Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Értékeld a filmet

Milyen osztályzatot adnál a filmnek? 24 felhasználó szavazott

1. 1. Milyen osztályzatot adnál a filmnek?

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Igen, az ÚKVE vette át a Jedik helyét. Bennem már korábban felötlött, de az írásod megint eszembe juttatta, hogy talán Mothma azért csökkentette a katonai erőt, mert sok helyen túlkapásokként élték meg ezeket a rajtaütéseket.

Nem, a Katonai Leszerelési Törvény mögött színtisztán Mon Mothma a Palpatine féle zsarnoksággal szembeni beteges rettegése állt, mint minden mögött, amivel szabotálta az új Köztársaság sikeres működését. Nem voltak túlkapások, mert esély sem volt rá, hogy legyenek. Mothma már a Lázadók Szövetsége idején kidolgozta a törvényt, és közvetlen az endori győzelem után elkezdte az előkészületeket arra, hogy benyújthassa a azt - követeket küldött a politikailag jelentős világokra, amiknek vezetőit nem csak arra kérte meg, hogy csatlakozzanak a Szenátushoz, de már a katonai regula mellett is kampányoltak. S amint megalapult az ÚK és ezzel együtt az ÚKVE, Mothma kancellár a Szenátus első ülésezésén benyújtotta a Katonai Leszerelési Törvényt. Mindezt akkor, amikor még tartott a polgárháború és senki sem tudta, mikor lesz vége ténylegesen. A jakkúi csata jó pár hónapra volt. Szerencsére a Szenátusban ekkor még többésgben voltak azok, akik megértették, hogy rossz ötlet lenne egy háború közepén lecsökkenteni az új kormány haderejének felét (ezen ellenhangok közé tartozott Leia is, akivel ezekben az időkben Mothmának nagyon megromlott a viszoya emiatt - lényegében egy ideig a kancellár nyíltan ellenségeként kezelte a hercegnőt -, de még Mothma közevetlen tanácsadói között is volt olyan, aki finoman szólva sem értett egyet az elképzeléssel). Szóval a törvényt csak a jakkúi csata után fogadták el, akkor viszont Mothma nagy elánnal nekiállt demilitarizálni a Köztársaságot.

Tehát Mon Mothma már azelőtt eldöntötte, hogy megvalósítja ezt a törvényt, ha egyszer győznek, hogy egy bothan kém is meghalt volna azért, hogy megszerezze a Palpatine által önként kiadott terveket. Igazából maga az ötlet még a klón háborúkból származott, ahol Mothma, Bail Organa és Amidala karöltve harcoltak azért, hogy megvágják a katonai kiadásokat és ne növeljék, hanem csökkentésk a Köztársasági Nagy Hadsereg létszámát - ezt láthattuk is a TCW-ben, több epizód is foglalkozott a trió eme harcával. Szóval az ötlet innen származik, ezekből az időkből, ahogy az egyetlen indok is: látta, hogy Palpatine megszerezte a teljhatalmat a KNH fölött és ezzel át tudta venni a hatalmat a Galaxisban. Szóval, ha minimális a hadsereg, ez nyilván már nem lehetséges... Csak azt felejtették el, hogy amikor Palpatine hatalomra jutott, a régi Köztársaságnak nem minimális, hanem semmilyen hadserege sem volt, és a későbbi Uralkodó a Köztársaság törvényeinek keretei között építette fel a Köztársasági Nagy Hadsereget. Tehát nem a hadsereg létén vagy méretén múlott a dolog, de hát ezt már nem sikerült megértetni Mon Mothmával.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
2 perccel korábban, Dzséjt írta:

Nem voltak túlkapások, mert esély sem volt rá, hogy legyenek

Fent ezekről beszéltél. ) A szememben már túlkapásnak minősül ha űrhajót robbantok rá egy városra, vagy ha szőnyegbombázással támadok egy bolygón (még akkor is ha a huttokról van szó). Szóval leszerelés ide vagy oda, azért még ekkor is volt csapásmérő erő az ÚK oldalán.

4 perccel korábban, Dzséjt írta:

Nem, a Katonai Leszerelési Törvény mögött színtisztán Mon Mothma a Palpatine féle zsarnoksággal szembeni beteges rettegése állt, mint minden mögött, amivel szabotálta az új Köztársaság sikeres működését.

Ez konkrétan melyik könyvben volt? Mert mindig hivatkozási alap de án ezt sehol nem olvastam.

Egyébként van egy érzésem, hogy ez a film még az Ahsoka előtt játszódik.

Szerkesztve: - Ody Mandrell

Hozzászólás ideje:
37 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez konkrétan melyik könyvben volt? Mert mindig hivatkozási alap de án ezt sehol nem olvastam.

Az Utóhatás trilógiában van erről szó. Még a kánon elején jöttek ki. Jelenleg ezt pótolom..

Hozzászólás ideje:
35 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Fent ezekről beszéltél. )

Igen, de ezek 5 évvel a törvény elfogadása után voltak, te meg arról beszéltél, hogy Mothma talán a túlkapások miatt határozta el a hadsereg létszámának csökkentését. Aligha lehet indok egy törvényre az, ami 5 évvel az elfogadása után történik meg. Vagy bármi más, hiszen a törvény benyújtásakor az ÚKVE 1 napos volt, a kitalálásakor pedig még csak elméletben létezett. A feltételezésed, miszerint "talán Mothma azért csökkentette a katonai erőt, mert sok helyen túlkapásokként élték meg ezeket a rajtaütéseket", nem alátámasztható, épp ellenkezőleg, cáfolható.

38 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Utóhatás-trilógia. Többször, több szereplő által és többféleképpen is megfogalmazásra került, hogy Mothma mindent azért tesz, mert fél attól, hogy az utána következő kancellárok bármelyike vagy mindegyike egy új Palpatine lehet. Még a "fő" (supreme) szót is ezért vetette ki a kancellár címből. De a Vérvonalban is utal arra Leia, hogy Mothmát eme félelme vezérelte akkor, amikor aláásta a kancellári pozíció erejét.

Pár másodperce, Ody Mandrell írta:

Ja igen. El kellene már nekem is olvasni, szerintem ha lezárul a HR korszak utána belefogok. D

Szerezz be hozzá serkentő szereket, mert tényleg unalmas és rossz könyvek. Valahol ironikus, hogy ilyen gyér minőségű művek képezik az alapjait ennek a korszaknak.

Hozzászólás ideje:
7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ja igen. El kellene már nekem is olvasni, szerintem ha lezárul a HR korszak utána belefogok. D

Remek élményben lesz részed. P Dzséjttel egyetértve tényleg nem jól megírt könyvek (és az a sok közjáték ami megakasztja a fősztorit...). Én a héten kezdtem az utolsó könyvet, majd ha végzek írok róluk.

Szerkesztve: - Bence1997

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
31 perccel korábban, Dzséjt írta:

Igen, de ezek 5 évvel a törvény elfogadása után voltak, te meg arról beszéltél, hogy Mothma talán a túlkapások miatt határozta el a hadsereg létszámának csökkentését. Aligha lehet indok egy törvényre az, ami 5 évvel az elfogadása után történik meg. Vagy bármi más, hiszen a törvény benyújtásakor az ÚKVE 1 napos volt, a kitalálásakor pedig még csak elméletben létezett. A feltételezésed, miszerint "talán Mothma azért csökkentette a katonai erőt, mert sok helyen túlkapásokként élték meg ezeket a rajtaütéseket", nem alátámasztható, épp ellenkezőleg, cáfolható.

Azt gondoltam, hogy Mothma sokkal később nyújtotta be ezt a törvényt. Közben kiderült, hogy ez az Utóhatás trilógiában van taglalva amit nem olvastam. Viszont a történtek fényében a nagy leszerelés azért csak későbbi években ért a csúcsára. D

Hozzászólás ideje:

A The Mandalorian 3. évada alapján még jelenleg is tart. A Chapter 19: The Convert-ben említi Pershing kollégája, hogy a Szövetség seregének leszerelésének folyamatában baromira le vannak maradva.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Bizony tart. A birodalmi flotta mellett a szövetségit is le kell szerelni, ami sok idő. Talán ezért repkednek még mindig T-65 -ösökkel.

Szerkesztve: - Ody Mandrell

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Account

Navigation

Keresés

Keresés

Böngésző push értesítéseinek konfigurálása

Chrome (Android)
  1. Koppints a címsáv melletti lakat ikonra.
  2. Koppints az Engedélyek → Értesítések lehetőségre.
  3. Módosítsd a beállításokat.
Chrome (Desktop)
  1. Kattints a lakat ikonra a címsorban.
  2. Válaszd a Webhelybeállítások lehetőséget.
  3. Keresd meg az Értesítések elemet, és módosítsd a beállításokat.