Ugrás a kommentre

1x02 - Revenge / Justice


Ajánlott hozzászólás

2. rész - Revenge / Justice - Bosszú / Igazság

 

epguideac102.jpg

 

Írta: Jason Micallef, Charmaine DeGrate

Rendezte: Leslye Headland

 

Helyszín: Olega, Carlac, Khofar

 

Szereplők:

Mae-ho Aniseya - Amandla Stenberg

Verosha Aniseya - Amandla Stenberg

Sol mester - Lee Jung-jae

Yord Fandar - Charlie Barnett

Jecki Lon - Dafne Keen

Qimir - Manny Jacinto

Vernestra Rwoh - Rebecca Henderson

Torbin mester - Dean-Charles Chapman

Kelnacca - Joonas Suotamo

TT-8L-OT

Pip

 

Történet

Ugyan Oshát sikerült elfogni, egykori mestere, Sol kételkedik abban, hogy valóban ő lenne Indara gyilkosa. Ő ugyanis tisztában van egy titokkal, amit csak nagyon kevesen ismernek a Rendben.

 

Érdekességek

- Az Olega világát Marrákes és Marokkó élénk színei inspirálták.
- A Barash-esküt először a Marvel 2017-es Darth Vader képregényében említették, élőszereplős formában pedig most láthattuk először.
- A Yord távcsövén látható nézőfelületet úgy alkották meg, hogy hasonlítson Luke Skywalker makrotávcsövére az eredeti trilógiából.
- Kelnaccát, a wookiee-t Joonas Suotamo, a 210 cm magas színész alakítja, aki Chewbaccát is játszotta a legújabb Star Wars filmekben.
- Kelnacca szállásán a "Belépni tilos" olvasható a táblán, shyriiwook nyelven.

 

 

Pár kitétel. 

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.    

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész is nagyon bejött, eddig meg vagyok elégedve a sorozattal. Folytatódik tovább a nyomozás, immár az Olega nevű bolygón. Nagyon érdekesnek nézett ki a város, ahol a jedi templom volt. Örülök, hogy végre láthattunk egy újabb jedi templomot, a Fénykort amúgy is az jellemezte, hogy a jedik szétszéledve a galaxisban különböző helyőrségeken állomásoztak és ha kellett, akkor segítettek a rászorulókon. Ez a templom is valami ilyesmi lehetett.

 

Megjelent Dean-Charles karaktere, Torbin mester. Eltaláltuk, valóban ő volt a lebegő jedi, akit az előzetesekben láttunk. Furcsáltam is, hogy a Starwars.com miért Torbin mesterként hivatkozik a karakterre. És 10 éve van "elkülönülve", nem beszélve senkivel! :o És a Barash fogadalom elhangzott!!! Na ez akkora HR utalás, hogy csak lestem. Aki nem tudná, a Barash fogadalom egy olyan tett, amelyben a jedi elkülönül minden aktivitástól és csak az Erő felé irányítja minden figyelmét, elkülönülve éli le életét, amíg megnyugvást nem találnak. Ezen esett át Dez Rydan, amikor a drengirek játszottak vele, Kirak Infil's is ezt végezte, mielőtt Vader rátalát volna és a wookiepedia szerint Obi-wan is egy ilyet hajtott végre Tatooinei száműzetésében. A Barash fogadalom amúgy Porter Engle testvérétől, Barash Silvaintől származik.

 

Qimir és Mae kapcsolata érdekes. Különösen előbbi személye, aki rögtön gyanússá vált nekem. Tud Mae mesteréről és szívesen segíti a lányt célja elérésben, ami 4 jedi megölése. Mae mestere valószínűleg a sith tanítvány. Az elméletem: Qimir a sith nagyúr, aki valahogyan rájött arra, hogy tanítványa áskálódik ellene, így megkörnyékezi Maet, majd a végkifejlet az lesz, hogy közösen megölik (vagy csak Mae?) a fogas tanítványt és Mae a helyére lép, mint Qimir új tanítványa...

Aztán az is lehet, hogy nem erre megyünk és bebukom a teóriámat. :D

Méregkészítésben legalábbis járatos Manny karaktere. Ezzel megtudtuk, hogy mi is volt Mae nyakában az előzetesben. Korábban azt hittem, hogy kiberkristály, de ezek szerint méreg volt.

 

Osha és Mae kapcsolata még inkább bonyolódik. Ezek szerint Mae is azt hitte, hogy a testvére odalett a tűzben. Egyre érdekesebbnek ígérkezik a 16 évvel ezelőtti kalamajka, mi a csuda történhetett ott? :hmm: Sol nekem olyan volt, mintha titkolna valamit, próbálja elfelejteni azt, ami akkor történt. A két iker közti látomásosdi egyelőre csak Oshánál jelenik meg. Az előző részben volt egy tippem és azt még most is tartom, bár mint akkor is, most is kivárok vele. Igaz, egy-két elejtett mondat alapján (ami főleg az előző részben volt) gyanúsan a diád érlelődik bennem. :hmm: Tűz és óceán, amit Mae mondott, hogy ők egyek, két testben. Az epizódcímek is duplák, az egyikük mintha Mae-re vonatkozna (Elveszett és Bosszú - el van veszve, senki se tudta, hogy életben van, valamint bosszúra szomjazik a jedik ellen), míg a másik Oshára (Megkerült és Igazság - Oshára rátalálnak, jedinek nevelték , majd most az igazságot szeretné, úgy gondolja, hogy a testvére tette tönkre az életét, ezért megy utána).

 

Azt is megtudtuk az epizódból, hogy Osha Maet hibáztatja a családja haláláért és ezért igenis bosszús, bár a végén nem talált célt a fegyvere. A jedik akciója amúgy tetszett, Yord most nagyon adta nekem, bírom a stílusát. :D Jecki is többet mutatott magából, eszes a lány. Sol és Mae párbaja pedig újfent egy kézitusa volt, de ezúttal fénykard nem volt elővéve.

 

És megyünk a vukiért. Kelnacca felbukkanására mondjuk nem ebben a részben számítottam, de érdekes belépője volt. Úgy néz ki, hogy a lezuhant hajójában lakik. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz vele. Egyelőre a Brendokon lévő jedi kvartettből ketten már elhaláloztak. Maradt Kelnacca és Sol. :para:

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x02 - Revenge / Justice
18 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Valami nagyon durva történhetett, ha egy Jedi önként vet miatta véget az életének, és még nagyon győzködni se kell

about to go down tv land GIF by YoungerTV

 

 

Remek volt a zenei visszautalás a Klónok Támadására, amikor Osha rátalál a halott Torbinra. :)

 

És jó kis komikus jelenet, amikor Qimirt hallgatják ki. "Ki ő?" Erre Qimir ránéz Yordra: "Nem magával van?" :lol:

Szerkesztve: - Bence1997
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egy picit jobban elmerültem Osha és Mae kettősén és ahogy különösen ebben az epizódban lejött az egész, nekem a yin yang jutott eszembe. Miért is gondolom ezt?

 

Látjuk, hogy mindketten az Erő egy-egy oldalán állnak, Osha fiatalkorában a világos oldal felé közeledett, míg Mae a bosszút szomjazta és a sötétség vette körül őt. Ezzel a yin yang dolog félig meg is van. Igen ám, de a yin yang (mint ahogy az alábbi kép is mutatja) mutat egy picike átfedést a kettő fél között. A világosságban is fellelhető egy kis sötétség és a feketeségben is találunk fényt. Ez az ikrekre is igaz:

a, Osha bár kedvesnek tűnik, a múltja kísérti őt, amiért Maet okolja és amikor megtudja, hogy a testvére életben van, egyből igazság elé akarja állítani, sőt maga akarja megölni őt

b, Mae a (feltehetőleg, legalábbis én úgy gondolom) sith tanítványt szolgálja, van saját bosszúja, amit 4 jedit érint, ebből kettőt sikerül is megölnie. Bár jediket gyilkol, de nem mindet, csak azt a négyet. És amikor Oshát látja, elérzékenyül. Tehát van benne jóság.

 

Yin-Yang

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Érdekes folytatás volt. Mae is azt hitte hogy Osha meghalt. Ami viszont izgalmas, hogy Mae elvileg már azelőtt tervezte hogy 4 Jedit megöl, mielőtt szétváltak Oshaval. Vajon miért? Akkor még csak 8 éves volt. 

 

Szintén említésre méltó Torbin mester halála, aki 10 éve vezekelt már az elkövetett bűneiért, nyilván ezeknek is köze lehet Maehez és Oshához. A némaság nem annyira jöhetett be neki ha önként választotta inkább a mérget. 

 

A vágás helyenként fura volt (Osha hamarabb odaért Torbinhoz, mint a többiek, akik ismerték a saját templomjukat), de összességében jó rész volt. Az érdekes hogy egyelőre Mae sem tud sokat a mesteréről, aki minden bizonnyal amúgy "csak" egy tanítvány. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

40 perccel korábban, Donát írta:

Ami viszont izgalmas, hogy Mae elvileg már azelőtt tervezte hogy 4 Jedit megöl, mielőtt szétváltak Oshaval. Vajon miért? Akkor még csak 8 éves volt. 

Nem hinném, hogy már akkor tervezett ilyesmit. Annyit tudunk Soltól (és Oshától), hogy 16 éve Brendokon volt Sol és tűz ütött ki, amit állítása szerint Osha testvére okozott. Osha pedig elmondta, hogy Solon kívül még 3 jedi tartozkódott ott: Indara, Torbin és Kelnacca. Valami nagy gubanc történt ott, ami miatt Torbin vezekelt és ami miatt úgy hitték, hogy Mae meghalt. Oshát ekkor vették magukhoz. Szerintem ott valami nagyon durva esemény zajlott le. Mae minden bizonnyal csak ezután jelölte meg a 4 célpontját. Lehet, hogy eredetileg a jedik okozták a tüzet? :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Yoda József írta:

Jó volt

Na jó, nem bírom magamban tartani:

 

Aztak*rvabüdösúristenitmennyirekibaszottjóvolt!!!???!!

 

Ez a 2 epizód a legerősebb TV sorozatkezdés amit eddig a Lucasfilm produkált kéremszépen :clap:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

56 perccel korábban, Yoda József írta:

Na jó, nem bírom magamban tartani:

 

Aztak*rvabüdösúristenitmennyirekibaszottjóvolt!!!???!!

 

Ez a 2 epizód a legerősebb TV sorozatkezdés amit eddig a Lucasfilm produkált kéremszépen :clap:

Úgy érzem megtaláltuk a zsánered. :D 

 

1 órával korábban, Bence1997 írta:

Osha pedig elmondta, hogy Solon kívül még 3 jedi tartozkódott ott: Indara, Torbin és Kelnacca

De azt is elmondta Osha, hogy Mae 4 Jedit akar megölni. Ezt honnan szedte?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem kicsit összefolyik a két rész, így az elsőről nem is írnék külön, inkább a kettőről egyben.

 

A látvány pazar, a legjobban kinéző Star Wars széria eddig. A sok idegen faj, pláne már korábbról ismert fajok szerepeltetése piros pont. A hangulat nagyon prequeles, de mégis másabb. A Jedik magasztosabbnak érződnek, mint eddig bármikor, gondolom a Köztársaság Fénykorában erre lehetett számítani.

 

Karakterek közül Sol amolyan Qui-Gon beütés, a padawanja Jecki meg nekem nagyon Ahsokára hajazott, nagyon cuki. A kémia is jól működik közöttük, még Yorddal is kiegészülve, aki viszont rendkívül arrogáns és forrófejű (kissé már-már Anakinra hajaz), de pont emiatt illik bele a csapatba. És akkor végül a Jedik oldalán ott van még Osha, neki be kell még (vagy inkább vissza) illeszkedni, egyelőre kilógó láncszemnek éreztem, de ez így is van rendjén. Kíváncsi vagyok, hogy boldogulnak tovább 4-en.

 

És akkor a "rosszak" oldalán Mae, Qimir, na meg persze sötét Mester - akiről ki is derült, hogy egy férfi, már ha Qimir nem hazudott. Apropó Qimir, érdekes egy figura, valszeg látjuk még, és tör borsot többiek orra alá :P 

 

Érdekes, hogy a Mester azt akarja, hogy Mae fegyver nélkül végezzen egy Jedivel - volt ilyesmi a régi EU-ban, hogy egy Sith tanítványnak vagy akolitusnak fénykard nélkül kellett kiállnia egy ilyen próbatételt?

 

Eddig nekem látványilag, rendezésileg, és írást illetően is Andor minőség, ráadásul ehhez hozzájön, hogy a sorozat arról szól, ami a kezdetektől a Star Wars egyik sava borsa: a Jedik, a Sithek, és az Erő. Ha tartja ezt a minőséget, akkor számomra könnyen a legjobb SW sorozat lehet ez. Mikor lesz már jövő hét? :) 

Ha tényleg kéne egy negatívumot mondani, akkor a "attack me with your full strength" sorokat emelném ki, ami valahogy nagyon gyerekesnek hatott a sorozat egyébként komorabb hangulatához képest, de annyi baj legyen.

 

SZERK: Ja, és végre valaki meghalt egy szúrástól! Köszönöm! Helyre állt a Star Wars rendje! :clap: Azért megismételhetnék fénykarddal is ezt hogy teljses legyen az élmény :P 

Szerkesztve: - Yoda József
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, Yoda József írta:

Érdekes, hogy a Mester azt akarja, hogy Mae fegyver nélkül végezzen egy Jedivel - volt ilyesmi a régi EU-ban, hogy egy Sith tanítványnak vagy akolitusnak fénykard nélkül kellett kiállnia egy ilyen próbatételt?

Ha jól emlékszem maga Sidious rendelte el Vadernek akkor, amikor sith lovaggá vált és megkapta a fekete páncélját. Első feladata az volt, hogy egy jeditől kellett elvennie a fénykardját úgy, hogy nem használhatott fegyvert. (forrás: 2017-es Vader képregény első története)

 

Milyen érdekes, mind az Indara elleni és mind Sol elleni küzdelemben a fénykardért nyúlt Mae. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Oké... Szóval, Torbin mester. Ha így nyomta "szunyókálás" közben, mire lett volna képes, ha begorombul? :o Már Indara sem volt semmi, de ez, hát ez durva volt. És Sol sem sz*rral gurigázott. Simán lefegyverezte Mae-t, egyszer előtte volt, aztán mögötte. Szóval ilyen, ha egy Jedi az ereje teljében van. Hát most komolyan, 200 ilyen Jedi a geonosisi arénában két kézlegyintéssel helyben megnyerte volna a klónok háborúját, a polgárháborút, de még az Első Rend vs. Ellenállás háborút is, és még maradt volna idejük visszatérni a Jedi Templomba teázni. Nagyon állati. És nagyon jól mutatja, mennyire megváltozott a Jedi Rend úgy értékeiben, mind képességeikben. És, ami nagyon tetszik, hogy itt mutatkozik meg igazán, mit is jelent: egy Jedi védekezésre, nem támadásra használja az Erőt.

Viszont azért már vannak alapjai a későbbieknek. Az ifjú Yord látványosan sokszor kap a fénykardjához, és az olegai Jedi is egyből kardot rántott, amikor meglátta Oshát Torbin teste mellett. Az ifjak már hevesebbek, mint az öregek, előre vetítve mindazt, ami jön. De jó pont Yordnak, hogy észnél van. A korai leírások alapján egy Windu bétaverziónak tűnt, de sokkal szimpatikusabb. Mondjuk azon azért elmosolyodtam, hogy Torbinhoz vezetett egy rövidebb út, amin Osha és Yord odajutottak, míg a többieket valamiért a hosszú úton kísérték el. Oké, semmit sem számított, de akkor is, miért mentek a hosszabb úton? Mármint azon kívül, hogy kapjunk egy fénykardlengetős közjátékot. :) 

 

A kövér padawan azért érdekes jelenség volt. Még sosem láttunk duci Jedit, ráadásul a Testvériségből, és lényegében már az ep5-ből is kiderült, hogy a jó fizikai kondi is szükséges a Jedik számára, mert bár az Erővel ledönthetik fizikai testük korlátait, azért azt a korlátdöntögetést meg is szenvedi a test.

 

Érdekes az is, hogy mintha nem lenne olyan szigorú az alá-fölérendeltség a padawanok és a lovagok/mesterek között. Jecki padawan simán dirigál Yord lovagnak, aki ezt egyáltalán nem veszi zokon. Ami amúgy megintcsak egy szimpatikus vonás a részéről. Azért a jövőben ez is élesebb dolog, jobban érzdőik, hogy egy padawan a lovagok és mesterek alatt áll.

 

És bár az előző rész esetében azt hittem, hogy a Jedi kirendeltségek már csak egy Jedire korlátozódnak, a The Acolyte hamar rám cáfolt. Itt egy templom, ahol több Jedi is jelen van. Ráadásul ez a tempolom szépen belesimul a városképbe. Annyira jó ezt látni, hogy igen, itt a Jedik még nem vonultak el az elefántcsont tornyukba, és még nem a Szenátus kiszolgálói. Ez így annyira szép, és máris nagyobb a jelentőssége annak, ahogy az ep1 kezdődik, hogy a főkancellár küld ki titokban két Jedi lovagot. Vagy a Tales of the Jedi-ban elhangzottak, vagy, amikor Ahsokát politikai okokból lökik oda Tarkinnak. És hát igen, a békeőrök és a katonák között. Ezek itt még tényleg lovagok és mesterek, nem parancsnokok és tábornokok.

De azért kíváncsi leszek, miért indul el a Jedi Rend egy olyan úton, hogy ezek az enklávék megszűnnek, és elzárkóznak a coruscanti Jedi Templomban. Mert azért ez elég éles váltás. Talán erre célzott a Sith Nagyúr, ez mutatja, hogy "megölik az álmot"? Akárhogy is, Sidiousnak sokkal nehezebb dolga lett volna, ha az ő idejében még mindig így üzemelnek a Jedik. A klón háborúkban is így kellett volna üzemelniük, nem tábornokokként. Ez az, amit anno magyaráztam, hogy lokális segítséget kellett volna nyújtaniuk a bolygók lakóinak, nem a seregek élén masírozniuk fénykardot lóbálva. Ilyesformán ez a sorozat eddig nekem egy csoda. Megvalósul az, ahogy én elképzeltem a jól működő Jedi Rendet. Ahol jelen vannak ott, ahol szükség van rájuk, és nem ott, ahol a politikusok érdekei úgy kívánják. Amikor csak akkor ragadnak fénykardot, amikor arra feltétlen szükség van, ezt leszámítva az Erővel, védekezéssel igyekeznek megoldani minden kényes helyzetet, nem fénykarddal lefejezve azt, akit amúgy ki kellett volna hallgatni. És ez még csak két rész volt...

 

De úgy tűnik, azért már itt sem minden szipi-szupi és teljesen jól működő. Már említettem, hogy az ifjabb Jedik hajlamosabbak kardot rántani, mint az öregebb társaik. De itt van az a bűn is, amit Solék elkövettek. Ami nem lehet kismiska, ha Torbin tíz évre meditációs remeteségbe menekült, majd inkább öngyilkos lett, minthogy a Jedi Tanács elé álljon. Ami miatt Kelnacca egy erdőbolygóra száműzte magát. És ki tudja, miféleképpen igyekezett Indara és Sol vezekelni.

 

Ez a Qimir meg jó nagy patkány. Mint a sicc, úgy elárulta Mae-t. De hát igazából ez természetes olyasvalakitől, aki a Sith szolgája. A legtöbb gyáva féreg. Mondjuk ez a Sith legalább bebiztosította magát azzal, hogy még Mae sem tudja, ki vagy micsoda.

 

Van még valami? Nem is tudom. Ja, maga Olega, ami pofásan nézett ki. Kicsit emlékeztet az ep7 egyik látványképére.

H7YmHXn.jpeg

 

A karakterek amúgy eddig nagyon jók. Mint írtam, Yord kellemes meglepetés, de Sol és Osha is rendkívül szimpatikusak. Ugyanakkor egyelőre Mae-t sem tudom utálni, mert még jó kérdés, mit követtek el a Jedik. Az, hogy Torbin a halált választotta, azért elég komoly dolgot feltételez. Ráadásul fura, hogy mindkét testvér azt hitte, halott a másik. Jecki is szimpi, kicsit olyan "mini-Obi-Wannak" tűnik. Kissé merev, de helyén van az esze és valószínűleg a szíve is. Vernestra az, akinek még valamit villantania kéne számomra, mert jelenleg nekem ő egy vaskalapos vezetőnek tűnik.

Amúgy vele kapcsolatban érdekes ez, hogy összehívott egy "kicsi tanácsot" (small council). Ez mi a túrót jelent? A HR könyvekben több tanács is létezik? Azt tudom, hogy a filmekben látott neve hivatalosan Jedi Nagytanács (Jedi High Council), de eddig még se a TCW-ben, se a PT idejében játszódó könyvekben nem tűnt fel vagy említettek más Jedi tanácsokat. És ezek szerint ilyen piszlicsáré ügyekkel, minthogy Jediket gyilkolásznak, a Nagytanács ne is foglalkozik? :hmm: (Ugrott a Yoda cameo? :para:)

 

Na, szóval, ez is tetszett. Érdekes egy világ elevenedett meg, és a rejtély is kezd formát ölteni. Kiváncsi vagyok, merre tartunk. Az érezhető, hogy a Jedi Rend itt még más, mint száz év múlva, de az individumokban már felfedezhető az későbbi éra hibái. Bár itt még aprók. Kivéve az, amit Solék elkövettek, az elég jelentős lehet, főleg, ha a Sith ebből fog előnyt kovácsolni, ami végül Sidious győzelméhez vezet.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Dzséjt írta:

És ezek szerint ilyen piszlicsáré ügyekkel, minthogy Jediket gyilkolásznak, a Nagytanács ne is foglalkozik? :hmm: (Ugrott a Yoda cameo? :para:)

Leslye Headland nyilatkozatai alapján nem fognak filmekből ismert karakterek cameózni - azért remélem, hogy hazudott :P

 

A "kistanácsot" én sem értem, de hátha valaki aki olvasta a HR regényeket képben van. Arra egyébként tényleg kéne egy jó magyarázat, hogy "A Tanács", pláne Yoda, hol vannak ilyenkor, amikor Jediket gyilkolásznak.

Szerkesztve: - Yoda József
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 perccel korábban, Dzséjt írta:

És ezek szerint ilyen piszlicsáré ügyekkel, minthogy Jediket gyilkolásznak, a Nagytanács ne is foglalkozik? :hmm: (Ugrott a Yoda cameo? :para:)

3 perccel korábban, Yoda József írta:

A "kistanácsot" én sem értem, de hátha valaki aki olvasta a HR regényeket képben van. Arra egyébként tényleg kéne egy jó magyarázat, hogy "A Tanács", pláne Yoda, hol vannak ilyenkor, amikor Jediket gyilkolásznak.

A könyvekben/képregényekben a Nagytanács ülésezett eddig, persze ezen kívül voltak kisebb eligazítások, ahol összeült pár jedi. De kistanács nem rémlik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Akkor ez tényleg érdekes, mert amúgy nagyon úgy tűnik, mintha itt és most Vernestra lenne a nagyfőnök. Ő küldi ki vagy rendeli vissza a Jediket, szabja ki a feladatokat, hív össze tanácsot. Oké, zöld és kopasz, szóval megvan hozzá a joga, hogy Jedi nagyfőnök legyen. De mi van a zöld és kopasz manóval?

 

2 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Leslye Headland nyilatkozatai alapján nem fognak filmekből ismert karakterek cameózni - azért remélem, hogy hazudott :P

Túl sokan eleve nem jelenhetnének meg (Yoda, Yaddle, Yarael Poof, Oppo Rancisis), de ja, hát hogy is mondjam, majd akkor hiszek egy Star Wars alkotónak, ha már az összes Star Wars alkotását láttam és nyugdíjba vonult, bár néhányuk kijelentéseit még akkor is szkepticizmussal fogadok. :D

 

Apró részlet, de nagyon tetszik, hogy a nem Coruscanton szolgáló Jedik ruházata sokkal rongyosabb. Itt-ott kifeslett, a köpeny kibolyhosodott. Ezzel szemben Yord, Sol és Jecki makulátlanul fest.

8MNGSDz.png

 

Azt tudom, hogy ebben az érában még nagyobb a jelentőssége a Jedik ruhájának, így a fehér afféle tradícionális templomi viselet, a barna az utazóköpeny, plusz a zöldes öv a padawanok egy másik jelképe, míg a barna azoké, akiket már Jedivé ütöttek. Szóval ezért tartom érdemesnek ezt megemlíteni, pláne annak tükrében, hogy az előző részben Yord a köpenyét gőzölte. Itt meg egy "szakadt" Jedi vár rájuk, aki ráadásul még ki is hangsúlyozza, hogy hőseink Coruscantról jöttek. Mintha lenne egy árnyalatnyi szakadék a coruscanti és a "külvilági" Jedik között.

 

A másik érdekesség, hogy Sol, akárcsak Qui-Gon, felismerte, hogy a támadója, ez esetben Mae a Jedi tanokban jártas. Csak Qui-Gonnal ellentétben ő nem ugrott arra a konklúzióra (még?), hogy egy Sith-tel áll szemben:

b7Q98DA.png

apUnVCj.png

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

De azért kíváncsi leszek, miért indul el a Jedi Rend egy olyan úton, hogy ezek az enklávék megszűnnek, és elzárkóznak a coruscanti Jedi Templomban. Mert azért ez elég éles váltás. Talán erre célzott a Sith Nagyúr, ez mutatja, hogy "megölik az álmot"?

Ez nagyban lenne/lesz, ez már mindenki által kézzel fogható lesz. 

Én kicsiben kerestem ennek a kijelentésnek a tartalmát. Amit Anakin tart a jedikről, a Tatooine-on, az olyan vélemények ellen tud tenni egy akolitus. 

Hírnév-csorbítás, lenézés, a polgárok jedikben való hitének csökkentését okozza egy akolitus tevékenysége, ha sikerrel megöl párat és híre megy. 

"Jah, jedik?... Haggyad már, most ölt meg egy sehonnai egyet egy késsel." 

Degradáló, pedig gyakorlatilag az utolsó tette is életmentés volt harc közben, de arra nem sokan fognak emlékezni.

Szóval amit te írsz az a következmény, amit én az meg az egyik ok lehet, ami oda vezet. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Erről a részről egyértelműen az Andor jutott eszembe. Sok párbeszéd, a történet és a karakterek építése kapta a főszerepet.

 

A nyomozáshoz az Olega megfelelő helyszín volt, az első részben említett Jedi templomok egyike itt is feltűnt, bár inkább tűnt egy sima imaháznak, mint templomnak, de nem lehet minden épület monumentális és kiművelt. A Jediknek amúgy se ez a lényegük.

Mae ezúttal Torbin mestert látogatta meg, aki vezekel a múltban elkövetett tettéért. Ezt a szálat szépen építették tovább, egyre kíváncsibb vagyok mi lehetett a Brendokon, de gyanítom valami nagyon nem Jedis dolgot követtek el ott, Indara, Sol, Torbin és Kelnacca. Legalábbis Mae szerint. Érdekes, mert Oshi abszolút nem haragszik a lovagokra pedig ő is ott volt. Már alig várom a visszatekintést, amiben mindezen kérdésekre választ kapunk.

Akár hogy is volt, Torbin öngyilkossága meglepő volt számomra. Ilyet még sose láttunk Jeditől.

 

Mae oldalán megismerhettük Qimirt is, aki szerintem eszement jól sikerült. Annyira kiismerhetetlen a fickó, hogy simán el tudom képzelni az egyszerű alkoholistától kezdve egészen a piros fénykardos alakig bárkinek. Azért a jelek ott vannak, hogy nagyon is benne van ő ebben az Akolitus dologban. Egyébként Mae mesterére „he”-ként hivatkozik, tehát elvileg férfi az illető. Persze lehet, hogy magára gondolt. :D 

 

A Jedik tekintetében remek párbeszédeket kaptunk. Itt is azokból a témákból merül fel problémaként kettő, amikkel szemben a Jedik az évszázadok során mindig is harcoltak: az elengedés hiánya és a bosszúvágy. Oshi a hozzáállását tekintve nem meglepő, hogy nem lett Jedi. Anakinnak is ki kellett volna válnia rendből, amikor még lehetett. Ezt azonban akkor már a dogmák nem engedték, vagy csak egyszerűen senki nem érte fel ésszel, mi lenne a helyes döntés.

Ennek ellenére a Jedik kissé már most is merevnek tűnnek, mert Sol a forró nyomon haladna tovább, de Vernestra visszafogja mondván, várjanak a Tanács döntésére. Valójában nem is értem itt miről kellene dönteni.

 

A végén Khofar és Kelnacca belépője tökéletes lett, a vuki Jedi szerintem nagy kedvencem lesz. :D 

 

Ja és egy kérdés a végére. Oshi direkt lőtt kétszer Mae mellé?  :P

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

22 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

gyanítom valami nagyon nem Jedis dolgot követtek el ott, Indara, Sol, Torbin és Kelnacca. Legalábbis Mae szerint. Érdekes, mert Oshi abszolút nem haragszik a lovagokra pedig ő is ott volt.

Erről egyelőre az áulkodhat, mikor Indara azt mondja, "nem szoktunk fegyvertelenekre támadni." mire Mae azt mondja dühösen:"-de, szoktatok" 

Biztos, hogy az ő szemszögéből a jedik okolhatók a történtekért. 

Torbin viselkedése alapot ad annak, hogy van egy másik szemszög, de Indara, Vernestra, Sol és Osha magatartása nem. 

Szóval nagyon várom a flashbacket én is. 

 

Igen, direkt, szerintem ez egy olyan jelenet, amiben mi nézők ezt tudhatjuk, míg Solnál esetleg működhet a két alibi lövés. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

33 perccel korábban, csoli1138 írta:

Erről egyelőre az áulkodhat, mikor Indara azt mondja, "nem szoktunk fegyvertelenekre támadni." mire Mae azt mondja dühösen:"-de, szoktatok" 

Biztos, hogy az ő szemszögéből a jedik okolhatók a történtekért. 

Torbin viselkedése alapot ad annak, hogy van egy másik szemszög, de Indara, Vernestra, Sol és Osha magatartása nem. 

Szóval nagyon várom a flashbacket én is. 

 

Igen, direkt, szerintem ez egy olyan jelenet, amiben mi nézők ezt tudhatjuk, míg Solnál esetleg működhet a két alibi lövés. 

Szerintem az történt, hogy a 4 Jedi megtalálta az ikreket, Sol mester és Indara mentette Oshat, a másik kettő Maet. 

A másik kettő látott valamit Maetől, ami megrémisztette őket, valszeg azt, hogy Mae a sötét oldalt használta, és őket is megkísértette az, ami Luke-ot, mikor egy pillanat erejéig eljátszott a gondolattal, hogy kinyírja Bent a benne lévő sötétség miatt.

 

A két Jedi ezért ahelyett, hogy segített volna Maenek, inkább megpróbálták megölni őt vagy ellehetetleníteni a megmentését, és talán Indara is látta mindezt és nem tett semmit. Sol mester az egyedüli, aki nem volt ebbe bevonva, egyrészt a karakter integritásából is az sugárzik, hogy nincs ilyen bűntudatra okot adó, palástolandó szégyenfolt a múltjában, másrészről szinte biztosra vette, hogy Mae halott volt. Valószínűleg ő már azt az állapotot látta csak, amit a többi Jedi társa előidézett; egy olyan helyzetet, amiből Mae nem szabadulhatott volna már meg.

 

Csakhogy Mae sötét erejét talán valaki más is megérezte (a Sith), és ő menekítette meg Maet a Jedik helyett, majd magához vette akolitusnak.

 

Ez sok mindent megmagyarázna. A sötét oldal használata miatt a Jedik hihették, hogy jót cselekednek, ám amikor utólag végiggondolták, leeshetett nekik, hogy cserben hagytak egy gyereket. Megmagyarázná Mae Indarához intézett számonkérését is, és azt, hogy Torbin mester miért választotta inkább a halált a tetteinek következménye helyett. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

"Jah, jedik?... Haggyad már, most ölt meg egy sehonnai egyet egy késsel." 

Degradáló

Az elhangzottak alapján pont, hogy nem degradáló. "Ha fegyverrel látmadsz rá egy Jedire, kudarcot fogsz vallani. Az acél vagy a lézer nem fenyegeti őket. De egy akolitus... Egy akolitus fegyver nélkül öl. Egy akolitus megöli az álmot" - mondta a Sith. Az számít, ha fegyver nélkül ölik meg a Jedit. Az lenne degradáló.

 

1 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

gyakorlatilag az utolsó tette is életmentés volt harc közben, de arra nem sokan fognak emlékezni

Csak az, akit megmentett, aki egy kocsmáros, vagyis a falu szociális életének egyik központját vezeti, és minden vendégnek, aki italt kér tőle, elmesélheti, hogyan mentette meg a Jedi az élete árán őt és a fiát. És persze a fiú is valószínűleg elmeséli lelkesen ugyanezt a sztorit jól kiszínezve a barátainak. Szóval lényegében mindenki emlékezni fog Indara hőstettére, és válik a falu legendájává.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2024. 06. 05. - 6:25, Bence1997 írta:

És a Barash fogadalom elhangzott!!! Na ez akkora HR utalás, hogy csak lestem. Aki nem tudná, a Barash fogadalom egy olyan tett, amelyben a jedi elkülönül minden aktivitástól és csak az Erő felé irányítja minden figyelmét, elkülönülve éli le életét, amíg megnyugvást nem találnak. Ezen esett át Dez Rydan, amikor a drengirek játszottak vele, Kirak Infil's is ezt végezte, mielőtt Vader rátalát volna és a wookiepedia szerint Obi-wan is egy ilyet hajtott végre Tatooinei száműzetésében. A Barash fogadalom amúgy Porter Engle testvérétől, Barash Silvaintől származik.

Na ezt nagyon köszi! Volt is eszembe, hogy megkérdezem hátha már létező dolog és lám tényleg. :clap:

 

2024. 06. 05. - 10:30, Bence1997 írta:

És jó kis komikus jelenet, amikor Qimirt hallgatják ki. "Ki ő?" Erre Qimir ránéz Yordra: "Nem magával van?" :lol:

Ezt kifelejtettem az értékelésemből, pedig zseniális poén volt. :lol:

 

2024. 06. 05. - 12:17, Bence1997 írta:

Qimir: "What he really needs is something only you can give him. Absolution."

 

Khmm:

 

Obi-wan (Ep3): "Only a sith deals in absolutes."

 

:glasses:

Ez a kettő teljesen mást jelent szerintem. :) 

 

19 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Mae a (feltehetőleg, legalábbis én úgy gondolom) sith tanítványt szolgálja, van saját bosszúja, amit 4 jedit érint, ebből kettőt sikerül is megölnie. Bár jediket gyilkol, de nem mindet, csak azt a négyet. És amikor Oshát látja, elérzékenyül. Tehát van benne jóság.

A kocsmárost se ölte meg a gyereke szemeláttára.

 

17 órával ezelőtt, Donát írta:

Az érdekes hogy egyelőre Mae sem tud sokat a mesteréről, aki minden bizonnyal amúgy "csak" egy tanítvány. 

Szerintem még nagyon a felszínt kapirgáljuk csak.

 

16 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Na jó, nem bírom magamban tartani:

 

Aztak*rvabüdösúristenitmennyirekibaszottjóvolt!!!???!!

 

Ez a 2 epizód a legerősebb TV sorozatkezdés amit eddig a Lucasfilm produkált kéremszépen :clap:

Wow! :o Örülök, hogy ennyire bejött. :) 

 

15 órával ezelőtt, Donát írta:

De azt is elmondta Osha, hogy Mae 4 Jedit akar megölni. Ezt honnan szedte?

Sőt azt is egyből vágta, hogy Torbin az Olegán van. Na jó, ezt még Jedi korából tudhatta. :D A négy Jedire pedig Qimir tett utalást asszem.

 

15 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Ha tényleg kéne egy negatívumot mondani, akkor a "attack me with your full strength" sorokat emelném ki, ami valahogy nagyon gyerekesnek hatott a sorozat egyébként komorabb hangulatához képest, de annyi baj legyen.

Ezt én se nagyon tudtam hova tenni, hogy ennek mi értelme. :D Talán később megtudjuk...

 

15 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Ja, és végre valaki meghalt egy szúrástól! Köszönöm! Helyre állt a Star Wars rendje! :clap: Azért megismételhetnék fénykarddal is ezt hogy teljses legyen az élmény :P 

Szúrás szempontjából egy kés halálosabb. Fénykarddal kettévágni valakit sokkal biztosabb. Oh wait.... :D 

 

12 órával ezelőtt, Yoda József írta:

A "kistanácsot" én sem értem, de hátha valaki aki olvasta a HR regényeket képben van.

Semmi ilyenről nem volt szó a könyvekben.

 

18 perccel korábban, csoli1138 írta:

Erről egyelőre az áulkodhat, mikor Indara azt mondja, "nem szoktunk fegyvertelenekre támadni." mire Mae azt mondja dühösen:"-de, szoktatok" 

Biztos, hogy az ő szemszögéből a jedik okolhatók a történtekért. 

Torbin viselkedése alapot ad annak, hogy van egy másik szemszög, de Indara, Vernestra, Sol és Osha magatartása nem. 

Szóval nagyon várom a flashbacket én is. 

Szerintem jövőhéten megtudjuk. :P 

 

6 perccel korábban, Tindalos írta:

Én úgy láttam az első lövés után rájött hogy "ez lehet hogy nem jó ötlet" és próbált korrigálni de már hátrányos helyzetben volt.

Elképzelhető, de nekem gyanús volt, hogy direkt puffantott mellé. Főleg az elsőnél.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

33 perccel korábban, Dzséjt írta:

Az elhangzottak alapján pont, hogy nem degradáló. "Ha fegyverrel látmadsz rá egy Jedire, kudarcot fogsz vallani. Az acél vagy a lézer nem fenyegeti őket. De egy akolitus... Egy akolitus fegyver nélkül öl. Egy akolitus megöli az álmot" - mondta a Sith. Az számít, ha fegyver nélkül ölik meg a Jedit. Az lenne degradáló.

Szóval negatív szóbeszéd ebből nem terjedhet el. Oké 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, csoli1138 írta:

Szóval negatív szóbeszéd ebből nem terjedhet el. Oké 

Hát addig biztos nem, amíg a Jedi csak azért hal mert, mert mások életét védte, feladva a saját védelmét és erre szemtanúk is maradnak. Plusz ezekben az időkben a Jedik pont, hogy még nem legendás lények, mint Anakin vagy épp Rey idejében, hanem számos világon jelen lévő, képességeiket jól ismerő entitások. Itt még sokak elképzelése tényeken, nem mendemondákon alapul. Vagyis tudják, hogy egy Jedit meg lehet ölni. Anakin és Rey tudását a Jedikről pont az torzította el, hogy majdnem esélytelen volt számukra, hogy találkozzanak eggyel. Ha átlagos tatooine-i rabszolga és jakkui roncskereskedő lett volna ez a kettő, nem a Kiválasztott és Palpatine unokája, valószínűleg soha nem is találkoznak Jedikkel.

De, ha a szemtanúk azt látják, hogy a nagy Jedit fegyver nélkül, hovatovább, a saját fénykardjával ölik meg úgy, hogy annak nem kell mások életéért eldobnia a sajátját, na az már egy másik sztori.

Ugyanez igaz amúgy a méregre is ebben a részben. Torbin halála biztosan nem fog senkit sem megrengetni az olegai népnél.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.