MissKarrde Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Boldog születésnapot Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Frenkie Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. (szerkesztve) Boldog szülinapot Oldie. Remélem már olyan részeg vagy ,hogy alig állsz a lábadon. Tényleg titkolod, nem írja a fórum. Szerkesztve: 2011. Március 31. - Frenkie Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Kösz mindenkinek Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Részvétem a 35-dik miatt.... vagyis akarom mondani boldog szülinapot! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Köszi, igyekszem feldolgozni Más Marha jó kis képek. Akkor és Most, Budapest. Korábban volt már pár hasonló. http://szeky.blog.hu/2011/03/23/budapest_akkor_es_most Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Igen, ezek nagyon jók. Nekem ez az egyik kedvencem: Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Frenkie Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Március 31. Nekem volt tavaly ilyen képes naptáram(akik voltak nálam láthatták is a falon). Az a döbbenet hogy némely helyszín pontosan ugyanúgy néz ki mint 100 évvel ezelőtt. Persze a technika ma modernebb, de az épületek semmit sem változtak. Emiatt nagy tisztelője vagyok a városvezetésnek. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Sky Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Kicsit megkésve, de boldog szülinapot, Oldie! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Kicsit megkésve, de boldog szülinapot, Oldie! Köszi Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Na ha szóba kerültek a budapesti épületek hadd penditsek meg egy érdekességet: tudtátok, hogy a pesti belvárosban a régi épületek nagyrészt a II. világháború miatt állnak még? A századfordulós épületeket ugyanis a '30-as években nagyrészt leakarták dózerolni. Ami utolag furának tünhet, de akkor logikus volt: egyrészt nem volt műemlékvédelem, másrészt a századfordulós Pest is úgy épült hogy fullra lerombolták az eggyel korábbi (barokk) Pestet, harmadrészt -és ez volt a legfőbb ok- a pesti belváros nagyon hamar szlömösödni kezdett. Elsősorban azért, mert a bérházak nagy része szegényeknek épült: nagyon kis alapterületű lakásokat épitettek ki, amikhez rendszerint nem járt külön fürdőszoba se (általában egy-egy szintre jut egy fürdőszoba). Ráadásul olyan sűrűn épitették be a területet, hogy az alsó szintekre a legtöbb helyen sosem jut le a napfény. Az ugynevezett gangok (belső udvarok) pedig szintén nagyon gyenge benapozottsággal bírnak. A GoogleMaps-en a történelmi külvárosok emiatt egész méhkasszerűnek tünnek: Ez a századfordulós átlagembernék még elég volt. 30 évvel később már korántsem. (Persze voltak és vannak "jó környékek", mint amilyen az Andrássy út is. Az pont azért olyan széles, hogy a palotáknak jó legyen a benapozottsága. Ráadásul itt jellemzően minőségibb anyagokkal is dolgoztak. Mig a legtöbb bérházon a diszek csak vakolatból vannak, addig az Andrássy-n rendszerint tényleg ki vannak faragva kőből, mint Párizsban). Végül a nagy átépitési tervekből, melyek szerint a teljes házállományt lecserélték volna (kivéve a középkori Pest vagyis a Kiskörúton belüli részeket, plusz a Bazilika és a Parlament környékét vagyis a Lipótvárost) végül a szükős keretek miatt (gazdasági válság ugyebár) csak két kis terv valósult meg: egyrészt a budai Tabán lebontása, másrészt Pesten az Erzsébet sugárút megkezdése. Ott az volt a terv, hogy egy óriási, széles úttal tárják fel a sűrű beépitettségű Erzsébetvárost. Ami az útjában van azt pedig lebontják. Végül csak a sugárút kapuja készült el. Ugyanis jött a második világháború. A várost szétbombázták, megostromolták, majd elfoglalták. Az nagyjából az oroszok számára is tiszta volt, hogy a régi bérházak kvázi lakhatatlanok, viszont nagyon kevés volt a money és egyelőre olcsóbb volt visszaépiteni a romokat, mint teljesen új, korszerű házakat épiteni. Akkor ezt még ideiglenesnek gondolták. Majd ha jön a pénz akkor majd mehet a bontás - legalábbis ez volt a terv. Ebben az is közrejátszott, hogy a századfordulós eklektikának, mint épitészeti stilusnak nem sok reszpektje volt, nemcsak nálunk, de nyugaton se. Úgy gondolták, hogy a középkor (román + gótika), a barokk meg a klasszicizmus az nagyon jó és nagyon értékes, de az eklektika (amiben Budapest is épült) az kuka (jellemző, hogy a Várnál is elkezdték visszaépiteni a középkori részeket a többi épületrész kárára). Az eklektikus város visszaépitését persze igyekeztek olcsón meguszni. Ez sok-sok helyen tetten érhető. A Szabadság hid meg a Margt hid csak most a felújitásakor kapták vissza az eredeti András-keresztes massziv szerkezetüket. De a házak tetejéről is sok helyen lespórolták a kupolákat. Példa. Andrássy út 2 rettenet nagy kupolája régen: És a kupola hült helye napjainkban (a lakók mint sok helyen itt is tervezik egyébként a visszaépitést; amikor pár éve kivülről felújitották az épületet elkészültek a kupola tervei is, amit majd akkor épitenek vissza ha összegyült rá a pénz) Aztán jött az ötvenes-hatvanas évek és vasfüggöny ide vagy oda, de hozzánk is elért a műemlékvédelem eszméje, ami szerint a régi épületeket jó dolog meghagyni. Óbudát ugyan ennek ellenére is simán bepanelosították és néhány pesti épület is múlt időbe került, de az eklektikus városrészek eltörlésére szövögetett tervek végleg a fiókok mélyére kerültek. Ami probléma, hogy ezzel párhuzamosan nem kezdtek el ötölni azon, hogy ha már megtartják ezt a nyugat-európai nagyvárosok mércéjével mérve is nagy történelmi belvárost akkor hogy fogják lakhatóvá tenni a középosztály számára. Sőt ami ennél is nagyobb baj, hogy az automobil bűvöletében az egész város úthálozatát úgy szervezték, hogy minden kihasználható négyzetméterre autóút kerüljön, ami már idő nap elött kinyirta a kiskereskedelmet. Erre jött a rendszerváltás és az egészen fura kerületi rendszer, ami 23 kiskirályságra osztotta a várost. Így egymástól elszeparálva lettek pozitiv meg kevésbé pozitiv példák. Az abszolut pozitiv példa a Ferencvárosé, ahol Gegesyék kellően tökösek voltak ahhoz, hogy ne adják vissza a lakosoknak a bérházak tulajdonjogát, majd a megtartott ingatlanokat elkezdték átalakitani: a méhkaptárszerü gangokat egybe nyitották, nagy kerteket képezve, néhol pedig lebontottak egy-két épületet, hogy tágas parkokat nyerjenek, ahol a lakosok szivesen elüldögélnek (Lenhossék park pl. igy keletkezett). Azóta az idő őket igazolta. Itt történt egyedül érezhető minőségjavitás. A másik az V.kerület ahol a jó szervezés helyett szimplán csak jó elhelyezkedés kellet: abszolut városközpont, ugyhogy jött a tőke és vele a boltok mellett a lakásátépitések is. A harmadik az Andrássy út ahol eleve adta magát, hogy oda a kőgazdagok meg a kőgazdagoknak készült boltok kerüljenek, a Belső-Józsefváros (Palotanegyed) viszont a vigalmi negyed szerűségét tudta jól kiaknázni, Külső-Terézváros meg eleve ilyen diplomata vidék volt már korábban is. A többi viszont - Erzsébetváros, Külső-Józsefváros, Belső-Terézváros... egyszerre lenyügöző hogy ennyi régi épület maradt meg és egyszerre tragikus hogy hogyan néz ki ez ma. Megoldást pedig azért nehéz találni, mert a tulajdonjoggal biró ott lakók rendkivül szegények. Képtelenek felújitani a házakat. Az lenne a megoldás ha tehetős emberek költöznének be, de nincs az a tehetős ember, aki 20 négyzetméteren akar élni WC nélkül csak hogy elmondhassa hogy egy régi bérházban lakik. Az átépitéseknek meg olyan pokoli költségeik vannak, hogy a legtöbb helyen csak akkor éri meg ha utána luxuslakásokat alakitanak ki (ezért működik a lakosságcsere az Andrássy úton). Csapda, de a folyamat lassan döcög előre. Budának kész szerencséje, hogy neki ilyen problémái nincsenek. Na ennyi mára a szofosásból. Megszaladt a klaviaturám. Ha valaki ezt végigolvasta annak gratula Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Donát Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Érdekes kis szösszenet, Bomarr. Oldie, neked pedig utólag is sok boldog szülinapot! Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Krande Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Hm. Ez érdekes volt. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Tényleg érdekes írás volt, nyáron megint kellene mennem egy kis városnézésre. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Oldie, neked pedig utólag is sok boldog szülinapot! Köszi neked is Bomarr, nem indulsz polgármesternek? Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Na ennyi mára a szofosásból. Megszaladt a klaviaturám. Ha valaki ezt végigolvasta annak gratula Végigolvastam, nagyon érdekes volt, köszi Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Frenkie Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Bomarr: Nagyon érdekes írás. Egy csomó új dolgot megtudtam belőle. Én még mindig kalapot emelek azok elött akik hagyták így. Nekem döbbenetes hogy ugyanúgy néz ki némely helyszín mint 100 éve. Ezt pozitívan értem. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Pildi Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Bomarr: jó kis városismereti ízelítő volt ez, köszi. Egyből eszembe is jutott róla, hogy általános iskola első két osztályába a Lehel út-Dózsa György út kereszteződésében lévő szép régi iskolába jártam anno, és volt olyan osztálytársam, aki ott lakott a Dózsa György útból nyíló egyik kis utcában (asszem az VI. kerület), és amikor egyszer meghívott a szülinapjára, láttam, hogy nekik sem volt fürdőszobájuk, WC-jük egyáltalán, egy szoba-konyhás lakásban laktak, pedig egyébként nem voltak lecsúszott népség. Én meg csak néztem, 8 évesen, hogy ilyen hogy lehet... Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Bomarr Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Örülök, hogy tetszett nektek Oldie: Ha állod a kampányomat, mindenképp indulok Pildi: Igen engem is ért hasonló meglepetés. Senki nem gondolná, hogy az emberek a város kellős közepén ilyen körülmények között élnek. Frenkie: Abszolút egyetértek veled. Akármennyire megvan a maga hátránya, alapvetően óriási kincs, hogy ekkora területeken állnak a régi épületek. Remélhetőleg minél jobban tudunk velük majd gazdálkodni. Egyébként én annyira elfogult vagyok a várossal, hogy még az egészen lepattant részeit is nagyon tudom szeretni. Szerintem a maga módján az egyik legszebb hely például az alábbi sarok (Tavaszmező utca és a Koszorú utca találkozása). A város legrosszabb hírű negyedének a Magdolna-negyednek a kellős közepén van, de valahol mégis nagyon megkapó (érdemes észrevenni, hogy a pléhjézus-hoz mennyire friss virágok vannak kirakva). Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Frenkie Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 1. Örülök, hogy tetszett nektek Oldie: Ha állod a kampányomat, mindenképp indulok Pildi: Igen engem is ért hasonló meglepetés. Senki nem gondolná, hogy az emberek a város kellős közepén ilyen körülmények között élnek. Frenkie: Abszolút egyetértek veled. Akármennyire megvan a maga hátránya, alapvetően óriási kincs, hogy ekkora területeken állnak a régi épületek. Remélhetőleg minél jobban tudunk velük majd gazdálkodni. Egyébként én annyira elfogult vagyok a várossal, hogy még az egészen lepattant részeit is nagyon tudom szeretni. Szerintem a maga módján az egyik legszebb hely például az alábbi sarok (Tavaszmező utca és a Koszorú utca találkozása). A város legrosszabb hírű negyedének a Magdolna-negyednek a kellős közepén van, de valahol mégis nagyon megkapó (érdemes észrevenni, hogy a pléhjézus-hoz mennyire friss virágok vannak kirakva). Szinte érzi az ember a múltat ha itt sétálgat. Én modern embernek tartom magam, de a múlt hirnökei mindig meghatnak. Budapestnek szerintem pont ez a varázsa. Persze, vannak panel lakótelepek is, de a Belvárosnak ez az úgymond érintetlen épületei nagy hatással vannak rám. Mi anno 1979-ben költöztünk Békásmegyerre, ami akkoriban nagyon modern volt, a VI. ker Csengery utcából. Pár éve sétálgattam gyerekkorom helyszínein, és döbbenten vettem észre hogy pár házon lövésnyomok vannak. Most ez vagy a II. világháborúból való, vagy pedig 1956-ból. Egyfajta régiséget kölcsönöznek ezen épületeknek az egykori harcok. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Mi anno 1979-ben költöztünk Békásmegyerre, ami akkoriban nagyon modern volt, Az a kevés, amit látok Békásmegyerből, elég ronda, mindenhol csak a panelrengeteg, meg lepusztult kocsmák és társaik. Az a környék, ahol most laksz, jobb, mint amerre járkálok. Múlt pénteken a gyönyörű időben sétáltam végig a körúton (majd 6-ossal mentem tovább, nem jártam végig az egészet, annyi időm nem volt), és közben figyeltem meg, hogy némelyik épület állapota mennyire leromlott, a vakolat sok helyen esik le, és a többi. Kár, hogy nem tudják őket felújítani, de hátha egyszer. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. AZ '56-os lövésnyomok elég gyakoriak még Frenkie. Mondjuk nem tudom, hogy új vakolat mennyiben segít, viszont a Podmaniczky utcában történt felújítások jól néznek ki. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Frenkie Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Az a kevés, amit látok Békásmegyerből, elég ronda, mindenhol csak a panelrengeteg, meg lepusztult kocsmák és társaik. Az a környék, ahol most laksz, jobb, mint amerre járkálok. Múlt pénteken a gyönyörű időben sétáltam végig a körúton (majd 6-ossal mentem tovább, nem jártam végig az egészet, annyi időm nem volt), és közben figyeltem meg, hogy némelyik épület állapota mennyire leromlott, a vakolat sok helyen esik le, és a többi. Kár, hogy nem tudják őket felújítani, de hátha egyszer. Anno nem így nézett ki. Különben sajnos tényleg pusztul. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
MissKarrde Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 2. Anno nem így nézett ki. Különben sajnos tényleg pusztul. Gondolom, hogy más volt, mert eltelt azóta bő 30 év Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Valaki nem tudja esetleg, hogy kölyök-kutyanevelésre jár e GYES? Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth_Phobos Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Valaki nem tudja esetleg, hogy kölyök-kutyanevelésre jár e GYES? Jár. A kutyaapának vagy a kutyaanyának. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Jár. A kutyaapának vagy a kutyaanyának. Adoptálták, szóval falkavezérnek kéne Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Adoptálták, szóval falkavezérnek kéne Annak is jár. Lóf*sz a s*ggébe. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Annak is jár. Lóf*sz a s*ggébe. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Darth Krande Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Szerző Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Max azt lehet elintézni, hogy bevidd a gyereket a munkahelyre. De csak, ha már szobatiszta. Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Oldfighter Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Megosztás Hozzászólás ideje: 2011. Április 3. Max azt lehet elintézni, hogy bevidd a gyereket a munkahelyre. De csak, ha már szobatiszta. Oda gyakran jár, csak a húgom részéről Node akkor is én foglalkozom vele többet Válasz A hozzászólás linkje Oszd meg ezeken az oldalakon: További megosztási lehetőségek...
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.