Jump to content

Minden, ami a trónteremben történik


Recommended Posts

Mi tagadás, a trónterem eseményei koronázzák meg az egész saga-t. A főszereplő hasonló pillanatokat él át, mint 24 évvel azelőtt Palpi Coruscant-i irodájában, azzal a különbséggel, hogy ezen a helyszínen jó döntést hoz.

A trónterem egyébként is a legkedvesebb sw helyszín számomra, ha élőben megjelenhetnék valamelyik sw helyszínen, akkor biztos, hogy ezzel a hellyel kezdenék. Ez a helyszín egyszerű, titokzatos, mégis a legfontosabb történések helye. Nos nem a teremről és a berendezéséről szeretnék diskurálni ebben a topikban, hanem mindarról ami ott történik. Az öreg féreg épp úgy elemében van mint az ep3-ban, diadalittasan "vetít" az ifjú Skywalkernek. Hihetelenűl ütősek az itteni párbeszédek is, és itt Vader beszél a legkevesebbet, de amikor szól, akkor az szó szerint nagyot "szól".

Sokat agyaltam már azon, hogy a trónteremben meeting-elő 3 személy vajon milyen várakozásokkal tekintett a találkára.

Vajon egész pontosan mi motoszkálhatott Palpi, Luke és Vader fejében, Gondolom ami végül is történt az egyik "tag" álmaiban se fordulhatott elő. Legfőképp Palpi-éban nem. De Vaderről sem hiszem, hogy azt várta ami lett, de most hagyom a "minthákat", meg "mi lett volna, ha..." elképzeléseket és a topiknyitással is az a célom hogy kicsit kivesézzük azt a néhány órát, amíg a galaxis 3 erőhasználója együtt volt ezen a titokzatos helyszínen....

 

számomra amúgy pont a trónterem történései miatt a 2. kedvenc epizódom az ep6 az ep3 után...

Link to comment
Share on other sites

Na ez az a helyszín ahol a legnagyobbat hibázza a vén guru.

....-"Az elbizakodottság a gyengéje..."-mondta volt Luke,és így is lett.

Számomra az az érdekes,hogy nem látja mi folyik előtte.Arra gondolok,hogy Luke és Vader nem igazán akar ártani egymásnak.Csak parádéznak neki és Ő ezt be is veszi.Talán itt visszaüt az Ő színészkedése a ROTS-ban Winduékkal? :39:

Link to comment
Share on other sites

Márpedig Vader szerintem nem szinészkedik inkább vivodik, ahogy Luke is mondja. Még nem döntötte el, hogy pontosan hova áll, illetve egész addig a pontig, amig Sidi el nem kezdi a szeme előtt villámozni a fiát, sokkal inkább az Uralkodó felé húz. Ez a jelenet egyébként is brilliáns. Nem látjuk Vader arcát mégis látjuk, hogy küzd magában, hogy próbál dönteni és végül dönt is :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Oké akkor Luke színészkedik,Vader meg vívódik,de nem mennek kajakból egymásnak.Épp ez az amit nem vesz észre Sidi.Szerintem meg se fordul a fejében,hogy Vader elárulhatja Őt,vagy ha mégis akkor nem veszi egészen komolyan.

Link to comment
Share on other sites

Luke nem titkolja, hogy azért ment oda, hogy az apját átállitsa. Szerintem ő se szinészkedik. Ezt el is mondja, Vadernek és Palpi is láthatóan tud róla, hisz jó nyomatékosan odamondja neki, hogy az apja már nem fog visszatérni.

 

Viszont abban egyetértek, hogy az okozza Palpi vesztét, hogy nem számol Vader átállásával. Az elején talán még maga Vader sem.

Link to comment
Share on other sites

Viszont abban egyetértek, hogy az okozza Palpi vesztét, hogy nem számol Vader átállásával. Az elején talán még maga Vader sem

 

Ebben van valami.Az Endoron miután Luke-ot elvezetteti szinte a maszk alá lehet látni.Lecsukja a szemét és gyötrődik.

Link to comment
Share on other sites

Remek topic!

 

Egyetértek abban, hogy Sidious ugyanazt akarta eljátszani, mint sok-sok évvel azelőtt. Ám néhány igen súlyos eltérést nem vett figyelembe, ami a szinte elvakultságig hatalmasodott elbizakodottságának volt köszönhető. Pl. Luke érzelmi szerepét nem lehetett összemérni Windu mesterével! A fiú iránt Vaderben voltak jó érzések, de ezeket az Uralkodó nem érzékelte, ezért vakon bízott Vaderben. Egyébként Sidious egyáltalán nem tudta érzékelni a világos oldalt, ez lett a veszte is.

A terve nyilvánvalóan az volt, hogy összeugrasztja az apát és a fiút, aztán nyerjen a jobb, bár szerintem ő már "előre látta", hogy Luke fog nyerni. Azonban itt a második súlyos hiba, hiszen a fiút nem volt ideje puhítgatni több évig, aki csupán roppant ellenszenvet érzett Sidious iránt, nem úgy mint anno az apja. Tehát nem olyan biztos az áttérése, még akkor sem, ha legyőzi Vadert. Persze erre ott volt a "B" terv, hogy akkor majd jól megcsiklandozza egy kis villámlökettel. Viszont a vívódó, önmagával harcoló Vaderre is kellet volna egy "C" terv, ami már meghaladta az akkori képességeit.

 

Szerintem az történt az öreg széltolóval, ami a Jedikkel jóval korábban. Nem látta át teljesen az Erő bugyrait, és ettől meggyengült. Az más kérdés, hogy ezt nem fogta fel, vagy legalábbis nem tulajdonított neki nagy jelentőséget. Ez okozta a halálát ugyanúgy, mint a Jedikét.

Link to comment
Share on other sites

Nem is tudom,hogy itt mire számított.Adva van egy fiú akit nem tud puhítani viszont minden egyes tettével távolabb lök magától.Másrészről meg van egy tanítvány,egy elveszett lélek,egy apa akit minden bizonnyal le akar "cserélni".Ezt nyílván tudta Vader is.Attól,hogy félig gép még van sütnivalója.Luke-ot semmivel nem tudta volna áttéríteni.Ezt láttuk,mert nem érdekelte semmi,eldobta a kardját.

...-"Én Jedi vagyok,mint valaha apám is volt..."

A villámokkal se tudta megtörni,mert nem azt kiabálta,hogy megteszem amit akarsz csak haggyál,hanem azt,hogy apám kérlek segíts.Nagyszerű ellentét ez a két Skywalker jellemében.Anakin inkább átáll és elfogadja az új tanokat csak Padmet biztonságba tudja.Luke viszont ellenáll és még ha a saját élete árán is,de kitart az elvei és a célja mellett.Inkább meghal az apjáért mintsem,hogy belőlle is egy Sith legyen.Talán Vader agyán is átfuthatott egy ilyen gondolat

....."A fiúnak talán igaza van.Nem kell a sötét oldal ahhoz,hogy megmentsünk valakit...." :26:

Link to comment
Share on other sites

Pedig Luke sorsában ott van az áttérés lehetősége. Az ep.5 barlangi jelenete ezt sugallja és ezért félti annyira Yoda Luke-ot a sötét oldallal való összecsapástól.

Az igaz, hogy Luke gyülöli Palpit, de Anakin is gyülölve fogta rá a fénykardját Palpira, alig pár órával az átállása elött. Sidious joggal bizott benne, hogy Luke megtörik a Lázadó Szövetség bukását látva, miközben felfedezi magában, hogy milyen erőt ad neki a sötét oldal és végez az apjával... ha nem akkor pedig majd Vader kinyirja. Vagy ha Luke nyirja ki Vadert, de nem akar átállni, akkor halálra süti. Sidious szempontjából tökéletesnek tünhetett a terv... éppencsak a Kiválasztottal nem számolt...

Link to comment
Share on other sites

Ez egy érdekes folyamat ami a "barlangos Luke" és a HCS-s Luke közötti időszakban játszódik le az ifjúban.Az ep5-ben egy túlfűtött,kicsit szeleburdi fiú,míg már az ep6 elején Jabba palotájában egy nagyon higgadt és következetes Jedit látunk,ami csak fokozódik a film végére.Luke teljesen más mint az apja volt anno.Nem éhezik a hatalomra nem keresi a sötétséget egyszóval "annya vére".

Link to comment
Share on other sites

Érdekes, hogy Vader is hergeli Luke-ot, hogy adja meg magát a sötét oldalnak. Biztos úgy volt vele, hogy jobb így Luke-nak.  :)

 

Vagy arra gondolt,hogy együtt eltávolítják Sidit és ......"ketten uralják a galaxist...."

Nincs dezsavűtök ennél a mondatnál?Mintha már ezt mondta volna valakinek!Padmenak talán? :39:

Link to comment
Share on other sites

Luke nem színészkedik. Úgy küzd, mint egy igazi Jedi. Nem támad, csak akkor használ erőszakot, ha magát kell védenie, csak védekezik. Klasszikus Jedi mentalitás. Qui-Gonékat idézi az ep1-ből, akik csak akkor rántottak kardot, amikor már lőttek rájuk.

 

Mikor megkísérti a sötét oldal, ellen áll. Rájön, hogy azzá válik ami ellen küzd, hiába a többlet erő, csak pusztításra alkalmas.

Vader ott áll vissza gyakorlatilag a jó oldalra, ahol gyakorlatilag át állt. Még pedig akkor állt át gyakorlatilag, mikor végzett Dookuval, mikor hallotta azt a két szót, hogy: ÖLD MEG!

Ugyanakkor áll vissza, mikor ismét hallja ezeket a szavakat, csak most Lukenak címezve. Dookunak is ekkor esett le minden. Vadernek is, de őt megmenti a fia, mert nem enged a sötét oldalnak. Ott és akkor jön rá, hogy Palpi őt is ugyan úgy eldobja, ahogy Dookut. Nem számít neki semmi.

Villámozás közben vivódás, már csak formaságnak mondható erős túlzással.

Link to comment
Share on other sites

Nem az én érdemem, hanem Lucas-é.

 

Luke magától rájön arra, amire Anakin még akkor sem jött rá amikor a szájába rágták, bár akkor már a feketére is rámondja, hogy fehér, annyira el van borulva.

 

Azzá váltál, aminek az elpusztítására felesküdtél.

Link to comment
Share on other sites

Milyen jó is prequel

 

Számomra már nincs "prequel" meg "klasszik". De egyébként igazad van. :)

 

Számomra ez a szó, mindig csak egy elnevezés volt, semmi több jelentés tartalma nem volt.

Mintha Lipi csak azt írta volna. De jó, hogy elkészült az első 3 rész, így még tágabb az univerzum, és lehet párhuzamokat vonni.

 

Nekem a prequel szó, mindig pozitív érzéseket keltett.

Link to comment
Share on other sites

Egyébbként az mindig is nagyon érdekelt,hogy miután az uralkodó kiküldte a royal guardokat azok nem figyelték az eseményeket?Nem kellett volna közbelépniük mikor látták,hogy gáz van.Nekem ez mindig is olyan snassz volt:....-"Őrök,távozzanak!..."Aztán se hírük se hamvuk. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Mintha Lipi csak azt írta volna. De jó, hogy elkészült az első 3 rész, így még tágabb az univerzum, és lehet párhuzamokat vonni.

 

Pontosan.Mennyi mondat gesztus sőt talán még mozdulat is kétszeres súllyal bír mióta teljes a Saga.Szeretek rajongó lenni :)

Link to comment
Share on other sites

Van mégegy párhuzam.A vén patkány ugyanazzal próbálkozik Luke-nál mint anno Anakinnal.Csak itt kevesebb idő áll rendelkezésére.

Anakinnak mondja: "Állj át a sötét oldalra és megmentheted Padmét".

Luke-nak: "Állj át a sötét oldalra és megmentheted a barátaidat a pusztulástól".

Luke-nak azért volt annyi esze, hogy ne higgye el ezt a baromságot.Ha Luke átáll Palpi simán megsemísetette volna a lázadók szövetségét.

 

Szerintem, Palpi a trónteremben már leírta Vadert,A célja az volt, hogy Luke-ra lecseréli.Mint annak idején Dooku-t, ahogy lokatelli írta.Amikor elöszőr láttam a Jedi Visszatért, csodálkoztam Vaderen, hogy szarrá alázzák és nem tesz ellen semmit.Elötte mondja Palpi, hogy foglald el apád helyét mellettem.

Link to comment
Share on other sites

Luke-nak: "Állj át a sötét oldalra és megmentheted a barátaidat a pusztulástól".

 

Jó a párhuzam.

 

Ezt Vader is mondja Lukenak nemcsak Sidius. Az Öld meg részig ragaszkodik a sötét oldalhoz Vader, úgy érezheti, hogy azon túl már nincs semmi. Mert nincs is, neki. Nyilván megtanult átláti Sidiuson Vader csak sumák lett ő is mint a mestere. Az árulás Vader módra: nem a hatalomért, hanem életmentésből teszi. A fia hoz rá áldást, ahogy Padménak is mondta: "A gyerekünk áldást hoz ránk." Vagyis valaki aki hisz benne, hogy van benne jó.

 

Luke-ban az a pöcök, ami Vadert átbillentette Luke-ot folyton visszarántja. Pont Sidius zökkenti ki, a sötétségbe vezető útról, pedig Vader egész jól halad, jó kis érzelmi sokkot adagol Luke-nak, hogy áttérítse. Kis híjján bele is purcan, ha Sidi nem kezd el idétlenül nevetni. Ezt direkt csinálta vajon? Miért szól közbe?:) Nem látja milyen jól csinálja Vader nélküle?

 

Ha Anakint úgy próbálja átcsalni, ahogy Luke-ot, az se jött volna össze. Lukenál több mindent kipróbál és következetlen. Szerintem csak Vader tudta volna áttéríteni úgy, hogy közben ő mindenképp meghal. A Vader álma verzió a legvalószínűtlenebb: Apa és fia a galaxis urai. Te jó ég, ha hallgat Luke Obira, és pusztítási szándékkal megy, mint ők anno, nem jöhetett volna össze. Az egyensúly csak így állhatott be, hogy Anakint feloldozza az átok alól vagy mi alól. Rátalált Qui-gon bölcsességére.

 

Tudattalanul Vader a saját visszatérését készítette elő végig. A kiválasztott nem is lehetett volna másmilyen csak ilyen pillanatnyi érzések alapján nagyhorderejű döntéseket hirtelen meghozó, spontán áttérő és visszatérő. :)

Link to comment
Share on other sites

Trónteremben Palpatine ugyanazokkal az eszközökkel próbálkozik Lukenál, mint Anakinnál.

Kiküldi az őröket :arrow: Operában kiküldi a talpnyalóit.

Leveszi a bilincsét :arrow: Dícséri minden léptét

Tisztelettudóan beszél vele, szinte kikéri a véleményét :arrow: Meghallgatja a problémáit egyetért vele

Barátait használja, hogy gyűlöletet keltsen :arrow: Szerelmét használja, hogy a gyűlöletét a Jedik ellen fordítsa

Van azomban egy nagy különbség, vagy kettő.

Anakinra 13 éve volt Palpinak, míg Lukera néhány órája. Ennyi nem elég.

Másik, hogy Luke tudta, hogy Palpatine a főgonosz mindennek az okozója, az apja elrontója, Anakin meg úgy hitte a legnagyonn pártfogója.

Lukeban így plusz gyűlölet volt ami csak arra volt elég, hogy elkezdjék a párbajt Vaderrel. Csak Vader tudta belőle kiváltani azt, amit Palpinak kellett volna, amit Luke Palpival csinált, azt megcsinálta volna akkor is ha nem keveri bele Hanékat, de tűrtőztette magát, hogy belekeverte, csak tűrtőztetés tűnt el. Utána visszanyerte az önuralmát.

 

Vader hozta belőle ki azt amit Palpi akart, vagyis Palpi hibába a nagy Lázadó bekerítős terv, az endori bázis és minden csak Luke miatt volt nem volt elég, hogy elérje a célját. Csak Vader hozta ki belőle amit akart, hogy megérezte Leia-t. Palpi nem érezte meg, mert ő világos oldalt nem érzi, Vader érezte, Ő mindkettőt érzi. Hiába Palpi összes hókusz-pókusza, Lukenál már nem elég, az ami Anakinnál bejött.

Link to comment
Share on other sites

Igen szerintem is Palpi nagyot hibázik mikor azt hiszi,hogy Anakin fia már az övé.Ő az ep5-ben mikor Vaderrel beszélget Lukeról már akkor eldöntötte,hogy a fiút teszi az apja helyére...."-az elbizakodotság a gyengéje..."Mennyire igaz ez a Luke mondat.Egy teljesen más kaliberű Sidit látunk az első három részben.Ott óvatos mindenre gondol,talán van B-terve is vagy ha az se jön be akkor ott egy C-terv és biztonság kedvéért van egy D-terv is.Itt nem veszi észre,hogy minden egyes mondatával taszít egyet Lukeon aki egyre jobban gyűlöli.Talán ez lehetett a legnagyobb fegyvere a fiú ellen.Annyira felbosszantja,hogy maga a gyűlölet löki át a sötét oldalra.

Link to comment
Share on other sites

Másik, hogy Luke tudta, hogy Palpatine a főgonosz mindennek az okozója, az apja elrontója, Anakin meg úgy hitte a legnagyonn pártfogója.

 

Azért Anakinnál is van egy pillanat mikor rádöbben, hogy Palpi a főgonosz és amikor azt kérdezi, hogy megölnél-e, akkor azt mondja, hogy azt szeretné a legjobban (Mire Palpi: I can feel your anger -ismerős :) )

Link to comment
Share on other sites

Vader hozta belőle ki azt amit Palpi akart,...Csak Vader hozta ki belőle amit akart, hogy megérezte Leia-t.

 

Vader nagyon jól tudta mivel lehet igazán kihozni Luke-ból az állatot. Luke lelkülete nagyban hasonlított Anakinéra. Akik fontosak voltak számára, azokért bármire képes volt. Akár csak Anakin. Ám de Luke igazi Jedi volt, és tudta türtőztetni magát. Főleg akkor értette meg az egész csapda lényegét, amikor rápillant apja levágott robot kezére.

Link to comment
Share on other sites

Másik, hogy Luke tudta, hogy Palpatine a főgonosz mindennek az okozója, az apja elrontója, Anakin meg úgy hitte a legnagyonn pártfogója.

 

Azért Anakinnál is van egy pillanat mikor rádöbben, hogy Palpi a főgonosz és amikor azt kérdezi, hogy megölnél-e, akkor azt mondja, hogy azt szeretné a legjobban (Mire Palpi: I can feel your anger -ismerős :o )

 

Ez is egy tüneményes kis párhuzam.

Pontosabban arra gondoltam Luke-nál, hogy Luke csak, mint Gonoszra, úgy gondol Palpatine-ra.

Anakin pedig, mint mentorára gondol, aztán megtudja a szörnyű igazságot. Olyasmihez tudnám hasonlítani, mint amikor a nagyapad bevallja egy bűnét, akit addig fedhetetlennek hittél.

 

Lukenál nem volt kétely ezért vele nehezebb dolga volt Palpinak, annyira nehéz, hogy nem is sikerült.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information