Jump to content

2x07 - Legacy of Terror


Recommended Posts

7. rész - Legacy of Terror / A rettenet hagyatéka

 

epguide207.jpg

 

Írta: Eoghan Mahony

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Geonosis

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Luminara Unduli - Olivia d'Abo

Cody parancsnok - Dee Bradley Baker

Rex százados - Dee Bradley Baker

Karina, a hatalmas - Dee Bradley Baker

Poggle, a kicsi - Matthew Wood

Ki-Adi-Mundi - Brian George

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Barriss Offee - Meredith Salenger

Buzz közlegény - Dee Bradley Baker

O.M.5 - Matthew Wood

 

Történet

Poggle, a kicsi főherceg menekül. Luminara Unduli a nyomába ered, ám csakhamar egy kaptárnyi zombi geonosisi fogságába esik. Obi-Wan és Anakin klón csapatokkal indulnak kiszabadítani, ám nem tudják, hogy mindez a Geonosis királynőjének a csapdája.

 

Érdekességek

- Karina királynő hangját Dee Bradley Baker adja, aki a klónokat szokta szinkronizálni.

- Karinát A bolygó neve: Halál (Aliens) című filmben szereplő alien királynő ihlette.

- A Star Wars világában általában a mértékegységeket metrikus előtaggal használják (pl.: metrikus tonna), Obi-Wan most mégis szimplán mérföldet mond.

- Mikor Anakin rájön, hogy a geonosisiak már halottak, azt mondja: „Ez nem lehet igaz, az lehetetlen!” („That can't be true; that's impossible!”). Luke szavai, mikor megtudja az ep5-ben, hogy Vader az apja igen hasonlóak: „Ez nem igaz… az lehetetlen!” („That's not true... That's impossible!”)

- Az EU-ban már volt egy magyarázat Poggle főherceg „a kicsi” becenevére, ez most ellentmondásba került Karina, a hatalmas megjelenésével.

- A forgatókönyvben Luminara még úgy jön rá arra, hogy a geonosisiak zombik, hogy feltűzi az egyiket egy törött cseppkőre. Ezt azonban a filmre inkább elvetették, mert túl durvának találták.

- Ebben az évben ez a második zombi történet a Star Wars világában. Az első Del Rey októberben megjelent horror regénye, a Death Troopers volt.

- Luminara ezúttal a saját fénykardját kapta meg. Ugyanis a szűkös határidő miatt az 1x09 A sötétség leplében (Cloack of Darkness) Plo Koon kardját használta. A turpisság szerencsére nem fedezhető fel könnyen, mert a két fegyver hasonlít egymásra.

S02E07.jpg

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Hát nem gondoltam volna, hogy délután írom a kritikám, és még így is én leszek az első de hát úgy néz ki mégis.

 

Nagyon jó rész volt ismét. Írtó jól vannak megírva ezek a részek. Nemcsak a történet, hanem olyan szépen vannak adagolva a dolgok. hogy sokkal többnek tűnik, mint 20 perc. Én legalábbis az utóbbi 3 résznél ezt vettem észre.

 

A rész eleje kicsit megtévesztő volt, nem épp úgy indult, hogy történni is fog valami, ám aztán átcsapott az egész Geonosis neve: Halálba. Mint csak egy Alien filmbe csöppentünk volna, és ez marhára az ínyemre volt. Nem éreztem kifejezetten SW-osnak, de ez nem számított. Nagyon izgi volt, és néhol félelmetes. (na persze a maga módján)

 

Jó ötlet volt ez a tudatot irányító bogárka. Lehetett volna tényleg még valamit kezdeni vele. Nagyon jót röhögtem, mikor Obi meg akarta várni, hogy is működik és hol mászik be valójában. :D Szóval a poénok is ott voltak megint a szeren.

 

A harcokról meg nem is beszélve. Ez egészen másfajta harc volt amiket eddig láthatttunk. SZűk helyen, sok legyőzhetetlen ellenséggel...wow. Komolyan, ilyen írtás lett volna az Alienbe ha lett volna fénykarjuk? :D

 

Na szóval összességében méltó része volt számomra a Geo részeknek, remélem lesz még sok ilyen kaliberű! 8,5/10

Link to comment
Share on other sites

Nagyon tetszett ez a rész is. A katakombák tényleg úgy működtek mint az Alienben az űrhajó.

Furcsáltam hogy amég Poggle nem beszéli standartot (pedig a Szeparatista tanács egyik legfontosabb tagja), addig a királynő (aki úgy néz ki hogy nem nagyon mozdult ki az utóbbi pár évtizedben) keni-vágjá (és egy kicsit töri is (bár nem annyira mint Yoda)).

Azt se tudom hogy Luminarát hogy kapták el mert úgy néz ki hogy egy Jedinek nem nagy kihívás

 

7.9/10 csak azért ilyen alacsony mert ez Star Wars és nem Alien

Link to comment
Share on other sites

Mire gondolsz?
Pl egy könnyű sikló simán átvág a porviharon, de egy nehéz páncélzatú löveghajónak ez már gondot okozhat. :S De ezt illetve az ehhez hasonlókat még el is nézném ( el is néztem eddig is), de ez az Alienes-Goa'uldos dolog azért már túlzás volt. Szerintem.
Link to comment
Share on other sites

Összességében jó epizód volt. Az előzőekhez képest teljesen más hangulatú volt.

Szinte ugyanott kezdődött, ahol ez előző véget ért. Az elejét inkább nem részletezném, egyből a katakombás részekhez ugrok. A geonosisi királynő megalkotásánál le sem tagadhatnák, hogy az Alien filmek adták az ihletet. Hátborzongató volt, ahogy megszólalt, el se hinném, hogy egy férfi adta a hangját. ;)

Viszont az elején azt rontották el, hogy hamarabb lőtték le a poént, hogy zombik vannak a járatokban, minthogy megtörtént volna az első ijesztgetés. Jó, ez egy alapvetően gyerekeknek készült sorozat (Ezután az epizód után azért kezdek kételkedni ebben. :)). Már a legelején kihangsúlyozták, ahogyan az a féreg ott mászkál az orrlyukaikban, úgyhogy sejtettem, hogy ennek van köze az egész zombiskodáshoz. Viszont innentől kezd számomra kicsit homályos lenni a dolog. Az addig oké, hogy az a féreg irányítja őket, de hogy még a férgeket is a királynő irányítja? Azokat is ő szüli, nem csak a geonosisiakat? És egyáltalán miként jöhet létre ez az úgynevezett közös tudat? Csak nem az Erő révén? Jobban örültem volna neki, ha egy kicsit tisztább, konkrétabb képet kapunk erről az egészről. A zombik olyanok voltak, amilyeneknek a nagykönyvben meg vannak írva. Rondák, félelmetesek, lomhán mozognak, és elpusztíthatatlanok.

Obi-Wan pedig teljesen érthetetlenül viselkedett. Ő nem szokott így viselkedni. Veszélybe sodorná Luminara életét csakazért, hogy lássa azt a férget működés közben. Meg hogy magával akarta vinni, ez nagyon nem rá vall. Kíváncsi vagyok, hogyan folytatják ezt a szálat, de van pár ötletem...

 

Továbbra is kissé idegennek érzem a zombikat az SW-től, de szerintem nem árt megszokni őket, ha már a Death Troopers divatba hozta őket.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Obi-wan mondta, hogy nem mehetnek addog Luminaráért a hajókkal amíg tart a vihar.
Aha értem. Az komplexebb jármű, gondolom ez lehet az oka. De ehhez nem értek annyira, majd Dzséjt elmagyarázza ha nem így van. ;) Egyébként ezt nem érzem annyira súlyosnak.
Link to comment
Share on other sites

Hát ebben az epizódban nem sok eredetiség volt...

Mindig is tudtam, hogy az alieneknek van némi köze a geonosisiakhoz (anno az ep2 elemzése közben még linkeltem is egy képet, meg megemlítettem a gyanús hasonlóságokat). Na de most azt hiszem, már nincs mit vitatni. Ez a geonosisi királynő ritka nagy nyúlása az Aliensből. A kis pofátlanok még a taréjt is megtartották, nem, hogy a tojócsövet meg a hat végtagot :) Mikor mutatták, hogy teszi le a tojásokat, na az a geo dolgozót leszámítva egy az egyben egy Aliens jelenet másolata. Már lestem, mikor jön Ripley és gyújtja fel az egészet :D (Amúgy tényleg, ide kellettek volna a lángszórók, teljes lett volna az Alien feeling ;):) ).

Na de, a zombik tetszettek, de kicsit fölöslegesnek éreztem. Sima geonosisiakkal is jó lett volna ez és nem először látni őket (lenti videó). A tudatbefolyásoló giliszta alapvetően már sokadik megjelenés a sci-fi világában, ez sem volt túl ütős. Ráadásul az egész nagyon emlékeztetett erre a Republic Commando videóra, ugyanaz a horror beütés, ugyanúgy világító szemű geok:

Ennek ellenére tetszett a rész. Aliens klón epizód volt más sci-fi sablonokkal összevegyítve és Star Wars köntösbe csomagolva, ráadásul újfent briliáns volt Anakin és Obi-Wan összjátéka, amihez Luminara is remekül aszisztált, főleg a gilisztánál. Azon szakadtam, ahogy hárman eldumáltak, miközben Luminarat majdnem megszállták. Ráadásul újra elővették Obi-Wan Jedi diplomata mivoltját, ami rásegít az ep3-ra, és elfogták Poggle-t, ami érdekes lesz a jövőre nézve. Immár a második szepi vezető van sitten. Ha így folytatják, az egész Szeparatista Tanácsot begyűjtik, akkor meg aztán érdekes dolgoknak nézünk elébe, tekintve, hogy az ep3-ban nem a börtönkoszt minősége vitte el őket. :) Szóval, sablonos, összelopkodott, Aliens klón epizód volt, de tetszett az egyveleg.

Link to comment
Share on other sites

Nem hittem volna, hogy ilyeneket fogok írni az előző epizódok után. Ez a rész szinte egyáltalán nem tetszett. Eddigi legrosszabb rész a sorozatban. Élőhalott geonosisik nem tetszettek. Goauldos kukacok, nem tetszettek. Geonosisi királynő szinte ugyanolyan volt, mint az alien királynő, ez se tetszett. Ha még valami Sith trükk lett volna a háttérben... Obi-van tényleg furán viselkedett. Tanulmányozni egy ilyen vackot, ahellyett, hogy Luminarát megmentené. A diplomáciája viszont jól megmutatkozott. A harci jelenetek is jók voltak. Poggle-lel vajon mi lesz? :D

Összességében véve a közepest is alig éri el.

10/4

Link to comment
Share on other sites

Nekem bejött.Nem kell mindíg nagy csatának lennie, akkor unalmas lenne.Félelmetes volt, hogy nem lehetett megölni a rovarokat,.A klónok rosszabbul jártak, mert fénykarddal, legalább darabolni lehetett az ellenfeleket.Engem abszolút nem zavart, hogy hasonlított az Aliensben látott királynőre az itten uralkodó "hölgy".Anakin és Obi-wan csipkelődései humorosra sikeredtek.Szerintem Obi-wan-nak esze ágában sem volt engedni, hogy a kukacot Lumiara szájába tegyék.Ezt az igazolja, hogy ő adott parancsot a támadás megkezdésére, és nem várta meg a behatolást.

Link to comment
Share on other sites

No akkor kicsit bővebben.

 

Ezúttal a narrációt is ki kell emelni, mert végre kimondják, hogy a Köztársaságiak súlyos veszteségeket szenvedtek el. Persze ezt mi is láttuk eddig, de jó hallani. :) Aztán ezt erősíti Luminara és Obi-Wan beszélgetése, ami még egy plusz pont ennek a szálnak. Érdekes ahogy váltják egymást a Jedik és a padawanok. Most éppen Ahsoka és Barriss megy pihenőre a Bachta tartályból éppen visszatérő Obi-Wan és Ki-Adi helyett. Remek csatatéri és háborús pillanatok ezek. Megmutatják miként is zajlik egy ilyen több frontos és megerőltető ütközet.

 

Poogle furfangosan csalja csapdába Undulit, miközben a Jedik a hajójukon dekkolnak. Bár Anakin a vihar általi veszéllyel mit sem törődve a mester után indulna, ezt a tapasztaltabb lovagok megvétózzák. Ez azért jó jelenet, mert ismét tanúbizonyságát láthatjuk Anakin önfejűségének. Bár nem ez az egyetlen alkalom, mert a katakombákban is egyből a kardja után nyúl. Sokan mondtátok, hogy Obi furán viselkedik. Szerintem csak poénkodnak Anakinnal, amikor a féreg készül bemászni a Jedi nő testébe. Ezt bizonyítja az is, amikor az utolsó pillanatban szétlövetik Cody -val a sziklaterem tetejét. Mint már korábban, most is az volt az érzésem, hogy az epizód feszült és néhol félelmetes hangulatát ilyen poénkodással próbálják oldani. Néhol bizony megfogalmazódott bennem, hogy ez már túllépett egy gyerek sorozat keretein, mert annyira darkos.

 

A Geonosisi 'zombik' felbukkanását nagyon vártam mert kíváncsi voltam mit hoznak ki belőlük. Hála istennek nem vitték túlzásba a dolgot, kellően félelmetesek és meg van magyarázva miért olyanok amilyenek. Ez nagyon fontos volt számomra, mert így teljesen bele tudom illeszteni a történetbe őket. A féreggel se volt bajom, és teljesen érthető Obi-Wan azon törekvése is, hogy meg szeretné vizsgálni őket. A jó lovag ebben a részben majdnem úgy viselkedett mint egy tudományos tiszt. :D Egy szó mint száz, én nem éreztem semmi furcsát a viselkedésében.

 

Magáról a hangulatról is csak jókat tudok mondani annak ellenére is, hogy ez a zombis feeling kicsit idegen a Star Wars -tól. A katakombák és a feszültség keltés elég jól sikerült, Luminara földön vonszolása pedig telitalálat. Egy részlet viszont nem tetszett, ez pedig a királynő megjelenítése. Itt nagyon egyértelmű az utalás az Alien filmekre ami szerintem nem jó. Ahogy Dzséjt is írta, szinte egy az egyben olyan stílus jegyeket adtak Karinának mint az Alien királynőnek. Ez kizökkenti kissé a nézőt a hangulatból amiért elég kár.

 

Két kérdés azért motoszkál bennem. Karina meghalt? Mi lesz Poogle -val (lehet, hogy ugyanúgy elszökik a hajóról, mint Gunray anno)?

 

Lair of Grievous szintű részt vártam, amit annak ellenére, hogy félelmetesebb epizódot láttam, nem kaptam meg. De ezen nem kesergek mert így is nagyon jól szórakoztam és biztos sűrű vendég lesz a lejátszómban ez a rész.

 

Érdemes megnézni a 720p -s változatot, mert annak a végén előzetes is van a következő részből.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Eddigi legjobb rész, ez marhára bejött nekem, bár fokozhatták volna még a hangulatot egy jobb zenével, de jó volt így is.

Viszont most is beigazolódott, hogy egy Jedi a fénykardja nélkül szinte egy senki, bár Luminara mint Karate-Kid :)

Mint ahogy kudar is említette ez egy más harc volt sötétben, közben különös hangok jönnek mindenhonnan, alig látni, kezd a belső félelem felemészteni... :D

A királynő meg a kollektív tudat nagyon ismerős volt a StarCraft c. játékból a Zergeknél. Ott is volt egy központi tudat, ugyanilyen féreg volt. A királynő feje pedig 1 az 1-ben a Hidralisk, a csápok helyzete pedig Karrigen "szárnyát" juttaták eszembe.

Maguk a zombik pedig a Silent Hill "zombi"jaira emlékeztettek, akikra ha fényt bocsátottunk, akkor mozogtak és nem láttak.

 

Poggle nem tetszett a részben, nagyon megadó, együttmüködő volt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information