Jump to content

Inkvizítorok


Palpi

Recommended Posts

Neki még nincs saját topicja. A Rebels eddigi legkeményebb és(véleményem szerint) legjobb negatív karaktere, valószínűleg lesz mit megtárgyalni róla és a tevékenységéről az eddigieken kívül is, főképp ha többet megtudunk a múltjáról. Már most olyan karakter, akiről biztosan kijelenthető, hogy nem a sorozat lesz az egyetlen ahol komoly szerepet kap. Szerintem az EU írók nagy kedvence lesz idővel.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

 

Az Ody által linkelt képről az is eszembe jutott, hogy talán megcsinálják vele azt mint Vaderrel és Maullal, hogy súlyos sérüléseket szenved, de végül kiborg formában visszatér vagy mint Maulnal, mindenki halottnak hiszi, de valahogy megmenekül és a birodalomtól függetlenül harcol majd Kananék ellen míg végül már Vader is az ellenségévé válik. Persze ez már elég erős újrajátszás lenne, de hát a Star Warson belül a készítők mindig szerették a párhuzamokat.

 

 

 

Szerintem ennyire nincs elmélyítve a karakter. Szinte semmit nem tudunk róla.

Link to comment
Share on other sites

Végülis Maulról sem tudtunk meg többet az ep1-ből, bár az igaz, hogy ő magasabb rangú személy volt mint az Inkvizítor és volt egy igen jelentős tette.

 

Egyébként várom már mikor derül ki az Inkvizítor eredeti neve, csak ne kelljen rá annyit várni mint Palpatine keresztnevére :D

Link to comment
Share on other sites

Szinte semmit nem tudunk róla.

 

 

Ezért sem örülnék neki, ha ilyen hamar kinyírnák :( Nem azt mondom, hogy legyen egy full kidolgozott háttérsztorija, de ne csak egy egyszerû, feláldozható fogdmeg legyen a sok közül. Jópár részben feltûnt, és eddig még soha sem untam meg a szereplését :)

 

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy igazából ő Darth Maul, csak most ilyen testben született újjá. :D:evil:

Neked Maul fóbiád van, hogy mindig emlegeted? :)

 

 

Ezért sem örülnék neki, ha ilyen hamar kinyírnák :( Nem azt mondom, hogy legyen egy full kidolgozott háttérsztorija, de ne csak egy egyszerû, feláldozható fogdmeg legyen a sok közül. Jópár részben feltûnt, és eddig még soha sem untam meg a szereplését :)

 

 

 

Szerintem ha jön Vader, márpedig jön, akkor nem igazán lesz neki tere jobban kibontakozni. Főleg ha Fulcrum valóban Ahsoka lesz akkor az egész kihegyeződhet a Vader vs. ahsoka konfliktusra is.

 

Link to comment
Share on other sites

Neked Maul fóbiád van, hogy mindig emlegeted? :)

Mi az, hogy mindig? Nem én támasztottam fel a halálból, nem én hoztam fel, mint esetleges merénylőt Barriss helyett, nem én emlegettem az Ep.7 kapcsán, de Fulcrum-mal kapcsolatban se. :P:D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy rövid élete során az Inkvizítor lazán felnőtt a Star Wars rosszfiúi közé. Sőt, néhányukat, mint Ventress-t, Grievoust, Savage-ot vagy éppen Dookut még maga mögé is utasította. A hangja valami bámulatos, akárhányszor megszólal, olyan érzésem van, mintha egy arisztokrata eleganciájával, nemesi fensőbbséggel, de tanult emberre jellemző szókinccsel küldene el a bús francba. Ő is arrogáns, mint a Sötét Oldal követői, de valahogy úgy érzem, neki van is mire arrogánsnak lenni (mint Sidiousnak). Ugyan nem változott semmit az évadban, olyan utat egyáltalán nem járt be, mint Maul vagy Ventress, mégis, ez a stagnálás is nagyon jól áll neki, nem vált unalmassá, mint mondjuk Savage. Persze ehhez nagy mértékben hozzájárult az is, hogy ő végig fontos szereplő volt, és nem avanzsálták le mondjuk Tarkin pincsikutyájává. Mert ő még akkor is meg tudta őrizni tekintélyét, amikor Tarkin beköszönt. És ami még nagyon tetszett, hogy ennyire méltóságteljesen még egyik főg*eci sem bukott el a Star Wars történetében.

Filoniék amúgy talán őt kezelték a legjobban, nem alacsonyították le holmi bokszzsákká, sőt, szintén nagyot emelt a karakteren, hogy a legtöbb összecsapásból ő jött ki győztesen, és hőseink sokszor csak azért élhették túl ezeket az összecsapásokat, mert az Inkvizítornak parancsa volt arra, hogy élve fogja el őket. Ha nem így lett volna, Kanan és Ezra legkésőbb a Gathering Force-ban meghalnak.

Link to comment
Share on other sites

Azért múlja felül nálam e három szereplőt, mint gonosz karakter, mert Grievous és Asajj mindig menekültek, ellenfélként nem tudtak funkcionálni. Bokszzsákként remekül működtek, de egyik sem volt olyan ellenfél, mint az Inkvizítor. Grievousen például csak röhögni lehet ilyen téren.

Ventress végül szépen kitört ebből a skatulyából, de muszáj is volt neki, mert már totál nevetségessé vált volna, de így meg nem gonosz karakter volt, átment egy afféle semleges zónába, ahol például Hondo is van. Dooku meg számomra sokat vesztett gonosz nimbuszából a halálakor. Az, hogy egy szó nélkül, nagy bociszemekkel tűrte, hogy fejét vegyék, az nem volt méltó ahhoz az ármánykodó figurához.

Link to comment
Share on other sites

Nekem mindig az volt az érzésem, hogy Grievous-nál koncepció volt, hogy afféle paródiája legyen egy űropera gonosznak. Teljesen over-the-top a viselkedése, állandóan gyűlölködik, annyira hogy az már valahol mókás. Szerintem ez szándékos. És van egy olyan érzésem, hogy nála volt egy koncepcióváltás: a CW animációs sorozat készítői legalábbis úgy tűnik olyan instrukciót kaptak, hogy ez a figura tényleg félelmetes.

 

Az Inkvizitor szerintem is az egyik legjobb gonosz figura. Egész halála pillanatáig méltó ellenfele a főhösöknek.

Link to comment
Share on other sites

Egyetértek azzal, hogy az Inkvizítor remekül eltalált karakter. Az elegáns vívóstílusa és beszéde Dooku-t idézi, a zord külső és céltudatos kegyetlenség pedig inkább másokat. Az is tény, hogy a halála neki egyedül volt valamelyest méltóságteljes a rosszarcok közül.

Maul-t egyszer csúnyán megfirkálták és kettévágták, aztán szánalmasan könyörgött az életéért (mondjuk elvileg nem halt meg), Dooku-t fegyvertelenül lefejezték, Grievous szívét ronggyá lőtték, a szeparatista és CIS fejeseket malac módjára levágták, Sidious-t ledobták egy lyukba, Boba no comment, Jango se járt sokkal jobban stb.. Savage esete még elment, Vader pedig határeset, mert már nem gonoszként érte a halál.

Ezekhez képest az öngyilkosság valóban tekinthető méltósággal történő eltávozásnak. Pláne ha elképzeljük mi történt volna ha mondjuk Vader vonja felelősségre és küldi másvilágra.

 

Azzal már kevésbé értek egyet, hogy maga mögé utasította az említetteket. Azért Ventress vagy Grievous esetében mindenképp kiemelendő, hogy klasszisokkal nívósabb ellenfelekkel találkoztak. Azért megnéztem volna az Inkvizítor "rajságát" mondjuk egy Obi-Wan vagy Anakin ellenében. De szerintem még egy Ahsoka is alaposan megfingatta volna. Vagy éppen Ventress vagy Grievous ellen érdekes lett volna látni.

Dooku minimum (de ott volt ugye Yoda is) ilyen kaliberű riválisokkal szemben hozta sokszor az arisztokratikusan laza stílust. Vagy megfordítva, egy Kanan vagy Ezra ellen Ventress vagy Grievous is alighanem röhögve helytállt volna. Nem véletlenül volt a köhögős barátunknak is olyan trófeagyűjteménye. Dooku halála érdekes, ott szerintem egyértelműen leblokkolt az öreg. Egyrészt azzal a tudással és okoskodással kellemetlenül érintette, hogy Anakin így megalázta a kézlevágással és a nyaka körül keresztezett pengékkel. Másrészt ő maga is megdöbbent Sidious kegyetlenségén, hogy így eldobja, mint valami koszos rongyot. Szerintem ez egy remek és rendkívül fontos jelenet, ami nem Dooku-nak ciki, mintsem inkább Sidious hatalmasságát hivatott alátámasztani.

 

Azzal meg pláne nem értek egyet, hogy az Inkvizítornak lett volna mire arrogánsnak és beképzeltnek lennie. Egyrészt a fent említett okokból kifolyólag amolyan "vakok közt félszemű" effektus játszik. Nem tudjuk hány jedit vadászott le, ha már ő volt az Inkvizítor, de pl. Grievous-nek azért megvoltak a maga trófeái, még ha off-screen szerezte is ezeket. Másrészt pedig a nagyképű, manipulálni próbáló, pszichologizáló attitűddel azt érte el, hogy rendkívül rövid idő alatt a nála amúgy jóval gyengébb nemezist sikerült (morálisan, mentálisan és "szakmailag") olyan szintre hoznia, hogy az gond nélkül elpáholta.

Link to comment
Share on other sites

Teljesen mindegy ki ellen állt volna ellen Grievous, a saját történetében súlytalan volt. Képtelen volt hihető fenyegetést nyújtani azokkal szemben, akikkel harcolt. Csak hogy érthetőbb legyek: például nem kérdés, hogy egy Jabba-Grievous csatából ki jönne ki győztesen, ugyanis előbbi nem hogy harcolni de menni is alig bír, ettől függetlenül a Jedi visszatérben sokkal komolyabb jelenléte van. Mint gonosz be tudja tölteni a szerepét, valós akadályt gurit a hősök elé, még akkoris ha a nagyjátokosok mellett -Vader, Palpatine- nyilván eltörpül. Grievous ehhez képest inkább önmaga paródiája. Valószinüleg szándékosan.

Nem úgy az Inkvizitor, akivel végig komolyan számolni kellett, hihető volt, hogy Ezra tudatalattiját is birizgálja és amikor a félelmei előtörnek, akkor azok az Inkvizitor képében jelennek meg (Path of the Jedi). Ő tényleg egy hagyományos értelemben vett antagonista volt.

Link to comment
Share on other sites

Igen, abban igazatok van, hogy az adott körülmények közt az Inkvizítor hitelesebb gonosznak tűnt, látszólag jobban működött és sikeresebben töltötte be a szerepét. ;) Mondjuk én soha nem éreztem annyira gáznak Ventress-t vagy Grievous-t se. Ha bajban voltak (erre elég sokszor volt példa), akkor dobbantottak, ami logikus és okosabb, mint meghalni. :) Egyébként sokan mások megtették ezt, lényegesen nívósabb szereplők is.

 

Valamelyest próbálták ellensúlyozni a dolgokat a készítők. Azért Ahsoka, Luminara, Gallia, Fisto, egyéb random jedik és ellenfelek vagy épp egymás ellen már egyáltalán nem volt olyan problémás a többiek helyzete sem. De sokszor azért tisztesen helytálltak a legkeményebb ellenfelekkel szemben is. Ettől még persze igaz az, hogy nem tűntek olyan fajsúlyos gonoszoknak.

Én nem is annyira a párbajteljesítményekben éreztem töketlennek őket, hanem az a sok arcoskodás volt ciki. Amikor már eleve tudhatta bármelyikőjük, hogy érdemi esélyük úgyse lesz és majd a farkukat behúzva kell menekülni, akkor is mentek a hangzatos dumák, a fogadkozások és fenyegetőzések. Ezzel sikerült sokszor nevetséges helyzetbe hozni magukat és redukálni a presztízsüket.

 

Amúgy az is sokat adott a dologhoz, hogy az Inkvizítor ténylegesen kétes kimenetelű párbajokat vívott, ahol lehetett izgulni a szereplőkért, volt tétje az egésznek. Nyilván tudtuk, hogy nem fogja rögtön kinyírni Ezra-t, de Kanan-t se, tudat alatt mégse lehettünk biztosak benne. Ventress vagy Grievous csatáinál legtöbbször tudtuk, hogy semmiképp nem győzhetnek, de egy Obi vagy Anakin nem is fog megfutamodni előlük, mert azzal lehúznák a karakterek méltóságát. Nekem csak sokkal izgalmasabb volt egy Ahsoka-Ventress vagy Grievous-Ventress párbaj, mert nem ismertem előre az eredményt. :)

 

Az Inkvizítornál ezt remekül használták ki. Az elején forrázta Kanan-t, akit minden váratlanul ért. Ő semmit nem tudott az ellenfélről, az Inkvizítor elég jól ismerte őt, talán (többek közt) ezért is lehetett olyannyira bántó a különbség köztük. Aztán idővel Kanan-ék is fejlődtek, ráadásul kiismerték a figurát, minden tekintetben. Egyre inkább kezdtek felnőni a feladathoz és kiegyenlítettebb helyzetbe kerülni. A végén pedig már Kanan ellene tudta fordítani a saját fegyverét és legyőzte. Sőt, váratlanul sikerült végleg eltakarítani őt az útból, még ha csak közvetett úton is.

Link to comment
Share on other sites

Ha bajban voltak (erre elég sokszor volt példa), akkor dobbantottak, ami logikus és okosabb, mint meghalni. :)

És ők MINDIG bajban voltak, és MINDIG dobbantottak, és MINDEN rájuk bízott feladatot elcsesztek, amiben a főhősök érintettek voltak (és ezeknek nagyon sokáig következményei sem voltak). Ezért voltak működésképtelen ellenfelek és gonoszok.

Egy vereség nem mindig zárul halállal, szóval nem kellett volna mindig logikusan és okosan cselekedniük - rossz író az, aki ilyen száklátókörű (meg eleve, a logikára és az okosságra sem feltétlen van szükség). Az ellensúlyozás is nevetségesen működött jó pár esetben, mert a legtöbbször fogták a szereplőket, és simán Grievoushoz és Ventresshez igazították a képességeiket (vagy a Magna Guardokéhoz, vagy szimpla, mezei kalózokéhoz -> na, ezekkel valóban rombolták Obi-Wanék nimbuszát, sok esetben győzték le őket olyan ellenfelek, akik nem voltak egy súlycsoportban velük). És igen, ha nem Obi-Wannal vagy Anakinnal kellett vívniuk, jobban funkcionáltak (már amennyire, mert ugye Fisto és Koth megizzasztásához is kellettek a Magnák Girevousnak, de még Fisto ex-padwanját is csalással tudtak csak legyűrni), kár, hogy mire erre sor került, Anakin és Obi-Wan már agyonalázta őket és nem lehetett komolyan venni egyiket sem, mint fenyegetést. Ezért voltak ők ketten rosszúl megírva gonosznak - meg a semmire nagyzolás miatt, amit írtál. Nem kellett volna az első két évadban annyiszor megküzdeniük egymással, vagy legalábbis, nem Obi-Wannal és Anakinnal kellett volna úton útfélen összeereszteni őket. És ha mégis, megoldhatták volna simán úgy, hogy azért senki nimbusza ne romboljon. Ehhez csupán annyi kell, hogy jól írják meg a szituációt. Lásd Maul. A visszatérése óta Obi-Wan egyszer sem tudta legyőzni, Maul mindannyiszor megverte, egyszer szó szerint. Romlott ettől a nimbusza? Ugye, hogy nem. És még tudnék mondani jó pár példát a TCW-ből.

 

Ami meg az Inkvizítor vesztét illeti, azért abban nem csak a párbajképességek játszottak szerepet. Sokat számított, hogy Kanan kihasználta a forgó kard tervezési hibáját, meg Ezra kardjának lőfegyveres képességét, utóbbival azt is mondhatjuk, hogy pofátlanul csalt. Színtiszta, tisztességes párbajban nem biztos, hogy legyűri az Inkvizítort. Éppen ezért elég biztos, hogy Inkvi uraság simán fel tudta venni a harcot egy Jedi lovaggal is szimplán párbajban. Mint ahogy az kiderült a filmekből és a TCW-ből, a Jedik között sem mindenki született vívó. Lehet, hogy Anakint nem tudná legyőzni pusztán párbajban (ha az eszét is használná, akkor Anakin bebukta :evil: ), de egy Saessee Tiint vagy egy Agen Kolart tuti ő is leverne. Sőt, még egy Luminara Undilit is, hiszen ha nincsen Ahsoka, már Ventress megölte volna Lumit. És lehet, hogy erre a párbajra sor is került.

No meg gondolom az inkvizítor állást sem pofára osztották ki neki. :)

 

Mindent összevetve, a TCW elején sajnos Lucas beavatkozásának hála Filoniék kénytelenek voltak Grievous és Ventress nimbuszát lerombolni azzal, hogy Obi-Wan és Anakin lett a főszereplő, akik érinthetetlenek voltak. Plusz, valószínűleg ekkor még rá sem éreztek a sorozat ízére, hiszen csak a TCW 2.0-val sikerült már minden karaktert jól mozgatni, akkor Grivi és Ventress is megtáltosodott. Plusz Lucas is elengedte a kezüket. És ennek hála, hogy a Rebelsben az Inkvizítor már nem egy bokszzsák, hanem méltó ellenfél. És ilyen státuszban nálam durván maga mögé utasítja azt a kettőt. Viszont mint karaktert, Ventresst jobban csípem. Grivit meg király karakter ezzel, hogy - ahogy Bomarr írta - önmaga paródiája.

Link to comment
Share on other sites

Ami meg az Inkvizítor vesztét illeti, azért abban nem csak a párbajképességek játszottak szerepet. Sokat számított, hogy Kanan kihasználta a forgó kard tervezési hibáját, meg Ezra kardjának lőfegyveres képességét, utóbbival azt is mondhatjuk, hogy pofátlanul csalt. Színtiszta, tisztességes párbajban nem biztos, hogy legyűri az Inkvizítort.

Nehéz eldönteni mi tartozik bele egy párbaj kereteibe. Bizonyos szempontból Obi-Wan se Maul (Ep.1), se Grievous, de még Anakin ellen se vívott tisztességes párbajt, de a TCW-ben Maul is volt, hogy hasonlóan tett. Az Ep.2 végén Dooku villámszórása mennyire volt korrekt Anakin-nal szemben?

Azért a fénykardod használatának mikéntje elég szorosan a párbaj része. Kanan kihasználta a forgó kard tervezési hibáját, amit egyrészt maga az Inkvizítor tervezett ilyenre, másrészt az is rajta múlott, hogy ennyire amatőr módon akarta kihasználni a pörgetést. Ahogy pl. az is Grievous ökörsége volt, hogy 4 karddal is mindig csak a padlót sikerült átszabnia. Maul Qui-Gon ellen remekül használta ki a duplapengés kard adta előnyöket, Dooku meg volt akkora spíler, hogy egyetlen szimpla karddal

megoldotta a többellenfeles párbajt is.

 

Éppen ezért elég biztos, hogy Inkvi uraság simán fel tudta venni a harcot egy Jedi lovaggal is szimplán párbajban.

No meg gondolom az inkvizítor állást sem pofára osztották ki neki. :)

Az a baj, hogy ezek is mind off-screen dolgok. Grievous is megölt egy rakat jedit. Lehet, hogy ő mindig "csalt", az Inkvizítor meg lazán megoldotta tisztán, de nem tudjuk. Én annyiból többet vártam, hogy legalább említés szintjén halljunk az Inkvi által kiirtott jedikről vagy azok számáról, módjáról. Elvileg az ő dolga a túlélő jedik levadászása volt, de ennek eredményességéről sok nem derült ki.

Én összességében korántsem látom annyira kompetensnek őt, mint mások. Elsősorban azért, mert neki se volt kb. egyetlen sikeres akciója se képernyőn. Az egy dolog, hogy sokszor elmenekültek előle, de a lázadóknak nem is volt más céljuk, ezért a megfutamításuk egyáltalán nem komoly eredmény. Pláne, hogy kiket üldözött. Az se magyarázat, hogy élve akarta elfogni a delikvenseket, mert egyrészt ettől még nem kellett volna mindig addig tökölni, amíg lelépnek, másrészt nem sikerült elkapni őket (Kanan-t egyszer), szóval kudarc. A pszichés hadviseléssel meg ugyan okozott rémálmokat Ezra-nak és elbizonytalanította Kanan-t, de végeredményben csak megerősítette őket, ami aztán a veszte is lett. Ez a vonal se mondható semmiképp sikeresnek.

 

Szóval én őt se éreztem igazán komoly figurának, ő is mindig szopóágon volt és csak a pofára esések jutottak neki. Ilyen szempontból jó hogy meghalt, mert valamennyire Kanan is túlnőtt rajta, Ezra fejlődési ívét tekintve kisvártatva már ő is megfirkálhatta volna, együtt meg pláne. Így aztán ő is igen hamar teljesen bohócszintre süllyedt volna, csak épp jóval gyengébb ellenfelekkel szemben. Ennek meg semmi értelme nem lett volna, ahogyan annak se, hogy érdemben soha nem vonják felelősségre. Így legalább a halála emlékezetes és valamelyest méltóságos is, azt pedig megpróbáljuk elhinni, hogy mennyire hatékonyan tudta korábban végezni a dolgát (felkutatni és irtani a jediket).

Link to comment
Share on other sites

Nehéz eldönteni mi tartozik bele egy párbaj kereteibe.

Kard a kard ellen, ennyi, ez tartozik bele egy párbaj keretébe, se több, se kevesebb. A lőfegyverek, az áramszórás, az Erőlökés, de még a pofánrúgás sem tartozik bele. ;)

 

De itt nem a sikereit kell mérlegre állítani, ahogy azt már Bomarr és te is megfogalmaztad, hanem azt, hogy a történetben ő MŰKÖDÖTT, sikeresen funkcionált a történetben rá testált feladat során. Az, hogy mennyi sikert ért el, egyrészt vitatható, mert szerintem az, hogy kétszer legyűrte Kanant, egyszer meghiúsította a céljukat és egyszer elfogta a Jedit, igenis siker. Neked nyilván csak a végletek jelentik a sikert, a részeredmények nem - pedig sokszor pont a részeredmények döntik el a dolgok végét. Ennyi erővel Sidious is egy balfék, hiszen a Jediket nem sikerült kiirtani, a Lázadókat nem tudta leverni, a Halálcsillagokat rendre elvesztette, egyetlen tanítványa sem volt sikeres és még a csatornába is belehajították. Ja, és persze már Darth Bane elcseszte az egészet, hiszen végül a Sith fenyegetése termelte ki Luke és Anakin Skywalkert, akik elpusztították a Sith-eket. Szóval, kár ilyenen vesződni. A lényegen ez úgysem változtat: Ventress és Grievous a történetben rájuk testált feladatott képtelenek voltak jól ellátni. Az Inkvizítor Vaderhez, Sidioushoz, Maulhoz, Jabbához, Dookuhoz, Tarkinhoz, Jangóhoz és a többiekhez hasonlóan remekül betöltötte.

Link to comment
Share on other sites

Igen, igazat is adtam ebben Nektek. Én most más megvilágításban vizsgáltam a dolgot. Elvégre az, hogy az Inkvizítor mennyire képzett, kiket lenne képes legyőzni vagy felvenni velük a harcot, mennyire sikeres stb. ezek már nem azon múlnak, mennyire működik a sztoriban, mint gonosz vagy veszélyes karakter. Egyetértünk abban, hogy több negatív karakternél is fenyegetőbb, hatásosabb és mindenképp sötétebb miliőt tud teremteni maga körül. ;)

 

Amiben nem értünk egyet, az az, hogy (ezektől amúgy függetlenül) mennyire volt ő kompetens, jó harcos, Erőhasználó, taktikus és hasonlók. Én azt láttam, hogy e téren már nem múlja felül az "elődeit", sőt... Voltak sikerei, de ezek engem egyáltalán nem győztek meg, noha elismerem őket. Ilyen részsikerei kb. mindenkinek voltak így vagy úgy. Amúgy elég szűken értelmezed a (fénykard)párbaj fogalmát, ezek szerint kb. egyetlen ilyet sem láthattunk a Saga-ban. :) Nem arról van szó, hogy nekem csak a szélsőségek számítanak sikernek, de a körülmények nagyon fontosak.

 

Ha már felhoztad Sidious-t, akkor ő egy igencsak kiterjedt és régóta viszonylagosan stabilan működő rendszert mókolt meg és fordított mindent a maga oldalára. A Köztársaságot diktatúrává formálta, a több ezer tagot számláló Jedi Rendet eltörölte, a Kiválasztottat a sötét oldalra csábította, dominánssá tette a Sith Rendet stb.. Tette mindezt úgy, hogy közben szinte mindenki hősként tisztelte és önként dalolva szolgálták ki a tervét. A Birodalom létrejötte után már lényegesen gyengébben muzsikált, aztán meg is bukott. Ő és a terve sem volt tökéletes, de ahonnan és amilyen eszközökkel indult, ahhoz képest mondhatni csodákat tett, egy zseni volt.

Ehhez képest az Inkvizítornak a rendelkezésére állt a birodalmi eszköztár egy része, tömérdek információ és ami igazán fontos, hogy az egész rendszer az ő keze alá dolgozott. Annyi lett volna a dolga, hogy elfogjon/legyőzzön pár alapból nála alacsonyabban kvalifikált ellenfelet. Ehhez képest mit tud felmutatni? Nem sokat, néhány részeredményt. Az esetek döntő többségében "hazai pályán" játszott, tucatszámra segítették katonák, egyéb helyzeti előnyei is voltak és mégse jött össze az áttörés.

 

Amúgy elég beszédes, hogy (amúgy Tarkin vagy Kallus se különösebben bízhatott benne) maga az Inkvizítor választotta a halált. Ez elég erős beismerése annak, hogy az aktuális kudarc már az utolsó szög a koporsójában. Nem valószínű, hogy ez kifejezetten annak a vereségnek szólt, mintsem inkább egy folyamat vége volt, ahol az egymást követő sikertelen akciók folyományaként kezdett betelni a pohár és itt megérkeztek az utolsó cseppek. Aligha gondolta magát sikeres figurának, ha reális esélyt se látott arra, hogy megvédje az álláspontját a sithekkel szemben és elkerülje a gyalut.

Link to comment
Share on other sites

Szóval, kár ilyenen vesződni. A lényegen ez úgysem változtat: Ventress és Grievous a történetben rájuk testált feladatott képtelenek voltak jól ellátni. Az Inkvizítor Vaderhez, Sidioushoz, Maulhoz, Jabbához, Dookuhoz, Tarkinhoz, Jangóhoz és a többiekhez hasonlóan remekül betöltötte.

Az Inkvizítor annyira jól ellátta a feladatát, hogy a végén öngyilkos lett. Világos. :D Grievous legalább volt annyira gerinctelen, hogy mindig megmenekült. Igazi genya volt, gyáva és visszataszító. Grivi még ott a párkányon lógva is arról szónokolt volna Kanannak, hogy a Jedi vesztett. :P Bár jobban belegondolva nem is került volna olyan helyzetbe mert már előbb elmenekül. :D Ahogy Bomarr is írta ő direkt lett ilyen és ezt a szerepet remekül valósították meg a TCW -ben.

Link to comment
Share on other sites

Az Inkvizítor annyira jól ellátta a feladatát, hogy a végén öngyilkos lett. Világos. :D

Nem látom az összefüggést a történetben betöltött feladata és az öngyilkossága között. Nem a tényleges, történetbeli - értsd, birodalmi - feladatát kell a történetben betöltött feladata alatt érteni (mert az ugye az, hogy ő egy méltó ellenfél a hősök számára), mert a történetbeli feladatát valóban kicsit rosszul látta el. Nem annyira, mint Grievous, aki ugye elvesztett majdnem minden csatát, elvesztett minden űrhajót, minden űrállomást (a nagy tábornok), vagy Ventress, aki lényegében minden rábízott feladatot elcseszett, de ő sem volt tipp-topp, ami érthető, hiszen ez még mindig a Star Wars, és nem a 24 vagy a The Walking Dead. De az akkor is poén, hogy Grievous egyszer sem lett igazán megbüntetve a folyamatos kudarcai miatt, Ventress meg csak sok-sok idő után lett megbazirgálva, de akkor sem amiatt, mert minden elszúrt, hanem mert Dooku Sith-nek kezdte nevelni. Ehhez képest szegény Inkvi inkább ugrott, mert pár bakiért valószínűleg olyat kapott volna, hogy még Utapaun is hallották volna az üvöltését. :)

 

Grievous legalább volt annyira gerinctelen, hogy mindig megmenekült. Igazi genya volt, gyáva és visszataszító. Grivi még ott a párkányon lógva is arról szónokolt volna Kanannak, hogy a Jedi vesztett. :P Bár jobban belegondolva nem is került volna olyan helyzetbe mert már előbb elmenekül. :D Ahogy Bomarr is írta ő direkt lett ilyen és ezt a szerepet remekül valósították meg a TCW -ben.

Ezzel nem is vitázom, de számomra egy gonosz karakter nem ilyen. Ez egy gonosz karakter szándékos kiparodizálása, annak tökéletes, igazán pazar, pláne, hogy még csak nem is tolakodó a megvalósítás, és eképpen szeretem is Grivit. Meg mint sokszor írtam, király figurának tartom, pontosan azért, amit írtál, hogy még a párkány végén lógva is szónokolna, hogy márpedig a Jedi vesztett - olyan klasszikus képregényes gonosz. Csak köszönő viszonyban sincs a Star Wars valódi gonoszaival.

 

Amiben nem értünk egyet, az az, hogy (ezektől amúgy függetlenül) mennyire volt ő kompetens, jó harcos, Erőhasználó, taktikus és hasonlók.

De ha független, akkor mi köze mindennek ahhoz, amit én a legelején írtam - vagyis, hogy a történetben ő sokkal-sokkal-sokkal jobban működik -, és te mégis ezekkel példázva "kötöttél" bele. ;):P

 

Amúgy elég szűken értelmezed a (fénykard)párbaj fogalmát, ezek szerint kb. egyetlen ilyet sem láthattunk a Saga-ban.

Mi az, hogy én értelmezem ilyen szűken? Kérdezz meg a világon bármilyen párbajozót, mindegyik ezt fogja mondani! Nézz már meg bármilyen párbajt, hát hol látsz te olyat, hogy pisztollyal lövöldöznek egymásra? A pisztolypárbajban, legfeljebb! Ne hülyéskedj már!

Százszázalékosan tisztességes párbajt egyet láttunk, az ep4-ben. Illetve az ep2-ben, Dooku is csak addig vetett be áramot, amíg elhárította, hogy egyszerre ketten támadjanak rá. Ami ugye megint messze van a tisztesség fogalmától, az más kérdés, hogy így is simán elbánt volna velük. De még az ep3-as Yoda vs Sidious párbaj is közelebb állt a tisztességeshez, mint az, amit itt Kanan művelt, hogy pisztollyal lövöldözött az Inkvizítorra. Pisztollyal, amiről mi is a Jedi lovagok véleménye? Nem tudom, Obi-Wan mit szólna Ezra fénykardját látva. :)

 

Ehhez képest az Inkvizítornak a rendelkezésére állt a birodalmi eszköztár egy része, tömérdek információ és ami igazán fontos, hogy az egész rendszer az ő keze alá dolgozott. Annyi lett volna a dolga, hogy elfogjon/legyőzzön pár alapból nála alacsonyabban kvalifikált ellenfelet. Ehhez képest mit tud felmutatni? Nem sokat, néhány részeredményt. Az esetek döntő többségében "hazai pályán" játszott, tucatszámra segítették katonák, egyéb helyzeti előnyei is voltak és mégse jött össze az áttörés.

És persze minden az ő hibája. A birodalmi eszköztárnak semmi köze a kudarcaihoz. Ezeket a körülményekkel mi van, ha már "a körülmények nagyon fontosak?" Mert mondjuk, ha a Stigeon Prime-on a katonák kicsit gyorsabban reagálják le, hogy valójában veszélytelen madarakkal harcolnak, ha az aszteroidán kicsit jobban boldogulnak a dögökkel, ha a TIE pilóták lényegesebben jobban tudnak célba lőni, amikor a Ghostot üldözik, akkor talán az Inkvizítor sem hátráltatva lett volna. Mert ugye a Birodalom eszköztára rácsukta az ajtót, miközben ő a lázadókat üldözte. Ha már "a körülmények nagyon fontosak", számítsuk is be azokat. ;)

 

Amúgy elég beszédes, hogy (amúgy Tarkin vagy Kallus se különösebben bízhatott benne) maga az Inkvizítor választotta a halált. Ez elég erős beismerése annak, hogy az aktuális kudarc már az utolsó szög a koporsójában. Nem valószínű, hogy ez kifejezetten annak a vereségnek szólt, mintsem inkább egy folyamat vége volt, ahol az egymást követő sikertelen akciók folyományaként kezdett betelni a pohár és itt megérkeztek az utolsó cseppek. Aligha gondolta magát sikeres figurának, ha reális esélyt se látott arra, hogy megvédje az álláspontját a sithekkel szemben és elkerülje a gyalut.

Igen, és az szóba sem jöhet, amit az ep5-ben világosan láttunk, hogy Vader annyira türelmes, mint egy kiéhezett oroszlán. Hány hibát is vétett Ozzel? Két jelentéktelent? Mi is lett a sorsa? Azt hiszem, Vader kinyírta, mintha lenne egy ilyen jelenet a filmben. Hány hibát is vétett Needa? Egyet sem! Mi is történt vele? Vader megbocsátás címszó alatt kinyírta. Biztos az Inkvizítor egy több éves hibasorozat vége miatt vetette bele magát a katlanba, és nem azért, mert a mestere hobbi szinten űzi az alattvalói kinyírását. És tény, hibázott, háromszor bukta el a feladatát, és itt már nagyon nagyot bukott, hiszen az elfogott Jedik szöktek meg és egy csillagromboló is gajra ment - és először a találkozásaik óta, még a fontos körülmények sem játszottak közre, hiszen nem voltak körülötte töketlenkedő rohamosztagosok, senki sem zárta be előtte (és a menekülők mögött) az ajtót, itt már csak rajta múlott a dolog. És még a fénykardját is elvesztette, pedig az a fegyver az élete. Vader sokkal kevesebbért (a nagy büdös semmiért) is végzett már ki embert, és valószínűleg tett már olyan dolgokat is, amihez képest még a fojtás (ami amúgy egy elég randa és lassú halálnem) is kellemes elmúlásnak tűnhet.

Link to comment
Share on other sites

Amúgy elég beszédes, hogy (amúgy Tarkin vagy Kallus se különösebben bízhatott benne) maga az Inkvizítor választotta a halált. Ez elég erős beismerése annak, hogy az aktuális kudarc már az utolsó szög a koporsójában. Nem valószínű, hogy ez kifejezetten annak a vereségnek szólt, mintsem inkább egy folyamat vége volt, ahol az egymást követő sikertelen akciók folyományaként kezdett betelni a pohár és itt megérkeztek az utolsó cseppek. Aligha gondolta magát sikeres figurának, ha reális esélyt se látott arra, hogy megvédje az álláspontját a sithekkel szemben és elkerülje a gyalut.

Az is beszédes, hogy ha az Inkvizitor gyengeségeibe akarunk kapaszkodni, akkor kitalált off-screen dolgokba kell kapaszkodni, Grievousnál viszont akkor kell ezt eljátszani, amikor a komolyabb eredményeit kéne sorolni. Kár, hogy ez továbbra se változtat azon, hogy a kérdéses figura milyen hatással volt a főhősökre. Féltek tőle vagy félmosollyal az arcukon állandóan pofánvágták? Szerintem aligha kérdőjeles, hogy melyik a jól müködő gonosz ismérve.

 

Grievous paródiába illő figuráját mi sem jellezmi jobban hogy lassan ott tartunk, hogy az egyik legfőbb érv a figurája mellett, hogy nem lett öngyilkos.

Link to comment
Share on other sites

De ha független, akkor mi köze mindennek ahhoz, amit én a legelején írtam - vagyis, hogy a történetben ő sokkal-sokkal-sokkal jobban működik -, és te mégis ezekkel példázva "kötöttél" bele. ;):P

Ahhoz semmi. :D Utána viszont olyanokat is írtál, hogy pl. valószínűleg simán fel tudja venni a harcot egy jedi lovaggal vagy közülük némelyeket biztosan leverne. Korábban meg olyat, hogy volt mire arrogánsnak lennie. Ezek szerintem egyáltalán nem indokolhatóak azzal, hogy gonoszként jobban funkcionál a történetben. Ezek egyértelműen in-universe a képességeire vonatkoznak, amikkel kapcsolatban én nem vagyok igazán meggyőzve. ;)

 

Mi az, hogy én értelmezem ilyen szűken? Kérdezz meg a világon bármilyen párbajozót, mindegyik ezt fogja mondani! Nézz már meg bármilyen párbajt, hát hol látsz te olyat, hogy pisztollyal lövöldöznek egymásra? A pisztolypárbajban, legfeljebb! Ne hülyéskedj már!

Pont amiatt, hogy a SW-ban nagyítóval kell keresni a mi világunk definíciójának megfelelő párbajt, lehet érdemesebb tágítani a fogalmat. ;) Ha megkérdezek valakit, hogy neki melyik volt a TOP3 SW párbaja, akkor aligha fog azzal előhozakodni, hogy összesen nem volt ennyi a Saga-ban, mert a döntő többségük nem is volt az. :)

 

És persze minden az ő hibája. A birodalmi eszköztárnak semmi köze a kudarcaihoz.

Nyilván nem minden az ő hibája, de azért önállóan se volt túl sok hasznos húzása. :) Amúgy egyrészt valahol a saját emberei töketlenkedtek, ami rá sem vet jó fényt. Másoknál se kibúvó, hogy a droidok, a klónok vagy a rohamosztagosok szerencsétlenkednek. Másrészt mégiscsak jobb, ha a Te oldaladon állnak még egy csomóan és nem ellened harcolnak. Lassan kifejezetten erényeként fogjuk emlegetni, hogy a körülötte lévők dilettantizmusa ellenére nem minden egyes akciója zárult kudarccal. Olyan értelemben legalábbis, hogy az érdemi célokat nem sikerült elérnie. :)

 

Igen, és az szóba sem jöhet, amit az ep5-ben világosan láttunk, hogy Vader annyira türelmes, mint egy kiéhezett oroszlán. Hány hibát is vétett Ozzel? Két jelentéktelent? Mi is lett a sorsa? Azt hiszem, Vader kinyírta, mintha lenne egy ilyen jelenet a filmben. Hány hibát is vétett Needa? Egyet sem! Mi is történt vele? Vader megbocsátás címszó alatt kinyírta.

Az jó eséllyel koncepcionális, hogy a sithek jóval toleránsabbak voltak a köztársasági érában, mint a birodalmiban, valahol logikus is. Ventress, Grievous, de Dooku is többször nyúlt mellé és következménye igazán egyiknek se lett. Vader már durvábban állt hozzá, ugyanakkor nem tudjuk mennyire csesztette az Inkvizítort, mert erre nem jött konkrét utalás. Pedig éppenséggel már jó pár alkalommal elmeszelhette volna őt is, ha annyira szigorúan fogta volna. Annyit tudunk, hogy ez az utolsó baklövéssorozat már szinte biztosan sok lett volna, hisz emiatt az öngyilkosság.

Alapból azt gondolom, hogy az inkvizítori pozíció kevésbé számított fogyócikknek és valamivel kíméletesebben bántak vele. Ez persze még mindig durvább volt, mint a korábbi végrehajtók esetében. Emellett azt is gondolom, hogy a Birodalom bomladozása (amiről most már konkrétan látjuk, hogy nem derült égből villámcsapásként érte őket az OT-ban) fokozatosan billentette ki egyre inkább a sitheket a béketűrésükből is gorombultak be.

 

Az is beszédes, hogy ha az Inkvizitor gyengeségeibe akarunk kapaszkodni, akkor kitalált off-screen dolgokba kell kapaszkodni, Grievousnál viszont akkor kell ezt eljátszani, amikor a komolyabb eredményeit kéne sorolni.

Nem igazán értek ezzel egyet. Grievous esetében teljesen igazad van, de az Inkvizítor gyengeségeiből én eleget láttam a képernyőn is ahhoz, hogy ne tartsam akkora spílernek, mint amekkorának eleinte tűnt. :) Abban persze mgint igazad van, hogy ettől sztoriszinten jobban funkcionált gonoszként, de ezen már túl vagyunk. ;)

Edited by pb69
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information