Jump to content

Paul S. Kemp: Lords of the Sith


Hogy tetszett a könyv?  

11 members have voted

 1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?Recommended Posts

Amerikában már megjelent Paul S. Kemp legújabb regénye, melyben Darth Sidioust és Darth Vadert a Ryloth bolygón megpróbálják tőrbe csalni és megölni. A két Sith Nagyúr a Birodalmi hadseregtől elvágva csak egymásra utalhatnak.

Sith Nagyurak.jpg

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Nem tudom, hogy volt e már róla szó. A Lords of the Sith-ben szerepelni fog egy leszbikus karakter is, ha jól tudom az egyik birodalmi tiszt. A Legemdákban is volt már ilyen. A magyarul meg sem jelent Legacy of the Force Karen Traviss által írt regényeiben felbukkan egy meleg mandalóri férfi pár.

Edited by Darth Revan9
Link to comment
Share on other sites

Ha jó a sztori és nem csak erőltetett polkorrektségből rakták bele a szálat, hanem van funkciója is a történetben, engem egyáltalán nem zavar. Egyébként az eddig megjelent regények közül engem ez izgat legjobban (főleg Cham Syndulla sorsára vagyok kíváncsi), de még csak most kezdek bele az Heir to the Jedi-ba (azzal pedig kissé fenntartásaim vannak, de meglátjuk mi sül ki belőle), aztán kerítek sort erre.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • 4 weeks later...
 • 5 weeks later...

A Sith Nagyurak ajánló szövege. Milyen lett?

"Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

„Végre megint a Sithek uralkodnak a Galaxisban és beköszönt az áldott béke.”

Darth Sidious Darth Vader-nek

Öt év telt el azóta, hogy a Jedi Rendet szétzúzták és a Köztársaság helyét átvette a Galaktikus Birodalom. Sötét idők járnak a Galaxisra és a Gonosz hatalma egyre csak nő.

A Ryloth bolygón lakó twi’lekek a karizmatikus nemes, Cham Syndulla vezetésével már a Klónháború idejében is kivették részüket a Köztársaság oldalán a szeparatisták elleni küzdelemből. Cham hisz a szabadság és a demokrácia eszméiben. Utálta a korrupt Köztársaságot, de most még jobban gyűlöli Palpatine császár diktatúráját. Az új kormányzat kíméletlenül kihasználja a bolygó erőforrásait saját hadi iparának fejlesztésére. Syndulla úgy dönt, hogy felveszi a harcot a Birodalom ellen és egy szabadságharcosokból álló mozgalmat szervez. Néha kételyek gyötrik, hogy vajon a cél szentesítheti-e az eszközt. A harcok sűrűjében sokszor elmosódnak a határok és a lázadók kegyetlen lépések megtételére kényszerülnek.

Darth Sidious megvalósította a Sithek régi álmát: bosszút állt a Jediken és uralma alá hajtotta a Galaxist. Palpatine császárként mindent elkövet, hogy a Sötét Nagyurak uralma az idők végezetéig tartson. A Ryloth kulcsfontosságú szerepet játszik a jövőre vonatkozó terveiben, ezért nem engedheti meg, hogy idealista felkelők felborítsanak mindent. Sejti, hogy a szabadságharcosok csak egy árulótól szerezhettek tudomást a Birodalom titkairól, ezért úgy dönt, hogy csapdát állít a lázadóknak. Tanítványával, Vaderrel együtt személyesen indul útnak, hogy kézbe vegye a dolgok irányítását.

Anakin Skywalker hajdanában a Jedik legnagyobb reménysége volt. A Klónháború hőse most Darth Vaderként szolgálja a Császárt. Elvesztette szeretett hitvesét és gyermekét, most már semmi sem maradt meg neki, csak a sötét oldal és a Sithek útja. Célja, hogy az új hatalom szilárd és tartós maradjon. Kevesen tudják, hogy Palpatine rejtélyes és kegyetlen végrehajtója ki volt valójában. A Birodalom hivatalnokai rettegnek tőle és bizalmatlanok vele szemben. Neheztelnek rá, mert annak idején a semmiből bukkant elő és mégis ő lett a Császár után a második legfontosabb személy a Galaxisban.

A rylothi lázadók tudják: ha megölik Vadert és az Uralkodót, azzal véget vethetnek a zsarnokságnak. Úgy döntenek, hogy a nemes cél érdekben felhasználnak miden erőforrást, fegyvert és technológiát. A hadseregtől elválasztott Palpatine és Vader könnyű prédának tűnik. Ám a felkelőknek fogalmuk sincs, hogy mivel állnak szemben. Senki sem olyan kemény a Galaxisban, mint a Sith Nagyurak.

Paul S. Kemp már 15 éve publikál fantasy és sci-fi regényeket. Nevéhez olyan sikeres Star Wars történetek fűződnek, mint az Árulás, az Áramlatok és a Hullámtörés. A Sith Nagyurakat az összetett és árnyalt jellemmel rendelkező szereplők, a váratlan fordulatok és a lenyűgöző csatajelentek teszik letehetetlen olvasmánnyá. Paul biztosította a rajongókat, hogy hamarosan hozzáfog a következő Star Wars regényéhez. "

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
 • 3 weeks later...

Végigolvastam. Rendben volt, egy 4-est tudnék adni 5-ös skálán. Kicsit rövidnek találtam.

 

 

A falus részeket nehezen tudtam elképzelni a könyv legvégén, akármennyire is el vannak vágva a külvilágtól, azért a Vader és Palpatine kettős nem éppen bizalomgerjesztő, még idegenek számára sem. Szóval kicsit fura volt a helyzet, meg néhány karaktert egy dimenziósnak éreztem, de összességében rendben van.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Paul S. Kemp: Sith Nagyurak

A Sith Nagyurak Paul negyedik Star Wars regénye. Annak idején a Hullámtörés után egy két könyvre szóló szerződést kötött. Ez lett volna az újabb Jaden Korr duológia, mely az Áramlatok- Hullámtörés eseményeit folytatta volna. Aztán jött a „váltás”, új rendszerrel. A tervezett Jaden duológia ötletét elvetették, viszont Paulnak volt érvényes szerződése két újabb könyvre. Szerencsére az új rendszerben is szívesen ír történeteket. Kemp számomra már több korábbi könyvével bizonyított. (Talán csak Az isteni gyermek nem tetszett annyira.) Kemp a Sith Nagyurakban Vadert, az Uralkodót, a twi’lek lázadókat és egyes birodalmi tiszteket helyezett a középpontba. A Szabad Ryloth mozgalom egyre több borsot tör a Birodalom orra alá, ezért Sidious elhatározza, hogy lépéseket tesz ellenük. A Perilous fedélzetén útnak indul tanítványával, Vader-rel, hogy meglátogassák a Ryloth-ot. Cham Syndulla, a Szabad Ryloth mozgalom vezére tudomást szerez erről és úgy dönt, hogy kockázatos lépésre szánja el magát. Ha megöli az Uralkodót és Vadert, azzal lefejezi a Birodalmat.

 

Paul szerencsére nem csak a két Sith-re hegyezte ki a dolgokat, hanem sikerült érdekes, különleges karaktereket is belevinni. Cham Syndulla tudja, hogy nagy a tét. A Perilous elleni támadáshoz felhasználja a mozgalom szinte minden erőforrását. Örlődik azon, hogy vajon megérte-e az egész. Isval mindennél jobban gyűlöli a Birodalmat, mindent megtesz népe felszabadítása érdekében. A vele kapcsolatos akció és drámai jelenetek nagyon jók. Belkor Dray, a birodalmi ezrdes, akit kettős játékot játszik, megpróbálja felhasználni a lázadókat, hogy kiiktassa Delian Mors moffot és ő lépjen a helyére, viszont csúnyán ráfázik, mert Cham markába kerül és kénytelen úgy táncolni, ahogy ő fütyül. Próbálja menteni magát, de helyzete egyre reménytelenebb. Delian Mors szerelme elvesztése miatt elhanyagolja a kötelességeit. A Perilous elleni támadás az, ami kizökkenti a bús komorságból és cselekvésre ösztönzi. Eleinte nem tetszett a karakter, de a végére nagyon megkedveltem. A regény két központi figurája még természetesen Sidious és Vader. Sajnos az Uralkodó szemszögéből nem igazén ismerjük meg az eseményeket, de ez növeli a cselekmény titokzatosságát és a háttétben húzódó események kibontakozását. (Viszont úgy érzem, hogy Luceno regényeiben jobban tudja ábrázolni Palpatine-t.) Vader nagyon hangsúlyos figura. Kemp nagyon jól belemegy a Sötét Nagyúr jellemébe. A könyv legélvezetesebb jelenetei, mikor vele foglalkozik. Nagy öröm, hogy Anakin múltja is előtérbe kerül ezeknél a jeleneteknél. A gyermekkor, a szerelem, a Klónháború és az átállás. A regény szerintem akciójelenetekben kiválóan teljesít. A sztoriban gyakorlatilag non-stop az akció és a csata. Kemp ezekben igazán jó volt mindig is. A Perilous elleni csata nagyon emlékezetes lett, de a Ryloth felszínén történtek voltak ám az igaziak. Vader és Sidious szó szerint elszabadulnak és akkor nincs kegyelem senkinek. A közelharc jelenetek az íróhoz kötődő nagyszerű stílust tükrözik. Paul-tól mást nem is vártam. A regényben lévő fordulatok meglepetést is tudtak okozni. Kedvenceim mégis főleg a Sithekkel foglalkozó jelenetek voltak. Pl. amikor Vader megakasztja Palpatine pengéjét vagy Vader és Isval jelenetei.

Elégedett vagyok a végeredménnyel, a Sith Nagyurak bekerült a kedvenceim közé. Még biztos újra fogom olvasni. Ötös.

Link to comment
Share on other sites

Nem fura egy kicsit, hogy Palpatine személyesen megy el lerendezni egy ügyet a Galaxis másik végébe? Valahogy úgy éreztem mindig, hogy a hatalomátvétel után az Uralkodó csak nagy ritkán hagyta el a palotáját, és az Endor egyike volt ennek a kevés kivételnek (ezért is döbben le annyira Jerjerrod moff).

Edited by Nute Gunray
Link to comment
Share on other sites

Nem fura egy kicsit, hogy Palpatine személyesen megy el lerendezni egy ügyet a Galaxis másik végébe? Valahogy úgy éreztem mindig, hogy a hatalomátvétel után az Uralkodó csak nagy ritkán hagyta el a palotáját, és az Endor egyike volt ennek a kevés kivételnek (ezért is döbben le annyira Jerjerrod moff).

Szerintem erre jó magyarázatot ad a könyv, bár egy kicsit talán túl van húzva Palpatine ereje.

Nagyon enyhe

 

Itt is mindenki ledöbben, egyébként akár csak az Endor esetében, itt is mindez része a tervnek.

 

Link to comment
Share on other sites

Kicsit mindig aggódok, amikor egy könyvben Palpatine aktív cselekvőként lép fel, mert olvastam már olyan regényeket vagy képregényeket, amelyek teljesen hiteltelen, a karakterétől idegen mondatokat adtak a szájába. Mondjuk Kemp jó író, amit eddig olvastam tőle, az tetszett, de ez a kiruccanás Palpi esetében inkább maradjon a kevés kivételek egyike. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information