Ugrás a kommentre

2x02 - Sagrona Teema

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Azon lehidaltam hogy Andor a Yavin 4-en van. A részből nem jöttem rá, itt olvastam hogy az a hold. Miből lehet ráájönni? Tippre abból hogy mikor szállt fel Andor a Tie-vel ugyanaz a látkép mikor az EP4-ben száltak fel az X-wing-ek.

Hozzászólás ideje:

Yep, láthatóak a Massassi templomok, amik otthont adnak majd a Bázis 1-nek, illetve az égen ott van maga a Yavin gázóriás is.

48 perccel korábban, Yoda József írta:

Az is teljesen hétköznapi, hogy egy ilyen meló megköveteli, hogy folyamatosan "terepen" legyen. Nincs ebben semmi fura.

Ssoem írtam, hogy fura lenne vagy nem lenne hétköznapi, csak nem ez az egyetlen lehetőség a teljes odaköltözés azért, mert ilyen projektet kapott.

48 perccel korábban, Yoda József írta:

Nekem is volt már kiküldetésem, ahol 1 hetet kellett Ausztriában töltenem

És ezt azt az egy hetet te odaköltözésnek ítéled, és emiatt változott bármit is a kapcsolatod, kellett valamit is kezdened a pároddal?

Ha Dedra kimegy a Ghormanre egy hétre vagy akár egy hónapra, az valószínűleg az ég adta egy világon semmit sem változtat a kapcsolatán. És az még távolról sem odaköltözés. Amúgy te is arról beszélsz, amiről én beszélek, hogy nem kell odaköltöznie, elég, ha néha jelen van. Egy napra, egy hétre, egy hónapra, ez jelenlét, de nem odaköltözés, ami miatt kezdenie kellene valamit a kapcsolatával. Régen sz*r az a kapcsolat, ami egy hét vagy akár egy hónap távollét miatt "intézkedést" igényel. Nem a költözés az egyetlen opció, ahogy írtam, és ami mellett úgy kardoskodtok, hogy közben egyetértetek velem.

Hozzászólás ideje:

Az az 1 hét, 1 hónap akár fél év is lehet, vagy több is. Egy fél év gyakorlatilag olyan, mintha oda költöznél ideiglenesen, hisz ott éled mindennapi életed (mégha ideiglenesen is). Azt se felejtsük el, hogy itt 2 olyan ember kapcsolatáról beszélünk, akiknek komoly mentális gondjaik vannak. Én őszintén komolyan gondolom, hogy Syrill belebetegedne, ha több hétre elvennék tőle Dedrát

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)

A lényegen ez mind mit sem változtat, sőt megint csak engem erősítesz meg: nem az odaköltözés az egyetken lehetőség itt, Dedrának nem kell ezt tennie, mehet más irányba is. Még csak a pár összezördülésére sem ez az egy lehetőség van, már ha egyáltalán a készítőknek van ilyen irányú terve, mert még ez sem garantált. Innen még simán lehetnek ők a Galaxis legjobban összetartó párosa is. Anakinhoz és Padméhoz képest már most egészségesebbnek tűnik a kapcsolatuk. :evil:

De, ha mégis ilyen irányba indulnak el, simán összekaphatnak azon, hogy Dedrának megrendül a bizalma a Birodalomban, Karnnak meg nem. Vagy azon, hogy Dedra már nem kergeti Cassiant, Karn meg még mindig mániákus a témában. De akár azon is, hogy Karn rájön, Dedra ugyanolyan manipulatív, rosszindulatú tetű, mint az anyja, és ez mérgezi meg a kkapcsolatukat. Az áttelepülés csak az egyik a számos más lehetőség közül.

Azt viszont nem állítanám, hogy Dedrának bármilyen mentális gondja lenne.

Szerkesztve: - Dzséjt
Hozzászólás ideje:
11 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Mert szerintem munkája nagy részében ezt csinálja. Az előző évad egy évet ölelt fel. Szerinted minden nap más bolygón teltek a napjai és 0-24-ben dolgozott, pirulák tartották ébren és ha nagy ritkán elaludt, az egy csillagromboló kabinjában vagy egy Lambda komp padján volt? Pont az Andor egyik nagy erénye, hogy roppantúl hétköznapivá teszi ezeket a dolgokat. Több szereplőnek is van teljesen hétköznapi élete. Este alszik, nappal melózik, délben eszik, és így tovább. Megvan a napi turin. Szóval, igen, simán el tudom képzelni, hogy Dedra és Partagaz és a többiek karrierjük nagy részében nem a Galaxisban szaladgálnak fel és alá, mint a mérgezettegér, és csak havi egyszer, ha elrepülnek az ágyuk mellett, hanem valóban van életük, amit napi 8 óra munka után élnek.  Az életük legfeljebb annyira különleges és extrém a messzi-messzi Galaxisban, mint mondjuk egy FBI ügynöknek. Néha a meló hosszabb távra is elszólítja őket más világokra, de ez a különlegesebb esetel, nem a mindennapok. A mindennapokban nekik is megvan az otthonuk, ha a munka nem úgy kívánja, este ők is hazamennek az irodából (láttuk az első évadban Dedra irodáját és azt, hogy főleg ott dolgozik), hétvégén pihennek, stb.

Elvégre itt a mostani sztori, mindössze három napot ölelt fel, és ebből Dedrát kettőben láttuk otthon, a lakásán. Szó szerint többször láttuk otthon, mint bárhol máshol. Az első napon egy nép kiirtásáról tárgyalt, aludt egyet, hazament Coruscantra, reggel beugrott a melóhelyre a főnökkel, elintézte ügyes-bajos dolgait, és mire a pasija hazaérkezett a melóból és a boltból, már ő is rég otthon volt. Aztán a bevásárlásról beszélgettek, meg a másnapi vendéglátásról.

Spoileres tartalom megtekintése

Ennél hétköznapibb már aligha lehet valami, max. ha Dedrát is látjuk, amint bevásárol a közértben. Ami nem lehetetlen, hisz már említette, hol a legközelebbi bolt és ott mi kapható. Szóval járt ott, ő is bevásárolt néha. Úgyhogy ilyen közegben nem igazán értem, miért bagatel az, ha tényleg ennyire hétköznapinak vélem a csaj életét, és nem úgy képzelem el, hogy az év 365 napján át melózik és van távol a Coruscanttól. Dedra különleges, mert jó esze van, jók a megérzései is, de ettől függetlenül egy hétköznapi nyomozónő egy kormányügynökségnél, akinek nem az egész élete epikus space fantasy, hanem napjai többségében reggel bemegy dolgozni az irodájába, a munkaidő lejártakor meg hazamegy a pasijához. Lehet, hogy Y.e. 5-ben mindössze kétszer hagyta el Corsucantot, mindkétszer a Ferrixre ruccant ki, de ezt leszámítva minden munkanapot a BBI székházban lévő irodájában töltötte el. Néha túlórázott, néha időben hazament, néha szabadságon volt, néha a kedvenc holosorozatát bambulta a holoprojektoron, stb. 

Elbeszélünk egymás mellett. Én nem ezeket vitatom. A Ghorman speciális esetére céloztam, ami már most meg van alapozva. Tehát még egyszer: nem azt állítom, hogy Dedrának vagy akármelyik BBI tisztnek napi 24 órában kell mindenhol ott lennie. Amit felvetettem csak a Ghorman projektre vonatkozik.

Szépen ráhúztad az egész életvitelére azt amit írtam, holott arról szót se ejtettem, hogy általánosságban hogy él.

10 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Azon lehidaltam hogy Andor a Yavin 4-en van. A részből nem jöttem rá, itt olvastam hogy az a hold. Miből lehet ráájönni? Tippre abból hogy mikor szállt fel Andor a Tie-vel ugyanaz a látkép mikor az EP4-ben száltak fel az X-wing-ek.

Igen, a végén az a jelenet mutatta meg hol vannak.

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szépen ráhúztad az egész életvitelére azt amit írtam, holott arról szót se ejtettem, hogy általánosságban hogy él.

Azt írtad, szó szerint idézlek: "Abból indultam ki, hogy Dedrának a Ghormanra kell költöznie."

Ha valakinek át kell költöznie egy másik városba, vagy ez esetben egy teljesen más bolygóra (a váltás itt kábé olyan, mintha New Yorkból átcuccolnál Zircre), és emiatt - szintén téged idizve - a párjával "is kell kezdenie valamit." az eléggé kihat az életvitelére, arra, hogy általánosságban hogyan él. És ha valaki odaköltözik valahová évekre (ha csak a Ghorman-projektre gondolunk, az három évet jelent Krennic állítása szerint), az akárhogy próbálod ezt magyarázni, azt jelenti, hogy napi 24 órában ott van az elkövetkezendő évek nagy részében, mivel, hogy ott él.

Ha rosszúl fogalmaztad meg a mondandódat, akkor ne csodálkozz, hogy nem úgy értik, ahogy gondoltad. :wink: 

Hozzászólás ideje:

Ne tettesd a bugyutát, nem áll jól.

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Azt írtad, szó szerint idézlek: "Abból indultam ki, hogy Dedrának a Ghormanra kell költöznie."

Mert a Ghorman ügy ennyire fontos!!! Hányszor írjam még le? Mi ezen annyira érthetetlen? A többit te költötted hozzá itt napi rutin meg a többi marhaság képében. Én speciálisan a Ghorman esetre értettem, azt is írtam. Ha ezt még most sem bírod felfogni, az a te bajod. Ennél egyértelműbben már nem tudom megfogalmazni.

11 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ha valakinek át kell költöznie egy másik városba, vagy ez esetben egy teljesen más bolygóra (a váltás itt kábé olyan, mintha New Yorkból átcuccolnál Zircre), és emiatt - szintén téged idizve - a párjával "is kell kezdenie valamit."

Kezdenie kell valamit, aka hazugságban kell tartani az illetőt a nap 24 órájában annak fényében, mit is csinálsz, hova mész, stb. Ne gondold ezt is túl. Csak azt lásd amit odaírtam, ne gondolj hozzá mást.

16 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ha rosszúl fogalmaztad meg a mondandódat, akkor ne csodálkozz, hogy nem úgy értik, ahogy gondoltad. :wink: 

Érdekes, mindenki másnak sikerült felfogni mi volt a mondandóm lényege, csak neked nem. Erről az autópályán szembe jövő autók esete jut eszembe.... 

Hozzászólás ideje:
Éppen most , Ody Mandrell írta:

Ne tettesd a bugyutát, nem áll jól.

Neked se.

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Kezdenie kell valamit, aka hazugságban kell tartani az illetőt a nap 24 órájában annak fényében, mit is csinálsz, hova mész, stb. Ne gondold ezt is túl. Csak azt lásd amit odaírtam, ne gondolj hozzá mást.

Szintén nem az egyetlen opció. Elég, ha nem mond semmit. Akkor nem is hazudik. Ahogy tette ezt ebben a részben. Eddig azt láttuk, hogy Syril elfogadja, hogy a barátnője munkája titoktartást igényel. Innen lehetőség az is, hogy tök jól meglesznek úgy, hogy Syril nem kérdez, és akkor Dedrának nem kell hazudnia. Te meg azt lásd, amit én írok, ne ragaszkodj csak és kizárólag egy lehetőséghez, egy véglethez. Vannak egyéb lehetőségek is, függetlenül attól, hogy mennyire fontos egy projekt.

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Érdekes, mindenki másnak sikerült felfogni mi volt a mondandóm lényege, csak neked nem.

Érdekes, mindenki más is azt írja, amit én, hogy nem ez az egyetlen opció. De részemről befejeztem, mert úgyis csak az Andor tud meggyőzni, hogy lehet ezt máshogy is mesélni, én feleslegesen koptatom az ujjam.

Hozzászólás ideje:
3 perccel korábban, Dzséjt írta:

Szintén nem az egyetlen opció. Elég, ha nem mond semmit. Akkor nem is hazudik. Ahogy tette ezt ebben a részben. Eddig azt láttuk, hogy Syril elfogadja, hogy a barátnője munkája titoktartást igényel. Innen lehetőség az is, hogy tök jól meglesznek úgy, hogy Syril nem kérdez, és akkor Dedrának nem kell hazudnia. Te meg azt lásd, amit én írok, ne ragaszkodj csak és kizárólag egy lehetőséghez, egy véglethez. Vannak egyéb lehetőségek is, függetlenül attól, hogy mennyire fontos egy projekt.

Már rég elfogadtam, hogy te így látod. Te akarod rám erőltetni a saját látásmódodat ezzel kapcsolatban. 

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Neked se.

Érdekes, mindenki más is azt írja, amit én, hogy nem ez az egyetlen opció. De részemről befejeztem, mert úgyis csak az Andor tud meggyőzni, hogy lehet ezt máshogy is mesélni, én feleslegesen koptatom az ujjam.

B+! Mondtam én, hogy ez az egyetlen opció? Idézd már be hol írtam olyat, hogy Dedrának nem lehet más opciója? Azt írtam szerintem muszáj lesz odaköltöznie. Én így látom. Aztán ha nem így lesz hát bumm, tévedtem. Ne bosszants már fel, mint egy rossz troll. Nem igaz már.... :angry:

Hozzászólás ideje:

Szerintem térjünk vissza erre a kérdésre szerdán. 

Sokkal többet úgyse lehet hozzátenni most ehhez a témához, szerdán meg úgy is kiderül milyen lesz Dedra megbízatása pontosan. Az első 3 epizódnak meg amúgy is rengeteg érdekes aspektusa van még, ezen kívül is. 

Hozzászólás ideje:

Nem találtam semmilyen topikot ahol ezt a kérdést fel tudnám tenni. @Dzséjt írtad hogy a Ghorman egy köpésre van a Coruscant-ól. Ami ugye a Mag-ban van. A Ghorman meg a Kolóniákon.

A kérdésem az hogy a kolóniák magyarul telepeket jelentenek(pl hippi-kolóniák a hetvenes években). Nálunk a Föld-ön a kolóniák a városok szélén vagy kint a prérin erdőben vannak. Jelezve hogy a lakói kivonulnak rendszerből és más életet élnek. Namost akkor az sw-beli Kolóniák miért van a kőgazdag Mag mellett rögtön és miértz nem a Peremvidéken vagy azon túl. Illetve miért alakult meg ez a rész ott és kik a lakói? Egyáltalán a Köztársasághoz vagy a Birodalomhoz tartoztak, ha azon az elven alapultak meg amit fentebb leírtam? Hogy ők rendszeren kívül akarnak élni.

Hozzászólás ideje:
5 perccel korábban, Frenkie írta:

@Ody Mandrell  te is írtad valahol(ezt sem találom:D), hogy a Yavin 4-en lévő társaságnál az volt a baj hogy nem volt vezető. Szerintem nem. Ez már az a legalja réteg akikből Rommel sem tudott volna ütőképes szakaszt faragni. A szellemi szint itt már annyira alacsonyan van hogy bárki lehet a vezető, ezek fel sem fognák mi a tét.  Ezt a réteget csak az ösztöneik vezérlik. Enni, inni, üríteni, dugni, aludni. Ezt ismétlik mindennap. Az agyat meg csak arra használni hogy wc-zés elött letolni a nadrágot. Ez egy embertípus . A mi Földünkön is vannak ilyen emberek. Az USA-ban white trash-nek, Kelet-Európában lumpenproletárnak hívják őket.

Huhh ezzel nagyon nem értek egyet! A cél se ez volt itt, hanem az, hogy bemutassák milyen vezető nélkül, egy laza kötelékekből álló lázadó sejt. Valószínűleg ha Pei velük lett volna akkor nem eszkalálódik a helyzet ennyire mélyre. Be kell látni, hogy nem atomtudósokból állnak a lázadók, hanem olyan emberekből, akiknek konkrét célt kell adni azon kívül, hogy utáljuk a Birodalmat, és meg kell nekik mondani mit csináljanak. Persze Pei csapatánál láttunk már erősebb individuumokat is együtt, de ennek ellenére egy pontnál mélyebbre nem mennék a megítélésükben.

Hozzászólás ideje:
11 perccel korábban, Frenkie írta:

Írtad valahol(bocsi nem találtam), hogy Dedrának már sok a ghormaniak kiírtása, hogy most esett le neki a Birodalom valódi arca.

Olyat nem írtam, hogy akkor esett le neki a Birodalom valódi arca csak azt, hogy sok neki a Ghorman. És pont azért sok, mert itt tevőlegesen bele kell folyni egy népirtásba. Ez olyan, mint dumálni arról, hogy valaki lője már le Kis Pistát. De ha az illető kezébe adnának egy pisztolyt, hogy lődd le Te, inkább elfutna. Ergo addig mindent le lehet nyelni, amíg konkrétan nem piszkolod be a kezed. Legalábbis a látottak alapján Dedra ilyen lehet.

Hozzászólás ideje:

Szerintem Bixék esetében más volt valamelyest a felállás. Nem felmenteni akarom Dedrát, inkább árnyalni a karakterét. 

Bix és Salmon Paak megrövidítették a birodalmat. Lopott árut adtak el a feketepiacon egy olyan szereplőnek, aki a lázadókkal állt (Dedra szemszögéből: vélhetően) kapcsolatban. Dedra a saját világnézetéből állhatott hozzájuk úgy, hogy bűnözők: azt kapták amit megérdemeltek. 

A félreértések elkerülése végett nem állítom, hogy a Bixék által elkövetett bűnök és az érte kapott büntetések arányban álltak volna. Csak azt mondom, hogy Dedra szemszögéből itt van egy jelentős különbség a Ghorman ügyhöz képest: alapvetően bűnt elkövető egyének megbüntetéséről van szó. És igen, Dedra nem mocskolja be a kezét, ez is része a karakterének. Mással végezteti az "alantas" munkát. 

Szintén ide kapcsolnám Partagaz dicséretét az első évadból. Megdicsérte Dedrát amiért a szektora szépen hozta a letartóztatási számokat. A coruscanti elefántcsonttoronyból Dedra valószínűleg azt hiszi, hogy a letartóztatottak mind rászolgáltak a büntetésre, miközben mi, nézők pontosan látjuk, hogy ez mennyire nem így van. 

Dedra most ebből kap egy kisebb leckét Krennic gyűlésén. Mert könnyű megjósolni, hogy mi lesz a vége a Ghorman megszállásának. Dedra hirtelen meglátja az ok okozati összefüggést a birodalom önző viselkedése és a polgárok engedetlensége között. 

A Ghorman projekt egy új szint Dedra számára. Itt most egyértelmű hogy ki az agresszor, nincs leöntve cukormázzal. A birodalom szemet vetett valamire, és mindenáron meg akarja szerezni. Ez már nem a bűnözők megbüntetéséről szól, hanem egy egész ártatlan bolygó legyalulásáról, amiben Dedrának kulcsszerepet szánnak.   

• Nagyon tetszik 1
  • Nem értek egyet 1
  • Tetszik 3
Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
12 perccel korábban, Donát írta:

Ez már nem a bűnözők megbüntetéséről szól, hanem egy egész ártatlan bolygó legyalulásáról, amiben Dedrának kulcsszerepet szánnak.

És ez fantasztikusan átjön a feszült jelenetekből. Az egyik ilyen a Partagazzal való beszélgetés, a másik amikor az ablakban áll és szól a háttérben az ária ( @Dzséjt ez egyébként hajaz arra a Picard jelenetre, amikor Berliozt hallgat az Enterprise-on) . Ott az arcán a félelem.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
Hozzászólás ideje:
1 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Nem találtam semmilyen topikot ahol ezt a kérdést fel tudnám tenni. @Dzséjt írtad hogy a Ghorman egy köpésre van a Coruscant-ól. Ami ugye a Mag-ban van. A Ghorman meg a Kolóniákon.

A kérdésem az hogy a kolóniák magyarul telepeket jelentenek(pl hippi-kolóniák a hetvenes években). Nálunk a Föld-ön a kolóniák a városok szélén vagy kint a prérin erdőben vannak. Jelezve hogy a lakói kivonulnak rendszerből és más életet élnek. Namost akkor az sw-beli Kolóniák miért van a kőgazdag Mag mellett rögtön és miértz nem a Peremvidéken vagy azon túl. Illetve miért alakult meg ez a rész ott és kik a lakói? Egyáltalán a Köztársasághoz vagy a Birodalomhoz tartoztak, ha azon az elven alapultak meg amit fentebb leírtam? Hogy ők rendszeren kívül akarnak élni.

Valószínűleg Dzséjt jobban képben van ezzel, de ha tippelnem kéne, történelmi okai vannak a névnek: a Magból fejlődött ki a galaxis, ahonnan az első kalandorok felkerekedtek és a hiperűrutazás hiányában a közeli rendszereket tudták csak leigazni. Ezekből lettek a kolóniák, amik az évszázadok alatt szervesen bekapcsolódtak a galaktikus munkamegosztásba és organikus részévé váltak az aktuális állami berendezésnek (köztársaságnak, stb). 

Aztán a hiperűrutazás feltalálásával kitágult átvitt értelmben a galaxis és új desztinációk nyíltak meg a magban és a kolóniákon élők számára, majd ebből lett a peremvidék. Később pedig az ismeretlen régiók, amelyek még távolabb helyezkednek el a magtól. 

De csak tippelek. 

Hozzászólás ideje:

@Donát jól mondja. Amit lényegében a Star Warsban Kolóniáknak nevezünk azok az első, a galaktikus Magban található bolygók lakossága által évezredekkel a filmek eseményei előtt gyarmatosított első bolygórendszerek összessége. Kb olyan, mint ahogyan az USA is fokozatosan terjeszkedett Észak-Amerikában, vagy a Római Birodalom is fokozatosan terjeszkedett Európában. 

Hozzászólás ideje:
4 órával ezelőtt, Iqvi írta:

@Donát jól mondja. Amit lényegében a Star Warsban Kolóniáknak nevezünk azok az első, a galaktikus Magban található bolygók lakossága által évezredekkel a filmek eseményei előtt gyarmatosított első bolygórendszerek összessége. Kb olyan, mint ahogyan az USA is fokozatosan terjeszkedett Észak-Amerikában, vagy a Római Birodalom is fokozatosan terjeszkedett Európában. 

Tehát elteltek évezredek a gyarmasotás óta. Nagyjából ez olyan mintha az USA első telepesei elfoglalták volna mondjuk Arizonát és Texast azt gyarmatosították volna és ma az USA néven lennének a többi állam és ez a kettő meg Kolóniák. Magyarán semmi értelme. Ok hogy évezredekkel ezelööt kolónizáltak, de akkor ma ez miért nem tagozódott be a Köztársaságba azóta mikor a Mag-ban vannak ezek a bolygók?? Mi értelme van évezredekel késöbb egy államszervezet közepén egy ilyen rendszernek?

Hozzászólás ideje:
5 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Huhh ezzel nagyon nem értek egyet! A cél se ez volt itt, hanem az, hogy bemutassák milyen vezető nélkül, egy laza kötelékekből álló lázadó sejt. Valószínűleg ha Pei velük lett volna akkor nem eszkalálódik a helyzet ennyire mélyre. Be kell látni, hogy nem atomtudósokból állnak a lázadók, hanem olyan emberekből, akiknek konkrét célt kell adni azon kívül, hogy utáljuk a Birodalmat, és meg kell nekik mondani mit csináljanak. Persze Pei csapatánál láttunk már erősebb individuumokat is együtt, de ennek ellenére egy pontnál mélyebbre nem mennék a megítélésükben.

Én meg ezzel nem értek egyet, de nagyon. Most nem állok neki kifejteni majd később, higadt fejjel. Koncertről jöttem és folyt ám a sör.:D

5 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Olyat nem írtam, hogy akkor esett le neki a Birodalom valódi arca csak azt, hogy sok neki a Ghorman. És pont azért sok, mert itt tevőlegesen bele kell folyni egy népirtásba. Ez olyan, mint dumálni arról, hogy valaki lője már le Kis Pistát. De ha az illető kezébe adnának egy pisztolyt, hogy lődd le Te, inkább elfutna. Ergo addig mindent le lehet nyelni, amíg konkrétan nem piszkolod be a kezed. Legalábbis a látottak alapján Dedra ilyen lehet.

Ezt nem te írtad hanem @Dzséjt. Rá gondoltam nem rád.

4 órával ezelőtt, Donát írta:

Szerintem Bixék esetében más volt valamelyest a felállás. Nem felmenteni akarom Dedrát, inkább árnyalni a karakterét. 

Bix és Salmon Paak megrövidítették a birodalmat. Lopott árut adtak el a feketepiacon egy olyan szereplőnek, aki a lázadókkal állt (Dedra szemszögéből: vélhetően) kapcsolatban. Dedra a saját világnézetéből állhatott hozzájuk úgy, hogy bűnözők: azt kapták amit megérdemeltek. 

A félreértések elkerülése végett nem állítom, hogy a Bixék által elkövetett bűnök és az érte kapott büntetések arányban álltak volna. Csak azt mondom, hogy Dedra szemszögéből itt van egy jelentős különbség a Ghorman ügyhöz képest: alapvetően bűnt elkövető egyének megbüntetéséről van szó. És igen, Dedra nem mocskolja be a kezét, ez is része a karakterének. Mással végezteti az "alantas" munkát. 

Szintén ide kapcsolnám Partagaz dicséretét az első évadból. Megdicsérte Dedrát amiért a szektora szépen hozta a letartóztatási számokat. A coruscanti elefántcsonttoronyból Dedra valószínűleg azt hiszi, hogy a letartóztatottak mind rászolgáltak a büntetésre, miközben mi, nézők pontosan látjuk, hogy ez mennyire nem így van. 

Dedra most ebből kap egy kisebb leckét Krennic gyűlésén. Mert könnyű megjósolni, hogy mi lesz a vége a Ghorman megszállásának. Dedra hirtelen meglátja az ok okozati összefüggést a birodalom önző viselkedése és a polgárok engedetlensége között. 

A Ghorman projekt egy új szint Dedra számára. Itt most egyértelmű hogy ki az agresszor, nincs leöntve cukormázzal. A birodalom szemet vetett valamire, és mindenáron meg akarja szerezni. Ez már nem a bűnözők megbüntetéséről szól, hanem egy egész ártatlan bolygó legyalulásáról, amiben Dedrának kulcsszerepet szánnak.   

Hát pedig nagyon mented fel a hölgyet, ami azért döbbenetes, mert te vagy tán a diktatúrák és módszereik legnagyobb ellensége ezen fórumon. Aztán persze én. De majd bővebben kifejtem ezt is.

Hozzászólás ideje:
1 órával korábban, Frenkie írta:

Tehát elteltek évezredek a gyarmasotás óta. Nagyjából ez olyan mintha az USA első telepesei elfoglalták volna mondjuk Arizonát és Texast azt gyarmatosították volna és ma az USA néven lennének a többi állam és ez a kettő meg Kolóniák. Magyarán semmi értelme. Ok hogy évezredekkel ezelööt kolónizáltak, de akkor ma ez miért nem tagozódott be a Köztársaságba azóta mikor a Mag-ban vannak ezek a bolygók?? Mi értelme van évezredekel késöbb egy államszervezet közepén egy ilyen rendszernek?

A fentieket kiegészítve, a Mag, Kolóniák, Belső-, Középső- és Külső-Permvidék (vagy néhány fordításban Gyűrű), az Ismeretlen Régiók, a Hutt Űr, a Kiterjedési Régió, a Vad Űrben stb... Ezeket inkább úgy képzeld el, mint a Földön Európa, Ázsia, Afrika, Dél-, Közép- és Észak-Amerika, Austzrália. Inkább nevezhetők kontinensnek vagy tájegységnek. Bár a lucasi elgondolásban a Galaxis a "Föld", a Mag, Peremivédik stb. a kontinensek, a rendszerek az országok, a bolygók a városok, a városok a falvak. Mert ugye ő ezt az egészet egy fantasy világnak képzelte el, nem sci-fi univerzumnak. Ezért is van az, hogy az űrhajókkal, amik valójában a lovak, nagyon rövid idő alatt el lehet jutni akár hiperhajtómű nélkül is egyik országból (rendszerből) a másikba (lásd ep1 és ep5).

Hozzá kell tennem, hogy a Galaxis történelmében van néhány baromi nagy kérdőjel, mert már a régi Köztársaság is 25 000 évre nyúlik vissza, és maga a Köztársaság megszületése igazából mindent tisztára gyalúlt. Nyilván az előtt is volt élet az egész Galaxisban, szóval az nem a Magból indult ki. Csak gondoljunk arra, hogy a Jedi Rend az Ismeretlen Régiókból származik, ami túl van a Külső Peremvidéken. De a Köztársaság a Magban született, az alapító bolygók az Alderaan és a most bemutatott Chandrila voltak (lehettek más bolygók is, de a kánon egyelőre ezt a két világot emlegeti). Aztán innen terjeszkedett a következő 25 ezer évben a Köztársaság, és ez a politikai szervezet nevezte el a Galaxis közepén lévő pacát körbeölelő gyűrűt Kolóniáknak, amint ahogy azt fent említették, itt voltak Alderaan, Chandrila, meg még ki tudja hány más bolygó első kolóniái.

(Azt csak csendben jegyzem meg, hogy elvileg az emberek Coruscantról származnak - a bolygó paraméterei többségében megegyeznek a Földével -, így technikailag Alderaan és Chandrila is Corscant kolóniái.)

Az igaz, hogy a Kolóniák megnevézsnek a Star Wars "jelenére" már nincs értelme, hiszen ennél jóval messzebb is vannak kolóniák, Elég csak a Naboo-t venni, ami a Külső Peremvidéken van, az őshonos faja a gungan, és a TCW-ben még egy ünnepséget is láttunk, ami az első emberi telepesek érkezését emelte piedesztára (ez 4000 évvel az ep1 előtt, vagyis 21 000 évvel a Köztársaság megszületése után történt). Tehát lényegében a Naboo is "kolónia".

Szóval nincs értelme, de ez már csak így megy, sok dolognak van olyan neve, aminek nincs értelme. Egyszerűen csak több mint 20 ezer éve így hívják, nem fogják átnevezni, csak mert már nincs értelme. Ugyanez, a Birodalom lényegében feltérképezte az Ismeretlen Régiókat, az Első Rend ott létezett 30 éven át, a Chiss Birodalom is ott van, onnan származik a Jedi Rend, ott van a Sith első világa is. Az ep9-ben már nincs értelme annak, hogy ez Ismeretlen Régióknak kéne nevezni. És mivel a Külső Peremvidéken túl van, így már a Külső Peremivédk név is megkérdőjelezhető. Van olyan rész, ahol tényleg az a perem, de máshol még utána van az Ismeretlen Régiók, ami annyira már nem is ismeretlen. De lehet, hogy ennek ellenére nem változik meg a név pusztán megszokásból.

Azt viszont észben kell tartani, hogy a Kolóniák viágai is a Birodalom, korábban pedig a Köztársaság része volt, legalábbis a legtöbb. De se a Birodalom, se a régi, se az új Köztársaság nem csak a Magban létezik. Az csak egy "tájegység", de nem maga az állam. A Kolóniákon, a Peremvidék minden részében, és más területeken is volt úgy birodalmi, mind köztársasági bolygó. A Naboo a Külső Peremvidéken van, mégis köztársasági, később birodalmi világ. Ugyanez igaz a Lothalra, a Mandalore-ra. Sőt a Birodalomban lényegében minden világ, amire Palpatine uradalma szemet vetett, automatikusan birodalmi bolygóvá vált. Ha valami a Kolóniákon, a Kiterjedési Régióban, a Középső Peremvidéken, vagy bármi ilyesmin helyezkedik el, az nem azt határozza meg, hogy része-e egy államnak, hanem azt, hogy tájegység szempontjából hol van. Mint az, hogy Veszpérm a Bakonyban van, Mosonymagyaróvár a Kisalföldön, és így tovább. Ettől még mind Magyarország része. A Peremvidéken lévő bolygók sem azért vannak a Peremvidéken, mert nem részei a Birodalomnak vagy a Köztársaságnak. Azért vannak a Peremvidéken, mert a Galaxis peremén vannak. A Belsőn, a Középsőn vagy a Külsőn. A Naboo a Külsőn van, mégis köztársasági, de onnan a hiperhajtómű nélkül is elérhető Tatooine már "messze van a Köztársaságtól" - ahogy Shmi mondta az ep1-ben. És ugye tudjuk az ep2-ből, hogy a Geonosis, ami egyáltalán nem a Köztársaság része, szintén egy köpésre (kevesebb mint egy parszekre) van a Tatooine-tól, így a Naboo-nak is csillagászati léptékkel nézve a küszöbén áll.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy a Galaxis két leggazdagabb szektora a Mag és a Kolóniák. Ezeket a Birodalom igazából békén is hagyta, pont azért, mert itt vannak a leggazdagabb emberek a legnagyobb hatalommal, akiket nem jó bosszantani. Nem véletlen, hogy a lázadás vezetői és pénzügyi támogatói is innen kerültek ki. Szimbóéikus amúgy, hogy a Szövetség két alapító vezéralakja, Bail Organa és Mon Mothma pont a régi Köztársaság két alapító bolygójáról származik. És pont ez adja a jelentősségét Alderaan elpusztításának, de még Ghorman kizsákmányolásának is. A Birodalom eljutott egy olyan szintre, amikor már olyan kapzsi és pökhendi, hogy elkezdte azokat a világokat abuzálni, amiket baromira nem szabadna. Mivel Ghorman egy gazdag, a Galaxis kultúrájában jelentős szerepet betöltő világ - ezt láttuk a propaganda filmben is -, megtámadása a Birodalom részéről igencsak kockázatos. De ugye a Halálcsillag elkészültének ígérete már kezdi felbátorítani Palpatine-t. Egészen eddig a Birodalom a foga fehérjét csak a Peremvidéken, leginkább a Külső-Peremvidék szegény és/vagy jelentéktelen világain mutatta ki. Távol a Magtól és a Kolóniáktól, olyan világokon, amik nem kavarnak nagy port (Naboo-n pl. viszonylag békesség volt, ellenben Lothalon...).

Szóval bár a Mag és a Kolóniák külön van véve "földrajzilag", gazdaságilag és politikailag nagyon is összetartoznak. Sőt gazdaságilag még annál is komolyabb a helyzet, mert az összes, a Peremvidékről a Magba tartó fő-hiperűr-útvonal áthalad a Kolóniákon, és bizony ezért ott komoly vámokat szednek - részben ez a régió ennek hála gazdagodott meg. És például az ep8-9 között, amikor az Első Rend bevonult, ezeket a hiperhűr-útvonalakat a Kolóniákon zárta le, és így próbálták meg megfolytani azokat a Magvilágokat, amik nem hódoltak be. Ezt említi Poe és Zorii az ep9-ben, amikor a Kijimin a háztetőn beszélgetnek.

8 órával ezelőtt, Frenkie írta:

@Ody Mandrell te is írtad valahol(ezt sem találom:D), hogy a Yavin 4-en lévő társaságnál az volt a baj hogy nem volt vezető. Szerintem nem. Ez már az a legalja réteg akikből Rommel sem tudott volna ütőképes szakaszt faragni. A szellemi szint itt már annyira alacsonyan van hogy bárki lehet a vezető, ezek fel sem fognák mi a tét.  Ezt a réteget csak az ösztöneik vezérlik. Enni, inni, üríteni, dugni, aludni. Ezt ismétlik mindennap. Az agyat meg csak arra használni hogy wc-zés elött letolni a nadrágot. Ez egy embertípus . A mi Földünkön is vannak ilyen emberek. Az USA-ban white trash-nek, Kelet-Európában lumpenproletárnak hívják őket.

Ezzel egyet tudok érteni, még ha nem is fogalmaznám meg ilyen sarkosan. Ez a csapat nagyon a szemetsláda legalja volt. A láda fenekére száradt retek. Eleve az, hogy elkezdték gyilkolni egymást, már jelzi, hogy intelligenciában valahol a béka valaga és a föld között állnak. Egy ügyért harcolnak, aztán kicsinyes sértődésből kezdik el agyonlőni egymást? Az egyik hazugnak nevezte a másikat, erre az lelőtte. Ráadásul az egyetlen megbízható pilótájukat. Hát mi ez már? Piás f*szok gyülekezet a kocsmai búnyó előtt és után? Ilyet középkori művetlen útonállókból néznék ki, akik összekapnak a szajrén. Ezek meg a Birodalom elnyomása ellen harcoló lázadók lennének vagy mi a pék. Bár lehet, hogy még a tanulatlan középkori útonállókban is több volt az önfegyelem. Komolyan, már börleszkbe illett ez a banda. Eztán már csak a csúcs, hogy egy általuk is veszélyesnek ítélt dzsungel közepén leteszik a fegyvert azért, hogy egy gyerekjátékkal döntsék el, ki a főnök. Mi ez, baz' meg, ovi?

Sok jót nem lehet mondani Saw partizánjairól, de azért ott volt fegyelem és egy átlátható hearchia (bár a lojalitásnak ott is híján voltak néha, az tény, Jyn-t ezért is kellett hátrahagyni). Saw a vezér, Benthic az alvezér, az emberek hallgattak is rájuk. Saw halála után Benthic simán át is vette a vezető szerepet, sőt az ő irányítása alatt a partizánok újra együtt működtek a Szövetséggel. Ezek a yavini kóklerek még egymással sem tudtak együtt működni.

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Lando is a Kolóniákon élt a TROS idején, szóval olyan rossz hely nem lehet. :D 

Nem, Lando a Pasaanan élt a Sithek árnyékában és az ep9 között, így az ep9-ben is, ami a Kiterjedés Régióban van, a Belső- és a Középső Peremvidék között. Landónak egész életében nem volt sok köze a Kolóniákhoz, élete nagy részét a Külső Peremvidéken élte. Ott született, oda kötötték érdekeltségei, ott tevékenykedett főleg. Nyilván megfordult néha a Kolóniákban is, de sosem élt ott.

Hozzászólás ideje:
5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Nem, Lando a Pasaanan élt a Sithek árnyékában és az ep9 között, így az ep9-ben is, ami a Kiterjedés Régióban van, a Belső- és a Középső Peremvidék között. Landónak egész életében nem volt sok köze a Kolóniákhoz, élete nagy részét a Külső Peremvidéken élte. Ott született, oda kötötték érdekeltségei, ott tevékenykedett főleg. Nyilván megfordult néha a Kolóniákban is, de sosem élt ott

Kevertem Zoriival. Ő beszélt a kolóniákról. Lando az Arany rendszert emlegette.

Hozzászólás ideje:

A 2. rész a bonyodalmak kiteljesedéséről szól. Dedra nyíltan kimondja, hogy nem akarja Krennic megbízását, mert fontosabb lenne számára Tengelyt elkapni, aki kulcsfigurának tart, s mi tudjuk, hogy mennyire jó a megérzése. Lehetséges, hogy maga a megbízás sem annyira tetszik neki, mert ez már átmegy egy határon. Bár ugye a pszicho kínvallatások sem nevezhetőek barátságosnak, de a Ferrix már korántsem volt békés, mire Dedra odakerült, ott ténylegesen egy forrongó világba csöppent, ahol csak egy szikra kellett (Marva beszéde), hogy az egész város fellázadjon. Elvileg a Ghorman békés bolygó, ezért is kell egy mesterségesen generált lázadás, hogy komolyan fellépjen ellene a Birodalom. Ez még az az időszak, amikor legalább a látszatra adnak, még nincs kész a Halálcsillag, amit bevethetnek. 

Mothmáéknál Tay már alig burkoltan zsarolja meg a nőt, amiben én nem érzem, hogy a régi érzelmek felélesztésének elmaradását hiányolná. Szerintem pusztán anyagi nehézségei vannak, ami olyan nagyságrendű lehet, ami miatt a felesége is elhagyta. De végül is nem számít, nem kockáztathatják, hogy a pénzügyi tranzakciók, amelyek elfedésére Tay alapítványt hozott létre, bárki illetéktelen tudomására jussanak, Luthen világossá teszi, hogy elintézi a férfit.

Mothmán látszik a nyomás, ami egyrészt a Tay által jelentett fenyegetettség, másrészt az esküvő, amivel szívéből nem ért egyet, de szintén a Lázadás miatt kényszerült erre az útra, kezd túl sok feszültséget generálni. Perrin egész jófejnek tűnik itt a Chandrilán, mintha azok a dolgok, amelyek elválasztják a feleségétől, itt kevésbé lennének hangsúlyosak. Néha kimondottan támaszt nyújt, amihez az asszony nincs hozzászokva. Kicsit olyan, mintha a Coruscant és Mon ottani szenátori feladatai, valamint nem kevésbé a titkos lázadó tevékenysége okoztak volna kettőjük között gondot. Lehet, hogy Perrin a felesége titkolózásait, amikor a lázadók ügyeit intézte, úgy vette, hogy szeretőt tart vagy valami ilyesmi, s a hozzáállása, léha életvitele egyfajta bosszú lenne mindezért, hogy mellőzve van a felesége életében? Most ezt is el tudom képzelni. Perrin beszéde a vacsoránál nagyon emberi és igaz volt, tele igaz apai szeretettel. Lehet, hogy Mont is így szerette valaha.

Közben újra láthatjuk  Syrillt, aki fontossága teljes tudatában, s egy egészen más emberként magyarázza, hogy mennek a dolgok a Szabványügyi Hivatalban. Ahogy a trailerben is már látszott, egészen kikupálódott, ami egyértelműen Dedra hatása. Megmenthette s ezzel elnyerte a nőt, aminek egyébként semmi esélye nem volt. S otthon már a kedves mama látogatásáról beszélnek, ez fix, aminek most jött el az ideje. Dedra és az anyós nagyon nem passzolnak össze, Syrill tart is a találkozótól, hogy mi fog ebből kisülni. Anyja emlegetésére megint visszatér a korábbi bizonytalan énje. 

A Mina-Raun pedig bekövetkezik, amitől Brassóék tartottak: eljut hozzájuk a birodalmi ellenőrzés, ráadásul a hadnagy extra szolgáltatásokra is igényt tart, s egyáltalán nem zavarja, hogy Bix-nek férje van (akár igaz ez, akár nem). Gondolom, minden világban Innentől kb. lehetetlenné válik megúszni az alaposabb ellenőrzést. Nagyon hiányzik már, hogy hazajöjjön Cassian.

A Gyalog-Galopp bandéria közben kettészakad, egymást között sincs bizalom, ahogy kő-papír-ollóval akarják eldönteni, ki legyen a vezér, az mindent elmond róluk. Cassian kihasználja az alkalmas pillanatot a szökésre - a Yavin4-ről! Nekem ez a szál tetszett a legkevésbé az eddigiek közül, de ez az utolsó kép jó volt! 

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.