Jump to content

4x02 - In the Name of the Rebellion


Ody Mandrell

Recommended Posts

2. rész - In the Name of the Rebellion / A lázadás nevében

 

epguider401.jpg

 

Írta: Gary Whitta, Matt Michnovetz

Rendezte: Sergio Paez, Bosco Ng

 

Helyszín: Yavin 4, Jalindi, Tonnis szektor

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Saw Gerrera - Forest Whitaker

Mon Mothma - Genevieve O'Reilly

Jan Dodonna - Michael Bell

Edrio - David Acord

Alexsandr Kallus - David Oyelowo

Mich Matt - David Shaughnessy

Slavin kapitány - André Sogliuzzo

Brom Titus parancsnok - Derek Partridge

Wells kapitány - David Shaughnessy

Bail Organa - Phil LaMarr

DT-F16 - Jennifer Hale

Rex - Dee Bradley Baker

Wedge Antilles - Nathan Kress

3-6

R4-C2

C1-10P

 

Történet

A Lázadók Szövetségére súlyos csapást mért Thrawn és a Birodalom az Atollonnál, ráadásul ténykedésük további nehézségbe ütközik. Mon Mothma úgy dönt, kihasznál egy reléállomást, hogy monitorozhassák a Birodalom mozgását, ám a felkelők korántsem olyan egységesek, mint elsőnek tűnik. Mon Mothmának ugyanis van egy riválisa, a szélsőséges elveket valló Saw Garrera, akinek más tervei vannak az állomással és a Ghost legénységével.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Saw Gerrera (akit ezúttal is Forest Whitaker szinkronizál) itt még inkább hasonlít a Zsivány Egyesben látott külsejéhez, tovább fejlesztve a karakter dizájnját a harmadik évadban látottból. A hivatalos nevén utal a lázadásra, vagyis "Szövetség a Köztársaság visszaállításáért."
- Az epizód végre összekapcsolta a Szellem legénységét a Lázadók Szövetségének azon részével, amit az Egy új reményben és a Zsivány Egyesben láthattunk. Ez a sorozatbeli debütálása a massassi bázisnak, amely az eredeti Star Wars filmek látványterve alapján készült.
- Mon Mothma "Mivé válunk?" kérdése Saw-hoz párhuzamba állítható a Zsivány Egyes korai változatával, ahol Saw kérdezi Jyntől, hogy mivé fog válni. Ez benne van a Zsivány Egyes előzetesében.
- Ebben az epizódban debütál a sorozatban a Zsivány Egyesből megismert U-szárnyú, és a fekete-fehér partizán mintázat, ami a filmben a Jedhán lévő X-szárnyún is látható volt.
- Brom Titus parancsnok ismétlődően zuhanó karrierje, amit a második évadban kezdett admirálisként, drámai véget ér az epizódban.
- A forgatókönyv egy korai változatában Saw pilótája egy Lorc nevű új karakter lett volna, akit klatooine-inak terveztek. A Zsivány Egyeshez való szorosabb kapcsolódáshoz a pilótát átnevezték kétcsöves Edrióra, David Acord pedig visszatért a szerepbe a karakter hangjaként.
- Az astromech droid, amelyik kivetíti Saw hologramját, R4-C2, eredetileg Chopper riválisa lett volna, de ezt a szálat kivágták a forgatókönyv első változatából.
- A birodalmi foglyok között látható egy theelin férfi, így először láthatjuk a faj férfi nemét a képernyőn. Korábban felbukkanó theelin nők: Rystáll Sant (A Jedi visszatér), Latts Razzi (A klónok háborúja) és Gooti Terez (Lázadók).
- A forgatókönyv végső változatában a civil űrkikötő neve Faos Állomás, ám a fejlesztés korai szakaszában "Taos Állomás" volt a neve. A változtatás túl későn került bele ahhoz, hogy megváltoztathassák az állomás modelljének felszíni textúráját, így azon Taos jelenik meg aurebesh betűkkel. 
- Ez a történet irányítja Saw-t a Jedhára; a jelenléte kiterjeszti az erőszakot a holdon, ahogy a partizánjai felveszik a harcot a birodalmi elnyomókkal, ahogy az a Guardians of the Whills c. képregényben is szerepel. Ebben a részben Sawnak még mindkét lába megvan, így a fő sérülése közelebb visz minket a Zsivány Egyes eseményeihez.
- A halálosztagos parancsnok, DT-F16 hangja Jennifer Hale, aki már számos alkalommal adta a hangját a Star Warshoz. A legemlékezetesebbek: Bastila Shan a Knights of the Old Republic c. videójátékban és Aayla Secura A klónok háborújában.
- A szállítóhajó birodalmi kapitánya név nélküli a végső változatban, de a forgatókönyv korai változatában Wells kapitánynak hívták.

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

A Yavini lázadó bázis külső nézetből

 

2.jpg

A Yavini bázis eligazító terme

 

3.jpg

A Yavini lázadó bázis koncepció festménye

 

4.jpg

A Yavini eligazító terem koncepció festménye

 

5.jpg

Női lázadó tiszt koncepció rajza

 

6.jpg

Férfi lázadó katona koncepció rajza

 

7.jpg

Birodalmi makrobinokulár

 

8.jpg

A Yavini lázadó bázis hangára

 

9.jpg

A Jalindin található Birodalmi átjátszó állomás

 

10.jpg

A Yavini eligazítóban látható kijelzők képei

 

11.jpg

Saw U-szárnyúja

 

12.jpg

Ch-3R festés

 

13.jpg

Gotali rab koncepció rajza

 

14.jpg

Kyber kristály koncepció rajza

 

15.jpg

Leltár droid koncepció rajza

 

16.jpg

A teherszállító hajó folyosója

 

17.jpg

A teherszállító hajó gépháza

 

18.jpg

Birodalmi sikló

 

19.jpg

Birodalmi könnyűcirkáló

 

20.jpg

A Faos állomás és Saw Gerrera U-szárnyúja

 

21.jpg

U-szárnyú koncepció festmény

 

22.jpg

A karbonit koncepció rajza

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Egy újabb remek duplarész, és egyetértek Nabóval, sokkal jobban sikerült, mint az évadnyitó dupla, vagy mint rengeteg más Rebels rész. Nem kisebbíteni akarom azok érdemét, de ezt a két epizódot most nagyon jól összerakták.

 

Az évadnyitónak volt egy kis "na zárjuk le, amit a TCW-ben elkezdtük, mielőtt befejeződik a Rebels" érzete, de ez már ízig-vérig Rebels epizód volt, nem csekély Rogue One beütéssel. De tényleg, itt volt a Yavin IV, Mon Mothma, Bail, Dodonna, Saw és Edrio, említették Krennicet, újra szerepeltek a Dark Trooperek (ráadásul értelmesen beszéltek, és az egyikről még az is kiderült, hogy nő, és emiatt totál az volt az érzésem, hogy az Phasma), kapcsolódtunk a Halálcsillag vonalához is, megjelentek az U-szárnyú csapatszállítók, és bár már nem az RO-hoz kapcsolódik, de végre ebben a sorozatban is tiszteletét tette a Lambda komp.

 

A sztoriban különösen az tetszett, hogy sok volt a párbeszéd. Sőt szerintem ennyit még egy részben sem beszélgettek, mármint úgy, hogy félelmeket, bizonytalanságot osztanak meg egymással. Kivételesen Mon Mothma is szimpatikus volt, bár én személy szerint Saw oldalán állok. Úgy, ahogy Mothma csinálja, úgy nem lehet háborút nyerni. Tény, hogy az Atollonnál bebizonyosodott, hogy nyílt háborút még nem tudnak vívni, ugyanakkor röhej, hogy Mothma és néhány pajtija még mindig békés megoldásban reménykednek. Ezek mit csináltak az elmúlt 18 évben? Nem tűnt még fel nekik, hogy a Birodalom zsarnokság, Palpatine egy szörnyeteg, és a békés megoldás 21 évvel ezelőtt, az első geonosisi csata kirobbanásakor kirepült az ablakon?

 

És szerencsére a rész is remekül reflektált arra, ami az RO-ban is benne van: a Szövetség tagjaiban is ott a kérdés, hogy ez a módszer hatásos-e. Abban Jyn, Kassian és a Zsivány Egyes tagjai, itt Ezra és Hera, a közös pont meg Saw. És jé, mindig ezek az emberek mozdítják előre a Lázadást. Ha Mothmán múlt volna, szerintem még mindig a Lázadók Hálózata üzemelne, a Szövetség sehol sem lenne, a Halálcsillag megépül és a forradalmat leverik.

 

Tetszett, hogy Kanan ezúttal is inkább a háttérben maradt, csak akkor lépett közbe, amikor szükséges volt. Számomra ez jelenti azt, hogy Jedinek lenni. Békít, amikor arra van szükség, tanácsot ad, ha azzal szolgálja a jót, és közbelép, ha csak az az út járható. A Jediknek már a klón háborúkat is így kellett volna vívnia. Érezhető is, hogy ő a Szövetségen kívül áll. Nem parancsol senkinek, de neki sem parancsol senki. Ott van, segít nekik, támogatja a Szövetséget, de nem áll tábornoknak, hogy aztán ő és Ezra vívja meg a háborút (ami remekül visszautal Qui-Gon szavaira az ep1-ben: védelmet ígérhetek, háborút nem vívhatok helyetted). Az ep6-ban Luke is így működik már inkább, úgyhogy a szememben Kanan szépen felnőtt a két legnagyobb Jedihez.

 

És persze itt a Halálcsillag is. A látottak nagyon jól harmonizálnak azzal, amit a Katalizátorban olvashattunk, vagyis, hogy a Csillagpor-projekten számtalan apró, egymástól független csapat dolgozik (és senki sem tudja közülük, valójában mi készül), és a Birodalom nem rest eltüntetni a résztvevőket. Ugyanakkor az, hogy felrobbantották ezt a kyber-kristályt, valószínűleg megint hátráltatta kissé a Halálcsillag befejezését. Ez, illetve a néhány évvel ezelőtti másik kristály felrobbantása azok közé a késések közé tartozhatnak, amit Tarkin említ az RO-ban. Az sem lenne meglepő, ha a Szövetség ezután állítaná rá Cassiant erre az ügyre.

 

És akkor még arra is láthattunk példát, hogy Saw mennyire szemben áll a Szövetséggel, illetve azt is pedzegették, miért a Yavin IV lett végül a Szövetség főparancsnoksága. Mert ez a legjobban felszerelt sejt és ide gyűlnek a népek más sejtekből valamint a Galaxis más szegletéből.

 

Szóval összességében ez a két rész baromi jól harmonizál az RO sztoriszállal. Rengeteg dolgot láthattunk, ami a filmből illetve az előzményregényből már kiderült vagy azokban pedzegették. Jól tovább vitte a gondolatait, áttéve azokat a Rebels szereplőire is. Talán még azzal lehetett volna még inkább belesimítani ebbe a vonalba, ha láthatjuk, hogy Saw lerongyolódik, de úgy néz ki, ezt nagyon el akarják kerülni. Ugyanakkor az sem rossz, hogy megtudtuk, Saw miért rendezkedik be a Jedhán.

 

Mindezek mellett az epizód nagyszerűen reflektál az előző mandalore-i szálra. Mon Mothma a nehéz döntések szövegével és Saw-val való szembenállásával mintegy alátámasztja Bo-Katan döntését arról, hogy megsemmisített egy fegyvert, ami ugyan a javukat szolgálta volna, de brutalitása miatt semmivel sem tette volna jobbá a lázadókat, mint amilyen a Birodalom. És azzal, hogy Ezrának megmutatta, hány és hány bolygó szenved a Birodalomtól, egyben azt is alátámasztja, miért kell Sabine-nak (vagy Herának vagy bárkinek) a Szövetséggel maradnia, miért nem élhet senki azzal a luxussal, hogy kizárólag a saját világával törődik.

 

Az viszont poén, hogy az asztal, ami az ep4-ben szinte semmit sem mutat a yavini csatából, itt holografikus megjelenítéssel is bír. Ez kicsit azért gáz, mert így még gagyibbá tették azt az asztalt az ep4-ben. Ha van hologram, miért nem azon át figyelik a csatát? Miért kell egy olyan 2D-s képet nézni, amin jószerivel semmi sem látszódik?

 

Na, röviden lezárva, ha már ilyen hosszan kifejtettem: szerintem az In the Name of the Rebellion a Rebels eddigi egyik legklasszabb dupla epizódja volt, ami egymaga fog össze számos szálat, mutat be olyan elemeket, amikre utaltak vagy láttunk más történetekben. Remekül egészíti ki azokat, viszi tovább gondolatait a Lázadásról, a Birodalom elleni harcról, a Halálcsillag építéséről. Bravó! :clap:

 

RIP: Slavin (hogy felvitte az isten a dolgát) és Brom Titus. Utóbbi valószínűleg a legvégén már bánta, hogy anno nem hallgatott Kallusra.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Dzséjt jól leírta a lényeget.

Érdekesség hogy az U-szárnyúnak ugyanolyan “partizán” festése van mint a RO-ban a Jedhán lévő X-szárnyúnak. Gondolom Saw sejtjében ez a jellegzetes harcifestés.

Amikor a csillagromboló parancsoka mondja hogy “Prepare a boarding party”... Hát gondolom tudjátok ki jutott eszembe. :D

Edited by RacerX
Link to comment
Share on other sites

Ilyen részeket várok a negyedik évadtól! A felütés is remek volt Mandalore-ral, de ez szinte maga volt a tökély. Az egész olyan volt mintha a Rogue One előzményét néznénk ami valahol igaz is.

 

Már a kezdés is hangulatba hozott ahogy megérkezünk a Yavin IV-re, ahol kezdenek összeérni a szálak. Teljesen átérezhető, hogy ez a központja a lázadásnak, sok hajóval nagy bázissal. Zeb mesél is róla ami nyomatékosítja ezeket. Minden kocka aranyat ér a RO és EPIV szempontjából (is). Végre látjuk Kallust akit még szokni kell a lázadók oldalán de nagyon jó ez a furcsa helyzet. Milyen jó is visszanézni pl. az első évad részeit ahogy akik most egy asztalnál állnak, még ádáz ellenségek voltak. Remélem később több szerepet is kap majd a volt birodalmi ügynök. Szerintem az egyik legjobb karakter a sorozatban. Eme kellemes újraegyesülés után rá is térhettünk az epizód központi témájára: a lázadásban megtalálható erkölcsi dilemmák bemutatására. Ez már a RO-ban is jelen van, de Saw-n keresztül most újabb adalékot kapunk belőle. Egyébként anno ki gondolta volna az EPIV idején, hogy jóval szürkébb a kép mint amit akkor látunk. Akkoriban szerintem Lucas se. :D Szerintem Mothma és Gerrera párbeszéde zseniális! És nem csak azért mert gyönyörű adalék a RO-hoz, hanem mert tisztán megmutatja milyen irányzatok mentén vívják a harcukat a lázadók. Megmondom őszintén mind a kettőjüknek igaza van, csak sajnos az egyik túlságosan pacifista a másik pedig túlságosan szélsőséges. Elnézve őket úgy érzem, hogy kettejüket összegyúrva lehetne kiállítani egy tökéletes vezetőt. De ha mégis választani kellene, akkor inkább Mothmához állok közelebb. Saw amit ebben a részben művelt az nekem túl vad és radikális. Persze tudtuk ezt róla eddig is, de látni megint más ahogy semmi se érdekli csak a rögeszméje és ennek érdekében mindenkin és mindenen átgázol. Nem fontos neki az ember élet mert háború van. Hát kösz. Az egészben az az ironikus, hogy nagyon jó szimata van és jól sejti, hogy itt nagy dolog van a háttérben. A Geonosison látottak és az itt átéltek után máris milliószor nagyobb lesz a súlya annak a jelenetnek amikor a Jedhán a felrobbanó város felé fordul. Az a fegyver öli meg amit ki tudja meddig hajkurászott? Ráadásul a végén mindent meg tud Galentől. Saw egy nagyon tragikus karakter lett aki mindent elveszített a háborúkban és a végén már nem érdekli semmi csak a fanatikus harca a Birodalom ellen. Így leélni egy életet nem egyszerű, és nem is csodálom, hogy a végére paranoiás lett és be is kattant kicsit. Teljesen érthető, hogy nem akart már elmenni Jedháról. Megváltás volt neki a halál.

Persze a lényeg semmit se ér ha nincs a jó körítés. Már említettem az elején Kanan-ék megérkezését, de ide lehetne venni a relé állomás elleni akciót, melyben további ismerőseink haláloznak el. Szegény Brom Titust jobban sajnáltam, mint azt az ostoba Slavint, bár talán azt ő se érdemelte volna, hogy az arcába robbanjon a saját rombolója. Most már azt is tudjuk, hogy nem csak Galent kényszerítették munkára, ez általános jelenség volt. Godnolom ezeknek a mérnököknek is halál lett volna a sorsuk ha végeznek a melóval. Krennic említése is piros pont, örülök amikor gondolnak ilyen apróságokra is. Az epizód végi robbanás pedig fantasztikus animáció volt. Ezekkel az effektekkel nem is volt baj a sorozatban, de itt különösen szépre sikeredett.

 

Csak annyit tudok mondani, hogy remélem marad ez a színvonal. De miért ne maradna? Elnézve az előzeteseket ez szinte bizonyos. :D Ja igen. Azért remélem Saw még előkerül ebben az évadban és megmutatják miként sérül meg.

Link to comment
Share on other sites

Tetszett, hogy Kanan ezúttal is inkább a háttérben maradt, csak akkor lépett közbe, amikor szükséges volt. Számomra ez jelenti azt, hogy Jedinek lenni. Békít, amikor arra van szükség, tanácsot ad, ha azzal szolgálja a jót, és közbelép, ha csak az az út járható. A Jediknek már a klón háborúkat is így kellett volna vívnia. Érezhető is, hogy ő a Szövetségen kívül áll. Nem parancsol senkinek, de neki sem parancsol senki. Ott van, segít nekik, támogatja a Szövetséget, de nem áll tábornoknak, hogy aztán ő és Ezra vívja meg a háborút (ami remekül visszautal Qui-Gon szavaira az ep1-ben: védelmet ígérhetek, háborút nem vívhatok helyetted). Az ep6-ban Luke is így működik már inkább, úgyhogy a szememben Kanan szépen felnőtt a két legnagyobb Jedihez.

Annál is inkább kérdés mi lesz vele. Remélem nem egy sarokban üldögél és várja a megfelelő pillanatot, hogy megszólaljon. Szerintem azzal, hogy itt már az eligazítás helyett is meditált, elkezdték kivonni a fő sodorból. Úgy értem a Szövetség kötelékéből. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz vele.

 

Mindezek mellett az epizód nagyszerűen reflektál az előző mandalore-i szálra. Mon Mothma a nehéz döntések szövegével és Saw-val való szembenállásával mintegy alátámasztja Bo-Katan döntését arról, hogy megsemmisített egy fegyvert, ami ugyan a javukat szolgálta volna, de brutalitása miatt semmivel sem tette volna jobbá a lázadókat, mint amilyen a Birodalom. És azzal, hogy Ezrának megmutatta, hány és hány bolygó szenved a Birodalomtól, egyben azt is alátámasztja, miért kell Sabine-nak (vagy Herának vagy bárkinek) a Szövetséggel maradnia, miért nem élhet senki azzal a luxussal, hogy kizárólag a saját világával törődik.

Ez valóban zseniális volt! A Rebels fő ereje a lineáris történetvezetés. Ennek most aratjuk le a gyümölcsit.

 

Az viszont poén, hogy az asztal, ami az ep4-ben szinte semmit sem mutat a yavini csatából, itt holografikus megjelenítéssel is bír. Ez kicsit azért gáz, mert így még gagyibbá tették azt az asztalt az ep4-ben. Ha van hologram, miért nem azon át figyelik a csatát? Miért kell egy olyan 2D-s képet nézni, amin jószerivel semmi sem látszódik?

Ez viszont hiba nálam is. Vagy ne tegyenek bele hologramot, vagy tegyenek a IV-be. Bár eddig mindig volt a Rebelsben hologram így fura lenne, hogy épp itt nincs.

Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett a két rész. Most nincs elég erőm értékelést írnom róla, majd holnap vagy a hétvégén megteszem, viszont egy dolgot nem értek: valahol, ha jól tudom egy RO enciklopédiában írták, hogy 2 évvel a RO előtt Saw -al történt valami, ami miatt légzőkészülékre lett szüksége, illetve robotlábat kapott. Viszont ez a 2 rész - meg a Mandalore -i is - 1 évvel játszódik a RO előtt, amit kicsit nehezen hiszek el.

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett a két rész. Most nincs elég erőm értékelést írnom róla, majd holnap vagy a hétvégén megteszem, viszont egy dolgot nem értek: valahol, ha jól tudom egy RO enciklopédiában írták, hogy 2 évvel a RO előtt Saw -al történt valami, ami miatt légzőkészülékre lett szüksége, illetve robotlábat kapott.

Nem, csak annyit írnak az enciklopédiában, hogy két évvel az RO előtt küldetést vezetett a Geonosisra. Ezt láthattuk a 3. évadban. Illetve, hogy Halálcsillag utáni kutatása során a civileket sem kíméli, ezt meg most láthattuk. Nyilván a következő egy évben sérül meg - felteszem, valami robbanásban.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Az előttem szólok szépen összeszedték a legfontosabb dolgokat, amikkel szinte teljes egészében egyet is értek. Noha nekem összességében ezek a részek nem férnek be a legjobbak közé, de az szerintem is igaz, hogy a sorozatban ez volt a legárnyaltabb és valóságosabb sztori. Ahogyan a RO esetében is, itt is tökéletesen érződött, hogy semmi nem fekete-fehér. Saw majdhogynem egy terrorista vadállat, Mothma meg hajaz egy teljesen töketlen beszari politikusra. Ilyenkor azért mindig eszembe jut egy Padmé vagy Obi-Wan.

Szóval a karakterek terén ilyen szinten nem is érződik az a "szürkeség", mert ők kifejezetten szélsőségesek, viszont ebből a Szövetségre vonatkozóan rajzolódik ki mennyire vegyes a brigád. És itt azért nagyon fontos, hogy van egy Kallus vagy Wedge is, hiszen ez ráerősít erre az egészre, megmutatja, hogy a Birodalom sem egy olyan egységesen hithű gonosz banda. És persze itt a Halálcsillag, a Jeddha, Krennic, a dark trooperek, Bail és a többi lázadó vezető stb.. Így kell összekötni epizódokat egy Sagan belül.

 

Amitől tartottam és szerencsére nem következett be, az Sabine és Ezra "durvulása". Az első résznél megmondom őszintén, hogy feszengtem, mert nagyon nem láttam megfelelőnek a kapcsot a Mandalore-szálhoz. Ott a végén Bo-Katan hatására Sabine elpusztít egy olyan fegyvert, ami akár sorsdöntő is lehetett volna a háborúban és a lázadók sikerében. Katanból lesz a vezér, Sabine pedig felmagasztosul, az a tanulság, hogy nem szabad olyanná válniuk, mint a Birodalomnak és olyan végletes eszközökkel harcolniuk.

Na most tűnhet úgy a párhuzam, hogy ott is valami elpusztítása volt a morálisan jó, nem pedig a más célra való átalakítása és felhasználása, szóval itt is vesszen a komm. tányér. Nekem viszont itt valójában fordítottnak adta magát a szitu. Azaz nem megyünk oda bosszúból és robbantjuk fel az egész kócerájt, nem akarunk dühből és erőből odacsapni a Birodalomnak, hanem a nagyobb jó célt tartjuk szem előtt. Ehhez képest Sabine és Ezra nagyon kattognak, és pont azt akarják csinálni, ami szembemegy Sabine nemrég látott tettével.

Szerencsére aztán fordult a kocka és a kiberkristály, ill. a foglyok kapcsán már a két fiatal is kihátrált Saw radikális elképzelései mögül, és tartották magukat ahhoz, amihez szerintem az előző dupla tükrében kell is ahhoz, hogy kerekké váljon a karakterfejlődési ívük. Remélem, hogy a továbbiakban nem erőltetik ezt a fajta "lázadást a lázadásban" Sabine-nál. Ezránál beleférhet, ott amúgy is kétségesebb merre akarják vezetni a karakterét.

 

Saw sérülése engem is izgat, bár max. annyit tudok elképzelni, hogy az évad vége felé valamikor megint belekerül egy buliba, aminél aztán beleragad egy csapdahelyzetbe és rárobban valami, kritikus lövéseket szed be vagy hasonló. A lényeg, hogy a konkrét megsérülést és egészségromlást nem látjuk úgy, mint mondjuk Anakin esetében, inkább csak fény derül az okára.

Link to comment
Share on other sites

Ilyenkor azért mindig eszembe jut egy Padmé vagy Obi-Wan.

Nekem Padmé ugrott be a rész nézésekor, ő annyira jó lenne a Szövetség élére. Alapvetően béke párti, és próbál a végsőkig a tárgyalás útján maradni, de tudja, mikor nem járható út már ez és akkor bizony odacsap. Kár, hogy meghalt. :( Ugyanakkor ott a lánya és a fia, akik hála az égnek, csatlakoztak/csatlakoznak a felkeléshez és biza vezető pozícióba küzdik fel magukat. Nem is zavar akkor már sok vizet Mothma. :)

Mothmát sajnos ezután sem bírom jobban, még ha itt szimpatikusabb is volt, mint eddig bármikor.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Zseniális rész volt! Egyrészt tökéletes kapocs a Rebels és a Rogue One között, másrészt nagyon jól felhasználták a karaktereket és a történetszál is jól lett kialakítva. Én utálom Choppert, de itt még őt is bírtam, sőt, sokszor nevettem fel hangosan (pl. amikor Ezra annak a tisztnek a nevén lépett be a beszélgetésbe, akivel beszélt. :D Pech.). Az is kiváló volt, ahogy Mothma kilépett a szokásos megfontolt stílusából, és szenvedélyesen odamondott Sawnak. Mind MM, mind Saw kapott egy új árnyalást, és jobban kifejtették a köztük húzódó szakadékot is. Nagyon élveztem a két rész minden percét, bravó! :clap:

Link to comment
Share on other sites

Igazi élmény volt látni ezt a dupla epizódot! A miérteket már leírtátok, sokat nem is igen tudok hozzátenni, ami a Rebels- Rogue One kapcsolódásokat illeti. Talán csak annyit, hogy Gerrera filozófiája a TCW óta még nem volt ennyire érthető, és mégis, nyilvánvalóan nem volt nehéz Ezrának és Sabine-nak elhatárolódnia tőle, mert ők aztán olyanok, akik nem áldozzák fel az emberi életet semmilyen eszmény oltárán, szemben Gerrerával, aki ezzel pont fordítva van. Azzal viszont én magam is egyet értek, hogy a lázadás szó önmagában valami aktív tetteken, harcon alapuló szembenállást jelent, ami a békés megegyezést mint eszközt maximum csak kiegészítésként tudja használni, így Gerrera erőszakossága valahol teljesen érthető, és csak a mértékével van komoly gond.

 

Azt gondolom, hogy ugyan Saw Gerrera szakadár volt és túlságosan erőszakos, de talán csak azért, mert a Lázadás vezetői semennyire sem voltak azok. A Zsivány Egyes osztag önkéntes akciója nélkül pl. esély sem lett volna rá, hogy felrobbantsák a Halálcsillagot és a Lázadók nyerjenek, de a Zsivány Egyes akciója is "illegális" lehetett csak ezzel a vezetéssel. Tulajdonképpen a Lázadást ugyanaz a kórság fenyegette, mint anno a Köztársaságot: a cselekvőképtelenség. Hogy ebből kibillenjen, kellettek ezek a renitens emberek a renitens akcióikkal. Valahogy úgy, hogy a legnemesebb ügynek is szüksége van időnként olyanokra, akik elvégzik a piszkos munkát, kockáztatnak és nem tartják be a szabályokat.

Mon Mothma kapcsán én is azt gondolom, hogy ugyan ahhoz is óriási bátorság és elszántság kellett, hogy felvállalja a Lázadás politikai vezetőjének szerepét, de az biztosan egy gyengeség, hogy nem tudott ezen túllépni akkor sem, amikor már szükség lett volna rá.

 

Ja, és még valaki tetszett nagyon: Kallus hosszú hajjal. :D

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó rész volt az In the Name of the Rebellión part 1 és part 2.

 

A Yavin IV -re érkezés nosztalgikus volt számomra a Massassi templomokkal, és az erre-arra szaladgáló emberkékkel. Kallus hosszú hajjal megmosolyogtató volt. :D

Amit megjegyeznék, hogy a megbeszélésen jól látható Kallus ellenszenve Saw iránt. Ez engemet arra emlékeztett, amikor még a 2. évadban Kallus Zebnek arról beszélt, hogy azért utálta a lasatokat, mert Saw csapatában volt egy, akitől ugye végül a botját szerezte, és átalakította.

Kanan sorsára nagyon kíváncsi vagyok. Láthatóan besegít a szövetségnek ott, ahol kell, de a többi dologból - mint pl. a megbeszélés - elhátrál. Mint egy igazi jedi. A beszélgetése Ezraval nagyon jóra sikerült.

Saw és Monthma társalgása volt a másik, ami nagyon jól volt megcsinálva. Itt mutatkozott meg 2 irányzat a szövetségen belül: a szakadár és a pacifista fajta. Mind a kettőnek valamennyire igaza van, ám mindketten hibáznak is: Monthma túl idealista, egyszerűen nem tud máshogyan gondolkodni, és itt "bukik" meg az ő módszere.

Ugyanez van Sawnál, csak nála a túlzott agresszivitás az, ami meggátolja őt abban, hogy sikeresen fellépjen a birodalom ellen. És pont ezért sajna, hogy nincs itt egy Padmé, aki szerintem sikeresen vezethette volna a Lázadók Szövetségét, hiszen ha kellett, akkor diplomatikus úton, ha kellett, akkor pedig harc útján érte el azt, amit akart a klónháborúkban. De ott van Bail is, aki Padméhoz hasonlóan átvehette volna a kezdeményezést Monthma -tól, csakhát ugye kötve volt a keze valamennyire a szenátus részéről. Vajon mi lett volna a helyzet, ha Bail nem tartózkodik az Alderaan -on, amikor az felrobban? :hmm: Jó kérdés, amire sajnos sose tudjuk meg a választ.

 

A kis csapat akciója a Jalindin szép volt. A reléállomás kérdése is remek: elpusztítsák az állomást, vagy a saját hasznukra fordítják. Itt egy párhuzamot véltem felfedezni a Mandalore -i szállal: ott ugye Sabine saját fegyverét akarták elpusztítani, vagy a saját oldalukra állítani, ami végül is az előbbi sorsot kapta. Itt is megmutatkozott az, hogy még a csapaton belül is van széthúzás: a két fiatal elakarják pusztítani azt, míg Hera bízik a számára "jobb" megoldásban.

Az akció mulatságos volt. Míg Chopper hozta a szokásos formáját, addig Ezra újra nagyon adta magát. Az az integetés Titusnak, illetve az a jelenet, amikor pont azt a nevet mondja ki Bridger, aki éppenséggel pont ott van. :lol:

 

Saw megjelenése és ahogy megmenti Ezráékat szép volt, és ahogy végül elpusztították a reléállomást, hát szerintem Hera mégjobban megharagudott Sawra.

 

A kristály felfedése, és elpusztítása remek volt. Saw ekkor mutatta meg, hogy igazából neki semmi sem számít a saját életén kívül. Csak egy hajszálnyira voltak attól, hogy megtudják a birodalom titkát, ám szvsz ez nem ment olyan könnyen számukra. Apropó kristály: remek kapocs volt a sok dolgozó a Katalizátor regénnyel, hiszen ott sok, apró, egymástól különálló csoportok dolgoznak - akik mellesleg nem is tudják, hogy mit csinálnak - és ahogy ott, úgy itt is a Birodalom eltűnteti azokat, akik részt vettek eme kutatásokban.

A deathtrooperek feltűnése üde színfolt volt, bár egy kicsit soknak érzem a szerepeltetésüket, mert az, hogy Thrawn -nak vannak, az oké, de hogy itt is szerepelnek, az nekem kicsit furcsa.

 

Összességében nekem nagyon tetszettek a részek, nagyon közel lehetünk a RO -hoz.

 

Nem, csak annyit írnak az enciklopédiában, hogy két évvel az RO előtt küldetést vezetett a Geonosisra. Ezt láthattuk a 3. évadban. Illetve, hogy Halálcsillag utáni kutatása során a civileket sem kíméli, ezt meg most láthattuk. Nyilván a következő egy évben sérül meg - felteszem, valami robbanásban.

Aha, akkor majdnem jól emlékeztem. :D Remélem még látjuk Sawt az évad hátralevő részeiben, vagy off-screen történik majd meg vele a leépülés. Úgy érzem, hogy off-screen lesz, de reménykedek.

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

Ez engemet arra emlékeztett, amikor még a 2. évadban Kallus Zebnek arról beszélt, hogy azért utálta a lasatokat, mert Saw csapatában volt egy, akitől ugye végül a botját szerezte, és átalakította.

Valószínűleg az ellenszenve Saw iránt valóban innen van, de a lasatokat azért utálja, mert a Saw csapatában lévő kivégezte a csapatát, kíméletlenül agyonlőtte a sérülteket is. A bo-fegyvert Kallus már a Lasan elpusztításakor szerezte, a Becsület Őrség egyik tagja adta neki, miután Kallus méltó mód legyőzte. A két esemény egymástól független.

 

A deathtrooperek feltűnése üde színfolt volt, bár egy kicsit soknak érzem a szerepeltetésüket, mert az, hogy Thrawn -nak vannak, az oké, de hogy itt is szerepelnek, az nekem kicsit furcsa.

A Death Trooperek feladata magas rangú birodalmi tisztek és a Csillagpor-projektbe tartozó érdekeltségek védelme. Mivel a hajó a Halálcsillag szuperlézeréhez szállít kyber kristályt, nagyon is ott volt a helyük azon a hajón.

Link to comment
Share on other sites

Kanan sorsára nagyon kíváncsi vagyok. Láthatóan besegít a szövetségnek ott, ahol kell, de a többi dologból - mint pl. a megbeszélés - elhátrál. Mint egy igazi jedi. A beszélgetése Ezraval nagyon jóra sikerült.

Erről már volt szó korábban, szerintem egy Jedinek a lázadásban vezető szerepet kellene játszani. Kanan már eddig is sokat tett, de most ez az elvonulása nekem fura.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a tanácsadó/szellemi vezető szerepkört be is tölti, de ahhoz nem kell ott lennie az eligazításokon (amúgy már az előző évadban sem vállalt katonai vezető szerepet, amióta megvakult, ez alól kivonja magát). A barátai később is elmondhatják, amit tudnia kell, a többi meg jön, ahogy jön. Ebben a részben is ott volt Ezrának és Herának is. Tanácsot és szellemi útmutatást elég akkor és annak adnia, akinek szüksége van.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Amióta Kanan elvesztette a szeme világát, egyértelműen jobb Jedi és jobb tanító lett. Miután kénytelen úgymond két lépéssel hátrébb lépve nézni a dolgokat, valószínűleg egyértelműbbnek tűnik, az egyes helyzetekben mi a helyes, és mikor kell aktívan reagálnia. Én sem hiányolom a mostaninál aktívabb közreműködését. Az elmúlt évadban így is sokat tett, Bendu közreműködése neki köszönhető. :)

Link to comment
Share on other sites

Nekem az nem ült teljesen ebben a részben, hogy Hera miért van annyira a torony elpusztítása mellett. Neki pláne tudnia kellene, hogy mennyit ér a hírszerzés, hisz az elején az ő osztagát lőtték szét a birodalmiak, mert elavultak voltak az információik. Ha le tudták volna hallgatni a rádióforgalmat, akkor sokkal kisebb veszteségekkel és sokkal nagyobb sikerrel hajthatták volna végre az akciót. Odab*szni lesz bőven alkalmuk, ha már naprakész információik lesznek a birodalmi hajóforgalomról...

Link to comment
Share on other sites

De pont ez az, hogy a relé lehallgatása sokkal nagyobb csapás a Birodalomnak, mint az elpusztítása. Az ott megszerzett információk alapján később sokkal hatékonyabb rajtaütéseket lehet végrehajtani. Most különben is, mit nyer azzal a lázadás, ha szétvernek egy ilyen állomást? A Birodalom egy hónap alatt épít egy másikat. Viszont ha a lehallgatott információk alapján meg tudnak tervezni legalább 3-4 rajtaütést birodalmi konvojokon, az sokkal nagyobb csapás, mint egy átjátszó állomás elpusztítása.

 

Mint leendő tábornoktól több stratégiai érzéket várok el.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information