Ugrás a kommentre

6x11 - Voices


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

11. rész - Voices / Hangok

 

epguide611.jpg

 

Írta: Christian Taylor

Rendezte: Danny Keller

 

Helyszín: Coruscant, Dagobah

 

Szereplők:

Yoda - Tom Kane

Qui-Gon Jinn - Liam Neeson

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Ki-Adi-Mundi - Brian George

Mace Windu - Terrence Carson

Rig Nema - Catherine Taber

Kit Fisto - Phil LaMarr

Plo Koon - James Arnold Taylor

Eeth Koth - Chris Edgerly

Luminara Unduli - Olivia d'Abo

Aayla Secura - Jennifer Hale

Shaak Ti - Tasia Valenza

Saesee Tiin - Dee Bradley Baker

Coleman Kcaj - ???

Oppo Rancisis - ???

R2-D2

 

Történet

A Jedi tanács ülésére készül Yoda, ahol a klónsereggel kapcsolatos baljós új tényeket készülnek megvitatni. Ám mielőtt még részt venne a találkozón, a jedi mester mély meditációba merül, hogy választ találjon aggasztó kérdéseire. Ekkor azonban az Erőn keresztül egy túlvilági hang szólítja meg.

 

Előzetes

 

Érdekességek

- Kevin Kinner zeneszerző a filmekben hallott Qui-Gon (EPI) és Yoda (EPV) témákra építette az epizód kulcsmomentumainak zenéjét.

- Miközben Qui-Gon hangja a háttérben felhangzik, Yoda a Mortis -i események felől érdeklődik Anakin -tól. Fontos megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy az érzékelők szerint nem telt el semennyi idő azalatt míg hőseink a Mortis -on tartózkodtak, és Anakin néhány emléke is törlődött, a Jedik valóban átélték az eseményeket, amiket később jelentettek is a Jedi tanácsnak.

- A meditációs jelenet alatt a Jedi tanácsot a központi templomtoronyban láthatjuk, ami szemben helyezkedik el az Episode I -ben látott toronnyal.

- Rig Nema kinézete egy korai Episode I -es Mace Windu concept art alapján készült.

- Yoda viziójában feltűnik Shaak Ti halála is, akit Anakin kardjával szúrnak le hátulról. Ezt a jelenetet kivágták az Episode III -ból.

 

Concept Art galéria

 

01.jpg

A Jedi templom tornyának felső része

 

02.jpg

Yoda Jedi interceptora

 

03.jpg

Dr. Rig Nema illusztrációja

 

04.jpg

Dagobah illusztráció

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Ez… ez… ez… ATYAÚRISTEN! HŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰAAAAAZANYJÁÁÁÁÁÁÁÁÁTAMINDENITVAAAAAAAAAAAAAÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!! És ez MIND kevés ahhoz, hogy leírjam, amit érzek. Ez a rész, ez valami… Basszus, erre a hat film egyszerre nem volt képes, amit ez a húsz perc nyújtott. Több dolgot tudtunk meg az Erőről, a szellemekről, Yodáról, a Jedikről, mint eddig a hat film és a komplett TCW alatt összesen.

Kezdeni sem tudnám hol. Yoda nem tudott az ep2 óta kapcsolatot teremteni Qui-Gonnal, és a holt Jedi bejelentkezése valami fantasztikus. Aztán a Jedi Tanácsülés, a Jedik között megjelent ellenérzések, a közös meditáció (szegény Oppo Ranccisist miért csak mostanra sikerült megalkotni?), Yoda szökése (hogy élvezte az öreg :) ), Yoda és R2 a Dagobah-n, majd a barlang (sose fogom az ep5-öt már ugyanazzal a szemmel nézni - plusz Shaak Ti törölt halálának újra felhasználása -> vajon ezzel kanonizálták a halálát?). Olyan kérdésekre kaptunk válaszokat, amik új értelmet adnak a hat filmnek (és akkor még a kis utalások, főleg szöveg formájában - Yoda elmondja a halálakor is hallható szavakat, ami ebben az epizódban igencsak sokkoló, hiszen itt is halálközeli élménye van és a halál a téma). Már annak jelentőségét nehéz felfogni, hogy Yoda TUDJA, mi jön. Ezek után megnézni az ep3-mat… Basszus, keresem a szavakat. És még van hátra két rész, pedig már most a tetőn vagyok. Mint írtam, engem Sifo-Dyas megmagyarázása is „sokkolt”, egyszerűen nem vártam, hogy abba is belemennek. De amit itt tálaltak… Az ep3 után éreztem így magam, amikor kijöttem a moziteremből. Csak hebegek-habogok…

Mélyebb belemenést majd inkább a sorozat befejezése után, és némi átgondolást követően.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Még meglehetősen a hatása alatt voltam tegnap. Arra céloztam, hogy ki tudja ki mikor fogja megnézni ezt az epizódot. Hihetetlen, hogy szerintem pont a legjobb évad nem kap méltó ütemezést. Persze örüljünk annak, hogy egyáltalán elkészülhetett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezt el is felejtettem megemlíteni korábban, most a szomszédban linkelt interjút olvasva jutott eszembe újra. Pedig az epizód alatt tök örültem neki, mármint annak, hogy ez az epizód konkretizálta: a Mortison valóban Qui-Gon Jinn jelent meg, nem a Fiú trükközött, nem az Erő manifesztálódott (legalábbis, nem úgy, ahogy én gondoltam), hanem a jó mester tudott azon az Erő-koncentrált világon testet ölteni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Megtekintettem felirattal is (köszi, Lok), mert azért na, ez nem egy könnyed epizód, itt tényleg minden elejtett szó számít.

Azért fantasztikus, mekkora f*szok vannak a Jedi Tanácsban. Alighogy Windu megjegyzi, hogy a bizalmatlanság akár a Templom falait is átjárhatja, mi történik? Ki-Adi-Mundi már kezdi is verni a tam-tam dobot, hogy Yodán át Dooku maceárlja őket, a kis mester ellen már szinte csak Obi-Wan és Anakin nem szólal fel - külön tetszett, hogy Anakin még jól le is oltja Ki-Adit.

Amúgy érdekessége az epizódnak, hogy először volt az ülés a Templom középső tornyában (és ajtó kívülről ezen sincs :D). Ezt csak most vettem észre, pedig már jó párszor megnéztem az epizódot. Ez is szimbolizálja, milyen jelentős események zajlanak (mint ahogy az is, hogy a TCW-ben ebben a történetszálban van jelent a Tanács minden tagja - kivéve Adi Galliát, az ő posztját majd Anakin tölti ugye be, de az előző rész végén már ő is ott volt, szóval lényegében a Syfo-Dias ügyről az a 12 Jedi tud, akik az ep3-ban betöltik a Tanács szerepét - igaz, Eath Kothot leváltja Agen Kolat, Oppo Rancisist pedig Stass Allie). A kérdés a Jedi lét középpontja.

Az se semmi, hogy ezek szerint a Jedik eddig úgy vélték, Dooku a Sith mester (ezt korábban én is felvetettem), vagyis végig úgy képzelhették, hogy Asajj lett Maul után a tanítvány (majd Opress). Sőt, még mindig nem teljesen biztosak benne, hogy Dooku nem a mester. Minden esetre ez is jól magyarázza, miért nem hajkurászták Sidioust, túl sokáig éltek abban a hitben, hogy Dooku maga Sidious.

És végre bekerült az Élő Erő és a Kozmikus Erő - ez már az ep1-nél felvetődött, de eddig nem magyarázták meg. És ha ezek után még mindig lesz valaki, aki nem fogja fel, mi a midi-chlorianok szerepe, hát tökön rúgom. Itt már-már az ember szájába rágják, hogy csupán közvetítő közegek, nem az Erő teremtői. De a legjobb persze az, hogy most is Liam Neeson volt Qui-Gon, így ami elveszett az ep3-ban, sokszorosan visszakaptuk a TCW-re. Qui-Gon és Yoda beszélgetése fantasztikus, amikor pedig a jövőről esik szó, hogy sötét idők közelednek, illetve, már el is jött, az iszonyú hátborzongató. A tény, hogy Yoda szembesül azzal, mi következik (és ebből néhány dolog pont úgy következik be, ahogy látta), és, hogy a halott Qui-Gon teszi meg a szükséges lépéseket a Jedik túléléséhez, döbbenetes. Hihetetlen, hogy ennek a Jedi mesternek milyen szerepe van! Képzeljétek el, ha nem hal meg az ep1-ben. Mindig is ő volt a legjobb a Jedik közül, de ezután ő A JEDI!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én sem tudok értelmeset mondani...(na jó azért megpróbálom :P ). Egyszerűen sokkoló ahogy kapjuk az arcunkba az SW alapvetéseinek számító tanok bővítését, magyarázatát. Már érzem, hogy ennek a szálnak a misztikussága csak Mortiséval fog vetekedni.

 

Az Erő mintha önálló cselekvésre szánta volna el magát. Amint megtudta a tanács a klónok titkát felpörögtek az események, lépni kellett... De ki más is lenne alkalmasabb személy a beavatásra, a láng továbbvitelére mint Yoda! Az egész rész tükrében még inkább szánalmasak a többiek. Ki-Adi meg a sith intrikái....Windu felesleges aggódása és célozgatásai.... Bántóan kevesek ezek a lovagok bármi magasabb, nemesebb cél eléréséhez. Yoda utazása nem is lehetne tragikusabb. Szemebesül azzal, hogy mi fog történni és mint ahogy Dzséjt is írta, ez olyan ami fix pont, változtatni nem lehet rajta. Legalábbis most úgy tűnik. Qui-Gon egész akciója nekem az Atya szavait juttatta eszembe. A túl sok sötétség vagy fény nem jó, csak rosszat okoz a galaxisnak. A sötétség nem létezhet fény nélkül. Így mintha Qui-Gon -t használná fel az Erő arra, hogy megalapozza a fény fennmaradását egy sötét galaxisban. Cikáznak a fejemben a gondolatok, nehéz is összegereblyézni a gondolatokat. Megyek és megnézem még egyszer. :D

 

Feltűnt még pár érdekesség:

- Amikor Anakin a Jedi templom udvarára megy mintha hallaná Qui-Gon hangját.

- Szintén ezen a helyszínen az a fa nagyon hasonlít ahhoz Mortis -on lévő fához, amiből kiszökött az Erő miután a Leány meghalt.. Ez csak most esett le.

- Qui-Gon miért a Dagobah -ra hívja Yodát? Mert az annyira tiszta hely? Ha így van akkor új értelmet nyert a "látszat csal" mondás. :D

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megtekintettem felirattal is (köszi, Lok), mert azért na, ez nem egy könnyed epizód, itt tényleg minden elejtett szó számít.

Azért fantasztikus, mekkora f*szok vannak a Jedi Tanácsban. Alighogy Windu megjegyzi, hogy a bizalmatlanság akár a Templom falait is átjárhatja, mi történik? Ki-Adi-Mundi már kezdi is verni a tam-tam dobot, hogy Yodán át Dooku maceárlja őket, a kis mester ellen már szinte csak Obi-Wan és Anakin nem szólal fel - külön tetszett, hogy Anakin még jól le is oltja Ki-Adit.

Anakin minden hibája ellenére még mindig a szimpatikusabb Jedik között van. Mundi nálam már lassan lekörözi Windu -t is. Már az Ahsoka incidenskor is egy f*szkalap volt és most se hazudtolta meg magát.

 

Amúgy érdekessége az epizódnak, hogy először volt az ülés a Templom középső tornyában (és ajtó kívülről ezen sincs :D).

Nekem is feltűnt, hogy a kamera milyen szépen svenkel lefelé a mennyezetről. Ilyet eddig még sose láttunk, nagyon jó rendezői húzás volt. Viszont nekem nem tűnt fel, hogy ez új terem lenne. Ez miből látszik?

 

A kérdés a Jedi lét középpontja.

Az se semmi, hogy ezek szerint a Jedik eddig úgy vélték, Dooku a Sith mester (ezt korábban én is felvetettem), vagyis végig úgy képzelhették, hogy Asajj lett Maul után a tanítvány (majd Opress). Sőt, még mindig nem teljesen biztosak benne, hogy Dooku nem a mester. Minden esetre ez is jól magyarázza, miért nem hajkurászták Sidioust, túl sokáig éltek abban a hitben, hogy Dooku maga Sidious.

És ez azt is megmagyarázza, hogy a klónokat akkor miért nem veszik kellően komolyan. Talán arra gondolhattak, hogy a katonák csak eszközök, hogy lehessen háborúzni, zülleszteni a Köztársaságot.

 

De a legjobb persze az, hogy most is Liam Neeson volt Qui-Gon, így ami elveszett az ep3-ban, sokszorosan visszakaptuk a TCW-re. Qui-Gon és Yoda beszélgetése fantasztikus, amikor pedig a jövőről esik szó, hogy sötét idők közelednek, illetve, már el is jött, az iszonyú hátborzongató. A tény, hogy Yoda szembesül azzal, mi következik (és ebből néhány dolog pont úgy következik be, ahogy látta), és, hogy a halott Qui-Gon teszi meg a szükséges lépéseket a Jedik túléléséhez, döbbenetes. Hihetetlen, hogy ennek a Jedi mesternek milyen szerepe van! Képzeljétek el, ha nem hal meg az ep1-ben. Mindig is ő volt a legjobb a Jedik közül, de ezután ő A JEDI!

Pontosan! Még nem vonok le végső konklúziót, de Yoda ezzel a tudattal vajon hogy áll neki az utolsó, végső időszaknak? Az EPIII -ban nem látunk rajta semmi különöset. Vagyis leginkább beletörődést. És még azt is gyönyörűen megoldották, hogy Obi-Wan meglepődése az EPIII -ban reális legyen. Anakin ugyanis elmeséli, hogy ők Obi-Wan -al hogy értelmezték a Mortis -os látomást. Megtévesztésnek vették. Yoda itt pedig nem szólt senkinek semmit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Te atyaszentszagú jó úristen!!!! Ülök és csak nézeki a fejemből. 20 perc gyökeresen megváltoztatta azt ahogy eddig néztem a Sagát. Minden egyes perce a hat filmnek ezek után más és mélyebb értelmet nyer. A többit majd később mert most nem tudok írni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem is feltűnt, hogy a kamera milyen szépen svenkel lefelé a mennyezetről. Ilyet eddig még sose láttunk, nagyon jó rendezői húzás volt. Viszont nekem nem tűnt fel, hogy ez új terem lenne. Ez miből látszik?

A terem belülről annyira nem más, csak magasabb a teteje. Viszont amikor elkezdik a közös meditálást, majd a kamera átvált kültérre - ez amúgy valami hihetetlen gyönyörű jelenet - és vissza, kívülről megkerüli a kamera a tornyot. Ekkor látható, hogy nem az egyik szélső toronyban vannak, mint általában.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Qui-Gon és az öt akármicsoda (ha az ep3 könyv vagy forgatókönyv alapján talán a Whillek?), ők már elérték, noha Qui-Gon nem tudta teljesen befejezni képzését.

Itt mire gondolhatott Qui-Gon? Milyen formán volt benne a próbákban és főleg mikor? Még életében?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha erről a hajóról nem fogják a jelet 200 000 évig akkor nem is foglalkoznak a rejtéllyel?

Nekem eme rész alapján egyre inkább az az érzésem, hogy az a jel nem véletlenül most jutott el a Jedikhez. Szerintem Qui-Gon keze benne van.

 

Az milyen durva már hogy kiderült hogy Qui-Gon életében titokban ilyen képzésre járt.

Szerintem ez egyáltalán nem biztos, bár nem lehet kizárni ezt a lehetőséget se persze. Mondjuk az fura lenne, hogy a halála után tenne szert halhatatlanságra. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem eme rész alapján egyre inkább az az érzésem, hogy az a jel nem véletlenül most jutott el a Jedikhez. Szerintem Qui-Gon keze benne van.

 

 

Szerintem ez egyáltalán nem biztos, bár nem lehet kizárni ezt a lehetőséget se persze. Mondjuk az fura lenne, hogy a halála után tenne szert halhatatlanságra. :D

 

Tuti hogy életében tanulta, mert azt mondja hogy nem tudta befejezni. Ebből pedig az következik számomra hogy azért nem mert meghalt közben.

 

Na de a részről.

 

Már ez az egy rész teljesen átformálta a Sagához való viszonyomat. Egészen elképesztő az hogy 30 évvel a régi trilógia után ez az epizód gyökeresen átformálta azt ahogy ezután majd nézni fogom őket, mert már tudom mi van mögötte. Persze eddig a képzeletre volt bízva de így még jobb.

Gyakorlatilag mikor megnéztem utána úgy éreztem magam mint mint mikor az EP3 után kijöttem a moziból Dzséjthez hasonlóan.

Szóval Yoda meditál és megszólal Qui-Gon hálistennek Liam Neeson hangján. ASz utána következp pár perc vígjáték volt. Dooku manipulálja Yodát. :facepalm: Persze, eddig miért nem tette?Szóval ezek a Jedik már csak statiszták a végjátékban. Nyugodtan elmehetnének kirándulni inkább. Aztán jött a következő meglepi. Anakin hallotta Qui-Gont, igaz egy hangfoszlányt de hallotta. Ez azért fontos mert ezek szerint neki nem kell tanulnia.

Aztán Qui-Gon elküldi a Dagobah-ra Yodát(kipipálva azt hogy miért oda ment az EP3 végén).

Na innentől jött a húúúúbameggek sorozata.

Már az EP1 óta kiváncsi voltam mi az az Élő Erő, meg milyen a többi. Most megtudtuk, hogy van az Élő Erő és ha egy Jedi meghal akkor a Kozmikus Erőbe kerül. Meg hogy a Dagobah egy Erőközpont. Az is tudomásunkra jutott hogy Qui-Gon hogyan képes beszélni Yodával és miért nem tud láthatóvá.

Rengeteg téma amiről itt évekig beszélgettünk. És most pont került a végére.

Aztán jött a barlang és Yoda homályosan látta a jövőt. Látta a Jedi-Templom elleni támadást, Windu sütögetését stb. Viszont mind homályban maradt. Nem látta kik az elkövetők.

Bent meg azt csinálta amit Luke-nak kellett volna. Most már pontosan értem miért bukik meg majd később Luke ugyanezen megmérettetésen.

Qui-Gon még azt is elárulja hogy nagyjából semmit nem tehet a sötétség eljövetele ellen, de meg kell tanulnia azt hogy a tudatát hogy manifesztálja a halála után és elküldi. Pont.

 

Most jönnek azok a következtetések amik a részből levonhatóak a filmekre nézve. Mert innentől szerintem senki nem fogja úgy nézni a filmeket ahogy eddig.

 

1. Kiderült hogy Qui-Gon az EP1 elött szintén tanulta ezt. Én biztos vagyok benne hogy életében kezdte elsajátítani.. Az EP1 alatt nem lehetett mert akkor tán napok teltek el a végére meg meghalt. Szerintem az Erő választottat Qui-Gont megmutatta neki is a jövőt titokban kellett tartania ,és járt tanulni csak a kiképzés vége elött meghalt. Az sem véletlen hogy ő fedezte fel Anakint aki majd egyensúlyt hoz.

2. Yoda tud mindenről és csak Ő. Az EP3 eseményei őt nem érik váratlanul és ő már biztos abban hogy a Jed Rend túléli. Elképesztő hogy miközben majd nézem az EP3-at a Sith-ek felemelkedését, már bukottaknak tarhatom őket, mert tudom hogy a Jedik fennmaradása nem véletlen, ahogy Yoda életben maradása sem. Most már pontosan tudható miért is ugrott bele Bail siklójába..Szóval a szomorú EP3-at most már reménykedve lehet nézni mert tudjuk hogy a Fény Erői továbbviszik a Jedi Rendet Yoda segitséégével. Hátborzongató ez az egész de jó értelemben.

3. R2-D2 járt az EP5 elött a Dagobah-n és a kis robot megint fontos dolgokat lát. Innentől az EP5 barlangjelenete is más lesz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Gyerekek, itt volt egy hosszabb fejtegetésem Frenkie írására reagálva. Hová lett? :para: Az előzményeim közt megtaláltam, annyira, hogy még szerkeszthető is volt - csak azután lőtt ki hibát - de ez hogyan?

 

Sztornó, csak kicsit megzavart az Erő sötét oldala. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Gyerekek, itt volt egy hosszabb fejtegetésem Frenkie írására reagálva. Hová lett?

Rossz topikban nézted. Az a Lost One -ban van. :) Szerintem töröld ezt az alábbit. ;)

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Anakin hallotta Qui-Gont, igaz egy hangfoszlányt de hallotta. Ez azért fontos mert ezek szerint neki nem kell tanulnia.

Ez jó gondolat, nekem is tetszik. Nem igazán értettem ezt a jelenetet. Anakin sétál az udvaron és már látnia kellett volna Yoda -t amikor meghallja Qui-Gon hangját, aki azt mondja Yoda. Erre Anakin megfordul és ott ül előtte Yoda. Nagyon fura jelenet. Vajon Anakinnak akart valamit mondani Qui-Gon ezzel a megjegyzéssel? Ha igen mire utalhatott? És hogy került oda Yoda olyan hirtelen? A jelenet alcíme az is lehetne, hogy misztikus jelenet a Jedi udvaron. :)

 

Már az EP1 óta kiváncsi voltam mi az az Élő Erő, meg milyen a többi. Most megtudtuk, hogy van az Élő Erő és ha egy Jedi meghal akkor a Kozmikus Erőbe kerül.

Tudjuk, hogy Qui-Gon az Élő Erő nagymestere volt, talán ezért is tudott megmaradni ilyen formán (persze a megfelelő képzés után).

 

Meg hogy a Dagobah egy Erőközpont.

Mint a Mortis. Máris nincs annyira egyedül az a hely bár kétségtelen, hogy a különlegessége megmaradt. Nekem itt az tetszett, hogy Qui-Gon kihangsúlyozza a bolygó tisztaságát. Dagobah nem úgy néz ki mint ahol ne laknának sötét Erők. :) De mint korábban írtam lehet, hogy a látszat csal.

 

Qui-Gon még azt is elárulja hogy nagyjából semmit nem tehet a sötétség eljövetele ellen, de meg kell tanulnia azt hogy a tudatát hogy manifesztálja a halála után és elküldi.

Az a döbbenet, hogy Qui-Gon így kimondja ezt. Persze azért kicsit árnyalják is, mert Yoda kérdezi azt is, hogy semmi esély? Erre az a felelet, hogy esély mindig van.

 

 

1. Kiderült hogy Qui-Gon az EP1 elött szintén tanulta ezt. Én biztos vagyok benne hogy életében kezdte elsajátítani.. Az EP1 alatt nem lehetett mert akkor tán napok teltek el a végére meg meghalt. Szerintem az Erő választottat Qui-Gont megmutatta neki is a jövőt titokban kellett tartania ,és járt tanulni csak a kiképzés vége elött meghalt. Az sem véletlen hogy ő fedezte fel Anakint aki majd egyensúlyt hoz.

Ez egy fantasztikus feltevés, mert Qui-Gon valóban olyan határozott jellemmel bírt már az EPI -ben is, olyan céltudatosan ment szembe a tanáccsal, hogy az szinte azt engedi láttatni amit Te is írsz. És az a mondat, amikor Obi-Wan -nak mondja a balkonon, hogy "sokat kell még tanulnod ifjú tanítványom" ? Ha feltesszük, hogy ő akkor már elkezdte tanulni azt amit most Yoda.... hát nem kicsit hátborzongató. :) Ámbár az érdekelne, hogy miért éppen Qui-Gon -t tanították először? Miért nem Yoda -t?

 

 

2. Yoda tud mindenről és csak Ő. Az EP3 eseményei őt nem érik váratlanul és ő már biztos abban hogy a Jed Rend túléli. Elképesztő hogy miközben majd nézem az EP3-at a Sith-ek felemelkedését, már bukottaknak tarhatom őket, mert tudom hogy a Jedik fennmaradása nem véletlen, ahogy Yoda életben maradása sem. Most már pontosan tudható miért is ugrott bele Bail siklójába..Szóval a szomorú EP3-at most már reménykedve lehet nézni mert tudjuk hogy a Fény Erői továbbviszik a Jedi Rendet Yoda segitséégével. Hátborzongató ez az egész de jó értelemben.

Yoda tudta, hogy neki életben kell maradnia. Abbéli szomorúsága, hogy kudarcot vallott nagyon megindító, mert mindazok ellenére próbálta megmenteni a Rendet ami Dagobah -n látott és hallott. Miután nem sikerült nagyon frappáns az a mondat, hogy száműzetésbe kell vonulnia. Ergo, ki kell teljesítenie azt a sorost amit Qui-Gon és az Erő szánt neki. :clap:

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem ez a Yoda-Anakin jelenet teljesen kimaradt. :o

 

Dagobah olyan szempontból tiszta, hogy bár jelen van az Erő Sötét és Világos oldala de természetes, nem pedig korrupt, Erő használók által nem alakított módon. Szemben pl. Korribannal.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Valóban Qui-Gon-t sikerült nagyon elmélyítenie ennek a szálnak.

Mert bár a mozifilmek kezdték az spirituális lényként való szerepeltetését, az 2. részes "Anakin ne!!..." és a 3. részes "visszatért a mestered.." kevés volt.

Olyannyira, hogy én eddig, sőt inkább Frenkie felvetéséig nem is gondoltam arra, hogy Qui-Gon nem a halála után lett több, hanem már lehet, hogy életében kezdte.

Ez abszolut logikus felvetés. Jól leírtátok, hogy lázadó jellem és határozott egyén,

én ezzel magyarázom Ody kérdését, hogy ezért nem Yoda az "aki felé nyitott az Erő", mert ő egy kicsit túl emblematikus.

(Végül Yoda is sorra került, de Őt már már Qui-gon "ajánlhatta".)

Kellett ide valami "hajlok a más felé" stílus.

Ezt Dooku is állította, hogy nem lehetünk biztosak benne, hogy a teljes igazság tudatában Qui-gon ki mellé állna.

Dooku tévedett. Mert alternatívaként Ő csak a sötét oldalt látta. Qui-Gon viszont rálelt a 3. útra, a legtökéletesebb útra.

És bár egy átlag lovagnak hittem őt sokáig, már egész másként tekintek majd az 1-re, mikor kardoskodik Anakinért.

"Az erő akarta, hogy rátaláljak, ebben biztos vagyok.." - a hideg kiráz, hogy ennek mennyire új értelme lett!

Valóban speciális kapcsolata volt ez erővel Qui-gonnak már akkor. (hisz még Obi-wan is szkeptikus volt anno."-ez a fiú veszélyes, ezt mindenki érzi te miért nem?)

Ezek mind-mind arra engednek következtetni, hogy Qui-gonnak lehettek titkai, kis saját önfejű dolgai. De ugye ő a szabályokat nem tisztelte, még a tanácstag státusz sem érdekelte ilyen áron.

Zseniálisan lovagolták meg ezzel a szállal a figura különcségét, abszolut egybeforr-összeállni látszik a kép, igazán igényes és nem erőltetett képet kaptunk a Jedi-túlvilágról.

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én már csak azért is örültem Qui-Gon kétszeri szerepeltetésének is, mert az ep2 után olyan űr maradt a karakter után, hogy ihaj. Az ep3-ban az egyik legnagyobb hibának azt tartottam, hogy nem került bele a Yoda-Qui-Gon beszélgetés. Ezt az űrt szerencsére betöltötték, és innét nézve, ezt nem is lehetett volna néhány percbe belesűríteni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Végre! Annyira vártam már egy ilyen történetet, ami ismét az Erő misztikumával foglalkozik. :) A Mortis trilógia után volt bennem egyfajta űr emiatt.

 

Bevallom, hogy azután kezdtem neki ennek a kritikának, miután láttam az utolsó három epizódot, így ez minden bizonnyal rányomja bélyegét a véleményemre, amelyet az egyes epizódokról írok, de sebaj!

Nagyon szépen indul a rész, Qui-Gon bebizonyítja Yodának, hogy amire életében is mindig hivatkozott, az élő Erő, az nem csupán nézőpont kérdése, ahogy ő látta a dolgokat még halála előtt, hanem a világ irányító tényezője, amely alól senki sem vonhatja ki magát, és ha alkalmas rá, akkor akár halála után is individuális eleme maradhat, akinek hatása van az élőkre és az eseményekre. Ki más lehetett volna ennél alkalmasabb erre az úttörő szerepre, mint Qui-Gon? Senki. És most végre láthatjuk, milyen volt az első beszélgetésük Yodával, ami aztán alapjaiban változtatja meg az öreg Jedi mester meggyőződését sok mindenben.

 

Ezek a gondolatok egyből elvonják Yoda figyelmét a közelmúlt eseményeitől is, amelyek pedig elég jelentősek a háború szempontjából. Az öreg ösztönösen tudja, hogy ez sokkal fontosabb minden másnál. Az nagyon erős kép, ahogy örvénylik az élet a Jedi Templom körül, és ők a Tanácsteremben meditálnak együtt – de hiába. A többiek nem hallanak semmit, mert felkészültek rá.

 

Nagyon ironikus, hogy Yoda elsőnek Anakinnal beszél erről az egészről, és majd az ő segítségét kéri. Azért itt egy pillanatig belegondoltam, hogy te jó ég, mi lett volna, ha Anakin megtudja, hová tart a Mester... Helyette viszont csak Artu tudja meg. :D A mindentudó kis asztromech, akiről most már többszörösen is elmondható, hogy minden fontos állomásnál ott volt, némely lényeges helyszínen többször is járt, csak ezt rajta kívül sokszor senki nem tudja. :)

 

És végre megjelent a Dagobah a történetben! Kár hogy a galaxis egyik legtisztább helye ennyire barátságtalan hely – bár Yoda nyilván ekkor még nem sejti, hogy sok éven át lesz a szállása, a búvóhelye. És a barlang! Elképesztő, ahogy Yoda mindent meglát, ami lesz, a háború szomorú végét és a gonosz győzelmét, még azt is, hogy Anakin át fog állni (persze ezt csak indikrekt módon, Windu halálán keresztül). Amit utána beszélgetnek Qui-Gonnal, annak minden mondata arany, hogy a haáboróval a gonosz egyre erősebb lesz, és nem ott kell győzelmet aratniuk a Jediknek – hanem…

 

De ez már a következő két rész témája. :) Remek epizód volt, csodálatos zenével!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ezek a gondolatok egyből elvonják Yoda figyelmét a közelmúlt eseményeitől is, amelyek pedig elég jelentősek a háború szempontjából. Az öreg ösztönösen tudja, hogy ez sokkal fontosabb minden másnál. Az nagyon erős kép, ahogy örvénylik az élet a Jedi Templom körül, és ők a Tanácsteremben meditálnak együtt – de hiába. A többiek nem hallanak semmit, mert felkészültek rá.

 

Esélyük sem volt hogy hallják vagy lássák azt amit Yoda. Mert egyszerűen nem voltak rá jogosultak, nem voltak beavatva. Ez a meghívó csak Yodának szól, és még szerencse, hogy csak neki.

 

Elképesztő, ahogy Yoda mindent meglát, ami lesz, a háború szomorú végét és a gonosz győzelmét, még azt is, hogy Anakin át fog állni (persze ezt csak indikrekt módon, Windu halálán keresztül).

 

Ebben az a legszebb, hogy a végzetet nem pont úgy látja ahogy majd be fog következni. A Jedik frontálisan ütköznek meg a klónokkal, Anakin nincs sehol. Talán ez is azt jelképzeni, hogy nincs kőbe vésve a jövő.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.