Jump to content

EPI elemzés


Recommended Posts

The Phantom Menace

Chapter 3: Short Negotiatons

Time: 1:44-7:34

 

Tartalom

A nyitó jelenetben láthatjuk, amint egy Köztársasági cirkáló megérkezik a Naboo bolygóhoz. Dokkolás előtt felveszik a kapcsolatot a hajó parancsonkával Nute Gunray-el, aki szívélyesnek mutatkozik, és készséggel a követek rendelkezésére áll. A hajó bedokkol, majd egy TC-14 jelű protokolldroid egy váróba kiséri a követeket. TC-14 biztosítja őket arról, hogy a gazdája hamarosan csatlakozik hozzájuk. Azonban a robot abbéli megfigyelését tolmácsolja gazdája felé, hogy a követek Jedi lovagok. A hír hallatán, a megrettent helytartó holo kapcsolatot létesít a titokzatos Sidious nagyúrral, aki parancsot ad a lovagok likvidálásra. Mérges gázt és rohamdroidokat is bevetnek a Jedik ellen, ám azok látványosan előretörve egyre közelítenek a hajó parancsnoki hídja felé. Nute Gunray-t és csapatát a Droidekák mentik meg, akiknek a pajzsa kellő védelmet nyújt a Jedik támadása ellen. Obi-Wan és Qui-Gon kénytelen elmenekülni, és a szellőző rendszeren át a hajó dokkoló terébe jutnak. Megállapodnak, hogy elbújnak két csapatszállító hajón és lent a Naboo felszínén találkoznak... fejezet vége

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Ami az én véleményemet illeti, szerintem remek a kezdés. Már megszokhattuk korábbról, hogy kis akció jelenet vezeti be a filmet, és ez most sincs másképp. Megismerünk két Jedit, akik tanubizonyságot tesznek a béke és az igazság őrzőinek nem hétköznapi ügyességéről :) Nem is csodálom, hogy Gubray és a csatlósa megrémülnek már a Jedi szó hallatán is. Tetszik az a rész amikor Sidioust szinte leteremti Dofine, hogy nem szállnak szembe a Jedikkel, erre Sidious elzavarja :) Obi-Wan poénja a hangárban is jó :)

 

Az akció jelenet pedig magáért beszél! Remek ahogy a Jedik összhangban mozognak, és úgy kaszabolják a droidokat. A kedvenc részem pedig az, amikor a Driodekák lövik Obiékat, és az utolsó lövés a híd ajtaján csattan. Házimozin iszonyat subfeelingje van :)

Link to comment
Share on other sites

Nem sok mindenre emlékszek a hat évvel ezelötti bemutatóból, de arra konkrétan, hogy a nyitó-jelenetet látva eltátottam a szám. Ma már hozzá vagyunk szokva, hogy minden második nyári mozi észveszejtő trükkökekel kápráztat el minket, de akkor és ott, ahogy eldübörgött felettünk a vörös diplomáciai hajó egészen megborzongtam. Kezdetét vette az új SW sorozat! És milyen elegánsan.

 

Bár a regény olvasása után meglepően pörgően indul. Alig telik el pár perc és a jedik máris pálcika-droidok sokaságát kezdik el csépelni. Érdekességképp meglehetne emliteni, hogy Lucas sokat agyalt azon, hogy a jedik milyen ruhában jelenjenek meg. Elöszőr egy fekete szinű egyenruhára gondolt, de később -mint mondta- rájött, hogy az lenne a legjobb ha a jedikre rögtön ráismerne mindenki, igy hát Obi-Wan ep.4-es csuhája lett az általános Régi Köztársasági jedi viselet. Ez azért érdekes, mert a filmet nézve, az embernek eszébe se jut, hogy másképp is kinézhettek volna a jedik.

A film eleji belépőjük azonban valóban rendkivül hatásos és teljesen egyértelművé teszi a helyüket a galaxisban. Miután néhány bölcs parafrázis elmormogása után összehangoltan, stilusosan, precizen átvágják magukat egy teljes droid-osztagon, kétség sem férhet hozzá, hogy ők az SW univerzum félistenei. Ahogy Ody mondta ez tipikus házi-moziélmény. Persze ezaz akció-jelenet nem tartozik az SW filmek legizgalmasabbjai közé, hisz jól látható, hogy a jedik nem hogy nincsenek veszélyben, de meg se kell nagyon erőltetniük magukat... és itt végülis pont ez a lényeg.

 

Sidious szereplése érdekes módon ebben a részben nagyon intenziv (ellentétben a második résszel, ahol csak a film legvégén tünik fel). Már rögtön a film elején megmutatja magát és kioszt egy-két keresetlen szót a Kereskedelmieknek. Talán ez azért fontos, hogy rögtön az elején tisztázza magát a történet; oké, hogy itt van kereskedelmi adóztatás, meg Szenátus meg egyéb, de azért ez elsősorban a jó és a gonosz harcáról fog szólni... ám egyelőre nagyon úgy tünik, hogy a gonosz meglehetősen kispályás. Béna pálcika-robotokkal és világvégi bolygók adóztatásával akar villogni... persze, ha a jedik csak sejtenék, hogy mindebből mi fog kisülni :wink:

 

Összességében a bevezető jelenet megfelelően intenziv és máris felállitja a táblán a bábukat. Remek kezdés egy remek sorozathoz :wink:

Link to comment
Share on other sites

Valahol én is hallottam erről a "hogy is nézzenek ki a Jedik" dologról. Pedig nekem is evidens, hogy olyan a viseletük mint Obi-Wan-nak és Yoda mesternek. Bele sem gondoltam, hogy talán más koncepció is létezhetett :)

 

Egyébként az én elvárásaim nem voltak nagyok anno. Szerettem az SW-t, és kíváncsian vártam a folytatást. A trailerekből már látszott, hogy kicsit más lesz mint a korábbi részek. Engem ez igazából sosem zavart.

 

Először a hirhedt "Z"-s verziót láttam itthon (nem átallottam fizetni érte 1500 Ft-ot...), és elsőre bejött. Nem mondom, hogy földhöz vágott, de azért nagyon tetszett. A többi ma már történelem :)

Link to comment
Share on other sites

Az eredeti jedi concept-hez: még olyan kép is van, amiben Obi-Wan fekete vértben és lila köpenyben áll egy nagy fekete bottal... talán Lucas túl nagy teret adott a látványtervezőknek :wink:

 

Elvárásokról: egész az első nagy elözetes kijöveteléig teljesen hidegen hagyott az új SW filmek gondolata. Teljesen biztos voltam benne, hogy rókabőr lesz az egész és ugyanazt mutogatják majd benne, mint a régiekben csak kicsit feltúrbozva. Lelki szemeim elött láttam, ahogy a Tie fighterek digitális mása körül össze-vissza forog a kamera, mert már ilyet is tudnak. Aztán jött az elözetes és teljesen a földbe döngölt. Mivel akkor még fiatalabb voltam (16 éves) hamar belelkesültem. A trailer tele volt ötletekkel, újitással... látszott, hogy itt valami több készülödik. Aztán elolvastam a regényt a nyáron, ami nagyon megtetszett.

Egyedül csak az csillapitotta a várakozásomat, hogy bekötötték a netet hozzánk és mindenfelé azt lehetett olvasni, hogy az új SW film nem váltja be a hozzá füzött reményeket. Igy hát kicsit vegyes érzésekkel ültem be, és mégis nagyon tetszett. Azt nem mondom, hogy úgy jöttem ki, hogy mindennel elégedett voltam, de összességében nagyon jól szórakoztam és azóta szinte minden nézésnél javult a film és az újabb részek újabb értelmezéseket adtak bizonyos jeleneteknek.

 

Például itt vannak a film elején a legyőzhetetlen jedik... igy magában is látványos a dolog, de a harmadik rész tükrében (föleg az Order66 tükrében) kap csak igazán funkciót.

Link to comment
Share on other sites

A film nyitása nekem is bejön.

Rögtön az elején megkapjuk azt, amit a régi trilógia alapján csak elképzelni lehetett, de nem láthattunk: igazi Jedik békefenntartó akcióban :)

A prequeleknek ez az összetevője ma már nagyon természetesnek tűnik, de emlékszem, hogy annak idején engem teljesen lenyűgözött az igazi "Jedi action" - valahogy nagyon elkapta Lucas ezt a fonalat. Bejövős.

Link to comment
Share on other sites

Helósztok, én is csatlakozom! :)

 

Amit megjegyeznék: nálam először az Episode I semmit nem ért el, egyszerűen hidegen hagyott, ám az új részek teljesen felturbózták, oly annyira, hogy most már maga mögött hagyja az Episode VI-ot... nálam:)

 

És szerintem ez a film tökéletesen bemutatja a Jedik jellemét, a karaktereket, akik meghatározzák a galaxis sorsát, és persze a gonoszt. EGy szóval: Nem egy in medias res, de remek nyitó film!

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

The Phantom Menace

Chapter 4: Queen Amidala

Time: 7:35-9:29

 

Tartalom

Tey Howe jelzi a helytartónak, hogy adás érkezik a bolygóról. A következő pillanatban Naboo Uralkodója, Amidala Királynő tűnik fel a holoképernyőn. A Királynő elmondása szerint tudomása van a főkancellár követeiről, ezért követeli a blokád azonnali feloldását. Nute Gunray meglepettnek tetteti magát, és azt állítja nem tud semmiféle követekről. Amidala nem hisz a helytartónak, és burkoltan megfenyegeti, hogy vigyázzon, mert ezúttal a szövetség túl messzire ment. A holoadás megszűnése után, Gunray parancsot ad Naboo kommunkiációs hálozatának blokkolására.

Ezután először láthatjuk Naboo felszínét, Theed fővárost. A tróntreremben a Királynő és szenátorai éppen Palpatine szenátor holoüzenetét figyelik. Palpatine hitetlenkedve veszi tudomásul, hogy a követek nincsenek a rendszerben, és valami ügyeskedést sejt a háttérben. Közben megszakad az adás. Sio Bibble szenátor szerint ez az invázió jele, ellenben Panaka kapitánnyal, aki azon a véleményen van, hogy a Szövetség nem merészkedne idáig. Amidala Királynő mindenesetre kijelenti, hogy nem egyezik bele olyan megoldásba ami háborúhoz vezet... fejezet vége

-----------------------------------------------------

 

A kezdeti akció után egy tárgyalásos rész, amelyben megismerjük a Naboo bolygót, és annak vezetőit. Érdekes, hogy Amidala értesült a követekről, nyilván Palpatine mondta neki. Már ekkor kettős játékott űzött az öreg :) Minden oldalról bebiztosította magát. Kedvencem még Sio Bibble, aki egy bölcs télapóra hasonlít leginkább :D Panak kapitány pedig elkezdi szórni a rossz tanácsait. Elég rövid chapter, de a céljának nagyon megfelel.

 

Majd' elfelejtettem. Kedvenc felvételem is ekkor látható; a Theed palota madártávlatból. És ez nem cgi :D

Link to comment
Share on other sites

Ez a tárgyalós rész meglepően komoly, föleg az ezt követő Jar Jar-os részekhez képest. Most végre megmutatkozik Naboo is, amit nyugodtan nevezhetünk a béke és a szabadság szimbolumának is a Saga-ban (talán nem véletlen, hogy az ep.3-ban egy temetési jelenet erejéig tünik csak fel, mintha végül a békét és a szabadságot is eltemetnék). A gigantikus palota meglepő új szint hoz az SW világába.

Anno emlékszem több kritika is érte, hogy nem elég életszerű Naboo, mert nem látunk bele a hétköznapokba, meg hogy mennyivel jobb lenne egy jelenet, ahol mondjuk fésülik a királynő haját stb. Pedig szerintem ezafajta rend hozzátartozik Naboo-hoz, ahogy a hagyományőrzés is; lásd később a kabátos űrhajósokat. A tróntermi jelenet bár rövid, érezni némi feszültséget benne.

 

No és Panaka: anno Boss Nass hivta fel rá a figyelmemet, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel a fazonnal. Gyakorlatilag bármikor kérik ki a véleményét, mindig hülyeséget mond. Hogy ez beépitett poén vagy csak véletlen azt döntse el ki-ki maga, de a lényeg, hogy Panaka itt máris elkezdi ámokfutását. "The Senate would revoke their trade franchise, and they'd be finished." Naja.

Link to comment
Share on other sites

No és Panaka: anno Boss Nass hivta fel rá a figyelmemet, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel a fazonnal.

 

Talán már akkor egy nagy Moff-i címre páylázott :D

 

No igen, Panaka karakterét teljesen új megvilágitásba helyezte az a kis EU-s hir, hogy ő tulajdonképpen Palpi besúgója. Boss Nass nagyon rátapintott a lényegre, amikor anno azt mondta, hogy "Panaka a bőrruhás s*ggfej" :) A film elején egyébként nagyon aktivan nyomja a marhaságait, de erről bővebben majd az aktuális jelenetnél :wink:

Link to comment
Share on other sites

Naboo-n sok kultúra vonásait felfedezhetjük. Az itáliai vonásokat ugyebár le se tagadhatná (mivelhogy egy olasz palotában is forgattak :) ). Node ime egy összehasonlitás egy mongol hercegnő és Amidala uralkodói ruhája között:

 

pix_amidala.jpg

Link to comment
Share on other sites

Még ezt se láttam! Nagyon jó :) Ennek a mongol hercegnőnek még a kéztartását is átvették, mert Amidala pont így ül Palpi irodai fotelében.

 

Egyébként Naboo eleve mediterrán feelingű helynek készült, ezért nem is voltak meglepőek az olasz és spanyol forgatási helyszínek.

Link to comment
Share on other sites

The Phantom Menace

Chapter 5: Landing on Naboo

Time: 9:30-10:49

 

Tartalom

Megkezdődik Naboo megszállása! Láthatjuk, amint a Kereskedelmi Szövetség transzportjai elárasztják Naboo felszínét. Az egyik leszálló transzport, melyben Qui-Gon Jinn bújt el, egy erdős-mocsaras területen landol. Gunray helytartó tájékoztatja a droidparancsnokot, hogy a Jediket nem találták a hajón, ezért valószínűleg a csapatszállítókban bújhattak el. Óva inti a droidot, hogy lebecsülje a lovagokat. A követekező képen Qui-Gon Jinnt láthatjuk, ahogy menekül a felé haladó inváziós csapatszállítók elől. Sok egyéb egzotikus állat is hasonlóképpen cselekszik, egyet kivéve. A furcsa szerzet Qui-Gon nyakába ugrik, és lerántja őtt a földre, ezzel kockára téve mindekettjük életét. Szerencsére azonban a csapatszállító jármű éppen felettük húz el. A veszély elmultával Qui-Gon felpattan, és eltűnik az erdőben. A furcsa idegen követi őt... fejezet vége

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Meglehetősen rövid chapter, mely az inváziót hivatott bemutatni. Az számomra maga az igazi StarWars feeling ahogy a csapatszállítók Naboo felé haladnak. Általában véve pedig abszolut rendben van a szövetségi hajók kinézete. Az egyik kedvenc EPI-es járművem is ebből a flottából való. Majd a maga idejében beszélek róla :) Jól eltalált Qui-Gon menekülése is, és ugye ekkor akad össze JarJar-al....de róla majd a következő fejezet fog szólni :D

Talán annyi hiányérzetem van, hogy nem látjuk Obi-Wan menekülését. Engem érdekelt volna...

Link to comment
Share on other sites

John Williams a prequel trilógiák közül az ep.1-nél erőltette meg magát a legjobban és meg is lett az eredménye. A "Droid march" remek téma (Williams is hasonlóképp gondolkodhatott ugyanis még párszor fellett használva a későbbi részek folyamán). Maga az invázió bemutatása óriási. Imádom, ahogy az egyik csapat-szállitó leszállás közben eltünik a lombok között (később a Nubian is hasonló-képp fog leparkolni).

Aztán feltünik a menekülő Qui-Gon és vele együtt mindenki "nagy kedvence" is:

 

jarjar1.jpg

 

A magam részéről nincs különösebb bajom Jar Jar karakterével, s vannak pillanatok amikor egész jól müködik a karaktere, bár tény, hogy nem sorolom a kedvenceim közé. Azt eddig is tudtuk, hogy Lucas szereti a börleszk humort, amire jópárszor volt példa a régi trilógiában is (vagy ha nem hát beiktattak egyet az SE-be, lásd Mos Eisley-ban a nagy ronto-ról leeső, majd logó jawát, vagy a kis robotot leütő nagy robot az elején :)) Lucas úgy érezte, hogy mivel ez egy jóval felszabadultabb és boldogabb korszaka az SW világnak igy nyugodtan eleresztheti magát és kicsit felpörgetheti ezt a fajta humort. Nos vannak részek, ahol ez tényleg jól müködik és ez egy ilyen rész. Megmosolyogtató, ahogy csetlik botlik Qui-Gon után, miközben közli vele a jedi mester, hogy csak azért mert tud beszélni azért még nem okos... :D

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó ez a kép :D:D:D:D Egyébként a droid invasion az EPIII-ban is visszaköszönt a Kashyyyk-i csatában. Oriási feeling! Na de ez offtopic :D

 

Egyébként Jar Jar-ral nekem sincs komly bajom, de ezt már jópár helyen lenyilatkoztam :)

Link to comment
Share on other sites

Az egyik kedvenc jelenetem a filmben az invázió.Itt már lehet látni, hogy valami nagyon nem stimmel, a békés Köztársasággal.Bár nem mondják a filmben, de érezni lehet azt, hogy egy ilyen invázió több száz éve nem történt a Köztársaság területén.Valahogy nagyon érezni a rosszat, szinte átsugárzik a vásznon.Tulajdonképpen egy "I have a bad feeling about this" :D érzés.

Itt láthatjuk azt is elöszőr, hogy a Jedik mennyire elképesztően nyugodtak, intelligensek.Nem nézik le pl Jar Jar-t.Qui-Gon egyenlő félként beszél vele.Nekem ez nagyon bejött.Még jobban tiszteltem ezután a Jediket.

Link to comment
Share on other sites

Itt láthatjuk azt is elöszőr, hogy a Jedik mennyire elképesztően nyugodtak, intelligensek.Nem nézik le pl Jar Jar-t.Qui-Gon egyenlő félként beszél vele.Nekem ez nagyon bejött.Még jobban tiszteltem ezután a Jediket.

 

Szerintem Obi egy kicsit flegma és lenéző volt Jar Jar-al :D De ez mondjuk elmondható Obi1 egész EPI-es viselkedéséről is.

Link to comment
Share on other sites

Itt láthatjuk azt is elöszőr, hogy a Jedik mennyire elképesztően nyugodtak, intelligensek.Nem nézik le pl Jar Jar-t.Qui-Gon egyenlő félként beszél vele.Nekem ez nagyon bejött.Még jobban tiszteltem ezután a Jediket.

 

Szerintem Obi egy kicsit flegma és lenéző volt Jar Jar-al :D De ez mondjuk elmondható Obi1 egész EPI-es viselkedéséről is.

 

Szerintem itt az van, hogy Obi nyugtalankodik, hogy Qui-Gon már megint megismert valami furcsa szerzetet, akivel akar valamit kezdeni.Gondolom kicsit "neheztel" mesterére, hogy már megint valami olyat akar tenni amit a Tanács nem hagyott jóvá.Ezt a nyugtalanságot próbálja meg levezetni Jar-Jar-on.Legalábbis szerintem.

Link to comment
Share on other sites

The Phantom Menace

Chapter 6: Jar Jar Binks

Time: 10:50-12:49

 

Tartalom

Qui-Gon nyomában Jar Jarral egyre méllyebbre jut az erdőbe. Közben a Jedi megfeddi a Gungát, miszerint majdnem meghaltak miatta, ezért máskor vigyázhatna jobban is. Qui-Gon azt javasolja új társának, hogy menjen a dolgára. Jar Jar azonban hajthatatlan, és a Jedi szolgálatába szegődik, mert az megmentette az életét. Qui-Gon szerint erre semmi szükség, amikor egy szövetségi STAP hangjai erősödnek a háttérben, miközben Obi-Wan-t próbálja likvidálni. Qui-Gon azonban a fénykardjával védi a sugarakat, egyúttal elpusztítva a droidot és ismét megmentve Jar Jar-t. További útjukat immár újra együtt folytatja mester és tanítványa, akik láthatólag nem nagyon vesznek tudomást a nyomukban loholó Jar Jar-ról. Csupán akkor kezdenek érdeklődést mutatni iránta, amikor az beszámol nekik a Gungan városól, ahol ő is nevelkedett. Qui-Gon megkéri, hogy vezesse őket Otoh Gungába. Jar Jar ezt visszautasítja, mondván onnan őt száműzték, és nem tér vissza mert akkor szörnyű büntetés vár rá. A Jedik egyre rámenősebben próbálják a már így is ijedt Jar Jar-t jobb belátásra bírni, és elmesélik neki, hogy a biztos halál vár rájuk, ha nem kerülnek gyorsan biztonságba. Rövid hezitálás után, Jar Jar belátja hogy csak egyetlen út lehetséges, elmenni Otoh Gungába. Hosszan tartó gyaloglás után a két Jedi és a Gunga alámerül egy tóban, ami a benszülött várost rejti... fejezet vége

-----------------------------------------------------

 

Jar Jar Binks bemutatkozása. Szerintem nem sikeredett rosszra! Amikor először megláttam, elképedtem az animáció minőségén. Roppant hihetően sikerült életre kelteni, és itt egyet kell értsek Lucas azon véleményével, hogy egy beöltöztetett ember nem tud olyan hatást kelteni mint egy animált karakter. Biztos jól meglehetett volna csinálni Ahmed Besttel is a filmet, de akkor örökké az lebegne a szemem előtt, hogy ő csak egy színész akire ráadtak egy gúnyát. Persze lehetne mondani ezt Chewbaccáról is, de az más eset. Csubi pl. sokkal több emberi kvalitással rendelkezik mint Jar Jar, akinek még a mozgása is különleges. Csak ismételni tudom magam, remek lett az animáció. És azt ne feledjük, hogy ez 1997-es munka.

 

Ami a chapter tartalmi részét illeti, Obi-Wan beszólása a legjobb, aki szinte ráförmed Binksre, hogy ez meg mi a fene (Obinak nem ez az egyetlen félreérthető megnyilvánulása a film alatt, de majd az adott chapternél kifejtem mire gondolok)? :() Az is érdekes, hogy a Jedik csak akkor vesznek tudomást a gungáról, amikor hasznot húzhatnak belőle.... Azt azért pozitívumként kell felhozni, hogy bár Jar Jar "kicsikét nem ügyes" meg "kicsikét bolond", mégse alkalmaztak nála elmetrükköt, pedig biztos könnyű dolguk lett volna :) Maradt a jó öreg meggyőzés.

Link to comment
Share on other sites

Bocs, de itt is hosszú leszek, mert be akarom pótolni a lemaradásom.

 

Chapter 3:

Kicsit baljós és szolid kezdés, talán a legszolidabb SW filmben. Egyetlen "kicsi" hajó szeli át az űrt. Aztán belép a képbe a Naboo és a blokád és tovább fokozódik a baljós hangulat. A hangárban a keselyű droidok szerintem félelmetes hatást keltenek a világító szemeikkel, és én a harci droidokat is kedvelem. TC-14 női hangja lendületből meglepett. Ezután megismerkedhetünk Obi-Wan Kenobival, aki szimpla tanonc, semmi extra, de már az első mondatában benne van minden, ami az elkövetkezendő hat filmben történni fog: "I have a bad feeling about this.". És megismerhetjük a Jedik Jedijét, Qui-Gon Jinnt, a harcost, a tanítót, az apát, mindaz benne van, amire egy gyerek felnézhet. A következő snittben láthatjuk a helyi alalgonoszokat, Nute Gunrayt és Rune Haakot (ő kimaradt az ep2-ből :(), én ettől a pillanattól vártam, hogy meghaljanak. Számító kis haszonleső békák. Aztán jön Darth Sidious belépője, és rajta a hideg futott keresztül: "What is it?" Félelmetes az egész karakter, és az ep3 óta még inkább azzá állt. Ez valóban az, aminek Obi-Wan leírta, egy szörnyeteg. Az akció, ami ezután következik, magáért beszél, a Jedik tényleg nem akármilyen harcosok. Ekkor még benne van az emberben, hogy ezek akár sebezhetetlenek is lehetnek, mint Luke az ep6-ban.

 

Chapter 4:

Az első nabooi jelenet. Hát igen, a palota képe gyönyörű, bár mintha az ep2-re átalakult volna (sehol az a kert, amit abban látunk).

És ez a fejezet tartalmazza azt a mondatot, ami engem először rajongói sorba döntött - csak tudnám miért, nincs túl nagy jelentőssége, csak egyszerűen mondják. De amikor azt vacsora közben én meghallottam a trailerben, és felnéztem, és akkor felcsendült az Imperial march, Maul hajója meg elhúzott a Tatooine felé... hát akkor rajongóvá lettem. A mondat perdig:

"Az adás megszakadása csak egyvalamit jelenthet. Invázió."

Theed a béke és a demokrácia szimbóluma, nem beszélve a harmóniáról, de kifejezi a naivitást is és hogy ha kell, képes küzdeni. Naboo a Köztársaság szimbóluma lehetne, sőt, a filmben látott eseményeket akár a Köztársaság jövőjének egy gyorslefojású előrevetítésének is lehetne nevezni. Naboo békés, demokratikus akárcsak a Köztársaság.

Megtámadja a Kereskedelmi Föderáció droidserege, a Köztársaságot a Szeparatisták droidserege. A béke háborúba torkollik. S végül mindkettő leigázásra kerül a KSz illetve a Birodalom által, s végül mindkettő felszabadul az ellenállók, illetve a Lázadók által.

Panakát pedig már az eleje óta nem kedvelem, nagyon pesszimista... 8)

 

Chapter 5:

Az inváziós rész nagyon ott van. Mikor elősször láttam a C-9979-eseket, kísérőként pedig a droidvadászokat egyből arra gondoltam, milyen jól mutatott volna ez a Birodalomban.

A jelenettel azonban van egy kis baj. Az MTT, STAP és AAT-kon kívül mutatnak ott még egy kis csapatszállítót. Kár, hogy azok csak úgy vannak, lehetett volna nekik szerep a végső ütközetben, bár épp most vasárnap a közös mozizáson vettem észre őket a kashyyyki ütközetben, ennek nagyon örültem. Aztán ebből a jelenetből is leszűrhetjük, hogy Lucas nem állatbarát, mert már itt megkezdődik az SW állatok hullása, a kidőlő fák agyoncsapkodják a menekülőket :wink: Viszont határozottan jót tesz naboonak, hogy láthatjuk az állatait, és nem csak kihalt erdő, mint az Endor, ahol csak macik voltak meg egy döglött állat - bár ott senki sem száguldott végig inváziós hadtesttel...

 

Chapter 6:

Jar Jar belépője szerintem nagyon jó. Egy a világtól elzárt bolygó lakója, akit száműztek otthonról éppen csak úgy éli mindennapjait, majd hirtelen minden a feje tetejére áll, és a világ történéseinek közepébe kerül. A STAP-ek már a trailer óta a kedvenceim, még lego-ból is képes voltam őket megépíteni, majd az elsők közt vettem meg a legok közül. Viszont itt van először az az érzésem, hogy elvágták az akciót. Jönnek és már végük is. Ez fura, bár egy Jedivel szemben teljesen elfogadható. Végül Obi-Wan karaktere. Nos igen, tényleg itt van az első nagy tévedése, vagyis hogy nem lát a dolgok mögé, és már itt megmutatkozik, hogy ő azt teszi, amit mondanak neki (ez az ep2-ben jobban kimutatkozik). Ezt sajnos ritkán tudja levetni. Jar Jar meggyőzését viszont jól megoldja, mégha kicsit drasztikusan is :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information