weaver szerepét elegendőnek találták-e ahhoz, hogy velük adják el most a filmet.

Érdemes összevetni a filmet a Mando s02e01-gyel, azt is Favreau rendezte, ott egyetlenegy nagy szörny van (Krayt Dragon), a buckalakókkal van world building, de ott van Timothy Olyphant Cobb Vanth-je is, akit üdítő nézni és remek színész.

Felmerült bennem, hogy stilizált animációs filmként - mondjuk Tartakovsky, Miyazaki vagy épp a Maul Shadow Lord jellegzetes stílusában - lehet, hogy ez a film jobban működött volna a jelenlegi sztorival is.

Kicsit pikírten azt mondhatnám, Filoni nem sokkal kevesebbet szerepelt a filmben mint Pascal meg Weaver. Maradok tisztelettel, továbbra is nagyon szeretem a Mando első két évadát, még a Book of Bobát is, meg persze a TCW-t és Rebels-t, és nagyon bírtam a Shadow Lordot is legutóbb. Így Filonit továbbra is nagyon tisztelem, de azért felmerül, mi volt a szándékuk Favreau-val. Ez a film kickoffolta az SW-filmek új generációját, meg az ő elnökségét.

Így most alapos fejvakarásba és kételybe taszítottak a Star Wars ötvenedik esztendejének nagy részére, az Ahsoka premierjéig, hogy mégis mi a koncepciójuk a Mandoverse-zel kapcsolatban, és alig várom, hogy emberi arcokat, színészi játékot lássak ismét Star Wars-ban.

Ui: én vártam a réges-régen feliratot. Az még SW-filmről sosem maradt le. Meglepett, hogy volt eleje főcím - pont egy olyan filmben, ahol épp csak színészek alig játszottak.

Hozzászólás ideje:

Egy apró megjegyzés a szavazáshoz: valami nincs jól beállítva, ugyanis egyszerre több opcióra is lehet szavazni

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Rixon írta:

Ez pontosan így van, ez minden filmről elmondható. Csak vannak olyanok is, amikről ennél többet is el lehet mondani. Erről nehéz D
Határozottan a valaha készült filmek egyike :DD

Értettem elsőre is, hogy hogy érted, de vicces szófordulat.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
3 órával ezelőtt, IndianaAndrisSolo írta:

Megdöbbent a kevés aktivitás a fórumon. nem is az döbbent meg, hogy az általános érdeklődés a film iránt milyen, mert a film rácáfolhatna. A rajongók is távol maradnak, úgy látom, sajnos.

Sajnos csökkenő aktivitás jellemző a fórumra. Ez a filmtől független. Gyanítom ha valami korszakalkotó mű születik, akkor se lenne több hozzászólás.

Érdekes, hogy Dave Filoni 18 év után újra lehetőséget kap, hogy egy Star Wars-filmen dolgozzon, és pontosan ugyanazokat a gyermekbetegségeket követi el, mint a The Clone Wars-mozifilmben.

Mire gondolsz?

Engem megdöbbent, hogy mennyire átestek a ló túloldalára, és amennyire kevés űrlényt szerepeltettek eddig az újabb SW-filmekben, itt annyira túltolják az egészet.

Engem meg az döbbent meg, hogy semmi nem jó. ha kevés az a baj, ha van dögivel akkor meg az. Sajnos ezt patika mérlegen elég nehéz kimérni, főleg ha annyiféle elvárás van, aminek képtelenség megfelelni (ismét). Muszáj beleállni egy adott irányba, és azt konzekvensen végig vinni. Egy Star Wars filmben nekem amúgy nincs olyan, hogy kevés űrlény. ) Hol legyen mindenféle egzotikus idegen, ha nem egy sci-fi fantasy világban?

Pedro Pascalt is pár percnyi monster fight miatt használják, legalább akkor levehette volna a sisakját Grogu, amikor meggyógyítja

Szerintem ez a krédó megerőszakolása lett volna. A huttok által kezdeményezett sisak levétel még érthető, de az, hogy Grogu vegye le róla az nonszensz. A kis fickó mandalore-i tanítvány, valószínűleg ismeri a krédót és tudja, hogy nem veheti le a sisakot! Amennyiben ebben a jelentben ezt megteszi csupán a nézők kedvéért, az szerintem hatalmas baki és következetlenség lett volna.

Ezt a creed-et el kéne felejteni már egy életre,

Ez Djarin hitvallásának egyik alapja, sarokköve. Ezt csak úgy elfelejteni elég balga dolog lett volna, ami megint csak inkonzisztenciát szülne. Persze el lehet hagyni ezt a szabályt, de azt ne ebben a filmben tegyék elkapkodva, hanem egy esetleges negyedik évadban, jól kidolgozva. Nekem még lehet így se tetszene, azért amit az első mondatban írtam.

Azt hittem, ezzel, hogy Bo-Katan egyszerre sisakot vsielő és nem viselő, és hogy ezt az Armorer elfogadta, innentől kezdve Djarinnál sem lesz gond ezzel.

Teljesen különböző a két eset. Bo-Katan jelképe a mandalore nép összetartozásának azzal, hogy mind a két oldalt képviseli. Djarinnak semmi köze ehhez az úthoz. Ő továbbra is az őrzők gyermeke, akinek megvannak a dogmái.

Amikor a film történetet akar mesélni, a Coin-sztorival, az valami döbbenetesen elsőkörös. Mennyire érdekesebb lett volna, ha ez a Coin mondjuk Pellaeon. Vagy valaki, bárki, egy új karakter. És nem a Johnny Coyne által alakított Janu Coin. Mondok valamit, ha mondjuk kiderül, hogy Rotta áruló, és ő valójában Coin. Azért az legalább egy fordulat lett volna.

Djarin birodalmi hadurakat vadászik le. Palleon az Palleon legyen már, ráadásul őt nem is kaphatják el, hisz Thrawn embere elvileg, akinek még nincs itt az ideje. A Rottás ötletet meg se említem..... Indiana, most komolyan? Rotta lenne egy birodalmi hadúr? para

Coin ráadásul szerepelt az Ahsokában is, ő az Árnyéktanács egyik tagja. Teljesen belesimul a történetbe. Nem kell folyton bele erőszakolni valami hatalmas fordulatot, ami amellett hogy izzadságszagú, még nem is logikus.

4 órával ezelőtt, IndianaAndrisSolo írta:

Így viszont arról a teljesen evidensen, eddig is gonoszként exponált gonoszról, Janu-ról derül ki, hogy ő a Coin, akiről ezt Rotta egy teljesen hatás nélküli jelenetben elmondja.

De ez miért baj? Eleve ismerjük a fickót már, amikor megpillantjuk tudjuk, hogy birodalmi hadúr. Miért kellett volna ennek akkora feneket keríteni? Ehhez eleve másképp kellett volna megírni a sztorit.

Az az erdei kígyó-űrlény, hát, nem volt végül senki. Azt hittem, előkapja a fénykardját, hogy megvédje Grogut Embo-tól.

Gondolom itt költői túlzásról van szó. D

Olyan, mintha ez a film azokra akarna lőni, akik még egyetlen Star Wars-filmet sem láttak, nem csak a Mandalorian-t, de egyiket sem, de kérdés, hogy valóban van-e ilyen ember a moziban? Persze a gyerekek ilyenek. Talán őket megszólítja.

Szerintem most egyértelműen ők voltak a cél, na és persze az olyan igénytelen fanok, mint én, akinek "minden tetszik amire rá van írva, hogy SW" P

Groguról sem tudtunk meg semmi újat, mintha a mystery box a múltjával kapcsolatban érdektelenségbe fulladt volna, holott nem így van. Mintha kivárnának, hogy mindent aprólékosan adagoljanak, és semmit se lőjenek el idejekorán, csak közben pörögnek az évadok, és a nézők is veszítik el a lelkesedésüket a The Mandalorian kapcsán. Talán a Star Wars nem, de hogy a Mandalorian kezd kimenni a divatból, az fix.

Már bocsánat, de Grogu múltjának számunkra érdekes részleteit ismerjük. Konkrétan a Jedi templomból való szökésére gondolok, mert igazán csak az számít onnan hogy került ki. Engem hidegen hagy kik voltak a mesterei, vagy hogy merre járt a Djarinnal való találkozásáig eltelt években. A történet szempontjából ezek nem fontos dolgok.

Ha már egy ilyen könnyed szórakozásnak volt szánva, tényleg igazán lehetett volna legalább egyetlen cameo akiről nem tudunk, Boba megérkezése felmentőseregként, Jabba flashback, Thrawn, Pellaeon akár csak, vagy Ezra, napestig lehet sorolni. Vártam, hogy a végén Janu Coin mond valami foreshadowingot. De nem.

Az egyik iker mondta, hogy ne ölje meg mando mert vannak információi. D Valószínűleg tényleg lehettek értékes infói, hisz Coin proxy szervezeteként működtek. De ezt már nem tudjuk meg.

Szerkesztve: - Ody Mandrell

Hozzászólás ideje:
58 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Muszáj beleállni egy adott irányba, és azt konzekvensen végig vinni. Egy Star Wars filmben nekem amúgy nincs olyan, hogy kevés űrlény. ) Hol legyen mindenféle egzotikus idegen, ha nem egy sci-fi fantasy világban?

Legyen, legyen, imádom, ömöljön rám, csak azért legyen legalább egy emberi arc is, egy színész és egy színészi játék, akihez az egészet kötni tudom. Az eredeti trilógia sikere nagyban múlt azon az elképesztően jó castingon és kémián, ami a színészek között van, és ezt Lucas továbbvitte az előzményekre is, hogy pl. Ewan-t említsem. Azt gondolom, ez a folytatásokban is megvolt, pl. Daisy Ridley vagy Adam Driver castingja remek volt, erre panasz nem igazán lehet. Kiváló színészek voltak kiváló játékkal.

Olyan esszenciális filmkészítői dolog ez, hogy nem értem, hogy ezt Favreau hogyan felejthette el. A Mandalorian 2. évad végén azért működik az egész, mert Pedro Pascal arcát láthatjuk, hogyan hat rá a búcsú Grogutól. A Mando sorozatban is rendre kiváló színészekkel töltötték meg annak a hiányát, hogy a főhős arcát éppenséggel az idő nagy részében nem látjuk: Carl Weathers, Bill Burr, Rosario Dawson, Michael Biehn, Timothy Olyphant, Ming-Na Wen, Katee Sackhoff, Temuera, és még sorolhatnám. És köztük van Pedro Pascal is, a s02e07-ben különösen. Tényleg nem kellett volna sok. Annál biztosan több, hogy Pascal 4-5 percig egy szörnnyel hadakozik a mocsárban.

Egyébként értem, hogy tetszik, én is szórakoztam rajta. Bár azért azt is éreztem, hogy ez az az SW film ami nem akar sem új Egy új remény, sem új A Birodalom visszavág, de még csak új A Jedi visszatér se lenni. Hogy meg se próbálja magasabbra tenni a lécet, még ha le is verné. A Solo volt az egyetlen korábban, ami nem akart tétet emelni - többszörösen terhelt forgatás volt az, és egy korrekt iparosmunka lett belőle. De ha felteszed magadnak a kérdést, hogy melyik Star Wars-mozifilm gyengébb ennél, akkor aligha hiszem, hogy bármelyiket is meg tudnád nevezni. Nyilván most ez a friss, ezt kell "védeni", de amúgy mind a 11 eddigi filmben több eredetiséget, értéket, konzekvensebb sztorit, emberibb pillanatokat, bármit lehet felfedezni, mint ebben.

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Mire gondolsz?

Arra, hogy ugyanúgy egy tét nélküli kergetőzés, epizodikusan összefűzött mű, mint a TCW-mozifilm, és bár egy mozira dedikált, legjobbnak szánt valami, mégis számomra - mindkét esetben - fényévekkel jobb a sorozat, részleteiben is és egészében is. A Mandalorian sorozat alapvető tétje, hogy Mando-nak meg kell védenie a gyermeket, és biztonságba kell juttatnia. Ez a második évad végére megoldódik, aztán visszakerül hozzá, de már a harmadik évad is azért nem működött eléggé, mert ez a legmélyén nem tudott többé tét lenni. Ebben a filmben a kapcsolatuk állandó, és bár van az a pillanat, amikor Grogu védi meg Mando-t, de ez nagyon későn jön be a filmbe, mint téma, és nagyon rövid időre. Hogy ezeket a birodalmi hadurakat miért kell megölni, azt nem tudjuk igazán, segíteni kell a köztársaságnak, de hogy ezzel mennyivel van beljebb az ember, azt talán különösen az egyszeri néző nem érzékeli. A IV. részben a Halálcsillag jól szimbolizálta az elnyomó hatalmat, amit meg kell dönteni, a VII. részben pedig éppen a személyes szál miatt lett tétje a dolognak: az első rend nincs hatalmon, de hasonlóképp hatalomra tör, mint a Birodalom, és a személyes vonalon Han halála is megalapozza az események súlyát, hiszen a gonosznak személyes kapcsolódása van a jóhoz (mint annyi SW-műben). Egyébként ebben még a Solo sem kivétel (Qi'Ra kapcsán), ahogy a Rogue One-ban is Krennic Jyn Erso szüleinek gyilkosa. Ezektől lesz átélhető a történet és téttel bíró a sztori. Kissé nyakatekerten, de még az új James Bond-filmekben is figyelnek erre, mondjuk ott pont bénán: Blofeld immár Bond testvére is. A The Mandalorian-ben is Gideon nem volt épp a legjobb gonosz, hárommal többször halt meg, mint kellett volna, de azért az világos volt, hogy amíg ő életben van, addig Grogu-nak nincs nyugta, tőle lopta el őt Mando.

Most itt igazából mi a viszonya a főhősnek a gonoszokhoz? Semmi. Ő maga zsoldos, az antagonistákkal pedig még a legegyszerűbb mértékű személyes konfliktus sincs meg. Rotta esetében mondhatjuk, hogy ez megvan, de Rotta nem a főszereplő, sőt, annyira nem, hogy a film egy pontján teljesen elengedjük őt, amíg vissza nem rántják őt a sztoriba egy már-már komikus fordulat során. Igazán komoly veszélybe sem Mando sem Grogu nem kerül a film során. Láttuk már 3 és fél évadon át, hogy ezek az ellenfelek nekik a fél fogukra sem elegek. Izgalmas fordulat lett volna a Mandoverse egészére nézve, ha Mando egy epikus és érzelmes jelenetsorban meghal.

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

De ez miért baj? Eleve ismerjük a fickót már, amikor megpillantjuk tudjuk, hogy birodalmi hadúr. Miért kellett volna ennek akkora feneket keríteni? Ehhez eleve másképp kellett volna megírni a sztorit.

Akkor nem kellett volna felvezetni egy üres kártyalappal, ha csak béna fordulatra futja vele. Elég lett volna elmondani, őt kell elkapni, és kész. Az igenis röhejes, ha egy gonoszról, akit keresnek, kiderül, hogy az a gonosz, aki már addig is szem előtt volt. Érdemes összevetni egy másik SW-produktummal: ott is egy fejvadászt bérelnek fel egy küldetésre, ahol a célszemélynek nincs arca, csak annyit tudni, hogy 50 éves. Ismerős? A Mando s01e01. És az elmúlt évtized egyik legnagyobb fordulatát hozta a befejezése.

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Gondolom itt költői túlzásról van szó. D

Hát így, hogy Kuiilhez vagy bármi ilyen segítő figurához hasonlítsam, semennyire sem volt értelme neki, és nem (csak) a plot szempontjából, hanem a szórakoztató élmény szempontjából, vagy kreatív szempontból. Viccesnek nem volt vicces, barátkozni igazán nem barátkoztak össze, érdekesnek nem volt végül érdekes, megtudni nem tudtunk meg róla semmi jópofát, semmi misztikusat, adott Grogunak egy gyógynövényt és kész. Még azt is mondta, time to say goodbye, vagy valami ilyesmi, ami szintén elég röhejesnek hatott, mert 3-4 perce volt a színen, és úgy kezdték el felvezetni, mint egy érdekes karaktert, azzal, hogy Grogu apránként ellopja a halait. Nyilván most védekezhetsz, hogy volt értelme, mert ő adta a gyógynövényt, de bakker, bárhogy máshogy is el lehetett volna varrni ezt a szálat. Úgy volt felvezetve, mint egy jópofa mentor-segítő figura, amilyen Kuiil, Yoda, Boss Nass, stb., csak ebben a figurában semmi érdemi nem volt. A design-ja nem volt rossz de pont ugyanebben a filmben eddigre már 100 másik sokkal érdekesebb ilyen figura volt ezen a ponton.

Djarin birodalmi hadurakat vadászik le. Palleon az Palleon legyen már, ráadásul őt nem is kaphatják el, hisz Thrawn embere elvileg, akinek még nincs itt az ideje. A Rottás ötletet meg se említem..... Indiana, most komolyan? Rotta lenne egy birodalmi hadúr? para

Coin ráadásul szerepelt az Ahsokában is, ő az Árnyéktanács egyik tagja. Teljesen belesimul a történetbe. Nem kell folyton bele erőszakolni valami hatalmas fordulatot, ami amellett hogy izzadságszagú, még nem is logikus.

Kérlek, a fantáziádat annyiban talán tágítsd ki, hogy abban az esetben nem hadúrnak kellett volna nevezni, hanem birodalmi informátornak, vagy a birodalommal összejátszó alvilági figurának, stb. Egyébként meg, ha egy szürke eminenciás lett volna Rotta, akár lehetne ő is, hiszen Darth Maul is volt alvilági nagyúr, és ezen a ponton a Birodalom sem több immár, mint egy alvilági szerveződés. Mint ahogy egyébként az ikrek össze is játszottak a Birodalommal.

De ez a nagy baj látod, hogy kiszúrják a szemed egy mindegyiknél lehetetlenül bénább fordulattal, és most kénytelen vagy ezt védeni. És én értem, hogy szereted az SW-t meg ezen a filmen is jól szórakoztál! De el lehet mondani, mégha a film tetszett is, hogy ezt az üres kártyalapos felvezetést (ami a film kevés elhangzó dialógjának lényegében tetemes mennyiségét teszi ki) teljesen felesleges volt exponálniuk. Te lehet, hogy tudod a Wookieepedia-ról, hogy a Johnny Coyne által játszott hadúrnak Janu Coin (édes istenem) a neve már a 3. évad 7. részében, de erre nem lehet egy film fordulatát felépíteni.

Szerintem ez a krédó megerőszakolása lett volna. A huttok által kezdeményezett sisak levétel még érthető, de az, hogy Grogu vegye le róla az nonszensz. A kis fickó mandalore-i tanítvány, valószínűleg ismeri a krédót és tudja, hogy nem veheti le a sisakot! Amennyiben ebben a jelentben ezt megteszi csupán a nézők kedvéért, az szerintem hatalmas baki és következetlenség lett volna.

Azért gondoltam, hogy leveszi, hogy meg tudja etetni a gyógynövénnyel. Nyilván nem azért, hogy nézegesse. Egyébként emlékeztetnélek a 2. évad utolsó részére, ahol Grogu kéri a gesztusával, hogy vegye le a sisakot. Azt hiszem, alighanem már akkor is tudott a Mandalori krédó létezéséről. Fürödni meg újra meg tud Mando is a Mandalore vizében - bár az tényleg elég mókás lenne, ha minden évadnak ez lenne egy idő után a vége. Amúgy Grogu sem visel sisakot, nyilván marketing szempontokból, de a többi mandalori gyermek mégis viseli a 3. évadban. A 3. évadban, amikor Bo-Katan-t a Campbell-i két világ urává választják, fél mondatba került volna utalni arra, hogy innentől kezdve az Őrzők gyermekei sem tartják olyan szigorúan a dogmáikat. És még utólag is befért volna egy ilyen expozíció ebbe a filmbe is a végtelen mennyiségű expozíciós on the nose-dialóg közé. Persze akkor abban az esetben Pedro Pascal-t már nem uszkve 3 forgatási napra kellett volna szerződtetni.

Hozzászólás ideje:
25 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Az igenis röhejes, ha egy gonoszról, akit keresnek, kiderül, hogy az a gonosz, aki már addig is szem előtt volt.

Mintha egy egész trilógia szólna ugyanerről. Darth Sidious - aki ugye csak az egész Star Wars franchise legfőbb főgonosza - arcát három filmen át takargatják hatalmas műgonddal, miközben mindenki tudja, hogy ő Palpatine, hála a PT-t megelőző OT-nek. Persze, ha valaki a PT-t látja előbb, azt meglepheti ez a fordulat, ahogy az, aki nem látta a The Mandaloriant (vagy csak már elfelejtette az egyiik rész noname sokadik mellékszereplőjének pár pillanatra látható arcát), meglepődhet azon, hogy Janu valójában Coin.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
7 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Legyen, legyen, imádom, ömöljön rám, csak azért legyen legalább egy emberi arc is, egy színész és egy színészi játék, akihez az egészet kötni tudom. Az eredeti trilógia sikere nagyban múlt azon az elképesztően jó castingon és kémián, ami a színészek között van, és ezt Lucas továbbvitte az előzményekre is, hogy pl. Ewan-t említsem. Azt gondolom, ez a folytatásokban is megvolt, pl. Daisy Ridley vagy Adam Driver castingja remek volt, erre panasz nem igazán lehet. Kiváló színészek voltak kiváló játékkal.

Olyan esszenciális filmkészítői dolog ez, hogy nem értem, hogy ezt Favreau hogyan felejthette el. A Mandalorian 2. évad végén azért működik az egész, mert Pedro Pascal arcát láthatjuk, hogyan hat rá a búcsú Grogutól. A Mando sorozatban is rendre kiváló színészekkel töltötték meg annak a hiányát, hogy a főhős arcát éppenséggel az idő nagy részében nem látjuk: Carl Weathers, Bill Burr, Rosario Dawson, Michael Biehn, Timothy Olyphant, Ming-Na Wen, Katee Sackhoff, Temuera, és még sorolhatnám. És köztük van Pedro Pascal is, a s02e07-ben különösen. Tényleg nem kellett volna sok. Annál biztosan több, hogy Pascal 4-5 percig egy szörnnyel hadakozik a mocsárban.

Értem az álláspontod. Bennem ez nem merült fel kérdésként, talán mert beszippantott a világ. Favreau valamiért nem tartotta fontosnak ezt a dolgot. Lehet, hogy csak Grogura és Djarinra akart koncentrálni. Rotta volt néha a side-kick, aki ugye nem emberi arc, de ettől még jó arc volt. D

11 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Egyébként értem, hogy tetszik, én is szórakoztam rajta. Bár azért azt is éreztem, hogy ez az az SW film ami nem akar sem új Egy új remény, sem új A Birodalom visszavág, de még csak új A Jedi visszatér se lenni.

Igen tudom, hogy jól szórakoztál rajta, sugalltad. Ez a lényeg. ) Amikor az elején jött a stáblista már akkor gondoltam, hogy ez teljesen más lesz, mint a regulár SW filmek. Nagyon sok mindenben újdonságot hozott. De arről majd bővebben ha hazajöttem a moziból.

14 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

De ha felteszed magadnak a kérdést, hogy melyik Star Wars-mozifilm gyengébb ennél, akkor aligha hiszem, hogy bármelyiket is meg tudnád nevezni. Nyilván most ez a friss, ezt kell "védeni",

Én nem így gondolkodom az SW filmekről. Feleslegesnek tartom egymáshoz hasonlítgatni őket. Számomra sokkal fontosabb a korszak amiben játszódnak. Szerintem nagyon rossz lett volna ha a Mandi megpróbált volna bármelyik SAGA filmhez hasonlítani. Megmaradt a saját gondolatkörében és eszköztárában. Egy új szín, amit néha jó lesz megnézni, ha épp könnyedségre vágyik az ember. Nem "kell" védeni semmit, most se azt teszem. Leírom én hogy látom, aztán vagy elfogadja valaki vagy nem. )

20 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

mind a 11 eddigi filmben több eredetiséget, értéket, konzekvensebb sztorit, emberibb pillanatokat, bármit lehet felfedezni, mint ebben.

Grogu ahogy megmenti Mando életét, azt simán mellé lehet tenni az SW legemberibb pillanatainak sorába.

23 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Most itt igazából mi a viszonya a főhősnek a gonoszokhoz? Semmi. Ő maga zsoldos, az antagonistákkal pedig még a legegyszerűbb mértékű személyes konfliktus sincs meg. Rotta esetében mondhatjuk, hogy ez megvan, de Rotta nem a főszereplő, sőt, annyira nem, hogy a film egy pontján teljesen elengedjük őt, amíg vissza nem rántják őt a sztoriba egy már-már komikus fordulat során. Igazán komoly veszélybe sem Mando sem Grogu nem kerül a film során. Láttuk már 3 és fél évadon át, hogy ezek az ellenfelek nekik a fél fogukra sem elegek. Izgalmas fordulat lett volna a Mandoverse egészére nézve, ha Mando egy epikus és érzelmes jelenetsorban meghal.

Abban egyetértek, hogy talán valamivel súlyosabb ellenfél jól jött volna Mandónak. Bár Embo azért rendesen alázta, őt egyszer se tudta legyőzni. Ez az epikus halál pedig már elég elkoptatott az SW-ben, ide nagyon nem kellett nekem. Annál is inkább mert gyanítom a karakterrel vannak még tervek.

26 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Akkor nem kellett volna felvezetni egy üres kártyalappal, ha csak béna fordulatra futja vele. Elég lett volna elmondani, őt kell elkapni, és kész. Az igenis röhejes, ha egy gonoszról, akit keresnek, kiderül, hogy az a gonosz, aki már addig is szem előtt volt.

De lövésünk se volt ki az a Coin, amíg meg nem láttuk. Bár sokan szerintem akkor sem vették le, hogy ki ez a csávó, mert már elfelejtették vagy nem is látták a Mando 3. évadának végén az Árnyéktanácsot.

4 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

De ez a nagy baj látod, hogy kiszúrják a szemed egy mindegyiknél lehetetlenül bénább fordulattal, és most kénytelen vagy ezt védeni. És én értem, hogy szereted az SW-t meg ezen a filmen is jól szórakoztál!

Nem vagyok kénytelen ezt védeni, de most mit csináljak ha nekem ezzel nincs bajom? Úgy érzem rám akarod erőltetni a véleményed. Ami rosszabb, hogy újra agyatlan birka SW rajongónak vagyok nézve, akinek minden bejön.... Elnézést de nem fogok valamit kiritzálni csak azért, hogy megfeleljek más véleményének. )

10 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Azért gondoltam, hogy leveszi, hogy meg tudja etetni a gyógynövénnyel.

Amit meg is tett úgy, ahogy Djarin is étkezik mások előtt. Jópofa volt.

10 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Egyébként emlékeztetnélek a 2. évad utolsó részére, ahol Grogu kéri a gesztusával, hogy vegye le a sisakot.

Igen de akkor még Grogu aligha volt tisztában annak jelentőségével. Most viszont láthatóan ügyelt erre.

Hozzászólás ideje:

Egyezzünk meg abban, hogy Lord Janu, aki valójában Coin, becses anyakönyvezett nevén Janu Coin, és akit a Johnny Coyne nevű színész játszik, valójában a Star Wars-univerzum Tóni, Ádám és Barbarája.

Hozzászólás ideje:

Egyébként ami viszont működött, bár nem olyan nagy mértékben mint mondjuk Harrison Ford és John Boyega a 7. részben, de a film egészen jó humorú volt, volt néhány vicces pillanat, ami a moziban nagyon pozitív reakciókat váltott ki.

Bizonyára a film egyik fő referenciája a szintén saturday morning matinee-kat megidéző, retrográd Thor Ragnarök volt. Ott a Sakaaron találja meg Thor egy arénában Hulkot, itt meg Mando Rottát a Shakari nevű bolygón (amit továbbra is sajnálok, hogy nem a Nar Shaddaa, de ez van). És az egymás ellen vívott fightból lesznek aztán egy igazi buddy (vagy bro) film párosa (triója, Groguval).

Belegondoltam, hogy egyébként ezek a sorozat-receptúrából készült feature filmek ritkán sikerülnek, ld. Breaking Bad-film (El Camino), Twin Peaks-film (abban a formában ami a moziváltozat volt), Charlie angyalai, Sherlock-film (a Cumberbatch-sorozatból), Szex és New York, de az első Star Trek is a sorozat után a korában eléggé csalódást keltő és fura volt - mondjuk az már utána némiképp kultikussá vált.

Szerkesztve: - IndianaAndrisSolo

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 1

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Account

Navigation

Keresés

Keresés

Böngésző push értesítéseinek konfigurálása

Chrome (Android)
  1. Koppints a címsáv melletti lakat ikonra.
  2. Koppints az Engedélyek → Értesítések lehetőségre.
  3. Módosítsd a beállításokat.
Chrome (Desktop)
  1. Kattints a lakat ikonra a címsorban.
  2. Válaszd a Webhelybeállítások lehetőséget.
  3. Keresd meg az Értesítések elemet, és módosítsd a beállításokat.