Jump to content

Kicsoda Darth Vader?


Dzséjt

Recommended Posts

Mikor legutoljára végignéztem a Sagat, elgondolkodtam azon, hogy vajon hányan és kik tehették már fel a kérdést az SW világában: Kicsoda Darth Vader?

Most nem a figura jelleméről van szó, hanem hogy a Sagan belüli, a Saga szereplői szemszögéből kicsoda.

 

Vajon mennyire ismeretes, hogy korábban ő volt Anakin Skywalker, a kancellár megmentője, a Jedi lázadás leverője és egyben Jedi lovag? Vagy a közvélemény úgy tudja, hogy Anakint megölték a Jedik? Akkor viszont hogyan viszonyulhat a birodalmi tisztikar egy semmiből jött "fogyatékoshoz" (főleg a Birodalom kezdetén), aki úgy pattog, mintha ő lenne az Uralkodó, akihez mellesleg mindennél közelebb áll? Ráadásul Tarkin azt mondja az ep4-ben, hogy "Ön a vallásuk utolsó hírmondója." Az előzmények fényében ez vonatkozhat arra is, hogy pontosan tudja, ki, mi volt Darth Vader.

Viszont ha a Galaxis előtt is ismeretes, hogy Vader = Skywalker, akkor Luke-nak is tudnia kéne róla (bár azt sem tudta, hogy harcolt a háborúban, márpedig ezt szerintem, ha máshol nem, a coruscanti csatánál megemlítik a történelem könyvek... Luke aluliskolázott lett volna? :)). Vagy a nép annyit tud, amennyit Ben elmond, vagyis ez nem csak Ben, hanem a Sithek hazugsága is, hogy Vader hajdan Jedi volt, aki segített leverni a Jedik lázadását? Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Link to comment
Share on other sites

Ezeken már én is sokat gondolkodtam.

Ami érdekes, hogy Luke a Vader nevet se hallotta még(legalábbis nem derül ki).

Nyílván páran tudtak Vader múltjáról, de a legtöbb ember honnan tudta volna, aki csak hírből ismeri őt.

 

Tarkin csak annyit mondott hogy "Ön a vallásuk utolsó hírmondója", ezzel gondolhatott arra is hogy ő az utolsó erőhasználó, nem feltétlenül Jedi.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó kérdéskör!

 

Szerintem csak a Birodalmi legfelsőbb vezetés tudta (Sidious, Tarkin), hogy ki volt korábban Darth Vader. Lényegében ez mellékes is volt akkor... Tehát azt biztosra veszem, Anakin Skywalker-t halottnak hirdették.

 

Akkor viszont hogyan viszonyulhat a birodalmi tisztikar egy semmiből jött "fogyatékoshoz" (főleg a Birodalom kezdetén), aki úgy pattog, mintha ő lenne az Uralkodó, akihez mellesleg mindennél közelebb áll?

 

Amikor Vader színre lépett, a birodalmi tisztikar még sehol sem volt. Maximum akkor alakult ki, így Vader szerepét nyilván nem kérdőjelezték meg. Aki pedig mégis, annak gondolom a torkát megropogtatta Vader, és mindjárt nem volt olyan kíváncsi.

Link to comment
Share on other sites

Tarkin csak annyit mondott hogy "Ön a vallásuk utolsó hírmondója", ezzel gondolhatott arra is hogy ő az utolsó erőhasználó, nem feltétlenül Jedi.

Az epVI fényében mindig is furcsálltam Tarkin ezen állítását, mivel az Uralkodó is Erő használó, tehát nem ő az egyetlen vagy utolsó. Viszont az Uralkodó soha nem volt Jedi, csak Sith, így viszont sokkal inkább érthető Tarkin szövege (no igen, nem tudják, hogy él még két Jedi), hiszen Vader a Jedi Rendből jött, Palpi viszont nem. Ő valószínűleg tudhatta az igazat Vaderről, de mások nem igen. Mert ha mások is tudják, akkor a birodalmi felső vezetés is élénken érdeklődhetett Luke iránt, nem csak az Uralkodó és Vader. Tarkin ugyebár meghal a Yavinnál, így aztán ő nincs képben ilyen szempontból.

 

Egyszer régebben Atlasnak volt egy olyan cikke (azt hiszem, hogy az övé volt, ez nem 1000%), melyben leírja, hogy a hangáros jelenet hátterében vannak birodalmi tisztek, csak jól meg kell nézni.

De egyébként is logikus, hogy legyenek tisztek, mert a klónok inkább "szimpla" harcos katonák voltak, élükön a Jedikkel (akik ugye nem tartoztak a hadsereghez), de azért kellettek a normál tisztek is, legalábbis valamiféle hadvezetőség, mert ahhoz már a klónok kevesek. A klónparancsnokok "csak" harci vezetők lehettek, nem taktikusok,stb. Legalább is én így látom.

 

Szerintem eltitkolták, hogy Anakinból lett Vader. Anakin meghalt. Hogy hogyan magyarázhatták Vader megjelenését? Szerintem akkor már senki nem kérdezősködött, egyszerűen ott volt az Uralkodó mellett, azzal kész, slussz passz. Az Uralkodó simán mondhatta azt, hogy egy valamikori Jedi, aki segített leverni a Jedik "lázadását", hiszem a közvélemény, sőt szerintem a szenátorok sem ismerték az összes Jedit. Bárki lehetett közülük.

A történelem könyvekben pedig az szerepelt, amit az Uralkodó engedett vagy mondott. Így megy egy diktatúrában.

Link to comment
Share on other sites

MissKarrde: Szerintem csak Anakin tudja az uralkodóról, hogy erőhasználó, más senki (leszámítva a halott Jediket). Ha Sidiousról kiderülne, hogy használja az Erőt, kicsit elgondolkodnának a népek, hogy pontosan mi is történt a kancellár irodájában az Order 66 előtt. Szóval szerintem senki, csak Anakin tudja, hogy Palpatine képes használni az Erőt. Ezért mondja Tarkin, hogy "ön vallásuk utolsó hirmondója, barátom"

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a galaxisban Yoda, Obi-Wan, Sidious és Vader kivételével senkinek nincs tudomása a Sith létezéséről. Nem tudják, hogy Palpatine Erő-használó, nem tudják, hogy a Sith-ek bosszúja teljesedett be, fogalmuk sincs semmiről. Tarkin is csak azt hiszi, hogy Vader egy Jedi, aki szembehelyezkedett a rendjével, és az Uralkodó mellé állt. Ennél többet nem tudhat ő sem. Úgy vélem, a mester-tanítvány viszonyról sincs tudomása. Számára Vader csak az Uralkodó egyik legrégibb, leghűségesebb, és legbizarrabb csatlósa.

A Mustafarról megint csak nemigen tud senki a Birodalom alattvalói közül. Miért kéne tudniuk? Nem hiszem, hogy Palpatine beszámolt a mustafari instrukcióiról a szenátusnak. :) A nép szerintem annyit tud, hogy Anakin Skywalker, aki a Köztársaság legnagyobb hőse volt, eltűnt a klónháború végén, azokban a zavaros időkben, amikor a Jedik fellázadtak a kancellár ellen.

Aztán később színre lépett egy fekete sisakos figura, aki a háttérbe húzódó Uralkodó akaratát érvényesítette szerte a galaxisban, és az terjedt róla, hogy különleges képességei vannak, és nagyon kegyetlen. Misztikus és ijesztő alak, akinek a származását homány fedi. De ugyan ki kapcsolná össze őt a Köztársaság egykori feddhetetlen hősével?

 

(Maximum a Blikk... :) )

Edited by SimonZ
Link to comment
Share on other sites

Ott a pont Zoli! :) Sikerült egy galaxisi polgár fejével gondolkodnod. :)

 

Végülsi amit mi látunk az EP3-ban, azok elég belterjes dolgok. A külvilág számára nem is léteznek, csak Sidious és Vader meséi.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Biztos, hogy senki sem tudta, hogy Palpatine Sith vagy másképpen szólva Erő használó? Nekem itt eszembe jut Padmé ezen kérdése (miután Obi-Wan azt mondja, hogy Anakin veszélyeben van): From the Sith? Na jó, ő azért egy picit bennfentes, de nem ennyire. Azt tudta, hogy keresik a Sith nagyurat, vajon itt általánosságban erre gondolt? Kicsit már off, de kapcsolódik ide. De ha esetleg megtudta, még mielőtt Obi-Wan mondta volna neki, akkor más is tudhatja, hogy Palpatine Sith. Pl. a klónok :) De akár más is tudhatta (akkor pedig már igazán nem volt titok), és Vader akár mások előtt is szólíthatta Mesternek. Igaz, hogy ez már feltételezés :)

Link to comment
Share on other sites

MissKarrde: Padmé szerintem nagyon is bennfentes, elvégre egy Jedi-lovag felesége, akinek a kezét egy Sith-lord vágta le. Ő nagyon képben van, de biztos, hogy ez cseppet sem általános.

 

Ody: Köszi. :)

 

Annyit még hozzátennék, hogy a köznép számára Vader nem egszerűen csak egy misztikus fekete alak, de még egy rettegett hadvezér is, aki úgy lett a sereg főparancsnoka, hogy nincs is valódi rangja. Persze ezt senki sem merné firtatni. :)

Link to comment
Share on other sites

"Ön a vallásuk utolsó hírmondója."

 

Ezen ami még eltöprengető, hogy igensok helyen olvastam már h Vader Dark Lord of the Sith volt, azaz Sith rangsor legcsúcsa. Ami egyfelől jelenthet azt hogy a kr legnagyobb Erőhasználója, még az odakozmálás után is, de azt is, h Palpi hivatalosan soha nem verte nagy dobra h ő Sith. Vader lett a "médiaarc" nem mintha nem nézne ki jobban mint a mestere :)

Link to comment
Share on other sites

Ja persze ebben a tarkini értelmezésben a "vallás" az összes Erőhasználót jelenti, szerintem. Tagge ugyebár az Erőt vonta kétségbe, amikor Vader némi nyakmasszázsban részesítette.... tehát asszem mint "közvélemény" nyugodtan vehetjük a két irányzatot egy kalap alá.

Link to comment
Share on other sites

Ezen a kérdésen én is elgondolkodtam.Szerintem is SimonZ véleménye fedheti a valóságot.A nép szemében Anakin volt a clone wars legnagyobb hőse.Szerintem még egy áltemetést is rendeztek neki.A New Hope idején szerintem a nép már a Jediket is elfelejtette, nemhogy Anakin Skywalkert.

A kérdés még az, hogy vajon Owen és Beru tudta-e az igazságot?Obi-Wan vajon elmondta-e neki,k hogy Anakin=Vader?

Link to comment
Share on other sites

Szerintem kizárt. Owen csupán azért mondja, hogy az apja vére folyik az ereiben, mert Anakin úgy ott hagyta őket mint a pinty, és ezt nem szeretnék Luke-kal is eljátszani. Biztos, hogy nem tudták, hogy Anakinből lett Vader.

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem kizárt. Owen csupán azért mondja, hogy az apja vére folyik az ereiben, mert Anakin úgy ott hagyta őket mint a pinty, és ezt nem szeretnék Luke-kal is eljátszani. Biztos, hogy nem tudták, hogy Anakinből lett Vader.

 

Donát.

Egyébként Beru mondja: "Az apja vére folyik az ereiben..."

Erre Owen: "Épp emiatt féltem!"

Link to comment
Share on other sites

Valóban így van helyesen. De Obi-wan elmondja az igazságot:

"Féltett az öreg Obi-wantól, hogy téged is belerángat valami világmegváltó őrültségbe, ahogyan apádat"

 

Beruék azért nem engedték, hogy Obi-wannal találkozzon Luke, mert féltették, hogy olyan lesz, mint az apja. De nem mint Vader, csak mint Anakin. Kalandvágyó.

 

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

Grevious mondja neki, hogy ilyen fiatalon ekkora hírnévre tett szert.Ebből gondolom, hogy a nép szemében hős lehetett.

Az epIII regény szerint is nagy hősök Obi-Wannal együtt.(bár amit a könyv elején írnak róluk az egy "kicsit" túlzás)

Link to comment
Share on other sites

Az epIII regény szerint is nagy hősök Obi-Wannal együtt.(bár amit a könyv elején írnak róluk az egy "kicsit" túlzás)

??? Amit ír, hogy kocsmai verekedés meg késelés lett abból Obi vagy Anakin a jobb? Szerintem egyáltalán nem túlzás, nézz csak körül egy tetszőleges SW fórumon:)

Link to comment
Share on other sites

??? Amit ír, hogy kocsmai verekedés meg késelés lett abból Obi vagy Anakin a jobb? Szerintem egyáltalán nem túlzás, nézz csak körül egy tetszőleges SW fórumon:)

Meg hogy a gyerekek azzal nyugtatják a szüleiket hogy ne féljenek, mert jön Obi-Wan és Anakin...Meg hogy mindenki rájuk akar hasonlítani... :)

 

Obi a jobb....! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information