Jump to content

6x05 - An Old Friend


Recommended Posts

5. rész - An Old Friend / Egy régi barát

 

epguide605.jpg

 

Írta: Christian Taylor

Rendezte: Brian Kalin O'Connell

 

Helyszín: Scipio

 

Szereplők:

Padmé Amidala - Catherine Taber

Rush Clovis - Robin Atkin Downes

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Nix Card - Corey Burton

Teckla Minnau - Anna Graves

Embo - Dave Filoni

Clu Lesser - Phil LaMarr

Palpatine kancellár - Ian Abercrombie

Mak Plain - Stephen Stanton

Marrok

R2-D2

 

Történet

A háború kárvallottjairól való gondoskodás zászlaja alatt, Padmé Amidala a Köztársaság küldöttjeként a Scipio -ra érkezik. A szenátornő a Bankár klántól remél kölcsönt eme nemes missziójához, ám nem sejti, hogy ehhez egy régi, kellemetlen emlékű ismerőssel kell majd együttműködnie.

 

Előzetes

 

Érdekességek

- Nix Card először a 3x10 Heroes on Both Sides című epizódban tűnt fel, amiben sokkal magasabb volt (246 centi). Erre az epizódra kicsit átméretezték, hogy jobban passzoljon az alacsonyabb emberekhez.

- Rush Clovis legutóbbi feltűnése a 2x04 Senate Spy című epizódban volt.

- Mak Plain -t először a 3x11 Pursuit of Peace -ben láthattuk.

- A Bankár klánt jellemző képi világra és szimbolikára erős hatást gyakorolt Svájc, amit a bankok országának is neveznek, és semlegességéről is híres. Scipio hegyei hasonlatosak az Alpokhoz, míg a páncélteremekben és az egyéb épületeken látható fogaskerekes szerkezeteket a Svájci órák ihlették.

- Rush Clovis hajójának neve Scipio.

- A kilopott adatbázisban olvashatjuk pár csődbe ment cég nevének rövidítését: Dynamic Synergetics Incorporated, Telex-Delcor, Hunvicko, Sienar Fleet Systems, Sartran Corporation, és a Corellian Chemical Corporation.

- Clovis azt hiszi Anakinról, hogy az csak egy pilóta mert a 2x04 Senate Spy epizódban így ismerte meg őt.

 

Concept Art galéria

 

01.jpg

Embo siklója a Guillotine speeder, ami végül nem került bele az epizódba

 

02.jpg

Scipio külső megjelenése

 

03.jpg

Fang Zar, aki a tervek szerint szerepelt volna az epizódban, de mégis kimaradt

 

04.jpg

Clovis lakhelye

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ez is egy tipikus gyerekeknek való téma. Pénzügyi machinációk és a banki húzások. Legalább aktuális. :) Hogy ezt a Clovis gyereket minek cibálták vissza, elsőre sem volt szimpi, most sem az. Bár mondjuk most Padmé jól bekevert rossz és rossz közé, mert azért mint tudjuk, a Bankár Klán nem éppen oly mérhetetlen hű a Köztársasághoz - oké, ezt függetlenségként szokták jellemezni, de na, nem hiszem, hogy véletlen van helyük a Szeparatista Tanácsban. Viszont az igazán érdekes itt Sidious machinálása. Kicsit néztem csak a végén, amikor Embo nála jelentkezik be. Miért van olyan érzésem, hogy ő az a rejtélyes erő, aki felszívta a bankárok pénzét? Kiélezte ezt az egészet, hogy aztán megszerezhesse a Birodalomnak Köztársaságnak az összes pénzt, egyben minden adatot, amit ez a galaktikus bank tárol? :hmm: Elvégre valamiből finanszíroznia kell a Birodalom felépítését Köztársaság helyreállítását. :)

Amúgy baromi jól festett ez a világ, ezzel a fura várossal. Mondjuk néha kicsit nevetségessé váltak a megalomániával, úgy értem, minek ilyen böszöm nagy ajtókat gyártani, amikor csak néhány embernek biztosítanak bejárást? Ráadásul kétszer is eljátszották, hogy hűűűű, kinyílik a bazi nagy ajtó, aztán besétált 5-6 emberke. :lol: De ezt leszámítva jóféle bolygóval gazdagodtunk. És jóféle akcióval is, Embo snowbordozása és Anakinék szánkózása igen látványosra sikerült. És Clovis és Anakin élcelődése is aranyos volt, viszont az pöppet megdöbbentett, hogy Anakin hirtelen felindulásában képes lett volna hátrahagyni Padmét. Azért na, amiket ott a cellánál mondott, az elég durva volt. A hősszerelmes. :roll: Mégis, ez a szakasz talán a legérdekesebb (Palpatine machinációja mellett), hiszen eddig olyan ritkán láttuk együtt Padmét és Anakint. Én szeretném látni, milyen lehet a házas életük, pláne így, a háború árnyékában. Ebbe eddig a TCW nem ment bele, s bár az eddigiek után nem remélek sokat, azért - ha már utolsó évad - jó lenne látni valamit.

 

És de jó volt még egyszer, utoljára hallani Ian Abercrombie-t. Tim Curry is remek, de mégis csak Abercrombie volt öt évig Palpatine. Nyugodjék békében. :(

Link to comment
Share on other sites

Kicsit meglepő hogy újból előjött ez a komolyabb politikai-pénzügyi téma. Meg voltam győződve róla, hogy ennek vége. Kellemesen érintett a dolog, hiszen nekem régen is kedvenceim voltak az ilyen részek. Eleve a bevezető szöveg is adott néhány érdekes információt. Padmé mint a háború kárvallottjainak pártfogója? Tetszetős feladat és pont neki is való. Persze min minden, ez is kreditekbe fáj, így megint képbe került a bankárklán.

 

A bankár klán mint semleges alakulat….na ne röhögtessenek! Nekik, mint láttuk, az az érdekük, hogy minél tovább tartson a háború, hogy minél több pénzt tudjanak lenyúlni. Mrt hogy nekik nincs is olyan sok mint kiderült… Clovis felbukkanása érdekes volt, hisz anno nem tudtuk él-e vagy hal, mert Lott Dod nagyon mérges volt rá a Geonosis -i tervek kiszivárgása miatt. Tetszettek a Senate Spy -ra való direkt utalások. Egyébként nekem az se tiszta, hogy mit keres Clovis a bankár klánban, hisz ő egy ember a Muun -ok világában. Mi kötheti őt oda? Mitől tölt be ilyen rangos pozíciót? Ettől független nagyon úgy jött le, mintha kém lenne. Biztos van a háttérben valami, ami miatt feltétlen be kellett köpnie a "földijeit" Padmé -nál. Clovis motivációi se tiszták. Mi vezérli? Hirtelen mitől lett az igazság bajnoka? Az biztos, hogy amit Clovis tud az Palpatine terveit akadályozná, és szerintem ez az az ok, amiért Embo -val elüldözte őket a bolygóról. Csodálkoztam is, hogy hova lövöldöz Embo. Elfelejtett célozni? Aztán jöttem rá, hogy direkt Clovis mellé lőtt. :D Mert a rész végét látva abban ne legyen kétségünk, hogy ez az egész irányított volt Embo részéről. Apropó a fejvadász. Mióta elhagyták együtt Felucia -t, csak ellenségként látta egymást Embo és Anakin. Kicsit sajnálom ezt. :( Nem úgy indult a kapcsolatuk, hogy harcolni fognak egymás ellen. Nagyon tetszett Scipio a maga rideg télies világával. Maga a város lenyűgöző volt, máris az egyik kedvencemmé vált. És hogy miért vannak nagy ajtók? Hát a megalománia miatt. :) Tök mindegy, hogy 1 vagy 100 muun fér be az ajtón, annak olyan nagynak kell lennie. Státuszszimbólum. :) Azt sugallja az egész, hogy ott bizony az egész univerzum minden kincsét őrzik. Senkinek se fordulna meg a fejében, hogy nincs benne semmi. :D

 

Az Anakin - Padmé konfrontáció elég kemény volt, a férjuram nagyon osztotta az asszonyt. Meg is lepődtem mennyire. Sőt a végén azt hittem ott is hagyja. Gondolom, ebből lesznek még bajok. Aztán ott van Teckla halála, ami elég meglepő volt. Embo okosan csinálta, mert azzal, hogy ott volt a hullája a szabotázs helyszínén, egyből Padmé –ra terelte a gyanút. Egyre kevésbé szimpatikus ez a vaskalapos. A rész végén jó volt az üldözés és a csattanó, így garantált a várakozás a következő feliratig. :D

Link to comment
Share on other sites

Ez is egy tipikus gyerekeknek való téma. Pénzügyi machinációk és a banki húzások. Legalább aktuális. :)

Ja, Zééé már le is támadott ezzel. Mondtam neki, hogy azért ez nem az OTP. :lol:

 

Hogy ezt a Clovis gyereket minek cibálták vissza, elsőre sem volt szimpi, most sem az.

Ő már anno is a Bankár klán képviselője volt, hiba lett volna kihagyni. Ráadásul nem is kicsi érzelmi töltettel bír a főszereplők irányába. Erre mindig lehet építeni.

 

Bár mondjuk most Padmé jól bekevert rossz és rossz közé, mert azért mint tudjuk, a Bankár Klán nem éppen oly mérhetetlen hű a Köztársasághoz - oké, ezt függetlenségként szokták jellemezni, de na, nem hiszem, hogy véletlen van helyük a Szeparatista Tanácsban.

Jéghideg bankárok, semmi kétség. Bár nevezhetjük férgeknek is őket. Ugye emlékszünk, hogy mennyire lobbiztak Coruscant megtámadásáért. De azért az megdöbbentett, hogy nincs egy vasuk sem. Most vagy valakinek a bábjai(...), vagy valamit nagyon jól csinálnak. :D

 

Viszont az igazán érdekes itt Sidious machinálása. Kicsit néztem csak a végén, amikor Embo nála jelentkezik be. Miért van olyan érzésem, hogy ő az a rejtélyes erő, aki felszívta a bankárok pénzét? Kiélezte ezt az egészet, hogy aztán megszerezhesse a Birodalomnak Köztársaságnak az összes pénzt, egyben minden adatot, amit ez a galaktikus bank tárol? :hmm: Elvégre valamiből finanszíroznia kell a Birodalom felépítését Köztársaság helyreállítását. :)

Na de hogy tudta ezt megtenni észrevétlenül? Ráadásul láthatjuk a listát, kiknek nincs egy kreditük se. Olyan nagy cégeknek mint a Siennar??? Akkor azok puszira gyártják a harci gépezeteket? :hmm:

 

Amúgy baromi jól festett ez a világ, ezzel a fura várossal.

Ebben mindig is nagy volt a TCW alkotógárdája. Sose fogynak ki az ötletekből. Szeretem az ilyen technokrata világokat. Engem megvettek kilóra ezzel. Ráadásul látványra is gyönyörű az egész epizód.

 

hiszen eddig olyan ritkán láttuk együtt Padmét és Anakint. Én szeretném látni, milyen lehet a házas életük, pláne így, a háború árnyékában. Ebbe eddig a TCW nem ment bele, s bár az eddigiek után nem remélek sokat, azért - ha már utolsó évad - jó lenne látni valamit.

Pedig volt rá példa éppen a Senate Spy -ban amikor volt egy meghitt jelenetük. Tudom nem sok, de az egyébként is az egyik kedvencem a sorozatból. :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ő már anno is a Bankár klán képviselője volt, hiba lett volna kihagyni. Ráadásul nem is kicsi érzelmi töltettel bír a főszereplők irányába. Erre mindig lehet építeni.

Igen, ezen az oldalon logikus volt a megjelenése, de a Senate Spy-ban úgy hagytuk ott, hogy Lott Dod ott helyben lelöki a platformról, amiért Clovisnak volt pofája hagyni, hogy a Köztársaság szenátora, zsebében a droid gyár adataival elsétáljon. Őszintén szólva nem hittem, hogy valaha is elhagyhatta Cato Neimoidiát.

 

Na de hogy tudta ezt megtenni észrevétlenül? Ráadásul láthatjuk a listát, kiknek nincs egy kreditük se. Olyan nagy cégeknek mint a Siennar??? Akkor azok puszira gyártják a harci gépezeteket?

Kapcsolatokkal? Tyranuson keresztül van kapcsolata a Bankár Klán legmagasabb köreibe (San Hill, Nix Card és Mak Plain), rajtuk keresztül akár közvetlen a kasszából is kiemelhette a pénzt. Ezek a figurák a haszonért szerintem az anyukájukat is eladnák a zygerian rabszolga piacon. Sőt, valószínűleg már el is adták. :) Palpatine-ban ez a legjobb, mindent úgy csinál, hogy ő csak igen ritkán veszi ki a részét a dologból, így technikailag nyom kevés vezet el hozzá - akkor is Darth Sidioushoz, nem a főkancellárhoz.

Az viszont tényleg érdekes, hogy ha ilyen nagy cégek pénzét elsikkasztották, akkor miből is finanszírozzák a háborút? Érdekes itt visszagondolni a régi sztorira, amikor a további klónok megrendeléséről ment a vita. Képzeld el, ha már az akkor kiutalt pénz is így elszivárgott. Az is érdekes, hogy ha például a Sienar pénze így elillant, akkor a Birodalom zsíros berendelése a TIE vadászokra, igencsak megmentheti őket, ezzel is hűséget "vásárol" a Birodalom.

 

Ebben mindig is nagy volt a TCW alkotógárdája. Sose fogynak ki az ötletekből. Szeretem az ilyen technokrata világokat. Engem megvettek kilóra ezzel. Ráadásul látványra is gyönyörű az egész epizód.

Nekem az tetszett a legjobban, amikor megmutatták a mélyebb részeket. Addig olyan nyugis kis városnak tűnt, de aztán puff, hirtelen ott találtuk magunkat egy Coruscantot idéző fergetegben.

Link to comment
Share on other sites

Igen, ezen az oldalon logikus volt a megjelenése, de a Senate Spy-ban úgy hagytuk ott, hogy Lott Dod ott helyben lelöki a platformról, amiért Clovisnak volt pofája hagyni, hogy a Köztársaság szenátora, zsebében a droid gyár adataival elsétáljon. Őszintén szólva nem hittem, hogy valaha is elhagyhatta Cato Neimoidiát.

De persze le nem lőtték mint látható. :) Azért mégis csak ő volt aki pénzelte az egészet.

 

Kapcsolatokkal? Tyranuson keresztül van kapcsolata a Bankár Klán legmagasabb köreibe (San Hill, Nix Card és Mak Plain), rajtuk keresztül akár közvetlen a kasszából is kiemelhette a pénzt. Ezek a figurák a haszonért szerintem az anyukájukat is eladnák a zygerian rabszolga piacon. Sőt, valószínűleg már el is adták. :) Palpatine-ban ez a legjobb, mindent úgy csinál, hogy ő csak igen ritkán veszi ki a részét a dologból, így technikailag nyom kevés vezet el hozzá - akkor is Darth Sidioushoz, nem a főkancellárhoz.

Az viszont tényleg érdekes, hogy ha ilyen nagy cégek pénzét elsikkasztották, akkor miből is finanszírozzák a háborút? Érdekes itt visszagondolni a régi sztorira, amikor a további klónok megrendeléséről ment a vita. Képzeld el, ha már az akkor kiutalt pénz is így elszivárgott. Az is érdekes, hogy ha például a Sienar pénze így elillant, akkor a Birodalom zsíros berendelése a TIE vadászokra, igencsak megmentheti őket, ezzel is hűséget "vásárol" a Birodalom.

Az biztos, hogy nagy sumákság van a háttérben és ha ezek mögött Palpatine van akkor nem tudom mi érdeke fűződött ahhoz, hogy kikerüljenek az adatok a bolygóról.

 

Nekem az tetszett a legjobban, amikor megmutatták a mélyebb részeket. Addig olyan nyugis kis városnak tűnt, de aztán puff, hirtelen ott találtuk magunkat egy Coruscantot idéző fergetegben.

Kívülről nem tűnt túl nagynak az építmény, de belül már megmutatta igazi méreteit. A járdaszegélyen azok az energia kapcsok ölég mutatósak voltak. :)

Link to comment
Share on other sites

Azt gondolom, hogy az egész mögött Palpatine áll. Talán még Clovis megbízása mögött is. A Bankár klán elvileg független. Ugye ők azt hiszik, hogy senki sincs, aki mindkét oldal pénzügyeibe belelátna, így vígan játszadozhatnak a pénzzel (de legalábbis leplezhetik annak hiányát). Palpatine-nal nyilván nem tudnak számolni. A bolygó megszerzésére, a banki üzletre talán úgy tudja a legegyszerűbben rátenni a kezét Palpatine, ha szorult helyzetbe hozza a klánt, majd a bizonyítékot és a pánikot rászabadítja a világra. Mondjuk Embo feladatát nem teljesen értettem.

Link to comment
Share on other sites

Talán Emboval akarta a fenyegetést hitelesíteni. Ha valaki vadászik Clovisra, akkor nyilván fontos információra bukkant, amit valaki nagyon el akar titkolni. És végül is bejött, hiszen Amidala végül ezért állt kötélnek.

Link to comment
Share on other sites

Ha van egy halott, akkor mindig erőteljesebb a fenyegetés. Plusz, így gyanúba került Padmé, és százszázalékossá vált, hogy a Köztársaság beavatkozik és vele együtt Clovist, vagy legalábbis a bizonyítékot visszaviszik Coruscantra. Ha csak Clovis kerül gyanúba, ő érte tuti nem mozdítják a kisujjukat sem. Padméért viszont Anakin akkor is elmegy, ha a Köztársasági Nagy Hadsereg állja útját. :)

Link to comment
Share on other sites

Ha rájöttek volna, valószínűleg keresték volna azt, amit ellopott - pláne, ha azt is tudják, mit lopott, az azért nem olyan információ volt, amivel csak úgy visszaengedik az embert a Köztársaságba. De még csak utalás sincs arra, hogy lopással vádolnák Amidalát.

Az, hogy kérdés és következmények nélkül visszaengedik Amidalát meg jelzi, hogy még a merényletben való bűnrészességgel sem vádolták meg komolyabban.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem meg borzasztó gyenge bizonyíték. :D Tecklát holtan találták ott, valaki meggyilkolta. Lennie kell egy harmadik félnek is, aki akár oda is vihette a lány holttestét... Számomra ez nem egyértelmű bizonyíték. Ha rajta kapják az persze más. De itt ettől azért elég messze voltunk.

Link to comment
Share on other sites

De Padmét sem állította senki bíróság elé, sőt, el is engedték mindenféle jogi vagy politikai következmény nélkül. Ez elég egyértelműen jelzi, hogy csak gyanúba keveredett, de bizonyítani semmit nem bizonyítottak rá. A közvetlen szolgálólánya nem ismert okból pont akkor hagyta ott a bankot, amikor Padmé bement a széfbe. Amikor a szenátor odabenn volt, hirtelen felrobbant az áramot szolgáltató reaktor, aminek közelében ott volt az a bizonyos személyi szolgáló - ráadásul pár órával korábban még egy lövöldözésnek is részese volt Padmé. Ez azért elég gyanús, nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy kimatekozz egy lehetséges kémkedési ügyet. Ezért őrizetbe vették, ám mivel nem találtak semmiféle közvetlen bizonyítékot, elengedték.

Link to comment
Share on other sites

Ha már sorozatfinálé van, természetesen nem maradhatnak ki a politikai részek sem, nomeg Padménak is kellett már egy szerep utoljára. Bár már tudtunk jóelőre a sztori keretéről, még videónk is volt, mégis tudott meglepetéseket okozni, újat mutatni ez az epizód.

 

Annak ellenére, hogy elvégre a sorozat végén járunk, még akadnak olyan dolgok, amik csak most debütálnak a közszemlére, ilyen a scipioi demilitarizált zóna. Eddig akárhol jártunk, hiába volt semleges egy terület, már abban a részben lebontotta ott a berendezést valamelyik fél, de ez merőben más. Ide még kézifegyvert se lehet behozni, nemhogy harcjárműveket. Tetszett a városkapu, meg úgy az egész építészeti és berendezési stílusa a városnak és a beltereknek, ezzel a sok a picinytől az óriási méretűig terjedő fogaskerékkel egy kicsit amolyan steampunk stílust varázsoltak az egész helynek, bár a trivia szerint az egész miskulancia Svájcot utánozza. Az, hogy a Köztársaság már megen' a Bankár Klánhoz fordul segílyért, nem meglepő, az viszont annál inkább, amit az újonnan feltűnt Clovis mond. Sajnos még ő sem tudhatja, hogy az egész Palpatine machinációja, és nem véletlenül nincs pénz a kincstárban. Az öreg itt is a háttérben billentgeti a mérleget mindig a neki megfelelő irányba. Tudja végig, hogy nem állna szóba Padmé Clovissal, hacsak az állításait nem nyomatékosítaná az, hogy valaki meg akarja ölni. Miután Embo közbenjárásával ez meg is történt, jámboran bíztatja Padmét az együttműködésre. Ha ennyire jól ismeri a kapcsolatait másokkal, nem csoda, ha tud a titkos házasságáról is később. Clovis terve a bizonyítékszerzésre elég frappáns, de itt, ahogy mondtátok, a sors mentette meg az életét, hogy Tecklának kellett kimennie robbantani - köszönet Mak Plainnek -, ezzel egy újabb régebbi karaktert feláldozva. Amikor Embo lézerirányzéka rámutatott Tecklára, az valahogy nekem a Predator filmeket idézte. :D A nagy kincstár nyitómechanizmusa ügyes szerkezet, hogy mind az öt muun vezető tenyérlenyomása és meghatározott sorrendbeni hátralépése aktiválja. Szerencsétleneket őszintén megsajnáltam, amikor Padmé rájuk förmedt, kérdezve, hogy hogy történhet ilyen incidens egy ilyen fontos helyen, ők meg alig győztek elnézést kérni. Bár azután, hogy lazán besétált egy sugárpisztollyal a DMZ-be, ez már csak természetes Padmétól, fenn kell tartani a gyanúba vonás ellehetetlenítését. :D

Ez voltaképpen nem sikerült, bár nem tudom, mi alapján döntötték el a muunok, hogy kémkedett, valószínűleg csak a rájuk nehezedő nyomástól tettek így. Ekkor viszont elég Anakin megjelenése, és készséggel visszaszolgáltatják. Itt megjegyeznék egy EPIV utalást: amikor Anakin benyit Padméhoz, ő ugyanabban a pozitúrában fekszik, mint Leia az AA-23-as zárkában, és a benyitás pillanatában, ha jobbra néztek, láthatjátok, amint Anakin hajának árnyéka a Vader sisak árnyékát formázza meg. :D Zseniális húzás, és még a trivia sem említi. Anakinnak elég a Clovis név felét hallania, hogy felbőszüljön és utána úgy beszéljen Padméval, mint a rosszul viselkedő kislányával, most már ezt is tudjuk, de legalább az érzelmi alapozás már itt elkezdődik. :D

Vigyorgós rész volt Clovis rezidenciáján Anakin szövege, nagyon nagydumás szintekig fel tud ő emelkedni. A üldözéses jelenetből ha jól emlékszem csakis kamerás verziók kerültek ki, ezzel a látvánnyal viszont teljesen újszerűen hatott. Volt még egy kis turpisság, egy vicces kis rejtett utalás arra, ki mit gondol a másikról, mégpedig amikor Embo elkezd lövöldözni Padméékra, Anakin ez egyik lövedéket pont Clovis lába elé hárítja, az meg alig kerüli ki. :D

A végén persze kiderül, hogy mit is keresett ott Embo, és ki van az egész mögött. nem lepődtünk meg. Marrok halálosan jópofa volt, ahogy lábhoz vitte a kalapot.

 

Az epizód során itt is, ahogyan megszokhattuk, sokan jelennek meg utoljára szerepelni. Itt van Mak Plain, Nix Card, és a Phoenix a Friend In Need-ből, sőt, Clovis személyi siklója egy ugyanolyan típus, amivel Palpatine remélt megmenekülni az Annex dómból a Zillo elől, meg amilyet a Bonteri család használt odahaza.

Jó kezdés, bár a politikai keménymag még csak most jön.

Edited by Merr-Sonn
Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett a rész. De igazából pár dolog azért nem világos. Az elején mondják hogy Padmé gondoskodik a háborút megszenvedőkről. És? Hogy jön ez a részhez? Meg azt sem értettem hogy minek ment Scipiora? Kölcsönt kérni? Azt hogy valami nem stimmel a Szenátus honnan tudta meg?

Nekem ez eléggé zavaros. Arról meg ne is beszéljünk hogy az EP2-ben a Bankár Klán képviselői ott ültek Dooku asztalánál. A Köztársaság meg tőlük kér kölcsön? Az egész Galaxisban ami rengeteg bolygót jelent csak a Bankár Klán bankjaitól lehet pénzt kölcsönözni? Más bankok nincsenek?

Maga Scipio nagyon tetszik, imádom a havas hegyes tájakat. Békét, nyugalmat sugallnak. Gondolom akkor Scipio ugyanolyan semleges mint Mandalore.

Aztán jött Clovis akit már elsőre sem kedveltem, tenyérbemászó a fizimiskája és az a fajta akiben soha nem lehet megbízni, mert folyamatosan kamuzik. Gondolom Palpi mondta neki hogy mondja azt Padménak hogy nincs lóvé. Viszont az is felmerült bennem hogyha a páncéltermet csak az 5 tag tudja kinyitni akkor nekik tudni kell hova lett a pénz.

Embot is bevetette az öreg rendesen csak hát Tecklát nyírta ki. Az meg hogy Padmét őrizetbe vették totál nevetséges ,mert másnap meg kiengedték Anakin felügyelete alatt. Anakinon látni hogy legszivesebben darabokra vagdosná fénykarddal Clovist. majd megőrül a féltékenységtől, hogy beszél már Padméval?

A menekülés jó volt és látványos. De már a Jedi szó sem jelent bizalmat. Mikor Anakin mondta Clovisnak hogy hát ő Jedi-lovag Clovis nagyívben csokizott rá.

Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett a rész. De igazából pár dolog azért nem világos. Az elején mondják hogy Padmé gondoskodik a háborút megszenvedőkről. És? Hogy jön ez a részhez? Meg azt sem értettem hogy minek ment Scipiora? Kölcsönt kérni? Azt hogy valami nem stimmel a Szenátus honnan tudta meg?

Az alapszitu az amit mondanak is. Padmé gondoskodik a menekültekről, ezért pénzre van szükség amit a Bankár klántól felvett kölcsön formájában akarnak megszerezni. Ezért utazik a bolygóra. A szenátus meg nem tud semmiről, azt csak a mesélő mondja, hogy a Galaktikus Bankár Klán meggyengült...

 

Nekem ez eléggé zavaros. Arról meg ne is beszéljünk hogy az EP2-ben a Bankár Klán képviselői ott ültek Dooku asztalánál. A Köztársaság meg tőlük kér kölcsön? Az egész Galaxisban ami rengeteg bolygót jelent csak a Bankár Klán bankjaitól lehet pénzt kölcsönözni? Más bankok nincsenek?

Így van. A Bankár klán adja a legtöbb pénzt a háborúhoz. Erről már volt szó a sorozatban, pl. a Heroes on Both Sides című részben. Bizony a bankárok mind a két oldalban benne vannak. Semlegesek. A következő részben erről többet is megtudhatsz majd.

 

Az meg hogy Padmét őrizetbe vették totál nevetséges ,mert másnap meg kiengedték Anakin felügyelete alatt. Anakinon látni hogy legszivesebben darabokra vagdosná fénykarddal Clovist. majd megőrül a féltékenységtől, hogy beszél már Padméval?

Padmé napokig volt bezárva, ezt mondja is Anakin -nak. :)

Link to comment
Share on other sites

Lássuk csak, lássuk csak... Sikerült Netflixen megnézni, így lehet elsiklottam egy két dolog felett magyar felirat híjján.

 

Újra egy "békés" történet. Nekem eddig szimpatikus ez a pénzügyes szál.

Anakin és Clovis úgy viselkedik kb, mint két gyerek.

Magát a bolygót nem figyeltem meg túlságosan, de az maradt meg bennem, hogy eléggé tetszetős. Meg kicsit tényleg steampunk. :)

Hogy Palpatine mit akar ebből összehozni, arra kíváncsi vagyok, remélem hamarosan megtudjuk.

Edited by P.I.D.
Link to comment
Share on other sites

Éles hangulatváltó epizód volt az utóbbi szálak tükrében, bár az eddigiek alapján a 66-os paranccsal foglalkozó sztori jobban megfogott. Ez persze még nem garancia a jelen szál gyengeségére, mert előbbi elég magasra tette a mércét. Ugyanakkor nem bánom, hogy ismét a politika és machinációk tengerére eveztünk, számomra ugyanolyan szerves részét képezi a háborúnak, mint az akció orientáltabb események, ráadásul a sorozatot is színesebbé, sokrétűbbé és érdekesebbé teszi.

 

Egyelőre meglehetősen homályos a cselekmény valós mivolta, néhány karakter motivációja, illetve összességében a szituáció nagy része. Kevés dologra derült egyértelműen fény, így nehéz érdemben bármerre is elindulni... Abban biztos vagyok, hogy - mint arra nem egyszer példa volt - ezúttal is Palpatine machinál a háttérben, mindkét oldalról. Ezt az epizód vége tette egyértelművé. Így evidens, hogy érdeke származik abból, ha megkavarja a dolgokat a Bankár Klánnál... eleve ő küldte Padmét a Scipio-ra, ahogy Embo-t is ő bízta meg, hogy tegye hitelessé Clovis történetét a Bankár Klán korruptságáról azzal, hogy a fickó életére tör. Viszont egyelőre fogalmam sincs, mi rejtőzhet a háttérben. Meglepő volt, hogy a Galaxis talán leggazdagabb cége hírében álló vállalat kredithiányban szenved, illetve máshonnan elcsalt összegekből tartják fenn magukat - már ha hihetünk Clovis szavainak. Az már korábban kiderült, hogy érdekük származik a háború elnyújtásából, így nem az a jótékony és semleges szervezet, amilyennek be akarják állítani magukat. Felmerült bennem, hogy talán Palpatine az, aki a kreditek elszivárogtatásáért felelős. Elvégre valamiből finanszírozni kell a háborút (természetesen Palpatine zsenialitásához hű mesével, hitelesnek tűnő fedőcégeken keresztül), illetve a távolabbi jövő tükrében a Birodalom megalapítását (Halálcsillag, fegyverek, rohamosztagosok költségei, stb.), amihez aligha szolgáltathat alapot a roskadozó Köztársaság kasszája... hiszen már ahhoz is kölcsönöket kellett felvenniük, hogy további klónok megrendelésére adják le igényüket a kamino-iaknak. Az már csak egy zárójeles gondolat, hogy amennyiben Palpatine tisztában van Anakin és Padmé viszonyával (erről korábban már ment egy diskurzus), talán nem véletlen, hogy épp a hölgyet küldte intézkedni Clovis-hoz. Az odáig rendben van, hogy ő felel a háború során hontalanná váló polgárok gondoskodásáért, de kétlem, hogy a Köztársaság egyetlen szenátora lenne, aki foglalkozik a témával.

 

Clovis visszahozását egyébként nyerő dolognak érzem eddig. Na nem a karakter iránti szimpátiám miatt... viszont a 2. évados Senate Spy-jal ellentétben itt talán ragadnak az alkalmon, hogy komolyabban kihangsúlyozzák Anakin intenzív féltékenységét, ami elősegíthet néhány olyan jellemvonása felszínre kerülését, melyek az Ep3-ban csúcsosodnak ki. Érdekes lesz látni, milyen hatást fog gyakorolni az ügy Anakin és Padmé házasságára. Úgy érzem, Skywalker nem fogja elintézni a Padmé és Clovis közt lévő "viszonyt" néhány csípős, tesztoszteron szagú beszólással. Különben Clovis szándékai sem tiszták. Korábban egy droidgyár építését finanszírozta, most pedig foggal körömmel harcol a korrupció ellen... nem is tudom. Bár Padmé bevette, rádásul Palpatine is nagyon kardoskodott azért, hogy a nő megbízzon régi barátjában. Arra azért kíváncsi lettem volna, mi történt a Cato Neimoidiai incidens után... azt az epizódot nézve nekem mindig úgy jött le a dolog, hogy a neimoidik halállal jutalmazták a fickót.

 

Sokak mellett Anakin is rengeteget fejlődött a sorozat folyamán, szisztematikusan közelítve Ep3-as valója felé. Ám ebben a részben igen erőteljesen hozta Ep2-es formáját, az éretlen kamasz szintjén lévő, gyermeteg srácot... az abszolút átérezhető, hogy a féltékenység egy nagyon erős érzelem, különösen a ragaszkodó Anakinnál. Ettől függetlenül, szerintem az lenne a normális, ha megbízna szerelmében, feleségében, ahelyett, hogy a sértődött lovag szerepét magára öltve úgy beszélne a nővel, mint akit egy bizonyos helyről rántott ki. A nyitó idézet szépen megfogalmazza, mire gondolok. Anakin viselkedéséből is látszik, hogy van még hova érnie, és ebből a szempontból jogtalan az Ep3-as kifakadása, mert ha Padméról van szó, hajlamos kifordulni józanabb önmagából, ami nem egy kiforrott Tanácstag védjegye.

 

Mellesleg érdekes, hogy Anakin és Padmé továbbra is egymás közelében vannak. Meggyőződésem volt, hogy legfeljebb egy-két hónap választ el minket az Ep3-tól, így viszont megerősítették, hogy minimum 9 hónap van még addig. Hiszen Skywalker akkor tudja meg, hogy felesége várandós, ráadásul a szavaiból kiderül, hogy sokáig a Peremvidéken volt. Egyrészt, megérezte volna, ha felesége terhes (igen, ez sem valószínűtlen dolog a mindenható Erőtől és a Kiválasztottól), másrészt, Padmé nem hinném, hogy elhallgatta volna. Tehát, a képlet: Anakin és Padmé utoljára vannak együtt a TCW-ben ---> valamikor ez után Padmé teherbe esik, Anakint pedig huzamosabb időre a Peremvidékre rendelik --- > 9 hónap múltán Anakin visszatér, és megtudja, mi a helyzet.

 

A látvány ezúttal is remek volt, újabb egyedi és attraktív helyszínt sikerült létrehozniuk Scipio formájában. A snowboardos üldözés ötletes és látványos elemre sikerült. Az azért érezhető volt, hogy Embo nem akarta megölni a menekülőket. Az erkélyes jelenetnél ugyanolyan gond nélkül lelőhette volna Clovis-t és/vagy Padmét, ahogy Tecklát. De mint kiderült, ez esze ágában se volt. A páncélterem nagykapujával semmi gondot nem éreztem... egyrészt, valóban státuszszimbólum, másrészt logikus, hogy nem egy 1 méter széles kapun fogják egyesével behurcolni azt a tengernyi kreditet, ami ott rejlett. Teckla felbukkanása üde színfolt volt, kár, hogy megint egy ártatlan itta meg a háború okozta konspiráció levét...

Link to comment
Share on other sites

Az már csak egy zárójeles gondolat, hogy amennyiben Palpatine tisztában van Anakin és Padmé viszonyával (erről korábban már ment egy diskurzus), talán nem véletlen, hogy épp a hölgyet küldte intézkedni Clovis-hoz. Az odáig rendben van, hogy ő felel a háború során hontalanná váló polgárok gondoskodásáért, de kétlem, hogy a Köztársaság egyetlen szenátora lenne, aki foglalkozik a témával.

Szerintem itt nincs nagy kavar, hisz Padmé -t láttuk már humanitárius misszión az Alderaan -on. Szerintem semmi fura nincs benne, hogy most is őt küldték.

 

Különben Clovis szándékai sem tiszták. Korábban egy droidgyár építését finanszírozta, most pedig foggal körömmel harcol a korrupció ellen... nem is tudom. Bár Padmé bevette, rádásul Palpatine is nagyon kardoskodott azért, hogy a nő megbízzon régi barátjában. Arra azért kíváncsi lettem volna, mi történt a Cato Neimoidiai incidens után... azt az epizódot nézve nekem mindig úgy jött le a dolog, hogy a neimoidik halállal jutalmazták a fickót.

Valóban elég fura ez a változás Clovis -nál, de évek óta nem láttuk, talán megtért ezen idő alatt. Valamiért én hittem neki...

 

Sokak mellett Anakin is rengeteget fejlődött a sorozat folyamán, szisztematikusan közelítve Ep3-as valója felé. Ám ebben a részben igen erőteljesen hozta Ep2-es formáját, az éretlen kamasz szintjén lévő, gyermeteg srácot... az abszolút átérezhető, hogy a féltékenység egy nagyon erős érzelem, különösen a ragaszkodó Anakinnál. Ettől függetlenül, szerintem az lenne a normális, ha megbízna szerelmében, feleségében, ahelyett, hogy a sértődött lovag szerepét magára öltve úgy beszélne a nővel, mint akit egy bizonyos helyről rántott ki. A nyitó idézet szépen megfogalmazza, mire gondolok. Anakin viselkedéséből is látszik, hogy van még hova érnie, és ebből a szempontból jogtalan az Ep3-as kifakadása, mert ha Padméról van szó, hajlamos kifordulni józanabb önmagából, ami nem egy kiforrott Tanácstag védjegye.

Anakinnál ez egy olyan jellembéli hiba ami javíthatatlan. Ezért nem is alkalmas Jedi lovagnak. Tényleg röhejes az a hiszti amit levágott Padmé -nak. Én egy pillanatra azt hittem, tényleg ott hagyja a nőt. :D

 

Mellesleg érdekes, hogy Anakin és Padmé továbbra is egymás közelében vannak. Meggyőződésem volt, hogy legfeljebb egy-két hónap választ el minket az Ep3-tól, így viszont megerősítették, hogy minimum 9 hónap van még addig. Hiszen Skywalker akkor tudja meg, hogy felesége várandós, ráadásul a szavaiból kiderül, hogy sokáig a Peremvidéken volt. Egyrészt, megérezte volna, ha felesége terhes (igen, ez sem valószínűtlen dolog a mindenható Erőtől és a Kiválasztottól), másrészt, Padmé nem hinném, hogy elhallgatta volna. Tehát, a képlet: Anakin és Padmé utoljára vannak együtt a TCW-ben ---> valamikor ez után Padmé teherbe esik, Anakint pedig huzamosabb időre a Peremvidékre rendelik --- > 9 hónap múltán Anakin visszatér, és megtudja, mi a helyzet.

Ha igaz az a szóbeszéd miszerint lett még volna két évad, akkor teljesen reális ez az elképzelés.

Link to comment
Share on other sites

Valóban elég fura ez a változás Clovis -nál, de évek óta nem láttuk

Mivel az egész háború csak három évig tartott, és nem közvetlen az ep2 után léptünk be, és nem is közvetlen az ep3 előtt hagytuk ott (sőt, a lentebbi fejtegetések alapján még 8-9 hónap simán hátra lehet a coruscanti csatáig) azért olyan nagyon sok év nem telhetett el a Clovis ügy óta. :) Szerintem a TCW cselekménye alapból csak 1-1,5 évet ölelt fel, és középtájt van csak egy jó pár hónapos ugrás.

 

Viszont, az is biztos, hogy ez a szál maga is több hetet ölel fel. És az 501-es már visszatért Coruscantra ez előtt. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Anakin és Amidala már az előző szálban összehozta Luke-ot és Leiát, aztán jöttek ezek az események, és után távozott Anakin. Azért pár hétig nem tűnik fel a terhesség, és szerintem Anakin sem szondázza percenként Amidalát az Erővel, pláne, ha harag van köztük. És itt bizony harag van köztük, szerintem az egész történetszál alatt csak annyi időt töltöttek együtt, amennyit láttunk. Márpedig ha itt tényleg hetek telnek el, akkor lehet, hogy Amidala már most terhes, csak mivel Anakinnal kvázi különváltak, aztán a kölyök el is megy a Perem Vidékre, Amidala már csak azután tudta meg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information