Jump to content

E. K. Johnston: Ahsoka


Hogy tetszett a könyv?  

14 members have voted

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?Recommended Posts

Múlthéten jelent meg az E. K. Johnston által írt, legújabb SW regény. A könyv 1 évvel az Ep3 után játszódik, amelyből fény derül többek között arra, mihez kezdett Ahsoka a Jedi Rend elhagyását és a 66-os parancsot követően, és hogyan lett belőle Fulcrum. Reméljük, hamarosan magyarul is megjelenik. :)

 

Ahsoka_novel_cover.png

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Én elkezdtem olvasni/hallgatni eddig tetszik bár még csak az elején járok. Egyenlőre az a véleményem hogy eléggé az Ahsoka rajongóknak készült nem ajánlanám minden Star Wars rajongónak a könyvet. Az olvasás mellett elkezdem hallgatni hangoskönyvben is amit Ashley Eckstein olvas fel és fantasztikus hallgatni így ráadásul ez is olyan hangoskönyv mint többi új SW könyv ahol tele van hangeffektekkel, és zenei aláfestésekkel olyan mintha az ember egy filmet hallgatna. Majd ha végeztem írok róla többet is.

Edited by Fulcrum
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Előrendelhető, a megjelenés jelenleg december 10.

Ez most komoly? Azt hittem egy év múlva jön ki leghamarabb, és megrendeltem Amazon-on. Múlt héten meg is jött, ugyan még nem nagyon volt időm beleolvasni, de youtube-ra felkerült az audiobook (Ashley Eckstein olvasta fel), abba belehallgattam.

 

 

Ahsokának barátje van.

 

Na jó nem igazán, de a regény másik főszereplőnője elég egyértelműen belezúgott.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Elkezdtem olvasni az Ahsoka könyvet magyarul és azt kell hogy mondjam a magyar fordítás botrányos!!!!!!!!!

Régebben a könyv 1/4 olvastam angolul nagyjából most is ott járok magyarul de már most sok dolog feltűnt a fordításban.

 

Az első és a legérhetetlenebb dolog az az hogy nagyon sok mondat nem került be a magyar változatban. Pl. Csak eddig ahol tartok könyvben voltak apró egy-egy mondatos utalások Yodára, Tarkinra, Rexre és Windura amik a magyar változatban érthetetlen okból kimaradtak. A másik zavaró dolog hogy sok helyen nagyon leegyszerűsítik a fordítást. 2 mondatból csináltak egyet és így sokszor kisebb apró információkat egyszerűen kihagytak. És még ennek tetejében a magyar szövege is néhol pocsék. Sokszor egy mondatnak csak az értelmét veszi át és teljesen másképp közelíti meg a dolgot mint az eredeti. Mintha a fordító újra akarná írni. Néha jól sült el a dolog de legtöbb estebbe csak erőlködés lett a vége.

 

Nem tudom a többi kánon könyv fordítása milyen de ez itt nagyon nem lett jó.

Link to comment
Share on other sites

Nem olvastam angolul, de Szente Mihály és Oszlánszky Zsolt már veterán fordítóknak számítanak és hosszú évek óta fordítanak Star Wars-t. Én maximálisan elégedett vagyok eddigi munkájukkal. A műfordításban egyébként nem szó szerint fordítanak, tudomásom szerint sokkal inkább a magyarosság a legfontosabb szempont.

Link to comment
Share on other sites

Az hogy nem szó szerinti fordítás azzal nincs bajom hiszen igen ez a műfordítás. Bár néha köszönő viszonyba sincs az eredetivel.

De azt mivel magyarázod hogy komplett mondatokat hagynak ki folyamatosan amit egyáltalán nem fordítanak bele.

 

Csak néhány példa de ilyen szinte miden oldalra jut.

 

She guessed the Empire wouldn’t visit Raada anytime soon, as there was nothing on the moon they needed, but she knew how Palpatine worked. Even when he was the Chancellor, he liked control. As the Emperor, as a Sith Lord, he’d be even more of an autocrat. With people like Governor Tarkin to help him, every part of the galaxy would feel the Imperial touch.

 

Fordítás:

A birodalmiak itt nemigen fogják keresni, tekintve, hogy őket elsősorban azok a világok érdekelték, amikből hasznot húzhatnak. Ugyanakkor volt ideje megismernie Palpatine gondolkodásmódját és tudta, hiába ő a kancellár - sőt most már császár -, akkor sem nyugszik, míg ki nem iktat minden tényezőt ami bármilyen formában veszélyezteti a hatalmát.

Az utolsó mondatott konkrétan kihagyták.

 

Itt egy másik.

There were good vantage points of the spaceport, and the caves would provide cover from aerial assault.

Mi több, pár mesterlövész közeli barlangból egy kisebb sereget is feltudod volna tartóztatni

 

 

Nekem ezek már túlságosan is eltérő fordítások.

Link to comment
Share on other sites

A szűkös határidők is hibásak lehetnek. Talán a fordítókat is meg kéne kérdezni. Lehet, hogy ők is a határidőkre fogják, nem tudom.

Egyébként ennél súlyosabbra számítottam. Ahhoz képest, hogy ilyen rövid idő alatt kellett lefordítani, nem olyan vészes.

Ha lesz időm, majd rákérdezek.

Link to comment
Share on other sites

Annak idején Mihály is megemlítette, hogy a szűkös határidők miatt sajnos megszaporodtak a hibák. Állítólag, ha több időt kapnának, akkor jobban át tudnák olvasni a szöveget és ezeket javítani tudnák. Most a Disney szűkre szabott határidejei miatt még gyorsabban kell dolgozniuk, amint elkészült az adott szöveg, mát megy is a lektorhoz.

Link to comment
Share on other sites

A szűkös határidők is hibásak lehetnek. Talán a fordítókat is meg kéne kérdezni. Lehet, hogy ők is a határidőkre fogják, nem tudom.

Egyébként ennél súlyosabbra számítottam. Ahhoz képest, hogy ilyen rövid idő alatt kellett lefordítani, nem olyan vészes.

Ha lesz időm, majd rákérdezek.

Sztem nem a határidő inkább koncepció. Mert hogy azért dicsérjem is őket sokszor kibontanak az eredetiben 1-2 szavas dolgot egy teljes mondatra. Körbeírják és elmagyarázzák. Olyanokat is beleírnak amik az eredetiben nincsenek. Vagyis látszik hogy nem összecsapott munka. De kíváncsi lennék hogy ők hogyan vélekednek erről. Amúgy azt halottam a Tarkin is ilyen lett.

 

A kihagyott mondat valóban gáz, a többi szerintem nem gond.

És rengeteg van belőle amikor ilyen kis apró érdekességeket tartalmaznak és kihagyják.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mint már beszéltük az Ahsokba topicban én sok ilyet tapasztaltam, a héten megpróbálok egy párat kiírni. De ettől van egy komolyabb hibája is a fordításnak. Beírom a másik topicba.

Akkor tehát a hiba. Egy minimális spoiler lesz benne csak.

 

Ahsoka a könyv egy része során álnéven bujkál. A magyar fordításban 2xer is láttam hogy ezt elhibázták és olyan karakterek szólították Ahsokát Ahsokának akik még akkor valójában nem is tudták az igazi nevét. :clap:

Amúgy ezt a hibát az eredetiben is elkövették egyszer. De nem ugyan ott. Ahol az eredeti hibás ott a magyarban jól van és helyette két másik helyen hibáztak. Igazából nem egy hatalmas hiba de ez van.

Link to comment
Share on other sites

Gyorsan végére értem ennek a könyvnek, persze nem csoda, elég rövid és szép nagy betűkkel lett szedve. Ez a könyv tényleg azoknak való, akik szeretnének többet megtudni Ahsoka Tanóról, vagy legalábbis azt, mit csinált közvetlen a klón háborúk után. A történet gerince egy évvel a 66-os parancs kiadását követően indul el, amikor Ahsoka Ashla néven rejtőzködik, és bolygóról bolygóra menekül a Birodalom ellen, hogy aztán végül felfedve magát szembeszálljon az elnyomókkal és megvédje barátait.

A történet tényleg nem nagy cucc, sajnos sok klisét is tartalmaz, így például nem tudtak megkímélni minket a tahó marhától, aki miatt minden elromlik, se attól, hogy a többi tahó marha ne azt hibáztassa emiatt, akire valójában hallgatniuk kellett volna. Talán jobban működött volna a dolog, ha jobban belepillanthatunk a raadai farmerek életébe, gondolkodásába, de a könyv túlságosan is Ahsokára koncentrál, így hozzá hasonlóan mi is külvilágiak maradunk. Néha persze próbál a szerző más szempontokból is rámutatni a történetre, ami Bail Organa és Kaeden szempontjából jó, viszont Jenneth Pilar birodalmi tökömtudjamicsoda szempontjából már nem jó. Annyira nincs szükség erre a karakterre, annyira nem tesz hozzá semmit a történethez, hogy egy ideig a neve miatt én azt hittem, hogy nő. Illetve a negyedik nézőpont karakter, a Hatodik Fivér szempontjából sem az igazi, mert ennek a karakternek bepillantást kellett volna nyújtania az inkvizítorok kulisszái mögé, ennek ellenére kaptunk egy olyan karaktert, akihez képest a Nyolcadik Fivér egyedi és kidolgozott karakter volt. :)

És ami még zavart a könyvben: olyan dolgokat villant meg, amivel foglalkoznia kellett volna, mert nyilván jobban érdekli a rajongókat, mint egy peremvidéki farmerbolygó lakóinak a megmentése. Ezek közül a legfájóbb a mandalore-i csata laza érintése. Sajnos semmivel sem tudunk meg többet, mint amennyit a Rebels már elénk tárt.

 

Bár vártam, sajnos nem derült ki, mi történt Maul és Ahsoka között, az sem derült ki, konkrétan hogyan úszta meg a 66-ost Ahsoka. Sőt, bennem egy plusz kérdés is felmerült: ha Rexet "eltemették", akkor a Rebelsben miért nem akadt fenn az admirális azon, hogy él? Ami egy sor újabb kérdést ránt magával, hiszen a Birodalom úgy tudta, hogy Ahsoka Tano és Rex egymással végeztek. Ha az egyik mégis él, akkor fel kéne merülnie annak, hogy a másik is.

Az meg külön aranyos, hogy Ben megjelenik a történetben, de az első beszélgetését Qui-Gonnal jól elvágták.

 

Ami tényleg jó, az az, hogy bepillanthatunk Ahsoka gondolataiba, ami persze rengeteg múltidézést is magával hoz (annak ellenére, hogy mint lentebb Fulcrum jelezte, itt-ott kimaradt egy-egy visszautalás). Bár a történethez nem ad hozzá, de meglepő infó volt számomra, hogy a lázadás már egy évvel az ep3 után használt A-szárnyúakat. Ez azért poén, mert ezek a gépek ugye régen az ep6-ban debütáltak, és sokáig a legújabb vadászoknak számítottak, mostanra pedig már ott járunk, hogy ezeknél csak az Y-szárnyú öregebb típus. Persze azt tudjuk, hogy az ep6-ban már a Rebelsnél is újabb, átalakított A-szárnyúak vannak.

Illetve még a jövőre való események szempontjából lehet fontos ez a könyv. Ha Ahsoka és az itt megismert testvérpár történetét valamilyen formában tovább viszik, az nagyon jó lenne, szépen lehetne építeni itt a lázadást, és megmutatni, hogy Ahsoka mennyire vett ebben tevékenyen részt. Simán el tudnék képzelni olyan történetet, amiben visszatér az Onderonra és beszervezi Saw-t, ami szintén érdekes adalék lenne a sorozatokhoz, filmekhez. Szóval, ez a könyv remek alapozás egy komplett Ahsoka-sorozatnak, és jó adalék a lány korai birodalmi életéhez.

Szóval azoknak bátran ajánlom, akik szeretik a karaktert, ugyanakkor ne legyenek senkinek illúziói: a könyv maga igencsak középszerű. Olvasmányos, érdekes, de nem egy Vérvonalak. Viszont sokkal-sokkal jobban élveztem, mint az Utóhatást.

 

Ahsoka a könyv egy része során álnéven bujkál. A magyar fordításban 2xer is láttam hogy ezt elhibázták és olyan karakterek szólították Ahsokát Ahsokának akik még akkor valójában nem is tudták az igazi nevét. :clap:

Ez nem tűnt fel, pedig direkt skubiztam, mondjuk lehet, hogy pont ezért. :) Viszont feltűnt egy másik hiba: Ahsoka a Thabeskára Raadaként hivatkozik.

Link to comment
Share on other sites

Illetve még a jövőre való események szempontjából lehet fontos ez a könyv. Ha Ahsoka és az itt megismert testvérpár történetét valamilyen formában tovább viszik, az nagyon jó lenne, szépen lehetne építeni itt a lázadást, és megmutatni, hogy Ahsoka mennyire vett ebben tevékenyen részt. Simán el tudnék képzelni olyan történetet, amiben visszatér az Onderonra és beszervezi Saw-t, ami szintén érdekes adalék lenne a sorozatokhoz, filmekhez. Szóval, ez a könyv remek alapozás egy komplett Ahsoka-sorozatnak, és jó adalék a lány korai birodalmi életéhez.

Én is remélem hogy csak egy sorozat bevezető része volt.

 

 

Eléggé adja magát mivel pont ott lett vége hogy Fulcrum lett. A következő könyv pedig nagyszerű lehetőséget adna hogy Ahsoka mint Fulcrum ügynök szemszögéből látható lenne hogyan nézz ki a lázadás a kezdeti időszakban. Plusz az Obi fejezet is ott van amit tovább lehetne vinni és Flashback fejezetekről nem is beszélve. Sztem lehet hogy Rebels sorozat miatt nem árultak el semmit a Maul, 66 parancs dolgokról.

 

Van még egy dolog amire Pablonál rá is kérdeztek. Mint a lejjebb linkelt részletből kiderül Ahsoka tudja hogy Palpatine a Sith Lord. És ez a könyvből nem derül ki hogy honnan tudja. És erre Pablo azt válaszolt hogy ez még nem lett elmesélve.

 

 

 

Ez nem tűnt fel, pedig direkt skubiztam, mondjuk lehet, hogy pont ezért. :) Viszont feltűnt egy másik hiba: Ahsoka a Thabeskára Raadaként hivatkozik.

 

Az első 149. oldal utolsó előtti sor. A másodikra már nem emlékszem.

Link to comment
Share on other sites

Az első 149. oldal utolsó előtti sor. A másodikra már nem emlékszem.

Á, igen, hát ez tényleg nem tűnt fel, pedig így visszanézve, nyilvánvaló. :)

 

Ez a Pablós dolog jól hangzik, csak sajnos nem sokat jelent. Úgy értem, szép, hogy ők ennyi mindent tudnak Ahsokáról, de mikor és hol akarják velünk is közölni? Elmesélni mindezt? Erre az Ahsoka remek lehetőséget nyújtott volna, mégsem éltek vele. Lehet, csak én vagyok vele így, de számomra nem az a legfontosabb kérdés a karakterrel kapcsolatban, hogyan lett Fulcrum.

Például ezt a mandalore-i csatát úgy rejtegetik, mintha legalábbis animációs filmre készülnének vele. Ami ellen mondjuk nem lenne kifogásom, de minimum valami nagy durranást kéne hozzá kapcsolni, hogy indokolt legyen az, hogy ezt a több szempontból is kulcsfontosságú csatát (Ahsoka, Maul és Rex számára létfontosságú, de mivel ez a közvetlen előzménye az ep3-nak, még a filmek szempontjából is fontos) így rejtegetik. A TCW óta mit tudtunk meg róla?

- Volt ilyen csata. Érthető, hiszen a TCW-ben látottaknak ez a logikus következménye.

- Anakin innen rohant el Coruscantra megmenteni Palpatine-t. Érthető, hiszen már az első, meghiúsult megszállás alkalmával Anakint jelölték ki.

- Ahsoka részt vett benne. Miért? Nem tudni. Már nem a KNH tisztje, nem a Jedi Rend tagja, mégis a könyv alapján vezetőként vett részt, akire Anakin az egész kampányt rábízta, miután távozott.

- Ott volt Maul. Miért? Miért ment oda vissza? Milyen státuszban volt ott? Ha ott volt, Sidious miért nem intézte el?

- Hogyan menekült meg Maul? Ez kifejezetten bosszantott a könyvben.

 

Maul csapdába kerül, aztán legközelebb közlik: "természetesen megszökött". Nem mondod! :o Jó lenne, ha olyat mondanál, amit még nem tudok! :angry:

 

- Hogyan menekült meg Ahsoka?

- Hogyan menekült meg Rex?

- Mi lett a csata végkimenetele? Elvégre pont abban az időszakban zajlik, amikor a Köztársaságból Birodalom lesz.

A Star Wars egyik legfontosabb csatája ez, mégis, nagyjából évente egy apróságot árulnak el róla, ráadásul azokat az előző apróságokból már ki lehetett következtetni. Vagy abból, hogy fontos szereplők későbbi időkben feltűnnek. És a könyv, aminek lehetősége lett volna ezzel foglalkozni, épp csak érinti a témát. Szóval nagyon remélem, hogy ezzel kapcsolatban készülnek valamire, ami indokolja, hogy így visszatartják az információkat. És nem arra, hogy majd tíz év alatt húsz különálló sztoriból ismerjük meg apránként, flashbackekben.

Link to comment
Share on other sites

Volt róla szó annak idején, hogy lenne egy Siege of Mandalore képregény 5 részben, amiben a mandalori csatát mesélnék el. Még azt is mondták, hogy A Klónok Háborúja sorozat el nem készült 4 részét dolgozná fel. Ki is tértek arra, hogy azért lesz 5 részes, mert az utolsó 4. rész nagyon akciódús lett, ezért ketté bontják.

Link to comment
Share on other sites

Én is elolvastam ezt a könyvet, és magam is közepesnek értékelem. A történet eléggé elnagyolt, és én is úgy érzem, hogy a klisék, valamint az, hogy Ahsokán kívül senki nincs rendesen kibontva, bemutatva, még az ellenség sem, így feleannyira sem félelmetes a szituáció, amibe Ahsoka és azok akik kapcsolatban állnak vele, kerültek. Pozitívum, hogy Ahsoka karaktere szépen kirajzolódik, az ő motivációi tiszták, és miatta volt egyedül érdemes végigolvasni az egyébként annyira nem érdekfeszítő történetet, aminek igazából csak a vége, ahogy Fulcrum lett belőle, lett egész jó.

 

Kicsit olyan ez a könyv, mintha egy kezdő író írta volna. Aki kedveli Ahsoka karakterét, annak egyszer érdemes lehet elolvasni, de ő sokkal jobb regényt érdemelt volna. Ha folytatni szeretnék, remélhetőleg jobb írókat kérnek fel a továbbiakban.

Link to comment
Share on other sites

Most olvasom az Ahsokát. Érdekes, hogy 1 évvel A Sith-ek bosszúja után már nagyrészt besorozott katonák vannak. Egy kicsit korainak érzem. Egy év alatt nem nagyon lehet jó katonákat képezni. Egy pár évig még érdemes lett volna a klónok javát megtartani. Főleg az érdekes, hogy mi lett azon klónok sorsa akik még gyerekek voltak a háború alatt, vagy még csak a tartályaikban lebegtek.

Link to comment
Share on other sites

Hát nem is voltak jó katonák. :lol: De azért szerintem az első időszakban inkább a bolygók helyi milíciáit sorozták be, akikre ráadták a páncélt, oszt jónapot. Mondjuk az egyáltalán nem derül ki az Ahsokából, hogy milyen mértékben vannak besorozottak a birodalmi hadseregben. ;)

Ami biztos, hogy ezekben az időkben még vegyesen használták őket. Ahsoka tűnődik is azon, hogy klónokkal van-e dolga. Plusz a Tarkinban Vader csapatában még van klón, és az 4-5 évvel ezután játszódik. Azt is tudjuk, hogy a besorozottak kiképzésében a klónok részt vesznek.

A Raadára amúgy is felesleges lett volna harcedzett klónokat küldeni, hiszen csak néhány paraszttal kellett foglalkozniuk. (De akár ott is lehettek klónok is, csak a páncélban a kutya sem ismeri fel őket.)

 

A lombikban lebegő kicsik nagy részének sorsa a kaminoi csatában elrendezésre került, amikor az egész kóceráj leszakadt. A maradékot nyilván felnevelik még vagy szélnek eresztik. A meg még nem életképes csecsemőkön pedig könnyű eutanáziát végrehajtani.

Link to comment
Share on other sites

Emily Kate Johnston: Ahsoka

Johnston ifjúsági regénye az első oldalakon még nem tetszett annyira, aztán egyre jobb és jobb lett, végül pedig mát letenni is nagyon nehéz volt. A könyv a fiatal felnőtteket megcélzó ifjúsági regény. A szövegen ez elég jól tetten érhető. Sokszor nagyon egyszerű és rövid megfogalmazásokkal találkozhatunk, mégis Emily valami fantasztikusan le tudta írni a szerepelők gondolatait és érzelemvilágát. A cselekmény eleinte nehezen és lassan indul, de hamar felpörög. Az írónő nagyon jól bemutatja a száműzetésben élő Ahsoka Tano életét, a Raada holdjának világát. A Raada egy egyszerű mezőgazdasági világ, mégis sikerült izgalmasan ábrázolni. A mellékszereplő telepeseket hamar megkedveltem. A közjátéknak beillő apró részek is nagyon tetszettek.

 

 

Egy évvel járunk A Sithek bosszúja eseményei után. Ahsoka előbb a Thabeskán, majd a Raadán próbál meg új életet kezdeni. A birodalmi erők kegyetlenkedései felett nem tud szemet hunyni, ezért összefog a helyi telepesekkel és megpróbál tenni valamit. A gond csak ott van, hogy a Hoban vezette csapat túl keményen odavág a birodalmiaknak, akik alaposan visszavágnak. Ahsoka egy időre kénytelen lelépni. Örültem, hogy végre bevontak a történetben egy inkvizítort is. Ahsoka és a Hatodik Fivér összecsapása nagyon emlékezetes lett, főleg mivel az összecsapás során az ifjú togruta Jedinek nem volt fénykardja sem. Bail Organa és R2 feltűnésének is kifejezetten örültem. A telepesek közül főleg Kaeden, Miara, Neera, Selda és Vartan voltak nagyon megkedvelhető karakterek. Hedala Fardi további sorsára még kíváncsi lennék. Ahogy Ahsoka megszerezte a fénykardjába illő kristályokat szintén a kedvenc jeleneteim között van. Érdekes, amit a fénykardokról írtak. A múltbéli visszaemlékezések rövidek, de ütősek.

 

 

A könyv elnyerte a tetszésemet. Valahogy azt éreztem, hogy ezt még bőven lehetne folytatni és remélem, hogy lesz is folytatás. Talán a Jedi-növendék kötetek óta nem olvastam ilyen jó SW ifjúsági regényt. Akár kezdő SW olvasóknak is merem ajánlani. Ötös, bekerült a kedvencek közé.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nekem is sikerült befejezni. Számomra csalódást okozott a könyv (nem pozitív értelemben), pedig egyértelmű okokból nagyon vártam.

 

Mivel mindmáig a kedvenc karakteremről van szó (nem csak a Star Wars egészét, de minden egyéb történetet figyelembe véve), természetes, hogy nagy lelkesedéssel (és talán túlzott elvárásokkal?) ültem neki a regénynek. Viszont nem estem abba a hibába, hogy az elvakult rajongás elhomályosítsa az ítélőképességemet. A csalódás egyik oka éppen ez lehet: mivel számomra túl fontos a szóban forgó karakter, úgy érzem, sokkal jelentősebb, emlékezetesebb történetet is kiépíthettek volna köré. Természetesen nem akarok hálátlan se lenni, mindennek ellenére nagy pozitívum, hogy végre saját regényt kapott Ahsoka, melyben ha mást nem, a jellemét sikerült igen jól megfogni. Azt reméltem, hogy a Sötét tanítvány c. regényhez hasonlóan egy tartalmas, pörgős, érzelmekben gazdag, informatív, színes és érdekes regényt kapunk, ám legnagyobb sajnálatomra, ennek csak a töredéke valósult meg. Elképzelésem szerint sokkal érdekesebb lett volna, ha a könyv első felében a TCW kiadatlan epizódjainak cselekményét részletezik (Ahsoka coruscanti kalandja, később a Mandalore-i szál) majd fokozatosan haladva jutnánk egyre közelebb Fulcrum megszületéséhez.

Ezt figyelembe véve, a Mandalore-os nyitány biztató volt, de a történet előrehaladtával rá kellett jönnöm arra, hogy E. K. Johnston nem fogja jobban részletezni a mandalore-i eseményeket, holott szerintem jelentősebb történéseknek adott volna teret, mint Ahsoka rejtőzködése, és néhány farmer megsegítése... Nem derült ki, mit keresett a lány a Mandalore-on Anakin, Rex és a többiek körében. Nem derült ki, mit keresett ott Maul, majd hogy menekült el onnan. Nem derült ki, Ahsoka hogy szerezte vissza azokat a fénykardokat, melyeket a coruscanti hajtóvadászat során elvesztett. Ám fejezeteket vesztegelt el az író arra, hogy bemutasson kevésbé jelentős dolgokat. Maga a felállás a Kenobi c. regényre emlékeztetett (egy rejtőzködő Jedi, aki késztetést érez a körülötte élők megsegítésére), ám John Jackson Miller sokkal érdekesebben, már-már meglepően érdekesen tálalta a szituációt és annak következményeit. Tehát a kiadatlan TCW-s történetek feltárása mellett Ahsoka karakterének bővebb megismerését vártam. Részletesebben ecsetelve azt, mihez kezdett a Templom elhagyása után, hogyan dolgozta fel a Rend bukását és a Birodalom megszületését, milyen terveket dédelget a jövőre nézve, stb. A farmerek története számomra nem volt különösebben érdekes, és érzésem szerint, a Bail Organával való találkozásból is sokkal többet ki lehetett volna hozni. Ennek ellenére pozitívum, hogy egy szeretetre méltó főszereplőt kaptunk, akinek éppen a számára legrosszabb szituációban (a Birodalmi éra fennállása) kellett a legerősebbnek lennie, és túltennie magát az olyan természetes érzéseken, mint az egykori barátai miatti gyász, az igazságtalan és kétségbeejtő helyzete miatti önsajnálat, valamint az ezek kordában tartására irányuló visszahúzó és letaglózó terhek leküzdése.

A Hatodik Fivér feltűnése jó pont, még ha nem is lett egyedi, vagy túlzottan érdekes karakter. Ugyanakkor igencsak degradálták vele az Inkvizítorok jelentőségét. Az, hogy egy nem is olyan rég még padawanként feladatokat teljesítő fiatal lány minden további nélkül, fénykardok híján legyőzte, igencsak csökkenti a fenyegetettségének komolyan vehetőségét. Ezzel persze nem Ahsoka érdemeit akarom elvenni (sőt!), de joggal feltételezhető, hogy a Birodalom olyanokat küld a Jedik levadászására, akik akár egy Jedi-mestert is képesek likvidálni. Ugyanakkor ügyeltek a konzisztenciára, mert ez a Rebelsben sem volt másként, ahol Ahsoka két Inkvizítorral szemben is gond nélkül helytállt, illetve egy a tanulmányait padawanként abbahagyó személy is képes volt végezni a Főinkvizítorral (aki minden bizonnyal a legerősebb volt közülük). Az író lehetőséget kapott az Inkvizítorok bemutatására, de nem élt vele. A fénykardos magyarázatot még emésztenem kell... tehát egy kyber-kristály képes "vérezni", így jönnek létre a Sith-ek és Inkvizítorok vörös pengéjű fénykardjai (melyek korábban Jedi fegyverek voltak). A fénykard fehér színére sem kaptunk különösebb magyarázatot és az sem derült ki, hogy ha Ahsoka immár nem Jedi, akkor mi? Egy biztos, a Jediknél valami sokkal több.

Az új karakterek közül talán Keaden és Miara voltak a legérdekesebbek, bár nem egyszer ők is már-már bosszantóan felelőtlenül, gyerekesen és logikátlanul döntöttek egy-egy helyzetben. Nem tudom, jól vettem-e a ki a regény végén, de Keaden a saját neméhez vonzódik, vagy a csókos megjegyzés átvitt értelmű akart lenni?

Jó, hogy felhasználták az Ashla nevet, ami azon túl, hogy Ahsoka eredeti neve lett volna, egyúttal a Világos Oldal szinonimája is (kicsit beszédes, nem?). Bár ennek apropóján nem egyszer előfordult olyan baki, hogy azok is Ahsokának szólították a lányt, akik csak Ashlaként ismerték.

Amiért már a kezdetektől fogva szerettem Ahsokát (igen, sokak megdöbbenésére a TCW film óta), és itt is érvényre jutott, az részben az, hogy a fiatal, hároméves korától belé rögzült Jedi-dogmák ellenére is képes volt és mert kötődni, szereti, érezni és nem fogadni el kérdés, valamint kritika nélkül mindent, amit a tapasztaltabb Jedik állítottak neki. A mások megsegítését szolgáló ösztönös késztetés empátiából és szeretetből, és nem a "tankönyvekből megismert" jó és gonosz értelmezéséből fakadt. De nem akarok álszent lenni: elragadó személyiségén túl, természetesen a külső megjelenése teszi rá az i-re a pontot. Mindkét sorozatban (főleg a TCW-ben) remekül találták el a különféle kosztümjeit, az arcvonásait, a testalkatát, stb. (ha Ben ezt olvasná, most kapnám a magamét :lol: ) Nem vádolhatjuk azzal (főleg nem az első megjelenésénél), hogy különösebben szégyenlős lett volna. Ugyanakkor a szokványostól eltérő ruházata is a személyiségét tükrözte... nem, nem a hivalkodó öltözékére gondolok, hanem a Jedik szabványos tunikájától való elhatárolódásra, ami már Anakint is jellemezte.

Visszatérve a regényhez, őszintén szólva remélem, hogy később kap még ehhez hasonló főszerepet, csak jóval jelentősebb és jobban megírt könyv formájában. De a további animációs és/vagy élőszereplős felbukkanására is vevő lennék. Igaz, ez utóbb esetben nem tudom, ki lenne tökéletes a szerepre. Számomra valahogy animációs formában az "igazi".

Ha osztályoznom kéne, akkor ötből egy gyenge hármast adnék a regényre. Nem volt rossz, de ennél sokkal, sokkal több lehetőség rejlett benne...

Link to comment
Share on other sites

Ahsoka hogy szerezte vissza azokat a fénykardokat, melyeket a coruscanti hajtóvadászat során elvesztett.

Ez benne volt. Anakin vitte vissza neki.

Részletesebben ecsetelve azt, mihez kezdett a Templom elhagyása után, hogyan dolgozta fel a Rend bukását és a Birodalom megszületését,

Az utóbbit azért elég sokszor részletezte a könyv. Sokat beszélt a Rend bukásáról és hogy mit érez ezzel kapcsolatban.

 

De a további animációs és/vagy élőszereplős felbukkanására is vevő lennék. Igaz, ez utóbb esetben nem tudom, ki lenne tökéletes a szerepre.

Pont a héten Rosario Dawson tett egy megjegyzést hogy szívesen eljátszaná őt. Sztem ő ideális lenne mint színészileg mint külsőleg.

rosario_dawson_screenshot_20170209091028_1_original_760x425_cover.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ez benne volt. Anakin vitte vissza neki.

Érdekes, efelett akkor elsiklott a figyelmem. :oops:

 

Az utóbbit azért elég sokszor részletezte a könyv. Sokat beszélt a Rend bukásáról és hogy mit érez ezzel kapcsolatban.

Tudom, hogy néhányszor szóba került a téma, de az arányokat nézve én mégis keveseltem ezek mennyiségét.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information