Jump to content

Könyv: The Secret History Of Star Wars


Trantor

Recommended Posts

A kedves fórumozók figyelmét szeretném felhívni egy kiváló könyvre. 2007. tavaszán akadtam rá e műre, melyet egy amerikai, operatőrként dolgozó amatőr író szerzett. Már azóta szólni akartam nektek erről a könyvről, de valahogy mindig közbejött valami. Ha jól emlékszem, az imdb fórumán ajánlotta valaki nekem annak idején, na de ez most nem is lényeges.

 

A “The Secret History Of Star Wars”-ról van szó, a szerzője pedig Michael Kaminski. Ez a rajongói könyv egy mintegy két évnyi lelkes kutatómunka eredménye, és főleg az eredeti trilógiával foglalkozik, de tekintélyes helyet kap benne az előzmény trilógia is.

 

Rajongók számára ez egy abszolút kötelező darab. Nekem kb. 2 napig tartott elolvasni, egyszerűen nem tudtam letenni. OT fanatikus lévén, tátott szájjal, nyálcsorgatva olvastam a hihetetlenül megvilágosító sorokat. A könyv egyébként hatalmas népszerűségnek örvend angol ajkú országokban, kultikus szinten mozog.

 

Ez a hozzászólás egy kicsit hosszú lesz, de nyugodtan olvassátok végig, nem fogjátok megbánni. Viszont készüljetek fel, mert sok minden, amit a Star Wars-szal kapcsolatban eddig tudtatok vagy tudni véltetek, le lesz rombolva...

 

Kezdetben csak e-book formájában volt hozzáférhető (én is így olvastam, persze kinyomtattam a pdf-et, mert rettentő hosszú), de mivel óriási sikert aratott online, ezért a szerző úgy döntött kereskedelmi forgalomba hozza. Ha jól tudom Magyarországon nem jelent még meg, ezért sajnos csak angolul hozzáférhető. Az erős középfokú tudás az abszolút minimum a könyv élvezetes elolvasásához.

 

A könyv lényege, hogy sebészi részletekbe menően leírja az eredeti trilógia létrejöttét, méghozzá 1973-tól, az első sor papírra vetésétől kezdve (de nagyszerűen Lucas életrajzával kezdi, egészen a gyermekkorától). Végigmegy az egyes forgatókönyv változatakon, a sztori és a szereplők kialakulásán. Leírja hogyan és honnan lopkodta össze Lucas az ötleteket a történetéhez, kielemzi hogy az ep4 létrejötte és sikere mennyire egy csapatmunka eredménye volt.

 

Kiviláglik, hogy Lucas mennyit szerencsétlenkedett az írással, hogy mennyire béna ötletei voltak akkor is, amiket képtelen volt egységessé alkotni. Egyérteművé válik, hogy Lucas pocsék író. Nem is író. Hiszen utál írni, ezt ő maga mondta nem is egyszer.

 

Az ep4 létrejöttébben és végső formájában óriási szerepe volt a következő embereknek: mindenekelőtt Lucas akkori felesége, Marcia Lucas (a film egyik későbbi vágója), a fantasztikus ötleteivel és tanácsaival, és Gary Kurtz, a film producere; Lucas barátai: Coppola; Willard Huyck és Gloria Katz (a Végzet temploma későbbi írói), Spielberg, Brian De Palma, és még sokan mások. Lucas folyton elvitte hozzájuk a forgatókönyv aktuális változatát és ők ellátták tanácsokkal. Igen, Lucast akkoriban nem idióta igen-emberek (Rick McCallum), hanem igazi, filmes barátok vették körül, akikre akkor még hallgatott is.

 

A könyv megnevezi az ep4 (amire az egész kik*rt star wars saga épült) két legfőbb forrását: a “The Hidden Fortress” című Kurosawa film (amely önmaga is egy Japán népmesén alapszik) 1958-ból (a hasonlóságok hihetetlenek), és a Lensmen című könyvsorozat, melyet E.E. Smith írt.

 

A mű alapos kutatómunka eredménye, remek érvelés található benne minden témára, amit az író felhoz. Egyszerűen nem lehet belekötni. Korabeli interjú kivonatok vannak benne, csupa olyasmi fiúk és lányok, amikhez nekünk kis magyar senkiknek nincs hozzáférésünk. Ez a könyv lényege, hogy kő kemény tényeket használ fel, és ezáltal tényeket állít fel. Megszólal Mark Hamill, Irvin Kershner, Gary Kurtz, és persze maga Lucas.

 

Az író kontrasztba állítja Lucas akkori és mostani nyilatkozatait. Az eltérések elképesztőek. Az író megtámadhatatlanul bebizonyítja, hogy nem volt semmiféle előzmény trilógia terv, semmiféle “ep4-a new hope” felirat (na jó, ezt mindenki tudja), de legfőképpen: Darth Vader k*rvára nem volt Luke apja, még az ep4 moziba kerülése után sem! Így van, Darth Vader és Anakin Skywalker két teljesen különálló karakter volt, semmiféle közük nem volt egymáshoz. Ezt a szerző a forgatókönyvek részletes megvizsgálásával és korabeli nyilatkozatokkal egyértelműen bebizonyítja. Elképesztő, de az író szinte hónapra pontosan belövi, hogy Lucasban mikor foganhatott meg a fantasztikus ötlet: Vader és Anakin Skywalker egyesítsése egy szereplővé. 1978 márciusa. (Az ep5 első scriptjében (amelynek címe akkor még Star Wars II. volt) egyébként megjelenik Luke apjának szelleme (Anakin Skywalker szelleme) a Dagobán és tanítja Luke-ot.) :lol:

 

Folytassam? Leila (én így írom) sem volt ám Luke huga, egészen az ep5 moziba kerülése utánig sem! Az ep5 elkészültében és végső formájában pedig óriási keze volt Irvin Kershnernek és Gary Kurtznek. Nem gyenge összetűzések voltak köztük és Lucas közt. Annyit mondhatok kedves barátaim, áldhatjuk az eget hogy nem Lucas rendezte azt az epizódot.

 

Még pár dolog: eredileg végtelen számú epizód lett volna. Az ep4 hatalmas sikere után Lucas úgy gondolta, hogy pár évente készültek volna a filmek, melyek egy univerzumban játszódtak volna, mindig Luke Skywalker körül, de a kalandjai nem lettek volna összefüggőek. Mint a Flash Gordon sorozat a 30-as években. Mark Hamill még nyilatkozott is, hogy majd öregemberként isLuke-t fog játszani, annyi rész lesz. Ez az egész megváltozott, amikor Lucas zseniálisan egyesítette Vadert és Anakain Skywalkert, mert innentől kezdve lett a dolog nagy, komoly és epikus. A Darth sem cím volt, hanem egyszerű keresztnév, Vader keresztneve. Nem véletlenül hívja Obi őt az ep4-ben Darth-nak. Meg Lucas töketlen “mindig csak két sith lord van” ötlete is baromság, eredetileg nem így volt.

 

Végezetül, csak hogy lássátok Lucas mennyire nem volt alkalmas már az előzmény trilógia elkészítésére, a könyvből kiderül hogy ugyan mennyi változtatáson esett át még az ep3 is, egészen a premierig. Készen volt ugyanis a végső vágás, és Lucas azt megtekintve nem volt elégedettt Anakin átállásának okával, ezért megint átírta a sztorit és új jeleneteket kellett felvenni. Lucas 15 évet ült a sztorin, de egészen 2005-ig még ő sem tudta, nem dolgozta ki, hogy pontosan miért is állt át Anakin.

 

Rengeteg dolog lenne még, de sajnos már nincs időm, meg erre van a könyv, olvassátok el.

 

Azért írtam ezt a cikket, mert szeretném ha a magyar közönség is megismerné az igazi sztorit a Star Wars mögött, és megismerné Lucas igazi természetét, hozzáállását. A könyv valódi kincs, ugyanis megörökíti a filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásának igaz történetét. Ha ez az arc nem áll neki és időt fáradtságot nem spórolva nem írja meg ezt a művet, az igazság talán örökre elvész, és mindenki azt majmolja amit öregúr Lucas a szájába ad, megmásítva a történelmet.

 

A könyv megrendelhető külföldről, de talán még az eredeti e-book pdf is fellelhető egy google kereséssel.

 

Na várjatok, hogy lássátok milyen rendes vagyok, találtam egy linket:

 

http://www.drbeat.li/album/B%C3%BCcher/The...f_Star_Wars.pdf

 

Olvassátok el a könyvet, meg fog változni Lucasról a világképetek. Mind pozitív, mind negatív irányban.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Izgalmasan hangzik, de izgalmasan hangzott volna anélkül a jónéhány káromkodás nélkül is, amit tök fölöslegesen beleépítettél. Továbbá az, hogy Lucas a végsőkig javítgatott az EpIII-on számomra nem azt sugallja, mennyire alkalmatlan volt (hogy lehetett volna alkalmatlan, mikor 3 remekbe szabott művet készített? :lol: ), hanem hogy mennyire hitelesen akarta átadni Anakin átállását a nézők számára.

Link to comment
Share on other sites

Valóban érdekesnek tűnik így első olvasatra. Mivel szeretem a SW-t, így érdekelnek a születés körülményei, bár az angol tudásom elég gyenge középszint csak. És jó hosszú, szóval nem ma lesz, mikor neki tudok kezdeni, befejezni meg jóval később. De majd észben tartom.

Link to comment
Share on other sites

Jajj, mintha attól lenne valaki jó iró, hogy a történet rögtön egy az egyben jelenik meg a fejében és senki és semmi nem inspirálja. Ez igy nagyon blődlinek hangzik pláne olyasvalakinek aki esetleg már maga is foglalkozott irással.

 

Az pedig hogy Lucas mikből emelt messze van a titoktól: a Hidden Fortress DVD audiokommentátoraként például ő maga meséli el mely elemek és miként hatottak rá SW irás ügyében.

 

Szenzációhajhászáson kivül más is akad benne?

Link to comment
Share on other sites

Ezeket mind tudtuk, persze nem ilyen felfújt és nevetséges módon előadva. Ahogy Bomarr is írja ez egy szenzációhajhász írás lehet, semmi több. Elég leemelni a polcról pl. a Cinema könyvtár kötetét, ahol remekül le van írva mennyit bajlódott Lucas anno ezzel az egésszel. Azt hiszed mi ezt nem tudtuk? Sokan segítettek neki, akiknek aztán pénzt is juttatott a siker után. Az EPV alatt meg azért ment a háború, mert Kershner túl pazarlóan bánt Lucas pénzével, és nem a történet miatt. Szóval köszi az ajánlást de engem nem tud érdekelni ez az 'alapmű'.

 

Egyébként pedig tartózkodj a csúnya szavak használatától ha megkérhetlek. Vagy ha nem megy, legalább csillagozd ki őket. Köszi.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Olyan nagy titkok nincsennek ebben. Viszont szerintem Ody majd átrámolja az SW könyvek közé és talán csillagozás se ártana a csúnya szavakba.

Nem rakom át mert az swsagaról van szó végül is, és a hozzászólások is arról fognak szólni majd. Várom mikor jön meg Dzséjt. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nem rakom át mert az swsagaról van szó végül is, és a hozzászólások is arról fognak szólni majd. Várom mikor jön meg Dzséjt. :lol:

Tárhellyel egészen pontosan hogy állunk? :) Ha egyszer Dzséjt elkezd reagálni egy ilyenre.... :D

Rosszabb mint egy nő. :P

Link to comment
Share on other sites

Egyébként tök jó, hogy olyan infók tünnek fel itt nagy szenzációként meg valami ködös kutatómunka eredményeként, amiket maga a Lucasfilm tudatott a külvilággal több izben. Jó példa erre Anakin áttérése, amelynek alternativ változatáról több kép is közismert és a megvalósulása pontosan levan irva az ep.3 making of könyvében. Tényleg röhej hogy egy ""rajongó"" azzal csessze át rajongótársait, hogy a már ismert információkat összegyüjtve nagy leleplezést tart.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként tök jó, hogy olyan infók tünnek fel itt nagy szenzációként meg valami ködös kutatómunka eredményeként, amiket maga a Lucasfilm tudatott a külvilággal több izben. Jó példa erre Anakin áttérése, amelynek alternativ változatáról több kép is közismert és a megvalósulása pontosan levan irva az ep.3 making of könyvében. Tényleg röhej hogy egy ""rajongó"" azzal csessze át rajongótársait, hogy a már ismert információkat összegyüjtve nagy leleplezést tart.

Lehet, hogy ezek a dolgok Trantornak újdonságként szolgáltak. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Azért gondolom ennél több infó van a könyvben és tényleg nem mindenki üti-vágja az SW elkészülésének történetét. Nekem ezek a lenti kiemelt dolgok kilencven százalékban ismertek voltak. Más lehet, hogy most olvass róluk először, főleg friss rajongók. Nekik érdekes lehet még. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Azért gondolom ennél több infó van a könyvben és tényleg nem mindenki üti-vágja az SW elkészülésének történetét. Nekem ezek a lenti kiemelt dolgok kilencven százalékban ismertek voltak. Más lehet, hogy most olvass róluk először, főleg friss rajongók. Nekik érdekes lehet még. :lol:

Igen csak közben mondjuk ott van a making of ep.4 könyv ami olyan vastag, hogy kisebb súlyzozásra is alkalmas és olyan alapos, hogy nagyjából percre pontosan leirja a film elkészültét, miközben tele van pakolva olyan rajzokkal és fotókkal amik csak itt lettek publikálva. Ha valaki tényleg tájékozodni akar akkor már tegye ilyen tényleg igényes munkából, ahol tényleg a kulisszák mögül mesélnek, és ne egy ilyen "rajongói" tematikus könyvből amiben az egyébként már közismert de legalábbis publikált infók azzal a konkluzióval vannak összegyüjtve hogy hülye a Lucas. Kivéve persze ha valakinek az a vágya hogy ezt halja, mert akkor ez a könyv neki készült.

Link to comment
Share on other sites

Leírja hogyan és honnan lopkodta össze Lucas az ötleteket a történetéhez

 

Hm, szóval alapjában véve ebben van egy krimi vonal is? Alig várom, hogy arról olvassak, miként somfordál be a 15 éves Lucas a Ben Hur forgatásának helyszínére, és kezd el díszleteket és kukába dobott screenplayeket gyűjtögetni. :P

 

Kiviláglik, hogy Lucas mennyit szerencsétlenkedett az írással, hogy mennyire béna ötletei voltak akkor is

 

Akkor is? És még mikor? Ugye nem azzal akarod folytatni, hogy az EpI-II-III idején? Amúgy, ha már itt tartunk, az egész Star Wars megteremtése egy NAAAGY béna ötlet volt, nem is értem, hogy juthatott ilyen blődség az eszébe. :P

 

amikhez nekünk kis magyar senkiknek nincs hozzáférésünk

 

Örülök, hogy a nevemben is nyilatkozol, de én azért nem tartom magam senkinek, köszi. Ja, amúgy nem állsz rokonságban a szerzővel? Gondoltam esetleg a szenzációhajhászat öröklődő...

 

hogy nem volt semmiféle előzmény trilógia terv, semmiféle “ep4-a new hope” felirat

 

Gondolom felvázolja a 9 részes Star Wars történetét is... nagy újdonság :lol: Hogy nem volt EpIV felirat az első rész elején, amikor Lucas azon cidrizett, hogy lesz-e egyáltalán valaki, aki megnézi a filmjét... hát ez sokkoló :)

 

 

Leila (én így írom)

 

És a többiek? Várjuk Hamm, Lukre, és Oki-wan kalandjait is...! :D

 

 

áldhatjuk az eget hogy nem Lucas rendezte azt az epizódot.

 

Jah. Áldhatjuk. De nem azért, mert Lucas sz*rt rendezett volna, hanem mert aggódom a tér-idő kontinuumunkért. Ha megszűnne az univerzumunk, bajos lenne az swsagát üzemeltetni...

 

Meg Lucas töketlen “mindig csak két sith lord van” ötlete is baromság, eredetileg nem így volt.

 

Eredetileg a Heliocentrikus világkép sem így volt, mert Geocentrikus volt helyette. Akkor most lincseljük meg Kopernikuszt? Mondom én, közeledünk az EpI-II-III fikázásához, még pár sor...

 

 

Végezetül, csak hogy lássátok Lucas mennyire nem volt alkalmas már az előzmény trilógia elkészítésére, a könyvből kiderül hogy ugyan mennyi változtatáson esett át még az ep3 is, egészen a premierig

 

Tádámm... helyben vagyunk... teszek neked egy szívességet, és mielőtt a világ összes rendezőjét alkalmatlannak nyilvánítod, elárulom, hogy a világ összes filmje így készül. Az utolsó pillanatban is változtatnak rajta, hogy minél tökösebb legyen.

 

Ha pedig Lucast alkalmatlannak tartod az EpI-II-III rendezésére, javaslom, hogy nézd meg a filmeket. Csak az arcod állítsd megfelelő állásba, mert csattanós lesz a válasz.

 

Rengeteg dolog lenne még, de sajnos már nincs időm

 

Milyen káááár... :D

 

nyugodtan olvassátok végig, nem fogjátok megbánni. Viszont készüljetek fel, mert sok minden, amit a Star Wars-szal kapcsolatban eddig tudtatok vagy tudni véltetek, le lesz rombolva...

 

Én nem bántam meg. De csak mert rég nevettem ilyen jót :D Alig várom, hogy legközelebb a matekról szerzett tudásomat ingasd meg alapjaiban. Mindig is gyanús volt az a játékelmélet...! :|

Edited by Donát
Link to comment
Share on other sites

Csodálkozva olvastam a cikket, mert még számomra sem tudott túl sok újat mondani. (Már azon kívül, hogy Lucast szidni kell, bár másoktól, más okokból ez sem újdonság.) Az információk nem újak, és szerény személyem éppen ennek a fórumnak köszönheti nagy részüket. Ugyanis itt visszaolvasva az egyes topicokat tudtam meg nagyon sok dolgot.

Persze az sw.hu szintű oldalak sokkal szélesebb és kevésbé mélységi elemző látogatói körének bizonyára érdekesebb olvasmány lehet.

 

Huh! Donát, teljesen új megvilágításba hoztad a cikket. :lol: Innen nézve tök jó! :)

Edited by Gyoka Lamaro
Link to comment
Share on other sites

Mint mondtam, majd 400 oldal, és csak pár dolgot emeltem ki, amire 2 és fél évvel ezelőtti olvasás után emlékeztem.

 

Nem az a titok, hogy Lucas honnan szedte a ötleteket, ezeket mindenki tudta eddig is. Csupán azt próbáltam bemutatni, hogy a könyv igen részletekre terjedően mutatja be a trilógia létrejöttét és elkészültét, de a fő témája az, hogy Lucas megmásítani próbálja a mögötte lévő valós történéseket. Olyan dolgokkal van tele, amit ma Lucas és a Lucasfilm teljesen máshogy állít mint megtörtént.

 

Nem, ez nekem sem új már, de 2007-ben amikor olvastam, sok újdonság volt benne. Bevallom őszintén, én is kétkedéssel kezdtem neki, de aztán megnyert magának a könyv, mert logikus és szemléletes. Csupán tényeket közöl, és az összes forrását megnevezi.

 

Ha persze ti így álltok hozzá, akkor felejtsétek el. Egy kicsit nyitottabnak kellene lenni.

 

Persze ti ott Magyarországon természetesen mintent jobban tudtok, mint egy amerikai, aki ott született, ott nőt föl, átélte az egészet, és hozzáférése is van az erőforrásokhoz.

 

Szerintem előbb olvassátok el a könyvet, utána lehet hurrogni.

 

Ja és bocs a káromkodásokért az első hozzászólásban. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy Lucas elképzelései közül sok minden nem úgy volt, ahogy most a Saga kinéz, de szerintem most minden nagyon jól passzol a 6 filmben. Egyébként sokkal érdekesebb és jobb utólag kiatlálni dolgokat és hozzáigazítani eseményeket a már meglévőhöz. Végül is egy ilyen nagyszabású eposznál nem lehet mindent egyből kitalálni.

Link to comment
Share on other sites

Donát nevetségesek azok a válaszok amiket írtál. Neked (nektek) nem a könyvel van bajod (hogyan is lehetne, hiszen nem olvastad), hanem remekül kiragadtad a mondandómból a PT miatti Lucas iránti ellenszenvemet.

 

Nincs is ezzel semmi. Lucas és PT párti vagy. Én is istenítettem Lucast egészen 1999-ig, azután egyre kevésbé, aztán a könyv elolvasása volt az utolsó döfés. Tehát nagyon jól látod hogy rühellem a PT-t.

 

Teljesen félreértettétek, Lucast én is nagyszerű filmkészítőnek tartom, imádom őt az OT-ért, de utálom a PT miatt.

 

Talán rosszul fogalmaztam, nem kellet volna beleültetnem a PT iránti nemtetszésemet az eredeti postba.

 

Én nem akartam vitát nyitni itt erről, csak szerettem volna szólni nektek erről a könyvről. Akit érdekel, meg tud angolul, olvassa el, akit meg nem, feletse el.

Link to comment
Share on other sites

Miért érdekelne egy olyan ember könyvajánlása, aki utálja a Star Warst? :lol: Bocs, de ami neked tetszik és az új részek fikázására épül, az nekem tuti nem, úgyhogy itt le is zárhatjuk ezt a beszélgetést, mert kb. az itteni közönség 99%-nak nevében beszélek. Környékezd meg Phobost, ő vevő lesz rád :)

Link to comment
Share on other sites

Mi ez a hülyeség hogy utálom a SW-t? Most mondtam hogy a PT-t utálom, az OT-ért pedig oda vagyok.

 

Meg hogy az új részek fikázására épül? Ezt is honnan veszed? Simán nem igaz. Túl személyesre veszed ezt a dolgot.

 

Nekem már úgy sem hiszel, legalább olvasd el ezeket a vásárlói véleményeket, a PT-ről például egyetlen rossz szó sem esik benne.

 

http://www.amazon.com/Secret-History-Star-...nDateDescending

Link to comment
Share on other sites

Bocs, de aki ketté bontja a Hat részes Star warst, és kiszemel magának hármat, amit szeret, az egyrészről nem érti a filmeket, másrészről nem szereti a Star Warst. Legalább is nálam.

 

Továbbá ezt nem én mondtam kettőnk közül:

 

azután egyre kevésbé, aztán a könyv elolvasása volt az utolsó döfés.

 

Ezért írtam, hogy az előzmény trilógiát esetleg nem feltétlenül a legjobb színbe tünteti fel. De nekem nincs szükségem egy Lucast rágalmazó könyvre sem...

Link to comment
Share on other sites

Méghogy nem értem a filmeket. Na hagyjuk.

 

Te csak maradj meg ilyen csökött agyúnak és szeress szépen mindent amit Lucas eléd rak.

 

Én azért még szabad gondolkodó módjára eldöntöm, mi tetszik, és mi nem.

Edited by Trantor
Link to comment
Share on other sites

Nem értem, hogy miért fikázod Lucast. Ha nem kezdett volna bele az egészbe a "tehetségtelen fejével", akkor most nem lenne Star Wars. Meg, hogy sokáig igazított mindent? Beethoven is 9 évig dolgozott az Örömódán, mégse vetik meg, sőt... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Méghogy nem értem a filmeket. Na hagyjuk.

 

Te csak maradj meg ilyen csökött agyúnak és szeress szépen mindent amit Lucas eléd rak.

 

Én azért még szabad gondolkodó módjára eldöntöm, mi tetszik, és mi nem.

 

Bocs, ezt a vitát épp elég volt a starwars-on lejátszani a kismillió hozzád hasonlóval. Ne haragudj, de túl fárasztóak vagytok ahhoz, hogy ebbe belemenjek, és kedvem sincs hozzá.

 

Légy büszke a szabadgondolkodásra, én meg addig is élvezem a SAGA-t, ami ugye hat részből áll :lol:

Link to comment
Share on other sites

Te csak maradj meg ilyen csökött agyúnak és szeress szépen mindent amit Lucas eléd rak.

 

Nem semmi vagy hallod-e. Még csak ma regisztráltál, de már személyeskedsz a fórumtagokkal. Csak amugy szörmentén jelzem, hogy az ide irogató társaság apraja nagyja személyesen is jól ismeri egymást és itt szoktunk dumálgatni. És amikor egy asztaltársasághoz csatlakozni akarsz még ha csak virtuálisan is, akkor legyél szives alaposan meggondolni mit fogsz irni/mondani, mert ki leszel penderitve innen, ha ezt a stilt nyomod. Köszi.

Link to comment
Share on other sites

OLdie: Én bizony nem estem senkinek neki :lol: Reagáltam arra, amit írt. Olvasd el, semmi olyan nincs az írásomban, amit ne vállalnák. Elvileg én vagyok csökött agyú, szóval ne nálam reklamálj...

Edited by Donát
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information