Ugrás a kommentre

EPVIII elemzés


Bence1997

Ajánlott hozzászólás

Moziban nekem is fura volt Hux és Poe párbeszéde. Nem kicsit lealacsonyítónak tűnt Hux-ra nézve, és én is úgy gondoltam akkor mint sokan, hogy hülyét csináltak Hux-ból. Ma már annyiban másképp látom, hogy Hux annyira arrogáns p*csfej volt, hogy még azt se vette észre, amikor szívatták 1000-rel. :D Ennek már a Hug megszólításnál le kellett volna esnie neki amúgy.

A mellékszereplők tovább brillíroznak. Canady és Peavey pofái és pár szavas szövegei nagyon tetszenek, csak úgy mint Leia beszólása C3PO-nak.

Ami Poe-t illeti, már itt kezd megágyazni Johnson az engedetlen karaktervonulatnak. Vitázik Leiával, sőt semmibe veszi a parancsot. Jó kérdés, hogy a Starkiller elpusztítása miatt lett ennyire önfejű, vagy mindig is ilyen volt. Talán majd a Poe regényből megtudjuk. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem nem volt Poe és Hux párbeszédével semmi gondom már elsőre sem. Kicsit fura volt, hogy így indul a film, ilyen poénokkal, de egyrészt ez szépen bemutatja, mekkora balfék Hux, másrészt azt is, hogy ezt a többiek is tudják. Vicces volt és sokatmondó, ahogy az is, ahogy Poe viselkedett ebben a jelenetben. 

 

Nagyon szeretem a TLJ elejét és ebben ennek a jelenetnek is kiemelt szerepe van. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam minden nézéskor problémás az a kekeckedős rész. Nekem túltolt, fárasztó és erőltetett. Kis idő után már kezd sok lenni belőle. Akkor már legszívesebben a szövegelés végére ugratnám a lejátszást. Valahogy azért csak kibírom és ezért mégse kapcsolgatok bele. Egy jóval rövidebb verzióval jobban kiegyeznék.

A fejezet többi elemével nincs bajom.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Star Warstól nem áll távol az a kezdetektől fogva sem, hogy ilyesfajta szövegelés van benne. Például Han Solo ugyanezt csinálja a börtönblokkban. Vagy Greedo-val. Csak épp azok nem tesznek komolyan vehetetlenné egy antagonistát, és a poénok is a helyükön vannak.

 

Ezzel szemben itt a trilógia "Tarkinját" alázzák porig (nem csoda, hogy egy filmmel később már egy teljesen új karaktert tettek a szerepbe, akit komolyan is lehetett venni - de ez már OFF), és hát nekem ez az "anyázós" poén eléggé Marvel-szint, aminek semmi keresni valója ebben az univerzumban szerintem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Yoda József írta:

nem csoda, hogy egy filmmel később már egy teljesen új karaktert tettek a szerepbe, akit komolyan is lehetett venni

Hux-ot ebben a filmben is komolyan lehet venni, ezt leszámítva. :D De mint írtam is, a hatalmas felsőbbrendűségi érzésésébe nálam belefér ebben az egy esetbe, hogy nem látja a fától az erdőt.

 

Peavy pofavágásai viszont hatalmasak közben. :lol: Én általában azokat szoktam figyelni. 

 

Persze mindettől függetlenül nem ez a kedvenc jelenetem a filmből. ;)

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Valóban az egy érdekes hangulatot a jelenetnek, hogy az Ellenállás a túlélésért küzd, Poe meg simán, hosszan lazáskodik, de végül is Kylo-nak is egyből beszólt a Jakkun, így nem újdonság hogy az életveszélyt humorral kezeli le.  

 

Ami miatt nekem működött a jelenet, és nem éreztem azt, hogy túlzottan elkomolytalanítják a veszélyt, az hogy Hux itt azért simán emlékeztet jó pár való életbeli nem éppen jó vezetőre, aki a saját felségterületén (még ha az egy Starkiller méretű is), megfelelően bólogatásra kondícionált beosztottak körében, rettentően tudja uralni a helyzetet, de amint kikerül ebből a komfortzónából, és valaki nem esik hasra hivatalból az autoritásától (vagy legalábbis nem a háta mögött vágja a pofákat), azt már nem tudja lekezelni. Ez sokszor amúgy is jellemző a "szent cél" érdekében fanatikusan viselkedőkre, amit az előző filmben is láthattunk, így nem tűnt karakteridegennek, inkább csak egy másik oldalról megvilágításnak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam Hux tökéletesen önazonos ebben a jelenetben, pont azért, amit @reaper írt. Nincs törés a karakterábrázolásban, csupán egy kis többlet fűszerezés arról, milyen ember is Hux. Talán a balfék jelző valóban nem a legjobb, de hogy egy szánalmas, magáról sokat gondoló, de valójában középszerű figuráról van szó, az az ep9-ben is megerősítésre került.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem ez a jelenet kínos volt a moziban, és továbbra is túltoltnak érzem. Persze Hux megérdemelte, amit kapott, egy végtelenül inkompetens, ám ezzel együtt becsvágyó és agresszív figuráról van szó, aki csak a nevének köszönhette, hogy oda jutott, ahova.

 

Ne menjünk el szó nélkül Canady mellett. Zseniális mellékszereplő, az a néhány mondata nálam a legjobb SW-háttérfigurák közé emelte. Minden gesztikulálása, arcizom-rándulása, odavetett mondata a helyén van. Ezzel a rövid megjelenéssel nálam minden klasszikus érás mellékszereplő birodalmi tisztet kenterbe vert.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hux amúgy szerintem egy kicsit olyan az "Első Rend Jar Jar Binkse". Vagyis egy elfajzott, de el is kényelmesedett állam manipulálható, teszetosza végterméke, amit a hátszél magas pozícióba juttatott és, mivel a hatalmasságoknak az ostobasága hasznos, ott is maradhatott. Jar Jar egy jót akaró, de ostoba lény volt, akit nála hatalmasabbak manipulálhattak kényük-kedvük szerint, míg Hux egy rosszat akaró, de ostoba lény, akit a nála hatalmasabbak manipulálhatnak kényük-kedvük szerint.

Hux egy olyan rendszerben nőtt fel, amiben az én van középpontban, a saját ambíciók, a saját hatalom, és mindenki más eltaposását szorgalmazzák, mert azt tanítják, hogy mindenki más gyenge. Viszont Huxnak igazából sosem kellett a valódi harcot megismernie, apja, hátszele és beosztása miatt nagyjából az ep9-ig ő volt a király. Minden csillagrombolón külön lakosztály várt rá selyemköntössel. Ő nem Tarkin. Tarkin veterán, harcedzett ember volt, aki eleve egy erős harci elemekkel bíró kultúrából érkezett, megjárta a klón háborúk csataterét, a hadifogságot, stb. Huxhoz senki sem fogható a Birodalomban, mert a Birodalom tisztjei mind a klón háborúk veteránjaiból lettek. De meg az Első Rendben sincs sok olyan, mint Hux, ugyanis a vezérkar, a legfontosabb tisztek egykor a Birodalomban szolgáltak, vagy már a klón háborúkban is.

Igazából, Huxnak a Csillagpusztító fiaskója után már el kellett volna tűnnie a porondról, ahogy Jar Jarnak sem szabadott volna soha szenátorrá válnia, miután a naboo-i csatában mindenki számára világossá tette, hogy nem való vezetőnek. De az ostobaságuk megfelelő eszközzé tette őket Snoke-nak és Palpatine-nak, így megtartották és kihasználták gyengeségeiket. Palpatine Jar Jarnál a jószándékot és a bizonyítási vágyat, míg Huxnál a kisebbségi komplexusából származó vérszomját és azt a hatalmas egóját. Ezért lehet az, hogy egy olyan talpra esett kapitány, mint Canady, csak egy csatahajót kapott, míg Hux egész flottákat kommandírozhat.

Szerintem ez a jelenetsor remek kórképet fest az Első Rendről, bemutatja, hogy mennyire eltorzult még a Birodalomhoz képest is. A tehetségesek a háttérbe szorulnak, míg a hatalmon idióták vannak, mert ők gondolkodás nélkül kiszolgálják a feljebbvalóikat, és könnyű a lojalitásukat megtartani - csak ki kell őket elégíteni. Meg hát azt is megmutatja ez a jelenet, milyen károkat tud okozni az ego.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

 

Ne menjünk el szó nélkül Canady mellett. Zseniális mellékszereplő, az a néhány mondata nálam a legjobb SW-háttérfigurák közé emelte. Minden gesztikulálása, arcizom-rándulása, odavetett mondata a helyén van. Ezzel a rövid megjelenéssel nálam minden klasszikus érás mellékszereplő birodalmi tisztet kenterbe vert.

Canady valóban zseniális!  

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Riannak tökéletesen sikerült árnyalnia Hux-ot, és bemutatni milyen is valójában. Tarkinhoz hasonlítani önmagában is komikus. Semmi közös nincs bennük.

Az Ep7-ben az égvilágon semmi nem utal arra, hogy Hux ilyen lenne valójában. Annak a filmnek nagyon hasonló a narratívája és a felállása az eredeti trilógiához. Az antagonista trió (Snoke, Kylo, Hux) egyértelműen párhuzamba állítható a Palpatine, Vader, Tarkin hármassal. Rian csavart egyet a dolgon, hogy ebben is eltérjen a várakozásoktól, de szerintem ez a jelenet rossz helyen van a filmben. Nem indíthatsz úgy egy filmet, hogy a fő fenyegetés (Első Rend) egyik első számú katonai vezetőjét komolytalanná teszed, mert azzal magát az Első Rendet is nehéz lesz komolyan venni. Oda lesz a feszültség. Még szerencse, hogy a film ezt később orvosolja (mármint magát az Első Rend komolyan vehetőségét, Huxét egyáltalán nem - Pryde kitalálására nem véletlenül volt Abramsnek szüksége, pótolni kellett valahogyan az Ep7-ben kitalált Huxot, mivel az Ep8-asat már nem alkalmazhatta ugyanabban a szerepben)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez igaz, kívülről nézve. A sztori szempontjából viszont jó, hogy változtattak az EPVII-es borzasztó egysíkú és unalmas karakteren. Ez a jelenet nem az egyetlen olyan a film elején, ami egy karaktert alapjaiban kérdőjelez meg. ;) Legalábbis első látásra. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Annak a filmnek nagyon hasonló a narratívája és a felállása az eredeti trilógiához. Az antagonista trió (Snoke, Kylo, Hux) egyértelműen párhuzamba állítható a Palpatine, Vader, Tarkin hármassal.

Csakhogy az ep4 narratívájában nincs antagonista trió. Palpatine az ep4 narratíváján kívül létezik, az ep4-ben csak egy emlegetett figura, akinek annyi szerepe sincs a történetben vagy a cselekményben, mint Biggs-nek, és pláne nem kapott akkora szerepet, mint az ep7-ben Snoke, aki narratíva szempontból az ep5-ös Palpatine szerepét tölti be - viszont az ep5-ben sincs antagonista trió. Az Uralkodót csak a többi film miatt képzeljük oda az ep4-be, amúgy semmi jelentősége sincs a filmben, így abban a moziban egyáltalán nincsen antagonista trió. Legfeljebb annyira, amennyire az ep7-ben antagonista kvartett van, hiszen ennyi erővel Palpatine-t oda is odaszámolhatjuk. ;) 

Hux funkciója funkciója csak abban hasonló Tarkinéhoz, hogy mindkettő egy szuperfegyver parancsnoka, illetve saját egoizmusokon túl nem sok mindent látnak. Ezzel a két karakter között a hasonlóság ki is merült. Tarkin egyértelműen az ep4 főgonosza, Vader az ölebe. Az ep7-ben viszont Snoke a főgonosz és Hux csak Kylo után jön, akivel rivalizál az "uralkodó" kegyéért. Tarkin egy kimért úriember, Hux egy heves fanatikus. Tarkin uralja a környezetét, mind in-, mind out-universe, még a nagy Darth Vader is csak másodhegedűs mellette. Huxot ellenben már az első jelenetében ugráltatja Kylo, később meg lazán gúnyolja - és ez a két jelenet az ep7-ben remekül jelzi, hogy Hux azért nem olyan nagy valaki, fasorban sincs Tarkinnal, de még Krennic-kel sem. Ezek a jelenetek alapozták meg azt, amit itt, az ep8 elején látunk.

A film nyitányának talán tényleg nem volt szerencsés az Első Rend lealázását választani, de vegyük figyelembe, hogy a film egy olyan epizód közvetlen folytatása, amiben egy bizonyos Phasma azután, hogy puskát fogtak rá, lekapcsolta a Csillagpusztító pajzsát. Ráadásul a Star Warstól sosem volt idegen ez a fajta "a hős király, a gonosz debil" felállás. Ott az ep3, Obi-Wan és Anakin már az első találkozásukkor alázzák Grievoust, aki ráadásul az első összecsapásuk alatt inkább a buta B1-eseket lökdösi maga és a Jedik közé, aztán meg elmenekül. Hát hogy lehetett ezután komolyan venni Grievoust és a szeparatistákat? :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

The Last Jedi

Chapter 5: Bombing Run

Time: 0:07:43-0:12:47

 

Tartalom

 

A D’Qar árnyékából feltűnik az Ellenállás bombázó- és vadászosztaga. Az alakzatban nyolc MG-100 StarFortress SF-17s bombázó repül, ezt kíséri négy RZ-2-es A-szárnyú és nyolc T-70-es X-szárnyú. A Kék Vezér, Tallissan Lintra hadnagy fiatal kora ellenére magabiztosan kommandírozza a Kék, Vörös, Cobalt és Crimson osztagokat.

– Bombázók, tartsátok a szoros formációt. Vadászok, védjétek a bombázókat. Nem minden nap van alkalmunk leszedni egy csatahajót, szóval mindent bele.

– Értettem, Kék Vezér – jelenti Finch Dallow, a Cobalt Hammer nevű bombázó pilótája. – Maguk csak kísérjenek oda hozzá, a többit bízzák ránk.

– Vettem, rajta vagyunk – csendül egy vadászpilóta hangja az éterben, ám Ben Teene, a Cobalt Bolide pilótája hamar közbevág:

– Vadászok érkeznek.

– Lövészek, mintha élnétek – adja ki az ukázt Tallie és vadászai élén nekiront a TIE-oknak. Az éter azonnal megtelik az életükért küzdő pilóták hangjával. Jaycris Tubbs X-szárnyúja az elsők között robban szét, de alig pár másodperccel később egy bombázó is súlyos sérüléseket szenved és lehúzza a D’Qar gravitációja.

Közben a Fulminatrix fedélzetén Canady kapitány utasítást ad az autoágyú újratöltésére és a Raddus célbavételére. Arcára furcsa grimasz ül ki, amit a merészebbek akár örömteli mosolynak is mondhatnak. Az ágyú a kapitány szavai után rá is fordul az Ellenállás zászlóshajójára.

BB-8 jelzi ezt Poe-nak, aki azonnal figyelmezteti Tallie-t és kéri, hogy igyekezzenek, mert a csatahajó megkezdte a célzási folyamatot. A Kék Vezér nyugtázza a hírt és jelzi, hogy mindjárt a célponthoz érnek. Utasítást is ad a bombázó tiszteknek a ledobási szekvencia elkezdésére.

A hadnagy utasítására a StarFortressek hasa szétnyílik, felfedve halálos rakományukat. Miközben befutnak a jelentések arról, hogy a bombázók felvették a vizuális kapcsolatot a Fulminatrix-szal és megközelítik a gyengepontot, a bombázótisztek élesítik a StarFortressek fedélzetén lévő 1048 protonbombát.

Ám ekkor nem várt fordulat történik. Egy sérül TIE/fo belecsapódik a szoros formációba repülő bombázók egyikébe. A fedélzetén a bombák berobbannak és azonnal szétviszi a hajót, a szétrepülő roncsok pedig végzetesen megsebesítik a maradék három StarFortress-ből kettőt. Paige Tico, a Cobalt Hammer hasi ágyújának lövésze halálra válva nézi végig társai pusztulását.

– Az autoágyú éles – jelenti eközben Suday Bascus Canady-nek a fegyverzet állapotát. Mindjárt utána Goneril is jelzi, hogy még negyven másodperc kell a teljes töltöttség eléréséhez. Canady-t azonban jobban érdekli valami más.

– Pusztítsák el az utolsó bombázót! – üvölti torkaszakadtából a nyilvánvaló veszély láttán.

TIE vadászok raja, mint dühös darazsak, úgy döngik körbe a Cobalt Hammert, ám annak pajzsa még kitart, a Kék és Vörös osztag megmaradt pilótái, karöltve a bombázó tüzéreivel pedig igyekeznek megsemmisíteni minden ellenséges gépet.

– Paige, jelentkezz! A célpont fölött vagyunk. Miért nincs még nyitva a bombaszekrény ajtaja? – kérdezi Poe kétségbeesve. – Tiétek az utolsó bombázó, minden rajtatok áll!

Paige átfordítja a lövegét és megállapítja, hogy a bombaszekrény ajtói annak ellenére zárva vannak, hogy Tallie már percekkel korábban kiadta a parancsot a nyitásra. Hamar kimászik a lövegből és kinyitja az éles bombák alatt a vaskos ajtószárnyakat.

Felnézve a magasba azt is megtudja, mi történhetett. Nix, a bombázótiszt a földön hever, mellette ott villog a kioldó távirányítója.

– Nix! – kiállt fel Paige, miközben Poe a fülébe üvölti, hogy dobják le a rakományt. Pae-Pae sebesen mászni kezd, hogy megszerezze a távirányítót és végrehajtsa a parancsot. Ám ekkor egy TIE átjut a védők vonalán és telibe találja a Cobalt Hammer orrát. A robbanásban Finch Dallow pilóta azonnal életét veszti, Paige pedig visszazuhan a bombatér rámpájára.

Egy pillanatra elsötétül előtte a világ, de amikor magához tér, azt látja, hogy a kioldó szerkezet a bombatér hágcsójának peremén egyensúlyozik. Rugdosni kezdi a hágcsót, hogy kibillentse a távirányítót. A helyzet súlyossá válik. Poe már kétségbeesetten üvölti a bombázási parancsot, Canady kiadja a tűzparancsot, Leia pedig úgy tekint maga elé, mintha a Fulminatrix ikerágyúja egyenesen az arcába meredne.

Ám ekkor Paige-nek sikerül kibillentenie a távirányítót, amit aláhullva elkap az utolsó pillanatban. Lenyomja a kioldó gombját, és az 1048 halálos gömb kihullik a lassan lángba boruló Cobalt Hammer hasából.

– A bombák úton – jelenti örömittasan Tallie.

A bombák becsapódnak és a Fulminatrix Canady kapitány legnagyobb bosszúságára darabokra hullik. Poe öröme azonban köddé válik, ahogy tehetetlenül nézi, amint a Cobalt Hammer lángolva belehullik a csatahajóból feltörő robbanásokba. A fedélzetén Paige Tico medálját markolva hal meg.

– Közvetlen találat, a csatahajó kilőve – jelenti a Raddus egyik tisztje, mire a hídon egy ember kivételével mindenki örömujjongásban tör ki.

Leia megkönnyebbülve, de végtelenül szomorúan ül le. Előtte ugyanis villog egy monitor, ami szenvtelenül jelzi neki, mibe került az Ellenállásnak ez a győzelem.

Eközben a megmaradt öt X-szárnyú és három A-szárnyú sebesen visszatér a Raddusra, majd mindhárom hadihajó belép a hipertérbe. A Finalizer fedélzetén Hux olyan bánatos arcot vág, mint egy kisgyerek, akit rajtakaptak azon, hogy nyalókát lopott. Riadt bánata csak fokozódik, amikor a kommunikációs tiszt jelenti, hogy Snoke fővezér kíván beszélni vele. Hux a magabiztosság álarcát ölti magára, de Peavey ezt látva csak a szemét forgatja.

– Kiváló. A kabinomban fogadom – indul el Hux a kijárat felé, ám ekkor Snoke fővezér feje jelenik meg előtte, a sokszorosára nagyított hologram formájában.

– Hux tábornok – üdvözli recsegő hangon a sötét úr talpnyalóját.

– Á, remek, fővez… – Hux csak idáig jut, mert hirtelen kirántják alóla a talajt, és arccal beveszi a padlót. Eztán, mintha csak egy felmosórongy lenne, végigcsúszik a földön, megfordul, és újra szembekerül az Erővel őt megfenyítő fővezérrel.

– Nem lehet szavakba önteni, mennyire csalódott vagyok a teljesítményét látva.

– Nem tudnak elszökni, fővezér – kezd gyorsan magyarázatba Hux. – Horogra akadtak.

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

Miközben az első fejezetek a megszokott „a hősök verhetetlenek, a gonoszok verhetőek” felállást prezentálta, ebben a fejezetben Rian Johnson már kimutatta a foga fehérjét. Miközben az események kulcsát Poe kezéből átadta egy „jelentéktelen” mellékszereplőnek, az Ellenállás reménységét egyetlen sérült TIE vadásszal lenullázta.

Én ezen a ponton éreztem először azt, hogy ez a film talán más lesz, mint amit eddig megszoktunk. A veszteségnek itt súlya van, a hősök pedig bár ünnepelnek, Poe és Leia miatt mi nem tudunk velük ujjongani. Olyat pedig még nem is láttunk, hogy egy ilyen jellegű vészhelyzetet egy egyepizódos mellékszereplő old meg, miközben a főhősök triójának jelenlévő tagja csak magatehetetlen szemlélő. Sőt Poe lényegében teljesen háttérbe szorult, hiszen még a vadászrajokat sem ő, hanem Tallie vezeti. Johnson a jelentéktelen szereplőkből is hőst csinált, és ez számomra nagyon tetszetős.

Szintén bejön Snoke belépője, ami még az ep7-et idézi. Hatalmas hologram formájában jelenik meg, mint az előző filmben, a hangja is torzabb. Hux itt is megmutatja, hogy egy görény, hiszen a lecseszését szerette volna négy fal között tartani, de Snoke nem várt türelemmel. A hídon alázta meg, nem is kicsit, ami remekül bemutatja kettejük kapcsolatát.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Imádom ezt az űrcsatát! Rian itt kezdi megalapozni a film témáját: a bukást. Ez az első a sorban, amit majd megannyi követ.

 

Bár az Ellenállás elmenekül, mégis hatalmas árat fizetnek a győzelemért. Szimpatikusak a mellékszereplők is, Paige karaktere ugye majd Rose miatt lesz fontos, de ez kis idő is nagy hőssé teszi. Az tetszik itt, hogy bár az Ellenállás súlyos veszteségeket szenved, azért Cannady tekintete ahogy az arcába robban a híd, igen kemény. :D Rian szenzációs pár perces karaktereket tud kreálni, itt is ez történt. A film eddig eltelt 12 perce alatt rengeteg pár másodperces karakternek vannak emlékezetes pillanatai.

 

Leia magába roskadás nagyon jelképes ahogy körülötte mindenki ünnepel. Tudja, hogy nagy baj van annak ellenére, hogy elmenekültek. 

 

Hux szopatása a végén tetszik, de azért kellett az a hiperűrkövetés, hogy ne veszítse el teljesen a hitelét. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

 

Bár az Ellenállás elmenekül,

Hux szopatása a végén tetszik, de azért kellett az a hiperűrkövetés, hogy ne veszítse el teljesen a hitelét. 

Én tovább megyek: ha nincs a hiperűrkövetés, akkor legjobb esetben is lefokozzák. A Starkiller pusztulása után ez volt az utolsó dobása, én úgy érzem, és ezt is majdnem elcseszte. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Most ugrott be, hogy miért is? Hux-nak nem sok köze volt a Fulminatrixhoz. Tulajdonképpen ki hibázott ott? Cannady volt a parancsnok. 

Az volt a hiba, hogy nem küldték a Tie vadászokat időben. Canady morgott is miatta. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem úgy jött le a filmből, hogy Huxnak kellett volna kiküldenie, különben nem passzol Canady morgása, aki amúgy is egyértelműen rühellte Hux-ot, és ez csak egy újabb baklövés volt részéről - legalább is én így értettem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Mandator IV-eseken is vannak TIE-ok, de csak nagyon minimális, mivel elsősorban felszíni csapásmérő hajóról van szó, nem anyahajóról. Ellenben a Hux parancsnoklása alatt álló három Resurgenten összesen legalább 432 TIE állt a rendelkezésére percekkel a Fulminatrix befutása előtt. Ezeket abban a pillanatban, hogy a három Resurgent kilépett a hiperűrből, máris ki kellett volna engedni. Érdemes megnézni az ep5-öt, amint a Hoth-rendszerbe lépett a csillagromboló flotta, máris megjelentek körülöttük a TIE vadászok, pedig Ozzell sem volt éppen a legkompetensebb vezető. De ha akkor még nem is, amikor Poe X-szárnyúját érzékelték, legkésőbb akkor rá kellett volna küldeni egy osztagot.

Szóval Canady ezért morgott: Hux baromira eltért a standard eljárástól.,Aacsillagrombolók lőtávolságon kívül lebegtek, a TIE vadászok sehol, a jó tábornok meg cseverészik az ellenséggel és hagyja, hogy hülyét csináljanak belőle. Ja, és még azt sem tudja, hogy a Fulminatrix lövegei nem jók egy ilyen kicsi és fürge gép ellen, saját tudatlanságában pedig Canady-t cseszteti.

Másodsorban, Hux a hadműveleti vezető ott, ő neki kell kiadnia a parancsokat, a tábornoknak, nem a sokkal alatta szolgáló kapitánynak. A Fulminatrix ki sem léphetett a hipertérből, amíg erre Hux nem adott parancsot. De, az ep4-ben a Halálcsillagot támadó vadászokra is csak akkor küldték rá a TIE rajokat, amikor arra a felelős főtiszttől, abban az esetben Darth Vadertől parancsot kaptak.

 

Sucks tábornok értett volna a dolgához, akkor valahogy így ment volna ez a csata: az Első Rend mind a négy hajója egyszerre lép ki a hipertérből. Minden Resurgent kiereszt legalább egy TIE osztagot, illetve két Resurgent megközelíti az Ellenállás flottáját blokád céljából és ágyúzni kezdik őket, míg a harmadik hátra marad a Mandatorral, hogy védje azt, amíg a Fulminatrix szétlövi a bázist. A leírtakból Hugs tábornok semmit sem valósított meg.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Behozom a lemaradásomat. :D

 

Chapter 3: Nagyszerű kezdés. Az egész dinamikája lehengerlő, én a mai napig elámulok ahogy a Fulminatrix kivágódik a hipertérből.

 

Chapter 4: Nekem itt a Hux-Poe párbeszéd megmondva őszintén, nem annyira tetszett. Sajnos nekem is kicsit Marveles humorú volt az egész, de ez nem vette el a kedvemet a film folytatásától - ugye sokaknak már itt betett Rian... - hiszen az akció nagyon tetszett, Poe szinte játszi könnyedséggel alázta meg az Első Rend pilótáit. Az "I have a bad feeling about this" megszólalás BB-8 részéről ötletes volt. Illetve a droid akciója is, ahogy megjavította Poe X-szárnyúját. :)

 

Chapter 5: Micsoda feszültségteremtés. :clap: Egyetértek veletek, Rian nagyon jó abban, hogy néhány perces szereplőket nagyon fontos karakterekké avanzsál, remek pillanatokat adva nekik. Canady nálam nagyon adta, az arckifejezése a halála előtti pillanatban elsőosztályú. De Paige önfeláldozó akciója is megsüvegelendő. Snoke és Hux beszélgetése tetszett, Hux megszégyenítése szerintem sokaknak okozott örömöt. :D Az Ellenállás részéről azonban nem volt boldogság, hiszen rengeteg embert veszítettek, bombázójuk se maradt. A fogócska pedig elkezdődött.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 11 hónappal később...

The Last Jedi

Chapter 6: Finn Awakens

Time: 0:12:48-0:13:43

 

Tartalom

 

A Raddus a hiperűrt hasítja teljes sebességgel, amikor Finn felriad a kómájából a raktárból kialakított gyengélkedőn. A felülés mozdulatát azonban megszakítja az orvosi kapszula búrája, amin nagyot koppan az ex-rohamosztagos feje. A kupolát félretolva megpróbál felállni, de mivel nem igazán tudja, hol van, és mivel pár napot kómában töltött, végtagjai pedig elgémberedhettek, leesik az ágyról, magával rántva baktafolyadékkal telített Flexpoli ruházata minden csövét, kieresztve a ruhából az orvosi folyadékot.

Eközben a hangárban nagy a sürgés-forgás. A visszatért gépekből kiszálló pilóták a készenléti helyiségek vagy a hangárból kivezető ajtó felé indulnak, míg a technikusok megkezdik az A- és X-szárnyúak ellenőrzését, felkészítve azokat a következő ütközetre.

– Szép volt, pajti – dicséri Poe a Fekete-1 pilótafülkéjéből kimászó Poe BB-1 harcban mutatott teljesítményét. A droid azonban valami teljesen mással van elfoglalva, és ennek csipogással ad hangot. Poe azonban nem érti, mit szeretne közölni a droidja.

– Finn pucér szivárgó zacskó? – ismétli meg az asztromech szavait. – Micsoda? Kiégett egy chipped?

A droid ezután konkrétabb magyarázatot ad, és Poe egyből a droid által jelzett irányba néz. Ott meglátja Finn-t, akinek testét mindössze az áttetsző Flexpoli ruha borítja. Ennek kiálló csöveiből szivárog a szintetikus bakta. És, ha ez még nem lenne elég furcsa, Finn úgy araszol előre, mint aki azt sem tudja, hogy a Galaxis melyik szegletébe sodorta az Erő. Poe viszont azonnal barátjához rohan.

– Finn! Finn! Haver! De örülök, hogy látlak – üdvözli a tanácstalan katonát, majd alaposan megnézi magának a minden eresztékéből szivárgó öltözetet. – Gyere, szerzünk neked egy ruhát. Biztos sok kérdésed van.

A felvetés jogos, de Poe téved. Finnt ugyanis állapota és helyzete ellenére csakis egy dolog érdekli:

– Hol van Rey?

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

No, hát nem így terveztem, de ha már egy éve nem volt új poszt ebben a topikban, akkor pörgessük meg a dolgot. Nem, nem úgy gondolom, hogy a következő fejezet is egy év múlva jön, mert akkor az unokáink fejezik be. :D

Szóval, a Raddus vágtat a hipertérben. Meg kell mondjam, imádom ezt az egy pillanatot. Bár a TCW-ben és a Rebelsben számtalan csillagrombolót és nagyobb hajót láthattuk kívülről nézve a hiperűrben, ez az első eset, hogy a filmek is megmutatják ezt. És valami hihetetlenül impozáns ez a gyönyörű hajó, ahogy mintegy átszáguld a téri-időn. Érezni a benne szunnyadó brutális erőt.

Aztán magához tér Finn, aki ekkor már pár napja kómában lehetett – amit amúgy az ep7-ben látott Dr. Kalonia tartott fent nála mesterségesen egyrészt a hátsérülése miatt, másrészt azért, hogy ne kelljen átélnie az evakuálással járó stresszt. Érdekes, hogy a Radduson nincs rendes gyengélkedő, hanem egy raktárat alakítottak át. Jó kérdés, hogy ennek mi lehet az oka, hiszen egy ekkora hajónál kell lennie rendes gyengusznak is. Bár mivel a Raddus alapvetően minimális legénséggel üzemel, lehet a gyengélkedő – mivel nem számítottak komolyabb betegekre – egyszerűen le lett kapcsolva, és a gyors evakuálás miatt nem volt idő még visszaállítani a rendszereit. Az ideiglenes gyengélkedőben sem fix, hanem hordozható orvosi eszközök vannak.

Amúgy ez a szakasz a „szokásos” feszült csata utáni nyugodt, humoros levezetés. Poe vicceskedik, Finn meg eleve komikus látványt nyújt abban a szerelésben. Apropó, imádom, hogy milyen finoman tudják bemutatni az egyes alkotók, hogyan fejlődik a Galaxis technikája. Míg Luke-ot még egy tartályban kellett áztatni, addig Finn-re már csak egy ruhát adtak rá. Bár lehet, hogy a bakta tartályok még mindig használatosak, és sérüléstől is függ, mit alkalmaznak, pusztán a filmeket szemlélve ez ugyanúgy fejlődés, mint az, hogy Anakinnak még sima robot keze van, Luke-nak meg már műbőr borítja. Vagy az, hogy az ep1-3-ban még hiperhajtómű-gyűrűt használnak a kis, egyszemélyes hajók, az ep6-ban meg már az A-szárnyúak is simán ugranak asztromech nélkül is (és akkor az ep9-ben már a TIE vadászokat is láthatjuk hiperűr-ugrani, bár ezek már az ep7-ben is képesek voltak erre, csak ott még nem mutatták meg).

És a vége is nagyon jó, ahogy Finn csak egy kérdést tesz fel, ami egyből Rey-re vonatkozik. Nem csoda, az utolsó emléke a nőről az, hogy Kylo Ren a fához vágja és eszméletlenül elterül. Ez nagyon jó átkötés az ep7-ből. Amúgy az egész ep8 eleje ilyen téren remekül fel van építve, mert ettől a fejezettől fogva mintha az egyes helyszínek egy fűzérre lennének felhúzva. Finn megkérdi, hol van Rey, aztán a következőben láthatjuk Rey-t. És abban… Nos, egy év múlva azt is kitárgyaljuk. Na jó, vicceltem, pár nap múlva jelentkezem az új fejezettel.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Tényleg egy kellemes átkötő jelenet, de azért a hangulat is ott van a szeren. Magának a hiperűrnek a látványa, és az a nyugodtság ami ebből a pár másodpercből árad, az űrcsata forgataga után nagyon jó. Finn ébredése az EPVII egyenes folytatása: azt hiszi még mindig az erdőben van. :) Finn elkötelezettsége Rey iránt már itt tetten érhető. Csak az érdekli mi lett vele, más nem számít.

 

Érdekesség, hogy a hiperűr kék forgataga valódi effekt, megfigyelhető a tükröződése a tárgyakon. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.