Jump to content

2x03 - Live Fire


Ody Mandrell

Recommended Posts

3. rész - Live Fire / A gyakorlat

 

epguidere203.jpg

 

Írta: Mairghread Scott

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Colossus, Celsor 3

 

Szereplők:

Kazuda Xiono - Christopher Sean

Jarek Yeager - Scott Lawrence

Neeku Vozo - Josh Brener

Tam Ryvora - Suzie McGrath

Imanuel Doza kapitány - Jason Hightower

Torra Doza - Myrna Velasco

Pyre parancsnok - Liam McIntyre

Galek hadnagy - Christine Dunford

Jace Rucklin - Elijah Wood

Lin Gaava - Rachael MacFarlane

Freya Fenris - Mary Elizabeth McGlynn

Hype Fazon - Donald Faison

Bo Keevil - Dave Filoni

Griff Halloran - Stephen Stanton

Z'Vk'Thkrkza "Z néni" - Tovah Feldshuh

Gorrak Wiles - Eric Bauza

Grevel - Dee Bradley Baker

Al - Jonathan Lipow

Narb - Fred Tatasciore

Jooks - Mary Elizabeth McGlynn

Egdir - Dee Bradley Baker

G1-7CH "Glitch" - Jonathan Lipow

R4-G77 - Stephen Stanton

CB-23

R5-G9

R23-X9

SC-X2

T3-K10

R1-J5 "Bucket"

 

Történet

Yeager és Kaz megpróbál egységet kovácsolni az Ászokból, miközben Tam az Első Rend katonai kiképzésén vesz részt. A módszerek eléggé eltérnek egymástól, és senkinek sincs könnyű dolga.

 

Érdekességek

 

Concept Art galéria

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Ez egy kicsit haloványabb epizód volt, az persze nem rossz, hogy betekintést nyerhettünk egy kicsit a Colossuson zajló életbe a szökés után. Azáltal, hogy Yeagert reaktiválták, így felborult a megszokott status quo az Ászok között, de miután Kazt is bevették, egy kicsit tartottam tőle, hogy mit fog nyújtani ebben a közegben... hát egyáltalán nem ő volt a legidegesítőbb, hanem sokkal inkább Hype. Már az első évadban is néhol kissé soknak, eltúlzottnak éreztem a karakterét, ez itt sem volt másképp és Kaz magához képest egészen üdítő volt és összességében jól beilleszkedett a csapatba. Ami a rész pozitívuma, hogy mondjuk egy olyan feszültebb epizód után, mint amilyen a múlt heti volt, bemutatta egy kicsit, hogy miként működik a csapatdinamika a két fronton amikor leülnek kissé az események. A Colossuson nem csak a legutóbb látott frakció (a kalózok) nyugtalankodik, hanem itt vannak az Ászok is, akik nem erre szerződtek és itt jól be is mutatták, hogy mi a különbség egy versenyző és egy harcipilóta között. Az egók, a feszültség, a félelem és tétlenség mögött pedig össze kellett valahogy rakni egy csapatot, amely képes felvenni a harcot az ER-el, ezt ügyesen ábrázolták. Ugyanakkor megint szerintem a másik oldal, az ER volt az érdekesebb, hogy ott hogyan működnek ezek a dolgok és itt nagyon szembetűnő volt a különbség. Azt mondjuk valamennyire sajnálom, hogy ezt a Tam szálat ennyire egyértelműen arra futattják ki (legalábbis szerintem), hogy ő bizony ott fogja hagyni a rosszakat és szépen átáll ő is a jók oldalára. Itt gyakorlatilag minden egyes tapasztalat ami éri azt erősítheti meg benne, hogy rosszul döntött amikor az Első Rendet választotta, Tirney bűbájos modorán kívül azonnal szembejön a valóság, hogy mennyire tartják az egyes katonákat az ER-nél.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ez egy erős rész volt. A struktúra nagyon tetszett, hogy bemutassák mi is a különbség az Első Rend és a "szabad nép" felfogása között. Ez a két szál nagyon jól kiegészítette és ki is emelte egymást. Tam lassan láthatja kiket is szolgál: szívtelen és rideg barbárokat, akiknek az emberei élete nem drága, és csak a hatékonyság számít. Ezzel szemben az Ászok jól összekovácsolódtak, segítik egymást, a csapatszellem mindennél előre valóbb. 

Hype Fazon továbbra is nagy fazon, imádom. :D A végére persze ő is megszelídült és bebizonyította, hogy nem fafej. Jó volt a jég-lénnyel is a harc. kicsit emlékeztetett az Umbara repülő szörnyeire, csak kicsit nagyobb méretben láthattuk most és fagyosabban. :) 

 

A lényeg, hogy ez egy jó csapatépítő/romboló rész volt, készülünk a végső összecsapásra.

Link to comment
Share on other sites

2019. 10. 21. - 18:16, Wilde írta:

Azt mondjuk valamennyire sajnálom, hogy ezt a Tam szálat ennyire egyértelműen arra futattják ki (legalábbis szerintem), hogy ő bizony ott fogja hagyni a rosszakat és szépen átáll ő is a jók oldalára. Itt gyakorlatilag minden egyes tapasztalat ami éri azt erősítheti meg benne, hogy rosszul döntött amikor az Első Rendet választotta, Tirney bűbájos modorán kívül azonnal szembejön a valóság, hogy mennyire tartják az egyes katonákat az ER-nél.

Várjunk még ezzel. ;) De az tényleg letaglózó volt, hogy egy élet megmentéséért büntetést kapott és nem dicséretet. :o Galek úgy beszélt mintha Spártaiak: aki gyenge az haljon meg. 

 

Bár jobban belegondolva ez a Birodalom idején se volt másképp, erre remekül utal is Griff amikor közbeveti, hogy azért vesztettek mert senki nem segített a másiknak. 

Link to comment
Share on other sites

Pro:

+ Párhuzamba állították az Első Rend és a Colossus kiképzését.

+ Kivételesen nem Kaz és Neeko volt idegesítő

+ Látványos volt

 

Kontra:

- Naná, hogy az Első Rendről kiderült, hogy szemét bagázs. Komolyan, nem értem. Nem mossák ki Tam agyát, mert még hasznos lehet, de cserébe egy ilyen s*ggfej kiképző nyíltan megmutatja, hogy amúgy ők a gonoszok és a rossz választás. Nem az lenne az értelmes, hogy ilyenkor mindenki játssza a szerepét és eladják az Első Rendet a f*szagyerekek csapatának? Ez a kiképző idióta öt perc alatt tönkretette mindazt, amit Tierny felépített Tamarával kapcsolatban.

- Szeintem nem telt el öt perc, amikor megjósoltam, hogy lesz valami nagy ellenség, ami varázsütésre összekovácsolja az Ászok erre a részre bámulatosan széthúzó (bár korábban pedánsan együttműködő) csapatát. Mit ad isten, jött is a lézerálló szörny. Már az SW-ben is ritka unalmas, ezerszer látott húzás. UNALMAS!

Link to comment
Share on other sites

25 perccel korábban, Dzséjt írta:

Naná, hogy az Első Rendről kiderült, hogy szemét bagázs. Komolyan, nem értem. Nem mossák ki Tam agyát, mert még hasznos lehet, de cserébe egy ilyen s*ggfej kiképző nyíltan megmutatja, hogy amúgy ők a gonoszok és a rossz választás. Nem az lenne az értelmes, hogy ilyenkor mindenki játssza a szerepét és eladják az Első Rendet a f*szagyerekek csapatának?

Szerintem csak azért mert Tam-ot használni akarja az ER, nem fogja megváltoztatnia kiképzési metodikáját. Tam amúgy se tudna megszökni már, de ha el is menne se lenne sok jelentősége. Szóval ezt kicsit túl lihegettnek érzem.

 

27 perccel korábban, Dzséjt írta:

+ Kivételesen nem Kaz és Neeko volt idegesítő

Minek idegeskedsz? Béke van. :) Amúgy gondolom Hype-ra gondolsz. Szerintem üdítő kivétel volt. ;) Ráadásul nem vett 180 fokos fordulatot, ő mindig is ilyen volt.

 

29 perccel korábban, Dzséjt írta:

- Szeintem nem telt el öt perc, amikor megjósoltam, hogy lesz valami nagy ellenség, ami varázsütésre összekovácsolja az Ászok erre a részre bámulatosan széthúzó (bár korábban pedánsan együttműködő) csapatát.

:? 

Nem volt széthúzás, csak kicsit nehezen viselték, hogy Yeager és Kaz bekerült a csapatba, ráadásul az előbbi máris oktatta őket. Ebből adódott minden konfliktus. Na meg persze a fogyó készletekből amiben a következő részben lesz szó. 

Link to comment
Share on other sites

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szerintem csak azért mert Tam-ot használni akarja az ER, nem fogja megváltoztatnia kiképzési metodikáját. Tam amúgy se tudna megszökni már, de ha el is menne se lenne sok jelentősége. Szóval ezt kicsit túl lihegettnek érzem.

Akkor meg minek ez a cicomázás Tammel? Töröljék ki az agyát a fenébe, aztán mehet kiképzésre. De ez így értelmetlen, hogy az egyik teszi neki a szépet, a másik meg batyogatja. Így Tam végül senkinek sem válik hasznára. Amit pedig itt látunk, az nem kiképzési metodika, hanem annak bemutatása, hogy a tehetséget lecsokizzák, az emberéletet és az anyagi erőforrásokat úgyszintén, csak az számít, hogy ne égessék be az egyik tisztet a másik előtt. Most komolyan, belerokkant volna az Első Rend, ha Tamet megdícsérik, fenntartva annak látszatát, hogy az Első Rend nem sz*rházak gyülekezete? Ezzel tovább tudnák szavatolni a csaj hűségét, és tovább használhatnák erőlködés nélkül a céljaikra.

De nem, a tehetséges mutatványáért cserébe rúgjunk bele kettőt, alázzuk szénné és bűntessük meg. Aztán majd jön a csodálkozás, hogy Tam nem hajlandó együttműködni, mi több, titokban elkezd segíteni az Ellenállásnak. Lelki szemeim előtt már látom, amint Tierny ezt mondja: "csalódtam benned, Tamara".

 

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Minek idegeskedsz? Béke van. :) Amúgy gondolom Hype-ra gondolsz. Szerintem üdítő kivétel volt. ;) Ráadásul nem vett 180 fokos fordulatot, ő mindig is ilyen volt.

Tökre zen vagyok. :D Amúgy ja, tényleg Hype-ra gondoltam. Szerintem most nagyon túltolták. Azért ott vannak végveszélyben, neki mégis fontosabb a dicsőség és az önérzet, semmint az együttműködés? Naneeee... Korábban nem idegesített, de most a többiek helyében tarkón vágtam volna.

 

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Nem volt széthúzás, csak kicsit nehezen viselték, hogy Yeager és Kaz bekerült a csapatba, ráadásul az előbbi máris oktatta őket. Ebből adódott minden konfliktus. Na meg persze a fogyó készletekből amiben a következő részben lesz szó. 

Szóval konfliktust jelent számukra, hogy együtt repüljenek egy többszörösen kitűntetett, versenyzőként is Galaxis szerte elismert veterán pilótával és egy olyan sráccal, aki már több ízben is bizonyított előttük (még ha szerencsétlen is a földön, azért repülni tud), egyik-másik Ász életét meg is mentette repülés közben. Király! Ezt elfogadnám az első évad első felében, de nem a második évad elején, amikor Yeager és Kaz is jóval túl vannak azon, hogy jöttment senkiknek tűnjenek, akik csak úgy bepofátlankodnak az Ászok közé.

Plusz az, ahogy Hype bevágódott Torra elé, az minden volt, csak nem összhang. Tény és való, Hype volt a legtaszítóbb elem, de korábban, amikor a kalózok ellen repültek, neki sem voltak ilyen húzásai. Vagy legalábbis nem rémlik, hogy bevágott valaki elé, hogy az övé legyen a dicsfény.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Akkor meg minek ez a cicomázás Tammel? Töröljék ki az agyát a fenébe, aztán mehet kiképzésre. De ez így értelmetlen, hogy az egyik teszi neki a szépet, a másik meg batyogatja. Így Tam végül senkinek sem válik hasznára. Amit pedig itt látunk, az nem kiképzési metodika, hanem annak bemutatása, hogy a tehetséget lecsokizzák, az emberéletet és az anyagi erőforrásokat úgyszintén, csak az számít, hogy ne égessék be az egyik tisztet a másik előtt. Most komolyan, belerokkant volna az Első Rend, ha Tamet megdícsérik, fenntartva annak látszatát, hogy az Első Rend nem sz*rházak gyülekezete? Ezzel tovább tudnák szavatolni a csaj hűségét, és tovább használhatnák erőlködés nélkül a céljaikra.

De nem, a tehetséges mutatványáért cserébe rúgjunk bele kettőt, alázzuk szénné és bűntessük meg. Aztán majd jön a csodálkozás, hogy Tam nem hajlandó együttműködni, mi több, titokban elkezd segíteni az Ellenállásnak. Lelki szemeim előtt már látom, amint Tierny ezt mondja: "csalódtam benned, Tamara".

Szerintem itt az ER lényege jött elő, azt akarták bemutatni mennyit ér az emberek élete és mit tartanak ők fontosnak. Ezért is volt fontos Galek monológja. Kimoshatták volna Tam agyát, ezt javasolta is Pyre de Tierny még nem akarja.

 

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Tökre zen vagyok. :D Amúgy ja, tényleg Hype-ra gondoltam. Szerintem most nagyon túltolták. Azért ott vannak végveszélyben, neki mégis fontosabb a dicsőség és az önérzet, semmint az együttműködés? Naneeee... Korábban nem idegesített, de most a többiek helyében tarkón vágtam volna.

 

Ne legyen már mindenki jópofa, néha egy "kötsög" is elfér a csapatban. :P Borzasztó uncsi lenne még ebben a sorozatban is, ha mindenki körbesz*pkodná a másikat, hogy az mekkora ász pilóta. :D 

 

14 perccel korábban, Dzséjt írta:

Szóval konfliktust jelent számukra, hogy együtt repüljenek egy többszörösen kitűntetett, versenyzőként is Galaxis szerte elismert veterán pilótával és egy olyan sráccal, aki már több ízben is bizonyított előttük (még ha szerencsétlen is a földön, azért repülni tud), egyik-másik Ász életét meg is mentette repülés közben. Király! Ezt elfogadnám az első évad első felében, de nem a második évad elején, amikor Yeager és Kaz is jóval túl vannak azon, hogy jöttment senkiknek tűnjenek, akik csak úgy bepofátlankodnak az Ászok közé.

Yeager Galaxis szerte elismert pilóta? Maximum azok ismerhetik akik figyelik a versenyeket. ;) De jó, legyen ismert, az Ászok biztos hallottak róla de nem is vele volt a baj, hanem inkább Kaz felvételével. Ok, hogy párszor kisegítette őket, de azért olyan túl sok mindent nem tett le az asztalra a repülés terén.

 

16 perccel korábban, Dzséjt írta:

Plusz az, ahogy Hype bevágódott Torra elé, az minden volt, csak nem összhang. Tény és való, Hype volt a legtaszítóbb elem, de korábban, amikor a kalózok ellen repültek, neki sem voltak ilyen húzásai. Vagy legalábbis nem rémlik, hogy bevágott valaki elé, hogy az övé legyen a dicsfény.

Hype már az első évadban is egy öntelt fazon volt, most sem viselkedett másként. Plusz már akkor is lőttek egymásra a versenyeken, szóval nem volt itt akkora barátság, de nem is voltak bemutatva annyira az első évadban, hogy ki tudjuk jelenteni milyen kapcsolatban álltak egymással.

Link to comment
Share on other sites

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ne legyen már mindenki jópofa, néha egy "kötsög" is elfér a csapatban. :P Borzasztó uncsi lenne még ebben a sorozatban is, ha mindenki körbesz*pkodná a másikat, hogy az mekkora ász pilóta. :D 

Persze, nyilván, de nekem azért ne kelljen az ilyen emberkéket szeretni. Riff Tamsont is istenesen utálom, mégis remek karakternek tartom. Az, ha utálunk egy karaktert, az nem feltétlen rossz. ;) 

 

7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Yeager Galaxis szerte elismert pilóta? Maximum azok ismerhetik akik figyelik a versenyeket. ;)

Yep, ilyen versenyeket ugyanis Galaxis szerte szerveznek, és, ahogy az az első évadból kiderült, Yeager az egyik legjobb pilóta volt, amíg a családja meg nem halt.

És az Ászok, akik versenyzők, nyilván figyelik a versenyeket. De, ha még nem is ismerik a múlt nagy versenyzőit (ami azért elég durva lenne, mintha egy mai Forma-1-es pilótának lövése se lenne arról, ki az a Michael Schumacher), azért a pár hónapja lezavart Platform Classic után valamit pedzegetniük kéne arról, hogy Yeager nem amatőr pilóta.

 

8 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ok, hogy párszor kisegítette őket, de azért olyan túl sok mindent nem tett le az asztalra a repülés terén.

Kilőtte az Első Rend egyik ász pilótáját (ez előtt még Yeager is csodálattal adózott), majdnem megnyerte a legeslegelső versenyét a többszörös díjas Torával szemben, és kétszer is megmentette Griff életét. Azért ez szerintem bőven elismerésre méltó. Jó, Halálcsillagot nem robbantott fel az első éles bevetése alatt, de azért szerintem bőven többet tett annál, semmint, hogy mindez után az Ászok közé történő felvétele konfliktust okozzon. 

 

32 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Hype már az első évadban is egy öntelt fazon volt, most sem viselkedett másként. Plusz már akkor is lőttek egymásra a versenyeken, szóval nem volt itt akkora barátság, de nem is voltak bemutatva annyira az első évadban, hogy ki tudjuk jelenteni milyen kapcsolatban álltak egymással.

A versenyeken lőttek egymásra, mert ez egy ilyen verseny, de Bibo, a kalózok és az Első Rend ellen képesek voltak együtt működni. Hype akkor is arrogáns volt, ez tény, de amikor kellett, még Kazra is képes volt hallgatni. Nem vágott be senki elé csak azért, hogy ővé legyen a dicsőség.

Link to comment
Share on other sites

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Persze, nyilván, de nekem azért ne kelljen az ilyen emberkéket szeretni. Riff Tamsont is istenesen utálom, mégis remek karakternek tartom. Az, ha utálunk egy karaktert, az nem feltétlen rossz. ;) 

Így van, ettől csak jobb lesz a sorozat szerintem. Viszont az írásodból nekem úgy jött le, hogy Hype viselkedése kifejezetten hiba. Az, hogy nem kedveled a viselkedését az más dolog akkor.

 

7 perccel korábban, Dzséjt írta:

Yep, ilyen versenyeket ugyanis Galaxis szerte szerveznek, és, ahogy az az első évadból kiderült, Yeager az egyik legjobb pilóta volt, amíg a családja meg nem halt.

És az Ászok, akik versenyzők, nyilván figyelik a versenyeket. De, ha még nem is ismerik a múlt nagy versenyzőit (ami azért elég durva lenne, mintha egy mai Forma-1-es pilótának lövése se lenne arról, ki az a Michael Schumacher), azért a pár hónapja lezavart Platform Classic után valamit pedzegetniük kéne arról, hogy Yeager nem amatőr pilóta.

Amit nem idéztél be pont erről célzott. :D Az Ászok ismerték. Inkább Kazzal volt baj.

 

12 perccel korábban, Dzséjt írta:

Kilőtte az Első Rend egyik ász pilótáját (ez előtt még Yeager is csodálattal adózott), majdnem megnyerte a legeslegelső versenyét a többszörös díjas Torával szemben, és kétszer is megmentette Griff életét. Azért ez szerintem bőven elismerésre méltó. Jó, Halálcsillagot nem robbantott fel az első éles bevetése alatt, de azért szerintem bőven többet tett annál, semmint, hogy mindez után az Ászok közé történő felvétele konfliktust okozzon. 

Ez igaz, láthatóan tehetséges volt. Igazából nem is okozott konfliktust senkinél, csak Hype-nál. Biztos bal lábbal kelt fel azért volt itt ilyen, bár a végén "megtért" és jó fej lett. :) 

 

17 perccel korábban, Dzséjt írta:

A versenyeken lőttek egymásra, mert ez egy ilyen verseny, de Bibo, a kalózok és az Első Rend ellen képesek voltak együtt működni. Hype akkor is arrogáns volt, ez tény, de amikor kellett, még Kazra is képes volt hallgatni. Nem vágott be senki elé csak azért, hogy ővé legyen a dicsőség.

Ok, de az éles helyzet volt, itt meg inkább az egóról szólt nála a dolog, hogy őt senki ne oktassa. 

Link to comment
Share on other sites

Nekem alapvetően tetszett a rész. Hype szerintem hozta a formáját. Én a maga módján birtam, pláne hogy a végére belátta, hogy vissza kell vegyen az arcából. Az meg szerintem fontos pont, hogy mind a Birodalom mind az Első Rend hatékonysága gyenge. Ha nem igy lenne akkor nem tudna ellenük eredményesen harcolni egy maroknyi lázadó. Egy olajozottan működő katonai szervezet pillanatok alatt kicsinálná a jófiúkat. Nyilván a mostani felállás nem realisztikus, viszont tematikusan a maga keretei között szerintem van értelme: mind a Birodalmat mind az Első Rendet sötét erőhasználók vezetik, akik annyira önzőek, hogy képtelenek a csapatjátékra. Annyira, hogy a sithek számát le kellett redukálni kettőre, hogy ne nyirják ki egymást. Amikor ilyen figurák vezetnek egy diktatúrát, akkor szerintem a mese keretek között van értelme annak, hogy ez az önzés a ranglétra lentebbi szintjein is megjelenik, sőt elvárássá válik.

Link to comment
Share on other sites

23 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Az Ászok ismerték. Inkább Kazzal volt baj.

Azért Hype őt is eléggé lekezelte.

23 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Így van, ettől csak jobb lesz a sorozat szerintem. Viszont az írásodból nekem úgy jött le, hogy Hype viselkedése kifejezetten hiba. Az, hogy nem kedveled a viselkedését az más dolog akkor.

Akkor itt félreérthető voltam, ő nem úgy idegesített, mint Kaz, akit valóban rossz karakternek tartok. Hype teljesen jó, csak a személyisége, amit írtak neki, irritált most.

4 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Az meg szerintem fontos pont, hogy mind a Birodalom mind az Első Rend hatékonysága gyenge. Ha nem igy lenne akkor nem tudna ellenük eredményesen harcolni egy maroknyi lázadó. Egy olajozottan működő katonai szervezet pillanatok alatt kicsinálná a jófiúkat.

Ezzel nincs is semmi bajom, bár azért arra még az enciklopédiák is kitérnek, hogy az Első Rend sokkal hatékonyabb, mint a Birodalom volt. Bár úgy tűnik, ez inkább a jobb felszerelésnek köszönhető, mert kiképzés terén ugyanúgy működnek: elég csak visszanézni a Rebels kiképzős részét, a Breaking Rankset, ahol szinte ugyanez van: mindenek előtt a cél teljesítése, az emberélet nem számít. Baromság, de hát a Birodalomnak is bele kellett valamibe buknia, és az Első Rend a Birodalom örököse.

Ami engem itt, ebben a részben zavart, hogy Tierny a megismerkedésüktől kezdve, részeken át építi Tammel a kapcsolatát, hitegeti, hogy az Első Rend milyen jó lesz neki, ott majd elismerik, megkapja, amire vágyik. Erre jön ez a Galek, és 30 másodperc alatt zúzza porrá mindezt, bebizonyítva Tamnek, hogy itt nyíltan sz*rják telibe a tehetségét, sőt az emberi mivoltát is, és nagyjából sehová sem fog jutni, ha nem dobja el mindazt, amitől ő Tamara. Röviden: Galek saját önzőségével lazán rávilágított arra, hogy Tierny hazudik.

Még ezzel sem lenne gond, de eddig ezt szépen építették, és jobban tetszett volna, ha nem egy random behozott karakter szúrja el ezt a dolgot, és nem ilyen nyíltan teszik meg. Ha azt láttuk volna, hogy Tam értesül a Hosnianról, majd hall még egy-két dolgot, ami nem egyeztethető össze a hazugságokkal, amiket az Első Rendbeli főnökei mondanak, bár még védhetőek. Aztán lát is ilyet, és végül saját szakálára megy a dolgok végére.

 

Bár megjegyzem, a legjobban az tetszett volna, ha Tam elfogadja az Első Rendet, aztán megfizet a bűneiért, vagy, ha az Első Rend kimossa az agyát, de önerőből sikerül felülkerekednie azon. Mert ez az egész Tam átállítás egyelőre feleslegesnek tűnik. Ha csak azt akarják megmutatni, milyen az Első Rend, akkor kár az egészért, mert eddig az Első Rend nem sokban különbözik a Birodalomtól, a Birodalomról meg lényegében minden fontosan megtudtunk a Rebelsből. Ismétlésre nincs szükség. De azért még reménykedek. Tetszene, ha Tierny egy későbbi részben letolná Galeket az itteni monológjáért, vagy ha olyasmi is kiderülne az Első Rendről Tam által, ami nem olyasmi, amit már láttunk a Birodalomnál.

Link to comment
Share on other sites

Nekem is tetszett ez a rész, leginkább a két fél közötti párhuzam/ellentét bemutatása miatt. Kicsit talán szájbarágós volt, de tény hogy tényleg ez a különbség az Első Rend és az Ellenállás között (ahogy ugyanez volt a Birodalom és a Felkelők között is): az előbbi a versengést, az utóbbi pedig az együttműködést tekinti a nyerő stratégiának a kiképzés során és majd egy csatában is. Ebben nyilván az erőforrások megléte ill. szűkössége is megjelenik, pontosan, ahogy Bomarr is írta, a Birodalom pazarolhatja a hatalmas erőforrásait, mégis marad neki elég, a lázadók viszont kénytelenek mindenre és mindenkire vigyázni már csak kényszerűségből is, amit persze a bajtársias hozzáállás is megtámogat.

 

Tam sorsa szerintem sincs még lezongorázva. Kezd kiábrándulni, ez látszik, de hogy mihez kezd majd ezzel később, az többesélyes. Nekem az a tippem, hogy egy konkrét csata helyzetben fog régi barátainak segíteni, és ezzel a lépéssel indul el a szökevények útján. Na de majd meglátjuk. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ez is egy jó rész volt. Szépen párhuzamba állítja a két frakció kiképzési megoldásait. Külön tetszett, hogy azt is felvázolja mi az előnye/hátránya akármelyik útnak. Yeageréknél láttuk, hogy egy össze-vissza bandából, katonai szempontból amatőrökből nehéz együttműködő és irányítható egységet csiszolni, az egyénieskedés és arcoskodás túl sok. Az ER-nél viszont ez a teljes személytelenség és spártai törvények nem engedik az értelmes összhang kialakulását. Tetszett, hogy az ex-birodalmi ürge bedobta, hogy ezért buktak el anno.

Ami ennek kapcsán nem tetszett, hogy túl hamar megoldódni látszott ez a konfliktus a Colossus-on. Hype idegesítő fafej volt, ez egy dolog, ő ilyen. Engem nem is ez idegesített, hanem hogy teljesen kiszámítható és klisés módon már a rész végére megvolt a nagy megtérés, sőt nyilván neki kellett a hősnek lenni, aki megmenti a küldetést. Ez így nagyon unalmas és jellegtelen fordulat volt. Ezt sokkal tovább lehetett volna húzni. Főképp, hogy ehhez az egészhez elég volt az, hogy Torra kicsit hízelgett Hype-nak és szépen bájosan mosolygott.

Most nem az, a csajszinak megvan az érzéke (és az egyéb adottságai) a dolgokhoz, belőle még amúgy nagy figurája is lehet az Ellenállásnak. Csak azért nem sok haszna van bedobni egy amúgy tök jó és érdekes motívumot, hogy aztán 10 perc múlva tök sablonosan visszafordítsák.

 

Tam esetében engem nem zavart, hogy rögtön mélyvízbe dobja az ER és nem is leplezik a módszereiket. Egyrészt, azért Tierny is elég hamar letett a lányról, olan értelemben legalábbis, hogy nála se sok nyoma van már annak a kedvességnek és közvetlenségnek, aminek korábban. Ez pedig szerintem sokkal feltűnőbb és jobban rombolja Tam morálját, mint az, hogy egy vadidegen suttyó vele. Ráadásul Tierny ki is mondja mi a szitu, a lány csak eszköz. Itt a kedvesség csak arra kellett, hogy becserkésszék, most már a kezükben van. Ha a mostoha bánásmód ellenére is hithű katonájuk lesz, akkor frankó, ha meg nem, akkor abszolút nem érdekli őket, felhasználják valamire, aztán kuka.

Másrészt, az ER egy nagyon kötött és szögletes szervezet, szerintem pöcre pontosan meg van mondva felülről mindenkinek mit és hogyan kell csinálni. Ez a kiképzési stratégia is szentírás, eleve nem is akarnak ettől eltérni, pláne nem egy jöttment miatt. Még akkor se, ha ez egyébként segíthetné az ügyüket. De nem is vagyok benne biztos mennyire lennének rá képesek. Ők is ebben nevelkedtek és élnek nap, mint nap. Ebben hisznek, nem olyan egyszerű csak úgy eljátszani, hogy más vagy és másképp viselkedni. Lehet, hogy az ilyen kisebb rangú tiszteket amúgy ugyanúgy kondicionálták és betörték a soraikba, nem tudnak hosszabb távon az ER közegében jófejkedni, még színészkedni sem.

Meg ugye egy kiképzőtiszt egyszerre több kadéttal foglalkozik, nem tudják Tamet külön pátyolgatni. Ha meg nem kivételeznek vele, akkor a teljes csapatot máshogy kéne kezelni,nyilván ezt sem akarják. Meg akárhogy is nézzük, Tem ott van az ER közegében. Nem egy hülye lány, szóval akárhogy is próbálnák tenni neki a szépet, úgyis belelátna abba, hogyan működik valójában az ER. Így legalább nem próbálják hülyére venni, ilyen téren legalábbis nem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information