Jump to content

George Lucas interjú


Recommended Posts

George Lucas interjú

 

 

A napokban jelent meg egy interjú George Lucas író, rendező, producerrel a Total Film magazin hasábjain. Sok érdekesség olvasható az írásban, az pedig külön emeli a cikk értékét, hogy Lucas maga cáfol, vagy éppen erősít meg dolgokat pl. a Star Wars jövőjét illetően is. Rog barátunk vállalkozott az írás érdekesebb részeinek lefordítására, melyet alább olvashattok. Nagy köszönet jár neki a gyors munkáért!

 

Riporter: A közeljövőben láthatjuk az Indy és a Star Wars filmek nagyfelbontású technológiával készült változatát?

 

GL: Valószínűleg meg fog történni. A Blu-ray helyzetének megerősödésére várunk, mert éppen csak megnyerte a háborút. Egy vagy két év is eltelhet mire ténylegesen elterjed.

 

Hogy haladnak a negyedik epizód 3D-s változatának a munkálatai?

 

Dolgozunk rajta. A technológia egy kicsit lassabban fejlődik mint bárki képzelte. Kivitelezhető, de jelenleg nem igazán célszerű a régi filmek 3D-s formátumba való átalakítása. Ám ha ez a "Star Wars"-szal kapcsolatban megoldódik, vagyis ha sikeresen újra kiadjuk, biztos vagyok benne, hogy a Paramount érdekelt lesz abban hogy az Indiana Jones filmekkel ugyanez történjen.

 

A "Clone Wars" új változatával a TV képernyőjétől a mozivászon felé fordul...

 

Az eredeti Cartoon Network sorozat csak egy kis mókázás volt, a harmadik epizód bevezetésének az elősegítése. Az egy próba volt, és amikor végeztünk azt mondtam, hogy ki akarom tolni az animáció határait és egy kis animációs filmet csinálok. Azt hiszem sok rajongó szívesen fogja mozivásznon látni a művet.

 

Mennyit árulhat el az új film és a TV sorozat történetéről, hangulatáról és stílusáról?

 

Nos ez a Clone Wars, amely mindig is a szórakoztatást szolgálta, és mint ahogy a Star Wars és az Indiana Jones, a szombati matinésorozatok stílusában készült, úgy ez egy Thunderbirds stílusú tiszteletadás lesz Gerry Anderson felé.

Nem vagyok nagy rajongója a Final Fantasy stílusú realizmusnak. Úgy vélem az animáció lényege egy stílus, egy művészi stílus megalkotása, amelyben a szereplők nem úgy néznek ki mint a marionettbábuk. Nem fából vannak kifaragva de mégis van szerkezetük, és úgy néznek ki mint a festett tárgyak. Tudja, az emberek 99 százaléka nem fogja megérteni az andersoni kapcsolatot, de ez egyfajta nézőpontot ad annak a kijelentéséhez, hogy ez egy régimódi TV stílus.

Nem tudom miért, de mindig szeretem ha a műveim történelmi hátteret kapnak.

 

Ez az Önt ért alkotó hatások kiteljesítésének egy módja?

 

Részben. Fel kell venni egy stílust ahogy a legtöbb művész is csinálja. Például Michelangelo görög stílusban alkotott. Ez csak egy olyan valamit ad ami a munka elvégzéséhez kell. Nem akarom, hogy a Clone Wars úgy nézzen ki mint mondjuk az "A hihetelen család" vagy a Jimmy Neutron, szóval mint egy rajzfilm mert ez nem egy rajzfilm. De azt sem akarom, hogy olyan legyen mint egy japán anime. Szóval ránéztem és azt mondtam, "Ez egy fontos stílus volt a fiatalok tévés szórakoztatásához, egy kellemes hangulatú kis hülyeség."

Azt gondoltam jó lenne azt mondani hogy ez a stílus nem halott. Értékes volt és most is értékesnek kellene lennie. A másik dolog ami miatt nagyon nehéz új stílust teremteni az, hogy majdnem minden ami megvalósítható már megvalósult. Nem volt elég erőm azt mondani, hogy meg fogok teremteni egy animációs stílust mikor már újra meg tudtam teremteni egyet, és egy kis történelmet tudtam adni neki.

 

Milyen mértékben fog ezekben az új változatokban a Star Wars folytatódni?

 

Nem tudom. A "Clone Wars" valószínűleg legalább öt vagy hat évadon át fog futni, amelyek 200 epizódot foglalnak magukban. Ezen kívül ott van az élő-szereplős sorozatunk is, amely egy kicsit több kísérleti jelleggel fog bírni. Luke felnőtté válásának húsz esztendejét foglalja magában, de nem a Skywalkerekről vagy más hozzájuk köthető dologról fog szólni. Ahhoz hasonlóan mint pl. a negyedik epizód esetében, melyben hallunk ugyan az Uralkodóról, de tulajdonképpen nem látjuk őt. A sorozatot nézve is tudjuk majd, hogy a Birodalomban vannak pl. rohamosztagosok, de nem látjuk őket. Ez egy teljesen más és kockázatos elképzelés, de ez az egyetlen ok ami miatt ezt csinálom. Egyes emberek elkerülhetetlenül azt fogják mondani, "Ez nem az a Star Wars amire emlékszem." Tehát ki tudja, működhet is meg nem is.

 

Ez valójában egy radikális eltérés?

 

Én úgy mondanám. Ez olyan mint a negyedik epizód, mulatságos és van benne cselekmény de sokkal inkább beszédes. Több mint amit egy rakás személyes drámával teli szappanoperának neveznék. Nem a harmincas évek akció-kalandfilmjein, hanem tulajdonképpen a negyvenes évek noir mozijain alapszik.

 

Szereposztással kapcsolatos hírek?

 

Egy ideig nem lesznek. Az íróink jelenleg a művészeti részleggel a forgatókönyveken dolgoznak. Először meg kell alkotnunk a szereplőket, mert azoknak az egyik felét emberek alkotják, a másik felét pedig nem. A "Star Wars" esetében a gyártás kezdetét mindig két és félévnyi tervezői munka előzi meg. Senki se tölt hosszú időt a televízióban; az emberek hajlamosak egyszerűen csak pólót adni a színészekre és űrruhának hívni, vagy bukósisakot használnak, amiket zöldre vagy más színűre festenek. Körülbelül egy éve dolgozunk a díszletek, a környezet, a járművek és az idegen lények megtervezésén.

 

A "Star Wars" univerzum már túlnőtt a filmeken. Mennyi a játékkészítők és regényírók lemaradása?

 

Nekik megvan a saját világuk. A "Star Wars"-nak három pillére van. Valószínűleg bajba fogok kerülni ezért, de ez rendben is van.

A három pillér: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Én vagyok az Atya, Howard Roffman (a "Lucas Licensing" elnöke) a Fiú és a Szentlélek pedig a rajongók. Ez egyfajta éteri világ azoknak az embereknek, akik különböző ötletekkel és történetekkel bukkannak fel. Ez a három pillér nem mindig illik össze, de a filmek és a TV műsorok mind az ellenőrzésem alatt állnak és legbelül mégis egységesek.

Howard megpróbál következetesnek lenni, de néha eltér a tárgytól és nehéz visszatartani. Egyszer azt mondta nekem, hogy két Star Trek univerzum van: a TV műsor és minden egyéb mellékes haszon. Azt mondta, hogy ezek teljesen különbözőek és semmi közük nincs egymáshoz, így azt mondtam, "Rendben, rajta."

A kezdetekkor nyilvánvaló okokból azt mondtam nekik, hogy nem tudnak semmit se kezdeni azzal, hogy hogyan született meg Darth Vader, de másrészről nagy mértékben hagytam nekik, hogy azt csináljanak,amit csak akarnak, és megteremtették ezt az egész csodálatos univerzumot, amely évmilliókig fennmarad.

 

Boldog, hogy a távozása után új Star Wars meséket fognak elmondani?

 

Meglehetősen világos utasításokat hagytam, hogy ne legyen több műsorszám. Határozottan nem lesz hetedik, nyolcadik és kilencedik epizód mert nincs több történet. Úgy értem, én sose gondoltam többre, és most regények jelennek meg a hatodik epizód utáni eseményekről, ami egyáltalán nem az amit én a témával tettem volna. A "Star Wars" története valójában Darth Vader tragédiája. Ez a történet. Ha egyszer Vader meghal, nem jön vissza az életbe, az Uralkodót nem klónozzák és Luke nem nősül meg...

 

Hamarosan betölti a 64-et. Sokat gondol arra hogy mit szeretne örökül hagyni az utókor számára?

 

Nem tudom. A gyerekeimre vagyok büszke leginkább. Az ő felnevelésük volt a legnehezebb tennivalóm. Amikor ez filmre kerül remélhetőleg úgy maradok emlékezetes, mint valaki aki szórakoztatott és aki könnyebbé tette az emberek számára a filmgyártást. Bár az igazat megvallva, az ilyen dolgokkal nem is lehetünk igazán maradandók. Senki sem emlékszik arra, hogy ki találta fel a hangot és a színt. Ez nem olyan amivel bárki is törődik. Azt hiszem a Star Wars egy kicsit időtálóbb lesz, de el fog enyészni mint ahogy mindazon dolgok is...

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nincs benne semmi újdonság, nomeg Lucast ismerve nem hinném, hogy ez a végleges interjúja. :)

Én ezt azért nem mondanám. Pl. a sorozat hangulatára tett kijelentése is elég nagy infó. Vagy például az animációs filmek mennyiségét illetően is tett konkrét előrejelzést. De tovább megyek, az is nagy újdonság, hogy már jó ideje dolgoznak a design -on ami igényes sorozatot vetít előre. De az is lehet, hogy hazugság az egész hisz sose mond igazat, meg ugye Rick sem, így aztán igen nehéz dolgunk van. Így hát ne is olvassunk semmit, mert úgy is kamu. :rock:

 

Én azért hiszek Lucas -nak, és értékelem valakinek a fáradozását, aki volt olyan kedves és lefotrdította nekünk ezt az írást. Biztos lett volna jobb dolga...

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nem Rog munkásságát illettem ( egyébként, igen, köszönet neki ) hanem a hír értékre reagáltam.  :rock:

A kettőt próbáld összepárosítani, és máris emberibben tudod értékelni egy fórumtársad munkáját (azaz: van hírértéke az interjúnak is, persze ez akart kérdése már belátom :) ). :D Egyébként ez nem csak rád igaz, hanem mindenkire aki olvasta, és elment felette szó nélkül. Bár ez csak a személyes véleményem, mert meglátásom szerint ez a cikk '0' hozzászólásnál többet érdemel. :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

A kettőt próbáld összepárosítani, és máris emberibben tudod értékelni egy fórumtársad munkáját (azaz: van hírértéke az interjúnak is, persze ez akart kérdése már belátom :) ). :D Egyébként ez nem csak rád igaz, hanem mindenkire aki olvasta, és elment felette szó nélkül. Bár ez csak a személyes véleményem, mert meglátásom szerint ez a cikk '0' hozzászólásnál többet érdemel. :rock:

No félretéve a szekálásod :) , Lucas interjúit nehéz véleményezni, mert eddig már számtalan verzió látott napvilágot. De hidd el, igyekszem bizakodó lenni, hogy most az igazat, a valódi igazat mondta. :D

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ebből a cikkből is nagyon érezhető az amit eddig is tudtunk hogy Lucas nagyon törödik az SW-vel legyen az moziba vagy TV-be szánt mű.

Remélem hogy jól fognak alakulni a dolgok és nagyon jó műveket kapunk Tőle. Ilyen-olyan nehézségek felmerülhetnek a megvalósítás közben de biztos kitart és megcsinálja. :)

 

És mindenkinek nagyon szívesen a fordítást: :rock:

Link to comment
Share on other sites

No félretéve a szekálásod :D , Lucas interjúit nehéz véleményezni, mert eddig már számtalan verzió látott napvilágot. De hidd el, igyekszem bizakodó lenni, hogy most az igazat, a valódi igazat mondta. :)

Ebben a témában szerintem konzekvensen egy követ fújnak már régóta. :rock: De ha lesz 7-8-9 rész, akkor megkövetlek oldie. :)

Link to comment
Share on other sites

Biztos lett volna jobb dolga...

Akkor nem akadt semmi más tennivalóm így nyugisan tudtam vele foglalkozni. :)

És köszi az itt-ott előforult hibáim kijavítását. :rock:

Link to comment
Share on other sites

Akkor nem akadt semmi más tennivalóm így nyugisan tudtam vele foglalkozni. :D

És köszi az itt-ott előforult hibáim kijavítását. :rock:

Az én dolgom nagyon minimális volt. :)

 

Egyébként milyen volt az a 40' -es évek beli a noir? :)

Link to comment
Share on other sites

Egyébként milyen volt az a 40' -es évek beli a noir? :rock:

Unalmas :) Egyébként van egy-két jó és ami nagyon jellemző rájuk -és szerintem Lucas is erre gondol a sorozat kapcsán- az egyfajta kiégettségnek/értékvesztésnek a hangulata. Az akkori noir-ok, amiknek a hangulatát alapvetően meghatározta hogy a gazdasági világválság után születtek, általában mellőzték a kifejezetten jó szereplőket: maguk a főhősök is belemeritkeztek a bűnbe, sokszor maguk is járatlan utakra terelödtek és bünözökkel kokettáltak, hogy végül gyözedelmeskedjenek... és ekkor alakult ki az a bizonyos filmes hangulat, amit legrövidebben ugy lehetne leirni, hogy 'ne bizz senkiben'. Korábban első látásra belehetett kategorizálni a szereplőket a jó vagy a rossz rublikába, ám a '40-es évek noirjaiban már sokszor a legjobb barát lett a legnagyobb cselszövő.

 

Az interjú egyébként érdekes. A diszletekkel/designal való törödés nagyon jó jel, mert könnyen ez lehet a kulcsa a sorozat sikerének. Olyan magasra lett rakva a mérce, hogy legyen bármilyen jó a története és legyenek bármily jók a szinészek, ha nem hoz egy bizonyos szintet és a filmek mellett túlságosan puritánnak vagy épp ötlettelennek tünik majd akkor asszem sok rajongót elfognak vesziteni a TV-k elöl.

Link to comment
Share on other sites

Én szerettem volna rá reagálni... de amennyire én láttam, a topic le volt zárva, legalábbis amikor szerettem volna, akkor le volt. Lehet, hogy rosszul láttam, de azt tudom, hogy azért nem reagáltam rá, mert azt hittem, hogy zárt. (Nem tudom, átjön-e amit akarok mondani :rock:)

Link to comment
Share on other sites

A diszletekkel/designal való törödés nagyon jó jel, mert könnyen ez lehet a kulcsa a sorozat sikerének. Olyan magasra lett rakva a mérce, hogy legyen bármilyen jó a története és legyenek bármily jók a szinészek, ha nem hoz egy bizonyos szintet és a filmek mellett túlságosan puritánnak vagy épp ötlettelennek tünik majd akkor asszem sok rajongót elfognak vesziteni a TV-k elöl.

Ez szerintem is így van! Bár az is érdekes kérdés, hogy miként tudnak majd SW hangulatot kreálni egy szinte gyökeresen eltérő aspektust illetően. :rock: Én bízom Lucasban, de azért ez mégis itt motoszkál bennem. Ez valóban egy teljesen új SW lesz, és szerintem megspékelve sok rajongói 'prüszköléssel'.

Link to comment
Share on other sites

Én inkább ezt majd az élőszereplős sorozatnál fogom érezni. A rajzfilm/animáció még talán feledtetni tudja a "komoly" elvárásokat, de az élőszereplős, mozifilmszerű változatnál biztos lesznek negatív kritikákkal illetők. Főleg ha úgy vesszük, hogy maga a mozifilm az egy kerek történetet mesélt el karakterközpontúan, míg majd a sorozat az egy korszakot fog átölelni sok különböző eseményekkel, és ha minden igaz akkor főszereplő karakter(ek) nélkül.

Edited by Oldfighter
Link to comment
Share on other sites

Igen Oldie, épp ezért írtam, hogy telejsen új lesz az SW világában ez a fajta történetmesélés. Rizikós dolog, annyi szent. Kíváncsi vagyok kinek a gyomra nem fogja ezt bevenni.

Az a baj, és talán nem gond ha most itt a Star Treket hozom fel példaként, hogy ott meg tudták őrízni a karakterközpontuságot és talán ennek hála, hogy már maga a sorozat népszerűbb volt mint maga a nagy mozifilm. Nagyon remélem, hogy nem egy nagy összevisszaságot fogunk látni a galaxis sok-sok helyszínén hanem pl majd itt is lesz egy Sisko kapitány, Kira őrnagy, egy szerethető de állandóan a háttérben ügyködő Quark-al. ;) Szóval egy szó mint száz, Lucas helyében sokat fektetnék a karakterek kidolgozásába is és nem csak az új aspektussal törődnék. :)

Link to comment
Share on other sites

Heh, most vagy én is a lezárás miatt nem reagáltam (bevallom, dunsztom sincs, hogy le volt-e, vagy sem), vagy csak evidensnek vettem, hogy erre is, mint annyi más hasonló hírre az swsorozat topicban lehet reagálni (sőt, bár szó van az animációs sorozatról, én az egészet az élőszereplősnek tulajdonítottam ;) ). Vagy ezt kivételesen a főoldalon olvastam el, és ezért nem reagáltam rá. Passzolok. Minden esetre a blogomban már egy a sorozattal kapcsolatban pesszimista látogatónak hoztam belőle példákat :D

Na de, a lényeg, egyrészt köszi Rog a fordítást, másrészt érdekes lesz ez a hangulat, és ez végül is passzolna is a korábbi hírrel, melyben szóba került, hogy a sorozat egy gengsztercsalád életéről szólna. Keresztapa Star Wars módra (ennél fogva pedig Boba Fett is frankón belepasszolna). Csak nehogy túlzásba vigyék azért, mert azért az SW mégis csak egy mese, amelynek azért a pozitív vég, a pozitívabb hősök dukálnak. Szóval nem lenne jó egy végletekig megcsömörlött bandát látni :D

 

Az a baj, és talán nem gond ha most itt a Star Treket hozom fel példaként, hogy ott meg tudták őrízni a karakterközpontuságot és talán ennek hála, hogy már maga a sorozat népszerűbb volt mint maga a nagy mozifilm.

Remek példa, csak éppen elég nagy tévedésen alapul :) A Trek naná, hogy népszerűbb volt sorozatként, mert világéletében sorozat volt. A TOS sikerének köszönhetően lett mozifilm, ami viszont megbukott, és csak a második film lett sikeres. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Inkább a Stargate-et hozd fel példának :D

Link to comment
Share on other sites

Lényegében arra gondoltam aspektusok alatt amit írsz. ;) Nevezetesen elég ha a design hasonlít a mozira, a többinek nem kell olyannak lennie. Nekem sztem bejönne. :D

Én meg épp az ellenkezőjére akartam rávilágítani :D Vagyis legyen valami olyan kapaszkodó amit megszoktunk a mozifilmben is. Ergó a sztori jó lenne ha valami központi karakterek köré gyűrűzne. :)

Link to comment
Share on other sites

Én meg épp az ellenkezőjére akartam rávilágítani :) Vagyis legyen valami olyan kapaszkodó amit megszoktunk a mozifilmben is. Ergó a sztori jó lenne ha valami központi karakterek köré gyűrűzne. ;)

Akkor mégse jól gondoltam. :D Egyébként Boba benne lesz, és én az ilyen szintű kapcsolatot már elégségesnek tartom.

Link to comment
Share on other sites

Akkor mégse jól gondoltam. :) Egyébként Boba benne lesz, és én az ilyen szintű kapcsolatot már elégségesnek tartom.

Nem pont a nagyfilmben megszokott karakterekre gondoltam, de annak örülnék ha valami hasonló karakterek köré fonódna a sztori és nem a sztori vonzana magához ezernyi karaktert akik epizódonként változnak. ;)

Link to comment
Share on other sites

Bevallom, én azért nem reagáltam eddig, mert a mostani zűrös napjaimban nem volt türelmem elolvasni ezt a hosszú cikket ;) , és gondoltam, megvár majd...

Egyébként gratula, Rog, remek fordítás lett :)

 

Szerintem is fontos volna valamilyen karakterközpontúság, hiszen kell az, hogy az ember azonosulni tudjon valamelyik karakterrel, ahhoz, hogy igazán bele tudja élni magát az egészbe. Az nekem nem tetszene, hogy minden rész másokról szól. Az nem zavar, hogy nem a megszokott jók-rosszak felállás lesz - az alvilági vonalból is jókat lehet majd kihozni, mert ott keverednek majd, hogy kik a jobbak (morális szempontból) és kik azok, akik valóban csak haszonleső gengszterek - és ez elég izgalmas karaktereket vetít előre. Nekem tetszenek az ellentmondásos típusok, mert ott lehet előre filózni, hogy melyik helyzetben vajon mit fognak lépni. :D

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nem lesz annyira új a helyszín és a karakterek. A Mos Esly kocsma, Coruscant the works városrész és jabba palotája is elég alvilági. Remélem ilyen helyeken fog játszódni, mert ahogy öregszem, számomra ezektől a két másodpercesektől lesz Sw az SW....Na jó köllenek a jedik is. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information