Jump to content

3x11 - Ghosts of Geonosis


Ody Mandrell

Recommended Posts

11. rész - Ghosts of Geonosis / A Geonosis szellemei

 

epguider311.jpg

 

Írta: Steven Melching, Matt Michnovetz

Rendezte: Mel Zwyer

 

Helyszín: Geonosis

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Saw Gerrera - Forest Whitaker

Rex - Dee Bradley Baker

Klik-Klak - Matthew Wood

Bail Organa - Phil LaMarr

Jun Sato parancsnok - Keone Young

Brunson kapitány - Leslie L. Miller

C1-10P

 

Történet

Bail Organa utasítására a Ghost legénységének vissza kell térnie a Geonosisra, hogy megkeressenek egy lázadó csapatot, aminek a geonosisiak kiirtásának rejtélyét kellett volna megoldania. Az eltűntek vezetője egy régi, klón háborús veterán, Saw Garrera.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- A földön heverő lázadó sisakoknak ugyanolyan a dizájnja, mint a Rogue One-ban és a ROTJ-ban látott társaiknak. A sisakokon felfedezhetjük Saw Gerrera jelét, ami a lázadó vezér Rouge One-ban viselt rongyos köpenyét is díszíti.

- A harci drodik két féle színben jelennek meg az epizódban. Az egyik egység sárgásbarna, míg a más rozsdavörös színű.

- Saw Gerrera kinézete közelebb áll ahhoz, mint amit a Rogue One flashback jelentében láttunk. Az elkövetkező két évben történik vele valami, amiben elveszíti az egyik lábát és maradandó károsodás okozta légzési problémái lesznek.

- A TCW-ben Saw-nak kék szeme volt, míg a Rogue One-ban barna. Az epizódban látható zöld szemszín a középutas megoldást jelenti a két állapot között.

- Ezra sisakját szokásos módon Sabine dekorálta ki. Felkerült rá egy Főnix csillagmadár szimbólum és egy stilizált Loth-cat, ami felülnézetből látható.

- Brunson kapitány a nevét a sorozat produkciós koordinátora, Jessica Brunson után kapta.

- Klik-Klak egy olyan attitűdöt testesít meg, ami eddig idegen volt a Geonosisiak ábrázolásától: a szimpatikusat. Klik-Klak megalkotásakor a produkciós csapat szeme előtt a District 9 című filmben látott idegen lény lebegett.

- A jetpack-et viselő ugróosztagosokat a ”Star Tours: The Adventures Continue” repülő rohamosztagosai ihlették.

- Az epizód ironikus része, amikor Klik Klak a Halálcsillagot rajzolja a homokba, viszont a lázadó csapat teljesen más dolgokra asszociál (Geonosis gyűrűi, tojás, gáztartályok).

- Sabine jetpack-ét egy új dekoráció ékesíti.

- A mérgezőgáztartályok feltűnését évek alatt alapozták meg. Először az első évadban hallottunk utalást a Geonosisiak eltűnésére, majd a Darth Vader képregényben már a felszínre is ellátogatunk, ami teljesen kihalt. Ebben a képregény sorozatban láthattuk miként bízza rá a királynő Klik-Klak-ra a tojást.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

A Geonosisi spirális üreg digitális concept festménye

 

2.jpg

Dodonna tábornok teljes karakter illusztrációja

 

3.jpg

Az ugróosztagos teljes karakter illusztrációja

 

4.jpg

A Geonosisi tojás illusztrációja

 

5.jpg

A Birodalmi gáztárolók illusztrációja

 

6.jpg

Klik-Klak fészkének belseje. Illusztráció

 

7.jpg

Klik-Klak fészkének digitális concept festménye

 

8.jpg

Birodalmi gáztartályok. Digitális concept festmény

 

9.jpg

A Ghost menekülése. Digitális concept festmény

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ez egy nagyon jó duplarész volt. Nem csak a Rogue One-t érinti, de szépen visszautal a TCW-re is több ponton. Egyrészt, ugyanabba a templomba mennek le hőseink, ahol anno Obi-Wan és Anakin is járt, és ha jól gondolom, a ténykedésük nyomait is meglelték, másrészt az onderoni-szálra is történik több utalás. Saw most újra több szerephez jutott, de őszintén szólva, kicsit sem lett szimpatikusabb alak. A TCW-ben sem volt az, az RO-ban sem, és most sem. Ez nem szabadságharcos, hanem egy szimpla terrorista. Bár a végén helyesen döntött, még nem lett jobb ember.

 

Geonosis amúgy piszok látványos volt. A homokvihar, majd a későbbi jelenetek is nagyon jól festettek. Külön tetszett például az olyan apróság, hogy a Ghost hajtóművei nyomán vibrál a levegő. A katakombák is újfent hangulatosan működtek, de most még az a kis birodalmi cirkáló is fenyegetőnek tűnt. Apropó, az a csaj vajon Rae Sloane admirális, illetve, most még csak kapitány volt? Most olvasom az Awekens regényt, amiben fontos szerepe van, és a képeken nagyon hasonlított rá. Ami már csak azért is poén lenne, mert Rae-nek, Kanannak és Herának van némi közös múltja. Azóta megnéztem a stáblistát és sajnos nem ő volt... :(

Az tök jó volt, hogy végre nem az egyenbirodalmi modellt láttuk (na jó, az egyik így is az volt). Az új rakétás rohamosztagosok is remekül festettek, azt hiszem, ez az első eset hogy a sorozat újat adott a rohamoszikhoz. A Rebels is kezd felnőni. :)

 

Összességében, nagyon jó nyitánya volt ez a második félévadnak. Benne volt minden, amiért szeretem a Rebelst. Ja, és úgy tűnik, mindenki jobban járna, ha Sabine gyakrabban szabadulna el. Kivéve a Birodalmat, ők rosszul járnának. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű rész volt és azért amit Dzséjt is írt! Az egészből azt éreztem ki, hogy egységes minden. Annyira tudok örülni ennek. :D Amolyan Rouge One előkép volt az egész. Bemutatták a mostani Saw-t és hát mit is lehet rá mondani. Pont olyan amilyennel Mothma lefestette. Egy fafejű, agresszív ember, aki mindenen és mindenkin átgázol a célja érdekében. A TCW-ben még szimpatikus volt, de itt már annyira nem. De megvan az ellenpontja is, méghozzá a kis geo. Sose hittem volna, hogy egyszer sajnálni fogom őket. Anno nagyon nem szerettem ezt a fajt és a TCW csak mélyítette ezt az érzést. De most.... A kis Klik Klakot még cukinak is mondtam volna. Tetszett, hogy mennyire nem értették meg a kis geot Kananék. De miért is értették volna? Hisz nem tudhatták, hogy az a Halálcsillagot rajzolja le nekik. :)

Egyébként maga a helyszín is nagyon nosztalgikus volt, de most inkább hasonlított egy kriptára mint fenyegető katakombák labirintusára. Mondjuk ez érthető is, hiszen a TCW-ben nyüzsögtek ott a bogarak, most meg az egy szem őrzőn kívül nem volt senki más.

 

Egyébként kíváncsi vagyok rá, Saw visszatér-e még a később. Adná magát a lehetőség.

Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett, és pont azért, mert szép kerek sztori lett belőle, pont két részre való, jó ritmussal, végig izgalmasan. Nekem nem volt annyira bajom Saw Gerrerával a TCW-ben (bár a nővére sokkal szimpatikusabb volt, sajnáltam is anno, hogy pont ő halt meg), de a Rogue One után jól jött az ismételt találkozás vele, hogy láthassuk, hogyan vált azzá az üldözési mániás szakadár lázadóvá, aminek ott láttuk. Nem volt szimpatikus, az tény, persze valahol érthető, mitől lett ilyen, de mégsem elfogadható, mert mások is keresztülmentek már hasonló megpróbáltatásokon, voltak veszteségeik, mégsem lettek terroristák, Dzséjt találó szóhasználatával élve. Pont ilyen Kanan és Ezra, de akár Hera és Zeb is, ők mégsem bosszúszomjasak egyáltalán.

 

Klik-Klak egyébként valószínűleg véletlenül maradhatott életben, a szeparatista droidokat biztos nem neki hagyták ott, hanem ott maradtak, aztán ő megbütykölte, hogy még működjenek és megvédjék őt meg a tojást. Nem tudhatta, hogy Saw csapata és Kananék mit akarnak, azért is volt ellenséges - ami az előzmények ismeretében teljesen érthető. Kész szerencséje volt, hogy Saw nem tudta elkapni korábban. Mondjuk a műszaki rajz nem volt az erőssége. :D

Link to comment
Share on other sites

Lehet anno a droidgyárban dolgozott. :)

Szegény bogarakat eléggé lebecsüljük az ep2 és a TCW alapján, pedig valószínűleg azért nem voltak salambalam lények a technika terén. Mégis csak ők tervezték meg és gyártották le a Konföderáció hadseregének gerincét, és láthatóan ehhez saját forrásokat használtak, nem kaptak kívülről segítséget. Ráadásul sok más megismert fajjal ellentétben nekik voltak saját űrhajóik, fegyvereik, stb. Nem is akármilyenek, a szónikus puska és a napvitorlás is a Star Wars egyedi kütyüi közé tartoznak.

Link to comment
Share on other sites

Tetszett a duó, egyetértek a lentebb leírtakkal. Saw-t sosem kedveltem én sem, ez valóban nem változott.

Hogy ki "szabadságharcos" és ki "terrorista" az a megítélő szemszögén múlik. (ezt a V for Vendetta óta tudom, de a rész kapcsán és Dzséjt írása miatt rögtön erre gondoltam)

Sabine nagyon jó karakter lesz még meglátjátok. Olyan lassan épül, de pont emiatt.

Tetszett a hidas jelenet Kanannal és a fiúkkal, de újra konstatálni kellett, hogy Kanan semmivel sem lett kevesebb azzal a hogy megvakult.

Negatívumként annyit tudnék felróni megint, már nem először a sorozatban, hogy szerintem ez lehetett volna 1 rész is.

Érdekes: a tcw-nál nem egyszer a kapkodást kellett felrónom (a legemlékezetesebb példa a Monster c. epizód),

itt meg a bővebb lé zavaró kicsit néha.

Link to comment
Share on other sites

Lehet anno a droidgyárban dolgozott. :)

Szegény bogarakat eléggé lebecsüljük az ep2 és a TCW alapján, pedig valószínűleg azért nem voltak salambalam lények a technika terén. Mégis csak ők tervezték meg és gyártották le a Konföderáció hadseregének gerincét, és láthatóan ehhez saját forrásokat használtak, nem kaptak kívülről segítséget. Ráadásul sok más megismert fajjal ellentétben nekik voltak saját űrhajóik, fegyvereik, stb. Nem is akármilyenek, a szónikus puska és a napvitorlás is a Star Wars egyedi kütyüi közé tartoznak.

Nem hinném, hogy ez mezei munkás ilyenekre képes. :) Valami mérnök lehetett korábban. A napvitorlás geo gyártmány? Ezt nem is tudtam. Milyen más hajóik voltak? :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Lehet anno a droidgyárban dolgozott. :)

Szegény bogarakat eléggé lebecsüljük az ep2 és a TCW alapján, pedig valószínűleg azért nem voltak salambalam lények a technika terén. Mégis csak ők tervezték meg és gyártották le a Konföderáció hadseregének gerincét, és láthatóan ehhez saját forrásokat használtak, nem kaptak kívülről segítséget. Ráadásul sok más megismert fajjal ellentétben nekik voltak saját űrhajóik, fegyvereik, stb. Nem is akármilyenek, a szónikus puska és a napvitorlás is a Star Wars egyedi kütyüi közé tartoznak.

Én eddig is azt gondoltam, hogy elég ügyesek lehetnek, ha ott készültek a droidok, no meg amiatt, hogy onnan származott a Halálcsillag terve. :) A többit nem tudtam.

 

 

Érdekes: a tcw-nál nem egyszer a kapkodást kellett felrónom (a legemlékezetesebb példa a Monster c. epizód),

itt meg a bővebb lé zavaró kicsit néha.

Látod, kinek mi a lassú. :) Nekem pont nem volt ilyen érzésem. :)
Link to comment
Share on other sites

Nem hinném, hogy ez mezei munkás ilyenekre képes. :) Valami mérnök lehetett korábban. A napvitorlás geo gyártmány? Ezt nem is tudtam. Milyen más hajóik voltak? :hmm:

Valószínűleg mérnök volt, ez nem vitás, csak arra céloztam, hogy rovar mivoltuk miatt nem gondolunk úgy rájuk, mint mondjuk az emberekre. Mondjuk, a Star Warsban az sem szokatlan, hogy valaki úgy ért a droidok vagy más cuccok bütyköléséhez, hogy semmiféle mérnöki előképzettsége sincs: Anakin, Rey, Jaybo, Temmin. Szóval akár még Klikk Klakk esetében sem feltétlen kell mérnöknek lennie.

 

A Nantex geonosisi vadászgépek is az ő gyártmányuk.

Link to comment
Share on other sites

Ja hogy azok űrhajók voltak. :D

 

Az enciklopédia ír a geókról, az nem tudom mennyire kánon. Abban az volt, hogy a munkások a társadalom legalja. Láttuk hogy élnek. Egy kis lyukban többen. Nem hiszem, hogy nagyon sokra lettek volna hivatottak. A munka nagy részét amúgy is gépek végezték. :)

Link to comment
Share on other sites

Az enciklopédia ír a geókról, az nem tudom mennyire kánon. Abban az volt, hogy a munkások a társadalom legalja. Láttuk hogy élnek. Egy kis lyukban többen. Nem hiszem, hogy nagyon sokra lettek volna hivatottak. A munka nagy részét amúgy is gépek végezték. :)

Ha az új enciklopédiáról van szó, akkor teljesen kánon. De attól, hogy elnyomják a munkásosztályt, még lehetnek zsenik ott is. Kétlem, hogy például Poggle vagy Karina tervezte volna meg a Halálcsillagot. ;)

És most Klikk Klakk is megmutatta, hogy a munkáskaszt tagjai sem agyhalott zombik (:D). Márpedig ő is munkás kasztú, hiszen nincsen szárnya.

Link to comment
Share on other sites

Ez szubjektív, persze. Röviden egy off: akkor a tcw-t és főleg az említett részt milyennek érezted?

Hagy idézzem magam a Monster-ral kapcsolatban:

 

"Jaj, de nagyon jó volt ez! Ahogy Ventress próbára tette a „vadakat”, és ahogy Savage a szemünk láttára vált először hőssé és utána manipulált gólemként grandiózus eszközzé a boszorkák kezében, az hatalmas élmény, főleg, hogy ezt egy 20 perces epizód keretein belül sikerült ilyen jól bemutatni. "

 

Ott az volt a bravúr, hogy 22 percben is jól működött a történet. Itt meg nem volt semmi bravúr, csupán nekem egy jó ritmusú sztori, amit végig érdekesnek találtam, üresjárat nélkül. :)

Link to comment
Share on other sites

Rosszul emlékszem, nem úgy volt a spoilerek alapján, hogy itt szed össze Saw olyan sérülést, ami miatt lélegeztetőre szorul? Végig ezt vártam, de semmi.

 

Whitaker hangját ezúttal én sem tudtam már összekeverni máséval, üde színfoltja volt az epizódnak. A hangulat is az előnyei közé tartozott. A sztori nem volt egy nagy szám, de Saw és Klix-klax, aki nagyon cuki volt, elvitték a hátukon az epizódot. No meg az utalások. Összességében élveztem. Ja, és a zene is nagyon tetszett. Egy ponton még az EpII-es Geonosis zenét is megidézte, remek munkát végzett a zeneszerző.

 

Nem hittem volna, hogy valaha egy epizód végén is megörülök neki, hogy életben maradt a Geonosis-i faj, pedig most ez a helyzet.

Link to comment
Share on other sites

Az EPII-es enciklopédiára céloztam. :) Ez a szárnyas dolog is abban van. :D

Az már nem kánon, mármint a könyv, csak azok, amiket átemeltek. A szárnyas dolog pl.

 

Rosszul emlékszem, nem úgy volt a spoilerek alapján, hogy itt szed össze Saw olyan sérülést, ami miatt lélegeztetőre szorul? Végig ezt vártam, de semmi.

Az RO enciklopédiájában van, hogy Saw a geonosisi rovarméreg miatt szorul vastüdőre. Valószínűleg még visszatér a Geonosisra. Erre már Prinze is utalt Twitteren.

Link to comment
Share on other sites

Az RO enciklopédiájában van, hogy Saw a geonosisi rovarméreg miatt szorul vastüdőre. Valószínűleg még visszatér a Geonosisra. Erre már Prinze is utalt Twitteren.

Gondolom, továbbra is próbálja majd kideríteni, hogy mit épített a Birodalom.

Link to comment
Share on other sites

Hagy idézzem magam a Monster-ral kapcsolatban:

 

"Jaj, de nagyon jó volt ez! Ahogy Ventress próbára tette a „vadakat”, és ahogy Savage a szemünk láttára vált először hőssé és utána manipulált gólemként grandiózus eszközzé a boszorkák kezében, az hatalmas élmény, főleg, hogy ezt egy 20 perces epizód keretein belül sikerült ilyen jól bemutatni. "

 

Ott az volt a bravúr, hogy 22 percben is jól működött a történet. Itt meg nem volt semmi bravúr, csupán nekem egy jó ritmusú sztori, amit végig érdekesnek találtam, üresjárat nélkül. :)

Értem. Nincs több kérdésem. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information