Jump to content

Sarah Kuhn: Doctor Aphra

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 2 months later...

Szerintem Aphra a Disney-éra legérdekesebb karakterei között van, így örülök, hogy megszületett ez a regény. Bár Chelli eleinte nem volt szimpatikus a "folyton átvágok és elárulok mindenkit a saját hasznomra" mentalitásával, de az egyre több képregénynek és ennek a regénynek köszönhetően jobban meg lehet érteni a mozgatórugóit. Aphrát nem lehet egyértelműen beskatulyázni a "jó" vagy a "rossz" oldalra. Ő egy vérbeli opportunista, aki boldogulni próbál egy kegyetlen galaxisban, és hidegen hagyja, hogy a Birodalom vagy éppen a Lázadók kerekednek-e felül. 

Maga a regény az 1. Darth Vader sorozat Aphra vonatkozású részeit, a Vader lezuhan különszámot és az 1. Star Wars sorozat Lázadó börtön c. részét meséli el kizárólag Chelli szemszögéből, kisebb-nagyobb bővítésekkel. Ezek a bővítések érdekes plusz adalékokat tesznek hozzá a történethez, ráadásul Aphra gondolataiba is betekintést nyerhetünk, amire a képregényekben nem volt mód. Néhány flashback formájában Chelli és Sana múltjára is bővebb betekintést kapunk, így az is kiderül, miért is lettek ők olyan rosszba, ahogy a Sunspot börtönben láthattuk. A történetbe nem akarok belemenni, aki ismeri a képregényeket, annak nyilván nem lesz benne sok újdonság.

Jó volt úgy olvasni a könyvet, hogy vele párhuzamosan a képregényekkel is tartottam az iramot. Maga a hangoskönyv kivonat formátum egyáltalán nem volt zavaró, Aphra sokszor terjedelmes narrációjának hála akadnak hosszabb, tartalmas leírások szép számmal.

Szerintem érdekes adalék volt Aphra kapcsán, akár a további történeteiről is elfogadnék egy hasonló kötetet.