Ugrás a kommentre

Rey feléleszti a Jedi rendet?  

44 felhasználó szavazott

1. 1. Rey feléleszti a Jedi rendet?

• Igen - ott folytatja ahol Luke abbahagyta
    • Igen - visszatér a jedi eszme gyökereihez, és új alapokon nyugvó rendet alakít ki
    • Nem

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
36 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Obi-Wannak akkor miért nem töltődött fel a kardja Dooku ellen?

Se Anakinnak (ugyanez a kardja), se Windunak, se Yodának. Ráadásul Windunál már az sem kifogás, hogy a "kardja nem verte vissza" és "gyenge villámokat kapott". Az lehet, hogy Rey csak felfogta az Erővel a villámokat. majd visszafordította, nem pedig gerjesztette, de, hogy manipulálta a villámokat, mint Yoda, az tótzicher. Már csak azért is, mert jól láthatóan az utolsó pillanatban egy jó nagy villámbombát küld rá Sidiousra, végül az vitte szét az aszott pofájút. És kétlem, hogy a fénykardon van egy olyan funkció, hogy lökésre minden energiát szabadítson fel, mert az nem lenne túl hatékony. Azt ott Rey "csomagolta össze" és vágta hozzá a nagyfaterhoz.

Hozzászólás ideje:
4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Az lehet, hogy Rey csak felfogta az Erővel a villámokat. majd visszafordította, nem pedig gerjesztette, de, hogy manipulálta a villámokat, mint Yoda, az tótzicher

Ez már egy fokkal logikusabb, viszont ez már nagyon nem ugyanaz, ahonnan indultunk, hogy Rey újra használta a képességet, amit a Pasaana-n. Ez egy teljesen másik képesség akkor. De hótzicher is csak akkor lesz, ha valami hivatalos forrás megerősíti. Amíg nem, én maradok annál, hogy ez amit most leírtál szépen, hogy egy villámbombát küld Sidiousra, csak szimplán a cool faktor része, többet nem nagyon kell mögé látni. Nem az első és nem is az utolsó dolog, ami ilyen ebben az univerzumban

Hozzászólás ideje:

Te úgy látod, mi Ody-val meg nem így látjuk. Szerintem is a villámidéző képességével áll kapcsolatban az, hogy itt pofán tudta b*szni a nagyapót pár ezer kilóval. De jó ez így.

Hozzászólás ideje:
12 perccel korábban, Yoda József írta:

csak szimplán a cool faktor része,

Remélem nem, mert így bármekkora f*szságot bele lehet rakni a filmekbe és sorozatokba, csak legyen cool ahogy kinéz. 

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

@Ody Mandrell Ezzel szerintem már elkéstél :lol: az AT-AT-k harcászatilag teljesen értelmetlen járművek, viszont nagyon jól néznek ki. A PT-s fénykardpárbajokban rengeteg teljesen felesleges pörgés forgás van, de jól néznek ki. Nem egy új dolog ez, mindig is jelen volt.

Éppen most , Dzséjt írta:

Szerintem nem csak a cool faktor része. Nem véletlen mutatták meg, hogy Rey "Palpatine hatalmával bír".

Annak csak annyi jelentősége volt szerintem, hogy egyfajta felvezetés volt az unoka-csavarhoz.

Na de, nem firtatom, másképp látjuk és kész. Többet amúgy sem tudok hozzáfűzni.

Szerkesztve: - Yoda József

Annak is. Egy dolog szolgálhat több célt is. :wink: Főleg mert pusztán a villámok alapján akár Dooku lánya vagy Snoke anyja is lehetne. :P 

Maguk a villámok én szerintem azt szolgálták, hogy lássuk, Rey képes ezek megidézésére és manipulálására, és az a tény, hogy lerobbantott egy űrhajót az égről, szolgált arra, hogy prezentálja, valami nagyon nagy hatalmú csávó leszármazottja. Ne feledjük, Kylo nem konkrétan villámokat akart gerjesztetni vele. Nem is lenne annak értelme, hiszen nem exkluzív Palpatine családi képesség és kisebb formátumú Erőhasználók is képesek rá. Csak annyit akart elérni, hogy Rey lássa, mekkora hatalma van. Ez végül Erővillámokban manifesztálódott, de már valószínűleg annyi is elég volt a demostrációhoz, hogy képes elhúzni egy felszálló hajót, amit egy másik nagyhatalmú Erőhasználó is megpróbál arrébb vontatni. Ilyesmit ilyen könnyedséggel eddig csak a Kiválasztottól láttunk. Egy hasonló kategóriájú komp például Ahsokát maga után húzta, hiába erőlködött a lány.

Szerkesztve: - Dzséjt
Hozzászólás ideje:

Biztos volt már róla szó korábban, de lehet az erővillám olyan képesség is amire Jedi/Sith egyaránt képes, csak a Jedik felhagytak a használatával mert ellentétesnek gondolták a világos oldallal. A Sitheket meg nyílván nem kötik az ilyen dolgok, így idővel úgy rögzült, hogy azt csak a Sithek használhatják. A korai Rendről eddig nem sokat tudunk, de ha jól rémlik egyaránt használtak világos meg sötét oldali képességeket is módjával. Gyanítom Rey új Rendje is ebbe az irányba fog el(vissza)menni, hogy inkább az egyensúlyra törekszenek majd, és teszem azt módjával lehet akár villámozni is ha pl. be kell bikázni egy generátort.

Hozzászólás ideje:
40 perccel korábban, NorbiLordi írta:

lehet az erővillám olyan képesség is amire Jedi/Sith egyaránt képes, csak a Jedik felhagytak a használatával mert ellentétesnek gondolták a világos oldallal

Biztos ilyen képesség, hiszen Dooku is használta már akkor, amikor még nagyon messze volt attól, hogy Sith Nagyúr legyen, sőt Yoda is használta a dagobah-i száműzetése alatt. Ő alternatív módon, világítás céljából. Igazából nincs olyan, hogy exkluzív Világos és Sötét Oldali képesség, csak Erőképességek vannak. A felhasználási módjuk teszi azokat jóvá vagy rosszá. Például a telekinézéssel is ugyanúgy lehet gyilkolni, mint az Erővillámokkal, mégis, a Jedik rengetegszer élnek a telekinézis képességével, akár harcban is, arra használva, hogy megöljék az ellenfeleiket.

Hozzászólás ideje:
12 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Ezzel szerintem már elkéstél :lol: az AT-AT-k harcászatilag teljesen értelmetlen járművek, viszont nagyon jól néznek ki. A PT-s fénykardpárbajokban rengeteg teljesen felesleges pörgés forgás van, de jól néznek ki. Nem egy új dolog ez, mindig is jelen volt.

De olyat még nem láttunk, hogy egy fénykard magától villámot szór. :) Ennek még annyi értelme sincs, mint az AT-AT-knek. :D 

Hozzászólás ideje:

A legtöbb, amit @Yoda József elméletével kapcsolatban el tudok képzelni, hogy a két fénykard kyberkristálya halmozta fel az energiát. Azt már jól tudjuk egyebek mellett a Rebels-ből is, hogy a kyberek képesek erre. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy a kyberek csak eltárolják és felerősítik az energiát, és egy bizonyos mennyiség után felrobbannak. Önmagukban viszont nem képesek szabályozottan és irányítottan kilövelni magukból a felhalmozott energiákat. Ehhez kell egy mechanikai behatás.

Ergo Rey-nek így is fontos az a képessége, amivel képes irányítani ezeket az energiákat, máskülönben csak két szabályozatlan mini-atombombát tartott volna a kezében és legfeljebb öngyilkos merénylő lehetett volna, hiszen a hagyományos fénykard mechanikája baromira nem teszi lehetővé a kyberkristályok energiájának lőfegyverként való hasznosítását. Rey tehát, ha a kyberekben felgyülemlett energiákat hasznosította, miután Palpatine abbahagyta a villámok szórását, nem pedig saját maga generált újakat, akkor is újra villámok formájában kellett kinyernie az energiát a krisátlyokból, és irányítottan visszalőni Palpatine-ra. Hovatovább még azt is szabályoznia kellett, mennyi energia szabaduljon fel egy adott pillanatban. Mindezt úgy, hogy közben mindkét kyber ellátja az eredeti célját is, vagyis fentart egy nagyenergiájú, korlátozott plazmafolyamot. Így vagy úgy, de Rey érdeme minden energiaív, ami azután jelent meg, hogy Sidious abbahagyta a támadást.

A könyv inkább Rey érzelmeire fókuszál, meg kicsit kitér Palpatine agóniájára, de magáról a folyamatról nem ír. Még azt sem említi, hogy Sidious egy adott ponton abbahagyta a villámok szórását. Ráadásul a költői hasonlatokat sem mellőzi, Sidious halálát például egy csillag összeomlásához hasonlítja. Szóval azon kívül, amit @Ody Mandrell írt, tényleg nem kapunk ezen a téren választ. Ja, még annyit leírt, hogy Rey az Erőből merített hatalmat. Ha nem írja, rá nem jövök. :D 

6 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Biztos ilyen képesség, hiszen Dooku is használta már akkor, amikor még nagyon messze volt attól, hogy Sith Nagyúr legyen, sőt Yoda is használta a dagobah-i száműzetése alatt. Ő alternatív módon, világítás céljából. Igazából nincs olyan, hogy exkluzív Világos és Sötét Oldali képesség, csak Erőképességek vannak. A felhasználási módjuk teszi azokat jóvá vagy rosszá. Például a telekinézéssel is ugyanúgy lehet gyilkolni, mint az Erővillámokkal, mégis, a Jedik rengetegszer élnek a telekinézis képességével, akár harcban is, arra használva, hogy megöljék az ellenfeleiket.

https://www.starwars.com/databank/force-lightning

"Force lightning is a dark side ability..." :P

Én is mindig úgy gondoltam, hogy igenis vannak a sötét v. világos oldalhoz kapcsolódó képességek, a villámlás pedig a sötéthez kapcsolódik. És a sötét oldali képességekhez a negatív érzelmekből meríti az Erőt a használó - és ezért nem is tetszene, ha Rey ilyesmihez folyamodna akkor, amikor Sidioust elpusztítja

Szerkesztve: - Yoda József
Hozzászólás ideje:
21 perccel korábban, Yoda József írta:

https://www.starwars.com/databank/force-lightning

"Force lightning is a dark side ability..." :P

Én is mindig úgy gondoltam, hogy igenis vannak a sötét v. világos oldalhoz kapcsolódó képességek, a villámlás pedig a sötéthez kapcsolódik. És a sötét oldali képességekhez a negatív érzelmekből meríti az Erőt a használó - és ezért nem is tetszene, ha Rey ilyesmihez folyamodna akkor, amikor Sidioust elpusztítja

Amiket itt leírnak, az alapján a telekinézis is lehetne "dark ability". :P És, ha a negatív érzelmekből kell merítkezni? A Jediknek is van olyanja. A lényeg, hogy ne merüljön el benne, ne éljen vele folyton és ne adja át magát neki. Olykor-olykor minden Jedi merít a haragból. Épp ez volt a lényege az egyik TCW epizódnak, hogy a bennünk lakó sötétséget nem tagadni, hanem elfogadni és irányítani kell. És mostanra már annak is világossá kellett válnia, hogy a Jedi és a Sith végletek között van elég sok átmenet.

Mondjuk kíváncsi vagyok, a telekinézishez milyen érzelmek kellenek, amikor úgy falhoz vágnak valakit, hogy az megnyekken. Vagy a gondolatolvasáshoz, ami szintén lehet kínzó, lásd Cad Bane-t, akinek három Jedi okozott fájdalmat így. Vagy ahhoz, hogy egy Jedi rákényszerítse az akaratát másokra, ami finomam szólva is kérdéses erkölcsileg, hiszen ezzel a Jedi saját előnyére, a hatalmával visszaélve megfosztja a másikat a szabad akaratától és olyan dolog megtételére kényszeríti, amit ő maga nem feltétlen akarna megtenni.

Maradjunk annyiban, hogy akkor Sötét Oldali egy Erőképesség, ha azt nem épp egy Jedi használja a jó cél érdekében. Nekem tetszik az a lehetőség, hogy Rey már túllépett az őt megelőző Jedik dogmáin, és saját jó és rossz énjét egyformán kezelve képes az Erő bármely aspektusát használni. Egyensúlyban van testileg és lelkileg is, így az Erő számára maga az Erő, nem Sötét és Világos Oldal. Kicsit olyan, mint a Bendu. Persze arra, hogy Palpatine-t végül hogyan pusztította el, nincs kézzel fogható bizonyíték, de az tény, hogy Rey képes Erővillámokat generálni, szóval simán benne van a pakliban, hogy ő maga is hozzájárult néhány ezer volttal Sidious kifingatásához. Nekem az ellen sincs kifogásom, hogy a vén Sith-et a saját fegyverével győzték le.

Aztán majd meglátjuk, mit hoz a Rey-film.

Hozzászólás ideje:

Van erről egy elképzelésem. Mármint mi történt az Exegol-on. Megtörténik a kapcsolatfelvétel a Kozmikus Erőben lévő Jedikkel.  Akik biztosítják hogy vele vannak. Sidious is mondja hogy az összes Sith vele van. Csakhogy van egy bibi. A régi Sith-ek nincsenek a Kozmikus Erőben. Sith oda nem térhet be, nem kapja meg a lelke az örök életet. Magyarán a vén Sith megint blöffölt. Valójában ő egyedűl volt egy rohadófélben lévő testben. Míg Rey-t valóban segítették a régi Jedik. Ők hatásall tudtak lenni a fizikai valóságra(lsd Yoda, Luke stb..). Sidious irtózatos erejü villámtengert zúdit az égbe megbénítva az Ellenállás hajóit. Jön Rey a kát fénykarddal aminek két funkciója van villámok ellen. Védi a Jedit, de vissza is tudja verni a villámokat a feladóra(vagy ahova a Jedi irányítja), lsd EP3, mikor Windu a saját villámaival sütögeti Palpatine-t a fénykardjával. Az EP2-ben szerintem is Dooku gyenge villámokat szórt Kenobira, ezért elég volt a fénykardot védekezésre használni(na meg Jedi-szokás is). Az EP3-ban  Windu egy karddal úgy vissza tudta verni Palpatine villámait, hogy fizikai sérülést okozott a Sith-nek(persze nyilván Sidious akaratából,, de a sérülés mértéke a lényeg). Itt viszont 2 fénykard van ami dupla sérülés. Szerintem erre jött rá Palpatine. Mármint hogy a teste nincs ereje teljében, folyamatosan kapja a villámokat 2 fénykrd által visszaverve, tudthatta hogy nemsoká neki annyi. Ezért állt le a villámozással. Ő sem gondolta hogy Rey ennyire erős.

Egy kis kitérő. Tudjuk hogy a villámokat kézzel is vissza lehet verni. Lsd Yoda az EP3-ban.  Persze itt nem szó szerint kell ezt érteni. Szerintem. Az lehet hogy a magasan képzett Jedi egyfajta Erőburkot képez a tenyere köré és ezzel a burokal veri vissza a villámot. Szerintem itt is ez történt. Sidious leállt a vilámokkal, de a légkörben rengeteg statikus villám volt még, hisz Sidious az egész légkört bevillámozta. Na ekkor jött a segítség a Kozmikus Erőben "tartozkodó" Jediktől és ezeket a légkörben maradt kisüléseket(hisz Sidious nem bocsátott ki újjat) összefogva Rey "tenyerébe" koncetrálták ahonnan aztán a lány rázúdította Palpira a bombát. Magyarán  segítettek összegyüjteni az összes energiát amit Palpatine az éterbe nyomott és Rey ezt tolta rá az öregre aki atomjaira szakadt(remélhetőle örökre). Én ezt értettem az alatt hogy az összes Jedi vele volt. Palpi mellett meg senki hisz az összes volt Sith elenyészett.

Hozzászólás ideje:
1 órával korábban, Dzséjt írta:

Nekem tetszik az a lehetőség, hogy Rey már túllépett az őt megelőző Jedik dogmáin, és saját jó és rossz énjét egyformán kezelve képes az Erő bármely aspektusát használni.

Valami ilyesmit képzelek én is. Nem túl izgalmas lehetőség, hogy Rey-t is kötik a régi dogmák. Luke ezeken nem tudott túllépni, Rey viszont nagyon úgy tűnik egy új fajta Jedi lovag mintapéldánya lehet. 

@Frenkie ez érdekes elképzelés. :hmm: Viszont Sidious itt már újra ereje teljében volt, hisz Rey és Ben diádját elszívva újra alkotta magát. Milyen erős lehetett az a villám? A húst is leszedte a csontjairól. Ebbe eddig bele se gondoltam. Luke-ot ehhez képest csak csiklandozta Sidi az EPVI-ban. 

Hozzászólás ideje:

Én mindig úgy képzeltem, hogy amikor Palpi azt mondja ő az összes sith, akkor nem a lelkükre/erejükre gondol fizikailag, hanem arra, hogy minden sith tudással rendelkezik. Rey meg ténylegesen kapcsolatba lépett a jedikkel, szóval mást jelent az ő esetében ez a mondat.

Aztán lehet akkor én értettem félre.

Hozzászólás ideje:

Lehet így is nézni, mert azt én se gondolnám, hogy a sith szellemek egy testben koncentrálódnak. A tudás lehet az amire Sidious gondol. 

Frenkie fejtegetése a Rey erejét felturbózó Jedikről érdekes, de igazából nem hiszek benne. Főleg mert Rey meg is hal a villamozás végén.

Hozzászólás ideje:
3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

@Frenkie ez érdekes elképzelés. :hmm: Viszont Sidious itt már újra ereje teljében volt, hisz Rey és Ben diádját elszívva újra alkotta magát. Milyen erős lehetett az a villám? A húst is leszedte a csontjairól. Ebbe eddig bele se gondoltam. Luke-ot ehhez képest csak csiklandozta Sidi az EPVI-ban. 

Az a rengeteg energia ami a légkörben volt, plussz  sok Jedi akik(szerintem) fizikailag tudtak segíteni Rey-nek egy olyan villámbombát hozhatott létre ami egy sereg emberről leszedné a húst.  Mivel Rey kellett ennek létrehozására(a régi Jedik csak besegítettek), ezért akkora terhelés érte a testét hogy meghalt. Mint pl Vasember az MCU-ban. Csettinteni tudott, de a teste nem bírta el. Mert azért felmerül a kérdés hogy Rey vajon mitől halt meg? A 2 kard védelméig nem érte a testét semmi. Mikor Sidious abbahagyta, akkor meg mondjuk villámozott. De a villámozásba miért halt volna bele? Se Sidious, se Dooku, se Vader nem halt bele.

Az én véleményem a fentiek. Dez csak az én gondolatom. Lehetett máshogy is.

Hozzászólás ideje:

Ki hitte volna, hogy ennek az egy jelenetnek ennyiféle értelmezése lehet. De pont ez a jó benne, ettől lesz misztikus. Lehet így is, úgy is, ilyen kozmikus erőknél konkrét magyarázatot nehéz találni, és inkább értelmezéstől függ.

Én a magam részéről úgy gondolom, hogy Sidious "én vagyok az összes Sith" csak egy szokásos Sith nagyzolási pofázás, aminek igazából semmi alapja. Sidious önmagában van - ezen a ponton hasonlóan gondolom, mint @Frenkie, annyi különbséggel, hogy szerintem a Sith lelkek is egyesültek a Kozmikus Erővel, mert ez a természet rendje. Ők is, mint mindenki más, beleértve a jelenetben megszólaló Jedik javát is, beleolvadtak az Erőbe (kivétel azok, akik megtanulták megőrizni a tudatukat). Viszont, ők azért nem tudnak Sidioushoz csatlakozni, mert az Erő nem engedi ezt, ők elválaszthatatlanul ott rekedtek az idő végezetéig a kozmukus életmasszában. Viszont az Erő "elengedett" néhány lelket a Jedik közül, mivel ők azért küzdenek, hogy az Erő egyensúlya fennmaradjon, és így azok felsorakozhattak Rey és azon Jedik mellett, akik meg tudták őrizni a tudatukat, és lelki támaszt nyújthattak a lánynak. Kábé úgy, ahogy Han Solót is megidézte az Erő Bennek, hogy seígtsen neki visszaállni a Világos Oldlalra.

Rey aztán a nem is annyira régmúlt Jedik támogatásából kitartást és magabiztosságot nyerve, na meg a két Skywalker fénykarodt használva, sikerült annyi erőre szert tennie, hogy Palpatine saját villámaival, és talán általa gerjesztve, talán a kyber kristályokból kinyerve, de mindenképpen maga által manipulálva.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.