Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Én meg arra gyanakodtam, hogy R2 csinálta ki a piros "dobozt".

Kiskoromban én is mindig ezt gondoltam, hogy R2 valami mágneses kisugárzással kinyírta a konkurenciát.

Túl öreg volt már.

Újabb fejlesztés, mint az R2-es széria :hmm:

Csak neki rosszabb gazdái lehettek :yeah:

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

A New Hope

Chapter 9: In the Garage

Time: 0:18:52-0:22:34

Tartalom

C-3PO lassan ereszkedik bele az olajjal teli kádba, közben tervezőjének hálálkodik, mivel még sosem tömődött el ennyire porral, és az olajfürdő ezt kiáztathatja belőle. R2 a közelében áll, míg Luke egy T-16-os modellel játszik, majd dühösen az asztalra teheti. C-3PO-hoz menet a falnak panaszkodva mondja, hogy Biggsnek igaza volt, sosem szabadul el a farmról.

A protokoll droid erre készségesen felajánlja segítségét, ám Luke ezt csak abban az esetben hajlandó elfogadni, ha C-3PO valamilyen módon fel tudja gyorsítani az időt, hogy előre hozza az aratást, ami után elmehet erről a szikláról. C-3PO sajnálattal közli, hogy erre aligha képes, mert ő csak egy droid, majd rákérdez, voltaképpen melyik bolygón is vannak. Luke válasza erre: ?Hát, ha az univerzumnak van középpontja, akkor ez attól a legtávolabbi bolygó.? 3PO tudomásul veszi, de Luke az uram hallatán megkéri, hogy szólítsa a keresztnevén. C-3PO ezt ismét tudomásul veszi, ám ezúttal Luke úrnak szólítja. Az ifjú felnevet és közli, csak simán Luke legyen. C-3PO kiemelkedik az olajfürdőből és bemutatkozik, majd R2-D2-t is bemutatja, mint kiegészítőjét. Luke a kis droidot pucolgatva üdvözli őt. A asztromech füttyent párat. Aztán új gazdájuk megjegyzi, hogy a külsőjükből ítélve elég eseménydús életük lehetett eddig.

C-3PO ezt elismeri, és hozzá teszi, mindez különösen igaz a felkelés kitörése óta. Luke izgalomtól áthatva felugrik, és faggatni kezdi a protokoll droidot a Birodalom ellen irányuló lázadásról. 3PO elmondása szerint az juttatta őket oda. Erre Luke az átélt csaták felől érdeklődik. C viszont hamar kiábrándítja, elmondása szerint ő csak egy protokoll droid, így nem sokat mesélhet ilyenről és hasonló érdekességekről. Luke így hát visszatér R2-hoz, és küzdeni kezd a burkolaton szétterülő kosszal. Közben arról faggatja a humanoid droidot, hogy űrcirkálón voltak-e.

Ebben a pillanatban R2 holoprojektora életre kell és egy apró női alakot vetít a garázs közepére. Luke hátra vetődik ijedtében, aztán ébersége visszanyerésével az apró alakra pillant, aki folyton csak azt ismétli: ?Segítsen Obi-Wan Kenobi! Ön az utolsó reményem.? Luke rákérdez a hologram mibenlétére, R2 azonban nem felel. C-3PO is faggatózni kezd, erre R2 már válaszol. C tolmácsolásában elmondja, hogy nem fontosak, üzemzavar, csupán régi adatok. Luke azonban álmélkodva figyeli az apró hologramhölgyet, aki folyamatosan ugyan azt a két mondatot ismételte. Az ifjú nem állja megjegyzés nélkül: ?Ki ez? Gyönyörű.?

C-3PO kifejezi sajnálatát, amiért nem tudja megadni a választ, ám azt elárulja, hogy a legutolsó útjukon ő is velük utazott és szerinte jelentős személyiség lehet, mert mindenki így kezelte. Ekkor Luke rákérdez, hogy ennyi-e az egész felvétel. R2 felel valamit, erre C-3PO megdorgálja a kis droidot, miszerint örülnie kéne, hogy ott van és bízhat az új gazdájában. R2 újra fütyül, mire 3PO tolmácsolásba kezd, bár maga sem érti barátja szavait. Elmondása szerint az ő tulajdonosa egy bizonyos Obi-Wan Kenobi, és ez neki szóló magánüzenet. Eztán értetlenül fejti ki, hogy a sok megpróbáltatás a tárolójára mehetett szegény R2-nak, mivel az utolsó gazdájuk Antilles kapitány volt.

Luke ezt azonban meg sem hallja, gondolatban már máshol jár. Hangosan fejtegetve hozza összefüggésbe Obi-Wan Kenobit egy Ben Kenobi nevű öreggel. C-3PO döbbenten kérdezi, ismeri-e. Luke lemondja, hogy Obi-Want nem ismer, viszont a homokbuckák között lakik egy furcsa, Ben nevű remete. Aztán a hologramra pillant, s újfent hangosan gondolkodva kérdez rá, ki lehet ez. Aztán mivel úgy tűnik számára, hogy a nő veszélyben lehet, szeretné visszajátszatni a teljes üzenetet. R2 azonban hangosan tiltakozik. C-3PO tolmácsolása szerint a rögzítő pecek zárlatossá tette a lejátszó rendszert, ám ha Luke hajlandó lenne eltávolítani, akkor vissza tudná játszani a teljes felvételt. Az ifjú Skywalker belegyezően, magát azzal nyugtatgatva, hogy R2 amilyen kicsi, úgyse tudna messzire szökni, leszedi a pecket. A hologram ezzel egy időben elenyészik.

Luke azonnal megparancsolja a teljes üzenet visszajátszását, ám R2 ártatlanul csipog. C-3PO mérgesen megszólal: ?Mi az, hogy milyen üzenetet?? Azzal fejbe vágja az asztromechet. 3PO tovább szitkozódik, felvilágosítja R2-t, hogy arról az üzenetről van szó, amelyet az előbb lejátszott, és amit most a rozsdás tekervényeiben dugdosik.

Ekkor Beru néni hívogató hangja szakítja félbe a droidot. Luke biztosítja a nagynénjét, hogy mindjárt megy. C-3PO sajnálatát fejezi ki, és R2 védelmében annyit mond: ?Megzavarodtak a bitjei.? Luke a kezébe nyomja a csavarkulcsot és meghagyja, hogy csináljon vele valamit, amíg visszatér. Azzal kimegy a garázsból. R2 bánatosan füttyög, mire C-3PO felé fordul és megkéri az üzenet lejátszására. R2 erre csippant egyet. Barátja azonnal rávágja, valóban nem szereti Luke, majd az újabb kérdésre azt is hozzáteszi: ?Nem, és ha így viselkedsz, akkor én sem.? R2 halk sípolással lezárja a beszélgetést.

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy újabb párbeszédes fejezet. Először is a helyszín újra kellemes nosztalgiával tölthet el minket. Kicsivel több, mint húsz évvel ezelőtt Anakin ezen a szent helyen vallotta be élete szerelmének első tömeggyilkosságát. És most a fia szerelgeti itt a szülők droidjait.

Aztán jön R2 üzenete, és ha virtuálisan is, de a két gyerek találkozik, legalábbis Luke megismeri Leiat, bár még a nevét sem tudja ekkor. Az is kiderül, hogy C-3PO memóriáját tényleg törölték, ellenben R2 mindent nagyon jól tud. Sőt, a kis droid jobban konspirál, mint valaha. Ügyesen trükközve eléri, hogy leszedjék róla a rögzítőt, megtudja, merre kéne keresni az öreg Obi-Want ? azaz Bent ? és még Luke is magára hagyja. Zseni ez a kis vakarcs.

Ebben a jelenetben elhangzik rengeteg C-3PO örökzöld is, mint ?Hála a tervezőnek.?, ?A tárolójára ment szegénynek.?, ?Megzavarodtak a bitjei.?. Hát igen, így fejezi ki magát egy maszek droid J

A helyszín érdekessége még, hogy míg Luke játszik a kis T-16-ossal, addig a valódi T-16-osa ott áll a konyha felé vezető átjáróban. Míg egy másik vájatban a Lars család siklóját láthatjuk. Itt ilyen kis ?apróságokra? gondoltak.

Még egy fontos motívum, hogy anno sokan szidták az SE-t (és néhányan talán még most is), amiért benne van a végén Biggs, mivel addig egyáltalán nem volt rá utalás, hogy ők régi barátok. Hát dehogy nem, itt van, csak az összes magyar szinkronból kimaradt.

Hozzászólás ideje:
Miért nem mondatja el Lucas Luke-kal, hogy a Tatooine bolygón vagyunk?

Donát

Jó kérdés. Ha jól emlékszem, csak a 4-5-6-ot nézve az EP6 nyitószövegéig nem derül ki, mi a sivatagbolygó neve.

Most már persze más a helyzet, az EP1 óta mindannyian tudjuk, mi a bolygó neve. Lucas biztos már akkor is a prequelre gondolt. :lol:

Hozzászólás ideje:

Te jó ég,...ebbe én is most gondoltam bele először. Mióta az eszemet tudom, azóta tudom, hogy az ominózus bolygó neve: Tatooine. És akár hogy pörgetem a rozsdáa tekervényeimet, nekem sem ugrik be, hogy az ep6 nyitószövege előtt valaohol másutt elhangzana a "Tatooine" név. De fura!

Hozzászólás ideje:
Palpatine neve sem hangzik el a régi trilógiában. Csak Uralkodóznak.

És ami még megdöbbentőbb: A "Sith" szó sem hangzik el, egyik clasic-ban sem.

Hozzászólás ideje:
Jó kérdés. Ha jól emlékszem, csak a 4-5-6-ot nézve az EP6 nyitószövegéig nem derül ki, mi a sivatagbolygó neve.

A könyvben benne van. A Tatooine is meg a Sith is. És ha Lucas a nevét adta hozzá, akkor azt hiszem, azt vehetjük "első megbízható forrás"-nak.

Hozzászólás ideje:

Egy újabb remek kis jelenet, amiben csak R2 tudja mi a dörgés. :) Szerintem azt a kis jelenetet azért játszotta le Luke-nak, hogy ne piszkálja tovább a benne lévő lemezt. Majdnem eltörte a szerencsétlen, annyira feszegette. :) Obi egyébként ott sertepertélhetett Luke körül, hisz a fiú ismeri.

Egyébként szerintem R2 tudta, hogy merre van Obi, hisz korábban is arra indult, amerre a szökését követően: a kanyonba.

Végül egy remek kép. Luke ott ül, ahol az anyja oly régen, és a kép ráadásul ugyanazt a jelentést hordozza, mint anno.

lukewm4.jpg

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
Te jó ég,...ebbe én is most gondoltam bele először. Mióta az eszemet tudom, azóta tudom, hogy az ominózus bolygó neve: Tatooine. És akár hogy pörgetem a rozsdáa tekervényeimet, nekem sem ugrik be, hogy az ep6 nyitószövege előtt valaohol másutt elhangzana a "Tatooine" név. De fura!

Ejj, gyerekek, gyerekek, tessék többszőr megnézni az SW-t. Ep5 vége, párbeszéd Luke és Lando között:

- Luke, felszállásra készen vagyunk - Lando.

- Sok szerencsét Lando - Luke.

- Megkeressük Jabbát és a fejvadászt. Jelentkezünk, amint megtaláltuk őket - Lando.

- Találkozunk a TATOOINE-on a megadott helyen - Luke.

:)

Szerintem azt a kis jelenetet azért játszotta le Luke-nak, hogy ne piszkálja tovább a benne lévő lemezt. Majdnem eltörte a szerencsétlen, annyira feszegette.

Ezzel csak az a gebasz, hogy Luke egyáltalán nem ott matatott, ahová Leia a lemezt helyezte. Leia ugyanis a szemlencse alá dukta be a cuccot, míg Luke a nyaki rész alatt, a törzsön feszegetett valamit.

Hozzászólás ideje:
Ejj, gyerekek, gyerekek, tessék többszőr megnézni az SW-t. Ep5 vége, párbeszéd Luke és Lando között:

- Luke, felszállásra készen vagyunk - Lando.

- Sok szerencsét Lando - Luke.

- Megkeressük Jabbát és a fejvadászt. Jelentkezünk, amint megtaláltuk őket - Lando.

- Találkozunk a TATOOINE-on a megadott helyen - Luke.

:)

Ezzel csak az a gebasz, hogy Luke egyáltalán nem ott matatott, ahová Leia a lemezt helyezte. Leia ugyanis a szemlencse alá dukta be a cuccot, míg Luke a nyaki rész alatt, a törzsön feszegetett valamit.

TÉLLEG!

Hozzászólás ideje:
Szerintem azt a kis jelenetet azért játszotta le Luke-nak, hogy ne piszkálja tovább a benne lévő lemezt.

Azért érdekes ez a lemez dolog, mert a film végén meg letöltik az adatokat, és nem kiszedik a lemezt belőle, vagy valamire most nagyon rosszul emlékszem vissza :) Majd otthon megnézem a kérdéses részt.

Hozzászólás ideje:
A könyvben benne van. A Tatooine is meg a Sith is. És ha Lucas a nevét adta hozzá, akkor azt hiszem, azt vehetjük "első megbízható forrás"-nak.

Ezért írtam úgy, hogy csak a 4-5-6-ot nézve. :)

Dzséjt: Teljesen igazad van...

De azért az nem feltétlenül biztos, hogy az a találkozó a sivatagbolygón van, nem? Csak annyit mondanak, hogy a Tatuinon, de nem kapcsolják össze egyértelműen a sivatagbolygóval. :) Na jó, csak kötekszem. :D

Hozzászólás ideje:
Csak annyit mondanak, hogy a Tatuinon, de nem kapcsolják össze egyértelműen a sivatagbolygóval. :) Na jó, csak kötekszem. :)

Akárcsak én is: nem kapcsolják ők össze, de Jabbához készülnek, és az epIV-ből tudjuk, hogy ő a sivatagbolygón van :D

Hozzászólás ideje:

Na akkor részletezem. Előzmények: arról volt szó, hogy nem hangzik el a Tatooine, mint név a filmekben. Erre dehogynem (Dzséjt írása), az epV-ben (találkozó a Tatooine-on a megadott helyen), mire SimonZ közölte, hogy nem mondják ki, hogy a Tatooine az a bolygó, amelyik az epIV-ben szerepelt, a sivatagos. De mivel az epIV-ből tudhajtuk, hogy Jabba vérdíjat tűzött ki Hanra, és még beszélnek is erről az 94-es dokkban (Jabba odamegy, tehát ott él, vagy mi). Na már most, epV-ben arról van szó, hogy Hant elviszik Jabbához, és Landoék oda indulnak. Ergo az epIV-es sivatagbolygó az egyenlő a Tatooine-nal.

Hozzászólás ideje:

Amúgy lehet h az a lemez nem a Halálcsillag tervrajza hanem Leia üzenete... lehet h egy előre felvett üzenetet suttyantott bele R2-ba, mondván jobb ha együtt van a tervrajzokkal... más ötletem nincs hogy akkor miért a kábellel ügyködnének.

Hozzászólás ideje:

Szerintem Leia először bedugta a tervrajzos lemezt Artuba, aztán felmondta a Bennek a szöveget.

Amikor 3PO Artut keresi, bedugja a lemezt, és amikor 3PO össze-vissza forgolódik, akkor szövegel és amikor megint őt mutatják, körülnéz és kikapcsolja a holo felvevőt.

Legalábbis amikor Benék megnézik az üzenetet, ez az így van rajta. Lemez be, SOS, szétnézés, felvevő kikapcs.

A kábelezés meg sztem azért kellhetett, mert így nem kellett a lemezzel rohangászni a megjelenítőhöz. Olyasmi mint amikor a laptopot rákötik arra a vetítő kütyüre és vásznon lehet nézni ami rajta van.

Hozzászólás ideje:

De az is lehet, hogy a tervrajzok már eleve Artuban voltak, és arra a lemezre mondta Leia a szöveget. Ezért is lehetett kábelezés, mert máshogy nem lehetett hozzáférni, mert Artu memóriájban voltak.

Leia azt mondja Hannak, hogy Artuban vannak a tervrajzok, de azt nem hogy hol.

Hozzászólás ideje:

Számomra meg az jött le a jelenetből, hogy Luke feszeget valamit R2-n, erre fel véletlen elindul az adás. Persze R2 nem hajlandó semmit sem mondani, viszont úgy van vele, hogyha már így alakultak az események, megpróbál profitálni belőle, azaz: leszedetni magáról Luke-kal a mozgáskorlátozó reteszt.

Donát

Hozzászólás ideje:
Számomra meg az jött le a jelenetből, hogy Luke feszeget valamit R2-n, erre fel véletlen elindul az adás.

Lehet hogy Luke az üzenetes lemezt piszkálja és azért indul el az adás.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.