Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

J.R.R. Tolkien könyvei, és a hozzájuk kapcsolódó művek

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Köszi mindenkinek ezt a sok érdekességet, élmény volt olvasni. :) Kezdek teljesen ráhangolódni a mozira. :)

Hozzászólás ideje:

Még egy kérdés, amire még nem leltem választ. Azt értem, miért készült el az Egy Gyűrű, de a tündék milyen indíttatásból készítették el az előző tizenkilencet? Ha jól értettem, Celebrimbor és társai Szauron segedelmével kovácsolta meg őket - leszámítva azt a hármat, amit a tündibündiknek adtak, de azt is a setét nagyúr tudásával. Azt is vágom, hogy Szauron miért akarta azt a tizenkilencet. De mivel győzte meg Celebrimbor és a többi tünde kovácsot, hogy a tizenkilenc gyűrű elkészítése az nekik jó lesz? Mi volt a mézesmadzag? Gondolom nem az, hogy ti csináltok tizenkilenc gyűrűt, azt szétszórjuk a világban, én meg csinálok egy gyűrűt, amivel uralom a többi tizenkilencet. :)

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Köszi mindenkinek ezt a sok érdekességet, élmény volt olvasni. :) Kezdek teljesen ráhangolódni a mozira. :)

Nagyon szívesen, most, hogy nézem az extrákat, én is nagyon ráhangolódtam a témára :) Időnként jó elővenni, és foglalkozni vele.

Még egy kérdés, amire még nem leltem választ. Azt értem, miért készült el az Egy Gyűrű, de a tündék milyen indíttatásból készítették el az előző tizenkilencet? Ha jól értettem, Celebrimbor és társai Szauron segedelmével kovácsolta meg őket - leszámítva azt a hármat, amit a tündibündiknek adtak, de azt is a setét nagyúr tudásával. Azt is vágom, hogy Szauron miért akarta azt a tizenkilencet. De mivel győzte meg Celebrimbor és a többi tünde kovácsot, hogy a tizenkilenc gyűrű elkészítése az nekik jó lesz? Mi volt a mézesmadzag? Gondolom nem az, hogy ti csináltok tizenkilenc gyűrűt, azt szétszórjuk a világban, én meg csinálok egy gyűrűt, amivel uralom a többi tizenkilencet. :)

Hogy a fenébe találod meg mindig ezeket a homályos pontokat? :hehe: Csak költői kérdés volt. Igazság szerint nincs olyan veszett részletesen kibontva ez a része a történetnek (legalább is a magyarul megjelent könyvek alapján).

Így írja le A szilmarilok: Szauron gyűlölte a tündéket és félte a númenóri embereket, titokban sötét terveket szőtt, többek közt ellenük. A Gyűrűk készítésének korában (Másodkor, a Gyűrűháború a Harmadkor végén esik meg) szép és bölcs alakban járt a világban (szerintem olyan lehetett, mint egy mágus, elvégre egy fajból valók, csak fiatal és szép, A GyU 1. része rosszul ábrázolja a film legelején a Gyűrűk készítésekor), ennek ellenére nem tudott mindenkit megtéveszteni, sok tünde, főleg Elrond és társai, elég ferde szemmel néztek rá. Viszont a tündék egy másik csoportja, főleg mesteremberek örömmel fogadták, látszólag együtt dolgoztak azon, hogy a tudásuk gyarapodjon. Szauron szépen elcsábította őket a sok jó ígéretével, hogy a tudásukat arra használják, hogy jólétet teremtsenek Középföldén, közösen munkálkodjanak a gazdagításán, és fölemeljék a Középföldén tanulatlanul kóborló tünde nemzetségeket magasabb hatalmi és tudásszintre. Mivel a segítségével ez a csoport egyre szebb és ügyesebb dolgokat szeretett volna készíteni és készített is (a tündék egyébként is szerették a tudásukat, stb. gyarapítani, és egyesek nagyon büszkék voltak a műveikre), így aztán szívesen fogadták, és sokat tanultak Szaurontól, akinek nagy tudása volt. Neki álltak elkészíteni a Gyűrűket, Szauron pedig, mivel uralni akarta őket, elkészítette az Egy Gyűrűt, de amint felvette, a többi Gyűrűvel való kapcsolat miatt rögtön lelepleződött a tündék előtt aljas szándékaival.

Egyszóval ott fogta meg ezeket a tündéket, ami a gyenge pontjuk volt, vagyis a tudásuk növelésén és a másokon való segítés vágyán keresztül. A Három Gyűrű valamennyire mentes volt Szauron rontásától, ezeket Celebrimbor egyedül kovácsolta, vagyis Szauron nem tudott rájuk úgy hatni, mint a többire. Szauron összegyűjtötte a többi Gyűrűt (a Hármat sikerült időben elrejteni előle), miután összerúgta a port a tündékkel, és csak utána osztotta szét az emberek és törpök között. Megrontotta őket, és ezután ezek a Gyűrűk átkozottak lettek, rajuk keresztül pedig meg akarta rontani azokat is, akikhez került. Sajnos a törpökkel nem járt olyan jól, mert ők konokul ellenálltak mindenféle uralomnak, ilyen szempontból nem hatottak rájuk a Gyűrűk, de sajnos közöttük is éppen elég rombolást végeztek, fellobbantotta a szívükben az arany iránti vágyat. Végül Szauron sorban nekiállt visszaszerezni a törpök Gyűrűit.

Hozzászólás ideje:

Köszi szépen, na ezt ilyen részletesen én nem találtam meg. :)

A költői kérdésedre a válasz meg: ügyesen. :D

fellobbantotta a szívükben az arany iránti vágyat.

Akkor emiatt olyan kapzsi a törp király a Hobbit elején (meg szabadították el Moriában azt a Belzebub-szerű akármit, ott is valami olyasmit mond Gandalf, hogy arany iránti éhségükben túl mélyre ástak)? A bővítettből az tisztává vállt, hogy nála és a fiánál volt az egyik gyűrű. Hm... Thorin apja (is megőrült, majd) eltűnt, csak nem Szauron egyik csatlósa csípte nyakon a gyűrűért?

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Köszi szépen, na ezt ilyen részletesen én nem találtam meg. :)

A költői kérdésedre a válasz meg: ügyesen. :D

Akkor emiatt olyan kapzsi a törp király a Hobbit elején (meg szabadították el Moriában azt a Belzebub-szerű akármit, ott is valami olyasmit mond Gandalf, hogy arany iránti éhségükben túl mélyre ástak)? A bővítettből az tisztává vállt, hogy nála és a fiánál volt az egyik gyűrű. Hm... Thorin apja (is megőrült, majd) eltűnt, csak nem Szauron egyik csatlósa csípte nyakon a gyűrűért?

Nagyon szívesen! Helyzeti előnyöm van, leveszem a könyveket a polcomról, és megnézem, amire nem emlékszem jól, ezért tudok részletes lenni, bár igyekszem nem kisregényeket írni :) (Off: a napokban sokat gyakorolom a zanzásítás művészetét, 65 oldalas irományból készítek 2, max. 3 oldalas változatot egy 10 perces szakdoga védésre :D az őrület határát lehet súrolni azzal, hogy pontosan eltaláld, milyen infókkal tudod maradéktalanul megértetni a témát másokkal.)

Tudom, hogy ügyesen, de leginkább azért, mert ott vannak ezek a lyukak, csak sokan nem gondolnak bele :)

Részben ezért is, Móriát illetően pedig kicsit többet kéne utána olvasni, de azt hiszem, a közeljövőben frissítem a poros tudásomat, és elolvasom az összes könyvet, aztán lehet kérdezni, fejből fog menni sok minden :D

Azt hiszem, a balrogra gondoltál, de jó a Belzebubos hasonlat. Nem mellékesen a balrog is épp úgy maia, mint Szauron és a mágusok, bár ezt elég nehéz lehet elhinni :hehe:

Thorin apjával kapcsolatban nem írok semmit, mert ahogy én tudom, ez A hobbit 2 részét képezi, éppen ezért spoileres (már az info is az, bocsi!), de ha mégsem került be a filmbe, akkor leírom, mi történt vele, csak pár hét van addig, szerintem nem megy ki a fejünkből a téma.

Köszi!

Hozzászólás ideje:

Szívesen!

Amúgy én is megvettem DVDn a bővítettet. Talán még ma el is kezdem felfedezni.

Szerkesztve: - Rog

Hozzászólás ideje:

Hujuj! Nem találunk búvóhelyet. :D

Majd írd meg, hogy tetszett :)

Tegnap letudtam az első felét. Odáig okés a dolog.
Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Hujuj! Nem találunk búvóhelyet. :D

Nagyon jó ez a spot.

:o:shocked:

Ez most az infónak szólt, vagy nem írtam jól érhetően? :) Előbbit illetően csak annyit, hogy Tolkien világa tele van érdekes apróságokkal :)

Hozzászólás ideje:

Ami azt illeti az számomra is megdöbbentő volt, mikor a Szilmarilokot olvasva rádöbbentem, hogy Sauron, Gandalf (és az istarok, vagy mágusok) sőt, még a balrogok is, mind egy faj képviselői, maiak.

Hozzászólás ideje:

Melkor (másnéven Morgoth, ahogy a tündék nevezték) pedig egy ainu volt. A maiaiknál magasabb rendű lény és erősebb is ebből kifolyólag. Az ainuk segítői voltak eredetileg a maiak.

(Melkor, ő volt a valódi Sötét Nagyúr. Az ő elsődleges és legmegbízhatóbb szolgája volt Sauron és Melkor bukása után Sauron vette át a helyét.)

Szerkesztve: - Darth Riddick

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Határozottan az infónak.

Sejtettem :)

Ami azt illeti az számomra is megdöbbentő volt, mikor a Szilmarilokot olvasva rádöbbentem, hogy Sauron, Gandalf (és az istarok, vagy mágusok) sőt, még a balrogok is, mind egy faj képviselői, maiak.

Szerintem ezen a megdöbbenésen mindenki átesik :D És akkor térjünk rá arra a rajongók között sarkalatos kérdésnek számító problémára, hogy a balrognak van-e szárnya... :D Na jó, ez csak vicc volt (azon túl, hogy a probléma tényleg sokat vitatott), mert a többséget nagy valószínűséggel annyira nem érdeklik az ilyen részletek.

Viszont egyszer szívesen leírnám nagy vonalakban, hogy Középfölde teremtményei honnan, hova és merről valók :) Szerintem kicsit a filmek mélységéhez is hozzáad némi pluszt.

Szerkesztve: - MissKarrde

Hozzászólás ideje:

Mindenképpen hozzáad. A Szilmarilok elolvasása amellett, hogy kegyetlen jó élmény volt, olyan szinten bővítette ki ezt az univerzumot, hogy az elképesztő. :)

Szerkesztve: - Darth Riddick

Hozzászólás ideje:

ugzdontottem ha mar enyit beszeltek rolla enis elvolvasom a szilmarilokat a Gy U valamikor 2002 ben olvastam hatalmas egy elmeny volt

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Sajnos nekem is kétszer lefagyott az oldal/böngésző, szóval valami gond van nálam :( Egyelőre semmit sem tudok nyilatkozni az oldalról :(

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Jó ez a videó, mindig kapunk egy-egy új jelenetet.

Aki le akarja fo**ni a bokáját, az nézelődjön ezen az oldalon :clap::yeah:

Interakítv térkép, magyar felirat mindenhol, Gandalf a narrátor, forgatható helyszínek és egyéb nyalánkságok

Áááááááááááááááááááááááááááh

http://middle-earth.thehobbit.com/

Jelentem, akinél nem működik, annál két probléma léphet fel: 1. chromra van optimalizálva, 2. a videókártyája nem támogatja, nálam az utóbbi a helyzet, elavult a kártyám. Eh.... cs*sszék meg!

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.