Ugrás a kommentre

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

8. rész - The Real Good Guys / Az igazi jófiúk

sc8.jpg

Írta: Christopher Ford, Jon Watts

Rendezte: Jon Watts

Helyszín: At Attin

Szereplők:

Történet

At Attin veszélyben, és csak Wim, Fern, KB és Neel tudják, hogyan menthetik meg szüleiket és hazájukat.

Érdekességek

Pár kitétel. 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:

Nos, igazából minden bejött, amit sokan jósoltunk: KB szólt Kh'mmnek, akinek elég szava volt az új Köztársaságban ahhoz, hogy két támadó rajnyi X-szárnyú és egy raj B-szárnyú, na meg egy korvett is a helyszínre siessen azon nyomban. Jod is részesült Jedi képzésben, de az most jó kérdés, hogy ez a 66-os előtt vagy után volt. A "levadászták" vonatkozhat a klónokra és az inkvizítorokra is. Bár Silvo leírása alapján talán már a Birodalomban történt vele mindaz, ami történt, annak korai éveiben lehetett. Talán hasonlóan került Jod egy Jedi keze alá, ahogy Kanan vette pártfogásába Ezrát. A Felviogyázó meg tényleg csak egy szimpla droid volt, nem egy régi kalóz vagy Neel apja (aki újra megjelent, yeaaah! :D ).

És ha már Jod/Silvo vagy hogy hívják valójában... A végére azért leeresztett. Úgy értem, kiderült, hogy a fenyegetései elég üresek. Simán megölhetett volna mindenkit kábé akkor, amikor csak akarta volna, még a végén is, hiszen semmibe sem telt volna agyonlőnie Wimet vagy az Erővel kikapni a kezéből a fénykardot. De úgy tűnik, ez nem ment neki. Annyira mégsem volt vérszomjas. És ez lehet, hogy tényleg a kölykök hatása. Talán tényleg kicsit rokonlélekre lelt bennük, és bár idegesítették is őt, kötődni kezdett hozzájuk annyira, hogy ne tudjon ártani nekik. Ettől persze nem lett jó ember, hiszen ezzel párhuzamban gondolkodás nélkül ostrom alá vett egy bolygót és a teljes lakosságot kész volt rabszolgasorba dönteni. Csak nem velejéig gonosz, nagyjából Byalan vagy Ventress szint lehet. Vagy Hondo, aki ugye azért szintén kész volt anno Jedi gyerekeket ölni és falvakat is terrorizált.

Viszont a terve, hogy folytassák a pénzgyártást, jobb volt, mint az, hogy fogják a pénzt és futnak. A régi Köztársaság valutája szerintem már csak történelmi jelentőssége miatt bír értékkel, vagy beolvasztható, így megéri a súlyát "aranyban", vagy ilyesmi. Legalábbis kétlem, hogy az új Köztársaság a régi Köztársaság pénzét használja (már csak azért is, mert egyértelműen máshogy néz ki). Szóval sanszos, hogy az itt felhalmozott trilliárdok fizetőeszközként értéktelenek voltak, de magát a pénzt máshogy lehetett volna értékesíteni. Ugyanakkor, ha átállítják a berendezést, talán simán verhettek volna új köztársasági pénzt is, amivel már fizetni is lehet.

A gyerekcsapat megint szépen dolgozott együtt. Szép volt látni, ahogy Wim és Fren végül összefogva próbálják megtartani a fénykardot. Ez szépen mutatja, mennyit fejlődtek az első rész óta, amikor semmiben sem értettek egyet. Mindenki szépen kiaknázta az évad során felhalmozott tudását legyen szó arról, hogyan hívhatnának segítséget, vagy hogyan tudnák fedezni az Onyx-ot, vagy épp hogyan lehet elterelni Jod figyelmét. Wim apja is nagyobb szerepet kapott, és hogy élvezte a kalandot. Azért na, Wimnek volt kitől örökölni a kalandvágyat. :) 

Érdekes viszont, hogy a Felvigyázó még fogta azt a hírt, amely szerint a Jedik mind árulók lettek, vagyis az At Attin kapcsolatban állt a Galaxis többi részével azon az estén, amikor Palpatine kiadta a 66-os parancsot. Úgyhogy ez a bolygó bizony nem évszázadokkal vagy évezredekkel, csak évtizedekkel ezelőtt szakította meg a kapcsolatot a külvilággal. 28 vagy 29 évvel ezelőtt.

Az is jó, hogy a sorozat teljesen lezárult, mint anno a The Book of Boba Fett. Folytatni nem lehetetlen, de ez a sztori véget ért. Kis hőseink egy új kalanddal térhetnek vissza, ha valaha is visszatérnek. A Galaxis megnyílt számukra, most már tényleg feleseleges teszteket írogatni. Ahogy Wim felnézett az égre, az nekem azt üzente, hogy kész újra elhagnyi az At Attint és akár az új Köztársaság hadseregébe is belépni, vagy akárhová máshová. A határ a csillagos ég. Ki tudja, talán 25-26 év múlva ők is ott vannak a polgári flottában az Exegol fölött.

• Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 1x08 - The Real Good Guys
Hozzászólás ideje:
6 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

A régi Köztársaság valutája szerintem már csak történelmi jelentőssége miatt bír értékkel, vagy beolvasztható, így megéri a súlyát "aranyban"

Erre én is gondoltam már, hogy maga a fém értékes amiből készül, de akkor Wattonak vajon miért nem volt megfelelő? :hmm:

Azt vártam, hogy konkrétabban bemutatják mi lesz az At Attin sorsa eztán illetve, hogy mi lesz Joddal.

Hozzászólás ideje:

Jod hátterét megkaptuk, én is sejtettem, hogy Ventress-szerű kapcsolata lehet a jediséggel. Én inkvizítor tevékenységet sejtek a pártfogója halála hátterében.

A gyerekek nagyon beérettek kalandorrá, nem hősködtek, hanem már hősok voltak ebben a részben.

A Tak Rennod sztori, amit vártam és nem kaptam meg, nekem csalódás, hogy egy droid volt a felügyelő. Egy ütős karakterre számítottam, aki esetleg képes megküzdeni Joddal, de hát prózaibb megoldás a lett a vége. Még az utolsó döfés utáni pillanatokban is reménykedtem, hogy az óriás asztromech kupola felemelkedik, mind Vader kapszulája és előlép valaki.

Az x-szárnyúak mellett klasszak voltak a B-szárnyúak is, Carson Teva valóban elfért volna ez egyik fülkében.

Kh'ymm volt kapocs, bár magam is írtam, hogy sejtem, sajnos nem léptettem el a felvezetőt, így az el is spoilerezte, mert természetesen be volt idézve a gyengébbek kedvéért..

Jod simán hoppon marad, nem volt idő, még csak utalni sem rá, hogy merre visz az útja, és az is érdekes kérdés, hogy az új köztársaság mihez kezd azzal ami az ölébe pottyant.

Az At Attinen már sosem lesz semmi a régi, ez a világ a maga naív szépségével kampec a jelenlegi formájában! Köszi Wim! :evil:

Mi azért egy jó kalandban vehettünk részt, összességében remek kis sw szelet ez, megérte elkészíteni!

Hozzászólás ideje:

Szuper évadzáró volt! Annak ellenére, hogy a végét kicsit még húztam volna a status quo miatt, de ha nem hát nem. Akkora probléma nem volt vele, főleg ha később még szóba kerül a bolygó és a karakterek. Erre akár már a Mandalorian és Groguban is sor kerülhet.

Szinte nonstop akcióval telt a rész (de milyenekkel már? :o ), de azért jutott idő másra is. Csaknem minden kérdésre választ kaptunk. Érdekes volt Fara mennyire nem akarta megszűntetni a határt. Mondjuk megértem, jól elvoltak ők a galaxistól elzárt közösségükben. Ennek innentől vége, valószínűleg betagozódnak az Új Köztársaságba. Ami fájóbb, hogy ezentúl bárki ki-be járhat a bolygón, így a „kisvárosi idillnek” valószínűleg lőttek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az ÚK talált rájuk és nem pl. az Első Rend. Fara borzasztó helyként tekint a galaxisra, pedig még szerencséjük is van. Akkor vajon mit szólt volna, ha a Birodalom idejében kerülnek napvilágra? 

Most már az is biztos, hogy a felnőtt lakosság mindent tud a bolygó működéséről. A Nagy Terv része az is, hogy a Felügyelő egy robot. Egyszerűen csak ritkán járnak hozzá, mert gondolom nem szükséges. Az MI nagyon szuper volt a maga hatalmas, de mégsem fenyegető megjelenésével. Gyorsan levette, hogy Jod egy imposztor, de sajnos ő itta meg a levét.

És ha már Jod, számomra a legérdekesebb ő volt. Még sikerült is csavarni egyet rajta azzal, hogy megtudtuk a hátterét. Szerintem jobb lett így, hogy egy Jedi tanította (egy nő), valószínűleg egy 66-os túlélő, mintha maga is padawanból válik rosszfiúvá. Ahogy elmesélte jól átjött belőle a személyes tragédia, de ezen felül is éreztem vele kapcsolatban egyfajta hezitálást. Bármikor megölhette volna Fernt meg az anyját, Wimről és Wendleről nem is beszélve, de nagyobb volt a fenyegetőzéseinek a füstje, mint a lángja. Az is árulkodó, hogy amint rájött vége a játéknak nem is erőltette tovább az erőszakos fellépést. Volt még benne jóság. :) Ahogy nézte a lezuhanó kalózhajót az jutott eszembe, hogy talán ez egyúttal Jod kalóz létének a végét is jelenti. Az a tekintet, amit búcsúzóul vágott sokat sejtető volt. Nem kérdés, hogy meglépett az ÚK elől, és abban is biztos vagyok, hogy viszont látjuk még későbbi művekben.

Maga a köztársasági szál is érdekes volt! Említettem az évad folyamán, hogy van súlya a feltűnéseiknek, ami itt kapott kellő nyomatékot. A kalózok csak tőlük tartanak, és szépen szét is verték őket. Talán nem a legbölcsebb volt a város felett lelőni a kalózok anyahajóját, ami aztán oda zuhant le, de ezt nézzük el nekik. :) A lakók felszabadítóként üdvözölték az x-szárnyúakat, ami egy olyan pillanat, amire talán még nem is volt példa az ÚK korszak élőszereplős alkotásaiban. Jó volt látni. 

Az is kiderült, hogy a legutolsó üzenet, amit az MI kapott az a klónháború végéről származott, miszerint a Jedik árulók. Kérdés ki vagy kik kommunikáltak a bolygóval? Viszont valahol ez logikus, mert Qui-Gon pl. azt a pénzt használta, amit az At Attinon is vertek. Bár évszázadok óta elzárva éltek, azért néhányan tudták mi történik a galaxisban egészen a Köztársaság bukásáig. Azért ragadtak meg a dathari gyártásánál, mert akkor szakadt meg a kapcsolat.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz most? Láttunk egy korélliai fregattot érkezni, amiben sokan egyenesen Leiát látták bele, de vele vagy nélküle az valószínűsíthető, hogy a bolygó pénzverdéje az ÚK szolgálatába áll. Kérdés mi lesz a temérdek régi pénzzel?

A gyerekekről még nem is írtam, pedig ők voltak a főhősök, akik szintén hozzátették a magukét a végjátékhoz. Igazi csapattá és barátokká kovácsolódtak össze, és bár volt egy jelenet, ami KB halálát sejtette, ennek ellenére biztos voltam benne, hogy nem esett baja.

És hogy kapnak-e fejmosást a későbbiekben? Kis kalandjuk hatalmas változást idézett elő a bolygón, és nem biztos, hogy jó irányban, szóval lehet de ez a jövő zenéje.

Még annyit, hogy örültem SM-33 gyors visszatérésének, valamint KB B2-es droidpoénjának: „did we win?” :lol: De hogy stílusos legyek, igen! Nálam nyertek. :P 

Hozzászólás ideje:

Pörgő és látványos epizód volt, ahol a legfőbb kérdések elrendeződtek. Persze, kérdőjelek maradtak. Mikor és miért rejtették el az At Attint és más bolygókat? Ha a Köztársaság végóráiban még kapott híreket, hogy hogy a Birodalom nem foglalkozott tovább ezzel a projekttel? Persze az is lehet, hogy itt szintén valami automatizmusról van szó, és mondjuk a legközelebbi köztársasági reléállomás inaktiválódott a "rendszerváltással". Akárhogy is, az nem volt meglepő, hogy az egész projektet egy droid irányítja. 

Meg tudtuk Jod háttérsztoriját is. Nagyon rossz gyerekkora volt, de persze ez nem lehet mentség a tettekre. Így is végtelenül türelmes volt, ha ez nem SW vagy gyereksorozat, biztos már egyik-másik renitenst kivégezte volna. Így viszont maradt a rezignáltság a rész végén, bár biztos, hogy a karakter valamiképp megússza, mert egy pillanatra oldalra pillantott, mintha már is kitalált volna valamit, hogyan mászhat ki a slamasztikából. A többi kalóznak azonban nagyjából annyi (ha nem haltak meg, elfogták őket), de egyáltalán nem kár értük. Émelyítő volt látni, ahogy ezt a békés világot pillanatok alatt feldúlják és az elejtett megjegyzésekből azért ki lehet szűrni, hogy nem egy civil áldozata volt ennek a támadásnak. A projekt mellett többször szóba került Wim anyjának kiléte is az előzőekben, végül ennek nem lett jelentősége. Jobb is így szerintem.

A karakterek közti harmónia fantasztikus volt, a négy srác végleg egy csapattá formálódott, mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez. Neel, ahogy telibe találta az ágyút, vagy KB, aki a sokadszorra is megjavított SM-33-al kitűnően manőverezett és végül kapcsolatba lépett az Új Köztársasággal, vagy éppen Wim és Fern, akik kitűnően tudtak együtt dolgozni. Felül emelkedtek a szülők is. Fara képes volt mérlegre tenni, hogy mi a fontosabb, Wendle megtalálta magában a bátorságot és vagányságot, KB szülei a túlzott aggódás helyett bátorították a lányukat, hogy képes véghez vinni amit eltervezett. Megindító jelenetek voltak ezek.

Az Új Köztársaság olyan módon jelenhetett meg, aminek mi gyerekként mindig is elképzeltük, s aminek a lázadók annak idején mindig is tervezték. Az igazság és rend bajnokai, a kalózoknak esélye sem volt. És ahogy láttuk, Wim miként tekint a megmentőkre... hát ennél nagyobb toborzási PR-akció nem is kell. Ez még abszolút az ÚK optimista időszaka, amelyet a politika nem fal fel, és bár semmi sem tökéletes, azért nem véletlen, hogy amikor a Határ deaktiválódott, Jod lemondóan sóhajtott, hogy itt a vége. Itt az ÚK nem egy sok sebből vérző, béna és röhejes szerveződés volt, ahogy többé-kevésbé megjelent az eddigi alkotásokban, hanem az az alakulat, amelyre mindenki büszke lehetett, aki annak elérésén fáradozott.

Nem tudom, lesz-e folytatás, többé-kevésbé megkaptuk a tökéletes lezárást. Persze engem érdekelne, hogy mi volt az At Attin küldetésének háttere, mi lett a temérdek kredittel az ÚK megérkezése után, mi lesz a bolygóval, mi lesz a négy gyerek sorsa, akiket még szeretnék látni, mert nagyon a szívemhez nőttek. Ez a sorozat az év meglepetése számomra, nem vártam sokat, és ehhez képest sokkal több lett, és amit vállalt, azt maradéktalanul teljesítette. Szerintem nagy verseny lesz a mostani díjátadón az Acolyte és a Skeleton Crew között.

Hozzászólás ideje:
9 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

De úgy tűnik, ez nem ment neki. Annyira mégsem volt vérszomjas. És ez lehet, hogy tényleg a kölykök hatása.

Biztos, hogy a kölykök hatása volt. KB "halálakor" szinte a lelkiismeretfurdalás érzése ült ki az arcára.

9 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Szóval sanszos, hogy az itt felhalmozott trilliárdok fizetőeszközként értéktelenek voltak,

Ennek minden ellentmond amit a sorozatban láttunk. A kalózok annyira tán nem hülyék, hogy értéktelen kacatra izguljanak rá ennyire. Aztán a Lanupán úgy csúsztatta a csajszi a kabát újába ezeket a krediteket, mint a fene. Mindent meg tudtak venni rajta, luxuslakosztálytól kezdve terülj-terülj asztalkámig. Jod majdnem megőrült a sok pénz láttán, ami megint nem véletlen. Szóval igen, borasztó értékes a dathari. Lehet vele fizetni a galaxisban még akkor is, ha a hivatalos ÚK váltó most éppen más. Egyébként kétlem, hogy a galaxisban egyfajta fizetőeszköz létezik, mint ahogy erre láttunk példát korábban (Qui-Gon vs. Wattoo).

3 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

A Tak Rennod sztori, amit vártam és nem kaptam meg, nekem csalódás, hogy egy droid volt a felügyelő. Egy ütős karakterre számítottam, aki esetleg képes megküzdeni Joddal, de hát prózaibb megoldás a lett a vége. Még az utolsó döfés utáni pillanatokban is reménykedtem, hogy az óriás asztromech kupola felemelkedik, mind Vader kapszulája és előlép valaki.

Én meg örültem, hogy végre amit mondanak valakiről az úgy is van, és nem csak félrevezetés. :D 

3 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Az At Attinen már sosem lesz semmi a régi, ez a világ a maga naív szépségével kampec a jelenlegi formájában!

Megnézném mondjuk 20 év múlva mi lesz ott...

A régi köztársasági váltó szerintem mint relikvia és nem fizetőeszköz működik itt - és még az is lehet, hogy maga a minta illetve nemesfémtartalom is régebbi időkre megy vissza és nem a Köztársaság utolsó éveinek árfolyamának feleltethető meg. Láthattuk, hogy egyetlen darabnak mekkora értéke van, a kalózok teljesen megőrültek tőle. 

Szerkesztve: - Nute Gunray
Hozzászólás ideje:

Így van, a lényeg, hogy alkalmas fizetésre mert nagy értéke van. Mindegy is, hogy a nemesfémtartalom vagy bármi más miatt. Ha tudsz venni rajta egy kiló kenyeret, vagy egy korsó sört, már megéri. :D Viszont az ÚK, mint állam nem biztos, hogy így gondolkozik.

Hozzászólás ideje:
8 minutes ago, Ody Mandrell said:

Viszont az ÚK, mint állam nem biztos, hogy így gondolkozik.

Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy ha vagy amikor, az At Attin csatlakozik az Új Köztársasághoz, akkor a bolygón felhalmozott 1139 széfnyi kreditet fel fogják használni esetleg infrastrukturális beruházásokra, meg egy részét lehet rászánják a bolygóvédelmi erőkre. 

Hozzászólás ideje:

Mindkettőt elképzelhetőnek tartom. Bár azért Fara-nak még hatalmas utat kell megtennie ahhoz, hogy egy olyan vezetője legyen a bolygónak, aki képes eligazodni a galaxisban, és az Új Köztársaság politikai rendszerében. De messze ő a legalkalmasabb karakter erre. 

Hozzászólás ideje:

Hát a posztja alapján ő "undersecretary", azaz államtitkár vagy miniszter-helyettes, szóval biztos hogy az at attini kormány egy alacsonyabb rendű tagja. Érintettsége miatt valószínűleg fontos kapocs lesz a személye az átmenet során.

Hozzászólás ideje:
3 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Erre én is gondoltam már, hogy maga a fém értékes amiből készül, de akkor Wattonak vajon miért nem volt megfelelő? :hmm:

Például azért, mert ő pusztán a fémet nem tudta volna értékesíteni. Nem biztos, hogy volt olyan ismerőse vagy olyan létesítmény a Tatooine-on, ami értékesíthető formában kinyeri a fémet a köztársasági kreditből. Plusz akkor az még rendszerben lévő valuta volt, így lehet, hogy sokan nem is vállalkoztak volna a beolvasztására, mert magukra ránthatják a hatóságot. (Mondjuk szerintem Watto alapból idióta volt ezen a téren, mert szerintem tudta volna hasznosítani a dattarit önmagában is - tuti átváltható lett volna valahol vupiupira, de kereskedőként akár külvilági üzletekben is hasznosíthatta volna, arról nem is beszélve, hogy elutazhatott volna köztársasági világra, ahol simán elkölthette volna.) Viszont az új Köztársaság korában szerintem ez olyan, mintha ma fillért olvasztanál (most tekintsünk el attól, hogy ma már a forint rongálálsa sem szabálysértés, de kb. 15 évvel azelőtt még az volt).

Szerintem amúgy az összes pénz sorsa ez lesz végül: megsemmisítik. Fizető értéke nemigen van, ekkora tételben elveszti a muzeális értékét is, viszont még így is csábíthatja a rossz arcokat. Aztán, ha már úgyis be van itt egy galaktikus pénzverde, szerintem csatasorba állítják, és a régi pénzből nyert anyagot újrahasznosítják az új pénz nyomásánál. Talán a Határt is visszaállítják, bár szerintem az, hogy elszigetelnek egy egész bolygó lakosságát, azért nem feltétlen a legszerencsésebb megoldás - bár persze nem tudni, milyen volt az élet az At Attinon a régi Köztársaság idején. Ugyanakkor mivel jelenleg a legnagyobb veszedelmet a kalózok jelentik, azt meg láttuk, hogy azokat ÚKVE pillanatok alatt le tudja rendezni, egy kis védelmi flotta szerintem sokkal jobb választás lenne. Telepítenek ide egy olyan ÚKVE bázist, mint amilyet például az Adelphin láttunk, esetleg a helyszínre küldenek 1-2 mon cala cirkálót, vagy 3 olyan új köztársasági cirkálót, amilyeneket az Ahsokában láttunk, és annyi. Ebben az érában az több, mint elég. A droidok helyét meg átvehetik az ÚK katonái.

Amúgy szerintem azzal, hogy megtették az első lépést egy nagyobb világ felé, semmiképpen sem jártak rosszúl. Oké, 25-26 éve múlva lesz egy kis háború, de ezen az alapon kár megszületni, mert úgyis lesz valami rossz az életedben. Mivel tudjuk, hogy se a Csillapgusztító, se a Xystonok nem az At Attint robbantották fel, így azért olyan hatalmas baj nem éri a világot, ami miatt azt kéne feltételeznünk, hogy rosszúl jártak. Most részévé váltak egy nem tökéletes, de jelenleg még vígan prosperáló Köztársaságba, amiből nagy hasznuk lehet. Talán újra az egyik pénzügyi ütőerévé válhatnak, amivel még annál is jobban járnak. Hogy mi lesz két és fél évtized múlva vagy utána, azon aggódjanak akkor.

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ennek minden ellentmond amit a sorozatban láttunk. A kalózok annyira tán nem hülyék, hogy értéktelen kacatra izguljanak rá ennyire. Aztán a Lanupán úgy csúsztatta a csajszi a kabát újába ezeket a krediteket, mint a fene. Mindent meg tudtak venni rajta, luxuslakosztálytól kezdve terülj-terülj asztalkámig. Jod majdnem megőrült a sok pénz láttán, ami megint nem véletlen. Szóval igen, borasztó értékes a dathari. Lehet vele fizetni a galaxisban még akkor is, ha a hivatalos ÚK váltó most éppen más. Egyébként kétlem, hogy a galaxisban egyfajta fizetőeszköz létezik, mint ahogy erre láttunk példát korábban (Qui-Gon vs. Wattoo).

Az biztos, hogy nem egyfajta fizetőeszköz létezik, de akkor is, minden esetben az adott helyen éppen forgalomban lévő fizetőeszközt használtak hagyományos fizetéskor. Emlékezz csak vissza, amikor a The Mandalorian első részében Karga birodalmi kredittel akart fizetni Djarinnak. Mando élből elutasította, mondván, hogy a Birodalom már nem létezik, pedig Karga erősködött, hogy el tudja költeni (ami igaz volt, hivatalosan még létezett egy apró területe, egy űrállomása a Birodalomnak). Annyira értéktelen volt a birodalmi kredit, hogy Djarin még azt is jobbnak látta, ha calamari flanben fogadja el az eredeti díj felét.

A Birodalom akkor öt éve, hogy összeomlott, és már fabatkát sem ért a pénze. Mennyire életképes akkor az, hogy a 28 éve összeomlott régi Köztársaság pénze még használható?

Pláne az a váltó, amiről azt is tudjuk, hogy például a Tatooine-on nem is számított igazi pénznek már akkor sem, amikor a Birodalom csak egy kényes gondolat volt Palpatine fejébe. Ez a pár trillió 80 évvel ezelőtt csak papírnehezék lenne Mos Eisley-ben vagy Mos Espában.

Hogy a kalózok mennyire hülyék, abba szerintem ne menjünk bele, mert az a helyzet, hogy valószínűleg többségükben nagyon ostobák. Nem véletlen lettek kalózok ahelyett, hogy tervezőmérnöknek, orvosnak vagy pénzügyi tanácsadónak álltak volna. Egyik sem hét diplomás gazdasági agytröszt, a pénzről szerintem kábé annyit tudnak, hogy el lehet költeni, és bármilyen pénz bárhol jó. Djarinnal ellentétben valószínűleg ezek a félnótások simán eltették volna a birodalmi kreditet is. Talán csak azok kivételek, akik a kalóz világon belül is többre vitték, Jod, szerintem Vain sem annyira eszetlen, mint amennyire tűnik, és így tovább. De a kalózok többsége ostoba, mint a tök.

Ahogy írtam is az általad idézett posztban, a dattarinak más értéke lehet, amiből meg lehet gazdagodni. Ott a muzeális mivolta, bár az ekkora tételben elveszti értékét, hiszen megszűnik ritkaságnak lenni. Ha találnék egy kis zsáknyi 1800-as vagy 1600-as években használt pénzt, az fizetőeszközként semmit sem érne, egy nyalókát nem tudnék venni belőle a Tescóban. De, ha felkutatom a megfelelő csatornákat (például tehetősebb pénzgyűjtőket) vagy mondjuk nemzetközi aukcióra bocsátom, akár több millió mai forintra is szert tehetek általuk. Jodnak lehetett annyi esze vagy olyan kapcsolatai (vagy mindkettő), amit ily formán kihasználhatott kis tételben (itt elad gyűjtőknek pár ezret, ott elad még néhány ezret más gyűjtöknek, és így tovább - egyben mind a több trilliótól viszont nem tudott volna megszabadulni).

A másik, hogy bár a franc sem tudja, miből készült a dattari, lehet benne olyan anyag, ami értékes. Pár kilónyi arany dukátból például elég sok arany kinyerhető, ami már elég tisztességes összeget érhet a megfelelő piacon. Szintén olyasmi, amit Jod kihasználhat. Szóval, érthető, hogy mindenki oda meg vissza van az új állapotú régi köztársasági pénzért, mert van értéke, csak nem mint fizetőeszköz. És erre a korábban látottak nem cáfoltak rá, mert senki sem vett rajtuk semmit sem. Jod lefizetett egy tisztességtelen nőt (ugye a dattari nem a hotel kasszájába, hanem a csaj ingujjába került - ez nem fizetés, hanem lefizetés), akinek valószínűleg volt annyi sütnivalója, hogy felismerje, mennyi értéke van egy ilyen régi pénznek a megfelelő piacokon. A környezet, ahol dolgozott, ahol rengetegféle magas profilú és magas gazdasági körökbe forgó egyén fordult meg, ezt még meg is támogatja. Lehet már az éppen akkor ott héderelő Bankár Klán tagok között is van olyan, aki több ezer új köztársasági kreditet fizetne azért a tuctanyi dattariért. A csaj ezt valószínűleg felismerte, szóval ennyiért naná, hogy ad Jodnak luxuslakosztályt és terülj-terülj asztalkámat és szemt huny afelett, hogy egyértelműen egy bűnöző.

De senki nem vett rajta űrhajót, siklót, de még egy szál kolbászt vagy egy korsó sört sem egy At Attinon kívüli normális boltban. Szóval semmi sem cáfolja, hogy fizetőeszközként bantha pudut sem ér. De, ahogy a posztban magam is megírtam, más egyéb módon súlyosan meg lehet rajta gazdagodni és igazi pénzt szerezhetnek rajta. Ha van hozzá elég esze annak, akinél a pénz landol. Jodnak szerintem volt, a csajnak a hotelben szintén, meg még néhánynak, de szvsz Silvo legénységének többsége már ehhez túl észsovány, de nem véletlen ők csak a legénység.

Amúgy az, hogy a dattarinak ebben a korban nem fizetőeszközi, hanem hatványozottan nagyobb muzeális értéke van, mi sem biztonyítja jobban, mint az, hogy az At Attinon mindaz a pénz, amit Wim kapott, csak ebédpénz. A Lanupán a megfelelő ember ingujjába csúsztatva kettő már luxuslakosztályt ért. De számít, hogy kinek adják és hol. Djarin lehet, hogy már nem ugrált volna ennyire érte, mondván "ha nem tudnád, a régi Köztársaság már megszűnt", és, ha még él, talán Watto is visszadobja még most is azzal, hogy "a köztársasági kredit itt semmit sem ér, igazi pénz kell". 

16 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ugye Fara lett a bolygó vezetője azután, hogy megsemmisült a Felvigyázó?

Érintettsége miatt lehet van esélye, ha máshogy nem, ideiglenes vezetőként. Viszont így, hogy visszalépnek a galaktikus közegbe, az At Attin politikáját át kell alakítani, hiszen az eddig úgy működött, hogy egy droid irányított mindent. Ami megsült, és amit szerintem amúgy sem lehetett volna fenntartani, hiszen az ÚK-ban is másodrendű polgárok a droidok. Aligha hagyná bárki is, hogy az okostelefon dirigáljon. :) 

A kérdés az, hogy megmarad-e a Felvigyázó poszt, csak most szénalapú egység által betöltve a posztot, vagy átállnak valamilyen más rendszerre, és, hogy abban az új rendszerben Farának mennyi esélye van, teszem azt egy demokratikus választás során. Amúgy, szerintem, amíg ez nem megy végbe, addig a szenátus fog odaküldeni valakit vezetőnek, hogy biztosítsa az átmenetet.

Hozzászólás ideje:
23 perccel korábban, Dzséjt írta:

De senki nem vett rajta űrhajót, siklót, de még egy szál kolbászt vagy egy korsó sört sem egy At Attinon kívüli normális boltban. Szóval semmi sem cáfolja, hogy fizetőeszközként bantha pudut sem ér.

De azt se cáfolja, hogy lehetne venni rajta űrhajót meg meg egyéb dolgokat. ;)

23 perccel korábban, Dzséjt írta:

De, ahogy a posztban magam is megírtam, más egyéb módon súlyosan meg lehet rajta gazdagodni és igazi pénzt szerezhetnek rajta.

Lehet, de nekem ez túl nyakatekert a sztorihoz képest. Az egész történetet tenné zárójelbe ha végig egy olyan kincs után kutatnának ami nem ér semmit, vagy csak ezerféle kiskapuval lehetne elkölthető fizetőeszközre váltani... Jod ráadásul bejelenti a lakosoknak, hogy mostantól neki gyártják a pénzt. Ha nem ér semmit, vagy csak az alapanyaga értékes akkor minek kell továbbra is készíteni? Ennek nekem így nem sok értelme van.

4 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

De azt se cáfolja, hogy lehetne venni rajta űrhajót meg meg egyéb dolgokat. ;)

Ez vitathatatlan.

Az egész történetet tenné zárójelbe ha végig egy olyan kincs után kutatnának ami nem ér semmit,

De hát épp ez az egész mondandóm lényege, hogy k*rva sokat ér, csak nem az ABC-ben, vagy a helyi Penny Marketben, ahol veszel belőle egy túrórudit, hanem azoknál az embereknél, akik több millió kreditet hajlandóak kifizetni akár egy rúd dattariért is. Szerintem ez semmit sem tesz zárójelbe.

od ráadásul bejelenti a lakosoknak, hogy mostantól neki gyártják a pénzt.

Én ezt józan paraszti ésszel automatikusan úgy vettem, hogy mostantól neki gyártják az új köztársasági pénzt. Szintén írtam. :wink:

Szerkesztve: - Dzséjt
6 perccel korábban, Dzséjt írta:

De hát épp ez az egész mondandóm lényege, hogy k*rva sokat ér, csak nem az ABC-ben, vagy a helyi Penny Marketben, ahol veszel belőle egy túrórudit, hanem azoknál az embereknél, akik több millió kreditet hajlandóak kifizetni akár egy rúd dattariért is. Szerintem ez semmit sem tesz zárójelbe.

Erre gondoltam a kiskapukkal. Ekkora mennyiséget úgyse tudna eladni gyűjtőknek, mert amint Te is írtad, egy idő után már nem lenne ritkaság.

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Én ezt józan paraszti ésszel automatikusan úgy vettem, hogy mostantól neki gyártják az új köztársasági pénzt. Szintén írtam. :wink:

Oszt azt hogy? :) Gondolom a pénzhez kell valami minta, vagy egyéb forrás ami alapján eredeti pénzt tud gyártani. Ez majdnem olyan, mintha a magyar pénznyomda bejelentené, hogy holnaptól dollárokat nyomtat. :D 

Az ÚK-nak már nyomtathat, mert ők hozzák ami kell hozzá. De Jodnak kötve hiszem.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:
44 perccel korábban, Dzséjt írta:

(Mondjuk szerintem Watto alapból idióta volt ezen a téren, mert szerintem tudta volna hasznosítani a dattarit önmagában is - tuti átváltható lett volna valahol vupiupira, de kereskedőként akár külvilági üzletekben is hasznosíthatta volna, arról nem is beszélve, hogy elutazhatott volna köztársasági világra, ahol simán elkölthette volna.)

Ez szimpatikus magyarázat, illetve az jutott most még eszembe, hogy lehet úgy volt vele, hogy minek kínlódjon ő az átváltással, az plusz meló meg fejfájás. Ha a jövevényeknek kell a hajtómű akkor hozzanak olyan pénzt, amit egyből tud használni, ha meg nem tudnak akkor majd megveszi más előbb utóbb.

Végülis, ha most kimennék Ausztriába és venni szeretnék valamit ott is azt mondanák, hogy kenjem a hajamra a forintom, vagy hogy valami hasonló értékű pénzeket mondjak az USA-ban sem lehet gondolom fizetni euro-val, pláne egy istenháta mögötti autószerelő műhelyben. :D

Hozzászólás ideje:
19 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Erre gondoltam a kiskapukkal. Ekkora mennyiséget úgyse tudna eladni gyűjtőknek, mert amint Te is írtad, egy idő után már nem lenne ritkaság.

Nem is kell az egész mennyiséget. Csak egy idióta próbálkozna meg ezzel, de Jod nem volt az. Ám az egész Galaxisban (ami k*rva nagy ám) szétszórva pár ezer rúddal még nem okoz kárt, viszont annyi pénzre tehet szert, hogy még a dédunokái is luxusban élhetnének.

19 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Oszt azt hogy? :) Gondolom a pénzhez kell valami minta, vagy egyéb forrás ami alapján eredeti pénzt tud gyártani. Ez majdnem olyan, mintha a magyar pénznyomda bejelentené, hogy holnaptól dollárokat nyomtat. :D

Ezt is brutálisan nehéz elképzelni. Van egy bolygónyi pénzverdéje és egy városnyi szakembere. Szóval a technikai rész egy része letudható. A pénzverde átállítására csak képes az a városnyi szakember és az erre a feladatra épített automatikua. Aztán, a már meglévő dattarin annyi pénzt kereshet magának, hogy aztán alvilági csatornákon át akár vásárolhat is új köztársasági kreditsablonokat és fizethet szakembereket, de ha nem, akkor lophat is magának sablonokat és elrabolhat szakembereket. Gondolom nem úgy gondolta, hogy a következő percben kezdik el a melót. Ez egy nagyobb távlatú projekt lett volna. Jod azért a mai napnál tovább látott.

A magyar állam szerintem majd azt fogja bejelenteni, hogy jüant fog nyomni. Vagy rubelt. :evil::death:

Amúgy szerinteted az ilyen kincsvadászós filmek végén talált kincset a hősök végül az ABC-ben költik el, meg a kiskereskedésben? O'Connell és Evelyn Múmia végén talált egyiptomi aranyból vett egy londoni ingatlanosnál kastélyt, és nem fontot költött? Vagy a Kincsvdászok végén Mikey apja a hitelintézetbe a drágakövekkel fog becaplatni és azzal fizeti ki a tartozását, és nem dollárral? :lol: Nekem pont attól válna hihetetlenül nagy blődséggé az egész sorozat, ha elhinném, hogy régi köztársasági pénzzel lehet fizetni, de úgy, hogy az 1 régi köztársasági krediten valójában villát vehetsz Coruscant elitnegyedében egy helyi ingatlanosnál, meg luxussiklót vásárolhatsz Canto Bight-on az ottani siklókereskedésben. :lol2:

Hozzászólás ideje:
3 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Ez szimpatikus magyarázat, illetve az jutott most még eszembe, hogy lehet úgy volt vele, hogy minek kínlódjon ő az átváltással, az plusz meló meg fejfájás. Ha a jövevényeknek kell a hajtómű akkor hozzanak olyan pénzt, amit egyből tud használni, ha meg nem tudnak akkor majd megveszi más előbb utóbb.

Végülis, ha most kimennék Ausztriába és venni szeretnék valamit ott is azt mondanák, hogy kenjem a hajamra a forintom, vagy hogy valami hasonló értékű pénzeket mondjak az USA-ban sem lehet gondolom fizetni euro-val, pláne egy istenháta mögötti autószerelő műhelyben. :D

Igen, ezzel a megközelítéssel már elfogadható Watto hozzáállása. Tény, egy budapesti vaskereskedésben sem valószínű, hogy elfogadnák a dollárt, mivel hazánkban nem törvényes fizetőeszköz. Azt mondjuk persze már megcsinálhatja az eladó, hogy zsebre vágja és odaadja az árut, ha az övé a bolt. De az Obiban ugyanez már nem menne.

Hozzászólás ideje:
7 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ezt is brutálisan nehéz elképzelni. Van egy bolygónyi pénzverdéje és egy városnyi szakembere. Szóval a technikai rész egy része letudható. A pénzverde átállítására csak képes az a városnyi szakember és az erre a feladatra épített automatikua. Aztán, a már meglévő dattarin annyi pénzt kereshet magának, hogy aztán alvilági csatornákon át akár vásárolhat is új köztársasági kreditsablonokat és fizethet szakembereket, de ha nem, akkor lophat is magának sablonokat és elrabolhat szakembereket. Gondolom nem úgy gondolta, hogy a következő percben kezdik el a melót. Ez egy nagyobb távlatú projekt lett volna. Jod azért a mai napnál tovább látott.

Ezt nevezik hamisításnak. Szóval verjenek hamis pénzt. Ez a nagy terv? :lol: 

8 perccel korábban, Dzséjt írta:

Amúgy szerinteted az ilyen kincsvadászós filmek végén talált kincset a hősök végül az ABC-ben költik el, meg a kiskereskedésben? O'Connell és Evelyn Múmia végén talált egyiptomi aranyból vett egy londoni ingatlanosnál kastélyt, és nem fontot költött? Vagy a Kincsvdászok végén Mikey apja a hitelintézetbe a drágakövekkel fog becaplatni és azzal fizeti ki a tartozását, és nem dollárral? :lol: Nekem pont attól válna hihetetlenül nagy blődséggé az egész sorozat, ha elhinném, hogy régi köztársasági pénzzel lehet fizetni, de úgy, hogy az 1 régi köztársasági krediten valójában villát vehetsz Coruscant elitnegyedében egy helyi ingatlanosnál, meg luxussiklót vásárolhatsz Canto Bight-on az ottani siklókereskedésben

Édes istenem itt 30 éve még használatban lévő kreditekről beszélünk, nem valami több száz éves antik eszközről. És ennek a pöppet sem antik pénznek a gyűjtői eladásából meg lehet gazdagodni. :lol:  Okéka! Szerintem kicsit túltoltad ezt a teóriát és már csak azért is ragaszkodsz hozzá, mert te találtad ki. :P 

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Kinek ugrott még be rajtam kívül az Űrodüsszeia HAL-9000-e a Suprvisor láttán? :D

Nekem a Master Control Program jutott eszembe a Tronból, de HAL-9000 valóban közelebb áll hozzá. :) 

Hozzászólás ideje:

Valószínűleg nem ez lesz a kedvenc élőszereplős SW sorozatom, de baromi jó momentumok vannak benne. Például ez, amikor cseppet sem szájbarágósan, még csak nem is szóban, de a tudtunkra adják azt az örök igazságot, hogy a barátság minden vagyon fölött áll:

qtMq2qh.png

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.