Ugrás a kommentre

Cavan Scott: Path of Vengeance


Bence1997

Ajánlott hozzászólás

A 2. fázist lezáró YA regényét Cavan Scott fogja írni. Borító és szinopszis:

 

Path-of-Vengeance.jpg

 

A Path of Deceit lebilincselő folytatásában az unokatestvéreket, Marda és Yana Ro kettősét a vér köti össze, de a hit szétválasztja őket.

 

Spoiler

Marda és Yana a Nyitott Kéz Ösvényéhez tartoznak, egy karizmatikus nő, az Anya által vezetett csoporthoz, amely úgy véli, hogy az Erőt nem használhatja senki. Míg Marda egy veszélyes expedícióhoz csatlakozik az X-bolygóra, hogy még több titokzatos lényt keressen, amelyeket a Jedik ellen használhat, addig Yana váratlan szövetségre lép halott szerelme apjával, hogy megpróbálja kiszabadítani az Ösvényt az Anya irányítása alól. Ez a két fiatal nő válaszút elé kerül, és nemcsak a saját sorsuk, hanem magának a galaxisnak a sorsáról is dönteniük kell.

 

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...
  • 1 hónappal később...

A 2. fázisból ez a kedvencem könyvem. 

 

Még a Konvergencia topikjában elmélkedtem mi várható, hát elég felemásan sikerült :D 

 

2022. 12. 31. - 19:22, NorbiLordi írta:

 

Most, hogy belegondolok a Nyitott Kéz lesz valószínűleg az alapja a Nihileknek. Most elsősorban a Gyermekekre gondolok aki ugye semmitől se riadnak vissza, és egy jó kiterjedt hálózat. Meg a Gaze Electric elég nagy hajó, fog rá kelleni legénység akik szerintem kezdetben a Gyermekekből fognak állni, miután Ro-ék átveszik. Az Anyára az a tippem, hogy Yana fogja eltenni láb alól, és átveszi a Nyitott Kezet. Őt már ugye kinézte magának félig-meddig gazdinak Elicia Leveler-je, nem lenne nehéz megoldani a dolgot.

 

Ha az Anyára gondolsz azt a Leveler kiszagolta volna szerintem, hogy erőhasználó. Bár nem tudjuk, hogy egy erőhasználónak amúgy engedelmeskedne e egy ilyen, vagy automatikusan megy mindenkire aki erőérzékeny

 

Végül ugyanis nem Yana, hanem Marda tette el láb alól az Anyát, aki átment egy elég szép karakterfejlődésen és meggyőződésévé vált, hogy neki kell az Erőt felszabadítania. Ez a küldetés öröklődött akkor tovább a Ro famíliában, és ezt próbálja Marchion is beteljesíteni. A Muter elég sok mindenre fel volt készülve, kiderült, hogy a Gaze Electric eleve úgy lett tervezve, hogy egy személy is eltudja irányítani, úgyhogy nem kellett Marda-nak legénység. Arra leszek kíváncsi, honnan szervez magának egyet, már ha kiderül valaha is. Bár gondolom Nyitott Kéz (Zárt Ököl) tagokból fog állni. Végülis a lényeg az, hogy a Nihil-ek alapját Marda tette le. 

 

Az Anyával kapcsolatban az első tipp az volt, hogy Oliviah Zeveron anyja lesz, de kiderült, hogy a tesója. Ami a Leveler-el kapcsolatban érdekes adalék, hogy Elicia is erőérzékeny, csak kevésbé mint Oliviah, ezért a Jedik nem vették magukhoz. Őt pedig ez a "kirekesztés" vitte rá arra, hogy bosszút álljon rajtuk, hogy ha nem volt elég jó nekik, hát majd elpusztítja őket. Az volt a szerencséje, hogy az események java részében ő irányította a lényeket, így nem vált az áldozatukká, bár az egyik keze így is megszenvedte, csak jól titkolta. Ja de, mégis áldozat lett belőle is, mert Marda a végén szépen ráuszította a Leveler-t :D 

 

A Planet X-es kiruccanás nagyon érdekes volt. Kapott egy tök jó átkötést a The Nameless Terror képregénnyel, Geth-ék túlélték a Veil-beli kiruccanást, csak éppen lezuhantak ami elindította a képregénybeli eseménysort. Másik adalék, hogy ha jól gondolom akkor a hiperhajtómű átprogramozásával megszületett a Path Engine elődje is.

 

Remélem amúgy idővel kitöltik a Marda Ro és Marchion Ro közötti űrt is valamilyen formában, mert morzsákat már kaptunk korábban is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 5 hónappal később...

Elég rég volt már, hogy olvastam a könyvet, de mivel elfelejtettem véleményt írni róla – egyéb teendők miatt – ezért csak most jutottam el oda, hogy megírjam a beszámolót. Ezután még szeretnék egy összegző véleményt írni a 2. fázisról, mielőtt még belemerülnénk az utolsó fázis eseményeibe – jelenleg a The Eye of Darkness utolsó harmadában járok.

A könyv egy újabb YA típusú könyv, csakúgy mint a fázis másik darabja, a Path of Deceit (A megtévesztés útja). A bosszú útja továbbviszi a Ro család történetét, nevezetesen Marda és Yana Ro kettősének további életútját ismerjük meg ebben a könyvben. Valamint fontos eseménnyé válik egy úgynevezett Bánat éjszakája (Night of Sorrow). Ez egy fordulópont, amellyel többek között a Kataklízma c. regény is foglalkozik – ott természetesen a jók szemszögéből éljük át eme éjszaka borzalmati, míg itt főleg a Nyitott Kéz Útjának nézőpontjait követhetjük figyelemmel. De ne is menjünk olyan előre, hiszen a könyv 3 nagyobb részre bontható, valamint a karakterek is egy nagy utazáson mennek keresztül, ami végül elhelyezi őket a sakktábla olyan részeire, amely felkészíti az olvasót mindarra, ami majd az első és várhatóan harmadik fázisban történik meg.

A regény főszereplői mint ahogy említettem a Ro család két megmaradt tagja, akik a Nyitott Kéz Útjának berkein belül próbálnak meg szembenézni mindazzal a nehézséggel, amely rájuk vár ebben a könyvben. Ugyanakkor mivel a könyv írója nem más, mint Cavan Scott, ezért a Marvel képregények közül is feltűnik itt Matthea Cathley (vagy ahogy többek hívni szokták őt: Matty) és Oliviah Zeveron. Utóbbi kettő a jók oldalát, vagyis a jedikét képviselik. De vannak itt mellékszerepekben olyan karakterek, akik fontos tényezőkké válnak a későbbiekben – ilyen például Azlin Rell.

 

A könyv 3 nagy egységre bontható fel:

 

Az első rész a Jedhai ütközetet veszi kezelésbe. Itt jöhet a kérdés, hogy ebben a könyvben mennyire van részletezve ez a történet, ugyanis ezzel a Battle of Jedha hangoskönyv, valamint a Marvel képregény is eléggé részletesen foglalkozik. Viszont van egybefüggés. Például amikor kijött ez a könyv, akkor még nem fejeződött be a Marvel képregény, így utóbbi végjátéka el lett spoilerezve. Viszont ez a három médium remekül kiegészíti egymást. Ebben a könyvben főleg Marda és Yana szemszögéből követhetjük figyelemmel a Jedhán történteket. Marda az előző könyv végén ugye megvilágosult, kvázi egy igaz hívővé vált, akit az Anya tkp. jobbkezeként kezel. Eközben arra készül, hogy a Jedhán az Út igéjét hirdesse, eközben Yana és a Hírnök inkább a háttérben próbál ellenállást tanúsítani. Mindkét lány a múlton rágódik, olyannyira, hogy mindkét személynek megjelenik egy képzeletbeli társa, míg Yanának a volt szerelme, Kor próbál meg tanácsokat adni, addig Mardánál pont az ellenkezője folyik: a halott Kevmo szelleme vezeti az őrületbe a korábban naiv Everenit. Kevmo olyan mondatokat mond Mardának, ami igazából sose hagyná el a száját. Dehát ha egy fanatikus elindul egy kijelölt úton, onnan nem igen van visszaút segítség nélkül. Márpedig Marda nem igen kap segítséget, olyannyira nem, hogy ebben a könyvben végre látjuk azt a folyamatot, amely a nihilek alapjainál lesznek majd fontosak: a brutális fanatizmus.

 

Az is jó, hogy megismerhetjük a Névtelenek szülőhelyét, amely pusztán csak X bolygónak hívnak - nincs hivatalos neve, de eléggé... érdekes helyszín, mit ne mondjak. Kaptunk belőle egy pici ízelítőt az első fázisban (Eye of the Storm képregény), de itt mélyebben elmerülünk a bolygóban, annak különlegességével és borzadalmaival együtt.

 

Ugyanakkor bár nem kap segítséget, valamilyen szempontból mégis, de ez méginkább a pokol bugyraiba vezeti a lányt. A Jedhai rész után ugyanis következik a könyv középső része, amely a Battle for the Path (Harc az Útért) címet kapta. Ebben a részben a könyv mélyebben megismerteti az olvasót a karakterekkel, közben felkészít minket a végső fázisra, a Bánat Éjszakájára. A középső rész kapcsolódik a The Nameless Horror miniképregénnyel, amely egy itt megkezdett szálat folytat. Marda és Yana története ebben a részben csúcsosodik ki, itt válik el, hogy mely fél mit is választ, mit is cselekszik. Konkrétan van egy jelenetleírás, amitől kirázott a hideg. Zseniálisan lett megteremtve itt az atmoszféra. A Nyitott Kéz Útja bizony ha kell, háborút is tud vívni.

 

Az utolsó rész természetesen a Bánat Éjszakáját (vagy másnéven a Dalnai csatát) mutatja be. Itt konkrétan elszabadul a pokol és durva dolgok történnek. Valamint egy olyan lezárást kap a fázis, amely felkészít minket a utolsó fázisra. Megtudjuk itt, hogy tkp. kicsoda is az Anya, hogyan került a Nyitott Kéz Útjához, miért áll hadilábon a jedikkel, a nihilek vajon hogyan jöttek számításba és ami méginkább fontos: vajon Emerald az első fázisban honnan ismeri azt a dalt, ami a névtelenekről szól?

 

Akikről nem igen beszéltem, az Matty és Oliviah karakterei. Előbbi igazából a főszereplő, utóbbi inkább csak mellékszerepben tetszeleg, de bizony fontos szerepe van a könyv későbbi szakaszában. Matty útja azonban izgalmas, ahogy próbál rájönni az Út piszkos trükkjeire.

A könyv sztárja mindenképpen Marda, de a rokona, Yana is.

 

Összegezve egy nagyon erős regénnyel zárult a 2. fázis, nagyon fontos kérdésekre kaptunk választ. Számomra a legjobb 2. fázisos regényt, ebben a fázisban amúgy a YA regények piszok fontosak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Ő rá nem emlékszem. Pontosan ki volt ő? Melyik első fázisos történetben szerepelt? 

A Trail of Shadows című miniszériában tűnt fel, ő volt a nyomozó jedi, akinek Loden halálának kivizsgálását kellett elvégeznie.

image.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

49 minutes ago, Bence1997 said:

A Trail of Shadows című miniszériában tűnt fel, ő volt a nyomozó jedi, akinek Loden halálának kivizsgálását kellett elvégeznie.

image.png

De őt nem Emeraldnak, hanem Emericknek hívják, a névtelenekről szóló dalt pedig egy másik jeditől hallotta, a dalnáról származó Vidyarvrikttól, aki ezt még akkor énekelte amikor Emerick gyermek volt, és nem akart elaludni. Szóval nem az a kérdés Emerick honnan ismeri a dalt, hanem az, hogy Vidyarvrikt honnan ismeri. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Iqvi írta:

De őt nem Emeraldnak, hanem Emericknek hívják, a névtelenekről szóló dalt pedig egy másik jeditől hallotta, a dalnáról származó Vidyarvrikttól, aki ezt még akkor énekelte amikor Emerick gyermek volt, és nem akart elaludni. Szóval nem az a kérdés Emerick honnan ismeri a dalt, hanem az, hogy Vidyarvrikt honnan ismeri. 

Season 3 Reaction GIF by Good Trouble

:D

 

Régen volt már, hogy olvastam a minit. No mindegy, a lényeg, hogy ebből a könyvből megtudható, hogy az a dal miképp is kerül majd elő.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Shea Ganandra karakterének milyen színű a haja? A bosszú útja regényben vörösnek van leírva. Az eredeti angolban is Cavan vörös hajúnak írja le. A wookiepeda-n megadott képen, viszont nem tűnik vörös hajúnak. A képregényben szerepelt. Most akkor mi a helyzet? Milyen színű a haja? Vörös? Vagy Cavan ezt elnézte?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

36 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Shea Ganandra karakterének milyen színű a haja? A bosszú útja regényben vörösnek van leírva. Az eredeti angolban is Cavan vörös hajúnak írja le. A wookiepeda-n megadott képen, viszont nem tűnik vörös hajúnak. A képregényben szerepelt. Most akkor mi a helyzet? Milyen színű a haja? Vörös? Vagy Cavan ezt elnézte?

Vörös a haja, csak a wookiepediás kép árnyékolt, így a vörös haj másképp látszódik. De más szemszögből (és világítással) jól látható, hogy az bizony piros. :)

 

image.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Bence1997 írta:

Vörös a haja, csak a wookiepediás kép árnyékolt, így a vörös haj másképp látszódik. De más szemszögből (és világítással) jól látható, hogy az bizony piros. :)

 

image.png

Nagyon köszönöm szépen.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De ez történetileg pont hogy az egész második fázisnak a lezárása. Így elég fura lenne a Kataklizma előtt olvasni, már legalább szerintem. Amúgy attól, hogy YA, még nem kell kis volumenű sztorit alkotni, vagy esedlek puhábbat. Itt most megint csak a Jyn könyvet tudom felhozni példának. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Eddig, a könyv két harmadáig minden még a Kataklizma előtt játszódik.

A könyv párhuzamosan játszódik a Kataklizmával. Csak eme könyv eleje foglalkozik a Jedhai eseményekkel, de utána a felnőtt regénnyel egyhuzamban meséli el a Dalnán történteket. Sőt, én az Idővonalamban a felnőtt regényt eme könyv utolsó része elé raktam, hogy az Anya, Marda és Yana sorsa utoljára derüljön ki.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én meg úgy tudom, hogy csak egy darab Rombolót találnak a Dalnán, de a könyv későbbi szakaszában már több lesz. Minden bizonnyal az a Romboló ölte meg Kevmot és mesterét.

 

Azért is gondolom, hogy ez a könyv párhuzamosan történik, mert a Kataklizma utolsó harmadában már olyan dolgokról beszélnek, amik ebben a könyvben történtek kvázi percekkel a csata megkezdése előtt.

Spoiler

Gondolok itt arra, hogy a Nyitott Kéz Útjából a Zárt Ököl Útja válik a 2. rész végére (Battle for the Path), amiről a Kataklizma 21. fejezetében már beszélnek is, amikor is Axel a börtönben sínylődik, közben az Út tagjai kantálják Marda nevét - minden bizonnyal Marda nagy jelenete kb. azután történt, amikor Axelt a börtönbe rakták.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...

Nagyon örülök, hogy Cavan Scott zárta a fázist. Tudtam, hogy jó kezekben van a lezárás, de erre nem számítottam. Próbálom elhagyni a szokásos jelzőimet, mint fantasztikus, zseniális és hasonlók, úgyhogy elsőre azt mondanám sokkoló.


A regény felépítése eltér a többi KF regényétől, mert itt nem egy előző regény folytatásáról van szó, sokkal inkább az összes eddi történet zárásáról. Minden történeti szál a helyére került, minden értelmet nyert. A felfedezés, a csavar nagyon jól működik azt már lehetett sejteni, hogy az Anya is kapcsolatban van az Erővel, de ez a most felbukkant rokoni szál nagyon tetszett.


Abban is eltér a többi műtől, hogy itt a fázis története nem lineárisan halad, sokkal inkább minden párhuzamosan zajlik. A regény 3 részre oszlik. Az első A megtévesztés útja közvetlen folytatása, ami pontosan onnan folytatja a történetet, ahol abban a regényben abbamaradt, illetve Marda és Yana szemszögéből megkapjuk a Jedha ostromát is (erősen építve az audiodrámára és a Marvel képregényekre). A második rész a Quest for Planet X kiegészítése, vagy legalábbis ez a rész az X Bolygóval foglalkozik. Ez a rész tényleg nagyon érdekes volt. Nagyon jó ennek a névtelen bolygónak az atmoszférája. Illetve a Névtelen Terror is kapcsalódik ide, ami szerintem a legjobb képregény volt a fázisban. 

 

A 3. rész pedig a Kataklizmában már kifejtett Dalnai csata új szemszögekből bemutatva. Ebből is látszik, hogy a cselekmény itt több művet is átfed, alig várom, hogy egyszer kronológiában is elolvassam. Szerintem úgy kapni igazán átfogó képet erről a fázisról.

A karaktereket tekintve ezúttal főleg a Nyitott Kéz Útja szemszögéből látjuk az eseményeket, illetve a képregényekből ismert Matty és Olliviah Jedik a főszereplők. Előbbi esetében Marda és Yana, illetve az Anya és a Hírnök kap még jelentősebb szerepet. Azt kell mondanom, remekül sikerült a karakterek ábrázolása. Mivel én a Jedik pártján vagyok (ebben a konfliktusban legalábbis) fájdalmas volt látni az Út értelmezéseit, cselekedeteit, naivitásukat. De egy szekta pontosan ilyen. Ezért pedig csakis az írást tudom dicsérni. Ez a kettősség már A megtévesztés útjában is tetszett, de Cavan tovább mélyített az ott elindított szálakon.

 

Nem tudom, önállóan mennyire állja meg a helyét, mivel mindent elolvastam előtte, de talán azt mondom, jól érthető akkor is, ha nem végzett ki előtte mindent az olvasó, de biztos, hogy teljesebb élményt nyújt a többi történet ismeretében. Elismerem, hogy az eleje lassan építkezik. De nekem tetszett, a második feléért pedig biztosan megéri elolvasni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Számomra ez a könyv lett a 2. fázis legjobbja, pedig a Kataklizmát is imádtam. De itt Cavan olyan írást mutat, ami szerintem zseniális lett. Különösen a második fele a könyvnek. Amikor a Nyitott Kéz Útjából a Zárt Ököl lett, na annál a jelenetnél én megtapsoltam az írót: zseniálisan lett felvezetve és Marda beszéde az igazi fanatikusokat idézte.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Eddig nagyon jó ez a regény is (kb. a 350. oldalnál tartok), de egy valami nem tiszta (mivel a Wookieepedián már sikerült elspoilereznem): ha Elecia és Oliviah Zeveron ikertestvérek, hogy lehet az, hogy a mindkét félt látottak környezetében senkinek (pl. Matty vagy Yana) nem tűnik fel, hogy a Jedi-lovag és az Anya szinte ugyanúgy néznek ki? Szerintem elég szembetűnő a hasonlóság. :D 

 

giuobCR.png

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2024. 03. 30. - 1:09, Darth Sky írta:

Eddig nagyon jó ez a regény is (kb. a 350. oldalnál tartok), de egy valami nem tiszta (mivel a Wookieepedián már sikerült elspoilereznem): ha Elecia és Oliviah Zeveron ikertestvérek, hogy lehet az, hogy a mindkét félt látottak környezetében senkinek (pl. Matty vagy Yana) nem tűnik fel, hogy a Jedi-lovag és az Anya szinte ugyanúgy néznek ki? Szerintem elég szembetűnő a hasonlóság. :D

Ez egy jogos kérdés. Én amúgy eddig a könyvig abban a hitben voltam, hogy Oliviah nem más, mint Elecia lánya. Hát amikor kitudódott a dolog, akkor valami ilyen volt a reakcióm: 

 

Think Give Up GIF by Boomerang Official

:D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.