Jump to content

Erdei csata az Endor holdon


Lenci

Recommended Posts

Szerintem az Endor hold, no meg az ahhoz kapcsolodó történések megérdemelnek egy külön topikot, mivel a végkifejlet sempontjából sarkalatos események mennek végbe az óriási fák között. Ha jól tudom, Lucas eredetileg a vukik bolygójára képzelte a lázadók és a birodalmiak utolsó nagykaliberű felszini csatáját. Bevallom őszintén kicsit talán jobb és hihetőbb lett volna, ha zsiráf méretű vukik, nem pedig kettéfűrészelt óriás macik szívatták volna meg a rohamosztagosokat, bár így is jó. Aztán a vukik honát is megismerhettük az ep3-ban (ami késik, az em múlik).

 

Szóval az Endor egy szép bolygó, de lerí, hogy az intergalaktikus technológia nem vert még ott mély gyökereket, leszámítva a pajzsgenerátort, ami ugye "külsős biznisz", mert az őslakosok igen csak elmaradottak. Még is gyönyörű a táj, aranyosak a macik, jó és ötletes a csata is, csak egy icipicit mindig is nehezen emésztettem, hogy ewok-k szívatnak hülyére biodalmiakat.

 

Bár az összképen nem változtat, nehéz a rangsorolás, de az ep3 után nekem fixen és stabilan az ep6 a második legkedvesebb sw filmem.

Link to comment
Share on other sites

Én is imádom ezt a csatát (bár melyiket nem :)), és eddig még sose sikerült elvennie a kedvem az, hogy az ewokok szivatják a birodalmiakat. Egyrészt, nem az ewokok nyerik meg ezt a csatát. Nem ők nyittatják ki a pajzsgenerátor ajtaját és nem is ők robbantják fel. Valamint nem ewokok repültek be a II. Halálcsillag belsejébe felrobbantani azt. Tehát ezt a csatát messze nem ők nyerték meg.

Másrészt, ez a csata arról szól, hogyan győz az ész a nyers erő felett. Leleményesség volt, hogy egyáltalán a hátsó bejárat felől közelítettek (a válogatot katonák hadosztálya valószínűleg a főbejáratot őrizte, mivel a lázadók nem is tudtak a hátsóbejáratról). Ésszel pusztították el a lépegetőket is (és azzal is szereztek egyett), kapkodták el a robogósokat, és így jutottak be a generátorhoz is.

Az ewokok ellenben pusztultak, elég rendesen. A csatát végül Chewbacca fordítja meg az AT-ST megszerzésével (bár ebben is segétkeztek ewokok, de nem ők a főludasok).

Ráadásul a Birodalom csak egy kis egység lázadóra várt, nem egy falunyi benszülöttel megtámogatott egységre. Tehát az Uralkodó válogatott katonái még túlerővel is szembe kerültek.

 

Tehát, számomra azért frenetikus ez a csata mert: az ész győz a nyers erő felett; a természettel harmóniában élő lények fel tudják venni a harcot (nem győzedelmeskedni felettük) a technokrata Birodalommal. És persze, a Birodalom elszámította magát, amikor egy maréknyi lázadóra számított a főbejáratnál, nem egy benszülötekkel megtámogatott egységre a hátsóbejáratnál. És még el is szúrták a dolgot, mert ha egy AT-ST a bunkernél marad, Soloék keresztet vethettek volna :)

Link to comment
Share on other sites

Én is nagyjából egyetértek Dzséjt-tel. Nem az ewokok nyertek, ők csak segítettek a felkelőknek. A csata is elég hangulatos, főleg a lépegetők miatt. :o

 

Az én szívemhez is nagyon közel áll a film, amit talán az okozhat, hogy 1985-ben, a moziban láttam a filmet. Akkor 11 éves voltam, és elmondhatatlan hatást gyakorolt rám a film! Egyszerűen napokig nem tudtam másra gondolni. Emlékszem nagyon vártam, hogy Luke levegye Vader maszkját. Az Ewokok pedig nagyon bejöttek. Fel nem merült volna bennem, hogy ezek miért kellettek a filmbe... Gyerek voltam, és tiszta szívvel élveztem a filmet. Talán ezért is tudom ma értékelni Jar Jar-t. :o

Link to comment
Share on other sites

Az endori csata tetszik, de a legkevésbé ezt a szálat szeretem az EP6 végső történéseiből. Az "evokok elbírnak a birodalmiakkal" dolgot elfogadom, mert mese, de ha szigorúan nézzük, szerintem esélyük sem volt a győzelemre, ahogy az űrcsatából sem távozhattak volna győztesen a lázadók. Elvégre elég fura, hogy a bunkerben nincs valami radar, kamera, vagy legalább egy kis lyuk kifelé :o, amin látszik, hogy egy AT-ST lövi a többit. Arról nem is beszélve, hogy ezt esetleg rádión is közölhették volna a bunker parancsnokával. De nem baj, ettől függetlenül a második kedvenc filmem nekem is ez.

A vukiknak mondjuk jobban örültem volna, ezért jött jól a "kárpótlás" az EP3-ban. :o

És mellesleg Williams gyönyörű evok-témákat komponált a filmhez. Nem beszélve az akciózenéről, ami ebben a 45 percben szól. Lenyűgöző... :o

Link to comment
Share on other sites

Szerintem baromi nehéz lett volna bedrótozni az egész erdőt kamerákkal. Azon túl, ez egy sima bunker, minek ide különféle radarok? Eleve nem ilyen harcra készültek. Azt amúgy se mutatják ki a radarok, hogy ezek az izék egymást lövik. Szólni se szólhattak, hiszen csak egyetlen AT-ST bóklászott a környéken, azt lőtték szét először. A másik kettő a közelben se volt.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem egy bunkernek létfontosságú, hogy legyen valamije, amivel érzékeli a körülötte történő dolgokat. Különben gyakorlatilag vakok a benn tartózkodó katonák, és azért ez nem a leghatékonyabb dolog. Pl. elég egy egyszerű pozíciójelző mindegyik AT-ST-be, és meg van oldva. Nem nagy ügy. :o Aztán úgy már elég feltűnő, hogy ha az ST-321 jelzésű lépegető valamelyiknek a közelébe megy, az rögtön eltűnik a képernyőről... :o aztán meg az az egy marad, és bejelentkezik valaki, akit még életében nem látott a parancsnok. Kicsit sem gyanús. :o

Szerintem a földi katonaságnál sincsenek olyan folyamatos használatban lévő támaszpontok, amik tökéletesen el vannak szigetelve a külvilágtól. Ez öngyilkosság. A rádiónak meg elég nagy a hatótávolsága.

Link to comment
Share on other sites

Valóban nincs, de itt van kis városomban mindjárt a szikla (amire a Fókuszban azt mondták, hogy szupertitkos, meg csak külön engedéllyel mehettek be, én meg bent jártam már hét éves koromban :o). Na szóval, ott csak a repülőket érzkelik (mert nekik az a dolguk), de semmi foldi dolgot nem látnak. Szvsz oda be, a hegy belsejébe még a rádióhullámok sem nagyon mennek be, legalábbis a személyi rádióké biztos nem. Persze, teljesen elszigetlve nincsen, hiszen van külső része, őrség, őrtornyok meg miegymás, de nyomkövetők, meg egyéb dolgok baromira nincsenek. Pláne nem több kilométerre arréb.

Link to comment
Share on other sites

Bravúros húzás volt. :o

De gondolj bele: egy katonai diktatúrában meg kell védened a fejed felett keringő, épülő Halálcsillag pajzsgenerátorát. Vajon simán elcseszel mindent, vagy egy olyan támaszpontot hozol inkább létre, ami korrektül látja el a feladatát, és látja is, hogy mi zajlik körülötte? Elvégre nem a vasárnapi ebédet kell megvédeni a legyektől... :o

Link to comment
Share on other sites

Kiskoromban imádtam az ewok-harcot. Annál a résznél, amikor Wicket fejbe-veri magát a parittyájával még sokadjára is hangosan röhögtem. Mára ez a lelkesedés némileg vissza-esett.

 

Nem is az okozza a legnagyobb dilemmát, hogy a bázist miért nem drózozták körbe villamos keritéssel vagy akár egy óriási betonfallal... inkább az, hogy hogy lehetséges, hogy két fa összetud préselni egy kis lépegetőt. Miből vannak ezek: aluminiumból? Most képzeljük el mi baja esne egy tanknak, ha igy akarnák tönkre tenni. Biztosan semmi. Persze a mese halála, ha az ember elkezdi realisztikusan megközeliteni, mert ebből olyan marhaságok jönnek, mint hogy a Halálcsillag darabkáinak el kellett volna pusztitaniuk az Endort meg hasonlók... végülis nem rossz az Endori csata és szerencsére ott van a másik kettő -és szerintem sokkal jobb történeti szál- az egyik legzseniálisabb űrcsata és a Saga drámai csúcspontjaként funkcionáló Palpi-Luke-Vader trió :o

Link to comment
Share on other sites

Nem is az okozza a legnagyobb dilemmát, hogy a bázist miért nem drózozták körbe villamos keritéssel vagy akár egy óriási betonfallal... inkább az, hogy hogy lehetséges, hogy két fa összetud préselni egy kis lépegetőt. Miből vannak ezek: aluminiumból? :o

 

Spóroltak. Legyen gyors (-->könnyű) és olcsó (-- >vékony falú) plusz lézerfegyverek korában relatíve keveseknek jut eszébe hogy egy fizikailag nekicsapódó dologtól féltse a lépegetőjét... amiben nem is ő ül.

Link to comment
Share on other sites

A rádió-adás minősége feltehetően nem a fém vastagságától függ, mivel a jelet felfogó készülék kint van. A fa becsapodási sebessége pedig kifejezetten gyenge volt, ahogy a filmben is láthattuk.

Egyébként mi értelme kitömni a fát? Akkor a fa tompitja az ütödést. Akkor már inkább kötöttek volna a végére valami tényleg keményet.

 

 

(Jól elvagyunk :D )

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy az nem is fa, hanem két db T-1000-s fává alakulva, akkor viszont az fém és baromi kemény, így kiüthet egy AT-ST-t :D

 

Most képzeljük el mi baja esne egy tanknak

De az AT-ST nem tank, és a tankokat szilárd lövedékek ellen készítik olyanra, amilyenek. Ezeket a vackokat meg lézer ellen, ami nyílván nem követel meg olyan hatalmas vastagságot. Plusz, ha tank méretű és nehézségű lenne nehezen mozogna sűrű erdőben, pláne nem ilyen sebességgel, hanem inkább egy csiga tempójában. Márpedig az AT-ST gyorsmozgású gép (gyorsabb, mint egy AT-AT vagy egy AT-TE), és elég ingoványos talajon kell mozognia, tehát könnyű anyagból kell lennie, ami megvéd a kézifegyverektől. Nem a lezúduló fatönkök ellen készültek.

 

Amúgy, ki is mondta, hogy a mese halála, ha realisan próbáljuk megközelíteni? :wink:

Link to comment
Share on other sites

Amúgy, ki is mondta, hogy a mese halála, ha realisan próbáljuk megközelíteni?  :wink:

Ezt én mondtam, nem hiszem, hogy a topik azért jött létre, hogy az AT-ST hatékonyságáról beszélgessünk. De minden kétséget kizárva ez is érdekes.

Egy biztos, kemény fák vannak az Endoron.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt: egy szoval se mondtam, hogy az AT-ST tank, csak ahhoz hasonlitottam nem minden alap nélkül. Mindkettő harci jármű. De teljesen mindegy: hasonlithattam volna egy középkori ostrom-géphez is, ugyanis bármily meglepő azt se lehet tönkre tenni két azaz két darab farönkkel!

 

Egyébként az AT-ST-k igy is csigatempóban haladnak. Nem hinném, hogy sokkal gyorsabbak lennének egy tanknál (egyébként láttál már tankot full sebességen menni? egyáltalán nem lassuak azok).

 

és elég ingoványos talajon kell mozognia, tehát könnyű anyagból kell lennie

Hogy erre az utobbira mennyire nem képes azt a filmben láthatjuk. Pár göröngyös fa és már el is taknyol... a nagyobbik párját, pedig egy vontató-kábellel kilehet iktatni. Most öszintén: ha pár fabunkós ewok eltudja intézni akkor azért erősen megkérdőjelezhető a hatékonysága... vagy nem? :D

 

Amúgy, ki is mondta, hogy a mese halála, ha realisan próbáljuk megközelíteni?

 

Én, pár hozzászolással lejjebb :D

Link to comment
Share on other sites

Egyébként az AT-ST-k igy is csigatempóban haladnak. Nem hinném, hogy sokkal gyorsabbak lennének egy tanknál (egyébként láttál már tankot full sebességen menni? egyáltalán nem lassuak azok).

Ha az AT-ST csigatempóban megy, miben megy az AT-AT? Mert az ep5-ben látható, hogy egy AT-ST simán leelőzi. Amúgy láttam már élőben tankot repeszteni, tudom, hogy nem lassú darabok.

 

Most öszintén: ha pár fabunkós ewok eltudja intézni akkor azért erősen megkérdőjelezhető a hatékonysága... vagy nem? :D

De, dehát a Birodalom ilyen kis spórolós volt. Elvégre a TIE-okból is kispórolta a hiperhajtóművet, a pajzsgenerátort meg a létfenttartást. Így az AT-kat is legyárthatták pocsék burkolattal. Hol vannak már a szép idők, amikor egy AT még hat lábat kapott, a vadászok pedig három pilótával, asztromech-vel és ezernyi fegyverrel repültek...

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information