Ugrás a kommentre

Jason Fry: The Last Jedi


luke19

HOGY TETSZETT A KÖNYV?   

4 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?



Ajánlott hozzászólás

  • 4 héttel később...
  • 4 héttel később...
  • 1 hónappal később...

Én kiolvastam nagyon gyorsan, tetszett nagyon, bár a fordítás annyira nem, a filmé jobb volt...viszont rengeteg érdekes dolog van benne Snokról, Lukeról, az erőről, az egyensúlyról, az első jedikről, Rey és Kylo kapcsolatáról. Ezek inkább utalások, és a könyv alapján azt hiszem jobban lehet sejteni, hogy merre akar a sztori menni tovább, mint a film alapján. Persze jó kérdés, mennyi számít belőle hivatalosan kánonnak, mennyi nem, de nekem a könyv sok mindent megmagyarázott. Érdemes elolvasni mindenképp.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Végeztem a könyvvel. TFA regényváltozata után úgy látom, jobban odafigyelnek a minőségre, mert ez is a jobb adaptációk közé tartozik, mint a Zsivány egyes. Kapunk rövidke érdekességeket Snoke-ról, Kylo-ról, vagy például, hogy miket gondol Peavy Hux-ról stb. Leia szinte összes filmbeli jelenete ki lett egészítve a gondolataival, amik jobban bejöttek így, mint a filmben. A könyv eleji prológus is érdekes "Mi lett volna, ha Luke a tatuinon marad?". Emlékszem, hogy erről is volt pár cikk a magyar filmes oldalakon, hogy Luke-nak felesége van. :lol:Egyedül a Kylo-Luke párbajt éreztem kicsit rövidnek a könyvben, ez a filmben sokkal jobban működött nálam. A filmre gyenge hármast adtam. A könyv viszont egy erős hármas, mert jobban tetszett, mint maga a film a háttérinfóknak köszönhetően, de még mindig nem ez lesz a kedvenc SW filmem. Itt sokaknak a kedvenc részük lett, szerintem érdemes beszerezniük a regényt. :) A kiadó előtt meg le a kalappal, mert nagyon szép kiadvány lett, pedig a puhafedelest vettem meg.

Egy kis spoileres rész

Spoiler

Mikor Luke a templom előtt éjjel meditál, és érzékeli Leia-t utána meggondolja magát, és el akar menni Rey-el segíteni. Csak pont akkor érintkezik Kylo-val Rey, és így nem ebből semmi. Gondolom ez még a forgatókönyv korai változatában szerepelhetett, mert nekem ez annyira nem jött át a filmben, hogy ő elmenne velük a szigetről.

 

Szerkesztve: - luke19
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 hónappal később...

Alapvetően nem lett rossz filmregény. Az Ep7-nél nagyságrendekkel jobb, viszont a RO-t nem múlja felül. Bár Fry nem ír rosszul, kevésnek tartom a plusz adalékot, amivel kiegészítette a filmet. Nem egy ellentmondás is megtalálható a könyvben (többnyire a képregényekkel kapcs.), ami kizökkentő. Noha érthető, hogy ez miért nem az író hibája. Akinek tetszett az Ep8, annak megéri elolvasni ezt az inkább átlagos színvonalú regényt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pár napja végeztem vele, és nekem a film annyira nem jött be viszont a regény a bővítésekkel egy két dolgot helyre rakott sőt volt igazán egy két nagyon nagy megleptés ami pozitív. Főleg amit luke 19 leírt a Spoileres tartalomba azon tényleg csak pislogtam mivel a filmből ez totál nem jön le, és eléggé hiányzott legalábbis nekem biztosan. Ami viszont a legnagyobb érdekesség volt számomra: 

 

Spoiler

Alcida-Auka, és a története. Lehet erről tudni valamit, hogy kik voltak ezek az idegenek? 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ja, vagy úgy. Az "idegenek" elvileg Luke és Rey voltak. A Gondnokok szemszögéből. Az első említett idegen Luke volt. Az ő tanítványa pedig Rey, aki aztán távozott két társával (BB-8 és Chewbacca) az "égi hajójával" (Falcon). 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

No igen erre én is gondoltam, de azért vannak egyes mondatok amik nem egyeznek:

 

''Onnantól kezdve a kívülálló kevés gondot okozott- amit nem lehetett elmondani pusztító hajlamokkal teli, durva tanítványáról, akiről egyszer azt mondta, hogy unokaöccse. ''

 Arról nem beszélve,hogy Rey minden volt csak nem pusztító, és durva. 

 

''A mester egyszerűen eltűnt. Csak a köpenyét találták meg a tenger fölé nyúló párkányon. Talán leugrott a mélybe, és a hullámoknak adta a testét. Vagy talán megadta magát, és árnyékká válva beleolvadt a fénybe és a sötétségbe, amelyből minden teremtődött. A lanaik énekei megemlékeztek arról, hogy mindkét utat többen is választották már.''

 

Ebből is lejöhet, hogy lehet más volt az a személy, és nem Luke mivel többen is választották már ezt az utat. Mindenesetre érdekes, és elgondolkodtató. 

 

''(BB-8 és Chewbacca) az "égi hajójával" (Falcon)''

R2-D2 akart gondolom az lenni. 

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A "puszító hajlamokkal teli, durva tanítvány" Rey is lehetett, miután lyukat lőtt az egyik ház falába, és félbevágta azt a sziklát, ami széttörte a lanai-ok talicskáját, és majdnem agyonvágta őket. Az "unokaöccs" viszont belerondít a képbe... lehet, hogy "unokahúg" akart lenni, mivel Luke azt mondta a Gondnokoknak, hogy Rey az unokahúga. Szerintem kevés értelme van annak, hogy Luke és Rey után ugyanúgy érkezett pár idegen, akikre szinte egy az egyben illik az a leírás, ami a két Jedire. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2018. 11. 20. - 22:52, Darth Sky írta:

A "puszító hajlamokkal teli, durva tanítvány" Rey is lehetett, miután lyukat lőtt az egyik ház falába, és félbevágta azt a sziklát, ami széttörte a lanai-ok talicskáját, és majdnem agyonvágta őket. Az "unokaöccs" viszont belerondít a képbe... lehet, hogy "unokahúg" akart lenni, mivel Luke azt mondta a Gondnokoknak, hogy Rey az unokahúga. Szerintem kevés értelme van annak, hogy Luke és Rey után ugyanúgy érkezett pár idegen, akikre szinte egy az egyben illik az a leírás, ami a két Jedire. 

Én most végeztem a könyvvel angolul. Ennél a résznél "niece" van írva, ami unokahúgot jelent. Tehát egyértelmű, hogy Reyre gondol. Azt nem tudom, hogy magyarul hogyan lett ebből unokaöccs... 

Ezért is van az, hogy SW regényt egy jó ideje már csak angolul olvasok. Valami nem jó a magyar fordításokkal mostanában. Valahogy unalmasabb is, meg jellegtelenebb a magyar. És ezt nem azért mondom, mert "angol-buzi" lennék, csak régebben színvonalasabb volt a fordítás.

Persze azért le a kalappal a fordító előtt. Én ugyan jól el tudom olvasni az eredeti szöveget, de nem vállalkoznék a fordítására. Ahhoz nem elég angolul tudni, írói véna se ártana.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...
  • 7 hónappal később...

Jason Fry: Az utolsó Jedik

Jason Fry egy sokkal jobb filmregényt tett le az asztalra, mint Alan Dean Foster. Foster Az ébredő Erő könyvnél sajnos csak a felszínt kapargatta a karakterek ábrázolásánál és a környezet leírásánál. Fry már sokkal részletesebb volt. Élénkebbek lettek a leírások, a szereplők gondolataiba már nagyobb betekintést nyertünk. Sajnos még így is sok fehér folt maradt. Hiányoztak a múltra vonatkozó részletes utalások, habár tudtam, hogy nem számíthatok rájuk, hisz a Disney stratégiája most már az, hogy minden nagyobb, részletesebb utalás először mozgóképes alkotásban jön. Valószínűleg a Skywalker kora feladata lesz részletesebben felderíteni a Snoke-kal, a Ren-lovagokkal, Ben Solo átállásával, Luke Jedijeivel, a Köztársaság maradványainak sorsával kapcsolatos dolgokat. Fry így is nagyon sok plusz részlettel, jelenettel szolgált a könyvben.

Luke álma egy alternatív jövőről. Ebben a jövőben nem csatlakozott a Felkeléshez, nem lett belőle Jedi. Érdekes volt olvasni ezeket az oldalakat. Rossz belegondolni, mi lett volna így a galaxisból. Rey megpróbál segíteni a gondnokoknak, akikről azt hiszi bajba kerültek, mert megtámadták őket. Luke jól átverte a lányt. Tudta, hogy csak vendégségbe jönnek azok a hajózók és nem is kalózok. Rey-ben ennek ellenére ekkor omlik le az a legendás kép, mely kialakult benne Luke-ról. A Supremacy-n az egyik rohamosztagos felismeri Finn-t, de nem tudja, hogy áruló lett, inkább gratulál neki. Szintén érdekes volt olvasni ezt a részt is, inkább vicces hatást keltett és oldotta a feszültséget. Ott volt még Han temetése, mely megható és drámai. A Kobalt osztagról és azon belül is Rose testvéréről, Paige-ről is megtudunk plusz dolgokat. Sajnos Paige a filmben kevés játékidőt kapott, de ezt a regényváltozat eleje igyekszik ellensúlyozni. Ezek az extra jelenetek elmélyítik és drámaibbá teszik Paige halálát. Ezek után jobban átéreztem szegény Rose bánatát is. Snoke gondolataiba is bepillantást kapunk. Természetesen nem olyan sokat, hogy mindent megtudjunk erről a rejtélyes figuráról. De jó volt olvasni azokat. Snoke tudta ki is valójában Palpatine. Tudott Sidious utolsó tervéről és arról, hogy az Ismeretlen Régiókban találhatja meg az Erő bizonyos rejtett titkait. Azokat a titkokat, melyek egy részét Snoke már elsajátította. E sok rejtélyes utalás után még jobban vágyok majd olyan sztorikra, amelyek összekötik Snoke-ot és Sidioust. Meg persze azokat a titkokat, melyek az Ismeretlen Régiókban lapulnak.

Jason Fry azért igyekezett utalni annyi sztorira, amennyire csak lehet. Vérvonal, Utóhatás-trilógia, Poe Dameron képregény sorozat, Leia, az Alderaan hercegnője, Phasma…stb Ezek az apróságok rendkívüli hatást gyakorolnak az olvasóra, érezni lehet, hogy fonódnak össze a történetek. Persze a plusz utalások nem zavarók azok számára, akik nem olvasták az említett történeteket, de megfelelő módon felkeltik az érdeklődést.

Jobban átéreztem Rose bánatát, elszántságát, érzéseit és viszonyát Finn-nel kapcsolatban. Szerencsére Fry meghagyta Rose gyönyörű mondatát, mely a Crait-en hangzott el a szeretetről és a gyűlöletről. Finn és Poe esetében jobban átéreztem a karakterek fejlődését. Finn-ből az örök menekülőből egy határozottabb, másokért kiálló figura lett. Poe is jobban beért. Eleinte rögtönözve cselekszik, de a végére megérti Holdót és áldozatát. Rey-nél is erősen érezhető a leírásokból, hogy különleges figura, aki egyedi utat jár be. Az Erő világos oldala (és talán az Erő szellemek is) segíti(k) őt. Kylo-nál egész jól átérezhetjük az őrlődést és a kétkedést. Egész részletes lett a Rey, Ben és a testőrök közötti harc. Luke végső áldozatát is sikerült elég heroikusra megírni. Már rég láttam a filmet, ezért nem emlékszem, hogy

az Ach-Tón még mielőtt egyesült volna az Erővel, szólt-e hozzá valaki. De a könyvben valaki azt suttogja neki, hogy Luke, indulj.

Negatívumként azt tudom kiemelni, hogy több jelentős jelenet is egy kissé rövidebb lett a vártnál. Pl. Yoda szelleme, vagy Snoke sorsa. Lehetett volna egy kicsit még ennél is hosszabb ez a könyv. Stover szintjét nem érte el, eddig Matthew Stover szállította a legjobb regényváltozatot. Szerencsére a klasszikus trilógia és Az ébredő erő könyv adaptációinál jobb lett. Nagyjából elérte a Baljós árnyak, A klónok támadása, a Zsivány Egyes és A Klónok Háborúja adaptációk szintjét. Nem tudok rá szín ötöst adni, de egy négy és fél csillagot megérdemel.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Plusz dolog, ami kimaradt. A könyvben Hux úgy tekint a régi birodalmi parancsnokokra, mint elavult eszközökre. Meg akar majd szabadulni tőlük, nem akarja, hogy a régi birodalmiak azt higgyék: a Birodalom születik ujjá. Hux felfogásában az Első Rend egy új hatalom. Ugyanígy meg akar szabadulni Snoke-tól és Kylotól.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...
2019. 07. 08. - 20:31, Darth Revan9 írta:

Negatívumként azt tudom kiemelni, hogy több jelentős jelenet is egy kissé rövidebb lett a vártnál. Pl. Yoda szelleme, vagy Snoke sorsa. Lehetett volna egy kicsit még ennél is hosszabb ez a könyv.

 

Igen ez nekem is fájó pont kissé. Még ami lehetett volna tényleg hosszabb az Luke vs Kylo jelenete amit az író tényleg nagyon gyorsan lezavart azért attól a jelenettől többet vártam. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.