Jump to content

4x08 - The General


Recommended Posts

8. rész - The General / A tábornok

 

epguide408.jpg

 

Írta: Matt Michnovetz

Rendezte: Walter Murch

 

Helyszín: Umbara

 

Szereplők:

Pong Krell - Dave Fennoy

Rex kapitány - Dee Bradley Baker

Fives - Dee Bradley Baker

Dogma - Dee Bradley Baker

Hardcase - Dee Bradley Baker

Jesse - Dee Bradley Baker

Kix - Dee Bradley Baker

Tup - Dee Bradley Baker

Appo őrmester - Dee Bradley Baker

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

 

Történet

Krell tábornok utasításba adja az 501-es légió egyik szakaszának, hogy foglalják el a közelben található légibázist. Mivel ez a bázis a főváros bevételének egyik kulcsa, a Jedi tábornok nem tűr késlekedést. Ezzel együtt egy újabb halálos küldetés vár a klónokra, ha csak nem használják fel leleményességüket.

 

Előzetes

 

 

Érdekességek

- Az umbaraiak által használt százlábú tank neve Impeding Assault Tank (IAT). 54.78 méter hosszú, 5.8 méter széles. 10 dupla végű ágyú van rajta összesen. A fej résznél 4 gépfegyver, far résznél pedig 2 ikerágyú.

- Az umbaraiak másik fegyvere a pók löveg neve Umbaran MHC tank (Umbaran mobile heavy cannon). Sugárpajzs védi a pilótát. 1 elektomagnetikus plazma ágyúval valamint 2 lézer ágyuval van felszerelve. A Juggernaut osztályba tartozik.

- A Darkness on Umbara című részben Krell tábornok Rex századost hibásan CT-7567-nek hívta, igazi jelölése CC-7567.

- A részben feltűnik Appo, aki jelenleg még őrmester, de az EP 3 idejére már az 501-es légió parancsnoka lesz.

- Van egy pillanat az epizód vége felé amikor Krell tábornoknak nincs szakálla és az álla megvan borotválva, majd egy pillanat múlva újra ottvan a szakáll. Ez a készítők egy kisebb bakija.

- Az umbarai katonák kinézetét Zentraedi Robotech-e és a Dűnében szereplő sardakuarok ihlették. A sisakokban potens gázkeverék van, mely a harctéri képességeket javítja, azaz a reflexet és az agressziót. A gyártás során ugyanabból a karakter modellből ugyan, de sikerült élő, lélegző, nem droid ellenfeleket létrehozni.

- Umbaraiak már korábban is feltűntek a sorozatban illetve a mozifilmben. Mee Deechi szenátor mellett Palpatine segédje, Sly Moore is az árnybolygó szülötte.

- Nem Pong Krell lett volna az első besalisk jedi a sorozatban, ugyanis a 2. évadban eredetileg szerepelt volna egy Plun Kil nevű jedi.

- Appo őrmester sisakján látható nyíl, utalás Appa-ra, egy karakterre az Avatar: The Last Airbenderből, melyen Dave Filoni is dolgozott.

- Bár végül nem szerepelt az epizódban, de a légpárnás tank belsejét teljesen kidolgozták, ahogy a képen is látható.

 

Concept Art galéria

 

tg01.jpg

Az 501 -es osztag megvilágítási concept rajza

 

tg02.jpg

A hernyótalpas tank pusztulása

 

tg03.jpg

Robbanás a vadonban. Megvilágítási concept rajz

 

tg04.jpg

Az umbarai hernyótalpas tank dizájnja

 

tg05.jpg

A tank megvilágítási concept rajza

 

tg06.jpg

Umbarai MHC tank concept

 

tg07.jpg

Az umbarai MHC tank tervei

 

tg08.jpg

Az umbarai lebegő tank dizájnja

 

tg09.jpg

A lebegő tank pilótafülkéjének tervei

 

tg10.jpg

Umbarai kisegítő hajó modell, ami egy EPIII -as fel nem használt szerparatista hajó concept rajza alapján készült

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Egek micsoda epizód volt ez!!!! :D

 

Elképesztő arzenáljuk van ezeknek az umbaraiaknak, de épp ezért azt gondolná az ember, hogy ennél azért jobban vigyáznak, hogy ne kerüljenek a fegyvereik az ellenség kezébe. :nana:

 

Az előző epizódban még többé-kevésbé megtudtam érteni, hogy Krell mit-miért csinál, de amit itt művelt, arra már én is azt mondom, hogy őrültség. A legtöbb, ami elmondható a "stratégiájáról", hogy a legjobbat hozza ki Rex parancsnoki képességeiből.

 

Jól hallottam, hogy a második klón-osztag parancsnoka Appo volt? :D

 

Hardcase és Fives beszélgetése sem volt semmi. Méghogy hiperaktív! :lol:

 

Egyenlőre ennyi, részletesebben majd ha megjön a jó minőségű.

Link to comment
Share on other sites

Az előző epizódban még többé-kevésbé megtudtam érteni, hogy Krell mit-miért csinál, de amit itt művelt, arra már én is azt mondom, hogy őrültség. A legtöbb, ami elmondható a "stratégiájáról", hogy a legjobbat hozza ki Rex parancsnoki képességeiből.

Akkor ezek szerint folytatódik a múlt héten megkezdett vita Pong Krell karakterét illetően. :) Nem kicsit megosztotta a fórumozókat. :D

Link to comment
Share on other sites

Hadd kérdezzem meg, két rész után már elítélhető Krell, vagy várjam meg, míg még pár száz klónt a vágóhídra küld, miközben ő a legnagyobb nyugalomban élvezi a mészárlást? :)

Mert a jelenet, amiben Rexék - a GYALOGSÁG - a páncélosok ellen indul, ő meg áll a szirten szó szerint ölbe tett kézzel, na az egy "Krell legjobb pillanat" momentum. Persze Krell biztos jól csinált mindent, hiszen bevették a bázist. Jaaaaa... hogy ez Rex stratégiáján alapult és elég volt hozzá két klón, nem pedig egy komplett szakasz húsdarálóba küldése. És érdekes, Rex még így sem a háttérből kuksolt a sisakját polírozva, hanem a tankok lábai között szlalomozva próbálta elpusztítani a fegyvereik által elpusztíthatatlant. Pedig ő mintha csak egy számmal jelzett feláldozható eszköz lenne, legalábbis Krell szerint. Aranypillanata az volt, amikor megindította a teljes zászlóaljat egy már szétbombázott támaszpont ellen. Hát igen, kell is a teljes erő egy már legyűrt célpont ellen. Amúgy a Konföderáció alkalmazhatná, mert ennyi klónt egyetlen csata alatt még egyik szepi tábornok sem tudott elintézni, pedig ők droid csapatokat használnak, Krell meg csak szavakat. :)

Akinek a múltkor kétségei voltak az út és az erdő közti csatározásról, azok most szép példát láthattak arról, hogy miért is jobb az erdő. Csak tőmondatokban: sebesültek biztonságba helyezhetőek, Fives és Hardcase elsunnyoghatott, Rex és csapata megkerülhette a tankokat, a rakétások biztonságban megközelíthették a hernyólövegeket.

Tetszett, hogy a klónok merő véletlenségből felhozták ugyanazokat a megkérdőjelezhető dolgokat, amiket a múltkor én. Nem azért, mert igazam volt (dehogy nem... :D), hanem mert ez egyértelművé teszi, hogy az írók tudják, mit csinálnak (nem mintha kétségeim lettek volna efelől). Kicsit tartottam attól, hogy végül a jó tábornokból egy meg nem értett hőst csinálnak, de így már szemernyi aggályom sincs. Ezt jól jelzi Krell végső monológja, de az igazán tetszetős a szemében égő tűz volt. Azt hiszem, egyértelmű, hogy Krell pici fejében valami nagyon nincs rendjén. Rex és Fives reakcióit elnézve pedig az a sanda gyanúm, hogy a jó tábornok egyszer csak tök véletlenül hátba lesz lőve... Mikor előrefelé nyomul.

A harcok igazán látványosak voltak. Hiába na, a lézert sötétségre találták ki, ez a világ meg amúgy is igen szép éjjel (már ha van egyáltalán nappal), a szép színes lézersugarak pedig még cifrábbá teszik. Na meg a robbanások. Az umbarai haderő pedig egyenesen lenyűgöző. A hernyólöveg, a röpcsi, a skorpiótank, baromi jók. Nem is értem, hogy a készítők miért vártak a negyedik évadig a világok milíciáival. Sokkal érdekesebbek, mint a szepik droid hadserege, nem is hiányoznak. Remélem még sok ilyen érdekes milícia bukkan fel.

A nagy csatára és Krell vidám ténykedésére szerencsére egy kis könnyed humor is jutott. Hardcase és Fives repülése igen nagy poén, és Fives remekül összefoglalta minden tudásukat ezen a téren: "Kezd el nyomkodni a gombokat!" :lol:

Összességében, ahogy az előző rész, ez is remek volt, eddig ez a kettő tetszik a legjobban az évadból. És ha Krell-t véletlenül egy kóbor lézer hátba találná, akkor még top5-ös rész is lehet.

Link to comment
Share on other sites

Fú ez a rész ez nagyon ott volt, bár Krell beszédéből néha kukkot nem értettem olyan hangon mondja a magáét. A kamera mozgások nagyon jók voltak, és végre láthattunk olyat hogy életben maradt társaikat visszahúzzák a klónok és elkezdik ellátni. Umbaraiak arzenálja nagyon durva, ahogy mondták is: "Olyan fegyvereik vannak amilyenek még sose láttunk". A hernyólöveget gondolom a páncélvonatról mintázták, de így is nagyon tetszett. Muszáj lesz még egyszer megnéznem a részt felirattal is mert a párbeszédekből nem sokat értettem hiába hangosítottam fel az egészet.

Link to comment
Share on other sites

A felirat előtt annyit, hogy jómagam is csatlakoztam a "Krell-ellenes" csapathoz. Egy apró momentum váltotta ki ezt belőlem, és ez a momentum az volt amikor belerúgott a halott klónba. Ritkán van ilyen, de ez a mozzanata kiváltott belőlem egy "Húúúrohaggyámeg" kicsattanást. :|

Link to comment
Share on other sites

A felirat előtt annyit, hogy jómagam is csatlakoztam a "Krell-ellenes" csapathoz. Egy apró momentum váltotta ki ezt belőlem, és ez a momentum az volt amikor belerúgott a halott klónba. Ritkán van ilyen, de ez a mozzanata kiváltott belőlem egy "Húúúrohaggyámeg" kicsattanást. :|

 

Na hát ott én is húztam a számat. Bár nem belerúgásnak tűnik hanem inkább arébb lökte a lábát. Gondolom pont úgy esett hogy nem fért volna el.

Link to comment
Share on other sites

Most nem szeretnék sokat Krellről írni főleg mivel Dzséjt nagyszerűen leírta a gondolataimat.

Jó jelenet volt az amikor Rex felvázolja a tervet és mindenki felháborodik rajta, leszámítva Dogmát, aki szerintem vagy megunta evilági életét vagy csak egy két csinos nővérdroid társaságába akar lenni valamelyik kórházbázison. Tényleg most jut eszembe, mi van ha Dogmát már új "recept" szerint "készítetté" hogy engedelmeskedjen minden parancsnak? És mi van a légierővel, az előző részben simán lebombázták az erdőt, most hova tűntek? A hernyó-tank jól nézett ki, végre nem csat AAT-k ellen küzdenek a klónok. Egyetlen (számomra) negatívum abban a jelenetben, hogy a klónok nem a Battlefront II-ben szereplő rakétavetőt használják, pedig az sokkal jobban néz ki és jobban összefognák az univerzumot. Kimagasló jelenet az is amikor Rex "orvosi kezelésre már nem szorul" állapotba hozza az umbarai hernyó pilótáját- tetszik a klónok fejlődésének iránya. Jó volt behozni Appot is főleg hogy még csak őrmester, remélem nemsokára csatlakozik Rex mellé a frontvonalon. Jó ötlet volt az is hogy így összehozták Fivest és Hardcase-t, volt pár emlékezetes pillanatuk. Díjaznám ha Hardcase-ből lassan ARC válna, méltó utódja lenne Echonak. Az epizód végi párbeszéd meg szépen összefoglalja a klónok és a tábornok érzelmeit.

 

Kitűnő epizód remek akciókkal 9/10 már csak két kérdés van: Lehetséges-e ezt még fokozni? A másik meg: Ha ilyet is tudnak a készítők, mire vártak eddig?

Link to comment
Share on other sites

Na hát ott én is húztam a számat. Bár nem belerúgásnak tűnik hanem inkább arébb lökte a lábát. Gondolom pont úgy esett hogy nem fért volna el.

 

Taszajtott rajta egyet, de könyörgöm akkor is micsoda taplóság. Hihetetlen, 4 keze van basszus, vegye föl és rakja arrébb szerencsétlent. :para:

Link to comment
Share on other sites

És a két vadászgépből micsoda üdvrivalgással nyomultak Fives és Hardcase.

Dolgozott Dee Bradley Baker rendesen!

A jelentről azonban egyben az is eszembe jutott, hogy Echo-nak lett volna ez a dolga Fives mellett.

Furán festett egy ARC meg egy sima klón egy ilyen kommandós akcióban.

Korán mentél el Echo! :cry:

Krellről én meg már nem írok -mert valóban nincs változás-, megvárom a történet végét.

Link to comment
Share on other sites

Az előzetes infók alapján jónak ígérkezett ez az umbarai szál, de így két rész után nagyon nem vagyok tőle elájulva. Látványos, jó ötletek, meg részletek vannak benne, de a történet nem működik nekem.

Krell karaktere egyszerűen önmagával van ellentmondásban, mert egy ilyen jellemű fazon nem lehetne jedi. Persze megváltoztatja őket a háború, de ez az alak már olyan szinten messze van a jediség szellemiségétől, hogy annak fel kellett volna tűnnie a rendben belül. A szemében tükröződő tűz nyilván a jövőjét sejteti, de az, hogy a figura szándékosan ilyen az nem nyugtat meg. Értem, hogy egy Obi-Wan és Anakin féle klónokkal bratyizós jediktől eltérő karaktert akartak behozni, de nagyon átestek a ló túlsó oldalára.

 

A csaták kapcsán felvetetnék egy katonai szakértőt, de minimum egy némi logikával rendelkező embert, aki már látott legalább 2 háborús filmet, de az lenne a legjobb, ha az írók megnéznék pl. az Elit alakulat-ot. Szép, látványos ütközeteket tudnak produkálni, de valahogy mégis csak olyan kis rajzfilmes bohóckodás a vége. A Köztársaságiaknak rosszul áll a szénája, de az utolsó pillanatban mindig valami huszárvágással megoldják a dolgot. Pedig a közeg annyira adja magát. Remek egységeket találtak ki az umbaraiaknak, erre csak ilyen 2-3 perces részletekben használják őket. Egy ilyen hosszú történetszálba simán beleférne egy dupla részes kemény csata, erre mindig csak ilyen kis logikátlan harcocskákat kapunk.

Időnként tényleg úgy tűnik, mintha az írók nem olvasnák az előző rész forgatókönyvét, mert ha direkt hagyják figyelmen kívül az még nagyobb baj. Előzőleg úgy indítottak, hogy Umbara mennyire fontos, ehhez mérten - egy gyorsan letudott, de - komoly erőkkel vívott űrcsatában verték szét bolygót védő szepi erőket. Azt mondjuk már akkor sem értettem, hogy minden hírszerzés nélkül miért sima gyalogsági támadást indítanak (a zajos AT-RT-k még a csendben mozgó gyalogos osztag egyetlen előnyét is elveszik :pfff: ), orbitális bombázás vagy sima légitámadás után ledobott páncélosok helyett, de legalább szorult helyzetben tudtak légi támogatást kérni. Mondjuk nekem az is ellentmondásos, hogy ha az umbaraiaknak ilyen frankó kis repülőik vannak, akkor miért nem szedték le velük az előző részben a landoló LAATi-kat. Illetve miért a gerillaharcot választották, mikor ilyen fasza kis páncélos egységeik vannak, mint a hernyó-, meg a skorpiótank? :? Rex-ék meg most miért nem tudtak légi támogatást kérni, mikor az előző részben pár gyalogos umbarai miatt lebombáztatták a fél vidéket. :hmm: Ja, hogy a történet megint nem azt kívánta, hát ez a gond. :cry: Több következetességet várnék legalább egy történetszálon belül, nem pedig ezt az akkor most legyen valami őrült nagy lövöldözés, találjunk ki valami szuper gépet hozzáállást.

 

Ami mindenképpen pozitívum az a sebesültekkel való bánásmód bemutatása. Ilyen még nem volt szerintem, itt pedig még egy szanitéc is szerepelt.

Azt remélem azért megmagyarázzák, hogy az umbaraiak miért nem bírják a bolygójuk légkörét, mert erre megint egyértelműen utaltak.

Rex mondjuk elég kemény volt a kegyelem lövéssel. Csak úgy félvállról eleresztette.

Ha már az előző évados feltűnéshez leanimálták a klón kommandósokat, akkor egyszer szánhatnának rájuk egy részt, vagy legalább pár percet. Nem feltétlen a Deltára, hanem valami ismeretlenre osztagra. Egy ilyen támadást simán előkészítettek volna, a bázist lazán elintéztek volna, Rexéknek csak sétálni kellett volna az erdőben. :D

Edited by Llew
Link to comment
Share on other sites

Jó volt behozni Appot is főleg hogy még csak őrmester, remélem nemsokára csatlakozik Rex mellé a frontvonalon.

Tényleg, Appo szerepléséről el is felejtettem megemlékezni, pedig fülig szaladt a szám, mikor meghallottam a nevét. Aztán meglepett, hogy még csak őrmester. Hogy lesz belőle másfél év alatt az 501-es légió parancsnoka? Kicsit alacsonyról kezdi mászni a ranglétrát. Anno Thire esetében a hadnagy teljesen korrekt volt (bár neki is ott van még Fox parancsnok), de egy őrmester... Mire belőle parancsnok lesz, kiadják a 66-os parancsot. :)

Viszont a jelenléte attól tartok, nem sok jót jelent Rexre nézve. Úgy értem, Rex százados, jóval előrébb van a ranglétrán. Ő még megugorja az őrnagy rangot, aztán máris parancsnok lehet. Apponak ellenben még ott van a hadnagy, százados, őrnagy és csak aztán a parancsnoki rang. Kíváncsi leszek, hogyan sikerül Rex fölé nőnie, mert momentán Rex a klónok klónja.

Az meg a másik kérdés, hogy ha nem Appo (ahogy eddig hittem), akkor ki jelenleg az 501-es légió klón parancsnoka. Mert Rex csak a Torrent század parancsnoka.

 

Krell halott klón inzultálását észre sem vettem. Egyértelmű: lézert neki!

Link to comment
Share on other sites

...Rex-ék meg most miért nem tudtak légi támogatást kérni, mikor az előző részben pár gyalogos umbarai miatt lebombáztatták a fél vidéket. :hmm: Ja, hogy a történet megint nem azt kívánta, hát ez a gond. :cry: Több következetességet várnék...

 

Igen, ez ugyanaz az aggály, mint ami a Shadow warrior-nál is felvetődött, hogy Anakin miért tökölt ilyen hosszan a pár commando droiddal?

Meg a Mortison az Overlordsban egyszerre elbírt a testvérekkel, aztán a következő két részben semmi volt az ereje a külön Fiúhoz képest.

 

Azt mondom állítsd kevésbé érzékenyre az "ellentmondás figyelődet", mert hamar kinősz a sorozatból, vagy esetleg nem fogod élvezni.

 

Ezt a tanácsot amúgy magamnak is mondom egyben.

A 6 filmben is vannak ilyenek, de egy ilyen hosszú lére engedett sorozatban fel is tűnik sajnos.

Mert nagyfilmeket nem így nézzük. Próbáljuk ezt is másképp. továbbra is gyerek fejjel.

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

Nem tudom valaki észrevette-e, hogy amikor az egyik klón elkergeti azokat a keselyű szerű valamiket az egyik fekvő klónról, akkor az a klón még él és felteszi a kezét hogy segítsenek, Kix (ugye a szanitéc) oda is megy, hogy segítsen, de Rex mondja, hogy hagyja ott. Megértem hogy csak hátráltatta volna őket, de egy kegyelemdöfést (vagy ez esetben inkább egy -lövést) megérdemelt volna.

Edited by Nabopolasszar
Link to comment
Share on other sites

Nem tudom valaki észrevette-e, hogy amikor az egyik klón elkergeti azokat a keselyű szerű valamiket az egyik fekvő klónról, akkor az a klón még él és felteszi a kezét hogy segítsenek, Kix (ugye a szanitéc) oda is megy, hogy segítsen, de Rex mondja, hogy hagyja ott. Megértem hogy csak hátráltatta volna őket, de egy kegyelemdöfést (vagy ez esetben inkább egy -lövést) megérdemelt volna.

 

Ha lelőtte volna akkor meg lehet azon húzták volna sokan a szájukat, hogy saját testvéreit lövi le Rex vagy más klón.

Link to comment
Share on other sites

Jó most ezt nem tudjuk hogy milyen súlyos sérülései voltak. Lehet semmi baja nem lett volna ha felsegítik és kap egy kis nyakszurit mint a rész elején lévő klón.

De ha csak annyi baja lett volna akkor nem hagyták volna ott. Egyértelműen a halálán volt(már csak azért mert a dögök már nagyban lakomáztak belőle), és még csak meg sem könnyítették a szenvedéseit.

Link to comment
Share on other sites

De ha csak annyi baja lett volna akkor nem hagyták volna ott. Egyértelműen a halálán volt(már csak azért mert a dögök már nagyban lakomáztak belőle), és még csak meg sem könnyítették a szenvedéseit.

 

Hát ez inkább erkölcsi kérdés már, hogy lelövöd a testvéred vagy inkább életben hagyod de szenved.

Link to comment
Share on other sites

Még elfogadnám, hogyha nem kiáltotta volna el magát előtte hogy: "Everyone keep moving!"

De az epizód elég egyértelművé tette, hogy az everyvone legfeljebb a szakaszának szólt, a légió többi része meg ott strázsált Krell mögött. ;) Plusz, elég sok sérültet "hátrahagytak" már akkor, ép klónokkal, ők is összeszedhették a további sérülteket.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information