Ugrás a kommentre

Évadértékelés


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

Amilyen jó volt az első évad, (karakterépítés, események bevezetése), annyira semmilyen lett a második. Azt vártam volna, hogy előrelépünk de sajnos leginkább az egy helyben topogás volt a jellemző. Talán csak az utolsó 4-5 rész próbált kicsit nagyobbat markolni. Sajnos se a karakterek se a történet nem tágult ki igazán. Az évadnak több mint fele filler volt, és bár esett szó a háborúról, az mindig szőrmentén, mellékzöngeként. A karakterek zöme nem hogy előre, inkább visszafejlődött. Kaz az évad első felében még az első évadbeli önmagánál is idegesítőbb volt. Csupán a sorozat vége felé lett mentes ezektől a debil bukdácsolásoktól, amire igazából semmi szükség nem volt. Másképp is jól be lehetett volna mutatni, hogy még nem érett meg igazán a nagyobb feladatokra. A vége mentette valamelyest a karaktert, de nem hiszem, hogy sokak kedvencévé vált volna. Talán rajta és Neekun látszott a legjobban a célközönség, akik most nem csak papíron voltak 10 év alá belőve. 

 

Maga a sztori is elég vékony, gyakorlatilag a Colossus menekülését követhetjük nyomon, de nagyobb léptéket alig vesz a széria. Így igazából a fentebb elejtett pár utaláson kívül nem tudjuk mi zajlik a galaxisban (emlékezzünk csak a TROS-ban Kijimire. Na ott be van mutatva mit is jelent az Első Rend megszállása). A drámát talán épp az utolsó részben sikerült elkapni, amikor kiirtották az Aeos lakóit. Az valamit mutatott abból amiről Kylo Ren is beszél a TROS-ban. "A be nem hódoló világokat elpusztítjuk" Az egyik legjobb jelenet volt. 

 

Ami viszont pozitívum és fejlődést mutatott az a látvány. Volt pár gyönyörű rész, amikor én is csak csettintettem. E tekintetben az élen egyértelműen az Aeos bemutatása járt.

 

Ez az éra elbírt volna egy fokkal komolyabb sorozatot is, és ha bár összességében élveztem, messze a Disney korszak leggyengébb mozgóképes alkotása. A legnagyobb baja, hogy sok helyen unalmas, és a főszereplő inkompetensnek tűnik. Most így utólag úgy érzem, a Resistance-nek nagyobb volt a füstje mint a lángja.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én sajnos lemorzsolódtam a 2. évad első 2-3 része után, és a fenti véleményed alapján nem úgy tűnik, hogy sokat veszítettem. :(

Ha az utolsó 4-5 rész megér egy megtekintést, akkor a befejező epizód kedvéért lehet, hogy legalább azokat mégis megnézem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Pildi írta:

Ha az utolsó 4-5 rész megér egy megtekintést, akkor a befejező epizód kedvéért lehet, hogy legalább azokat mégis megnézem.

Annyit azért megér szerintem. Már csak azért is, hogy naprakész legyél a kánonnal. :) Nem sok idő letudni ezeket a 20 perces szösszeneteket. Ha már dolgoztam velük, tessék megnézni. :P:D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Pildi írta:

Én sajnos lemorzsolódtam a 2. évad első 2-3 része után, és a fenti véleményed alapján nem úgy tűnik, hogy sokat veszítettem. :(

Ha az utolsó 4-5 rész megér egy megtekintést, akkor a befejező epizód kedvéért lehet, hogy legalább azokat mégis megnézem.

Ha nincs jobb dolgod simán meg lehet nézni. Nem azt mondom, hogy szörnyű, hanem hogy átlagos. Azért egy SW ne legyen átlagos. :) Amúgy a kánon miatt is érdemes, ahogy Sky írja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

30 perccel korábban, Darth Sky írta:

Annyit azért megér szerintem. Már csak azért is, hogy naprakész legyél a kánonnal. :) Nem sok idő letudni ezeket a 20 perces szösszeneteket. Ha már dolgoztam velük, tessék megnézni. :P:D

Akár hiszed, akár nem, ez bennem is felmerült pont így. :P És a kánonnal kapcsolatban is igazad van. De a legfőbb érv mégis az, hogy jó lett a záróepizód. :)

 

 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Véleményem szerint az egész sorozathoz rosszul álltak hozzá az elejétől fogva, "rásütötték", hogy gyerekeknek lesz, nekik meg elég pár bugyuta poén, idétlenkedés hétről hétre aztán jóccakát, csak ez nettó baromság, attól még, hogy valaki gyerek attól még nem debil (tisztelet a kivételnek, de azon általában a korosodás sem segít) , persze biztos jót nevetgéltek Kaz csetlésein meg botlásain, de hiba lekorlátozni egy sorozatot erre a szintre csak azért, mert gyerekeknek lesz, egy gyerek is meg tudja érteni, ha egy sorozat kifut valamerre és fogadni mernék, hogy a maguk módján jobban is értékelik, pláne emlékezetesebb marad. Itt most magamból indulok ki, de ott van pl. a Tom és Jerry most így kb. egy rész konkrét cselekményét nem tudnám felidézni, mert csak az van bennem, az ragadt meg, hogy a Jerry szívatja Tom-ot ellenben olyan rajzfilmekkel amikben történet is volt. Az első évadban gondolom Filoninak még több ideje volt a sorozatra ezért jobban tudta terelgetni egy értelmesebb irányba, míg erre a 2. évadban a TCW 7. évada és A Mandalori mellett már nem nagyon maradt ideje.

 

Kaz, mint főszereplő is kapufa, nem azzal van a gond, hogy csetlik-botlik hanem, hogy gyakorlatilag mást sem csinál, vannak jó pillanatai, de ezek kb. 10%-ban vannak ahhoz képest mikor balf*sz. Egy sorozatnál, filmnél fontos, hogy a néző tudjon azonosulni a főszereplővel, különösen igaz ez a gyerekeknél, hogy akarjon a főszereplő helyében lenni, hogy ő legyen az a hős akit a "mesében" látott és amikor nem nézi azokat a jeleneteket akarja eljátszani amiket a "mesében" látott. Na mármost normális lelki világú gyerek szerintem nem akar olyan lenni, mint Kaz mert ahogy már írtam néha vannak jó pillanatai, de többségében béna és ki szeretne béna lenni, pláne gyerekként. Hogy klasszikust idézzek a za  baj, hogy Kaz "fullba nyomja a kretént" azt pedig tudjuk, hogy nem szabad, mert Oscar bácsi nem gyün, jelen esetünkben pedig egy felejthető kis sorozat sül ki a végére.

 

Szintén kihagyott ziccer illetve faramuci dolog, hogy pl. Pyre arany szerkójának története nem lett kifejtve, ahogy az előző évadban a vörös pilóta története sem, mitől kiváltságosak ők, hogy más szerelést hordhatnak? 


Ez az utolsó rész... hát ez minden csak nem lezárás szerintem, valószínűnek tartom, hogy eredetileg nem ennyi évadra gondoltak, csak hát a nézettség nem azt hozta amit elvártak.

Szerkesztve: - Darth Cupsy
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Darth Cupsy írta:

attól még, hogy valaki gyerek attól még nem debil (tisztelet a kivételnek, de azon általában a korosodás sem segít) , persze biztos jót nevetgéltek Kaz csetlésein meg botlásain, de hiba lekorlátozni egy sorozatot erre a szintre csak azért, mert gyerekeknek lesz, egy gyerek is meg tudja érteni, ha egy sorozat kifut valamerre és fogadni mernék, hogy a maguk módján jobban is értékelik, pláne emlékezetesebb marad.

7 évesen nagy rajongója voltam (maradtam is) az Alfa Holdbázis (meg az Invaders) sorozatnak, pedig nem gyerekeknek készült.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az Alfa Holdbázis nem hétéves gyerekeknek való. Itt se kellett volna az a komolysági szint, csak picivel izgalmasabb történet. 

 

Amúgy szerintem se ez lett volna a vége, de ebből ennyi elég volt. Bár lehet, hogy később komolyodott volna, ezt már sose tudjuk meg. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem tudom, hogy eredetileg mi volt a terv, illetve, ha változott idő közben ezzel kapcsolatban valami, akkor mi változott, de itt a második évad során nagyon "bezárkózott" a sorozat a saját kis mikrovilágába. Azzal nem volt az első évad során sem problémám, hogy erre a szériára egy olyan koncepciót választottak, hogy csak nagyon szük látószögben szemlélhetjük a nagyobb horderejű eseményeket és inkább a kisemberek és a galaxis mindennapi életébe nyerhetünk bepillantást ezzel a töltőállomással. Persze ott van a háttérben az Új Köztársaság és az Első Rend szembenállása és fokozatosan azért bevezetik ezt a vonalat is fősodorba, illetve feltűnnek a filmekből is ismerhető fontosabb szereplők, de mégis a nagy galaktikus politikából, a háttérben meghúzódó összecsapásokból kimaradtunk. A második évadra azt vezették fel, hogy a szereplők kiszakadnak a megszokott környezetből és új kihívások elé kell nézzenek. Ez nagyon izgalamasan hangzott, elhagytuk a Castilont, Tam, aki fontos szereplője volt az első évadnak, átállt az Első Rendhez és rajta keresztül egy kicsit belülről is megismerhettük az ER működését. Míg a többiek ott találták magukat az események kellős közepén, céltáblával a homlokukon és az ER-el a sarkukban. Minden adott volt, hogy jobban összefűzzék a sorozat eseményeit az idő közben zajló sequel-trilógiával. Mégis úgy sikerült összehözni ezt a záró szezont, hogy a fókusz továbbra sem váltott nagyobb látószögre, továbbra is csak leginkább a Colossus mindennapjait, apró-cseprő ügyeit, az idő közben felmerülő megoldandó problémákat láthattuk csak.

Szerintem ki lehetett volna ebből többet is hozni, hogy jobban beleszőtték volna a háttérben zajló Ellenállás elkeseredett küzdelmét a megmaradásra, a megerősödésre. Végtére is a sorozat címe Resistance volt, nem Colossus. Mégis magát az Ellenállást és az Első Renddel való nagyívű konfliktust csak ezen a szük látószögön keresztül kaptuk meg. A második évad végére jutottunk el oda, hogy valamennyire jobban bevonódnak az Ellenállásba és felveszik a harcot az ER-el. Addig leginkább arról szólt az évad, hogy az első szezon fináléjában látott menekülésnek a következményeit nyögik végig szinte az évadon keresztül. Egyébként én szerettem így is ezt a sorozatot, jó volt úgy elnézegetni és követni az új részeket, de sokkal több is lehett volna ebben és megértem, hogyha valaki csalódott (én is ezt a sorozatot tenném egyértelműen leghátra az összes SW animációs produkció közül). Szóval ebben érzem a sorozat legnagyobb hiányosságát, hogy nem mutatta be eléggé az Ellenállást. Nem tudom, hogy eredetileg is így tervezték, vagy nem akarták, hogy bekavarjon az idő közben érkező IX. epizód eseményeibe (mondjuk nem mintha ezt ne tudták volna megoldani a két korábbi animációs sorozatnál) és azért szabták ilyen kurtára ezt a szériát, de úgy érzem, hogy nem mert elég nagyot álmodni ez a sorozat. Pedig alapanyag lett volna bőven, mert a sequel új érdekes karaktereivel kiegészülve a Resistance karaktereiben is lehetett volna még potenciál és tér a fejlődésre, kibontakozásra és ne feledjük, hogy ott van az az egy évnyi intervallum, ami TLJ és TROS között terül el, ami alapot szolgáltathatott volna akár még további szezonokra is.

Mindamellet, hogy ebben az évadban nem annyira kaptunk betekintést az ER vs. Ellenállás konfliktusba, azért akadt néhány epizód, ahol jól nyúltak ehhez és voltak olyan pillanatok, amelyek jól építették az ER megítélését és egészítették ki azt a képet, amit a filmekből ismerhetünk erről a szervezetről. Ezért például Tam történetszálának nagyon örültem, azt az epizód topicjában is kifejtettem, hogy a fináléjának nagyon örültem és ez mindenképpen hozzáadott a ST-hez. A főbb szereplők a Colossuson már nem ennyire pozitívak, kezdve Kazzel, akinek a karakterfejlődését ilyen hullámvasútszerűen oldották meg. Sokszor úgy tűnik, hogy érettebb karakter, mint korábban és sokat fejlődött, másszor meg ugyanolyan debil és infantilis, mint az első évad nagy részében. Még Neekun is inkább éreztem, hogy a sorozat vége felé több lett, mint az a naív szerelő, akit a nyitóepizódban ismerhettünk meg és konzisztensebben oldották meg az ő karakterét is, mint Kazt. Amit fájlaltam a karaktereknél, hogy ugyan továbbra is leginkább a Colossusra fókuszált az évad, mégis úgy éreztem, hogy sok karaktert háttérbe szorítanak. Synarából szívesen kaptam volna többet, ő egy kifejezetten szimpatikus karakter volt, viszont azok után, hogy az első évadban végigvitték az átállását, úgy nézett ki, hogy a második évadban már nem nagyon tudtak mit kezdeni vele, legalábbis szerintem ő karakterszinten eléggé egy helyben toporgott. A háttéremberek is egy-egy történetben ugyan mutatóba feltűntek, de egyébként a finálét leszámítva alig kaptak játékidőt. Itt most külön kiemelném a Flix és Orka párost, akik körül emlékszem hatalmas botrány volt, hogy a homoszexualitásukkal megrontják a gyermekeket... ha nem szerepeltek volna az évadzáróban már konkrétan el is felejtettem, hogy ők egyáltalán még részei a sorozatnak, annyira eltűntek. A második évad során, ha jól emlékszem volt egy történet, amiben nagyobb szerepet kaptak, de ennek az egész dolognak, hogy köztük több is van, mint barátság, ha nem tudtam volna, hogy erre figyelni kell észre sem veszem. Úgy általánosságban a Colossus sokkal élettel telibbnek tűnt az első évadban, míg második évadban nem mozdultunk el egyértelműen a nagyobb események felé, de közben azt a hangulatot és intenzitást is elveszítette a Colossus, amit az első évadban annyira szerettem benne. A gyerekes megközelítés annyira nem zavart, hamar megszoktam és nem idegesített jobban, mint Jar-Jar mondjuk a TCW-ben. A karakterek viszont egy-két kivételtől eltekintve nem voltak túl emlékezetesek, az első évadban Synara szála, a másodikban pedig Tam-é tetszett a legjobban (azt azért megjegyezném, hogy igazán erős és emlékezetes női karakterek sem voltak a sorozatban, pedig animációs fronton ebben nagyon erős a SW: Ahsoka, Ventress, Hera, Sabine), viszont úgy általánosságban annyira senkiért sem tudtam lelkesedni.
Azért azt még így a végére megjegyezném, hogy nem csak rosszat tudok elmondani a sorozatról, mert például az animációs technika, a rajzstílus és az egésznek a képi, vizuális megvalósítása nagyon tetszett. Számtalan emlékezetes képet tudnék kiragadni ebből az évadból, ami baromi jól nézett ki, pusztán a látvány miatt is, de hajóknak a dizájnjai is nagyon tetszettek a Colossustól kezdve az Ászok gépein át a kalózhajóig. Pedig korábban kissé tartottam ettől a sorozattól, pont a vizuális képi világa miatt, mikor először hallottam a Resistanceről nem nagyon lelkesedtem érte. Egyébként ez a legnagyobb elismerés, amit tudok adni a sorozatnak, hogy attól függetlenül, hogy kezdetben nem nagyon lelkesedtem érte, némi spéttel kezdtem csak el az első évadat nézni, aztán mégis megszerettem és kifejezetten vártam a második évadot és ezt is (nagyjából) hétről-hétre követtem és a hibáitól függetlenül még egy darabig elnéztem volna. Remélem, hogy azáltal, hogy itt valami véget ért ez egyben mondjuk másik sorozatos fronton valaminek a kezdetét is jelentheti majd. A Resistance karaktereit pedig még talán viszontláthatjuk majd egy könyv, vagy egy képregény történetében, ahol megtudhatjuk, hogy mi történt velük a háború után...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 7 hónappal később...

Ma végre rászántam magam és megnéztem az utolsó 3 részt is. A zárás tetszett, az utolsó részek tényleg jók voltak. Node a sorozat...

 

Egyrészt, egyetértve Cupsyval, nagyon, de nagyon félreértették a korosztályt. Egy 6-8 éves manapság nem hiszem, hogy ilyeneken felnevetne, bár lehet velem van a gond, mert nem igen ismerem a mai fiatalokat. De azért régen is születtek példák gyerekműsoroknak, ne menjek messzire, az Avatar is ilyen volt, Aang tök szeleburdi volt és még Sokka is felsült sok helyen. És mégis működött. Sőt, mind gyerekek és mind felnőttek nyugodtan szórakoztak rajta. Itt már az utóbbi réteget elveszti a sorozat a debil humorával. Kaz hülye viselkedése engemet már kiborított, illetve az, hogy egyszer tök jól viselkedett, máskor meg mintha 180° -os fordulatot vett volna a karakteríve... :(

A másik dolog, hogy míg az első évadnak volt egy szép íve - amelyet többé-kevésbé tartottak - addig itt minden borult. Ahogy elhagytuk Castilont, egyből elindultunk le a lejtőn a sorozat minőségét illetően. Pedig voltak ebben az évadban is szép dolgok:

- a D'Qarra érkezés

- a Sith templom és a Mika, illetve még az ereklyevadászok

- az Ellenállás, amikor feltűnt, az előremozdította valamelyest a sztorit

- a fejvadász

 

De így a sorozat vége után az jutott eszembe, hogy lett volna -e egy harmadik évad is? Mert a sithes szállal illetve a kölykökkel nem is foglalkoztak, volt 1-2 olyan dolog, ami jó lett volna, ha visszaköszön - fejvadász, Neeku barátja - és azért a karakterekben rengeteg volt még, pl. Griff múltjába egy picit beletekinthettünk, de jó lett volna, ha Yeager, Griff és Doza hármasa kapott volna egy részt a múlt felidézésére. Vagy az Ász csapat további karakterfejlődése, egyéb karakterek újbóli feltűnése, stb. Ja és magáról a háborúról nem is beszélve. Kapargattuk az egészet, de semmit se kaptunk belőle, mert mindig volt valami a Colossussal, ami kifogyóban volt... No mind1.

 

Pozitívum, hogy a látványvilág nagyszerűen festett. Egy-két rész valami fergetegesen nézett ki.

 

A lezárás tényleg egyfajta lezárásként funkcionált. Azért remélem, hogy valamikor a jövőben viszontlátunk egy-két karaktert, vagy akár magát a Colossust is. :)

 

A kezdéskor maxi bizakodó voltam, remek lehetőségek előtt állt a sorozat, amivel sajnos nem élt. Volt néhány remek bővítés, ami ezt az érát illeti, de összességében a sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.