Ugrás a kommentre

Charles Soule: Star Wars (2020)


Iqvi

Ajánlott hozzászólás

Majd kíváncsi leszek, hogy fogja bírni 2023-ban a magyar SW képregény kiadás. Most még nem is emelték olyan mértékben, mint azt sokan sejtették. Lehet, hogy fokozatos lesz az emelés mértéke. Nem lennék meglepődve, ha 23 végére már 6490, vagy a felett járna egy gyűjteményes kötet. Nos, a legeslegrosszabb eset nyilván az, hogy x időn belül újra véget ér a magyar SW képregénykiadás, és akkor majd @Darth Sky, vagy valaki áldozatos munkáján keresztül ismerjük meg a képregények újabb történeteit. Persze, most még abszolút nem tartunk itt. Nagyon rossznak kéne lennie a helyzetnek, hogy idáig eljussunk.

A kevésbé rosszabb forgatókönyv, nyilván a címek csökkentése. Pl. évi 12 gyűjtemény helyett csak évente 8 vagy 10 kötet jelenne meg. Még az sem zárható ki, hogy címek megszűnnek idővel. A Doktor Aphrát és a Fejvadászokat féltem.... De reméljük nem kell sorozatokat kaszálni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Star Wars: A sors ösvénye

A sors ösvényével elindult a Marvel második Star Wars sorozata, mely A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér közötti időket mutatja be. Az eredeti trilógiából ez a kedvenc időszakom. Bár szűkösnek tűnik az időkeret, nagyjából egy év telik el a két film között, de a Marvel igyekszik alaposan kihasználni a lehetőségeket és teljesen kiaknázni A Jedi visszatér kezdetéig tartó időszakot.

Charles Soule kitűnően kezeli mind a történetet, mind a karaktereket. A sors ösvénye filmszerű élményt ad, az egész képregény olyan, mintha egy különálló spin-off filmet nézne az ember. Jesús Saiz rajzai is csodálatosak, sokat adnak az élményhez.

Időben közvetlenül A Birodalom visszavágnál indulunk. Kapunk olyan jeleneteket is, melyek még párhuzamosan zajlanak a film végével. Soule kiválóan megragadja az érdekes momentumokat. Luke sokkját az igazságtól, hitehagyottságát, kavargó, zavaros gondolatait. A többi szereplő is hitelesen viselkedik. Leia és Csubi nehezen bíznak meg Lando-ban. Lando pedig igyekszik jóvátenni a dolgokat, és persze a ravaszságát és sármját használni, amikor épp szerencsét próbál. Kapunk egy új, fanatikus birodalmi parancsnokot, Zahrát. A kötet végén minden megvan az epikus és nagyszabású záráshoz. Még külön ki kell emelnem az előzmény és az eredeti trilógia történeti elemeinek kiváló keverését és ábrázolását.

Luke útkeresése volt a legérdekesebb. A látomása Verláról megtévesztő volt. Csak most esett le, hogy Verla nem is volt ott a Bespinen és nem is kapta el a valóságban a lezuhanó fénykardot. Az a fegyver simán a szemétben landolt, ami aztán egy ugnaught-hoz került. Később nyilván eljut majd Mazig, de azt majd gondolom később mesélik el. Luke egyre sötétebben látja a jövőt, az egyik csatában keményen lecsap az Erővel a TIE-pilótákra, ami megrémíti. Visszatérve a Bespinre nem találja meg a kardját, de helyrejön a kapcsolata az Erővel és újra egyenesbe jön. Később, a Serelián rábukkan Verlára, akivel utoljára a második Darth Vader sorozatban – Lángoló tengerek – találkoztunk. Verla feladta a küzdelmet a Birodalom ellen, Vader és az inkvizítorok végig a nyomában voltak. Érdekes volt az Erővel kapcsolatos meglátása, amit Luke-kal osztott meg. Szerinte az Erő mindenkit csapdába ejt, a világos és a sötét oldal híveit egyaránt. Mindenkit csak eszközként használ fel a saját, titokzatos céljaira és csak ámítja az Erőhasználókat a tudás vagy éppen a hatalom ígéretével. Érdekes koncepció, ugyebár voltak arról hírek, hogy Lucas a folytatás-trilógiában pont ezt akarta a középpontba helyezni. Plusz kapunk utalást Az utolsó Jedikre is, amikor Verla azt mondja Luke-nak, megbánja még, hogy nem vonult vissza, ahogy ő is. Amikor Luke megérkezik a Tempesre, találkozik a főinkvizítor szellemével. Annyi kiderül, hogy Vader állította azt a csapdát. Az külön érdekes, hogy ez, hogy sikerült neki, és mi is ez pontosan? A sötét oldal kivetülése? Látomás? A főinkvizítor lelkét, szellemét sikerült valahogy csapdába csalni és a saját céljaira felhasználni? Ha igen, akkor ez olyan képesség, melyet Vader korábban sosem mutatott még meg. Lando ügyesen kivágta magát Jabbánál, bár ott rezgett nagyon a léc. Kes és Shara feltűnésének is nagyon örültem, valamint annak is, hogy be lett mutatva, miért is tart olyan sokáig a felkelőknek összegyűjteni az erejüket.

Kiváló indítás volt. A folytatások is ígéretesek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Star Wars: Csillagfény hadművelet

A második sorozat második gyűjteményes kötete a 7-11. számokat tartalmazza. A 7-8. szám a Tarkin akarata, a 9-11. szám pedig a Csillagfény hadművelet című történeteket.

Összességében véve egy kicsit visszafogottabbnak éreztem ezt a kötetet az erős indítás után. Talán azért, mert Soule tudta, jó sokáig el kell húzni az V. és a VI: részek közötti események elbeszélését 2023-ig. A 7-8. szám jobban bemutatja Ellian Zahrát, a felkelők új ellenfelét. Tarkin mentoráltjaként jelentős eredményeket ért el, de nem sokkal az első Halálcsillag pusztulása előtt hibát követett el egy missziója során. Nem hozta el az egyik bűnöző vezér fejét, Zahra csupán egy hasonmást semmisített meg. Nem tudom, hogy Burnium Ro nevének van-e köze Marchion Ro-hoz, esetleg csak felvett név. Visszatérve a jelenbe Zahra személyesen vezet csapást Leiáék ellen és a fedélzetre szállva majdnem meg is öli a hercegnőt, csak Luke közbelépése akadályozza meg. A következő sztoriszálban a felkelők megpróbálják megoldani a feltört kódok ügyét és egy régi droidot, valamint egy ősi nyelvet használnak fel, hogy új kódokat hozzanak létre a flotta tagjainak. Needle feláldozza magát, hogy a Corouscantról megszerezzék a droidot. Az ősi egység üzemeltetése nehéz, Lobot segítsége kell, csakhogy egy ponton fennállt a veszélye, hogy ez Lobot életébe kerül. Lando ekkor szembekerül a felkelőkkel és elveszti a bizalmat bennük. Leia sem örült, hogy Lobot életét ilyen mértékben kellet kockáztatni, kis híján fel is áldozták. Eközben a Csillagfény osztag vívja a saját harcát, melynek eredményeképpen Shara Bey fogságba esik. Leia és a felkelés nehéz helyzetének árnyalása érdekes volt. [/spoiler]

Jónak, jó volt, de nem volt mindig olyan feszült és izgalmas a sztori, mint az indulásnál. Itt-ott leült egy kicsit és vontatott lett. Ennek ellenére így is sikerült egy nagyon drámai helyzetet összehozni, mely jól kiemelte a lázadás kétségbeejtő helyzetét. Négyes.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Most, hogy munkaanyagként átnéztem Charles Soule alap Star Wars sorozatának Fejvadászok háborújához kötődő következő füzetgyűjteményét, eléggé elképedtem. Ott volt az elején a Tempes, Elphrona hiba, melyet Charles Soule el is ismert, állítása szerint a gyűjteményes kiadásban kijavítják. Nos, ez nem történt meg. Akkor ott volt a Jekara feletti hajsza, ahol nem tudta szinkronba hozni a szövegeket és az eseményeket. Minimális a különbség, talán nyakatekerten beleillik, de akkor is. Ugyanaz az író írta a fő minit és ezt a sorozatot. És akkor ott volt még a Dengar hajójával kapcsolatos info is. Én nem is tudom, de szerintem az ilyenek nem szerkesztők és írók feladata lenne, hanem Story Group-é. Ha a Story Group ténykedése kimerül abban, hogy mindössze tanácsot adnak, hogy kivel mi történt korábban, vagy milyen történetek íródtak meg eddig, az nem túl nagy szám.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...
  • 2 héttel később...
  • 3 héttel később...

#2 - Csillagfény hadművelet

 

Összességében nagyon tetszett ez a kötet, érzékletesen bemutatja, ahogy a Lázadás próbálja összekapni magát a Hoth után. Külön öröm, hogy C3PO-nak és Lobotnak itt nagyobb szerep jutott, mint ahogy Lando vívódását is jobban megismerhetjük a felkeléshez való viszonyát illetően. 

 

4,5/5

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...
  • 4 héttel később...

Charles Soule: Fejvadászok háborúja

Sajnos amilyen nagyszerű lett az alap Fejvadászok háborúja mini, annyira megosztó érzéseket keltett bennem az alap Star Wars széria 3. kötete, mely a 12-18. számokat tartalmazta. Ha röviden kéne jellemeznem, akkor sok füzet időhúzás volt sokszor. Volt, ami felesleges ismétlés volt, vagy éppen megkavarta a dolgokat. Két füzet volt, ami igazán elnyerte a tetszésemet, ez a 13. és a 18. számok voltak. A 13-ban nagyszerű volt követni Luke-ot és Csubakkát a Nar Shaddaa-n. A 18. szám pedig Qi’ra és Leia találkozása miatt volt felejthetetlen. Lando-nak voltak még jó pillanatai, főleg az L-3-mal való beszélgetése.  Ezeket leszámítva sokszor unalmas volt füzetek cselekménye. Az akciók viszont látványosak, és a rajzok csodásak. Egy kicsit feleslegesen elhúzottnak éreztem a Fejvadászok háborúja azon eseményeit, melyek Luke-kal, Leiával, Lando-val és a felkelő hősökkel foglalkoztak. Kár érte. Pedig nagyon jól kezdett ez a széria a Sors ösvényével. Három és felet adok rá a kiemelkedő részek miatt, mert azok nagyon zseniálisak.

Szerkesztve: - Darth Revan9
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...
  • 1 hónappal később...
  • 8 hónappal később...

Ide is beteszem:

A fő Star Wars széria az alábbi link alapján a Volume 9-el végetér, vagyis a sorozat 50 füzetet fog megérni. A Volume 9 a 46-50. számokat fogja tartalmazni.

A Volume 8 (42-45) szeptemberben érkezik.

 

Tehát akkor a Vader is végetérhet az 50. számmal.

https://prhcomics.com/book/?isbn=9781302954796

 

Egy korszak vége közeledik, amikor a Marvel a képregényekben elkezdi előkészíteni a színpadot a STAR WARS: A JEDI VISSZATÉR epizód számára!

 

Charles Soule több évnyi történetmesélés szálait szövi össze, amikor bemutatja a Marvel második STAR WARS blockbuster korszakának nagy fináléját! A BIRODALOM VISSZAVÁG és A JEDI VISSZATÉR közötti időkeret már majdnem betelt... de még mindig vár ránk néhány meglepő fordulat!

 

Júniusban jelenik majd meg a 47. szám, szóval az 50. szám (ha mindent jól számoltam) szeptemberben fog érkezni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 héttel később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.