Donát Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. De az Erő meg ott van mindenhol. Akkor hogy is van ez? Donát. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. De az Erő meg ott van mindenhol. Akkor hogy is van ez? Donát. Az Erő az életből árad, az növeli. Körülvesz mindent, még a követ is! Így lehet pl. dobálni tárgyakat. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Aha... kezdem kapisgálni. Donát. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. De az Erő meg ott van mindenhol. Akkor hogy is van ez? Donát. Bár irtad, hogy már érted, azért biztos ami biztos alapon megjegyzem, hogy fontos, hogy a midik és az Erő közé ne tegyünk egyenlőségjelet. Az Erő létezik midi-chlorianok nélkül is, mivel ez egy végtelen energiamező. A midik az élőlények számára hasznosak, mert igy kapcsolatba tudnak lépni az emlitett energiamezővel vagy más néven az Erővel. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Valaki egyszer nagyon leegyszerűsítve úgy fogalmazta meg, hogy az élet nem más, mint "biológia és kémiai folyamatok vízben". Legalábbis a mi általunk ismert közegben. Mert hát nem minden életnek kell ilyennek lennie. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Legalábbis a mi általunk ismert közegben. Mert hát nem minden életnek kell ilyennek lennie. Arról az életről van szó, amit mi ismerünk. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Krande Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 22. Valaki egyszer nagyon leegyszerűsítve úgy fogalmazta meg, hogy az élet nem más, mint "biológia és kémiai folyamatok vízben". Asszem egy Mars-kutató meg így fogalmazott, amikor azt kérdezték, mi az élet: "majd ha megtalálom, megmondom" Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Február 23. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 23. (szerkesztve) Ha a midik nem az erő "részecskéi", akkor hogy lehet velük/általuk életet nemzeni vagy ők hogy tudnak nemzeni? Jó kérdés, melyre a válasz a midik alapvető szerepében keresendő. Mint tudjuk a midi-chlorianok kulcsszerepet játszanak az Erő érzékelhetőségében. Tehát kapcsot képeznek az Erőhöz. Mi van ha ez a kapcsolat nem egyirányú? Az Erő is megnyilvánulhat a midiken keresztül, létrehozván a kiválasztottat (persze ekkor fel kell tételezni, hogy az Erő intelligenciával rendelkezik). Olyan ez, mint egy feneketlen szakadékkal elválasztott két világ, melyeket csak egy keskeny híd köt össze. "vele van az erő" akkor vele vannak a midik. Ez a kettő, hogy viszonyul? Lényegében ezt is lehet mondani, mert mint tudjuk az Erő érzékenység és a midik között egyenes arányosság áll fenn. De ebben a kapcsolatban az Erő a magasabb rendű, a midik csak a híd szerepét töltik be. Lásd fentebb. Rávette a midiket... A midik szülötte...Ezt hogy lehet érteni és ez alapján hogy változnak meg Yoda szavai a Birodalomban? Egyszerűen azért mondja ezt Sidious, mert sokkal megfogahatóbbá akarja tenni Anakin számára a történetét. A fiúban is magas a midi szám, így ez a sztori így lenyűgözőbb számára, és sokkal jelentésesebb is. Egyébként sem venném készpénznek Sidious szavait, tehát szerintem itt úgy beszél, hogy Anakin el tudja csábítani vele. A valódi igazságot csak találgatni lehet (mint ahogy tettük is a Palguies topicban ) Yoda birodalomban mondott szavai nem sérülnek. Ahol élet van ott midi van, ahol midi van ott élet van, ahol sok van ott Erő van, ahol nagyon sok van ott Kiválasztott van. Jó ez így? Jó, bár azzal a megkötéssel, hogy a Kiválasztott nem egyenes következménye a fennáló körülményeknek (csúnya szóval: végterméke), hanem egy felsőbb misztikus Erő akartából létrejött lény. Ez kicsit hajaz Jézus sztorijára, de én nem szeretem ezt a párhuzamot. Ugyanúgy mint azt, hogy az Erőt Istennel azonosítsuk. Szerkesztve: 2006. Február 23. - Ody Mandrell Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2006. Február 23. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 23. Bár irtad, hogy már érted, azért biztos ami biztos alapon megjegyzem, hogy fontos, hogy a midik és az Erő közé ne tegyünk egyenlőségjelet. Az Erő létezik midi-chlorianok nélkül is, mivel ez egy végtelen energiamező. A midik az élőlények számára hasznosak, mert igy kapcsolatba tudnak lépni az emlitett energiamezővel vagy más néven az Erővel. Bomarr: Igen, azt eddig is értettem, hogy az Erő nem egyenlő a midi-chloriánokkal, csak ugyebár úgy értelmeztem Yoda szavait, hogy az Erő mindenben ott van, és akkor arra gondoltam, hogy hoppá... vajon ahhoz, hogy valamiben ott legyen az Erő, nem előfeltétele, hogy legyenek benne midik is? De most már értem, hogy a midik csupán az Erő használatához kell, nem a létéhez. Jól látom? Donát. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Február 23. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Február 23. Jól látom? Jól. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Az Erő használattal kapcsolatban jutott eszembe a következő: A harmadik rész végén, mikor Padmé elájul, Obi-Wan csak nézi, holott az Erővel elkaphatná a lányt, sőt, utána megnézi, vajon él-e. Miért csinálja ezt? Az elsőre könnyű magyarázatot találni, egyszerűen túl gyorsan történt, nem tudott reagálni (azt most hagyjuk, hogy számíthatott volna rá, és azt is, hogy tehetett volna valamit a fojtogatás ellen a szövegelésen kívül, erre nézve írom a többit). A másodikra már valamivel bonyolultabb, elvégre simán érezhetné, hogy él-e, nem kell ahhoz odamennie Padméhez. Ez a mozdulatsor hozta a következő gondolatomat. Azt hiszem, valami olyasmiről lehet szó, hogy a Jedik nem fordulnak mindig az Erőhöz, ha egyszer valamit anélkül is meg tudnak csinálni. Gondoljunk csak Yoda mesterre, aki úgy fénykardozik, hogy csak na, de egyébként botra görnyedve jár (ez a jellemző rá). Tartózkodnak a túlzott Erő használattól, hiszen már Yoda mester is megmondta, hogy egy Jedi békés és szemlélődik. Átjárja őket az Erő, hallgatnak az Erő sugallta érzésekre, iránymutatásokra, de ugyanakkor a gyakorlati dolgaikhoz gyakran nem használják, ha meg lehet oldani máshogy (még egy példa: Obi-Wan Grivi mellpáncélját inkább kézi erővel feszíti szét, mondjuk erről már volt vita, de én így látom ). Egy fénykard párbaj persze más eset. Nekem valahogy ez a koncepció jön le a filmek alapján, de lehet, hogy valamiről megfeledkezek közben Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Jó meglátás, gondolja csak Anakinre az EpII-ben (Obi-wan mester nagyon dühös lenne, ha most ezt látná). A Jedik tisztelik az Erőt, és csak szükség esetén fordulnak hozzá. Donát Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Valahol volt az is, hogy annál jobb Jedi valaki, minél kevesebbszer használja az Erőt a probléma megoldásaihoz. És valóban. Alap dolgokhoz, mint Padmé pulzustapintása, nem is kell használni. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Dzséjt Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Tetszik a megállapításod. Viszont van egy gyakorlatibb része is Obi-Wan pulzusnézésének: ha nem rakják bele, az antirajongók ezt azonnal felróják, és talán még a rajongók közül se gondolt volna azonnal erre a lehetőségre, hogy Obi-Wan az Erőn keresztül is érezhette hogy holt-e, vagy sem. Így egyértelmű. De a meglátásod nagyon jó. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Ellenben Anakin érezte, hogy nincs nagy baja (mint ezt említi is később). Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. (szerkesztve) Valóban mondja, méghozzá Palpinak, miután a sötétséges közli vele, hogy Padmét haragjában megölte: I couldn't have! She was alive! I felt her! Ha valaki meghal, egy Jedi érezheti az Erőben a kihunytát, már ha figyel rá, de Ben a Falconon majdnem összeesett, miután az Alderaan elpusztult. Ott tömeges halál volt, azért érezhette meg kapásból. Egy ilyen számú halál erős rezgéseket kelt az Erőben. Talán a koncentráltsága miatt Szerkesztve: 2006. Március 16. - MissKarrde Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Az viszont jelzésértékű, hogy Vader már nem érezte Padmé halálát. Pedig amilyen közel álltak egymáshoz, azt is éreznie kellett volna. Számomra ez egyrészt azt mutatja, hogy akkor már sith volt, másrészt pedig nagyon eltávolodtak egymástól. Érzelmileg. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Nem tudom, valahogy nem így gondolnám. Sith-ként szintén Erő használó maradt, az Erő használat minősége pedig nem függ az érzelmektől. Az érzelmek annyiban számítanak, hogy az ember a szeretteire jobban figyel (és képes elkövetni h***-t is miattuk). Talán azért nem érezte, mert Padmé messze volt tőle, és egyetlen ember haláláról volt szó. Nem keltett akkora rezgést az Erőben, ezért nem érezte. Addig, amíg az asztallappal fel nem emelkedett, elég pocsék állapotban volt ahhoz, hogy egyedül az életben maradása legyen az, ami leköti. A saját kínja és fájdalma (a Sith önzőség ). Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Szerintem éreznie kellett volna (ha már rémálmaiban a jövőjét is képes volt meglátni). Ez a momentum jelzésértékű számomra. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Lehet, ebben most nem vagyok biztos, hezitálok és elmélkedem (vagy gondolkodom? ) Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Frenkie Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Meg ugye az EP IV-ben sem érezte meg a lányát, aki ott állt mellette. De az tény, hogy csak indokolt esetben használhatja egy Jedi az Erőt.Pl nagyzolásra mint Anakin a körtével tette nem.Ez szerintem szabály sőt egy Jedit ez is megkülönböztet egy Sith-től. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Meg ugye az EP IV-ben sem érezte meg a lányát, aki ott állt mellette. Csak azért, mert nem használta az Erőt. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Csak azért, mert nem használta az Erőt. Ez lehet akkor Padménél is Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 16. Ez lehet akkor Padménél is Teljesen más eset a kettő. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Szisz Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Az viszont jelzésértékű, hogy Vader már nem érezte Padmé halálát. Pedig amilyen közel álltak egymáshoz, azt is éreznie kellett volna. Számomra ez egyrészt azt mutatja, hogy akkor már sith volt, másrészt pedig nagyon eltávolodtak egymástól. Érzelmileg. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Szisz Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Pedig még Padmé is szerette, úgy halt meg, és Vaderben is volt még valami érzés, a hidegség azután költözött a szívébe, miután mindenkit elveszített, Sidit leszámítva. Az anyja halálát is nagy távolságból érzte meg előre. Szerintem Sidi leárnyékolta az érzékeit, vagyis a sötét oldal, itt még nem volt akkora a sötét oldalban, mint a Birodalom idején. A másik meg egyszerűen pszichológia: nem hihette, hogy Padmé meghal azok után hogy odadobott mindent, hogy megmentse a haláltól (a hatalomvágy is persze ott volt, de nem az volt az indíték) ezt tagadja a tudat, minden értelmetlenné válik. Sidi részéről ügyes húzás hogy teljes mértékben ráveri a felelősséget, ettől végleg összeroppan és a rabja lesz a sötét oldalnak míg meg nem tudja, hogy maradt valami abból a szerelemből. Tehát ha úgy tetszik az érzések befolyással vannak az érzékelésre. Luke is azután kezdi el érezni Vadert miután megtudja hogy az apja. Ha jól rémlik. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. A sötét oldal miatt nem érezte meg a halálát? Hmmm, ez egy kicsit egybecseng Ody azon állításával, hogy Sith volt, azért nem érzékelte, viszont árnyalja is egy kicsit. Így valahogy jobban tetszik. Sidinek ez volt az egyik legzseniálisabb húzása. Csak hogy addigra pont átesett Yoda mester Hogyan legyünk Jedik kurzusán, így már sokkal inkább ura volt az Erőnek, míg előtte csak homályban tapogatózott (egy kis képzavar, de kifejezi, amire gondolok) Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Krande Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Szerintem azt mindenkppen érezte hogy valami gond van vele, csak (önmaga előtt!) nem volt hajlandó beismerni. Itt Palpi szinte csak a kegyelemdöfést adja meg. Árnyékolna? Padmét? Szerintem inkább arról a szó hogy Vader önmagával is bőven el volt foglalva talán ezért nem érezte kristálytisztán. Shmi halála körül egészséges volt. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Szerintem inkább arról a szó hogy Vader önmagával is bőven el volt foglalva talán ezért nem érezte kristálytisztán. Shmi halála körül egészséges volt. Na erre céloztam én is lentebb Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
SimonZ Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Megosztás Hozzászólás ideje: 2006. Március 17. Én is úgy gondolom, azért nem érezte Padmé halálát, mert önmagával volt elfoglalva. Az egész világa fájdalom és szenvedés volt, amikor átszerelték ("hate leads to suffering", ugyebár...), és ebbe a mindent elborító fájdalomba nem fért bele, hogy érezze Padmét. Egyszerűen nem volt abban az állapotban. MissKarrde: az elméleted tetszik, és jól összecseng Timothy Zahn: A jövő látomásában kifejtett Erőhasználati elméletével, amit Mara fejt ki Luke-nak, és szerintem nagyon jól megállja a helyét - nem csak az EU-ban. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.