Jump to content

Technikai fejlődés a Galaxisban


Lenci

Recommended Posts

Gondoltam, hogy ezt a kérdést a "Mennyire egységes..." c. topikban vetem fel, de szerintem megérdemel egy külön topikot, bár érintőlegesen már volt róla szó másutt.

 

Mi itt a földön 20 éve azt se tudtuk, hogy mi az a mobil, most pedig mindenkinek van, eszeveszett sebeséggel fejlődik a mi világunk. A SW univerzuma eleve egy jóval kifejlettebb világban játszódik. Mindazonáltal ott is tetten érhető némi technológiai előrehaladás a prequel-el és a classic-ok kora között.

Ami eszembe jut: A prequel-ekben egy űrhajót sem látunk olyan formában hiperűrre kapcsolni, mint ahogy a Falcon szokott, nem láttuk egyszer az összefolyó csillagok gyönyörű képét. Ilyen a műkéz is: Anakinon először egy gagyi műkezet látunk az ep2 végén, az ep3-ban már kesztűset. 22 évvel később Luke eleve olyat kap, ami messziről emberi kéznek is tűnhet.

A Holonet is ilyen, bár a prequel-ekben többet holóznak, szines alakokat nem látunk, csak a Classic-okban...

Kinek mi jut még eszébe?

Link to comment
Share on other sites

A technikai oldalt böngészve, nekem sokkal inkább az amortizálódás jut eszembe. Igaz, hogy funkcionálisan fejlettebbek az eszközök, de látszik rajtuk a kor jellemzője is. Roppant célszerűek, semmi csicsa mint régen, mondhatni puritán dolgok. Az én szememben ez tükrözi is a Köztársaság és a Birodalom közötti legtöbb különbséget.

 

Elég ha csak összehasonlítunk egy Nubient és egy lambda osztályú siklót.

Link to comment
Share on other sites

A prequel-ekben egy űrhajót sem látunk olyan formában hiperűrre kapcsolni, mint ahogy a Falcon szokott, nem láttuk egyszer az összefolyó csillagok gyönyörű képét.

Ez nem technikai fejlődés, csak akkor az űrhajó belsejéből mutatják, míg az ep1-2-3-ban kívülről. Ez csak ennyi, attól a technika nem változott.

 

Luke eleve olyat kap, ami messziről emberi kéznek is tűnhet

Messziről? Nekem közelről is emberinek tűnik. Csak miután belelőttek lehet leleplezni (na meg mikor felrakták).

 

Lépegetők. A prequelben zömök kis izék, az ESB-ben meg öt belőlük és már meg is nyerték a csatát.

Zömök? Kicsi? Izé? Melyik, az AT-AP egymaga akkora, mint az AT-AT és fürgébb nála, ráadásul rendelkezik egy olyan ágyúval, ami kilőne egy AT-AT-t. Ugyan ez az AT-TE is, ami bár valóban kisebb, de azért azt sem félteném. Az AT-AT is csak addig "nagyfiú" amig nem turbólézerrel, meg rakétákkal kezdenek rá lőni. Sajnos a Lázadók birtokában ilyen nem volt (máig nem értem, miért nem áldoztak be egy X-Wing vagy Y-Wing rajt a hothi csatában, azok simán legyakták volna a lépegetőket, jó, mondjuk kellettek a kiürítésnél, de két Y-Wing működőképes ionágyúval elég sokáig visszatarthatta volna a lépegetőket). Viszont annyi fejlődést tényleg van, hogy az AT-AT erősebben páncélozott az elődeinél, viszont kevésbé felfegyverezettebb, mint egy AT-TE, vagy egy AT-AP. Ellenbene egy AT-OT-hez képest (ami tulajdonképpen hasonló funkciót lát el, mint az AT-AT) jelentős javulás. Ja, és a hosszabb lábak több akadájt tudnak áttörni.

 

Csillagrombolók. Prequelben csak vannak, Ep4-ben meg rögtön megreggelizik a Tantive-4-et.

A Tantive IV-et nem nehéz megenni, jók a blokádtörők, de kicsit túlbecsülik a jelentősségüket. Egyetlen nagy előnyük a sebességben rejlik, amit viszont az ep4-ben nem használtak ki. Tűzerőben viszont még egy Acclamatorral sem veszik fel a versenyt, szóval nem nagy szám, hogy elcsípte egy Birodalmi I-es osztályú csillagromboló. Rombolók esetében a fejlődést a pajzsrendszerben, a masszivitásban, a méretben és a fegyverzetben kell keresni. A Venatorok még hangárakkal telitüzdelt, hagyányit kisebb, gyengébb pajzsokkal és bonyolultabb rendszerekkel ellátott hajók voltak. A Birodalmi I-es osztályú hajókon már több dolgot végzett automatika, erősebb lett a pajzs, és sokkal-sokkal kevesebb vadászt szállít magával (72 TIE maximum, ezzel szemben a Venator kapacitása 192 V-Szárnyú, 192 Eta-2 Actis - Jedi vadász - és 36 ARC-170-es, na de ez a hajó 40% hangár volt).

 

Fejlődés még tapasztalható az űrhajókban. Az ep2-ben láthattuk, hogy pl a nem túl nagy Delta-7-es, valamint az ep3-beli Eta-2-es Jedi vadászok nem képesek hiperűr utazásra, mivel ilyen kis hajókba nem lehet hiperhajtóművet szerelni. Sőt, a Delta-7-esbe még asztromech is csak integrálva volt. Mire elértük az ep6-ot, ahol az A-Szárnyú legalább olyan kicsi, mint egy Eta-2-es, nem hogy rendelkezik hiperhajtóművel, de van pajzsa (az Eta-2-esnek és a V-Szárnyúnak ilyen nincs, szintén méreti okokból), létfenntartó rendszre, megfelelő fegyverzete (lézer és rakétavetők), ráadásul a hiperűrutazáshoz már asztromech egységre sincs szüksége (az X-Wingnek, N-1-esnek, Y-Wingnek még kell az asztromech, mivel nem rendelkeznek navigációs komputerrel).

 

Apróság, de a fegyvereken is tetten érhető fejlődés. Az ep1-beli fegyverek még csak 100 lövés leadására képesek, aztán kimerül a telep. Az ep2-ben megjelenő DC modell (klónok fegyvere) már 500 lövés leadására képes, hála a fejlettebb telepeknek és a tibana gáznak. Ilyen fegyver az E-11-is, sőt, később minden fegyver ilyen lett.

Link to comment
Share on other sites

Eddig a fegyverekről és a haditechnikáról szóltunk főleg, ellenben a galaxis egyébb fejlettségi fokát nem igazán tudjuk lemérni! Az anyagiakban szegény és visszamaradott lázadók, akik főleg kiselejtezett birodalmi technikát alkalmaznak, nem igazán fokmérője a fejlettségnek. A 4-5-6 -ban nem látunk olyan helyeket, mint az 1-2-3 -ban. Így az igazi 'átlagos' fejlődést nem is lehet leszűrni.

Link to comment
Share on other sites

Az anyagiakban szegény és visszamaradott lázadók, akik főleg kiselejtezett birodalmi technikát alkalmaznak, nem igazán fokmérője a fejlettségnek.

Hát azért az X-Szárnyú, az A-Szárnyú, a B-Szárnyú, vagy a Calamari csatahajók nem piskóták, és nem is kiselejtezett birodalmi hajók, hanem vadi új, a futószallagról lejött, kizárólagosan a Lázadóknak gyártott jószágok (na jó, az X-szárnyút eredendően a Birodalomnak tervezték, csak az Incom a lázadóknak "ajándékozta", a Calamari cirkálók meg eredendően utasszállítók, csak a gyárból már felfegyverezve kerültek ki).

De amúgy igazad van, egyedül Bespin az, ami fejletségben össze mérhető Coruscanttal, de szerintem az semmiben sem marad el tőle (lebegő város, hát már csak ez veheti fel a versenyt egy bolygónyi várossal).

Tatooine sem tűnik azért fejlettebnek, legalábbis Mos Eisley nem igazán tűnik se fejlettebbnek, se fejletlenebbnek, mint Mos Espa.

Viszont ha a haditechnika fejlődik, akkor a civil éra is. Mert a mi világunkban is a haditechnikai fejlődés párhuzamos a civil érával. Lenci is említette a hologramokat. Az ep1-2-3-ban még csak a tervrajzok színesek, azok is csak a kék, sárga és vörös színeit tudják, míg az ep4-5-6-ban, bár kicsit rosszabb a kép, de már az élő adások is színesek.

Ugyan ez a műkéz helyzete is, amit Lenci szintén leírt. Ja, s az űrhajótechnika is civil éra, igaz, mi hadihajókon írtuk le, de kis hajóból is van egyszemélyes mini, mint a Delta-7 vagy az A-Szárnyú.

Arról nem is beszélve, hogy az I. Halálcsillag felépítéséhez majdnem 20 év kellett, a II-hoz már csak max 4 év. Ha más nem, a Halálcsillag az építéstechnológiában is komoly változásokat hozhatott.

Link to comment
Share on other sites

Hát azért az X-Szárnyú, az A-Szárnyú, a B-Szárnyú, vagy a Calamari csatahajók nem piskóták, és nem is kiselejtezett birodalmi hajók, hanem vadi új, a futószallagról lejött, kizárólagosan a Lázadóknak gyártott jószágok

Igazad van, én inkább az EPIV-es állapotra utaltam. Később részről részre izmosodott a lázadás, szinte minden téren. Ebbe viszont itt nem akarok belemenni, mert OFF.

 

Egyébként jó, hogy eddig nem említettétek a millennium falcont, mert az bizony Yoda korú lehet. :yeah: Valójában hány évet élt már meg szerencsétlen? Erről van valami infó? Valószínűleg a SAGA legöregebb űrhajója.

Link to comment
Share on other sites

Pedig nekem az rémlik, hogy a Bespin is inkább egy zúg-gyárváros. Lando is panaszkodik, bár lehet hogy csak a karakteréből adódoan, nomeg görcsösen próbál természetes lenni, miközben törbecsalja a régi haverját. :)

Zúg-város, persze. És ha ilyen egy eldugott bányásztelep, akkor milyen egy nagy forgalmú? :) Hova fejlődött a bányászat 20 év alatt? :yeah:

Link to comment
Share on other sites

Pedig nekem az rémlik, hogy a Bespin is inkább egy zúg-gyárváros.

Zúg-gyárváros, mert a jó hely, az a központi világokban lenne (emiatt volt ugye jobb célpont az Alderaan a Dantooine-nál), így viszont kivül esik a figyelem központjából és távol van az útvonalaktól, ami gáz a szállítóknak (mondja a törvényes üzletember) de ez nagyon jó az ott működő csempészüzemnek (mondja a csempészmágnás). Ma meg régi is az a város. Valami ősi király építette, és nem is a Bespinen, oda csak átrepült (képes az űrutazásra... hehe, mit akar a Stargate Atlantissal? Na jó, az egy másik galaxisba repült :yeah:). Amúgy viszont modern városnak számít Cloud City, Bespin nem, mert az lakhatatlan a felszínen.

 

Egyébként jó, hogy eddig nem említettétek a millennium falcont, mert az bizony Yoda korú lehet.  Valójában hány évet élt már meg szerencsétlen? Erről van valami infó? Valószínűleg a SAGA legöregebb űrhajója.

Nagyon régi... olvastam olyanról, hogy az YT-1300-as modell már az ep2-ben is öreg hajónak számított. Ezekből az YT-2400-as a legújabb (Outraider - Dash Rendar hajója ilyen), és azt az ep4 idején kezdték el gyártani. Szóval legalább tizenegy modell volt az 1300-as és a 2400-as között (abből ismert még az YT-2000-es, az Otana volt ilyen az X-Wing Alliance című játékban).

Link to comment
Share on other sites

Fejlődés figyelhető meg Palpi trónszéke esetében is. A prequel-ekben nincs olyan fejtámlája, mint az ep6-os trónteremben. A swzék maga ugyanaz, de az ep6-ban a támlának van egy fej fölé benyúló hatalmas fejtámlája...

Link to comment
Share on other sites

Fejlődés figyelhető meg Palpi trónszéke esetében is. A prequel-ekben nincs olyan fejtámlája, mint az ep6-os trónteremben. A swzék maga ugyanaz, de az ep6-ban a támlának van egy fej fölé benyúló hatalmas fejtámlája...

Mondjuk ez nem technikai, hanem inkább design fejlődés.

Link to comment
Share on other sites

Fejlődés figyelhető meg Palpi trónszéke esetében is. A prequel-ekben nincs olyan fejtámlája, mint az ep6-os trónteremben. A swzék maga ugyanaz, de az ep6-ban a támlának van egy fej fölé benyúló hatalmas fejtámlája...

Védelem eső ellen :yeah:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Eszembe jutott egy fejlődési szakasz, mégpedig a kis, egy személyes hajók hipertér ugrásai. Míg az 123 részekben csak hipertér-gyűrűvel voltak képesek erre, addig a birodalom korában már egy 'sima' X-wingben is alapfunkció volt. :?

Apró belekötésem lenne: N-1, annak nem kellett hiperhajtómű gyűrű.

Link to comment
Share on other sites

Azzal az a baj, hogy vannak olyan források, ami szerint annak kell (méretét nézve ez elképzelhető, mivel nem sokkal nagyobb egy Eta-2-esnél), ellenben van olyan is, hogy nem kell. De mivel az ep1-2-3 idején még csak az N-1 méretű hajókba tudtak hiperhajtóművet beszerelni (az ARC-170-ben is volt), így szerintem a Nimbusnak ugyan úgy gyűrű kellett, mint a Deltanak meg az Etanak.

Link to comment
Share on other sites

Hát igen, ha figyelmen kívül hagyjuk az EU technikai babláját. De elég az N-1 kialakítására tekinteni. Az eddig ismert hiperhajtómű gyűrűk közül egyikre sem lenne képes rákapcsolódni. A gyűrűkhöz hosszú, kedkeny orr kellett, az N-1 meg majdnem orratlan, és az elől lévő szárnyak miatt elég széles jelenség.

 

Szerk.: na, tényleg, a Bellbulabban is volt. Bár azt sem láttuk teret váltani, de láttuk elhúzni a bolygótól, márpedig a gyűrűk az orbitálison vannak (és max az Eta-2-es gyűrűjére cuppanhatott volna rá feltűnés nélkül, annak meg nem olyan a kialakítása, amire a Bellbulab rácsatolhatná magát).

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Pontyosan, mint az A-Szárnyú. Kicsi is, aztán mégis képes hiperűrugrásra (és még asztromech sem kell neki, mint az X-Szárnyúnak). Viszont a boldog-boldogtalanakból a TIE vadászok (leszámítva az X1-est) kimaradtak, a Sienár gyár megmaradt a hiperhajtóműveletlenségben :?

Link to comment
Share on other sites

Viszont a boldog-boldogtalanakból a TIE vadászok (leszámítva az X1-est) kimaradtak, a Sienár gyár megmaradt a hiperhajtóműveletlenségben :?

Ami viszont elég érdekes. Lehet, hogy pazarlásnak gondolták a dolgot. A Birodalom amúgy is a célszerűséget helyezte előtérbe, így talán ezen nem is kell meglepődni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information