Ugrás a kommentre

Elődöntő #1 Obi-Wan Kenobi vs. Anakin Skywalker


Donát

Star Wars Winter Madness Elődöntő #1  

24 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson a döntőbe?


A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Imádom Obit, egyik legjobb karakter a SWban. De a saját sorozatában sem könnyeztem meg egyszer sem a színre lépését, nem váltott ki annyi érzelmet belőlem a feltűnése, viszont látása, Anakinnal ellentétben. 

Lehet azért mert sztem a Kenobi sori rendezésileg egy sz-r, míg az Ashoka (és az abban is feltűnő Anakin) 100x jobb, de jobban várok egy Cameos Anakin feltűnést, mint egy teljes Kenobi sorit, és ez nálam eléggé beszédes.

De ahogy elnézem sajnos a kisebbségben leszek. :(

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igazából kicsit sajnálom, hogy nem ez a meccs zajlik másodjára. Én azon kattogok, hogy valamiért nem szívesen látnék duplázó bajnokot. A másik meccsen valószínűleg Luke az erősebb. Ha ott QG nyerne az akkora meglepetés lenne, hogy már szinte trollkodás volna a szavazóktól. Feltesszem nem fog megtörténni, így kvázi Luke-ot döntősnek érzem. 

Itt meg az a baj, hogy Kenobi a kedvenc karakterem, Anakin meg hatalmasat nőtt a szememben, a Kenobi és az Ahsoka beli Hayden Christensen alakításoknak hála. 

Szóval Luke-Obi döntőt nem annyira szeretnék. Így megpróbálok egy Apa-Fia döntő felé gondolkodván sírva Kenobi ellen tenni. Fájdalmas, de talán megbocsátható hisz az egész saga az egyensúlyról szól, és ha ez igaz, akkor idén Anakin lehet, hogy megérett végre a győzelemre, mert amit elért erőszellemként, az egyedülálló. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, kudar írta:

Lehet azért mert sztem a Kenobi sori rendezésileg egy sz-r,

Ezt még hányszor írod le? :) Obi-Wan karakterének megítélése nálam nem a sorozatának minőségén múlik. Bőven van azon túl is matéria róla ugyebár. Az Anakin szellem jó és érdekes színfolt volt, de én oda még hiányolok több dolgot is. Először is, az egész WBW inkább Ahsokáról szólt, mint Anakinról. Anakin szellemének az egy jó pont, hogy segített egykori tanítványának egyenesbe jönni magával. Viszont egy önreflexiót még megnéznék tőle.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Ezt még hányszor írod le? :)

OFF

Ahányszor megköveteli a mondandóm. ;) Mert az élőszereplős Obi/Ani párost már jó rég nem láthattuk, és míg Obi kapott egy teljes sorit, még se váltott ki belőlem akkor hatást, mint Anakin pár perces megjelenése. (és igen, ez nagy részben a rossz rendezésnek is köszönhető) (+1) :P :D

És azért írom le ennyiszer, hogy rossz volt a rendezés (+2), mert annyira rosszul érintett, mert baromira vártam a sorit és a karaktert.

ON

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, kudar írta:

Ahányszor megköveteli a mondandóm.

Felesleges, mindenki tudja már ha álmából felkeltik is. :P

 

Azért se esik jól olvasni folyton, mert nekem óriási élmény volt az egész széria. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Fura, de most el kellett gondolkodnom. @kudar után szabadon, belőlem a minden hibájával együtt is remek Obi-Wan Kenobi sorozat nagyon sok érzelmet váltott ki, jóval többet, mint Anakin cameói illetve epizódszerepe az Ahsokában. Például én azt nem könnyeztem meg, míg azért az Obi-Wan Kenobiban egyszer-kétszer megrepedt a mécses, a végén el is tört a drága kerámia. Ez persze nem azt jelenti, hogy bajom lenne Anakin ahsokás szereplésével, épp ellenkezőleg, még számomra is pozitív irányba lökte el a hajdani Darth Vader karakterét. Öröm látni, hogy Anakin szellemként kiegyensúlyozott és bölcs lett, ami a fizikai síkon átéltek után nem csoda. Tetszik, hogy szellemként is van benne Darth Vaderből, és egyszer sem próbálta mentegetni magát vagy tagadni, hogy szörnyeteg volt. És ezt nem kimondja, hanem megmutatja. Sőt igazából itt láthattuk először, milyen Sith-té vált volna, ha a Mustafaron nem sérül meg és takarja el az arcát egy érzéketlen maszk. Hayden Christensen pedig bámulatosan alakított, olyannyira, hogy kicsit bánom, hogy végül rákerült az a maszk. Szerintem félelmetesebb alakká vált volna, ha látjuk az arcát, a kifejezését, azt a mérhetetlen gyűlöletet a szemében. Mi több, számomra még a hangtorzítás is elvesz Vader félelmetességéből. Amikor a normális hangján kimondja, hogy "incorrect", hát az valami hátborzongató.

Szóval Anakin számomra is nagyott nőtt, és kicsit a pozitív irányba lendült. Ugyanakkor nekem még mindig baromira hiányzik egy mélyebb beszélgetés Luke és Anakin valaint Leia és Anakin között. Ahsokával most rendezte az ügyet, és nagyon anakinosan csinálta. Ez tetszik. De még nem az igazi.

 

Obi-Wanhoz viszont a sorozata nagyon-nagyon-nagyon sokat adott, amit talán azzal tudok a legjobban leírni, hogy a PT-ben, és még a TCW után sem volt a legnagyobb kedvenceim között (az OT-t fel sem hozom, mert ott baromira nem szerettem a vén salabaktert, a PT kedveltette meg velem). Részben azért, mert én úgy vélem, Obi-Wan nagy mértékben felelős azért, hogy Anakin átállt a Sötét Oldalra. Nem ő az abszolút felelős, de mint Anakin mestere, nevelője és barátja, sok dolgot csinált rosszúl. Persze ennek is megvan az oka, a felelőse (a Jedi Tanács, akik rábíztak egy épp csak lovaggá ütött fickóra az alapból problémásnak ígérkező Anakin tanítását), de végső soron Obi-Wan volt rossz tanára Anakinnak. És a végén, amikor ezt, mint egy elismerve, még csak bocsánatot sem kér, az kicsit visszás volt a számomra. Amit csak növelt az ep8, amikor Luke képes volt bocsánatot kérni Kylo Rentől, amiért rossz tanára volt.

Na, ezen változtatott nagy mértékben az Obi-Wan Kenobi, ahol végre elhangzott az Kenobi szájából, hogy "sorry". És szerintem ez a szakasz a sorozatban jobb, mint a mustafari utolsó beszélgetésük a "you were the chosen one" nyitással. Pedig az is erős jelenet, remek alakítással, de itt McGregor és Christenen túltesz akkori önmagán. És ez csak egy dolog, ami sokat dobott számomra Obi-Wan karakterén. A kapcsolata Leiával is ilyen, az Owen és Obi-Wan közti beszélgetések szintén, ahogy az is, amikor a tehersikló platóján ülve a múlt homályába veszett családjáról, majd Padméról beszél. Előbbi ráadásul számomra megint egy nagyon fontos elem, mert valahol tragikussá teszi a Jedi lovagok mindegyikét az, hogy így, a választás esélye nélkül elszakítják őket a családjuktól és egy olyan érzelmekben analfabéta környezetben nőnek fel, mint a Jedi Templom. S bár ezt tudtuk már az ep1-ből és láthattuk a folyamat egy részét a TCW-ben, a legjobban itt érthetőek meg az összefüggések, egy olyan karakterrel, akit mélyen ismerünk (az, hogy említik vagy látunk egy noname sokadik mellékszereplőt, ehhez nem elég). Mert ez például jobban megérthetővé teszi azt, miért nem képesek a Jedik Anakin érzelmeit helyesen kezelni - miért hibázott ezen a téren nagyot Obi-Wan. Hogyan értse meg egy fiú erős kapcsolatát az anyjával, amikor ő sosem kapta azt meg? Ez a hiba, ami az ep2 egyik központi eleme Anakin karakterének szempontjából, és nagymértékben hozzájárult a bukásához, sokkal érthetőbb azután, hogy ezt hallottuk Obi-Wantól. Érthető, miért reagál annyira flegmán Anakin Shmivel kapcsolatos rémálmaira ott, Amidala erkélyén. És ezért tetszik nagyon, hogy a The Book of Boba Fett-ben úgy mutatják be Luke elképzelését a Jedi Rend felélesztéséről, hogy egyrészt, megadja a választás lehetőségét az ifjaknak, másrészt idősebb korban fogadja be őket. Ez így remek kontraszt, amihez Obi-Wan sokat ad azzal, hogy megtudtuk, mit ragadott el tőle a Jedi Rend.

 

Mindez nagyon jó és számomra sokat hozzáadott Obi-Wanhoz. Amiért mégis kicsit gondolkodóba estem, az az a tény, hogy sok olyan esetben, amikor Obi-Wan komoly érzelmeket váltott ki belőle, ahhoz bizony elengedhetetlenül kellett Darth Vader. Hiszen, ahogy fent írtam is, a sorozatban az utolsó beszélgetésükkor nem csak McGregor, de Hayden is remekelt, és a "sorry" mit sem érne Vader jelenléte, reakciói, szavai nélkül. Szóval a hajdani mester és egykori tanítványa egymásra vannak utalva, és talán sosem nőtt volna meg ennyire Kenobi a szememben, ha nincs ott mellette Anakin valamilyen formában. Hiszen na, az egész Obi-Wan Kenobi érzelmi vonala és fejlődése nem lenne meg, ha nem szerepelne benne úgy Vader, ahogy. Szóval minden pozitívum, amit Kenobinak adok, azt meg kell adnom Anakinnak is. Viszont, mivel a sorozat Ben karakterét domborította jobban ki, ő kapott olyan extrákat, mint a jelenetek Owennel vagy Leiával, így végül a mérleg felé billent el.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tehát @Dzséjt nem Anakinre szavaz. Nem létezik. :D 

 

Kicsit úgy éreztem a fentebbi fejtegetést olvasva, mint amikor a tehetségkutatókban a mentor a saját mentoráltja és egy másik mentorált között "vacillál", hogy kire kéne szavaznia, de persze mindenki tudja, hogy mi lesz a vége a "vívódásnak". :D Ettől persze jó, hogy kifejtetted, de nagyon meglepődtem volna, ha Anakinre szavazol. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem csak téged, de engem is. :)  Mondjuk az, hogy elgondolkodtam rajta, talán annyira nem fedi a valóságot, inkább csak átsuhant az agyamon, hogy talán Anakin is megérdemelné, hogy esetleg gondoljak arra, hogy netán rá is szavazhatnék, ha a csillagok állása is megfelelő. :D 

Amúgy könnyen lehet, hogy ha az Obi-Wan Kenobi nekem sem tetszett volna, mint @kudar-nak, akkor én is simán leszavazok Anakinra az Ahsoka után. Sőt talán ha egyszer megkapjuk azt a bizonyos Luke/Leia-Anakin beszélgetést, és a válaszok elnyerik a tetszésemet, még az is lehet, hogy alaposan felmagasztalódik számomra is Anakin. Nálam ez sarkallatos pont, hogy tudjam, hogyan viszonyul a már megtért Anakin vaderi önmagához. Ehhez az Ahsoka sokat adott, ahogy azt fent ecseteltem. Ha erről kapnánk egy komolyabb képet, még az sem lehetetlen, hogy az Anakin iránti mélységes ellenszenvem, ha nem is szűnik meg, de jelentősen enyhül, és akkor már komolyabb dilemmára is okot adhat ilyen esetekben.

(Meg hát ugye az is számít, hogy kivel áll szemben, mert például Mace Winduval és Kanan Jarrusszal szemben is Anakinra szavaztam, pedig Kanant jobban bírom, mint Anakint. :) )

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon vártam a Kenobi sorozatot, ami felemás élény lett, olyan 3,6, nem jó, de nem is tragikus.

Anakint a ROTS óta érzem, nekem nagyon átjött a vívódása és meghasonlása a jedirendben.

Ahsokában való megjelenése katartikus és tényleg még egy számadásféle jöhetne tőle, az egyensúly kedvéért.

Azért is, hogy a High Ground átok megtörjön, Anakint választom. 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jártattam a szám most meg látom, hogy nem szavaztam. Még jó, hogy újra jöttem, bár nem sokat ér a Kenobi fan-base ellen, melynek én is tagja vagyok. Akkor csak annyit mondok, Luke-ellen már veletek leszek újra. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Miért? 

Mert leírtam többször, hogy Kenobi a kedvenc karakterem, persze ez a McGregor féle Kenobi leginkább. 

A lényeg, hogy jó bölcsész vénámmal beláttam, hogy Anakin is megérdemelne egy döntőt, sőt, ha már róla szól a saga nagy része. 

És amiket írtam az igaz.. "bizonyos szemszögből nézve.." :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@Ody Mandrell most én :cry:

Noooooooo! 

 

Mondjuk érthetetlen a történet szempontjából viszont emberi oldalról érthető, hogy Anakin, aki nélkül ez a történet nem lenne ennyire kiemelkedő, nem kedvelik, vagy utálják.

 

A fiatal Anakin nekem sem volt kedvenc, a furasága, ahogy udvarol, csak egy zavarodott tini, aki szeretetre vágyik. Valójában nem egy bonyolult karakter, pont az teszi azzá, hogy 9 évesen kerül a rendbe, a legérzékenyebb korban és csonka családban rabszolgaként nő fel, valójában rabszolga is marad, aki a kiskapukra játszik, robotikusan cselekszik, igyekszik helyes döntéseket hozni úgy, hogy közben azért ne érezze szarul magát és félresiklik.

A kedvenc kedvenc jelenetem az egész sagában az mikor a ROTS-ban bámul ki tanácsteremből, Padméval mintha összekapcsolódnának és meghozza a döntést, hogy nem hagyja Palpatint sorsára és Padmét sem. Nem a Jedik útját követi, hanem a sajátját. 

 

Kicsit már bánom, hogy nem Palpira szavaztam. Így kezd egy kicsit uncsi lenni, mint az F1, vagy a választások, teljesen passzívba tesz. Szpasszíba. 

 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Obi-Wan megverte gyakorlatozás közben, a Mustafaron, az ismeretlen holdon, de még akkor is fölé kerekedett, amikor hagyta, hogy halálra sújtsa. Szóval adja magát, hogy az ifjú Darth itt is alulmarad egykori mesterével szemben. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.