Dzséjt Hozzászólás ideje: December 7. Hozzászólás ideje: December 7. 54 perccel korábban, Wilde írta: Mi van, ha a kincs az eredeti uticéljuk lett volna, aztán történt egy kis felfordulás a hajón és kényszerleszállást hajtottak végre az At Attinen a kalózok. Az azért elég nagy mázli lenne, ha egy kincses hely felé tartottak volna, ám ehelyett lezuhantak egy legendabeli kincses helyen. Bár, mivel meghaltak, így inkább elég nagy pech. Szerintem valószínűbb, hogy egy kalózbázisról jöttek, és az At Attin volt a célpont, ahová aztán leszálltak és hajba kaptak, vagy hajba kaptak és lezuhantak. Mert is kérdés, hogy a hajó tényleg kényszert szállt-e, ugyanis felszállás közben látni, hogy a leszálló talpak kint vannak. Persze ettől még lehetett fejjel lefelé elegáns zuhanás, ugyanakkor nem kizárt, hogy a hajó alapból rendesen szállt le, csak mondjuk egy földcsuszamlás miatt zuttyant át a tetejére az évtizedek vagy századok során. Hiszen azért annyira nincs rossz állapotban az Onyx Cinder. Oké, rozoga taliga, mert rengeteg évet tölthetett a föld alatt fejjel lefelé, ugyanakkor még ezzel együtt is jobb állapotban van, mint sok más a hasára kényszert szállt hajó. Mondjuk azért a készítők egy kicsit következetlenek is voltak ezen a téren. Bár az Onyx Cinder a felszállásig a feje tetején állt, a kabinban, ahol Wim és Neel trécselnek, minden a helyén van, köztük a csontvázak is, amiknek szerintem az átfordulás idején ripityára kellett volna törniük, nem pedig békésen ott maradni a falon és a padlón. Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: December 7. Hozzászólás ideje: December 7. 3 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Az azért elég nagy mázli lenne, ha egy kincses hely felé tartottak volna, ám ehelyett lezuhantak egy legendabeli kincses helyen. Igen, ez tényleg elég valószínűtlen egybeesés lenne, de én arra gondoltam, hogy az At Attinon eleve nincs kincs ebben a szecenárióban. Hanem az csak úgy ráragadt, mint egy legendabeli helyre. Ha tényleg a HR idejéből van az At Attinen lévő társadalom titka, akkor itt, ha a kalózok a kincs miatt még az előtt mentek volna az At Attinra, hogy ott létrejött volna ez a kolónia a "Nagy Feladattal", meg bármivel (ez esetben még régebbi a hajó, mint gondolnánk), akkor nekem az is egy fura egybeesés, hogy a HR-es időkben pont ide tervezték ezt a kolóniát. Kézenfekvő lehetne az is, hogy a kincs legendája az után terjedt el, hogy az At Attin elzáródott a külvilágtól 100+ évvel ezelőtt és a kalózok amiatt akartak ide jönni, mert időkőzben hallottak a kincsről, de összekaptak és lezuhantak, vagy valami történt velük. Viszont az itteni beszélgetések arról győztek meg, hogy a hajónak azelőtt kellett ide lezuhannia, hogy a kolónia megépült, tehát nem a közelmúltban, ezért is nem tudnak arról, hogy lenne itt egy hajó a helyiek, főleg, hogy akkor nyilván már szétkapták volna a droidok, nehogy valaki így véletlenül rátaláljon és elkösse, mint azt a gyerekek meg is tették. Szóval, ha előbb volt a kolónia, utána a kincs és azért jöttek ide a kalózok, akkor hogy zuhantak le észrevétlenül? Ha meg előbb volt a kincs, aztán épült ide a HR-es kolónia, akkor azt tudnám még esetleg elképzelni, hogy itt felszámoltak valami Nihil lerakatot (ez lenne a kincs, amit a kalózok meg akartak szerezni) majd miután elhárult a veszély és biztosan uralták a bolygót később valami direktíva keretében létrehozták ezt a társadalmat. A hajóról amit meg írtál, lehet tényleg szabályosan tették le és akkor nem is kellett egy természetes földcsuszamlás, hanem amikor elkezdtek építkezni, komoly földmunkákba fogtak és ennek következtében voltak olyan erőhatások, amelyek megbillentették a hajót (már ha tényleg átbillent). Van egy elméletem a kalózok egymás közötti belviszályára is: az egyiknek a váltólázas bácsikája még a Borgo Primeon megadta az útvonalat az At Attinhoz a kincshez, ez felpotyázott az Onyx Cinderre, ott bújkált a hajón, megette a kapitány puffin lekvárját is, aztán kiderült a dolog és ott egymásnak estek, ezért voltak ott a csontvázak, pedig aki barátot talál, kincset talál... hát ők nem lettek barátok. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: December 7. Hozzászólás ideje: December 7. 26 perccel korábban, Wilde írta: Kézenfekvő lehetne az is, hogy a kincs legendája az után terjedt el, hogy az At Attin elzáródott a külvilágtól 100+ évvel ezelőtt és a kalózok amiatt akartak ide jönni, mert időkőzben hallottak a kincsről, de összekaptak és lezuhantak, vagy valami történt velük. Én erre tippelek, hogy ez történt. 400+ évvel ezelőtt létrejött a kolónia, talán még egy Jedi templom is volt itt ténylegesen. Aztán becsatlakoztak valamilyen szinten a Nagy Feladatba, majd valamikor a HR korszak és a jelen események között elzárkóztak a külvilágtól. Ennek valamikor szerintem jó pár száz évvel ezelőtt kellett megtörténnie, hogy tényleg legendabelivé váljon a világ. Oké, Luke Skywalker 30 év alatt mesebeli lény lett olyan háttérvilágokon, mint a Jakku, de azért a Galaxist keresztül-kasul bejáró, mindenfélét látó vagányok valószínűleg korántsem hitték annak, hát még a Magvilágok lakói. De azért egy egész bolygó nem tűnik el a legendák világában pár évtized alatt, még ha nem is lehet ki- és bejárkálni. Szóval szerintem valamikor a HR korszak korai szakaszában "veszhetett el" az At Attin. Talán a Nagy Hiperűr-katasztrófa miatt, vagy a Nihil konfliktus alatt. Aztán ebben a 400 éves intervallumban valamikor a mesebeli kincs reményében felkutatta az Onyx Cinder legénysége, és emiatt szépen kinyírták egymást. A hajó is elvolt itt egy tetemes ideig, végül rátalált négy gyerek. 33 perccel korábban, Wilde írta: Viszont az itteni beszélgetések arról győztek meg, hogy a hajónak azelőtt kellett ide lezuhannia, hogy a kolónia megépült, tehát nem a közelmúltban, ezért is nem tudnak arról, hogy lenne itt egy hajó a helyiek, főleg, hogy akkor nyilván már szétkapták volna a droidok, nehogy valaki így véletlenül rátaláljon és elkösse, mint azt a gyerekek meg is tették. Szerintem nyugodtan megépülhetett jóval korábban is. Eleve, szerintem egy ekkora várost már felesleges kolóniaként emlegetni. És pusztán a mérete és kiépítettsége azt sugallja, hogy ez a világ régóta lakott. Azért ez nem egy Niima helyőrség vagy Tosche, de szerintem még Mos Eisley-nél is jóval nagyobb. Ez a város akár több száz éve is itt állhat. Az, hogy a hajóról nem tudnak, rengeteg dolog indukálhatja. Az egyik, amit említettem, hogy lehet, nem lezuhant, hanem leszállt. Azt meg már elég sokszor láttuk, hogy akár érzékelőkkel, járőrökkel és ezer katonával telezsúfolt bázisok közvetlen közelében is le lehet szállni észrevétlenül akár fényes nappal is. Sőt lezuhanni is lehetséges észrevétlenül ilyen körülmények között. És, ha olyankor érkezett, amikor még volt űrhajó-forgalom, még könnyebb lehetett a dolga a legénységnek, akár repült, akár esett az Onyx. Másrészt, a város azért még most is elég messze van a hajótól. Amikor Wim letért az útról, elég sokat száguldott még, mire odaért. Wim apja sem valószínű, hogy végig gyalog ment, hisz láttuk, hogy van siklója. A maradék távot meg nem tudhajtuk, mennyi idő alatt tette meg. Lehet hogy az, amit Wim megtett "biciklivel" pár perc alatt, az az apjának több órába telt (mivel nyilván lassabban haladt a fiát keresve, és nagyobb területet kellett lefednie). Szóval, akárcsak 100 évvel korábban is a város határa még jóval messzebb lehetett az Onyx Cinder helyétől, mint most, amikor szintén nincs túl közel. Szóval simán lezuhanhatott/leszállhatott észrevétlenül. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: December 7. Szerző Hozzászólás ideje: December 7. (szerkesztve) 2024. 12. 06. - 0:05, Bence1997 írta: De amúgy nekem fura, hogy (ha a feltételezésünk igaznak bizonyul) a Nagy Feladatok közé egy ilyen disztópikus hely létrejötte is bekerül, Nekem semmi disztópikus nincs ebben a helyben. Láthatóan mindenki tök jól el éldegél, senki nem szenved. Max. az unalomtól. De ettől még ez nem lesz disztópia. A Disztópia az a THX-1138 világa, de ez nem. 5 órával ezelőtt, Wilde írta: Arra gondolnék, hogy ott történhetett az összezördülés, vagy a konfliktus oka, ami után az At Attinra mentek. Tehát a kalózok összekaptak valamin (mondjuk a kincsen, amit meg akartak szerezni, vagy valamin) és utána keveredtek az At Attinra. Az is lehet, hogy a kincset pont ők dugták oda, aztán kinyírták egymást. És miért? Mert ez egy teljesen rejtett világ. Ennél jobb rejtekhely nem is kell. Persze akkor még ott a kérdés, hogy a kalóz társadalomban miként vált legendává a bolygó. Az szerintem biztosra vehető, hogy a hajó jóval korábban zuhant le oda, mint ahogy a társadalmi program ott elindult. Szerkesztve: December 7. - Ody Mandrell Válasz
Darth Cupsy Hozzászólás ideje: December 8. Hozzászólás ideje: December 8. Már az is disztópikus, hogy 8-9 éves gyerekeket egy felmérő alapján besorolnak karrier utakba. Ez eléggé azt sugalmazza, hogy nem az a fontos mit szeretne az egyén, hanem, hogy miként szolgálhatja legjobban a rendszert. Az emlékek őre, illetve A Beavatott című filmben is mindenki boldogan éldegél, míg ki nem derül mi a geb*sz a lakóhelyükkel. Utóbbi szinopszisának egy részlete: "Beatrice Prior a disztopikus Chicagóban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, ezeknek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő a tagjai számára. Az év egy bizonyos napján a 16 éveseknek el kell dönteniük, hova akarnak tartozni: a Bátrakhoz, az Őszintékhez, az Önfeláldozókhoz, a Barátságosakhoz, vagy a Műveltekhez. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét" Elég hasonló, mint ami a felmérő után várhat a srácokra. SW mércével már maga az is, hogy be vannak "zárva" a bolygóra is disztópikus. "A disztópia valamilyen, a jelenleginél rosszabb világ/társadalom víziója." 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: December 8. Szerző Hozzászólás ideje: December 8. Tudom mi a disztópia, de nekem ez továbbra se az. Főleg az SW világában nem, ahol vannak ennél ezerszer rosszabb világok is. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: December 8. Hozzászólás ideje: December 8. Én sem érzem még At Attint disztópiának, legfeljebb van néhány halvány disztópikus eleme. Attól, hogy be vannak zárva, még nem lesz rosszabb a világ, mivel amúgy sem szokott egy bolygó lakosságának nagy része ide-oda kóricálni a Galaxisban, és még a Star Wars univerzumában sem lesz jobb egy világ lakosságának, ha szabadon jöhet-mehet bárki. Most komolyan, ha ezzel a rendszerrel megúszták a klón háborúk borzalmait, a Birodalom sanyargatását és a bármikor rájuk törő kalózok terrorizálását, cserébe nincs másmilyen komoly elnyomás, akkor ezen a bolygón rosszabb az élet, mint mondjuk Christophsison a klón háborúk idején, Felucian, amikor Hondo és kalózbandája ott vert tanyát, vagy az Alderaanon, amikor új csillag virradt az égen? És eddig komolyabb elnyomást (még) nem láttunk. Az életpálya sem tűnik egyelőre annyira szigorúnak, elvégre Fren anyja kérdezte, ki mi akar lenni. Ez már azt sugallja, hogy a rendszerben van annyi rugalmasság, hogy teret enged az ábrándozásnak. Egy igazi disztópiában nincs semmi helye az ábrándozásnak, mert mindenki csak az lehet, ami elrendeltetett neki, és ezt már kábé a születésüktől fogva tudják. Plusz erre a tesztre lehet előre készülni, tanulni, és amire fel lehet készülni, az ismert annyira, hogy tudd, milyen kérdésekre számíthatsz. Ha pedig tudod, milyen kérdésekre számíthatsz, akkor tudod befolyásolni. Vagyis megírhatod a tesztet úgy, hogy nagy valószínűséggel azt dobja ki, ami lenni akarsz. Vagy éppen nem akarsz, mert mint tudjuk, ezen a teszten meg lehet bukni. Ez a rendszer szerintem semmivel sem rosszabb, mint az, hogy vannak olyan világok, például a Chandrila, ahol a tradícióknak hála már azt eldönthetik helyetted gyerekkorodban, kivel kell leélnek az életedet, és össze is kell házasodnod vele már gyerekként, ha úgy rendelkeznek. Persze a chandrilai szokások elől ki lehet térni, de az eddigiek alapján azért azt nem mindenki nézi jó szemmel, plusz nem tudjuk, hogy ez az At Attin teszt mennyire merev és végleges. Például, mi van, ha megbuksz? Agyonlőnek, mivel nem lehetsz hasznára a társadalomnak? Na, az disztópia lenne a javából. Vagy csak alsóbbrendű állampolgárrá válsz? Az is disztópikus elem, de már sokkal enyhébb. Vagy egyszerűen sima melós leszel egy gyárban, nem igazgató egy cégnél? Az mindennapos, és általában így működik. Aki nem tanul, ritkán lesz CEO. 1 2 Válasz
csoli1138 Hozzászólás ideje: December 8. Hozzászólás ideje: December 8. 18 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Disztópia az a THX-1138 világa, de ez nem. Igen?! Ki szólított? Jaj bocs, félrehallottam.. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: December 11. Szerző Hozzászólás ideje: December 11. Nem túl jó a kép, de ez nem egy grindalid (Proxima faja a Solóból)? Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 19:08 Szerző Hozzászólás ideje: Kedd 19:08 2 perccel korábban, Dzséjt írta: Vajon hogyan alakult volna Wimék sorsa, ha Vane-t már itt lelövik? Egyelőre vajmi kevés hatást gyakorolt Vane a gyerekek sorsára. Így azt mondom, ezen a ponton tök mindegy lenne az is, ha már nem élne. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Kedd 19:18 Hozzászólás ideje: Kedd 19:18 Igen, valószínűleg egyszerűen picit máshogy alakultak volna az események (nem zajlik le a párbeszéd Vain és a másik kalóz között), de semmi jelentős eltérés nem lett volna. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 19:29 Szerző Hozzászólás ideje: Kedd 19:29 Eddig...később viszont még kaphat nagyobb szerepet. Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: Kedd 20:11 Hozzászólás ideje: Kedd 20:11 Nekem Vane eléggé mellékszereplőnek tűnik abban a bandában, inkább Brutus a főkolompos Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 20:16 Szerző Hozzászólás ideje: Kedd 20:16 Egyelőre összekötőelemnek tűnik, de ki tudja mi lesz belőle. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Kedd 20:44 Hozzászólás ideje: Kedd 20:44 Hát igen, bármivé kinőheti magát, akár még Brutus jobbkeze vagy utódja is lehet (megvan hozzá a gerinctelensége, és a mandi alapján csótányokhoz méltóan nehéz kinyírni). Ha csak azt vesszük, hogy Bo-Katant anno egy névtelen, egyepizódosnak tűnő mandiként ismertük meg, aztán mi lett belőle. 2 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.