Jump to content

1x19 - Storm Over Ryloth


Recommended Posts

19. rész - Storm Over Ryloth / Vihar Ryloth fölött

 

epguide119.jpg

 

Írta: George Krstic

Rendezte: Brian Kalin O'Connell

 

Helyszín: Ryloth

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Mar Tuuk kapitány - Corey Burton

Wat Tambor emír - Matthew Wood

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Mace Windu - Terrence "TC" Carson

Wullf Yularen admirális - Tom Kane

Rex százados - Dee Bradley Baker

Axe (V-19 Torrent vadászpilóta) - Dee Bradley Baker

Kickback (V-19 Torrent vadászpilóta) - Dee Bradley Baker

Slammer (V-19 Torrent vadászpilóta) - Dee Bradley Baker

Swoop (V-19 Torrent vadászpilóta) - Dee Bradley Baker

Tucker (V-19 Torrent vadászpilóta) - Dee Bradley Baker

TB-2 - Tim Brock

R2-D2

R7-A7

R2-KT

 

Történet

A szeparatisták elfoglalták a twi’lekek otthonát, a Ryloth-ot. A bolygó visszafoglalására három tábornok flottája áll össze, hogy több lépcsőben támadhassanak. A terv első részének teljesítése Anakinra és Ahsokára hárul, vagyis el kell foglalniuk a Ryloth űrt. A tervük azonban kudarcba fullad, mikor a szeparatisták csapdába csalják őket, és súlyos veszteségeket okoznak Anakin flottájának. Ezután az ifjú Skywalker egy újabb, ezúttal merészebb és rá nézve veszélyesebb tervvel áll elő.

 

Érdekességek

- A Resolute hangárjában látható rózsaszínű asztromech droid neve R2-KT. Szerepelt a mozifilmben és a Jedi Crashben is. A droid, társaival ellentétben, a valóságból lett átemelve a film világába. Albin Johnson, az 501-es Légió nevezetű fan club (mely szintén megjelent először az ep3-ban, majd főszerepet kapott a sorozatban, mint Anakin légiója) alapítója az agyrákban szenvedő lányának, Katie-nek akarta megépíteni a rózsaszín droidot. Mikor rájött, hogy nem tudja befejezni a lánya halála előtt, Jerry Greene „droidépítő” és az R2 Builders Club segítségét kérte a robot elkészítéséhez. Manapság R2-KT jótékonysági rendezvényeken vesz részt gyermekkórházakban, az Egyesült Államok délkeleti részén.

- Az EU szerint a Ryloth egyik oldala egy éven át szembenéz a nappal. Bár az epizódban nem mondták ki, valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy Windu sietteti az inváziót.

- Wat Tambor beosztása szerint a Techno Unio ügyvezető igazgatója. Ám a készítők valami nemesebb megnevezést akartak neki, így a beosztása mellé emír rangot kapott.

- Újra felbukkan a Lucky Lekku becenevű LAAT/i csatahajó, melynek oldalára egy klónpáncélba bújtatott twi’lek táncosnő látható. A járművet korábban a mozifilmben láthattuk. Mellette elsőként tűnik fel a Spaceward Hof, melynek oldalán kis strigulák jelzik, hány ellenséges gépet lőtt már le.

- A folyadékszerű kommunikációs rendszert a Kereskedelmi Szövetség hajóján az ep1-ből emelték át.

- Tuuk kapitány forgó monokliját Az utolsó csillagharcos (The Last Starfighter) című filmben szereplő ko-dan parancsnok hasonló szerkezete ihlette.

S01E19.jpg

- Mar Tuuk az eredeti tervek szerint meghalt volna, mikor a Defender becsapódik a szeparatista hajóba. Azonban Lucasnak és a stábnak annyira megtetszett a karakter, hogy inkább megkímélték az életét. Ezért készítettek egy jelenetet, melyben elhagyja a hidat, illetve egy másikat, amiben egy droid mondja, hogy mentőkabinba szállt.

- A taktikát, mellyel Anakin végül a Köztársaság oldalára billentette az űrcsata kimenetelét, a valóságban is alkalmazták. Méghozzá az angolok a spanyol armada ellen az 1500-as évek végén. E szerint a sérült hajókat nekivezették a spanyolok hajóinak, míg a minimális legénység az ütközés előtt mentőcsónakon elhagyta a hajót.

- Az epizódban több jelenetben is hiányzik a Resolute hídjáról a vörös festés, ami által megkülönböztethető a többi csillagrombolótól. Például mikor a V-19 Torrent vadászok a Defenderről átrepülnek a zászlóshajóra, vagy mikor a Resolute bedől a csata előtt.

- A jelenetben, melyben elpusztul a Redeemer, valamint a másik két csillagromboló menekülni kezd, a Defender mindkét tornya sértetlen, holott előtte már hiányzott a jobb oldali torony.

- Az orvosdroid, TB-2 a hangját adó Tim Brockról kapta a nevét. A droid ugyanaz, aki az 1x02 Ébredő Rosszakarat (Rising Malevolence) című epizódban is szerepelt, de ama rész forgatókönyvében még 2-1B-ként hivatkozik rá.

- A Delta-7B Jedi vadász kék lézersugárral lő, ami furcsa, mert korábban Obi-Wan és Anakin ilyen típusú gépe is zöld lézersugarat eregetett a mozifilmben és az 1x06 Egy droid veszte (Downfall of a Droid) című epizódban. Ráadásul erre még az sem magyarázat, hogy csak Ahsoka gépe lő kékkel, mert a 1x21 Lyberti on Ryloth-ban Anakin gépe is ilyen színű lézerrel tüzel.

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

immár kétszeres megnézés után mégjobban bejön ez a rész.

Igazából annyira nem volt különös, de nagyon jók voltak a karakterek meg a történet felépítése.

És gondolom ez csak felerősödik majd ha mind a 3 rész lement.

A blokádparancsnok egy állat, nagyon bejött. Azért kicsit más kategória volt mint az őrült tudós 2 résszel ezelőtt.

és bár mindent megtett, hogy legyőzze anakint, mégis alábecsülte.

 

nagyon szép és jó volt a legelső ütközet. bejött.

Aztán persze egész más irányt vett, sokkal inkább átment lelkizősbe, és hogy ezt muszáj minél előbb megoldani.

durva volt ez a taktika amit követtek, de hát bejött. Megmondom, nem hittem volna, hogy simán bele tudnak majd csapódni, és hát az oldalára fordított romboló...wow! :)

 

ez persze még csak a kezdet, a köv rész elég erőteljes lesz úgy érzem, és remélem azért windu is benne lesz, ha nem is a következőben de a 3.ban mindenképp.

 

ja külön tetszett egy apróság, amikor anakin bejelentkezett a blokád parancsnokoz,és láttuk azt az átvivőt. Ilyet a TPM óta nem láttunk. Kira volt.

 

röviden ennyi. Összességében nagyon jó volt, egyben mégjobb lesz! :)

Link to comment
Share on other sites

Remek epizód volt, megérte rá két hetet várni. Látványban és történetben is nagyot alkottak vele, a hangulat pedig a Dooku Captured óta nem volt szerintem ennyire jó. A lángoló csillagrombolók hihetetlen jól néztek ki, és végre láthattuk, hogyan is néz ki egy vereség után az élet egy köztársasági rombolón.

Ahsokát nagyon megsajnáltam, a navigációs tiszt is bunkón beszólt neki. Yularen admirális ismét nagyot alakított (mármint miután felépült), Anakin szintén. A neimoidi pedig jól bebukta a túlzott önhittségét :)

Nagyon jó hangulati elem volt az utalás A Jedi visszatérre, Ahsoka depressziója, Anakin és a neimoidi szóváltása, nem beszélve a felfordult csillagrombolóról. A droidhumor pedig ismét képviseltette magát, bár azért örülök, hogy az első pár rész óta azért háttérbe szorult ez a dolog.

A következő rész sem fog az előzetes alapján csalódást okozni. "Give me Kenobi!!" :)

Link to comment
Share on other sites

A Malevolence sztori óta vártam már ilyen nagy kaliberű részre. Bekerült ez is a kedvenceim közé.

A neimoidi parancsnok egy kicsit gagyi volt szerintem.

Nem értem, miért Ahsoka vezette a vadászok 1. rohamát Anakin helyett? :) Ebből kifolyólag nem csodálkoztam, hogy nem sikerült az 1. támadás.

Összességében véve nagyon jó volt. Már várom a folytatást.

Link to comment
Share on other sites

Remek, remek és remek. Teljesen jól felépített epizód volt, minden eleme a helyén. Látványos, akcódús, és még a karakterekre is maradt idő. Ha a másik két része is ilyen erős lesz, szerintem ez lesz az első évad legjobb történeti szála.

Link to comment
Share on other sites

Ugyan nekem is elégé furcsának tűnt néhány taktikai megoldás, de ettől függetlenül igen látványos rész volt. ;)

Nem értem miért Ahsoka ment Anakin nélkül az első támadóhullámban és miért csak egy osztagot vetettek be amikor ott volt három Venator is valszeg dugig vadászokkal. :S No meg kissé fiatalnak éreztem Ahsokát arra, hogy egyből taktikai parancsokat osztogasson, ezzel szinte lenullázva a űrharcokban edzett klónokat. De ez a Venator manőver helyes és jó volt. Későbbiekben majd az Imperial rombolók használták, a hangárak védelmében, csak ők ugye emiatt a hasi részüket fordítják majd el. :)

Bejött az epizód eleji Új Reményes feeling ahogy zajlott a készülődés a hangárban és jópofa volt a Jedi visszatéres kikacsintás is. :P

Link to comment
Share on other sites

Nem értem meg miért kell egy kislány kezébe adni 3 csillagrombolót és egy osztagot. Ahsoka magatartása a feljebbvalóihoz egyre inkább zavar. (Ha így folytatja a végén tényleg elküldik a Rendből, s így távozik a sorozatból)

Meg is értem a klónparancsnokot, hogy nem akarta teljesíteni Ahsoka tervét. Látni, hogy miatta haltak meg feleslegesen a testvérei...

Anakin ötlete viszont tetszett, megmutatta, hogy kevés csapatból is sokat ki lehet hozni, és a becsapódás nagyon látványosra sikerült.

Végre ismét volt egy kis droidhumor már hiányoltam ;)

Link to comment
Share on other sites

Érdekes rész volt! Végre elérkezett Ahsoka ideje. Eddig már jó párszor feltűnt mennyire ügyes és kimagaslóan tehetséges padawan. Úgy látszik most jött el a lehetőség, hogy komolyan megmérettessék. Legalábbis nekem ilyen érzésem volt. Egy csatahajó ellen küldték egy osztaggal, persze a csapdára nem számítva. A baj megtörténtekor jött elő Ahsoka gyengesége, ami Anakinra is jellemző volt fiatalabb korában. Nem hallgatott a mesterére aminek tragikus vége lett. A következményeket taglaló jelenetek mind remekül sikerültek. Anakin tényleg nagyon éretten viselkedik ebben a helyzetben, és ezt jó látni. Fantasztikusak a csata jelenetek is, a legjobbak között lehet emlegetni őket.

A Neimoidiai parancsnok nagyon rendben volt és örültem, hogy elmenekült, hisz így megvan az esély rá, hogy visszatér még. Amit furcsálltam, hogy ennyire egy emberre volt csak kihegyezve a blokád parancsnoksága. Amint eltűnt a Neimoidiai, a csatarend is szétesett. Ami még zavart, hogy az elején kiemelték mennyire fontos a Ryloth blokádja, de hogy miért is, arra nem kapunk választ. Remélem az elkövetkezendő részekből megtudjuk.

Link to comment
Share on other sites

Ilyen az SW univerzuma, egy 9 éves űrcsatába mehet és fogatversenyeket nyerhet, 19 évesen szenátorok életét bízzák rá, 20 évesen már tábornok lehet csillagflották és hadosztályok élén, a fia ugyanilyen fiatalon egész lázadó rajokat vezethet parancsnoki rangban, hogy a húgáról ne is beszéljek, aki 19 évesen hercegnőként csillagrendszereket képviselt, vagy éppen a 14 éves anyukát, aki királynőként egy egész bolygó felet turalkodott. Szóval, ezek után egy 14 (lassan 15?) éves Jedi palánta nyugodtan vezethet egy kisebb vadászköteléket. Pláne, hogy már van némi tapasztalata (ugye, Aayla is őt kérte meg a hajó vezetésére, miután a pilóták meghaltak, és a Malevolence trilógiában is volt rá utalás, hogy Ahsokának van némi repülési érzéke) háború terén. És végülis nem is lett volna itt semmi különösebb probléma, ha nem egy csapdába sétáltak volna be. A szeparatista erősítés nélkül Ahsoka is végre tudta volna hajtani a küldetést, viszont így lehet, hogy még Anakin is belebukott volna (akinek a fél osztaga odaveszett a csökönyössége miatt a Malevolence ellen... szóval, nem esett messze a padawan a mesterétől).

 

Nem értem meg miért kell egy kislány kezébe adni 3 csillagrombolót és egy osztagot.

Nem kapott három csillagrombolót, csak egyet, és egy osztagot.

Link to comment
Share on other sites

Jó rész volt ;)

Látszik, hogy a Jedik ereje szét van szórva, hiszen egy ifjú padawan is kaphat ilyen nagy feladatot :) Gyors ütemben megy a harctéren a Jedi növendékek képzése, sajnos a háború belesodorja ebbe a Rendet. Ami mondjuk nem lenne szükségszerű, elvégre nem lenne muszáj minden ütközethez Jediket is rendelni, de hát ezt ők vállalják fel.

Egyébként nem esett szó a részben arról, hogy a Ryloth időjárási viszonyai miatt kell sietniük, ha a bolygó olyan állásba kerül, akkor aztán hónapokig csak a pusztító viharok érik azt a részt, ahova gondolom, le akarnak majd szállni. A pontos részletekre már nem emlékszem, de erre figyelniük kell elvileg.

Link to comment
Share on other sites

Jó rész volt ;)

Látszik, hogy a Jedik ereje szét van szórva, hiszen egy ifjú padawan is kaphat ilyen nagy feladatot :) Gyors ütemben megy a harctéren a Jedi növendékek képzése, sajnos a háború belesodorja ebbe a Rendet. Ami mondjuk nem lenne szükségszerű, elvégre nem lenne muszáj minden ütközethez Jediket is rendelni, de hát ezt ők vállaják fel.

Nagyon jó meglátás!

Link to comment
Share on other sites

Furcsa módon egyáltalán nem hozott lázba a rész, annak ellenére, hogy egész jó kis epizód volt. De biztosan csak a pillanatyni kedvem miatt volt ez így. Öröm látni, hogy Ody Mandrell szava beigazolódott, és George Krstic végre összeszedte magát. De az is lehet, hogy ő továbbra is ugyanolyan pocsék munkát végez, mint a Downfall Of A Droid esetében, és Brian Kalin O'Connell volt az, aki tehetségével tökéletesen megrendezte az epizódot. Nah, lássuk a wampát! ;)

Az első csatában nekem is szemet szúrt, hogy Ahsoka mindössze egy osztagnyi vadászgéppel indul csatába, ahelyett, hogy kirajzott volna a három Venator teljes tartalma, és akkor talán még lett volna esélyük a blokáddal szemben. A Naboo-i csatában sem bírt el az a néhány pilóta a droidvezérlő hajó ellen...

Mindenesetre Ahsokára ebben a részben túl nagy súly nehezedett, amit nem igazán bírt kezelni. Ebből a részből derült ki igazán, hogy mennyire fiatal még, és hogy mennyire sokat kell még tanulnia. De nem csak Ahsoka karakterén éreztem erősebb hangsúlyt, hanem Yularen admirálisén is. Nyomasztó volt őt a gyengélkedőn látni.

Ahsoka és Rex kapcsolatában is felfedeztem némi hangulatváltozást. Valahogy Rex nem ugyanúgy állt hozzá, mint az eddigiekben. Talán egy kicsit neheztelt rá amiatt, hogy felelőtlen volt a csatában. És persze Ahsoka megkapta Anakintól a dorgálást. Épp ideje volt, mert kezdett már elkanászodni.

És akkor most rátérnék Mar Tuuk karakterére... Ezeket a Neimoidiai tábornokat mindig nagyon jól eltalálják a készítők. Érdekesnek találtam azt a furcsa lámpaszerűséget, ami néha piros volt, néha kék... De az esetek többségében kék. Egy igazi taktikai zseni, és ezúttal végre nem egy vacak taktikai droid kezében volt az irányítás. És ami a legmeglepőbb... Végre egy Neimoidian, aki tiszteli az ellenfelét! Micsoda újdonság... Nagyon tetszett az EPI.-ből ismert kommunikációs eszköz.

Wat Tambor karakterére kevés idő jutott, de mindezt majd pótolják a folytatásokban. Szinte biztos vagyok benne, hogy elsütnek majd egy olyan poént, mint az EPII.-ben, mikor elállít valamit az öltözékén. Jah, és nagyon jól választottak az epizódnak címet... A legvégén, mikor a Köztársaság elsöpri a szeparatista hajókat, az tényleg egy igazi vihar... Lángokból.

Link to comment
Share on other sites

Végül is Anakint is folyton megdorgálják a hülyeségei miatt, most ő is továbbadta másnak ;) Legalább tudja, milyen a fordított helyzet :)

Á, nem is írtam lentebb, hogy nekem is bejött ez a szepi tábornok :P Tiszta náci tiszt fílingje volt számomra :P

Link to comment
Share on other sites

Végül is Anakint is folyton megdorgálják a hülyeségei miatt, most ő is továbbadta másnak :P Legalább tudja, milyen a fordított helyzet ;)

Á, nem is írtam lentebb, hogy nekem is bejött ez a szepi tábornok :P Tiszta náci tiszt fílingje volt számomra :P

Nekem a náci tiszt feelingje inkább Dr. Nuvo Vindire illik... Tiszta Mengele az a doki... :)

Link to comment
Share on other sites

Végül is Anakint is folyton megdorgálják a hülyeségei miatt, most ő is továbbadta másnak ;) Legalább tudja, milyen a fordított helyzet :)

Pontosan! Anakin ebbéli szerepe talán nem lett eddig kihangsúlyozva, pedig neki padawanja van!!! Elég csak belegondolni az EPII -be és máris borsódzik az ember háta.

Link to comment
Share on other sites

Nem értem.... Egy rész alapján én nem mondanék ilyet. Eddig nagyon kellemes volt a karaktere.

Nem egyrész után mondom ezt... Lásd: Dooku Captured, Defenders Of Peace, Blue Shadow Virus, Mystery Of A Thousand Moons. Nekem az az érzésem, hogy egyre inkább a háttérbe szorul.

Link to comment
Share on other sites

Soroljak fel másik 16 -ot ahol nem? ;)

Hát, annyit nehéz lesz, elvégre még csak nem is szerepelt annyi epizódban... :)

Ambush, Rising Malevolence, Shadow Of Malevolence, Destroy Malevolence, Bombad Jedi, Cloak Of Darkness, Lair Of Grievous, The Gungan General. :P Viszont a Jedi Crashben, a Rookiesban, és a The Hidden Enemyben kimondottan jó szereplő volt, plusz még a mozifilmben is. :P

Link to comment
Share on other sites

De most komolyan elvárod, hogy mindenhol előtérben legyen? Ő csak egy mellékszereplő. Mellesleg a kedvencem. ;) Ebben az pizódban is annyi szerepe volt amennyit a történet megkívánt. Nekem nem volt hiányérzetem.

Mint mondtam, szerintem bennem van a hiba... :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó epizód volt! ;) A látványos csatajeleneteken túl Ahsoka miatt tetszett nagyon az egész. Nincs elég tapasztalt Jedi, ezért egy ifjú padawan is kaphat fontos szerepet egy ütközetben, ám a felelősség viseléséhez, a jó vezetéshez fel kell nőni. Első körben a lány még nem érzi igazán a felelősséget, a kalandot látja csak az osztag vezetésében, és persze egyáltalán nem kételkedik benne, hogy végre tudja hajtani. Ezért is nem hallgat semmilyen parancsra, csak amikor már szinte késő lesz.

Az osztag legtöbb tagjának elvesztése viszont sokkolja. A hibái ellenére Anakin azért bízza meg másodszor is a vadászgépes támadás vezetésével, mert tudja, hogy nem a képességekkel, hanem a helyzet adta határok felismerésével volt a baj, és az ebből fakadó veszteségek legalább amiatt nem voltak hiábavalóak, hogy Ahsoka tanult belőlük. :) Nem hiszem, hogy csak azért bízta volna rá másodszor is a vezetést, mert nem volt más - igazán bízott benne. Anakin végig nagyon jól, igazi mesterként kezelte a helyzetet: vígasztalt, bíztatott és adott egy második esélyt. :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information