Jump to content

Kritikák - avagy, vak vezet világtalant


Dzséjt

Recommended Posts

Nem is tudom hova hozzam létre ezt a topicot, de hát az egész Star Warsra kihat, szóval ide teszem. Nos, ez az egész azért született, hogy a jóérzésű ide látogató rajongó kiélhesse magát, ha olyan kritikát olvas, mint amilyet kb két perccel ezelőtt én.

 

A Solaria nevű sci-fi oldal filmkritikáit olvasgatva figyelmes lettem egy ep2-es kritikára. Gondoltam, megnézem. Olvasom, olvasom, és végülis az idegeim már a csillagos eget kezdték verni. A negatívizmus az valami, de ez csúcs volt. Tipikusan az a fajta kritika, amikor az író megnézi a filmet, aztán az ep4-5-6-ra betyöpösödött tudattal mindenféle hülyeségeket hord össze, olyan dolgokra kihegyezve a kritikát, amik végül is meg lettek magyarázva a filmben, ennek ellenére baromira nem fontosak.

 

A slussz poén akkor ért, amikor elolvastam a szerző nevét, gondoltam hátha lehet kommentet fűzni hozzá. Hát, a "baszki" felkiáltásomra még a macskám is felnyávogott. Most nem árulom el, de ütött, főleg a kritika olvasása után (hatás garantáltan akkor érhető el :lol:). Megtekinthetitek ti magatok is, de csak erős idegzetűeknek:

 

http://www.solaria.hu/modules.php?name=Fil...owcontent&id=43

Link to comment
Share on other sites

Nem csodálkozom a "Basszus" felkiáltásodon Dzséjt! Quarron ismét nagyot alkotott! Így van dstar, komolytalan és nevetséges. Mióta megvan ez a fórum, a starwars.hu-ra csak a hírek miatt járok, ám lehet hogy fellapozok néhány topicot, Quarron ténykedései végett!!!

Link to comment
Share on other sites

Háhá :lol:

 

Dzséjt okoztál nekem néhány vidám percet. Ezekhez a "kritikákhoz" én mindig így készülök.

Fel voltam készülve és a végén mikor az írót megláttam (Direkt nem néztem meg a végéig), akkor hangos röhögésben törtem ki.

 

Most kezdhetnék okoskodni, hogy az írónak mennyi hiányosságá van a tények ismeretében, de nem teszem. Az írót ismerve.

Na jó mégis

George Lucasra, akit nem várt elmarasztaló kritikák értek saját rajongói felől is

Ez nem igaz, mert George megmondta, hogy az első részt nem fogják szeretni sokan.

De hagyjuk.

 

Topik jó ötlet, de inkább idézőjelbe kellett volna tenni.

 

Régen a pajtásban pont ugyanilyen hangvételű volt a Tyiű, biang c. "kritika". Kíváncsi vagyok akkor mit szólt hozzá a kedves író, most pedig ő maga ír olyat.

Link to comment
Share on other sites

Jaj de örülök eme témának. :lol::?

 

Némely kritika negatívsága ellenére, vagy tán pont mert a cinizmusban és a szarkazmusban a hozzá nem értés is "megcsillan" önmaga paródiájává válik.

Olykor a kreatív kritikai hozzáállás is bujdokol bennük és lefordulok a székről a megfogalmazásoktól. Több felejthetetlen mondattal ajándékoznak meg, a dicsőítő szövegek mellett, nagyon is tanulságosak. :D

 

Az egyik kedvencem: " S azt, hogy Anakin miért áll át a sötét oldalra, már sosem fogom megtudni. Egyszercsak letérdel és látni a szemén, hogy meggondolta magát, begonoszodott." :D:?:)

Link to comment
Share on other sites

Érdekes, hogy ezt felvállalta a solaria.hu, mikor ők anno egy kifejezetten pozitiv kritikát irtak a filmről. A weboldalukon most hirtelen nem találtam meg, de anno elmentettem magamnak. Íme:

 

"George Lucas vagy piszkosul eltalálta, hogy mi kell a rajongóknak, vagy nagyon profi a tanácsadó gárdája.

Kíváncsi lennénk, valójában hányan írták ezt a filmet. Vajon hányan súgták Lucasnak, hogy milyen irányba is kéne inkább menni? A klónok támadása ugyanis fényévekre van a Baljós árnyaktól. Mintha nem ugyanaz az ember írta volna - pontosabban, mintha Lucasnak felébredt volna a régi énje. Ugyanis a legenda második epizódja gyakorlatilag mindent felvonultat, amit a Baljós árnyaktól el lehetett volna várni.

Hiszen miért is szerettük a klasszikus trilógiát? Ott volt a rengeteg bámulatba ejtő, hangulatos, felfedezésre váró helyszín. A töménytelen változatos karakter, beleértve a különféle lényeket, robotokat. Aztán persze a sokféle jármű, eszköz és technológia - és a lélegzetelállító üldözések. Nem is beszélve a gigantikus, robosztus hadseregekről, harci gépekről, űrhajókról, és csatákról. És ami a legfontosabb: ott voltak a szerethető, vagy éppen utálható hősök és antihősök, akik más-más stílusban igyekeztek megoldani az előttük álló problémákat - és eközben a humor sem állt tőlük távol. Végül pedig: akció, akció és akció. Mindez elmondható A klónok támadásáról - sőt.

Már akkor sejteni lehetett, hogy itt valami különleges dolog fog történni, amikor a sárga felirat elmasírozása után a kamera az eddigi négy filmmel ellentétben nem lefelé, hanem fölfelé indult el. Amikor pedig hosszan mutatták Amidala hajójának leszállását, a néző már biztos lehetett benne, hogy itt egyszerre fognak figyelni a hagyományokra, és az újítások bevetésére. Igen, egy Star Wars filmben fontos közelről látni, hogyan ér földet egy űrhajó, hogyan bocsátja ki a talpait, és hogyan nyílik le a rámpája. Többek között ezt is elnagyolták a Baljós árnyakban. És bizony, ilyen apróságokból áll össze a teljes kép.

Történelmi dokumentum

A klónok támadásának fantasztikus hangulata van: az embernek az az érzése, hogy bepillantást nyerhetett a Köztársaság történelmébe, és sorsfordító események tanúja lehetett - amelyekre mindig is kíváncsi volt. Fontos összefüggésekre derül fény, és kiderül, kinek milyen szerepe volt ebben a sötét, vészterhes időszakban. És ebben a filmben végre nem gyerekek és szerencsétlenkedő alakok döntik el a csaták sorsát, puszta véletlenek következtében, hanem hiteles személyek.

Új, meglepő dolgokat tudunk meg azokról a karakterekről, akikről azt hittük, már nem lehet róluk újat mondani. Nagyon furcsa érzés a későbbi birodalmi rohamosztagosokra hasonlító klónokat a köztársasági erők, a főhősök oldalán látni, nem is beszélve a köztársasági lépegetőkről és csillagromboló-kezdeményekről. És hogy ezeket a csapatokat maga Yoda vezeti, az már egyenesen hihetetlen. Dooku gróffal vívott párbajáról nem is beszélve.

Egyrészt a sok meglepetés miatt, másrészt a hihetetlen sokszínűségnek köszönhetően a nézőnek kedve támad még nagyon sokszor megnézni a filmet - akárcsak a klasszikus trilógiánál.

Ismeretlen ismerősök

Éppen a megfelelő mértékben találkozunk olyan jelenetekkel, hangulatokkal, hanghatásokkal, amelyek a klasszikus trilógiára emlékeztetnek minket. Ezek megteremtik az otthonosság érzését, és tudatosítják bennünk, hogy igen, egy Star Wars filmet nézünk. Hogy mást ne mondjak, R2 és 3PO végre hozzák a megszokott formájukat.

És mindeközben végre ismét keverednek a stílusok - amit a Baljós árnyak nem mondhatott el magáról. Gondoljunk csak bele: a legelső Star Wars film olyan egymáshoz nem illő világokat, karaktereket gyúrt egybe, mint a westernhős, a kalandokra vágyó parasztfiú, a bölcs öreg varázsló, a sötét lovag, a bádogember, és a lázadók szövetsége, amit egy királylány vezet. A Baljós árnyak ezzel szemben egyedül egy Jézus - Ben Hur vonalat tudott felmutatni, minden más próbálkozása harmatgyenge volt.

A klónok támadása viszont ismét a stílusok ötvözésének magasiskolája. Az eleje akár egy Bruce Willis film is lehetne, majd szép lassan átcsúszunk krimibe, ami végül már-már a harmincas évek detektívsztorijaihoz kezd hasonlítani. A főváros hangulata kiköpött Szárnyas fejvadász. És ezzel párhuzamosan egy szerelmesfilmet is nézhetünk, Dooku gróf gótikus ívekkel teli lakhelye, és szárnyas lényei pedig fantasy filmeket, és Christopher Lee korai Drakula-sikerét idézik. Végül a mű egy grandiózus gladiátor-, majd egy háborús filmben csúcsosodik ki.

Vajon minderre Lucas magától érzett rá, vagy mások elmagyarázták neki, mitől is voltak jók annak idején a filmjei? A rendező még arra is képes volt, hogy a rajongók tiltakozásának hatására teljesen a háttérbe szorítsa kedvenc Jar-Jarját, aki alig szól valamit a filmben - és akkor is jól eltolja az egész galaxis sorsát, igazolva azon mozibajárókat, akik évek óta a halálát kívánják. Sőt, még azt is megengedte sztárjainak, hogy egy hónappal a premier előtt szidják a Baljós árnyakat - Ewan McGregornak és Natalie Portmannek egyaránt voltak negatív megjegyzései az utóbbi hetekben az első epizóddal kapcsolatban.

Az a bizonyos szerelmi szál

Tény, hogy az Anakin-Amidala kettős a film leggyengébb vonala. Bár nem volt olyan nyálas, mint amilyenre az egyik előzetes alapján számtani lehetett, de a párbeszédek minőségével akadt néhány probléma. Amikor filozofálgattak, messze jártak A birodalom visszavág dagobai eszmefuttatásaitól, ha pedig a hős szerelmest adták, már-már közelítettek a brazil szappanoperák párbeszédeinek színvonalához (lásd: a kandallós jelenet, mint mélypont). Hol vannak már a régi szép idők, és az a stílus, ahogy Luke, Han és Leia szurkálták egymást… Ezzel együtt a románc tűréshatáron belül marad - bár néha kicsit éles az ellentét a másik szállal, Kenobi nyomozásával.

Az előre beszerzett információk alapján arra lehetett még számítani, hogy a rokonok számát is túlzásba viszik majd a filmben, hiszen feltűnik Boba Fett apja (sőt ő maga is, kisgyerekként), találkozunk a fiatal Owen bácsival és Beru nénivel, és Bail Organa szenátorral, Leia későbbi nevelőapjával. Mindez így is történt, de ez sem volt zavaró - sikerült mértéket tartani.

Bonyolult cselszövések

Oszd meg és uralkodj - vallja Darth Sidious, alias Palpatine kancellár. És ezt még egy fontos marketing alapszabállyal is megtoldja: ha nincs meg az igény a piacon egy termék iránt, akkor teremtsd meg! Ez a termék esetünkben nem mást, mint a totális galaktikus háború.

 

A klónok támadásában ugyanis két olyan sereg csap össze, amelyek mögött egyaránt a majdani császár áll. Egyrészt egy titokzatos klónhadsereg, a köztársaság oldalán - amely létrejöttének okát homály fedi - és a Kereskedelmi Szövetség robothadserege, amely azóta Dooku gróf köztársaság-ellenes szakadár szövetségéhez csatlakozott. Dooku persze Palpatine jobbkeze, és ezzel a kör bezárul. Így aztán bármelyik csapat is nyer, Palpatine van nyeregben.

A motiváció itt sokkal hihetőbb, mint a Baljós árnyakban - ahol a mai napig nem tudjuk, miért lett volna olyan fontos elfoglalni a Naboo-t, és Amidalával aláíratni a szerződést. Ha csak nem a konfliktusért önmagáért, hiszen lehet, hogy a sötét oldalnak mindegy, min borul ki a bili - csak kezdődjön már el a Köztársaság kettészakadása.

Van mit nézni

Annak, aki még nem látta, nyugodt lélekkel ajánlhatom A klónok támadását - lesz szájtátás bőven. Aki pedig látta, annak úgysem kell magyaráznom, hogy ez végre megint egy olyan film, amire érdemes újra meg újra beülni.

Egyetlen kérdés mardossa csupán a bensőmet: hogy fogja ezt felülmúlni a harmadik epizód?

Egyetlen kérdés mardossa csupán a bensőmet: hogy fogja ezt felülmúlni a harmadik epizód?"

Link to comment
Share on other sites

Egy próbát megér, de szerintem elfajulni nem fog. Kitárgyalhatjuk itt az esetleges pozitív és negatív kritikákat, és inkább itt, mint hogy szétoffoljunk más topicokat. Persze kultúrált keretek között.

Link to comment
Share on other sites

Az utóbbi években sajnos szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy kevesebben értik az SW-t, mint gondoltam volna. Az új részek után, egyszerűen nem tudják miről akar szólni, és alapvető dramaturgiai dolgokat sem képesek felfogni/elfogadni. Miért kellene nekem ilyen inkompetens, magamutogató, ripacs személyek írásait olvasni? Halál komoly stílusban előadja a nagy semmit. Ezek elől menekültem ide.

 

Hogy is mondta Salla? Lábon hordták ki az agyhalált. De még mindig nem foghatom fel, mi vezérel "SW fanokat", hogy SW-t gyalázzanak. Összeférhetetlenséget érzek...

Link to comment
Share on other sites

Ha már ep.2 kritikák. Itt van egy amit pont azelött olvastam el anno, mielött mentem volna a vetitésre. Finoman szolva meghozta a kedvem a HARDWIRED irása:

 

"ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Ezt nehéz szavakba foglalni :lol:. Mivel sose figyelem a poéngyilkos motívumokkal tarkított beszámolókat az éppen epicentrumban lévő, főajnározásnak kitett filmek történéseit, ezért egy középszerű, Jar-Jar fétisben szenvedő folytatásra vártam. Gyorsan legurítottunk egy kólát előtte, hogy meglegyen a kellő alaphangulat, s beültünk az előadásra...

Trallallaa, könnyed szóváltások, a hercegnő cseveg Anakin kölkével, megy a puszi, kis beazonosíthatatlan mászkák kolbácolnak a lengedező fűben. Minden zöldell, szép és jó, Portmannak és lovagjának nem igazán megy az érzelmek kimutatása, mintha egy dagatt bugac kukachoz beszélnének. Sebaj gondoltam, erre is számítottam... aztán váltás, meg megégy, csavar a sztorin, páff, történés, rombolás, pusztulás, csókok az éterben, újabb csavar, a főhős izzad, Obi Wan kavar, Jango Fett színre lép, újabb csavar, fejünk tetején állunk! HARCI JELENET, DE MILYEN?! Úúúúristen bökögetem Birdy oldalát, együtt sikítunk, RECCS, jobb karfa a kezemben, ÁÁÁÁ ordítunk tovább, ilyen nincs!!! Tomboló adrenalin szintünknek nem lehet megálljt parancsolni, a könnyed, többszálon futó átvezető jelenet lanyha szellőként suhan tova, s máris egy újabb akciójelenet kellős közepén vagyunk, áhh megszólal a birodalmiak vérlázító zenéje. Feltűnik Sam Jackson, aki nem illik a filmbe, sebaj Ő akart jelen lenni, nyelünk, a rossz szájíz elmúlt. Kész, megint csavar, felismerés, gonosz arcok, magával ragadó, pusztító erejű harc, RECCS másik karfa a kezemben, a légkondi bedöglött, de nem baj csak nézzük a filmet, izzadunk, isszuk magunkba a vászon által közvetített információt és felszökik újra az adrenalin, dobhártyánk a robbanásokkal párhuzamban dobol, löktetnek az erek, elhalnak a hajhagymák, s vége! Mégsem! Yoda megjelenik a színen, kész hátradőlünk, Yoda az ATYAÚRISTEN, egyszerűen nem lehet lenyomni, s ezt érezzük, woáá, oáááá, uááááá... na most vége!

Huhh, szenzációs a film! Nincs vita, azonnal, mindenki menjen megnézni és vigye a teljes családot! "

Link to comment
Share on other sites

Ha már ep.2 kritikák. Itt van egy amit pont azelött olvastam el anno, mielött mentem volna a vetitésre. Finoman szolva meghozta a kedvem a HARDWIRED irása:

Ilyenekből látszik, hogy nekünk van igazunk. Bár ez a kritika eléggé... hát összecsapott, és nem is kritka, hanem beharangozó, de legalábbis olyasmi, vagy még inkább a kettő átmenete, de pozitív és a stílusból kitűnik azért a film, valjuk be, létező hiányosságai is. De az író el tudta azokat fogadni és élvezhette a filmet.

Link to comment
Share on other sites

Persze ez nem is igazán kritika, sokkal inkább egy élmény-beszámoló. De legalább az irója nem akar többnek látszani, mint ami: egy néző a sok közül. Utálom mikor valaki a képzeletbeli pulpitusáról osztja az észt :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ha már ep.2 kritikák. Itt van egy amit pont azelött olvastam el anno, mielött mentem volna a vetitésre. Finoman szolva meghozta a kedvem a HARDWIRED irása:

 

Erre emlékszem, nagyon-nagy beharangozó. :lol: Elsősorban be merte bevallani, hogy tetszett neki, és ez már nagy erény. :)

Link to comment
Share on other sites

Én is úgy fogom fel ezeket mint vicces írásokat.Azt nem mondom, hogy némelyik nem idegesít fel, de hálistennek egyik ilyen "kritika" sem befolyásolja a véleményemet negatív irányban a filmekről.

A Bomarr által bemásolt kritika a solana-ról is hiába dicséri az EP 2-öt, közben gyalázza az EP 1-et.

Abban egyetértek Ody-val, hogy azoknak az embereknek a nagy része azért nem kedveli a prequelt mert nem értik az összefüggéseket.

Link to comment
Share on other sites

Érdekes kis írások. Általában mindent elolvasok, utána meg túllépek rajta. Mostanában már úgy vagyok vele, hogy nem érdemes idegesítenem magam rajta.

Egyszer benéztem az sw.hu-n a Miért utálják.... topikba, és majd a hajam téptem tőle, mérgemben valami nagyon csúnyát akartam írni. De aztán rájöttem, hogy fölösleges. Egyrészt minek írjak oda, mikor nem vagyok odatartozó, utálkozzanak csak magukban, másrészt meg nem tudom megváltoztatni a véleményüket, és ezért kár az időt rááldozni.

 

Van néhány "érdekesség" ezekben az írásokban. Néha az volt az érzésem, mintha az írója más filmet nézett volna.

Link to comment
Share on other sites

Pont erre gondoltam Bomarr (ma mindenki kitalálja a gondolataim???)! Sajna most szabin van, de majd talán utána. ;)

 

Mert egy nyitott könyv vagy :)

 

Ami kritikákról szóló cikk lényege, már magam is felfedeztem, összevetve a korabeli kritikákat a mostani véleményekkel. Idővel változik a részek megítélése. A most itt-ott porig alázott 1-2 résznél már most sokat változott. Eleinte nekem sem tetszett a 2. aztán minél többször néztem egyre jobban behúzott. A 3. rész azonnal taccsra tett, a 2. meg olyan mint a lassú halál. Látok benne fejlődési lehetőséget ilyen téren és az elsőben is.

A Birodalom is alulról kezde, most meg kultfilm.

Link to comment
Share on other sites

Viszont visszafejlődés is felfedezhető. Az ep4-5-6 maga volt a császár egy időben, aztán az ep1-2 környékén egyszer csak a kritikusok elkezdték az ep6-ot is alázni, de úgy lazán. Szidják már az ewokokat, a történetet, mindent.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information