Jump to content

Halálbüntetés


Darth Krande

Egyetértesz a halálbüntetéssel?  

49 members have voted

 1. 1. Egyetértesz a halálbüntetéssel?

  • Igen
   26
  • Nem
   21


Recommended Posts

Csak hogy ne a Cinematographyt offoljuk szét...

No akkor már én is kfejteném: kizárólag olyan esetben, amikor egyértelmű a tettes személye. Viszont akkor már lehetne pl egybekötni a szervátülétetéssel, és akkor úgy legalább valamiféle jóvátétel lehetne, hiszen megmentené mások életét. Nálunk amúgyis gyerekcipőben járó gondolat egy friss halálesetnél, hogy a hozzátartozók beleegyeznének a szervek kiszedésébe, és ezért kevés az átültethető szerv.

 

Plusz valóban lenne visszatartó ereje, és nem kéne állami pénzből bűnözőket pátyolgatni akár húsz évig (vagy tényleges életfogytinál még tovább)

Link to comment
Share on other sites

Már hárman.

 

Persze milyen jól hangzik, és a bosszúvágynak is eleget teszünk akkor, amikor "nyírjuk ki" alapon elégtételt veszünk. Szerintem ez tévút. Éppen az intelligenciánk emel ki az állatvilágból minket, ezért ezt fel kell ismerni. A fogat fogért elv nem működhet. Mivel lesz jobb bárkinek is, ha meghal egy gyilkos? Persze erre mondhatjátok, hogy akkor nem öl többet. Na igen....de ha nektek kellene megölni? Vállalnátok?

 

Én úgy tekintek erre az egészre, hogy aki nagyon brutálisan öl, az egy alacsonyabb rendű egyed. Egy korcs. Sajnos az ember selejtes lény, de erre semmiképp nem az a megoldás, hogy megölöm!

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Sőt, már hárman, de nem velem :fuckoff: Én igenre szavaztam, de szvsz ez a téma egyáltalán nem a fekete-fehér esete. Nagyon árnylat a kép. Egyetértek a halálbünetetéssel, de csak a legvégső esetben. Bizonyított sorozatgyilkosok esetében. Ilyen esetekkor megérdemli az illető. Nem vagyok vallásos, így nincs ilyen fajta "fennakadásom", de véleményem szerint nemcsak arról van szó, hogy elvehetjük-e az ember életét, hanem arról is, PÉLDÁT kell STATULÁLNI. El kell rettenteni mindenkit. És sajnos az életfogytiglan ilyenesetekben nem elég.

 

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

A gyilkosság elrettent? Aki öl, az úgyis hirtelen jött elmebaj miatt teszi, és egy fenét fog a következményekkel foglalkozni! Pl. hirtelen felindulásból kinyírja a családját. Magyarán bekattan, megőrül. Szted ő mérlegel? Az intelligencia egy magasabb formája, ha nem ölsz meg egy gyilkost azért, amit tett. Szerintem. Nem kell babusgatni, csupán elzárni mindentől egy szobába. Ez elég nagy büntetés neki. Nagyobb mint a halál.

Link to comment
Share on other sites

Ody de ha a te ismerősödet ölnék meg akkor szerintem te is halálraítélnéd a gyilkost.Az életfogytiglannál rosszabbat el sem tudnék képzelni, elnézve a mai börtönöket.Tévé, hifi, kaja-pia stb..Mert ezek mind megtalálhatóak egy cellában.Sőt, még netezgetnek is.Ez büntetés nekik?Én nem csap agyoncsapnám árammal a gyilkosokat de még meg is húzogatnám a tökeiket.Aki öl az viselje a következményeit.Sajnos mindig lesz gyilkosság, aki ÖLNI akar azt nem rettentik meg a büntetések, legyen az akármi.

Link to comment
Share on other sites

Igen, de nemcsak hirtelen felindultságból vannak gyilkosságok! Vannak, akik pénzért ölnek, mondjuk örökségért. Vagy valami okból eltervezik más halálát, és végigviszik. Ha tudnák, hogy ezért halál jár(hat), az mégiscsak valamiféle visszatartó erő lenne - szerintem.

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Épp ez az Obi!! Van-e benned akkora méltóság? Nekem mivel lesz jobb ha megölöm a gyilkost??? Csökkenti a fájdalmam? Nem. Sőt, arra szintre a süllyeszt le, ahol ő volt. Hi-fi meg ilyesmi neincs a cellákban, nemtom honnan veszed ezt.

 

Egyébként én ennél is szigorúbb börtönrendszert tartanék fenn. Csak a minimális szükségletek, épp annyi, hogy ne haljon éhen. Ez sokkal nagyobb büntetés, mint egy injekciótól elaludni... De itt sem a kínzás a célom, csak az, hogy esetleg rájöjjön mit is tett valójában.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Már négyen vagyunk a nemnél :fuckoff:

 

Szóval miért nem?

 

1. Nem rettent el. Az Amerikai Egyesült Államok azon kevés nyugati országok közé tartozik, ahol van halálbüntetés (nem mindegyik államban), ennek ellenére messze ott a legnagyobb a bünözési ráta. A 100 főre eső gyilkosságok számában Európa messze biztonságosabb halálbüntetés nélkül is...

 

2. Sokak szerint a gazdasági okokat is érdemes figyelembe venni, ugyanis minek tartsunk el az adónkból gyilkosokat? Azonban ez a meglátás is téves. Most ha eltekintünk attól, hogy még a legvérmesebb halálbüntetést osztogató országokban se mennek évi 30-40 felé sokkal (és ezek lakossága többszöröse Mo.-énak, tehát nálunk ez mindenképp jóval alacsonyabb lenne), ott van az, hogy Mo. az Európai Unió tagja. Mint minden tagra ránk is vonatkoznak a jog-harmonizációs előirások, amik alapján TILOS halálbüntetést beveztni (ugyebár a csatlakozni kivánó Törökország nemrég törölte el). Amennyiben ellenszegülünk két dolog jöhet: először is mindenképp gazdasági szankciók (ami jelenthet annyit is, hogy nem kapunk meg minden támogatást). De ha kellően makacsok vagyunk, akár ki is rughatnak minket és akkor nemcsak több milliárd eurótól esünk el, hanem vissza kerülnek a vámok és minden Európából hozott árú drágább lesz.

Teljesen egyértelmüen kijelenthető, hogy gazdasági szempontból a halálbüntetés visszaállitása csak rossz lenne nekünk (de politikai szempontból is persze).

 

3. Mert ez egy végzetes döntés: a rendszer-váltás elött nálunk is volt halálbüntetés és jópár emberről utolag derült ki, hogy ártatlanok voltak. Ha őket életfogytiglanra zárják be, akkor most a családjukkal lehetnének, igy viszont csak a sopánkodás marad meg a család gyásza.

Egyszerüen nincs tökéletes rendszer és nincs olyan, hogy ne kerüljön be hiba az igazságszolgáltatásba: de az életfogytiglanosnál legalább megvan az esély a védekezésre, mig ha megölik az elveszi tőle ezt a kapaszkodót.

 

4. Újra és újra előkerül: "de bezzeg ha veled történne, akkor nem igy szólnál". Még jó hogy, de a középkor óta a jog-rendszernek ez a hozzáállás nem megengedett. Mit szólnék én, ha valaki az évek óta gyüjtögetett DVD-éimet ellopná és tönkre vágná? Az lenne a minimum kivánságom, hogy valaki törje be az orrát és rohadjon a sitten. De biráknak és a jog-alkotóknak pont az a feladatuk, hogy -amennyire erről szó lehet- függetlenül és objektiven járjanak el és semmilépp sem azt kövessék, hogy mit csinálnának ők hasonló helyzetben. Arról nem is beszélve, hogy szigoruan szerintem sokkal súyosabb büntetés az életfogytiglan... mert mig a halálbüntetés egy fájdalom nélküli örök álomba ringatja, addig ez előbbi esetben évtizedeken át sinylödhet a társadalomtól elzárva. S a tököli börtönt látva mondhatom: ez tényleg nagyon szar dolog lehet (és már szóba került a másik topicban de itt is elmondom: Magyarországon van valódi életfogytiglan egy jó ideje!)

 

Egyelőre ennyi :)

Link to comment
Share on other sites

aki nagyon brutálisan öl, az egy alacsonyabb rendű egyed

Sajnos a magsabb szelleműség nem fogja őket gátolni a gyilkosságokban. Sajnos az élni és élni hagyni politikája nem fogja őket gátolni, hogy 10 éveseket erőszakoljanak meg.

 

Éppen az intelligenciánk emel ki az állatvilágból minket

Az állatok nem erőszakolják meg a kicsinyeiket, hajítják őket kukákba, kötik ki autók mögé a kisállatokat, ölik le egymást haszonélvezetből teljesen tudatosan...

 

Mivel lesz jobb bárkinek is, ha meghal egy gyilkos?

 

Annak, akit nem fog megölni az a gyilkos a szabadulása után. Meg annak is lelki megnyugvást nyújt, akinek a szeretteit meggyilkolták.

 

ha nektek kellene megölni? Vállalnátok?

Nem álltam ilyen helyzetben, de ha ilyen helyzetbe kerülnék, és felfognám, mit tett, szerintem megtenném, lennék a hóhér. Persze, ezt most úgy mondom, hogy még sohasem áltam ilyen helyzetben, de ismerem annyira magam, hogy pillanatnyilag azt tudjam mondani, igen, képes lennék.

 

Aki öl, az úgyis hirtelen jött elmebaj miatt teszi

Sajnos nem mindenki. Van aki pusztán azért gyilkol, mert kell a másik pénze. Van, aki azért, mert kell neki a másik munkahelye. Van számtalan teljes tudatossággal végezvitt gyilkolások. A bombák sem spontán elmebajból másznak a kocsik alá maffialeszámoláskor.

Link to comment
Share on other sites

Remélem az én pontjaimra is reagálsz majd Dzséjt (a te hozzászolásod alattira) :fuckoff: Egyébként nem annyira ide tartozik, ezért halkan jegyzem meg: annyira nem kell az állatoktól se elájulni. Egyes csimpánzoknál bevett dolog a kannibalizmus és olyat is láttam már filmen, hogy egy anya aki miután látta, hogy a csapat him tagjai mindenképp megeszik a kicsinyét ő is beszállt a lakomába. Az oroszlánoknál pedig bevett dolog, hogy ha a him párzani akar akkor megöli a nőstény összes kicsinyét... mivel a nőstények addig nem hajlandók közösülni, amig kicsinyeik vannak (persze ez akkor van, ha a kicsik nem tőle vannak).

 

Másrészről: ahogy a jog tanárunk mondta, az emberek hajlamosak a sok krimi alapján azt hinni, hogy a gyilkosságok nagyrészét kimüvelt okostónik végzik. A szomorú igazság az, hogy a gyilkosok 99%-a alulmüvelt bunkó, aki nem lát az orráig se és nem valoszinü, hogy a jogi határozatokat fogja mérlegelni a tette elött.

Edited by Bomarr
Link to comment
Share on other sites

Dzséjt ennél még az inkvizíció is jobb volt. :fuckoff: Apropó....az egyház ma él és virul, ráadásul nagy megbecsülés övezi. Mindazok ellenére, amit a múltban elkövetett! Ártatlan emberek ezreit kínozta halálra, égette el elevenen. Nekik megbocsájtasz?

 

Egyébként pedig pont olyan dolgokat ragadtál ki, amikre kb. azt a választ vetíttem előre, amit írtál...

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nem engem kérdeztél, de én olyan mélyen elítélem az egyházat, hogy... nem vagyok vallásos, de a vallás, magával a kereszténységgel, a zsidósággal, a budhizmussal, és még sorolhatnám mivel, semmi baj, de ami körülveszi pl. a kereszténységet, az egyszerűen undorító. Főleg a múltban volt az, de a én már a jelenben sem tudok elvonatkoztatni :):fuckoff:

 

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Nem engem kérdeztél, de én olyan mélyen elítélem az egyházat, hogy... nem vagyok vallásos, de a vallás, magával a kereszténységgel, a zsidósággal, a budhizmussal, és még sorolhatnám mivel, semmi baj, de ami körülveszi pl. a kereszténységet, az egyszerűen undorító. Főleg a múltban volt az, de a én már a jelenben sem tudok elvonatkoztatni :):fuckoff:

Ezt nagyon szomoruan olvasom Donát. Én teljesen ateista vagyok és semelyik vallásnak nem vagyok az elkötelezettje, de ettől függtetlenül az egyház is sokkal összetettebb volt a múltban (föleg akkor), mint egyszerü emberirtó szervezet (ma persze ilyen funkciója már egyáltalán nincs :)). Szerintem a vallás, mint olyan év-századokkal ezelött egyszerüen létszükséglet volt sok szempontból... Kár, hogy ez nagyon OFF, pedig erről aztán baromi sokat leheten beszélni...

Link to comment
Share on other sites

Egyház??? Hát személy az?

Az más kérdés, ha ma szembesétálna veléem egy középkorból szökött inkvizítor mit csinálnék, de mint intézményre nincs sok értelme haragudni. Személyekről van szó! :fuckoff:

 

Amúgy szerintem bőven akadna jelentkező egy-egy sorozatgyilkos hóhérjénak...

Link to comment
Share on other sites

Egyház??? Hát személy az?

Az más kérdés, ha ma szembesétálna veléem egy középkorból szökött inkvizítor mit csinálnék, de mint intézményre nincs sok értelme haragudni. Személyekről van szó! :)

Bár OFF, de nagyon bölcs meglátás :fuckoff:

Link to comment
Share on other sites

Ebben az a baj, hogy az egyháznak minden el van nézve... És ott aztán van pedofil bőséggel-tisztességgel. Dzséjt! Ott kezd a tisztogatást. :fuckoff:

De épp ezaz, hogy a pedofil-ügyeket se az egyház, hanem konkrét személyek csinálják... a biroságnak pedig értelemszerüen a pedofil az pedofil. Függetlenül attól, hogy ovobácsi, lakatos, programozó vagy pap az illető :)

Link to comment
Share on other sites

Pedig már itéltek el... de asszem kicsit eltávolodtunk a halálbüntetés tárgyköréről. Azért remélem valamelyik halálbüntetés-párti majd reagál az alább felsorolt négy pontomra, mert tényleg nagyon kiváncsi lennék....

Link to comment
Share on other sites

1. Nem rettent el.

2. ott van az, hogy Mo. az Európai Unió tagja.

3. Mert ez egy végzetes döntés: a rendszer-váltás elött nálunk is volt halálbüntetés és jópár emberről utolag derült ki, hogy ártatlanok voltak.

 

4. Újra és újra előkerül: "de bezzeg ha veled történne, akkor nem igy szólnál".

 

+1 Arról nem is beszélve, hogy szigoruan szerintem sokkal súyosabb büntetés az életfogytiglan...

1, más talán igen? Na jó, ha dolgozni kell az nagyon elrettentő tud néhas lenni:) de úgy egyébként....

 

2, Ezért nincs nálunk. Meg mindenféle más szervezeti taghság miatt.

 

3, Azóta ott a DNS-technológia pl. Egy szál DNS-szálból meg lehet állapítani sok mindent (kivéde ha a minta a tettes rokonától származik, az ugye bekavarhat)

 

4, Ki tudja?

 

+1 Hát.... hallottam olyan esetről aki ült 15 évet és utána végezték ki... pedig azalatt már teljesen megváltozott. Szóval vagy, vagy.... szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Jól látom Krande, hogy félig-meddig azért egyetértesz velem... tehát hogy nem nagyon van lehetőség a bevezetésére?

 

Egyedül a hármasra reagálnék: ez az amerikai filmekben tényleg igy van, viszont hozzánk például pár hete törtek be ugy hogy itthon voltunk, még láttuk is aztán elmenekülni őket (csak a feltételezés kedvéért: mivel a hálószobáink elött mentek el, ha akartak volna meg is ölhettek volna). Ehhez képest a rendőrség miután kijött, közölte: szinte biztos hogy nem tudják elkapni őket. Mindezt azért mert kesztyüt huztak. Szóval nem nehéz nyom nélkül cselekedni.

Egyébként ez a DNS vizsgálat dolog egyébként se müködik itthon, mivel az azonositáshoz az kéne, hogy minden egyes polgártól mintát vegyenek és akkor belehetne azonositani minket... ez viszont ellentmond a személyes szabadságnak szoval bonyolult.

 

Obi: Én láttam már cellát, de egyikben se volt hi-fi :fuckoff:

Link to comment
Share on other sites

Ezt nagyon szomoruan olvasom Donát. Én teljesen ateista vagyok és semelyik vallásnak nem vagyok az elkötelezettje, de ettől függtetlenül az egyház is sokkal összetettebb volt a múltban (föleg akkor), mint egyszerü emberirtó szervezet (ma persze ilyen funkciója már egyáltalán nincs :fuckoff:). Szerintem a vallás, mint olyan év-századokkal ezelött egyszerüen létszükséglet volt sok szempontból... Kár, hogy ez nagyon OFF, pedig erről aztán baromi sokat leheten beszélni...

100%-ig egyetértek veled.Az egyház mondjuk sokkal sarasabb mint 200 vagy 300 éve.Még mindig ölnek szerintem, csak nem hozzák nyílvánosságra.A papok gyerekeket erőszakolnak meg, meg apácákat, és megússzák.Én ezeket a papokat csuknám le.És ennek a bűnszövetkezetnek akar a narancspárt pénzt tejelni - milliókat.Rossz világ ez.

 

Vallás-->>Emberek-->>PÉNZ.

Link to comment
Share on other sites

Hát amennyire én tudom eleve más elbirálást kapnak mondjuk a piti tolvajok meg az anya-gyilkosok (egy nyomozó ismerősöm mondta, hogy ez utobbi fajtát egyébként csúnyán elszokták verni... ami sokat elmond a magyar rendőrségről is, bár ennek már három éve :fuckoff:).

 

Az, hogy akárki bevihet akármit az persze teljesen ki van csukva :). Egyébként a legtöbb börtönnek van egy központi TV-je, amit a jó magaviseletüek nézhetnek egy megszabott időben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information