Ugrás a kommentre

2x05 - Realization


Ajánlott hozzászólás

5. rész - Realization / Felismerés

 

empire205.jpg

 

Írta: 

Rendezte: 

 

Helyszín: 

 

Szereplők:

 

Történet

Barriss, immár inkvizítorként a Negyedik Nővér társaságában egy Jedire vadásznak egy gyéren lakott bolygón. A nőnek rá kell jönnie a küldetés alatt, hogy a Birodalom nem azt kínálja, amit ígértek neki.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 2x05 - Realization

Az előző rész után sejtettem, hogy egyfajta megváltás történet lesz ez, de ami itt volt az minden várakozásom felülmúlta! 

A lakosok kiirtása mellbevágó volt, mint ahogy Barriss tette a végén. Későbbre vártam volna az eszmélését. 

 

Arra is választ kaptunk végül, hogy Barriss ugyan elégedetlen volt a renddel, de nem hidegvérű gyilkos. Pedig anno annak tűnt, de itt talán már ő is megértette, hogy nagyot hibázott.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, elég ütős és váratlan volt amikor Lyn ellen fordult. Durva, hogy Lyn ezt túlélte, de hát Maul óta tudjuk hogy az esés nem probléma a SWban. :D Elég hamar világossá vált Barris számára, hogy mennyire romlott a Birodalom, kíváncsi leszek, hova fut ki majd ez az egész. Túl sok jóra nem számítok Barris szempontjából. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó, hogy a Negyedik Nővér kapott egy kis jellemet, mert az Obi-Wan Kenobiban csak díszletelem volt. Kevés szöveg, óne akció, lényegében csak követte a Főinkvizítort, szóval akár a pincsije is lehetett volna. Itt azért már látható, hogy egy szadista állat, akit igazán levághatnának. Bár erre kevés az esély, ha csak a folytatás nem az OWK után játszódik. Ami persze számomra még nem kizárható.

 

Barriss karaktere kicsit fura. Az már a TCW-ben is lejött, hogy hisz a Jedi lovagok céljában, vagyis a béke fenntartásában, a jók védelmezésében. Emiatt hasonult meg magával, hiszen a Jedi tábornokok a klón háborúkban ennek szöges ellentétét képviselték. Ez ellen akart fellépni, csak finoman szólva sem jó módszerrel. Az elképzelései helyesk voltak, a tettei nem. Ami viszont nekem itt fura, hogy mintha kis kilengések ellenére sokkal messzebb állna a Sötét Oldaltól, mint amilyen közel sodródott hozzá a TCW 5x20 The Wrong Jediban. Ott azért már túlvolt számos gyilkosságon, a legjobb barátja bemártásán és azon, hogy miközben Anakinnal párbajozik a Jedi Templomban, kijelenti, hogy a vörös penge illik hozzá (mivel ezek kivéreztetett kyber kristályokkal üzemelnek, lényegében azt mondta, hogy neki tetszik a Sötét Oldal).

Persze már rég tudjuk, hogy a Sötét Oldal nem örökre szóló béklyó, ahogy a Jedi dogmák azt próbálták az ifjoncok fejébe vésni és ezzel elriasztani őket tőle, hanem inkább egy kábszer, amiről időben könnyebben, sok idő elteltével nehezebben, de le lehet jönni. Illetve, ha egyszer-kétszer megkísért, még nem állsz a szolgálatába, és Barriss még messze volt attól, hogy behódoljon neki.

Mégis, az elmúlt két részben mintha sokkal kevésbé lenne gonosz, mint a TCW-ben. Ott azért mégis csak a sajátjait ölte meg, elárulta a barátját, itt meg vadidegeneket védelmez. Mintha a börtönben a sötétség elszállt volna belőle. Még Dante halála is tekinthető önvédelemnek, hiszen a fickó le akarta vágni őt. Persze nem azt mondom, hogy ez rossz lenne, csak kicsit hirtelen váltás ahhoz képest, hogy miket tett legutóbb.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na ez az a rész ahol én biztosan azt húztam volna meg, hogy Luminara kerül képbe és esetleg megöli a gonoszabbik nővér és így kerül a Főinkvizítorhoz, hogy később csalinak használja.

Hihető volt random jedivel is Barriss visszatérése, de úgy nagyon ütött volna és egy klassz hidat kaptunk volna a Rebels-szel.

A gonoszabbik nővér ugye ugyanaz, aki az "egymondatos-nővér" volt a Kenobiban?

Sajnáltam ott amúgy, hogy ilyen csekélyke szerep jutott neki és az Ötödik fívérnek a számomra kissé sótlan Reva ellenében, mert őt rejtélyesebbnek kicsit félelmetesebbnek, misztikusabbnak tartottam.

Szóval működött Barriss visszafordulása, talán azért is, mert az bevallom máig nem igazán működött, hogy Ő radikalizálódik és terrorista lesz és, hogy így bemártsa Ahsokát.

Talán ott kellett volna egy random jedi, helyette, mert ha emlékszünk a geonizis-i történetszálra, ott lejön azért, hogy Ő a nagybetűs padawan.

Még a sziklafalba is téglalapot vágott, olyan kis szögletes kimért a kislány. szóval nekem rendben van, hogy Ő nem marad inkvizítor, valahol a lelke mélyén nem férhet ez bele neki.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Mintha a börtönben a sötétség elszállt volna belőle

Pontosan. És tudod miért? Mert szerintem a Jedikre ennyire rossz hatással volt a háború. Ez volt Palpatine igazi csapdája. A Jedik filozófiájával valóban a béke őr, a tárgyaló, a diplomatikus, de határozott és önmagát megvédeni képes Erő használó az összeegyeztethető, nem pedig egy ellenséget eltiporni vágyó, gyilkoló, romboló Erő használó. 

 

A Jedikre épp úgy különféle módon hatott a háború, ahogy a klónokra a Jedik. Valakiből pl Anakin a legjobbat hozta ki mert eleve volt benne egy jó adag sötétség és harci kedv. Valaki nem találta a helyét, mert a könyvtárban szeretett volna kutakodni, és ehelyett kiküldték a csatamezőre. Valaki túl korán került bevonásra a harcokba, még friss lovagként, full magabiztossággal, ami aztán vissza is ütött. Valaki meg teljesen meghasonult, szembe fordult a renddel, vagy épp a klónokkal (Krell vagy Barriss).

Ahogy Yoda is mondta, a sötétség leple rájuk borult és a Jedik sorsát a háború meg is pecsételte szépen. 

 

Barriss látását szerintem az billentette helyre, hogy eltávolodott a csatamezőktől. Hogy volt lehetősége meditálni a börtöncellájában és végiggondolhatta mi ment félre. Szerintem ez a rész is megmutatta, hogy Barrissben jó adag sötétség volt, de normál körülmények között ezt képes volt és képes lett volna kontroll alatt tartani. De a háború belőle is a legrosszabbat hozta ki. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Na ez az a rész ahol én biztosan azt húztam volna meg, hogy Luminara kerül képbe és esetleg megöli a gonoszabbik nővér és így kerül a Főinkvizítorhoz, hogy később csalinak használja.

Hihető volt random jedivel is Barriss visszatérése, de úgy nagyon ütött volna és egy klassz hidat kaptunk volna a Rebels-szel.

No igen, de nem ez volt a cél. ;) 

 

4 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

bevallom máig nem igazán működött, hogy Ő radikalizálódik és terrorista lesz és, hogy így bemártsa Ahsokát.

Talán ott kellett volna egy random jedi, helyette,

Anakin is hirtelen lett gonosz. Ott is más kellett volna helyette, mondjuk General Grievous. :D Itt látszott, hogy Barriss csak egy eltévelyedett lovag és nem gonosz.

 

@Donát :clap:

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért szerintem Barriss eltévelyedéséhez elég jó alapot adott, amikor egy nyüves gyár felrobbantásáért majdnem fel kellett áldozniuk az életüket Ahsokával (nem hitték, hogy túlélik), majd ki tudja, mennyi időre a törmelék alatt maradtak élve eltemetve és kis híján megfulladtak. Szóval pár óra lezajlása alatt kétszer kellett elkönyvelnie, hogy meg fog halni. Ja, és ha ez nem volna elég traumatikus élmény egy ifjú nőnek, hát pár nappal később megint megpróbálták megölni, ezúttal a saját bajtársai, a klónok, akikről aztán kiderült, hogy egy idegen lény befolyása alatt állnak, és a fene sem tudja, kiben bízhatnak. Végül a geonosisi kukacok őt is megszállátk. Szóval pár nap alatt háromszor került veszélyesen közel a halálhoz, miközben egy horror show-ban is főszerepet vállalt.

Ezek után azért én is úgy érezném, hogy a Jedi Renddel valami nem kerek. Szerintem egy átlagos padawannak a háború előtt nem volt feladata, hogy gyárakat robbantsanak magukra és szörnyek szállják meg a testüket. És ez csak pár "átlagos nap" abból, amit Barriss életéből láttunk a háború alatt. Ki tudja, mit élt még meg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem ez nem az alap volt, hanem az út ami rávitte. Elvégre a többi padawannak is valószínűleg hasonlókat kellett kiállni a háború alatt, mégsem "kattantak" meg tömegesen. Az alap benne volt Barissban, ahogy Anakinban is, de ha nem lett volna háború lehet egyik sem sodródik át a Sötét oldalra sosem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

És, ha Barriss teljesen más élményeket él meg a háborúban, akkor ugyanúgy lehet, hogy nem sodródik a Sötét Oldal felé. Nevezhetjük alapnak, útnak, kezdő lépésnek, rossz irányba terelő útjelző táblának, akárminek. A lényeg, hogy Barriss életútjának ismert szakaszaiban ezek voltak a legelső momentumok, amikre gondolhatunk úgy, hogy rossz hatással voltak Barriss-re.

Amúgy szerintem a sötétség mindenkiben benne van, senki sem születik jóságos angyalkának. Szóval mindenkiben megvannak az alapok a Sötét és a Világos oldalra is, ugyanúgy Yodában és Ahsokában, mint Anakinban és Dookuban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Jediség arról is szól amit Luke mondott a TROS-ban. Szembenézni a saját félelmekkel, ami a sötét oldal kapuja is egyben. Barriss habár eltévelyedett, de magától helyre tudta hozni ezt a hibáját és ez becsülendő. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész durva volt azért. Barriss egyfajta eltorzult padawanként ment küldetésre a 4. nővérrel. Párhuzamként elképzeltem mekkora kontraszt van aközött mikor két Jedi ment küldetésre

és aközött mikor két inkvizítor. Szóval mikor a 4. nővér elkezdett papolni a lakosságnak hogy a Jedik rosszak és ölnek, akkor csak rám tört volna a nevetés ha esetleg a Jedik idejében(ami nem volt rég)

jött ide két Jedi.  Ja és a kedvencem az volt hogy mi védelmezünk titeket a Jeditől. Kisanyám mondj már egyetlen esetet az elmúlt 1000 évből mikor a Jedik lemészároltak egy egész falut.

Annyira megvédted őket hogy egyetlen ember sem maradt élve. Az ilyen engem nagyon fel szokott bosszantani mert annyira normálatlan. Néha megkérdezném tőle hogy ezt komolyan elhiszed hogy te vagy

a védelmező? Hát nem látod hogy tőled rettegnek? Úgy látszik a Sötét Oldal hülyévé is tesz egyeseket.

Hálistennek nem Barrisst. Nagyon tetszett hogy ez a gyomorforgató tett, meg  a Jedi mindenáron való megölése kiborította nála a bilit. Kedves Anakin Skywalker neked is így kellett volna tenni a Templomban. Visszatáncolni, látva mennyire nem helyes ez.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ahogy a Negyedik Nővér lemészárolta annak a településnek a lakosait, az valami brutális volt, még akkor is, ha az egyértelmű részleteket nyilván nem mutatták. Ez egy animációs sorozatban így is mellbevágó, utoljára talán a Bad Batch elején éreztem hasonlót. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.