Jump to content

1x14 - Defenders of Peace


Recommended Posts

14. rész - Defenders of Peace / A béke védelmezői

 

epguide114.jpg

 

Írta: Bill Canterbury

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Maridun

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Aayla Secura - Jennifer Hale

Lok Durd - George Takei

Rex százados - Dee Bradley Baker

Bly parancsnok - Dee Bradley Baker

Wulff Yularen admirális - Tom Kane

Tee Watt Kaa - George Coe

Wag Too - Alec Medlock

Dooku gróf (Darth Tyranus) - Corey Burton

Tub - ???

 

Történet

Miközben a hajótörést szenvedett Jedi csapat a menekítésre vár, egy szeparatista tábornok landol a Maridunon, hogy leteszteljék új fegyverüket. Lok Dud gyilkos eszköze minden életformát elpusztít, míg a droidokat sértetlenül hagyja. Tesztterepnek pedig a lurmenek faluját szemelte ki. A Jedik a fejükbe veszik, hogy megmentik a falu lakóit, még akkor is, ha azok nem kérnek a segítségükből.

 

Érdekességek

- Lok Durd hangját George Takei adja, aki a Star Trekkel lett világhírű (ő volt Sulu az eredeti sorozatban). Ez az első eset, hogy Star Wars műben egy Star Trek színész szerepelt, bár a videó játékokban akadtak átfedések, ám azok nem voltak jelentősebb szereplők.

- A pajzsgenerátor monitorán aurebesh nyelven a „VIGYÁZAT” („CAUTION”) szó szerepel.

- Mikor a szeparatista bázison Ahsoka megtámadja a droidokat, a falon a fénykardja pengéje árnyékot vet. Ez – újfent, hiszen eme motívum majdnem minden epizódban fellelhető – kisebb vitát váltott ki a rajongók között, hogy a fényből készült penge vet-e árnyékot. A starwars.com és a Lucasfilm illetékesei szerint nem hiba, mert minden, ami nem átlátszó, az árnyékot vet. Márpedig a fénykardok pengéi nem átlátszóak.

S01E14.jpg

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Eszméletlenül tetszett ez a rész, persze mindig csak azután tudok rendes véleményt mondani miután már többször megnéztem.

 

Nagyon jól felépített kis rész volt ez, és az előzővel együtt TOP kategória.

Annyira jó kis háborús taktikák vannak tényleg belevéve, hogy csak néztem.

Ez az új fegyver és a tesztelése nagyon jó ötlet. Takei is jó volt benne, remélem még tényleg fogunk vele találkozni, igazi kis k*csög állat, akit nem érdekel hogy kiket ölhet meg, csak léptessék elő.

 

ÉS hát a harc a pajzs előtt, nagyon szuper volt. Kicsit geonosis feelingem volt, amikor a Jedik berohantak a droidok közé.

Iszonyatos írtás, és hát tényleg teljesen ésszerűen előbb a generátorokat támadták.

 

Ja ki is felejtettem az a jelenetet, amin lúdbőrös lett a hátam, amikor a bomba felrobbant és a pajzs megállította a rombolást.

AZt hiszem ebben a két részben voltak azok a jelenetek, amiket tuti megjegyzek: az egyik az előbb említett robbanás, és a másik is egy robbanás, amikor Anakin megakadályozta, és az ERŐvel visszatartotta a lángokat a hajón.

 

A filozófiai része is tetszett, h nem mindig kell ennyire görcsösen ragaszkodni az elvekhez, amit aztán vissza is vezethetünk a Jedikhez is. ;)

 

Összességében eszméletlenül jó rész volt!!!

ÉS még a következő mien jó lesz!

Link to comment
Share on other sites

Csak egyet tudok érteni az előttem szólóval. Azt hiszem, ez a duplarész nálam number 1 (az már csak hab a tortán, hogy pont ebben szerepel a kedvenc Jedi lovagom).

Eszméletlen volt, főleg a vége, az a csata... áááá... reménytelenség a köbön, három Jedi és két klón a hadosztálynyi droid ellen, a pajzs összeomlott, az új töltet éppen betöltésre kerül, a népek nem segítenek. Geonosisi feeling a javából, remek animációkkal övezve.

A filozófiai rész is remek volt, de én a végén lecsaptam volna az öreget. Hogyan lehet ilyen egy felelős vezető? Egy dolog az elv, de ez már fanatizmus volt. Mikor kimondta, hogy "ha meg kell halnunk a ti háborútokban, ám legyen" ott helyben agyonütöttem volna a fia helyében. És milyen jó jellemzést kaptunk a Jedik lényéről: nem kérik őket, sőt, kifejezetten az ellen vannak, hogy védjék őket, de a Jedik akkor is maradnak, és a teljes esélytelenség fényében, az életük árán is védik őket. Talán a nagyobb drámai hatás keltéséért még +1 feláldozható Jedi jól jött volna, aki oda is adja az életét, de így is teljesen jól működött. És nem mellesleg, megint láthattuk, hogy a Jedik harci képességei nem akármilyenek. Az a három, mint a daráló (ráadásul mind a három mesterharcos). Az mekkora volt már, mikor Aayla (a két rész alatt másodszor) megmentette Bly-t. Éppen azt, aki nem is olyan soká (egy-másfél év) hátba fogja lőni. Nagyon durva, számomra így hatványozottan megnő a 66-os durvasága. A Jedik védik a klónjaikat, ők meg lazán megölik majd őket (persze, nem tehetnek mást, de ez akkor is erős érzelmeket vált ki).

Szeparatista részről is elégedett voltam. Egy ideje kezdett zavarni, hogy az ő oldalukról az Ambush óta semmiféle földi egységet nem láthatunk. Most végre újra voltak AAT-k, C-9979-esek (nem tudom, mintha ezek kisebbek lennének, mint az ep1-3-ban, nem tudom elképzelni róluk, hogy elfér bennük egy tucatnyi MTT... mellesleg, hol vannak ebből a szériából az MTT-k?). Az új fegyver is találó volt, egy szerkezet, ami elpusztítja az élőlényeket, de a droidokat megkíméli.

Poénból nem volt sok, de ami volt, azon nagyon jót nevettem. A droidokhoz köthető, természetesen. Klasszikus örökzöld ;)

 

Egyetlen egy apró szépséghiba van az epizódban, de ez tényleg csak apró, és gondolom a hatás kedvéért ejtették: a fénykard pengéje árnyékot vet, pedig az esetek többségében nagyon ügyeltek arra a filmekben, hogy ez ne legyen így.

Link to comment
Share on other sites

Csalódás. Az elöző rész tükrében mindenképp. Pont az tetszett a 13-dik epizódban, hogy nagyon is okosan kérdőjelezte meg a jedik háborús tevékenységét. Ám sejthető volt, hogy ezzel a készitők magukat is sarokba szoritották: a háborúra és csatákra kiélezödött széria ebből nyilván csak ugy jöhet ki, hogy végül nem a falu vezetőjének hanem a jediknek lesz igaza. De nagyon reménykedtem benne, hogy azért ezt okosan fogják megcsinálni, ugy hogy azért a falu öregjének megmaradjon a tekintélye és látszodjon a nézők és föleg a TV elött gubbasztó gyerekek számára, hogy ez is egy járható út. Ehhez képest most a folytatásban a bölcsből ostoba lett. A szimpatikus öregből egy irritáló vezető. Ime kiderült: háborúzni kell és kész. Aki szerint nem kell háborúzni az meg ilyen állat, hogy még a népét is feláldozná... nem háborúzni egyszerü begyöpösödöttség.

 

Az új föderációs generális jó volt, de összességében elég gyengén jöttek ki a kiváló múlt heti felütésből.

Link to comment
Share on other sites

Ehhez képest most a folytatásban a bölcsből ostoba lett. A szimpatikus öregből egy irritáló vezető. Ime kiderült: háborúzni kell és kész. Aki szerint nem kell háborúzni az meg ilyen állat, hogy még a népét is feláldozná... nem háborúzni egyszerü begyöpösödöttség.

Én mondjuk már az előző részben is irritáló idiótának tartottam, hiszen laza lendülettel általánosította a véleményét az összes Jedire, nem beszélve arról, hogy a nagy békeideológiai szövege mögött lazán hagyta volna meghalni Anakint, ha Ahsoka nem szól rá. No meg, egyenesen emberrablász és hátbatámadást várt a csapattól, holott erre aztán semmilyen oka sem volt. Szóval az öreg már az előző részben sem volt százas, szerintem.

És az epizódban a makik egyáltalán nem mondtak ellen az öreg szavainak, sőt, vele ellentétben a kedves gyermeke pontosan követte azokat. Emlékezz csak a beszélgetésre az apóka és Aayla között. Az öreg azt mondta, hogy: "Harcolni valamiért nem feltétlen jelenti azt, hogy el kell mindent pusztítanod, ami az utadban áll." A fia pedig semmiféle gyilkolást nem hajtott végre (még a droidokat is csak elgáncsolták, akár az előző részben a csőrikét), sőt, még a Jedik is megkímélték a két szeparatista élőlényt.

Link to comment
Share on other sites

Viszont Anakin hirtelen mennyire jobban lett. :)

Ez nekem is feltűnt :) Még harcolni is tudott :)

Jó kis rész volt. Kissé el lett bagatelizálva a Jedik háborús részvételének tovább boncolgatása, amit sajnálok. Mondjuk egy gyerekeknek szánt sorozatba ilyen mélységek nem is kellenének, de akkor minek kezdtek egyáltalán az emlegetésébe?

Az öreg elveihez való ragaszkodás sem egészen marhaság a részéről, bár ezt elég nehéz megítélni. Egy kérdés, hogy a népét feláldozná, a másik meg, hogy ők így élnek mind, nem csak rájuk van erőszakolva ez az élet. Már ahogy én azt kivettem. De láthattuk, hogy az életösztön közöttük is utat tör a hagyomány ellenére, ők sem maradhatnak változatlanak az élet kihívásaival szemben, különben úgy járnak, mint bármely élőlény, amely nem tud megfelelni a változásoknak, elpusztulnak. Élet vagy elvek, azért ez nem egy egyszerű kérdés szerintem. Bár én az utóbbi mellett döntenék.

 

No meg a szepik mostanra totál gonosszá és érzéketlenné váltak, eddig legfőképp a korrupt Köztársaság ellen harcoltak, most meg már simán lemészárolnának egy békés, ártatlan kolóniát is. Azt hiszem, ilyenek miatt megértek arra, amit majd Anakin művel a vezetőiekkel, csak azt kapják, amit ők is tettek/tesznek.

Edited by MissKarrde
Link to comment
Share on other sites

Egy valamit leszögeznék, mielőtt kitérnék az epizód értékelésére. Ez a két rész így egyben a legjobb klónháborús sztori, amit valaha láttam!

 

Már rögtön az elején bejött ahogyan Bly segített nekik felrakni a gyümölcsöskosarat.

Lok Durd... TELITALÁLAT! Annyira el van találva a karaktere, hogy az hihetetlen. A személyisége alapján le sem tagadhatná, hogy egy neimoidian: pökhendi, gyáva, és csak az előléptetés érdekli. Az új fegyvere, amit saját maga tervezett arra utal, hogy ráadásul okos is. George Takeit pedig csak a Hősökből ismertem korábban, és nagyon jó munkát végzett itt is. A tűzparancsa páratlan. :) Egyedül azzal nem voltam megelégedve, ahogyan beszédet mond a droidjainak, mintha élő katonaként kezelné őket, de talán csak tábornoki egója miatt tette ezt. Az pedig, hogy az az aqualish mit keresett ott, az nekem továbbra is rejtély. Tetszett ahogy megpróbált elmenekülni. A testsúlya enyhén visszafogta, meg persze Anakin is. :)

 

Tee Watt Kaa nekem ugyanolyan korrekt, és érdekes karakter maradt, mint az előző részben. Bár egy kicsit féltettem, azt hittem Lok Durd váratlanul lelöveti majd. Továbbra is ragaszkodott a lurmenek békés hagyományaihoz, és ő is úgy gondolta, hogy úgy jár a legokosabban, hogyha azonnal megadják magukat, és nem haragítják magukra a tábornokot, és akkor talán megússzák. Azt hitte így minden rendben lesz, de amikor a fia meghozta a hírt a szakadárok visszatértéről, onnantól kezdve nem tudott racionális döntéseket hozni. Félt attól, hogy meg fogják támadni őket, és nem mert lépni, és persze ott volt benne a hagyomány tisztelete, és persze a makacssága. Amikor a bomba becsapódott valahogy összeállt benne a kép, hogy mi lett volna ha nincsenek itt a Jedik. A végén örültem, hogy végül megbékélt, bár azt nem értettem, hogy mire vonatkozik az a mondata, hogy "De milyen áron?" Az apa és fia közötti szóváltásokat hiányoltam az előző részből, itt végre megkaptam.

 

Ahogy Anakin egyre jobban felépült, Aayla egyre inkább háttérbe szorult. A kutaszdroidos, és a Bly-megmentős bravúrján kívül nem volt komolyabb szerepe a részben. De azt leszögezném, hogy a hasfala továbbra is tökéletes. :)

 

Wag Too ugyanolyan szerethető volt, mint az előző részben. Ahsokával való szemezése is hatásos volt, és persze az apjával folytatott szóváltások is.

 

A csata pedig eszméletlen nagy volt. A nyomasztó túlerő elleni harc akkor kezdett igazán reménytelennek tűnni, amikor szétlőtték a pajzsot, amire még a zene is rátett pár lapáttal (Amelyek mellesleg pár fokkal gyengébbek voltak, mint az előzőben.).

 

Spoiler:

George Takei interjúi alapján Lok Durd visszatérő főgonosz lesz. Remélem amikor majd kiszabadítják, majd vele együtt szökik Whorm Loathsom is. Mert a mai napig furcsállom, hogy minek kellett egy teljesen új fajt, a kerkoident megalkotni csakazért, hogy egy jelentéktelen mellékszereplő legyen. Jah, és persze várom a következő részt. Eddig még nem volt példa havas bolygóra a sorozatban. Ráadásul megjelennek a Talzok. Hatásos lenne beleszőni a történetbe Foul Moudamát, bár erre szerintem semmi esély. Azok a kékbőrű lények számomra meg elég fantáziátlannak tűnnek.

 

Jééé... Ez egyszer sikerült rövidebbet írnom. Ezúttal nem szabadultam el annyira, mint az előző rész esetén. De talán azért, mert már 22 óra. Nah, mindegy... :D

Link to comment
Share on other sites

Én mondjuk már az előző részben is irritáló idiótának tartottam, hiszen laza lendülettel általánosította a véleményét az összes Jedire, nem beszélve arról, hogy a nagy békeideológiai szövege mögött lazán hagyta volna meghalni Anakint, ha Ahsoka nem szól rá. No meg, egyenesen emberrablász és hátbatámadást várt a csapattól, holott erre aztán semmilyen oka sem volt. Szóval az öreg már az előző részben sem volt százas, szerintem.

És az epizódban a makik egyáltalán nem mondtak ellen az öreg szavainak, sőt, vele ellentétben a kedves gyermeke pontosan követte azokat. Emlékezz csak a beszélgetésre az apóka és Aayla között. Az öreg azt mondta, hogy: "Harcolni valamiért nem feltétlen jelenti azt, hogy el kell mindent pusztítanod, ami az utadban áll." A fia pedig semmiféle gyilkolást nem hajtott végre (még a droidokat is csak elgáncsolták, akár az előző részben a csőrikét), sőt, még a Jedik is megkímélték a két szeparatista élőlényt.

Egyáltalán nem akarta magára hagyni Anakint. Ahsoka az első aki mondja hogy baj van az egyikükkel amire azt feleli, hogy egy segélykérést nem tud visszautasitani. Az amit a jedik kapcsán mond egy általánositás és mint ilyen tökéletes... gyakorlatilag amiket felvet már bennem is felvetödtek korábban, nagyjábol pont igy. Rámutat arra hogy a jedi rend SOHA nem lehet a béke örzője pont azért mert erőszakot alkalmaz. Aki halált hoz és pusztitást az nem a béke örzője. Engem mindig ledöbbent amikor a filmekben látom vagy akár a sorozatban hogy a jedik milyen hidegvérrel gyilkolnak például állatokat vagy vágják le egyesek végtagjait... szerintem Lucas lánya nagyon jól ráérzett a témára és nagyon jól és okosan vetett fel dolgokat. De már az elöző rész végén is azt éreztem, hogy ebből nagyon nehéz lesz kijönni: meg lehetett volna ugy irni a folytatást, hogy a jediknek is igazat ad a sorozat, tehát néha kell a harc is, de az öreg presztizsét és ezzel azon elvek presztizsét is megtartja ami mellett kiállt.... de ők inkább kvázi egy barmot csináltak belőle (a legdurvább az volt amikor kiderült hogy az öreg inkább feláldozza a falusiakat... ezzel ki is herélték számomra az elöző epizodot).

Link to comment
Share on other sites

Az öreg elveihez való ragaszkodás sem egészen marhaság a részéről, bár ezt elég nehéz megítélni. Egy kérdés, hogy a népét feláldozná, a másik meg, hogy ők így élnek mind, nem csak rájuk van erőszakolva ez az élet. Már ahogy én azt kivettem. De láthattuk, hogy az életösztön közöttük is utat tör a hagyomány ellenére, ők sem maradhatnak változatlanak az élet kihívásaival szemben, különben úgy járnak, mint bármely élőlény, amely nem tud megfelelni a változásoknak, elpusztulnak. Élet vagy elvek, azért ez nem egy egyszerű kérdés szerintem. Bár én az utóbbi mellett döntenék.

 

Gondolom ugyanezért a békéhez való görcsös ragaszkodás miatt igázta le olyan könnyedén a Bankár Klán őket a Mygeetón. A szeparatisták vezetői pedig egytől-egyig megérdemelték azt, amit Anakin tett velük. Én is ugyanezt a parancsot adtam volna ki.

Link to comment
Share on other sites

Jó rész volt ez is, de nyomába se ér az előzőnek, pont azért, amit Bomarr is írt: ez pofáncsapja az előzőt. Kár érte.

Viszont továbbra is gyönyörű minden. Most csak egy jelenetet emelnék ki: amikor a pajzs megállítja a lángözönt. Az hátborzongatóan jól sikerült.

Az árnyékot vető fénykard szerintem szándékos, és felfogható utalásként is a mozifilmekre (EP2, EP6). Elvégre Lucas is elcseszte Vader maszkjának felszerelését az EP3-ban, hogy igazodjon az EP6 hibájához (bár ez engem eléggé zavar, javította volna inkább ki azt az egy snittet az EP6-ban). Ellenben a csőrikék hirtelen nagyon eltűntek, pedig nem is néztek volna ki rosszul a fegyver által megsütve, és a hangulatot is erősítették volna. És valóban, Anakin hirtelen nagyon jól lett. A droidok éljenzése nem jött be, pedig újabban jóban voltam a droidpoénokkal.

A toplistám most így néz ki: Rising, Crash, Cloak, Shadow, Ambush.

 

Dzséjt: a nagy békeideológiai szövegben benne volt, hogy ők a háború elől jöttek ide. Honnan tudod, milyen bánásmóddal találkoztak a Köztársaságban? Az pedig, hogy először nem akart segíteni Anakinnek, nekem is eszembe jutott, csak kicsit más szempontból. Kíváncsi lennék, mit mondott volna Aayla, ha mondjuk azzal áll elő, hogy a nagyobb jó érdekében nem segít, mert inkább semleges marad, és hite szerint ezzel védi a népét?

Link to comment
Share on other sites

Előljáróban csak annyit, hogy nagyon tetszett. :) A geonozisi életérzés engem is elkapott, amikor a három jedi és pár klón társuk nekiment egy egész droidegységnek. Anakinék tették, amit helyesnek láttak (megvédeni a gyengéket és védteleneket az erőszakkal szemben, és a falu vezetője is pontosan így tett (semmiképpen nem harcolni). Én még respektálnám is a nézeteit, ha valóban élő ellenséggel kellene harcolni - de ez egy droid sereg! Ebben az esetben életről meg öldöklésről, mint elkerülendő rosszról beszélni értelmetlenség. Egy felelős vezetőnek valóban fel kell tudnia mérni, hogy mit nyerhet (a hagyományok fenntartását és a béke védelmének érzését), valamint hogy mit veszíthet (az életüket). Én nem azért nem tartom bölcs vezetőnek, mert nem akarta beleártani magát a háborúba, hanem azért nem, mert itt a mérleg két serpenyője olyan mértékben billent az másik út felé, amit figyelembe kellett volna vennie.

Anakin meg már csak olyan, hogy a harctól egyből magához tér. :)

Link to comment
Share on other sites

Amúgy szerintem a zárókép, amint a Venatorok behatolnak a Maridun légkörébe eszembe juttatták, hogy jó pár évvel később birodalmi csillagrombolóként térnek vissza, és akkor nem felszabadítóként, hanem hódítóként...

Link to comment
Share on other sites

De ha innen nézzük, akkor végül is mit nyernek az elveikkel hosszabb távon? Rabszolgaságot. Ezt akarhatja bárki is a népének?

Nem, de ezt kapják amiért Anakinék felfedezték a közösségüket. Igy végülis közvetve beteljesül az öreg félelme vagyis a jedik valóban rosszat hoznak rájuk. Ha ez nem egy fél mondat erejéig szerepel és az öreg nem lett volna olyan oktondi a második részben amilyen akkor jobban kilennék békülve ezzel az epizóddal. Mert igen, mutassák meg hogy mindkét elvnek vannak hibái: de igy viszont csak szimplán dicsőitve lett a háború és a jedik "erőszakossága", mig a béke kivánóját ledegradálták.

Link to comment
Share on other sites

Jó volt egy olyan epizód párost is látni, ahol fontosabb volt az eszmei mondanivaló mint maga a harc. Sőt! Az utóbbi csak aláfestő szerepet játszott a pacifizmus gondolatkörében fogant részekben. Az előző rész tökéletesen megágyazott ennek az epizódnak. Akkor megismerhettük Tee Watt Kaa gondolatait a Jedikről és a háborúról, ami mint utólag kiderült, nem egészen fedte a népe általános vélekedését. Kissé elvakult volt az öreg pacifizmusa, ez tény. De ettől még se idióta, se gyenge elméjű nem lett számomra. Sőt ha jobban belegondolunk akkor neki volt igaza! Azzal, hogy valamelyik oldalt segítették máris elkötelezettekké váltak, de ami ennél is rosszabb, ismerté vált a lakhelyük. A későbbi események fényében talán a halál is jobb választás lett volna számukra.... Az a fajta szemlélet amit a fia és a többiek képviseltek nagyon szimpatikus, hisz nem semmisítettek meg senkit és semmit, ami látszólag az öreget minősíti le (megmentik magukat ölés nélkül is). A baj mint utaltam rá, az oldal választással van. Amint kiálltak valaki vagy valami mellett, máris oda a béke harmóniája, ezért többet nem lehetnek nyugodtak.

 

Lok Durd nagyon jó volt, igazi utálható karakter. A bázisuk elleni éjszakai támadásnál hangulatosabbat még nem nagyon láttunk eddig a sorozatban.

Link to comment
Share on other sites

de igy viszont csak szimplán dicsőitve lett a háború és a jedik "erőszakossága", mig a béke kivánóját ledegradálták.

Én ezt a szembeállítást nem éreztem ilyen erősnek, bár igaz, ami igaz, talán lehetett volna árnyaltabb képet is festeni a két útról.

A Jedik erőszakossága egyébként csak egy alkalommal kapott bizonyságot, az előző epizódban, amikor a szárnyas fenevadat le akarták vágni, míg a gyógyító némi kötéllel elérte ugyanazt: harcképtelenné tette. Ebben a részben csak droidot aprítottak, és Anakin Lok Durd életét is nagyvonalúan megkímélte.

 

Azt nem tudjuk, ennek a népnek milyen tapasztalatai voltak a szeparatistákkal - ezért nekem addig a pontig szimpatikus az öreg filozófiája, amíg nincs éles helyzet. De Anakinék tudják, mit várhat a falu a droidseregtől - én akkor lennék csalódott, ha nem védenék meg őket az akaratuk ellenére.

És végül is nem a Jedik hozták ide az ellenséget, viszont ha véletlenül nincsenek ott, akkor a falura biztos pusztulás várt volna.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt: a nagy békeideológiai szövegben benne volt, hogy ők a háború elől jöttek ide. Honnan tudod, milyen bánásmóddal találkoztak a Köztársaságban? Az pedig, hogy először nem akart segíteni Anakinnek, nekem is eszembe jutott, csak kicsit más szempontból. Kíváncsi lennék, mit mondott volna Aayla, ha mondjuk azzal áll elő, hogy a nagyobb jó érdekében nem segít, mert inkább semleges marad, és hite szerint ezzel védi a népét?

Hát, olyannal nem hiszem, hogy a Jedik elraboltak volna valakit, vagy titkon támadtak volna civil fegyvertelenekre. Márpedig az öreg mindkettőt feltételezte a Jedikről. Ráadásul volt benne valami vak gyűlölet is szerintem, hiszen végig a Jediket okolta a szeparatisták megjelenéséért, holott közük sem volt hozzá, hiszen ha nincsenek ott, a Szeparatisták akkor is odamennek, sőt, mindegyiküket lemészárolják. És akkor kit okolt volna?

 

Rámutat arra hogy a jedi rend SOHA nem lehet a béke örzője pont azért mert erőszakot alkalmaz. Aki halált hoz és pusztitást az nem a béke örzője. Engem mindig ledöbbent amikor a filmekben látom vagy akár a sorozatban hogy a jedik milyen hidegvérrel gyilkolnak például állatokat vagy vágják le egyesek végtagjait...

Igen ám, viszont a rendőr is fel van fegyverezve halált okozó lőfegyverrel, csontot törő gumibottal, mégis ő a rend őre. Ha a világ, ez esetben a Galaxis békés lenne, nyílván egyrészt nem kellene a Jediknek fénykard, másrészt, nem lenne a Jedikre szükség. Na de hogyan védené meg magát, és a gyengébbeket a drága lovag, ha a vele szemben álló nem osztja az "én nem nézek csúnyán, akkor ők sem fognak" elvet. És szerintem erre nagyon jól rámutatott az epizód, mikor az öreg ecseteli, hogy "Mi nem váltottuk ki a haragjukat, szóval nem támadnak." aztán pár pillanattal később a tábornok szavai: "Ha majd Dooku gróf látja a fegyver hatékonyságát civil célpontok ellen, kétség kívül elő fog léptetni..." Na már most, látható, hogy szép a békeideológia, de ahhoz nem fogja magát tartani mindenki, sőt, még a fair play-hez sem. A Star Wars Galaxis (a mi világunkkal együtt) teli van olyan gonosz lényekkel, akik önös célból is legyilkolnák a népeket (Sith, Neimoidiaiak). Ezek ellen nem árt, ha védekezünk, vagy legalább ne legyünk olyan nyakasak, hogy még a felénk nyújtott segédkezre is rácsapunk.

Link to comment
Share on other sites

A baj mint utaltam rá, az oldal választással van. Amint kiálltak valaki vagy valami mellett, máris oda a béke harmóniája, ezért többet nem lehetnek nyugodtak.

De mivel álltak ők ki a Jedik mellett? Az, hogy segítettek egy sebesültnek, még semmilyen elkötelezettséget nem jelentett a Köztársaság oldalán. A szepik meg nem azért akarták leigázni őket, mert a Jedik oldalára álltak. Leszálltak egy bolygóra csak úgy, kipróbálni egy új fegyvert - azt sem tudták, hogy kik vagy mik élnek ott.

Link to comment
Share on other sites

De mivel álltak ők ki a Jedik mellett? Az, hogy segítettek egy sebesültnek, még semmilyen elkötelezettséget nem jelentett a Köztársaság oldalán. A szepik meg nem azért akarták leigázni őket, mert a Jedik oldalára álltak. Leszálltak egy bolygóra csak úgy, kipróbálni egy új fegyvert - azt sem tudták, hogy kik vagy mik élnek ott.

De segítettek a Jediknek és viszont. Mi ez ha nem oldal választás? :) Persze ezt még nem kellene annak felfogni, de a szepik és Lok Durd biztos bosszút forral ellenük.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt: Én kerülném az evilági párhuzamokat. Ez egy morális mese aminek az a vége, hogy Luke eldobja a kardot és végül ki mondja: nem harcol. Ugy mondja ezt ki hogy ő még ugy tudja: a Lázadók vesztésre állnak. A Birodalom győzni fog. Nekironthatna az Uralkodónak a "felsőbb jó" (nagyon találó Aayla szóhasználata) érdekében de ő eldobja a kardot és a legnagyobb jedivé válik.

 

A Béke Őrei az ep.2-ben csörömpölve megjelennek a Geonosison és megkezdik a totális háborút. Sok mindent sok mindenre lehet fogni, a helyzet roppant összetett, de akkor se sok minden menti őket: ennek a háborúnak ők nagyon tevékeny szereplői. Messze nem a Béke Őrei. Halált osztogatnak, gyilkolnak és nagyonis eltudom képzelni, hogy vannak akik félnek tőlük. Te azt mondod, hogy irreális az öreg félelme a jedikkel szemben... én meg kiváncsi lennék hogy az ep.2-ben akik látják hogy Obi-Wan levágja valakinek a kezét, majd közlik a jelenlévőkkel, hogy "csak egy jedi ügy" nem ébred-e félelem bennük. Vagy bárkiben aki ehhez hasonlót lát. Én nagyonis reálisnak érzem, hogy lábra kelljenek olyan mende-mondák, amik alapján egyesek kifejezetten tartanak a Béke hős őreitől.

Link to comment
Share on other sites

Egy újabb rész, ami lenyügözött látványban.

Mint a harchoz, a békéhez is két fél kell, akik nem bántják egymást. Tehát ha az egyik fél támad, onnantól már nem beszélhetünk békéről. A jedik pedig a nagyobb jó érdekében a béke és a gyengék, elesettek őrei, akik ha harcolnak is, akkor is a bajba jutottakon segítenek s ezért lenézni őket szerintem nem helyes.

Link to comment
Share on other sites

De segítettek a Jediknek és viszont. Mi ez ha nem oldal választás? :) Persze ezt még nem kellene annak felfogni, de a szepik és Lok Durd biztos bosszút forral ellenük.

Nos jó, az ellenség szemszögéből valóban nem semlegesek többé - de kérdés, hogy ez olyan nagy veszteség-e számukra. Ha ezt a megoldást összevetjük azzal, hogy a saját útjukon a biztos halál várt volna rájuk, így a semlegesség fenntartása csupán illúzió, hiszen mind meghaltak volna.

Link to comment
Share on other sites

Nos jó, az ellenség szemszögéből valóban nem semlegesek többé - de kérdés, hogy ez olyan nagy veszteség-e számukra. Ha ezt a megoldást összevetjük azzal, hogy a saját útjukon a biztos halál várt volna rájuk, így a semlegesség fenntartása csupán illúzió, hiszen mind meghaltak volna.

A rabszolga életet minek neveznéd? Persze ezt akkor még nem tudhatták a Lurmenek, ám itt mutatkozik meg Tee Watt Kaa nagysága, hisz ő továbbra is baljósan látja a helyzetüket, és a Köztársaságot se tartja többre a szepiknél. Még akkor sem, ha most épp megmentették őket.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

A rabszolga életet minek neveznéd? Persze ezt itt még nem tudhatták a Lurmenek, ám itt mutatkozik meg Tee Watt Kaa nagysága, hisz ő továbbra is baljósan látja a helyzetüket, hisz a Köztársaságot se tartja többre mint a szepiket. Még akkor sem, ha most épp megmentették őket.

Hát akkor tényleg megérezte a jövőt, mert honnan tudhatta volna, hogy a Köztársaságból Birodalom lesz? Erre semmilyen jel nem mutatott, még a Jedik sem vették észre a veszélyt, hogy vehette volna észre egy távoli bolygón élő kis nép vezetője? Ha a háborúban a Köztársaság győz, akkor a rabszolgaságtól sem kellett volna tartaniuk, ellenben a szeparatisták "védelme" alatt könnyen ilyen helyzetbe juthattak volna. Ilyen körülmények között a kérdés az "élet vagy halál", és nem a "rabszolgaélet vagy halál" formájában vetődik fel szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Igen, egyébként jó, hogy van ez a halovány sejtetés a végén... azaz utolsó mondat és a Venatorok felbukkanása mintha tényleg azt sejtetné, hogy ezzel a "szövetséggel" ők még befognak fürödni.

Tipikusan az a helyzet amikor tök hülyének néz ki valaki, holott neki van igaza. Persze ezt csak a néző tudja értékelni. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information