Ugrás a kommentre

4x10 - Wolves and a Door


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

10. rész - Wolves and a Door / Farkasok és egy átjáró

 

epguider409.jpg

 

Írta: Dave Filoni

Rendezte: Dave Filoni, Bosco Ng

 

Helyszín: Lothal

 

Szereplők:

Ezra Bridger - Taylor Gray

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Garazeb Orrelios - Steve Blum

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Veris Hydan miniszter - Malcolm McDowell

Darth Sidious - Ian McDiarmid

Thrawn főadmirális - Lars Mikkelsen

LS-412

LS-515

C1-10P "Chopper"

 

Történet

Bár a Kanan halála fölötti gyász még nem múlt el, Ezra és társai a loth-farkasok segítségével új küldetésre indulnak a lothali Jedi templomhoz, amiben a Birodalom az ősi Erőhasználók titkai után kutat.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- A lothali Jedi Templomnál játszódó történetet különálló epizódként kezdték el megírni "Past, Present and Future" címmel, ám az írás során gyorsan világossá vált, hogy 22 percnél többre lesz szükség, hogy bemutassák az eseményeket. Amikor az epizódot két részre osztották, az első rész címe "Past, Present" volt, mielőtt megkapta volna a végső, "Wolves and a Door" címet.
- A loth-farkas és a loth-macska közötti kapcsolatot A vadon hercegnője c. japán animációs film inspirálta, ahol a kodama és a farkas látható hasonló viszonyban.
- A hiper folyosón hallható hangok mellé társulnak jelenetek az első évados 1x01 Spark of Rebellion, 1x09 Path of the Jedi, 1x11 Vision of Hope és 1x14 Fire Across the Galaxy  részekből, valamint a 2x01 Siege of Lothal -ból.
- A birodalmi elterelésére szolgáló, Chopper által felvett és lejátszott Thrawn a 3x19 Zero Hour -ból származik.
- Az epizódban szereplő új dizájnok: a Bányász Céh fúrója, az álruhában lévő Sabine, Veris Hydan miniszter és az Uralkodó.
- Az epizódban Hydanként vendégszerepel Malcolm McDowell (Mechanikus narancs, Halloween, Star Trek Generations) és Ian McDiarmid, aki visszatér Palpatine császár szerepébe.
- Egy korai változatban Hydan az a Vaneé lett volna, aki a Darth Vader kastélyában lévő rejtélyes segéd volt a Zsivány Egyesben. A változtatásra azért volt szükség, hogy Hydan karakterét könnyebb legyen kezelni, mindazonáltal úgy tűnik, egyazon osztályú tanácsadók közé tartoznak, akik az Uralkodó körül mozogtak.
- A hangosbemondóban hallható szöveg utalás a Harmadik típusú találkozásokra, ami az anyahajó érkezésekor hangzik el. 

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Ezra, Hera, Sabine és Zeb a Loth-farkasokkal 

 

2.jpg

A Loth-farkas és macska 

 

3.jpg

Ezra belép a világokat összekötő portálon

 

4.jpg

A kiásott Lothal-i templom freskója

 

5.jpg

Az Atya a Fiú és a Lány a Lothal-i Jedi templom sziklafalán I

 

6.jpg

Az Atya a Fiú és a Lány a Lothal-i Jedi templom sziklafalán II

 

7.jpg

Convoree koncepció rajz

 

8.jpg

Vaneé miniszter koncepció rajza 

 

9.jpg

Palpatine koncepció rajza

 

 10.jpg

Trandoshan bányász liga őr koncepció rajza 

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó értelemben ez az epizód végig hidegrázós volt. A "hiperalagúttal" kezdődött minden, ahogy hallhattuk Kanant, Herát, Ezrát, még Ahsokát is, az végig remek érzéseket keltett, amire szükség volt, mert aztán megláttuk, mit művelt a Birodalom a Jedi templommal. Bámulatos érzékük van a romboláshoz. Az alját felásták, mindenhol fémlapok, fúrógépek, a Bányász Céh emberei és persze birodalmi felderítők és halálosztagosok. Megjegyzem, először láthattunk hagyományos női birodalmi gyalogost mozgóképen. :) 

Aztán fokozódott a dolog és beköszönt maga az Uralkodó. Ahogy megszólalt, pláne Ian McDiarmid hangján, hát ott levert a víz. Még mindig vérfagyasztó a krapek. Az a borzalom, ami Sabine arcára kiült, nagyon beszédes. Az Uralkodót rettegik az emberek már most, pedig a Halálcsillagról még nem is tudnak. Aztán Palpatine maga közli le, ami magyarázat lehet a farkasok múltkori agresszív viselkedésére: Kanan halála belebabrált Lothal sorsába. A farkasok szerintem Kanant szemelték ki a küldetés teljesítésére, de mivel meghalt, mérgesek lettek. Persze Ezra nem tehetett róla, de úgy tűnik, minden tudatosságuk ellenére azért mégis csak állatok. Valószínűleg a változások Lothal sorsában, még pontosabban az Erőben inzultálták őket.

Amúgy így már esélyesnek tartom, hogy maga Sidious sem volt odáig a hírért, hogy Kanan meghalt. Mondja is, hogy nem tudja, hová mozdul a sors kereke, márpedig az Uralkodó nem szereti, ha nem látja előre a dolgokat. És a felvetése, hogy a templomban lehet a kapcsolat élő és holt között, na, ez érdekesen hangzott. Az Uralkodó tehát még mindig lelkesen hajkurássza a halhatatlanságot.

Hydan (csak nem Hayden Christensen után? :D ) miniszter érdekes figura volt, barátságosabb, mint sok birodalmi, egy csésze tea mellett lehet tök jól el lehet vele beszélgetni, legalábbis, amíg az érdekei úgy kívánják. Bár elsőre felmerült bennem, hogy esetleg Yupe Thasu az, érdekes lett volna az öreg Sith csatlóst látni.

Ami meg a mortisos becsatlakozást illeti, nos, okosabbak itt még nem lettünk, de látható, hogy Palpatine hallott róluk és a Jedi Archívumban készült a kis családról feljegyzés. Nem csoda, hogy felkeltették az Uralkodó érdeklődését, pláne, ahogy nevezi őket: a mortisi istenek. Az a képes mutatvány, az meg valami csodálatos volt, még a hajam is égnek állt attól, ahogy mozgásba lendültek.

És ez csak a felvezetés volt, mert a java ezután jött.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az Erő-alagúton való utazás újfent nagyon tetszett. A Jedi Templomhoz való visszatérés nagyon izgalmas lett, főleg mikor Sidious is belépett a játszmába. A kép elmozdulása az egyik legjobb jelenet. Az átjáró pedig rendkívül misztikus.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Látom mindenkit beszippantott a folytatás, de ez a rész is megér pár sort! Dzséjt majdnem mindent leírt, de mégis meg kell mondanom, imádtam minden percét! Odaszegezett a képernyőhöz! Tapintani lehetett, hogy itt most valami igazán nagy és fontos dologról van szó. Ahogy Mortist megint behozták az remek lett, Sidious utalásával egyetemben. Szóval kutakodott a féreg a Jedi templonban. Naná! Valószínűleg az volt az első dolga! Vajon Anakinék jelentését is olvasta? Már ha volt ilyen. Fura, de most adná magát Vader eljövetele, hisz ő járt Mortison.

 

Kicsit más. Megint szembeötlő volt mennyire hatékony ez a kis csapat. Bomarr kicsit fel is rótta ezt a sorozatnak. Szerintem az egyik legattraktívabb csoportja a lázadásnak! Ez nyilván az összetételükből is adódik, és a hihetetlen sok tapasztalatból amit még csempészekként, illetve egyéb forrásból megszereztek. Nem is annyira hihetetlen, hogy szinte minden sikerült nekik. Szegény Hera még mindig szenved, ami elég szívszorító. Olyan mintha megtört volna benne valami. Egy szó mint száz, ez a csapat a Luke-Han-Leia trió méltó elődje. A sorozat indulásakor nem hittem volna ezt, arra gondoltam, csak egy random csapat lesz a nagy egészben de nem. Ők A csapat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csodálatos epizód volt, és ezt úgy mondom, hogy már láttam a következőt is! A freskó a falon önmagában is egy remekmű, de ahogy az átjáró megnyílt Ezra segítségével, az valami eszméletlenül látványos volt, s hozzá még az a zene.. Méltó Mortishoz, ahogyan most viszontláttuk legalább utalás szintjén. Szerintem ez már egyértelművé teszi, hogy Mortis a kulcs a az Erővel kapcsolatos tudáshoz, és ezek a templomok, mint valamennyi potenciális kapu az átjáróhoz, léteznek. És az alapján, ahogy a TCW-ben eljutott Anakin és Ahsoka a Motisra, nekik ez újdonság volt, ezek szerint a Jedik erről már ebben a korban nemigen tudtak.

Nagyszerű volt egyébként a Rebels és a TCW ilyen szintű összekötése. A TCW-ben a Mortis volt az egyik legkedvesebb történetszálam, örülök, hogy beleszőtték a Rebelsbe is. :)

 

2018. 02. 27. - 12:00, Dzséjt írta:

Aztán Palpatine maga közli le, ami magyarázat lehet a farkasok múltkori agresszív viselkedésére: Kanan halála belebabrált Lothal sorsába. A farkasok szerintem Kanant szemelték ki a küldetés teljesítésére, de mivel meghalt, mérgesek lettek. Persze Ezra nem tehetett róla, de úgy tűnik, minden tudatosságuk ellenére azért mégis csak állatok. Valószínűleg a változások Lothal sorsában, még pontosabban az Erőben inzultálták őket.

Amúgy így már esélyesnek tartom, hogy maga Sidious sem volt odáig a hírért, hogy Kanan meghalt. Mondja is, hogy nem tudja, hová mozdul a sors kereke, márpedig az Uralkodó nem szereti, ha nem látja előre a dolgokat.

És vajon mi volt ez a küldetés? Hogy Kanan zárja be az átjárót, mert veszélyben van? Mert ha igen, akkor Sidiousnak inkább örülnie kellett volna, hogy ez meghiúsult. Vagy ő félreértelmezte Kanan szerepét? Vagy én értelmezek félre valamit... :hmm:

 

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Egy szó mint száz, ez a csapat a Luke-Han-Leia trió méltó elődje. A sorozat indulásakor nem hittem volna ezt, arra gondoltam, csak egy random csapat lesz a nagy egészben de nem. Ők A csapat.

Teljesen egyetértek. :)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Pildi írta:

És vajon mi volt ez a küldetés? Hogy Kanan zárja be az átjárót, mert veszélyben van? Mert ha igen, akkor Sidiousnak inkább örülnie kellett volna, hogy ez meghiúsult. Vagy ő félreértelmezte Kanan szerepét? Vagy én értelmezek félre valamit... :hmm:

Az, hogy bezárja a kaput és felszámolja a kutatást. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Pildi írta:

És vajon mi volt ez a küldetés? Hogy Kanan zárja be az átjárót, mert veszélyben van? Mert ha igen, akkor Sidiousnak inkább örülnie kellett volna, hogy ez meghiúsult. Vagy ő félreértelmezte Kanan szerepét? Vagy én értelmezek félre valamit... :hmm:

Sidious szerintem azért lehetett bosszús Kanan halála miatt (már ha bosszús volt, mert ugyanúgy pezsgőt is bonthatott :) ), mert ahogy a következő részben tűnt...

Spoiler

ahhoz, hogy ő bejusson a nexusba, kapcsolatba kellett kerülnie egy Jedivel. Ugye csak azután tudott átnyúlni a saját kapuján, hogy Ezrát megfogta az Erőlasszóval, vagy mifenével. Lehet Sidious nem hitt abban, hogy Ezra is képes lehet kinyitni a kaput, elvégre ő még csak egy mitugrász padawan. Persze ez csak tipp a részemről, ugyanúgy esélyes az is, hogy Sidious kitörő lelkesedéssel fogadta Kanan halálát - sőt szerintem ez az esélyesebb.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Dzséjt írta:

Sidious szerintem azért lehetett bosszús Kanan halála miatt (már ha bosszús volt, mert ugyanúgy pezsgőt is bonthatott :) ), mert ahogy a következő részben tűnt...

  Spoiler elrejtése

ahhoz, hogy ő bejusson a nexusba, kapcsolatba kellett kerülnie egy Jedivel. Ugye csak azután tudott átnyúlni a saját kapuján, hogy Ezrát megfogta az Erőlasszóval, vagy mifenével. Lehet Sidious nem hitt abban, hogy Ezra is képes lehet kinyitni a kaput, elvégre ő még csak egy mitugrász padawan. Persze ez csak tipp a részemről, ugyanúgy esélyes az is, hogy Sidious kitörő lelkesedéssel fogadta Kanan halálát - sőt szerintem ez az esélyesebb.

 

Hát igen, nem tűnt túlzottan bosszúsnak a következő részben, és ez abszolút érhető azok alapján, amit írtál. :)

 

8 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az, hogy bezárja a kaput és felszámolja a kutatást. :)

Ezen szerint nem értelmeztem félre. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért erről a részről is megemlékeznék külön. A farkaskaland kapcsán jól látható volt, hogy Ezra nagyon szoros kapcsolatban van az élő Erővel, ami összeköti más élőlényekkel. Erre korábban is rengeteg példát láttunk már, azt hiszem neki ez a legnagyobb erőssége. Az különösen tetszett, hogy Dume nem volt a farkasok között, ő megmaradt Ezra "látomásának". Ha már Dume, Kanan megjelenése elég furcsa volt nekem. Nyilván értem a koncepciót abban a jelenetben, de elég szájbarágósan tálalták. Egyébként Kanan a régi külsejével tűnt fel.

Aminek még nagyon örültem, az Sabine szerepe, jól megtalálták a helyét a sztoriban. Ki tudta használni az intelligenciáját, illetve a művészetekben való jártasságát. Ahogyan a birodalmi kódok ismeretét is, még ha nem is jött be neki. :) Hydan érdekes figura volt, tetszett. Én is azt hittem, hogy arról az öregről lesz szó, akit a filmekben is láttunk Palpi mellett. Ja és persze Sidious felbukkanása ütött, ahogy kell. Úgy meg pláne, hogy McDiarmid adta a hangját. Mindig szívmelengető azt tapasztalni, hogy a nagynevű színészek is csatlakoznak egy animációs projekthez, ez ad egy extra komolyságot a sorozatnak.

 

Most attól nagyvonalúan tekintsünk el, hogy megint egy páncéllopás adta a beszivárgás kulcsát. Az viszont számomra elég megmagyarázhatatlannak tűnt, hogy egy csomó birodalmi közül senki nem vette észre, hogy az a hatalmas "freskó" életre kel a falon, mozog, villódzik stb.. Amúgy ennek az egésznek a vizuális megvalósítása gyönyörűen sikerült, de nekem azért túl mesés volt ez a mozgó festmény koncepció. Először azt hittem, hogy csak Ezra látja így, az Erő sugallatára, aztán viszont kiderült, hogy Hera is látja. Hát nem tudom...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

22 perccel korábban, pb69 írta:

Azért erről a részről is megemlékeznék külön. A farkaskaland kapcsán jól látható volt, hogy Ezra nagyon szoros kapcsolatban van az élő Erővel, ami összeköti más élőlényekkel. Erre korábban is rengeteg példát láttunk már, azt hiszem neki ez a legnagyobb erőssége

Pedig nem úgy indult... Ha emlékszel, Kanan egyik tanítása pont ez a kapcsolatteremtés volt, ami nagyon nem ment Ezrának a loth-cattel. 

 

25 perccel korábban, pb69 írta:

túl mesés volt ez a mozgó festmény koncepció. Először azt hittem, hogy csak Ezra látja így, az Erő sugallatára, aztán viszont kiderült, hogy Hera is látja. Hát nem tudom...

Az SW-nek el kell mozdulnia valamerre, nem elképzelhetetlen a fantasy irány. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2018. 03. 02. - 12:46, Ody Mandrell írta:

Az SW-nek el kell mozdulnia valamerre, nem elképzelhetetlen a fantasy irány. 

Főleg, mert űrfantasy, így pláne nem. :) 

"I knew from the beginning that I was not doing science fiction. I was doing a space opera, a fantasy film, a mythological piece, a fairy tale. I really thought I needed to establish from the start that this was a completely made up world so that I could do anything I wanted." - By George Lucas, 1977

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Pontosan. Csak vannak néhányan akik sértésnek veszik, ha ilyen irányt vesznek a dolgok. Mert ez már nem SW, stb...

Jó, de az egy dolog, hogy mit mondott Lucas. Az meg egy másik, hogy milyen univerzumot teremtett konkrétan a képernyőre. Attól, hogy az elejétől űrfantasyben gondolkodott, a képi világot a nézők simán értelmezhetik sci-finek is. Maga Lucas is gyakran hivatkozott a '70-es években sci-fiként a filmre. És ha valaki azt érzi, hogy az újonnan bedobott dolgok teljesen új irányt visznek az SW-be és valaki ezt már nem tudja elfogadni, mert nem ebbe az univerzumba szeretett bele, szerintem az lehet egy jogos érv és lehet is vele érdemben foglalkozni. 

Ha az EpVII-VIII pl. Talzin féle mágiákkal lenne tele, lehet én is mérhetetlenül bosszús lennék. Vagy ha a IX. részben bejutnának az ismeretlen térbe, és kiderülne, hogy Snoke az öreg Kylo ismeretlen térben összeégett de valahogy onnan a múltba kievickélő énje, szerintem nem csak én lennék mérhetetlenül bosszús. :) 

 

Az SW fejlődik és ha jó irányba tart, akkor többen csatlakoznak a világhoz, mint amennyien lemorzsolódnak róla. Mert lemorzsolódás mindig lesz, ha új irányba megy el az addig megszokott játékszabályoktól (egyébként akkor is, ha nem). Az meg már egy külön aspektus, hogy nekünk személy szerint mennyire elfogadható az új irány és mennyire nem. Én ehhez mindig úgy állok hozzá, hogy vannak olyan részei a világnak, amikkel jobban tudok azonosulni, és vannak olyan részei, amikkel kevésbé. De amíg ezek megfelelő arányban vannak egymáshoz képest, én nem fogok panaszkodni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Persze, bizonyos értelemben el kell mozdulni valamerre, bár inkább úgy fogalmaznék, hogy tágítani kell a határokat, ez is az univerzum bővülésének a része. Viszont nem mindegy hogyan és milyen irányba mozdulnak el. Az Ep.8 például szerintem kiváló példa arra, hogyan lehet bátran elmozdulni és mélyíteni a világot, úgy, hogy közben ne érezhessük azt, hogy ez kimutat ennek az univerzumnak az eddig ismert határaiból. Több fontos újítás is volt, de ezek jól illeszkedtek a SW-ba.

 

Nyilván ez nagyon erősen szubjektív dolog, de az Ep.8 noha nagyon ellentmondásos lett, legkevésbé amiatt kapta a savat, hogy amit látunk, az az univerzum eddig felépített logikájába ne férne bele. A koncepcióra, a karakterekre, a történetvezetésre, a tanulásokra stb. mind-mind sokan mondják, hogy nem SW-kompatibilis, de én nagyon ritkán hallok olyat, hogy vki in-universe szemszögből támadné azért a filmet, mert túl valószerűtlen lenne.

 

De visszakanyarodva az eredeti témához. Vigyázni kell az olyan kijelentésekkel, hogy újítani kell, szóval tök jók az ilyen fantáziaelemek, amiket kötelezően el kell fogadni. Nem arról van szó, hogy aki valamit nehezen fogad be, az sértésnek veszi ezeket az újításokat. Csak ha mindenre zokszó nélkül rábólintunk, hogy "hát végül is ez egy űrfantasy, akkor miért ne történhetne ilyen", akkor ezen elv mentén nincsenek korlátok. Akkor jöhet bármi, pl. olyanok is, amiket Donát felvázolt.

 

Azt gondolom, hogy mindenkiben van egy kialakult kép a SW univerzumáról. Az alapján, amiket egy adott pillanatig látunk, mindenki felépített magában egy univerzumot, aminek vannak keretei, szabályai, törvényei. Nyilván tudjuk, hogy nem láthattunk mindent, tehát vannak még újdonságok, ezek már csak képzelt dolgok, feltételezések. Kinek mi fér bele ebbe a világképbe. Amikor ebben a pillanatban vászonra visznek egy konkrét újítást, akkor mindenki másképp reagál, attól függően, hogy a benne kialakult SW világképbe ez belefér-e.

 

Jelen esetben annyi történt, hogy nekem ez a freskós dolog már túlzás.

Spoiler

Én azt láttam, hogy egy falfestmény életre kelt, elkezdett világítani, mozogni, a rajzok elindultak és kijelöltek a falon egy titkos tér-idő kaput, ami egy alternatív dimenzióba vezetett. Így ezen a falon nyíló átjárón Ezra átjutott, mások már nem. Később meg persze Sidious valamilyen fekete mágiára erősen hajazó (idegen varázsigéket mormolva valamilyen lötty fölött) szertartással szintén bejutott ebbe az alternatív világba. Ez nekem már sok volt, másoknak belefér, de nem hinném, hogy ítéletet lehet mondani afelől, hogy kinek van "igaza", és ki érti jobban a SW lényegét. ;)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...
2018. 03. 02. - 12:21, pb69 írta:

Most attól nagyvonalúan tekintsünk el, hogy megint egy páncéllopás adta a beszivárgás kulcsát. 

Ezt már én is marhára unom. Minden évadban eljátsszák ezt a beöltözősdit. 

 

2018. 03. 02. - 12:21, pb69 írta:

Amúgy ennek az egésznek a vizuális megvalósítása gyönyörűen sikerült, de nekem azért túl mesés volt ez a mozgó festmény koncepció. Először azt hittem, hogy csak Ezra látja így, az Erő sugallatára, aztán viszont kiderült, hogy Hera is látja. Hát nem tudom...

Nagyrészt egyetértek, bár nekem a vizuális megvalósítás nem tetszett.

 

Egyébként oltári jó ötlet volt a készítők részéről, hogy beletették Sidioust ebbe a részbe! :yeah:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 4x10 - Wolves and a Door

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.