Ugrás a kommentre

1x08 - The Acolyte


Ajánlott hozzászólás

7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nekem ez új azért írtam. Ilyet még sose láttunk, ezért gondoltam nagyobb Erőre.

Kezdj el videojátékozni :D Dagan Gera is kivéreztetette a kristályát a Jedi: Survivor-ben :D szóval láttunk már ilyet, kánonban is. :P

Szerkesztve: - Yoda József
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az akolitus Mae és Osha, ők ketten egy, Osha fejezi be, amit Mae elkezdett.

 

Sol védőbeszédnek szánt monológjából nekem az jön át, hogy félt attól hatalomtól, amit a Brendokon tapasztalt, ami Aniseya birtokában volt. Valóban a gyerekek megmentése volt a célja, de azt sem tudta mibe ártja magát, megijesztette az az erő. Azután 16 éven keresztül nem tudott szembenézni a tettével, folyton önigazolást keresett. A halálában megbékél és megbocsát Oshának, amiért életét veszi.

Nekem nem volt gyors Osha váltása. Saját tapasztalatból tudom milyen rájönni, hogy minden lehet hazugság, feneketlen gödörbe zuhansz, s ha nem csíped nyakon magad, akár bele is kattanhatsz. Osha nem tudott jedi lenni, mert nem tudta megbocsátani Maenek, amit tett, amit valójában Sol tett és Indara, ez a reveláció. A legnagyobb próba megtudni, hogy, amit addig valóságnak hittél tévedés. Azt látjuk, hogy Osha szinte önkívületben cselekszik. El akarja hallgattatni Solt, mert annyira fáj hallani a magyarázkodását. „Don't speek.” Szó szerint belefojtja a szót. Elárulták, becsapták, félrevezették. A másik felére kenték, aki végignézte, ahogy az anyjuk életét elveszik. 

 

Amire nem kaptam választ, de úgy hiszem Qimir és Sol ismerhették egymást futólag. Qimir úgy megváltozott, hogy Sol nem ismeri fel.  Úgy számolom, ha Qimir annyi éves, amennyinek látszik, akkor nem sokáig volt a rendnél, fiatalon, tiniként elszakadt onnan, ezért nem találkozott Oshával, elkerülhették egymást.

Qimirnek azért is kell a kortozis maszk, hogy ne találjanak rá. Láthatatlanná teszi. A boszi képességek birtokában van, amikor szeme fekete lesz, az Oshából is eredhet, viszont dematerializálódni mintha tudna, bár nem látjuk, de ugyanolyan térhangon szólal meg meg, mint Koril miután utoljára látjuk.

 

Nekem is gyengébbnek tűnt Qimir, mert taktikázott :), az időt húzta, hisz nem akarta legyőzni Solt, mert az az akolitus vizsgafeladata volt, hogy fegyver nélkül ölje meg.

 

 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

A kortózist se használta.

De próbálta. A párbaj egy pontján átfordítja a kardokat és elkezdi a sisakja felé húzni Sol kardját. Csak a mester, mielőtt a penge elérte volna a sisakot lekapcsolta a kardot és engedett a húzásnak, így Qimir kibillent az egyensúlyából. Ennek a végeredménye lett az, hogy Sol ketté vágta a kardját.

 

18 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Kezdj el videojátékozni :D Dagan Gera is kivéreztetette a kristályát a Jedi: Survivor-ben :D szóval láttunk már ilyet, kánonban is. :P

Mondjuk ott a kristály ki volt véve, ráadásul a folyamat nagyobb része a kamera látószögén kívül ment végbe. Itt azzal, hogy a kardpengét is láttuk átszíneződni, sokkal nagyobb hatást ért el (plusz kimaradt az az ökör falhoz csapó lökéshullám). Amúgy képregényben is láttunk már kivéreztetést, szóval még a Survivor sem az első. De szerintem ez az élőszereplős az, ami a legtöbb emberhez eljut.

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Az előző rész végének (mármint a flashback előttinek) egyik nagy kérdése volt, hogy Sol miért menekült el Vernestra és a jedik elől. Most a rész nézése közben arra gondoltam, hogy tisztázni akarta Oshával, valójában Mae-vel, hogy mi is történt a Brendokon. Így viszont lehetőséget adott arra, hogy őt vádolják meg a Khofaron lévő halálesetekkel. Elsősorban a jedikkel kellett volna tisztázni a dolgokat, már csak azért mert felbukkant egy sith. Értem, hogy Solra lehet mondani, hogy teljesen meg van zavarodva és emészti a bűntudat, de Qimir megjelenése azért nagyobb hangsúlyt kellett volna kapjon. Ezzel szemben elmegy a Brendokra (azt nem tudom miből gondolta, hogy ott lesz Osha, eleve ő csak azért megy majd oda, mert bepillantást nyer a sisakot felvéve a jövőbe) és jelez a jediknek, hogy menjenek oda. Miközben odamehettek volna együtt is, azután, hogy tisztázta magát Yordék halálát illetően és felhívja Vernestra figyelmét Qimirre. 

Sol nem tudta, hogy Vernestráék már úton vannak a Khoffarra. Elment a Brendokra, hogy a tett helyszínén találkozzanak és ott valja meg a bűnét. Mint láthattuk, Vernestrának megvan a képessége ahhoz, hogy egy helyszínen meglássa a múltat, így már csak ezért is jó döntés volt ez, hiszen a beszámolóját Vernestra helyben alátámaszthatja. Nem azért ment oda, mert azt hitte, hogy ott lesz Osha. Sol nem is tudta, hogy Verosha a bolygón van, amíg meg nem látta. Ha tudta volna, hogy Vernestráék két másodperc múlva megérkeznek a Khoffarra, szerintem megvárja őket, de erről lövése sem volt. Illetve valószínűleg az elhatározás előtt azért némi gondolkodási időt is akart.

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Sol karaktere volt az egyik aki igazán felkeltette az érdeklődésemet (a másikuk Qimir), a végére viszont egyáltalán nem volt szimpatikus. Egyáltalán nem akarta belátni, hogy totál elbaltázták a brendoki küldetést és ez jelentős részben az ő felelőssége volt. Azt mondja baleset volt, ami igaz is, hiszen nem előre megfontolt szándékkal ölte meg Aniseyát, hanem a pillanat szülte hirtelen reakció volt, de akkor is az ő lelkén szárad. Mae frusztrációja teljesen érthető vele szemben, de Sol mintha semmit nem akarna belátni. Arra tudok gondolni még, hogy esetleg tényleg annyira megborult mentálisan, hogy már egyáltalán nem lát tisztán, de hogy minimális megbánást se mutasson, csak azért mert ő meg volt győződve róla, hogy őket csak a jószándék vezérelte mikor betörtek a kovenhez, úgy hogy látja azt a rengeteg áldozatot... ez számomra nagyon elszomorító volt Sollal kapcsolatban.

Nem biztos, hogy megborult az agya. Szerintem egyszerűen csak úgy tudta feldolgozni a bűntudatot, hogy meggyőzte magát arról, hogy amit tettek, az helyes volt, és ez a meggyőződése az ezt követő 16 évben mélyen gyökeret vert a tudatában és a gyökerek jól bebetonozták magukat. Valószínűleg már nem csak elhitte ezt, hanem talán már úgy is emlékezett az eseményekre, mintegy menedéket adva magának a bűntudat alól. Nem is csoda, hogy ő az egyetlen a négy Jedi közül, aki túllépett a brendoki eseményeken. Torbin tíz éve az elméje mélyére száműzte magát, Kelnaccát az események előtt egy évvel gyűrte le a bűntudat és tűnt el mindenki szeme elő. Indara pedig egy seholsincsen bolygó ivójában mulatja az időt. De Sol nagyrabecsült Jedi volt, aki a Coruscanton tanítja az ifjakat, és akivel kapcsolatban Vernestra úgy fogalmaz, hogy nem engedhetik meg az elvesztését. Míg a másik három Jedi a bűntudat alatt megtört, Sol kivirágzott, ami azt jelzi, hogy ő túllépett a brendoki eseményeken. Legyűrte a bűntudatát, és szerintem ezt úgy tette, hogy becsapta önmagát.

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Az is kissé zavaros volt, hogy miért akarta a konvergenciát bizonyítani. Eleve nem tiszta előttem, hogy most akkor a konvergencia az volt, hogy a Brendokon újra megjelent az élet (láthattuk a növényzetet), vagy konkrétan Osha és Mae megszületése/megalkotása?

A konvergenciára a bizonyíték az, hogy az ikrek léteznek, és az ikrek mesterséges létrehozására a bizonyíték a konvergencia. De maga a konvergencia az nem a bolygó élővilága, és nem is az ikrek, az egy természeti jelenség, mint a szél. A brendoki flóra és fauna újra létrejötte és az ikrek létezése is a konvergencia hatása, de egyik sem maga a konvergencia. Ezt egyértelműen kimondták ebben a részben: "Nem tudom, hogyan csinálta az anyátok, de valami köze van az ezen a bolygón található konvergenciához."

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Amennyiben az utóbbi helyzet áll fenn, akkor nem lehetett volna ezt akkor is bizonyítani, mikor még anno magukkal vitték Oshát? Megvoltak Torbinnak a lányok véreredményei, ami alapján tudták, hogy ők ketten nem pusztán csak ikrek, hanem többek annál, szóval nem kellett volna a jediknek bemondásra elhinni mit mondanak Solék.

És, ha ellenőrizni akarják az eredményeket egy második, a Jedi négyestől független teszttel? Vagy, ha esetleg eme felfedezés alapján egy normális, jól felszerelt laborban is alaposan meg akarják vizsgálni a lányokat? Mert azért na, egyetlen helyszíni gyorsteszt nem feltétlen a legmegbízhatóbb eredmény, pláne egy ilyen volumenű felfedezés esetén. A nem ellenőrizhető eredmények megkérdőjelezhető eredmények. Mert ugye mi van, ha műszerhiba okozta a jelenséget? Vagy Torbin figyelmetlen volt és véletlen kétszer tesztelte ugyanazt a lányt?

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

A csatában amúgy Qimir csak nekem tűnt gyengébbnek? Az ötödik részben hihetetlenül badass volt, most meg Sol mintha csak játszadozott volna vel, ez kicsit csalódás volt.

Qimir korábban sem bírt el Sollal, a Jedi mester több ízben is vert helyzetbe sodorta úgy, hogy akkor Solt hátráltatta a meglepetés, a bizonytalanság és a gyász. Itt ezek már nem játszanak közre, szóval teljesen reális az, hogy ezúttla még jobban helyt áll a Sith-tel szemben.

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Továbbá, hiába próbálja az egészet Solra kenni a jedik így is úgy is komolyabb ellenőrzés alá kerülhetnek. A másik dolog ezzel az egész üggyel kapcsolatban, hogy azért nem kell egy Columbonak lenni, hogy valaki felgöngyölítse a tényeket, hogy nem áll össze Vernestra meséje Solról (lehet Columbo helyett elég lesz egy Yoda mester is). Az elején Oshát, majd Mae-t gyanúsítják Indara halálával, amire gondolom Solnak van alibije, másrészt mikor Torbin megkapja a mérget, akkor Sol konkrétan ott van a helyi jedikkel, ha valaki jobban a mélyére néz ennek a sztorinak kiderül, hogy nem Sol volt és összedől ez az egész hazugság...

De létezik olyan, hogy bizonyíték hamisítás és a tanúk eltűntetése sem nehéz munka. Rengeteg opció áll Vernestra előtt. Senki sem tudott Mae létezéséről (ugye a Jedik kihagyták Osha aktájából ezt az apróságot), és akik tudtak róla, Vernestrán kívül mind meghaltak. Szóval Mae-t, pláne így, amnéziásan, simán el lehet adni Oshaként, azaz Sol tanítványaként. Kiképezte, aztán az utasítására Osha megölte Indarát és Torbint, majd történt valami a Khoffaron, ami miatt összefogtak és lemészárolták az összes Jedit. Mivel Vernestra ellenőrzi Mae-t, oda rejti el, ahová nem szégyelli, megakadályozva, hogy bárki kihallgathassa.

Emellett a bizonyíték meghamisítása ezen a szinten már nem tétel, ahogy azt a néhány olegai Jedit is el lehet tűntetni a Peremvidéknél is távolabbi helyőrségekre, hogy aztán az összes létező dokumentum eltűnjön arról, kik is állomásoztak épp az Olegán, amikor Torbint utolérte a végzete. Így aztán ezeket a tanúkat sem lehet már előásni, pláne nem több tízezer Jedi között.

Vernestrának igazán nincs nehéz dolga eltűntetni a nyomokat, meghamisítani a bizonyítékokat és kreálni egy új sztorit. A legfőbb tanúk három kivételével mind halottak. Abból a háromból kettő eltűnt, a harmadiknak meg törölték 16 évnyi emlékét, szóval lényegében az a Mae-ho, akit eme sorozat túlnyomó részében láttunk, meghalt e rész végén. Aki maradt, az a 3. és 7. részben látott Mae, de még az sem, mivel Oshára sem emlékszik. Szóval ez egy teljesen más Mae, aki "úgy nőtt fel", hogy nincs testvére.

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Vernestra pedig mintha nem firtatná Mae szerepét Indara és Torbin halálában, úgy hogy az egyiküket közvetlenül ő ölte meg. Oké, hogy nehéz gyerekkora volt, Indara is hibázott, de ez még nem jogosítja fel Maet, hogy elvegye valaki életét. Az meg, hogy elveszítette az emlékeit szerintem nem teszi semmissé a morális felelősséget, azzal kapcsolatban, amit ő követett el a múltban, amikor még emlékezett. Ez egy érdekes erkölcsi dilemma, kíváncsi vagyok rá mit gondoltok arról, hogy valaki mikor elveszíti az emlékeit, mintha azt az énjét is elveszítené, aki régen volt, a tettei, a múltja viszont adott, de mennyire lehet ezért őt felelősségre vonni, ha már gyakorlatilag olyan, mintha egy másik személy lenne?

Szerintem semennyire. Az az ember, aki elveszti az emlékeit, egyben elveszti azt a személyiségét, ami megtette, amit megtett. Meghalt. A sorozatbeli Mae-hót megölte Qimir, amikor kitörölte az emlékeit. Itt az epizód végén egy 8 éves kislány van, aki úgy tudja, nincs testvére. Hogy lehetne felelősségre vonni olyan tettekért, amikre nemhogy nem emlékszik, mivel nyolc éves, szellemileg fel sem fogja. Meg olyan emberek haláláért elítélni, akiknek létezéséről nem is tud? Olyan indokkal, amit el sem tud képzelni, hiszen nem tudja, hogy van testvére, így nem értheti, hogy a halála miatt miért akart volna bosszút. A 24 éves Mae-ho Aniseya, Indara gyilkosa, Torbin öngyilkosságának felbújtója meghalt, megölte a Sith. Itt maradt a 8 éves Mae, akiből még akárki lehet. Egyebek mellett akár Mae-ho Aniseya is feltámadhat.

 

20 órával ezelőtt, Wilde írta:

Az előző gondolathoz még kapcsolódva, az is egy problémám volt a sorozattal, hogy a kezdeti lendület után mikor kiderültek az igazság úgy éreztem, hogy a jedik ebben az elvileg még emelkedettebb korban sem voltak sokkal különbbek morálisan, erkölcsileg véve, mint a prequelben.

Szerintem óriási a különbség a két éra Jedi Rendje között. Mint minden katasztrófa, ez is kicsiben indul és nem akkor, amikor a katasztrófa ténylegesen bekövetkezik. Telnek az évek, egyre nagyobb óceánjárók jelennek meg a világban, de egy bizottság, aminek felül kéne vizsgálnia a kötelező mentőcsónakok számát, ezt nem teszi meg. Ez hozzájárul ahhoz, hogy évekkel később meghal 1517 ember, amikor elsüllyed az RMS Titanic. Ettől még nem lett a britt gőzhajózás minden résztvevője bűnös. Egy ember aláírja, hogy egy atomerőműben egy bizonyos teszt el lett végezve, aztán évekkel később Csernobilban egy robbanás Európát hatalmas katasztrófa szélére sodorja. Ettől még nem lett a Szovjetunió összes atomiparban dolgozó embere bűnös.

Itt is ez a helyzet, a dolog kicsiben kezdődik, egy évszázaddal korábban. Öt Jedi hoz rossz döntéseket, amik sajnos egy nagyobb katasztrófa irányába sodornak mindenki mást. De ez még csak öt ember hibája, nem az egész Rendé. A legfelső vezetés nem is tudott minderről. Nem tudta, hogy mi történt a Brendokon, nem tudta, hogy ki öldösi a Jediket, és komoly tétet mernék tenni arra, hogy a Nagytanács arról sem tud, hogy nem Sol a bűnös. A Rend legnagyobb kollektív hibája itt még valószínűleg az, hogy feltétel nélkül és abszolút megbíznak a tagokban, akik ellenőrizetlenül megtehetnek bármit. Ne feledjük el, hogy ez a bizalom nem veszett teljesen oda a következő évszázadban sem, hiszen az ep1 idején a Jedi Rendből akkor már tíz éve kilépett Dooku szabadon járhat-kelhet a Templomban. Ez is egy végzetes kis hiba.

Szerintem, ha Indara 16 évvel eme események előtt nem dönt úgy, hogy eltusolják a brendoki ügyet, hanem a Nagytanács elé járulnak, és megbűnhődnek a tetteikért, minden másképpen alakult volna. Ugyanígy akkor is, ha Vernestra nem ténykedik a saját szakállára. Ha Vernestra ezután be is vallja Yodának, miket követett el (kétlem), a Jedi Nagytanács már akkor is akaratlanul bűnrészes, hiszen Vernestra a szenátusi bizottság előtt kihangsúlyozta, hogy a tanács nevében beszél. Ezen a ponton a Nagytanács vagy falaz Vernestrának, vagy beledől a kardjába és a Szenátus elé tárják, hogy egy Jedi mester, aki minden jel szerint szintén a Nagytanács tagja, hazudott a Szenátusnak, hazudott a Nagytanácsnak is, eltusolt egy rettenetes ügyet és besározta egy rendtársát. Ha így tesznek, Rayencourtot szerintem még aznap kancellárrá avatják. :) 

Akárhogy is, a különbség ez: itt öt Jedi követett el nagy hibát. Mindenki más a Rendből vakon tapogatózik, beleértve a legfelsőbb vezetést is. A PT idején viszont már a legfelsőbb vezetés követ el hibát hibára, és aki szóvá teszi azt, hogy hát itt valami nem kerek, azt renegátnak bélyegzít, perifériára küldik, kihagyják az előléptetésekből. Miközben az egész tanácsnak (nem csak egy személynek) fontosabb a politikai megítélés, mint az Erő tanulmányozása vagy az ártatlanok védelme vagy éppen csak annyi, hogy kiálljanak egy padawan mellett a hamis vádakkal szemben.

A Jedi Rend sosem volt tökéletes, nem volt az elmúlt 900 évben minden tagjuk szent. Hiszen még mindig ők azok, akiknek hála egyáltalán létezik a Sith. Valószínűleg nem is ez volt az első súlyos hiba, amit egy vagy több Jedi elkövetett. Ők is élőlények, a legjobb szándékkal is hibázhatnak. Mégis sokkal szabadabban ténykednek. Nem állnak meg a Köztársaság határán, nem csak ott avatkoznak be, ahol a Szenátus úgy látja jónak. De persze ez a szabadság hatalmas veszélyeket is rejt. Az Erő most úgy hozta, hogy egy ilyen veszélyes hiba egyik tanúja egy Sith Nagyúr elé került, amit így fel tudtak használni a Jedikkel szemben. Meg is lett az eredménye. A Jedi Rend a Szenátus befolyása alá került, és ez az ellenőrzés 100 év lefolyása alatt olyan mély összefonódássá válik, hogy a Jedik megállnak a Köztársaság határánál, és csak ott avatkoznak be, ahol a Szenátus jónak látja. Megszűnnek a Köztársaságon kívüli Jedi enklávék, a Jedik eltűnnek a Peremvidékről de úgy, hogy sokan már a létezésükbe sem hisznek, miközben itt még együtt iszogattak a helyi kocsmában a pórnáppel, illetve bárki látogathatta a Jedi Templomokat, még a coruscantit is, ahol a hatalmas folyosók nem kongnak az ürességtől, zsibong az élet.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Yoda József írta:

 

  Spoiler elrejtése

Az eredeti verzióban (utóforgatások és utómunkák előtt) az Idegen Tenebrous lett volna, az évadban utolsóként is ez a szó hangzott volna el: Tenebrous. Utómunkálatok során változtatták meg úgy, hogy nincs neve

 

Ez egyébként egyáltalán nem baj, hogy nem derült ki semmi, hiszen így gyakorlatilag bármilyen irányba elvihetik a történetet, és nagyon izgalmas lesz látni a továbbiakban, hogyan alakul tovább a Sithek vérvonala :)

Melyikük az idősebb? 

Spoiler

Tenebrous vagy Plagueis? 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ja, hát pont ezért nem. Akkor ne írj. :) Bármi minimális megjegyzésre ezt a hiszti jön tőled. Neked van egy véleményed, nekem is van. Bocs, de nem tudok egyetérteni veled mert én nem éreztem ilyet. A sötét oldalt velem kapcsolatban emlegetni meg tényleg vicces. :) Minimális vitára nem vagy képes, mert "akkor nem írok mert minek".

Nehéz úgy vitázni Ody, hogy egyből hozok egy példát egy szerintem rossz rendezői fogásra - valamint hogy szerintem h lett volna ütősebb, bár való igaz, hogy nem fejtettem ki az egészet, de csak azért mert a rész megnézése után nem volt időm - és te nem arra reagálsz, hanem azzal általánosítasz, hogy én mindig csak ezzel tudok jönni, hogy rossz a rendezés. Én is általánosíthatnék azzal, hogy nem vitatkozom Mr. Mindenrész10/10el, de nyilván ez sem lenne igaz. Lehet érzékenyebb vagyok ezekre a dolgokra és jobban szembetűnőek számomra, mert ilyen tanultam, de én szerintem korábban sem csak annyit mondtam h ez sz-r vagy valami és kész, hanem pl a kenobinál is szinte minden rendezői hibára írtam egy példát h szerintem miért rossz és hogy lehetett volna ütősebbre, logikusabbra illetve dramaturgiailag jobbra megcsinálni, megvágni. Ezekre általában azt kaptam vissza, hogy mások szerint az úgy okés volt, így ezért is nem fogok bele hosszú monológokba itt sem, bár terveztem hogy az évadkritikánál ezt hosszabban kifejtem, de ja...már nem vagyok benne biztos. És ez nem hiszti, egyszerűen csak néha elfáradok ebben és sokszor úgy érzem, hogy én vagyok a rossz, mert fel merek negatív dolgokat is hozni, mindamellett hogy ugyanúgy imádom a többi részét, részeket, részleteket, amit ha úgy van ki is hangsúlyozok. Számomra ez a sori maga A potenciál és olyan összetevőkből állt - olyan jelenetek, karakterek, harcok stb. - amiket imádtam és sose felejtek, hogy láttam, de összegyúrva mégsem azt az hatást érte el, mint szerettem volna, vagy amit gondolok a sori szeretett volna. De majd újranézem egyben a sorit és lehet írok egy évadkritikát hosszabban, amit majd szét lehet cincálni - vagy épp lesz-rni. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 órával ezelőtt, Szisz írta:

Nekem nem volt gyors Osha váltása. Saját tapasztalatból tudom milyen rájönni, hogy minden lehet hazugság, feneketlen gödörbe zuhansz, s ha nem csíped nyakon magad, akár bele is kattanhatsz. Osha nem tudott jedi lenni, mert nem tudta megbocsátani Maenek, amit tett, amit valójában Sol tett és Indara, ez a reveláció. A legnagyobb próba megtudni, hogy, amit addig valóságnak hittél tévedés. Azt látjuk, hogy Osha szinte önkívületben cselekszik. El akarja hallgattatni Solt, mert annyira fáj hallani a magyarázkodását. „Don't speek.” Szó szerint belefojtja a szót. Elárulták, becsapták, félrevezették. A másik felére kenték, aki végignézte, ahogy az anyjuk életét elveszik. 

Tulajdonképpen Anakin átállása is ilyen "hiteltelen" volt. Akkoriban legalábbis megkapta, hogy egyik pillanatról a másikra elkezdett Jedi gyerekeket gyilkolni. Pedig ennek megvan a lélektana, és ebből dolgoztak itt is.

 

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És, ha ellenőrizni akarják az eredményeket egy második, a Jedi négyestől független teszttel? Vagy, ha esetleg eme felfedezés alapján egy normális, jól felszerelt laborban is alaposan meg akarják vizsgálni a lányokat? Mert azért na, egyetlen helyszíni gyorsteszt nem feltétlen a legmegbízhatóbb eredmény, pláne egy ilyen volumenű felfedezés esetén. A nem ellenőrizhető eredmények megkérdőjelezhető eredmények. Mert ugye mi van, ha műszerhiba okozta a jelenséget? Vagy Torbin figyelmetlen volt és véletlen kétszer tesztelte ugyanazt a lányt?

Anakint is letesztelte Qui-Gon és Obi-Wan, mégse hitt nekik a tanács. Szóval egy teszt önmagában még nem biztos, hogy elég a Jediknek. Főleg ilyen volumenű kérdésben több kell.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@kudar Valóban pozitív a végkimenetele a hozzászólásodnak, csak az egész leírás nem az. Úgy kezded (most sarkítani fogok az érzékletesség miatt), hogy "jó volt, de most több sorban leírom, miért volt sz*r, aztán pár összehányt szóval megdícsérem". Nyilván nem így fogalmaztál, de az arányok ezek. Hosszan példázol azzal, mi volt rossz, kihangsúlyozva azt, ezzel elnyomva azt a pár pozitív gondolatot, ami ott van még. És ezt nem először csinálod. Nagyobb hangsúlyt fektetsz arra, hogy elmagyarázd nekünk, mi rossz és mi nem tetszett, mint arra, hogy mi az, ami tetszik. Ez, főleg ha az ember épp baromi lelkes egy rész vagy széria után, triggereli az érzelmeket. Nem volt időd kifejteni, csak arra, hogy több sorban ecseteld, mi rossz és pár szóval azt, hogy mi jó, aztán rosszúl esik, hogy ez valakinek nem tetszik? Ráadásul a második hozzászólásodban már a példákkal sem fáradtál, és én komolyan nem értem, hol vannak itt érthetetlen karakterek és párbeszédek.

Ha nincs időd, elég ennyi is: nem vagyok teljesen elégedett, de összességében tetszett a rész, majd később kifejtem. Aztán, ha van időd, jöhet a részletezés, pozitít és negatív irányban, arányosan. (Lásd Wilde-ot, ő így csinálta.)

Mert amúgy jók az írásaid, sokszor egyet is értek velük, és talán, ha vennéd a fáradtságot és kifejtenéd, miért érthetetlenek a karakterek és a párbeszédek, én is megérteném, mire gondolsz, vagy legalább tudnék vitázni vele. Például, szerintem teljesen jó az, hogy Yoda buksijával ért véget a sorozat. Hasonló, mint az ep8 vége. Ott is lezárult a sztori, majd egy, a fősodortól többségében független, de jövőbe mutató jelenetet kaptunk még afféle epilógusként. A film érezhetően végetért Leia és Rey párbeszédével, az end credits-nek jönnie kellett volna a falconos csoportkép után. A hajó hipertérben száguldása és az utána jövő jelenetek már úgyszólván filmen kívüliek. Akár "mid credit scene" vagy "after credit scene" is lehetne, amit aztán látunk, ahogy itt is. Szokatlan, de szerintem nem rossz és nem is rendezői hiba. Vagy ha az, akkor már az ep8-nál is az.

 

32 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Tulajdonképpen Anakin átállása is ilyen "hiteltelen" volt. Akkoriban legalábbis megkapta, hogy egyik pillanatról a másikra elkezdett Jedi gyerekeket gyilkolni. Pedig ennek megvan a lélektana, és ebből dolgoztak itt is.

A kérdés az, hogy Oshánál mennyira marad meg a dolog. Anakinnál a tett azért is volt jelentős, mert azzal, hogy segített Windut megölni, elvágta magát mindentől. Ezután már nem térhetett vissza a Jedikhez. Vagyis hát, visszatérhetett volna, de nem szabadság és mester rang, hanem kitaszítás és börtön várt volna rá. De, még ha meg is öli valahogy Sidioust (mert nyilván csak így távozhat az irodából élve, ha nem áll Sith-nek), és azt mondja, hogy Winduval is ő végzett, az, hogy részt vett a mester meggyilkolásában, olyan lélektani csapást mért rá, ami alatt egy idő után vagy teljesen összeroppan, vagy akaratlanul is átsodródik a Sötét Oldalra.

Osha helyzete viszont más. Igen, megölte Solt, de ezzel úgy tűnik, simán együtt tud élni. A Jedikhez nyilván nem akar már visszamenni. Megvolt a kósza gondolat, de Qimir rávilágított, miért nem teheti. Viszont ettől még nem szűnt meg minden más út. A Galaxis nagy, könnyű felszívódni. Anakin csak két utat látott maga előtt, a Jedi vagy a Sith, Oshának ennél több az opciója. Ráadásul Anakinnak ott volt a cél: megmenteni Padmét. Ez mindent felülírt, beleértve a józan észt is. Osha célja annyi volt, hogy Qimir hagyja életben Mae-t. Ez teljesült. Szóval jelenleg csak egy dolog tartja a Sith mellett, az, hogy becsületes és betartja az alkut. Illetve talán az, hogy belehabarodott Qimirba. Legalábbis az utolsó jelenet kettejükkel azt sugallja, hogy itt nem csak mester-tanítvány kapcsolat áll fenn. Eleve a kettejük kapcsolatát úgy építették fel, hogy abba masszívan benne van a szexuális vonzalom, hasonlóan, mint Rey és Kylo kapcsolata az ep8-ban.

 

32 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Anakint is letesztelte Qui-Gon és Obi-Wan, mégse hitt nekik a tanács. Szóval egy teszt önmagában még nem biztos, hogy elég a Jediknek. Főleg ilyen volumenű kérdésben több kell.

Igen, és pont az a teszt, amit elvégzett a tanács Anakinon, és Solék is Oshán és Mae-n, a bizonyíték arra, hogy ezt bizony meg kell ismerni. Mert egyik sem igazán jó. Mae szándékosan elrontotta a sajátját, Oshát pedig Sol manipulálta, ahogy arra Indara rá is világított.

Megjegyzem, szerintem Anakinnál a Jedi Templom laborjában is végeztek egy újabb vértesztet, ami kielégítőbb válasz lehet, mint egy komlinken átküldött, és egy királyi jachton elvégzett gyorsteszt.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Dzséjt írta:

A kérdés az, hogy Oshánál mennyira marad meg a dolog. Anakinnál a tett azért is volt jelentős, mert azzal, hogy segített Windut megölni, elvágta magát mindentől. Ezután már nem térhetett vissza a Jedikhez. Vagyis hát, visszatérhetett volna, de nem szabadság és mester rang, hanem kitaszítás és börtön várt volna rá. De, még ha meg is öli valahogy Sidioust (mert nyilván csak így távozhat az irodából élve, ha nem áll Sith-nek), és azt mondja, hogy Winduval is ő végzett, az, hogy részt vett a mester meggyilkolásában, olyan lélektani csapást mért rá, ami alatt egy idő után vagy teljesen összeroppan, vagy akaratlanul is átsodródik a Sötét Oldalra.

Osha helyzete viszont más. Igen, megölte Solt, de ezzel úgy tűnik, simán együtt tud élni. A Jedikhez nyilván nem akar már visszamenni. Megvolt a kósza gondolat, de Qimir rávilágított, miért nem teheti. Viszont ettől még nem szűnt meg minden más út. A Galaxis nagy, könnyű felszívódni. Anakin csak két utat látott maga előtt, a Jedi vagy a Sith, Oshának ennél több az opciója. Ráadásul Anakinnak ott volt a cél: megmenteni Padmét. Ez mindent felülírt, beleértve a józan észt is. Osha célja annyi volt, hogy Qimir hagyja életben Mae-t. Ez teljesült. Szóval jelenleg csak egy dolog tartja a Sith mellett, az, hogy becsületes és betartja az alkut. Illetve talán az, hogy belehabarodott Qimirba. Legalábbis az utolsó jelenet kettejükkel azt sugallja, hogy itt nem csak mester-tanítvány kapcsolat áll fenn. Eleve a kettejük kapcsolatát úgy építették fel, hogy abba masszívan benne van a szexuális vonzalom, hasonlóan, mint Rey és Kylo kapcsolata az ep8-ban.

Osha valóban másabb, ő nem volt belekényszerítve egy szerepbe, mint Anakin. A vonzalom kérdése elég necces. Egy sith tud szeretni? Inkább birtokolni akarnak, önzők. A szeretet egy önzetlen érzelem, ami a legtávolabb áll egy Sith lovagtól. Nagyon érdekes lesz, hogy alakul ennek a párosnak a sorsa. Valahogy el kell bukniuk, hisz mint tudjuk, Plaguies-nek nem ők a végállomás.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Képesek szeretni, csak nem önzetlenül. Ahogy írtad, birtokolni akarnak, és ez a vágy náluk a szeretetet negatív előjellel tölti fel. A szeretetük tárgyát, legyen az élőlény vagy tárgy, csak magukénak akarják, így a féltékenység, a félelem és a harag rátapad a szeretetre, és eleve halálra ítéli a kapcsolatot. Anakinnál is ez volt. Szerette Padmét, csak nem önzetlenül, hanem önzően. Palpatine is szereti a hatalmat, amit csak magának akar, nem osztozik azon senkit.

Osha és Qimir, ha valóban van vagy lesz köztük ilyen kapcsolat, az ugyanúgy halálra ítélt, mint Anakin és Padmé kapcsolata. Csak ez rosszabb, mert ha Osha is elmerül a Sötét Oldalban, akkor mindkét félnél ugyanaz lesz a baj.

Mindezen túl a Sith-ek, meg szerintem alapvetően mindenki, aki a Sötét Oldalt szolgálja, végtelenül hedonisták. Így igyekeznek kiélvezni mindent, ami örömet okozhat nekik az önsanyargatás közepette.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

@kudar Valóban pozitív a végkimenetele a hozzászólásodnak, csak az egész leírás nem az.

OFF

Ebben teljesen igazad van, lehet, hogy sokszor nem hangsúlyozom ki eléggé a rész pozitív elemeit, de úgy érzem h azt előttem annyian leírták már, olyan beleéléssel, rajongással, hogy nem sokat tudnék már hozzáadni, viszont a negatív részek, a logikátlan részek nincsenek eléggé kihangsúlyozva, ami valószínűleg azért zavar, mert nekem egy SW soritól, de bármilyen SW média terméktől, nagyon magasak az elvárásaim és szeretném ha ezekre az apró dolgokra, vagy épp nem apró dolgokra is  fel lenne hívva a figyelmünk. 

Amúgy szerintem ha nagyon felvagyok hypeolva egy rész iránt, az nagyon érződik abban, amit írok és bár most 9et adtam a évadzáróra, kicsit rontja a kedvem, hogy az egész sorira viszont kb egy 6,5öt adnék, így talán pont ez jöhetett át. Ahsokánál szerintem örömünnepet jártam kb minden rész után, de arra azért nem emlékezhettek, mert belesimult a többiek kommentjébe. :D

És igen, sajna a Kenobi alatt kicsit elment a kedvem attól, hogy hosszabban kifejtsem a véleményem, akár pozitív, akár negatív, de valóban annak sincs értelme, hogy csak ideböfögök valamit...ezen majd változtatok így vagy úgy. De mondom, lehet újranézés után írok majd kritikát az évadról hosszabban. :)

ON

Viszont ha azt mondod, hogy neked nagyobbat ütött Yoda az utolsó jelenetben, mintha az utolsó pillanatra tartogatták volna DP-t - ami számomra sokkal durvábban foreshadowingolná az eseményeket az esetleges kövi évadra - akkor azt mondom okés, elfogadom. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

43 perccel korábban, kudar írta:

Viszont ha azt mondod, hogy neked nagyobbat ütött Yoda az utolsó jelenetben, mintha az utolsó pillanatra tartogatták volna DP-t - ami számomra sokkal durvábban foreshadowingolná az eseményeket az esetleges kövi évadra - akkor azt mondom okés, elfogadom. :)

Nem tudnám azt mondani, hogy egyik jobban ütött, mint a másik, legalábbis érzelmi vonalon. Egyik irányba sem. Nekem más-más módon, de mindkettő ütött. Verosha és Qimir párosa olyan érzéseket hagytak bennem, mint az ep2 vége, egy fals pozitív érzést. Itt van két ember, akik megtalálták egymást, egymásban a céljukat, a lehetőségeket, talán némi örömet nyomorúságos életükben, ugyanakkor tudom, hogy teljes gázzal megindultak a betonfal felé. Ezt hátradőlve a székemben, megnyugvással és a jövőre nézve kíváncsian szemléltem. És nem tagadhatom, ahogy elsötétült a kép, én is azt hittem, itt a vége, fuss el véle. Ahogy az ep8-nál is úgy hittem, hogy a Falconnal ér véget a film.

Aztán jött Vernestra, és megjelent Yoda, én meg izgatottam előre dőltem, kifakadt belőlem egy "na baz' meg, Yoda, a k*rvaistenit!" felkiáltás, mert én egyáltalán nem számítottam a zöld manó camojára sem, pláne nem az utolsó másodpercekben, szóval a meglepetésemnek hangot kellett adnom. És mivel már akkor meggyőződésem volt, hogy Darth Plagueis a mester, még jobban elfogott a kíváncsiság és az izgatottság annak kapcsán, hogy a Sith legnagyobb játékosa mellett képbe került a Jedik nehézsúlyú bajnoka is.

Tehát, ha a külső reakciók alapján mérnénk le, akkor azt mondnaám, hogy Yoda sokkal nagyobbat ütött, hiszen arra fizikailag is reagáltam. Érzelmi oldalról, ami számomra fontosabb, viszont mindkettő erőteljesen hatott. Mint írtam, a Sötét Oldal részéről úgy, mint az ep2 vége. Yoda megjelenése meg olyan izgatottsággal töltött el, mint amikor szintén az ep2-ben szintén Yoda fénykardpárbajba bonyolódott. Az egyiket felnőttes búskomorsággal, a másikat gyermeki izgatottsággal nyugtáztam.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Valóban pozitív a végkimenetele a hozzászólásodnak, csak az egész leírás nem az.

Így jártam az évad értékeléssel, ezért ki sem teszem, mert visszaolvasva nem tükrözi a lelkesedésem, olyan lett, mint egy leltár arról, hol mi ment félre.

 

A 8. részt elsőre úgy éreztem semmi meglepő nincs a történetben, mintha így kellett volna lennie, a látvány és a hangulat vitte, tetszett minden, ami Sol. Qimir ebben a részben annyira nem.

A végén a naplementébe nézés, tudom rímek a versben, de olyan felemásan vegyes nyitott érzéseket generál, hogy ennek a kettőnek nem sok jó néz ki és mintha el is mosódnának a határok köztük. Ohsa elég semmilyen a végén. Plagueist nem tudom hova tenni kettejük relációjában, hogy mi szerepe lehet e kettőnek a nagy egészben. Nem éppen a szentháromság jut róluk eszembe. :para:

@Ody Mandrell Ugratás, hogy nem ismerted fel? Ez még nekem is ment. :o Mondtam is Elinek, hogy képben legyen kit lát.

 

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Verosha és Qimir párosa olyan érzéseket hagytak bennem, mint az ep2 vége, egy fals pozitív érzést. Itt van két ember, akik megtalálták egymást, egymásban a céljukat, a lehetőségeket, talán némi örömet nyomorúságos életükben, ugyanakkor tudom, hogy teljes gázzal megindultak a betonfal felé.

 

Valami ilyesmi vegyes, zavaros érzés a vége.

 

A rész elején a fekete szem transzt Osha csinálja Qimirrel. Qimir egész jól állja a sarat.

Amikor indulnak Qimir nem vinné Ohsát tehát nem gondol arra, hogy Ohsa magát látja Sol hóhéraként, a végén mégsem lepődik meg.

 

Vajon mikor kezdett oldalt cserélni a két lány? Talán, amikor újra találkoztak elindul a folyamat. Mae, ahogy elengedi a bosszút világosodik, szürkül, a ruhája is ezt tükrözi, Ohsa a végére magára ölti Mae fekete ruháit, fokozatosan átveszi a szerepét. Amikor harcolnak egymással a Brendokon, mintha ők lennének a jinjang, nem tudják egymást legyőzni, szinte tükrözik egymás mozdulatait.

 

Még a 2. részben volt egy Qimir poén előrevetítés az emlékek kitörléséről, végül pont ő az aki beveti. 

 

A kard kivéreztetését nem egészen vágom. Anakin kardjával ez miért nem történik meg? Csak egy legyőzött jedi kardja tud kivérezni? Vagy Anakin akkor még nem merült el annyira a sötét oldalban úgy, mint itt Ohsa, szinte belezuhan. Közben meg Ohsa sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik és egy könnycseppet sem ejt Sol után, nem úgy mint Anakin a Mustafaron.

 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

 A Kenobi-sorozat mellett ez a kedvenc évadzáróm. Nálam ugyanaz a katarzis jött elő mint ott. Lezárult egy dráma mely 16 évvel ezelött kezdődött.

Sol elmondta Mae-nek az ő szempontját, miért lett az eredmény az ami. Ez szerintem tök ok, Mae ne csak azt tudja amit látott, hanem a miért-et is. Viszont ami durva(és amit én is hittem, hisz mégis csak egy Jedi-lovagról van szó), hogy tulajdonképpen Sol bevalotta hogy gyilkosságot követett el. Szándékosan ölte meg az ikrek anyját és nem védekezésből. Én végig azzal mentegettem magamban a tettét hogy össze volt zavarodva egy ellenséges környezetben, és a füstté válást(hisz nem ismerte) támadásnak vette tévedésből és ezért szúrta le a nőt. Hát nem. Azért ez 100 évvel a PT elött eléggé durva. Ilyet Anakin fog csinálni. Ő meg ugye nagyjából születése pillanatától alkalmatlan volt Jedinek.

 És itt van egy olyan lényeges erkölcsi kérdés amiröl @Dzséjt-el sokat beszélgettünk. Nevezetesen hogy vajon a rosszak, miért nem hallgatják meg a jók magyarázatát a rossz tettikről? Minden filmben, könyvben ha a jó megöli a rossz egy szerettét, azt nem hallgatja meg a magyarázatot(ami pedig sok esetben felmentené), hanem azt mondja hogy fogd be. Ez engem mindig irritált, idegesített.

Viszont most a magam számára is meglepő módon egyetértek Mae-vel, aki még le van kötözve a hajón.

Valami mérhetetlen szánalmasnak tartottam Sol magyarázatát. Itt tényleg be kellett fognia, mert csak amgát alázza meg. Erre semmilyen értelmes magyarázatot nem lehet adni.

Tulajdonképpen azt csinálta hogy látott egy közösséget ott két gyereket, akiket tanítottak azt hitte hogy bántják őket és önjelölt Teréz anyaként beavatkozott egy ártalmatlan szituációba. Pedig csak annyit kellett volna kérdeznie mi ez a szertartás a bocsik elmondják hogy nem gyerekínzás, hogy ők egy nagy család és mindenki boldog. Nem ő és a többi Jedi egy nem ismert szitut ellenségesnek fogtak fel és ment az öldöklés.

Mint mikor Martin Riggs A Halálos Fegyver 3-ban meglátja az utcán hogy Murtaugh lányát egy férfi zaklatja, ő ráugrik, aztán kiderül hogy filmforgatás az egész. Még jó hogy nem lőtte agyon a srácot.

Sol borzalmas ostobaságot csinált 16 évvel ezelött és így hogy szándékosan gyilkolt nálam sokat esett a nimbusza.

Nagyon hasonlóak Qui-Gonnal, Mindketten találkoztak egy tanítványjelölttel, aki annyira megbabonázták őket hogy mindenféle Jedi-szabályra és a Tanács döntésére fittyet hányva mindenáron tanítani akarták az ifjú jelölteket. letojva a következményeket. Nem vagyok arról meggyőződve hogy Jinn mester az éj leple alatt nem vágta volna bele a kardját Watto-ba, ha nem Anakin nyeri a fogatversenyt és nem tudja máshogy kihozni a fiút.

Nade vissza a részhez. Mae megszökik, a kis mosómaci meg szabotálja Solt hogy nehogy lelője. Ezt én sem értem. Majd kiderül. A gyürűben az üldözés zseinális volt és lenyűgöző a látvány.

Közben ugye Qimir nézi Oshát és érzi a sisakban.  Azért az Qimirt is meglepte szerintem hogy Osha bele tudott hatolni az elméjébe. Épp sikerült levenni a sisakot és egy EP5 utalással elmondta Oshának hogy a jövőt látja.

Aztán a zseniális beszélgetés Vernestra és Rayencourt szenátor között. Elég arrogáns volt, olyan tenyérbemászó, mikor a Jediket szektának nevezte, miközben 900 éve óvják a békét. Csak jót tettek a Köztársaságnak( bár a HR-t nem olvastam). Egyáltalán honnan tudja hogy a Jedik hogyan viszonyulnak az érzelmeikhez? Van pár Jedi barátja? Az aggodalma jogs, nem vitatom, főleg Aanakin miatt, de ő erről még nem tudhat. Miért pont most jutott eszébe hogyha egy Jedin eluralkodnak az érzelmek abból baj lehet? Miért nem foglalkozott a Szenátus ,vagy egyes szenátorok közül senki ezzel a kérdéskörrel 900 évig? Mert az nem magyarázat hogy most megöltek pár Jedit. És? Majd a Jedik kivizsgálják, szenárokonak sok köze nincs hozzá amíg a Köztársaságot nem fenyegti ez az úgy. Pont ezek miatt nekem is gyanús hogy Rayencourt nem-e a Sith-ek szolgálatában áll? Olyanokat tud a Jedikről amit átlag szenátornak nem szabadna.

Aztán a Jedik elelnőrzésének a gyakorlati megvalósítása is érdekes. Ezt mégis hogy? Bemennek minden hétfőn a Jedi Templomba és megkérdezik hogy nem állt-e át valaki a Sötét Oldalra? És ha igen? Mit csinálnak? Betiltják a Rendet? De akár egyelmetrükkel a vizsgálókkal elhitetik hogy minden rendben ha  sárosak lennének. Egy átlagember , egy jóval erősebb szervezetet nem tud ellenőrizni. Nincs hozzá meg a hatalma. Magyarán semmi értelme a Jediket ellenőrizni, mert ha gáz van úgysem tudnak mit csinálni.  Vagy ha a Rend sáros akkor meg átverik őket elmetrükkel.

Aztán jött az hogy Osha és Qimir elmennek a Brendokra és maga Plaqeuis jön elő a barlangból a csontos karmaival. Na itt is vannak kérdések, azonkivül hogy álleesés volt meglátni az öreget élőben. Biztos vagyok benne hogy ő volt, mert ez a PT előzménye, az életteremtésről is szó van a sorozatban, sőt láttuk két alanyát is akik főszereplők. Mivel össze akarják kötni az érákat ezért teljesen egyértelmü hogy ez a horrorszerü figura Darth Plaueis, és egyetértek én is veletek abban hogy Qimirtől fog hallan az életteremtésről. Logikailag ez mindenképp Plaqueis.

Viszont érdekes kérdéseket vet fel a megjelenése. Ugye azt látja hogy Qimir és Osha elindulnak a Brendokra. Igenám, de hogy került a barlangba? Egyetlen űrhajó van és az Qimiré. Ebből az következne hogy Qimir a tanítványa. és ketten jöttek erre a bolygóra az egyetlen űrhajóval. Igenám, de ha Qimir a tanítványa kkor miért nem jelent meg mesterként sosem? Úgy tudom elképzelni hogy Plaqueis és Qimir valamikor ideérkeztek az űrhajóval. Qimirnek kellett akolitus (vagy az öreg mondta neki, vagy a srác akarta), megtalálta Mae-t az öreg meg a háttérben a barlangból figyelte hogy boldogul a tanítványa. Meg is mondhatta neki hogy én nem avatkozok közbe csak figyellek, megnézzük hogy boldogulsz. Azaz mint Anakin első küldetése az EP2-ben csak ez Sith-módon. Máshogy nem tudom elképzelni hogy került oda Plaqueis. Illetve van még egy elméletem. Qimir bukott Jediként elkezdte tanulni a Sith tanokat ezen a bolygón és épp itt bujkált Plaqueis tanítvány nélkül aki mondjuk meghalt. És érdeklődve figyeli az ifjú Sith palántát, akit nem ismer.

Ezután eljutunk a Brendokra, a szereplők összegyülnek. 

Viszont engedjétek meg hogy ami ott történt egy második részben fejtsem ki mert rengeteg mindenről tudnék írni, rengeteg gondolatom, megoldásom van a történtekre, és minden egyes szereplőről oldalakat tudnék irni. De már baromi fáradt vagyok, így holnapra halasztom.  Elképesztően zseniális maga a sorozat, abban pedig a karakterek. Mind.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Szisz írta:

Qimir ebben a részben annyira nem.

A végén a naplementébe nézés, tudom rímek a versben, de olyan felemásan vegyes nyitott érzéseket generál, hogy ennek a kettőnek nem sok jó néz ki és mintha el is mosódnának a határok köztük

Azért érezhetted így mert nem szerelmes párt láttál, hanem mestert és tanítványát. Attól, hogy közösen fogták a fénykardot, még nem lesznek egy pár. :) Mondjuk nekem nem is tetszene. Egy sith lovag ne enyelegjen a tanítványával.

 

5 órával ezelőtt, Szisz írta:

Ugratás, hogy nem ismerted fel? Ez még nekem is ment. :o

Gratulálok! Tényleg nem tudtam ki ez, amíg utána nem olvastam. :)

 

 

5 órával ezelőtt, Szisz írta:

A kard kivéreztetését nem egészen vágom. Anakin kardjával ez miért nem történik meg? Csak egy legyőzött jedi kardja tud kivérezni? Vagy Anakin akkor még nem merült el annyira a sötét oldalban úgy, mint itt Ohsa, szinte belezuhan

Fentebb erről írtak jó gondolatokat. :) Egyébként Osha fizikailag hozzáér a kyber kristályhoz. Ez is számít. @kdani20 be is tette a képet. Még a kezén az erek is látszanak az erőlködésben. :) 

 

1 órával korábban, Frenkie írta:

Tulajdonképpen azt csinálta hogy látott egy közösséget ott két gyereket, akiket tanítottak azt hitte hogy bántják őket és önjelölt Teréz anyaként beavatkozott egy ártalmatlan szituációba. Pedig csak annyit kellett volna kérdeznie mi ez a szertartás a bocsik elmondják hogy nem gyerekínzás,

Vagy várt volna. Oshát elengedte az anyja, így Sol megkapta volna azt amit "akart". Persze kérdés, hogy Koril erre mit lép. Lehet akkor is kipattant volna a konfliktus. 

 

1 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Nade vissza a részhez. Mae megszökik, a kis mosómaci meg szabotálja Solt hogy nehogy lelője. Ezt én sem értem.

Talán az lehet itt a magyarázat, hogy Bazil érezte, hogy Sol nem Jedihez méltó dologra készül és mindenképpen meg akarta akadályozni.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@kdani20

 

Megvéve. Erre nem gondoltam, pedig többször megnéztem. Annyit tudtam magamtól kiizzadni, hogy a konvergenciához lehet köze, ami a bolygón van. Az erőltetett magyarázat lenne.

 

7 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Mondjuk nekem nem is tetszene. Egy sith lovag ne enyelegjen a tanítványával.

 

A köztük lévő dinamika megváltozott. A határok elmosódását úgy értem, hogy Ohsa erősebbnek hat nála, képzetlen ugyan, a nyers ereje nagyobb lehet. Úton a Brendok felé és előtte is végig az erős nő imidzset tolja, ami váltás a 6. rész után, Qimir mintha kiesne a nyeregből. Osha leoltja, majd le is kapcsolja Qimirt az úton. 

Még mindig nem győztek meg, hogy Qimir sith lenne, attól, hogy Plagueis ott settenkedik az árnyékban, nem bizonyos. Adja magát persze és eddig nagyon meglepő csavar nem volt.

Egyébként Qimir eddig nem olyannak tűnik, mint aki morális kérdést csinálna ebből. :P

Ohsa távolságtartó, érthetően, valami kíváncsiság és dac vezérelte és most már mintha meg is pecsételődött volna a sorsa. Vicc kategória, de előbb hinném el róla, hogy a lányokat kedveli ;).

Qimir, tán nem helyesen dekódolom, mintha törődne Ohsával és nem csak önző célok vezérlik.

Aláírom, hogy lehet emiatt is hagy keserű szájízt a vége. Oda datálom, hogy érdekesebb lett a történet, amikor ezek ketten összekerültek.

 

Humorsarok. Láttam egy mémes összevágást, Qimir fürdőzős sztip10 jelenete s közben Plagueis leskelődik a barlangból. :lol::rock:

 

 

7 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Gratulálok! Tényleg nem tudtam ki ez, amíg utána nem olvastam. :)

 

 

Nem vagyok képzett, láttam már képet róla és elég jellegzetes a megjelenése. Engem nem hozott annyira izgalomba, bombaként robbant sok helyen, történelmi másodpercek.

Yoda tarkójának néhány fokkal jobban örültem. :) Közben meg bosszantó, hogy lehet találgatni évekig, hogy mit beszélgetnek V-vel. Így elvágni :45::fuck2:

 

Koril nem került elő. A háttérben őt el tudom képzelni Plagueis mellé.

Qimir láthatóan tart volt mesterétől, aki egy rész alatt szépen bekerült az izgalmas karakterek panteonjába. 

Amikor Sol leiskolázza Qimirt az rímel arra, mikor Palpit legyőzi Windu. A potenciális akolitusnál pattog a labda.

Ebben az egy részben rengeteg párhuzam van a későbbi eseményekkel.

 

 

 

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 perccel korábban, Szisz írta:

Még mindig nem győztek meg, hogy Qimir sith lenne,

Ő maga elég egyértelműen céloz rá, és az interjúkban is nem egyszer elmondták, hogy sith. Nekem ennyi elég.

 

15 perccel korábban, Szisz írta:

Amikor Sol leiskolázza Qimirt az rímel arra, mikor Palpit legyőzi Windu.

Szerintem nem. Itt Sol tényleg legyőzi Qimirt, míg Palpai hagyja magát Windunak. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ő maga elég egyértelműen céloz rá, és az interjúkban is nem egyszer elmondták, hogy sith. Nekem ennyi elég.

 

Ez így nem túl izgi. Nekem nehézséget okoz ebből kihozni, hogy akkor mit keres ott Ohsa. A kettő szabályával ez hogy jön össze?

 

19 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem nem. Itt Sol tényleg legyőzi Qimirt, míg Palpai hagyja magát Windunak. :) 

Mindegy volt. Mivel a látomás szerint tudta, hogy valamelyik lány meg fogja tenni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 perccel korábban, Szisz írta:

Ez így nem túl izgi. Nekem nehézséget okoz ebből kihozni, hogy akkor mit keres ott Ohsa. A kettő szabályával ez hogy jön össze?

Kb. 10x írták már le korábban a sorrendet: mester-tanítvány-akolitus. ilyen lesz később a Palpatine-Dooku-Ventress(később Opress) hármas. Tehát a tanítvány az akolitusával akár a mestere ellen is fordulhat. Éppen ezért lehet, hogy Plaguies kémkedett a tanítványa után, mit kavar a háttérben mert ez rá nézve akár fenyegetés is lehet. :) 

 

Máris látok a lelki szemeim előtt egy Qimir-Osha vs. Darth Plaguies párbajt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Máris látok a lelki szemeim előtt egy Qimir-Osha vs. Darth Plaguies párbajt.

Én Vernestrát haluztam be egy ilyen háromszögelésbe.

Van olyan elképzelés miszerint azért leskelődik a barlangban DP, mert Qimir megölésére jött, vagy küldték. 

Qimir mondásaiból nekem az jön át, hogy a maga útját járja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Talán az lehet itt a magyarázat, hogy Bazil érezte, hogy Sol nem Jedihez méltó dologra készül és mindenképpen meg akarta akadályozni.

 

Szerintem is valami ilyesmi lehet, a kutyák is felismerik/ el tudják különíteni a különböző érzelmeket a verejtékből és Bazilnak is jó szaglása van.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Szisz írta:

Én Vernestrát haluztam be egy ilyen háromszögelésbe.

Van olyan elképzelés miszerint azért leskelődik a barlangban DP, mert Qimir megölésére jött, vagy küldték. 

Qimir mondásaiból nekem az jön át, hogy a maga útját járja.

Ez is lehetséges. :) 

 

2 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

 

Szerintem is valami ilyesmi lehet, a kutyák is felismerik/ el tudják különíteni a különböző érzelmeket a verejtékből és Bazilnak is jó szaglása van.

Pontosan. Ne felejtsük el, hogy már az erdőben is kiszagolta a bajt.

 

 

Közben kijött a szokásos mély-interjú Leslye-vel, amiben megerősítette, hogy Plaguies-t láttuk. :) 

https://collider.com/the-acolyte-episode-8-explained-leslye-headland/

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Szisz írta:

Qimir mondásaiból nekem az jön át, hogy a maga útját járja

Nekem is. Engem nem győzött meg Dzséjt, hogy minden kétséget kizáróan Plagueis tanítványa lehet csak :D még ha azt a részt el is fogadjuk, hogy "akolitust" keres, és mint ilyen, csakis tantvány lehet, az sem elég arra, hogy ezt kimondjuk. Az is bőven belefér az eddig látottakba, hogy Plagueis jelenlegi mesterének (Tenebrousnak?) volt Qimir a korábbi tanítványa, és Tenebrous meggyilkolására készül. Aztán lehet Plagueis már meg is előzte ebben :D 

 

Illetve lehet akár egy másik Sith-vonal is a Bane-vonal mellett, és ez a kettő épp egymással verseng

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Közben kijött a szokásos mély-interjú Leslye-vel, amiben megerősítette, hogy Plaguies-t láttuk. :) 

https://collider.com/the-acolyte-episode-8-explained-leslye-headland/

 

Van benne pár érdekes részlet. Pl. hogy azt állítja, hogy itt még nem rendelkezik azzal a képességgel, amivel életet tud teremteni, mert Headland, ha elmesélheti DP történetét, akkor azt sokkal érdekesebbnek tartja bemutatni, hogy hogyan talált rá a képességre, ahelyett, hogy már eleve rendelkezik vele. És milyen igaza van! :) Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs köze a lányok születéséhez. Valószínűleg inkább csak felfigyelt rájuk.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

19 perccel korábban, Yoda József írta:

Nekem is. Engem nem győzött meg Dzséjt, hogy minden kétséget kizáróan Plagueis tanítványa lehet csak :D még ha azt a részt el is fogadjuk, hogy "akolitust" keres, és mint ilyen, csakis tantvány lehet, az sem elég arra, hogy ezt kimondjuk. Az is bőven belefér az eddig látottakba, hogy Plagueis jelenlegi mesterének (Tenebrousnak?) volt Qimir a korábbi tanítványa, és Tenebrous meggyilkolására készül. Aztán lehet Plagueis már meg is előzte ebben :D 

 

Illetve lehet akár egy másik Sith-vonal is a Bane-vonal mellett, és ez a kettő épp egymással verseng

Na így már izgisebben hangzik. 

 

Tudom van vicc részleg, mégis muszáj itt elsütni, hogy Qimir akkor egy vakolitus. ;)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.