Ugrás a kommentre

Yavini csata


pb69

Ajánlott hozzászólás

Újranézve a 4-et, az merült fel bennem, hogy a Birodalom miért nem mozgósított jóval komolyabb erőket a Yavin 4 fölé. Vader nagy kockázatot vállalt azzal, hogy hagyta a lázadóknak eljuttatni a Halálcsillag tervrajzait a bázisra, cserébe azért, hogy megtudják annak helyét. De ha már így történt, akkor lehetett volna komolyabb erőkkel is felvonulni.

 

Egyrészt vész esetére, ha a Halálcsillaggal történne valami, amire azért volt esély, miután a részletes tervek a Szövetség kezébe kerültek. Főképp, hogy Vader eleve nem bízott különösebben a szuperfegyverben, ez ebből a részből, illetve a RO-ból is világosan kiderül. Másrészt pedig azért, hogy elkerülhető legyen az a nagy vész. Azért, ha kiküldenek pár tucat TIE vadásszal többet, akkor nehézkesebb lett volna Luke-ék dolga.

Lehetett volna pár csillagrombolót is harcba küldeni, amik megoldhatták volna a hold szétbombázását, ha a HCs nem járna sikerrel. Mellé akár felszíni csapatokat is, amelyek szükség esetén leszállnak és ott rombolják szét a bázist. Nem hiszem, hogy ne lettek volna mozgósítható erők, főleg ha a Tantive és a Falcon üldözésére is tudtak csillagrombolót küldeni.

 

Ez egy soha vissza nem térő alkalom lett volna a Szövetség főerőinek elpusztítására, mégis beérték azzal, hogy odaküldték a Halálcsillagot. Ráadásul azt is kétlem, hogy legalább annak minden erejét bevetették volna. Vagy csak ennyi vadászgép lett volna a bázison? Kétlem. Szóval nem igazán értem, hogy egy ekkora lehetőséget miért nem próbáltak sokkal jobban kihasználni, főleg azok után, amekkorát kockáztattak előtte.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy örök kérdés marad. :) A Birodalom ilyen. A Scarifi pajzskapu védelmére több TIE vadászt vezényeltek ki mint a HCS-t ért támadáskor. Persze az előbbi esetben nagyobb volt a támadó flotta is. A Halálcsillag védelménél előjött a Birodalom összes arroganciája. Tarkin nagyon lebecsülte a lázadókat.

 

Egyébként az SW tele van ilyenekkel. :) Az ER is csak négy TIE vadászt küldött ki az Ellenállás flottájára. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát igen... A legszebb az egészben, hogy még a Halálcsillag kilövése után is lehetőségük lett volna erősítést küldeni és szétlőni a lázadók bázisát. Akik persze látványosan nem foglalkoztak az evakuálással, miközben a Birodalom már tudott a bázisuk helyzetéről. Még csaptak egy ünneplést is, mielőtt elvonultak volna onnan.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Úgy tudom elég sok idő volt amíg Vadert összeszedték a Birodalmiak. Az EPV-ből tudjuk, hogy kiűzték onnan őket, szóval lehetett némi csata a Yavin-nál. Mondjuk az érthetetlen, hogy miért nem léptek le még a birodalmi támadás előtt? :hmm: 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

37 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Úgy tudom elég sok idő volt amíg Vadert összeszedték a Birodalmiak.

Ja, de mibe tellett volna odaküldeni egy masszívabb csillagromboló flottát és ronggyá bombázni a holdat, miközben Vadert összeszedik?

37 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az EPV-ből tudjuk, hogy kiűzték onnan őket, szóval lehetett némi csata a Yavin-nál.

Az természetes, hogy a lázadóknak el kellett hagyni a bázist, miután lelepleződtek. Még így is nonszensz, hogy a minél sürgősebb evakuálás helyett nekiálltak ünnepelni. Nem tudom volt-e ott amúgy másik csata, nem feltétlenül kell ahhoz, hogy a lázadóknak menekülniük kelljen. Lehet szép csendben leléptek, amíg a Birodalom igazából semmit nem tett ellenük.

38 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Mondjuk az érthetetlen, hogy miért nem léptek le még a birodalmi támadás előtt

Hozzátenném, hogy már amikor Leia tudta, hogy a Yavin 4-re vezeti a Birodalmat, már akkor el kellett volna kezdeni a kiürítést. Főképp így, hogy a Birodalom csak a Halálcsillagot küldte oda. A Szövetség a csata (és annak előkészületei) alatt nagyrészt ki is juttathatott volna onnan mindenkit és mindent.

 

Az az igazság, hogy a yavini csatán nagyon látszik, hogy semmi logika nincs benne, egyik oldalról sem. In-universe magyarázhatatlan, vagy legalábbis nagyon nehezen magyarázható motívumok hada. Látványosan arról szól a dolog, hogy kapunk egy megkomponált küzdelmet, ahol a színpadiasság a fontos, hogy külső nézőnek adhasson élményt, de semmi realizmus nincs benne, az SW világán belül sem. És ez pláne a RO és a Rebels után nézve ütközik ki nagyon.

 

Én tisztelem az eredeti trilógiát, figyelembe véve, hogy milyen régi darabokról van szó, a mai napig élvezhetőek, elmondhatjuk, hogy jól öregednek. De sajnos azt is be kell látni, hogy azért öregednek, és sokat veszítenek a fényükből. A 4 kiváltképp. Aki csak egy űrben játszódó meseként tekint a SW-ra, minden mást háttérbe szorítva, annak még most is meggyőző lehet ez a film. A többieknek viszont egyre inkább elhalványul a többi alkotás mellett. Legalábbis én így érzem.

Szerkesztve: - pb69
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nyilvánvaló, hogy ha Lucas sorrendben csinálja, és mai eszközökkel a filmeket, akkor a yavini csata nagyon más lett volna. De 1977-ben a technika és a pénz is akadályozta, arról nem is beszélve, hogy nem számított nemhogy még két folytatásra, de előzmények elkészítésére sem (tudta, hogy akar, de nem lehetett 100%-osan biztos benne, hogy lesz is esélye megcsinálni). Animációs sorozatok és spin-off filmek meg álmában sem jöttek elő. :) 

 

Ennek ellenére azért nem teljesen magyarázhatatlan a dolog. Igen, az szerintem is nonszensz, hogy miközben a Halálcsillagon valószínűleg legalább egy, ha nem több hadosztálynyi TIE vadász állomásozott, és legalább egy csillagromboló (ezt az Elveszett csillagokból tudjuk), mindössze egy osztagnyi vadászt küldtek ki - bár hozzáteszem, ez sem feltétlen volt elégtelen a szoros légvédelem mellett, hiszen mint láttuk, mindössze három vadászgép maradt meg a 30-ból, és legfeljebb az Y-szárnyú volt sértetlen, hiszen láttuk, hogy még Luke és Wedge gépét is eltalálták. Az, hogy végül a Halálcsillag felrobban a kiszámíthatatlan szerencsén múlott: előre nem látható módon, váratlanul megjelent a Millennium Falcon, pont abban a pillanatban, hogy Vader ki tudta volna lőni Luke-ot. Ha Falcon nem jön, a Birodalom által bevetett védelmi erő teljesen elégségesnek bizonyul és a Lázadók Szövetsége a Yavin IV-gyel elpárolog.

Szóval ezt azért érdemes belátni: a Halálcsillag pusztulása a vak szerencsén, nem az elégtelen védelmen múlott. Persze lehet, hogy több TIE vadász gyorsabban eliminálta volna a lázadó haderőt, de ez már csak puszta találgatás. Tudjuk, hogy a TIE vadászok hatványozottan alulmaradnak az X-szárnyúakkal szemben. Lásd: scarifi csata. Hiába volt sokkal több TIE a placcon, nem fogytak hevesebben a vadászgépek, és a két csillagromboló ellenére sem potyogtak sűrűn a lázadó hadihajók.

Végtelen számba meg nem lehet kiküldeni TIE-okat a placcra, mert mint korábban írtam egy másik csatával kapcsolatban: a túl sok hajó már egymást akadályozza, illetve a légvédelmet, amit itt azért buzgón használtak.

 

Hozzátenném még, hogy eleve a Halálcsillag bevetése sajnos egy eltúlzott show-műsor volt Tarkin részéről. Ne feledjük, ebben a pillanatban mindent ő irányított az állomással kapcsolatban, legfeljebb az Uralkodóval kellett egyeztetnie, bár vele is nyilván nem a piszlicsáré ügyekben, mint holmi vadászgépek elleni védekezés. Tarkin pedig minden áron meg akarta mutatni a Galaxisnak a Halálcsillag, ezáltal a Birodalom erejét. Ezt a célt szolgálta az Alderaan, és ezt a célt szolgálta volna a Yavin IV szétrobbantása is. Teljesen felesleges volt amúgy, hiszen az Alderaan-katasztrófa után már mindenki tudta, mire számítson a Birodalomtól, de Tarkint ezt nem érdekelte. Megszállottja volt az állomás által keltett félelmen keresztüli kormányzásnak - hiszen közel húsz éven át dolgozott a Tarkin Iniciatíván, egész karrierjét ennek szentelte, aminek kulcseleme a Halálcsillag. És azt is tudjuk, hogy Tarkin rettenetesen arrogáns és nála talán senki sem becsüli le jobban a lázadókat. Ez a Rebelsből ugyanúgy lejön, mint az ep4-ből.

Mit jelent mindez? Egy, a Halálcsillagot annak ellenére, hogy maga hívta fel Galen Ersóra a veszélyt, megsemmisíthetetlennek véli. A "legfőbb fegyver az univerzumban", így jellemzi. Láthattuk, amint a Jedhán bebizonyosodott, hogy működik, már mindenhová ezzel furikázik, és egy olyan kényes problémát is ezzel hárít el, mint a scarifi incidens. Márpedig az a lövés nem csak túlzás volt, de felelőtlenség is, hiszen utána semmilyen módon nem bizonyosodhatott meg arról, hogy megóvta a terveket, de legalább rengeteg birodalmi életet kioltott és eszközt elpusztított feleslegesen, hiszen két perccel a lövés után már tudták, hogy a terveket kijuttatták.

Tarkin egyszerűen vakon hitt a Halálcsillagban, és mindenre ezt vetette be, miközben nem is hitte, hogy a lázadó csürhe akárcsak a festést megkarcolhatná. Így bevetette Yavin IV-nél is, ahol tulajdonképpen tök fölösleges volt. Ugyanolyan fölösleges volt, mint harminc évvel később a Csillagpusztítóval megcélozni D'quart, de hát Tarkin és Hux között van egy közös vonás: szerelmesek a technikai szörnyszülöttükbe. Egy csillagromboló flotta ugyanúgy megtette volna a hatást. Bár azért a hülyére bombázással csínján bánnék, elvégre tudjuk, hogy a lázadók nem voltak híján az olyan pajzsoknak, ami elháríthat mindennemű támadást. Ezt láttuk az Atallonon és a Hoth-on is, és tudjuk, hogy a Bázis 1-et is védte ilyen pajzs. Szóval ugyanúgy nem bombázhatták volna hülyére a Bázis 1-et, ahogy az Echo Bázist és a Főnix Bázist sem tudták. Ugyanakkor AT-AT és AT-ST osztagok, valamint rohamosztagos légiók és egy jó csillagromboló blokád meghozhatta volna a hatását, mert ionágyú az éppenséggel a holdon nem volt.

De ugye Tarkin nem azt akarta bebizonyítani, milyen jól szuperálnak a lépegetők vagy a rohamosztagos légiók, hanem azt akarta, hogy a történelemkönyvek ezt jegyezzék le: a Halálcsillag megsemmisítette a Lázadók Szövetségének főparancsnokságát.

 

Ehhez még tegyük hozzá, hogy nagyon sokan nem hittek abban, hogy egyszemélyes vadászgépek komoly kárt tudnának tenni egy hold méretű űrállomásban. És ez nem csak Tarkinra igaz. Nem hitt benne a Motti, nem hitt benne a Devastator kapitánya, nem hitt benne Cienna és Thane, nem hitt benne a Halálcsillag tervezőbrigádja, és nem hittek benne a lázadó pilóták sem. Igen, mi elhisszük, és az eseményt több tucatszor, ha nem több százszor látva az évek, évtizedek során könnyen vagyunk olyan marha okosak a számítógépünk előtt ülve, hogy de hát miért nem hittek. Ezek mi vagyunk, a nézők. Tarkinnak, és mindenki másnak nem volt ám olyan luxusban része, hogy több százszor végignézzék az eseményt. Ők nem tudtak a hőelvezetőről, az Erőérzékeny lázadó pilótáról, a semmiből feltűnő teherhajóról. Ők csak annyit tudtak, hogy van egy hold méretű űrállomásuk, amit legjobb tudomásuk szerint csak nagyarányú, frontális támadással lehetne elpusztítani hadihajókkal, ez ellen viszont alaposan bevédték az állomást (ezt a filmben Dodonna adja a tudtunkra), míg egyszemélyes vadászgépek már csak a méreténél fogva sem tehetnének benne kárt. Most komolyan, elvártuk volna a Birodalomtól, hogy elhiggye, a páncélozott elefántjukat kicsinálja harminc bolha? Ha bárki közülünk ott van, elhiszi ezt?

Nyilván jobban védekeznek, ha legalább Erso szabotázsáról tudnak, de erről sem tudtak. Amikor meg már kezdték gyanítani, késő volt. Akkor már nem lehetett mit csinálni, legfeljebb evakuálhatták a vezetőséget. Tarkin a rá jellemző arroganciájával reagálta le a dolgot.

 

Összefoglalva tehát: a védelem elégségesnek bizonyult, hiszen a vadászgépeket majdnem teljesen leszedték. Ha nem jön közbe egy váratlan faktor, amire viszont nem lehet készülni, Vader Luke-ot is időben leszedi. A több TIE talán gyorsabb eredményt hozott volna, de figyelembe véve a birodalmi és lázadó pilóták, valamint a TIE és X-Szárnyúak közti markáns tudás- és hatékonyságbeli különbséget, hozzátéve ehhez, hogy minél több TIE nyüzsög a Halálcsillag egén, annál több üteget kell kivonni a védelemből, hogy elkerüljék a baráti tüzet, hát erőteljesen kétségessé válik, hogy a túl nagy számú vadászvédelem tényleg eredményt hozott volna.

Ami igazán hiba volt itt, hogy eleve nem a Halálcsillagot, hanem egy csillagromboló flottát kellett volna bevetni. Sőt jobbat mondok: már a scarifi csatában azzal kellett volna kezdeni, hogy a bolygónál állomásozó két csillagromboló berepül a lázadó flotta sűrűjébe és cafatokra lövi, nem pedig távolról lövöldözik rájuk. Mert hát láttuk, hogy a Devastator önmagában pillanatok alatt megbénította a Profundity-t, mi lett volna, ha a Persecutor és az Intimidator azonnal úgy tesz, ahogy a Devastator, vagyis közelről támadja meg a Szövetség flottáját?

 

Hogy miért nem rohanta le azonnal a Birodalom a Yavin IV-et? Mire vártak? Na, ez egyszerű. A már említett Elveszett csillagokból jól tudjuk, miféle folyamatok zajlottak le a Halálcsillag felrobbanása után. Ugye, ment a levesbe nem csak a Galaxis nagyját felügyelő kormányzó, de a Birodalmi Hadsereg majdnem teljes katonai hadvezetése is odaveszett, egyedül Tagge úszta meg. Vezető nélkül maradt a Birodalmi Hadiflotta, a Birodalmi Biztonsági Hivatal, és így tovább. És ne feledjük, a Szenátus is feloszlatásra került nem egészen egy nappal azelőtt. Technikailag a Birodalom azt élte át, amit az új Köztársaság harminc évvel később: elvesztette a politikai és katonai vezetését.

A különbség persze az, hogy mindkét brancs legfőbb ura, az Uralkodó élt és virult, ráadásul a Szenátus kiváltására ott volt a kormányzók, de ez a banda épp csak elkezdte gyakorolni a teljes körű hatalmát. Szóval Palpatine-nak hirtelen egy hatalmas hatalmi vákuummal kellett szembenéznie. Nincs katonai vezetése, a politikai vezetés meg épp csak elkezdett úgy működni, ahogy óhajtotta. Emellett ki kell derítenie, mi történt a Halálcsillaggal, hiszen ezt akkor még csak a Lázadók tudták. Az említett könyvből még azt is tudjuk, hogy a közelben állomásozó Devastatoron is csak találgattak. A Birodalomból mindenki elpusztult, aki a Yavin-rendszerben tartózkodott, kivéve Vadert, aki viszont akkor még nem volt meg. Sidiousnak tehát ezzel is foglalkoznia kellett.

Az Uralkodónak tehát egy vezetői krízist kellett megoldania, miközben válaszokat keresett eme kérdésekre:

- Van még Sith tanítványa, vagy kereshet egy újat?

- Van még lázadás?

- A Halálcsillag elpusztult?

- Ha igen, hogyan? Műszaki hiba volt? A Szövetségnek van egy fegyvere, ami képes volt elpusztítani? Netalán a Szövetség tudtukon kívül akkora katonai haderővé nőtte ki magát, hogy még a Halálcsillag sem tudott azzal elbánni?

Ezekre a kérdésekre persze szépen jött a válasz, de nem megnyugvást, hanem újabb gondokat szült. Egyrészt, nagyon csúnya presztízsveszteséget jelentett a Birodalomnak, amit igyekezett titokban tartani. Az Elveszett csillagokiból tudjuk, hogy az Uralkodó abszolút hírzárlatot rendelt el, szerte a Birodalomban vakarták a fejüket a katonák, hogy mi történt. Sokan még azt sem tudták, miért van hírzárlat. Tudjuk azt is, hogy például a Dantooine-ra kiküldött birodalmi felderítők majdnem egy hétig nem kaptak új parancsot.

Palpatine-nak hirtelen millió és egy dolga akadt, mindez úgy, hogy a polgárháború megnyerése lehetetlen távolra került, az eszkalálódása viszont minden percben folyt. És még erre is reagálnia kellett. És ismételten: mindezt úgy, hogy a katonai hadvezetésbe egy méretes lyukat robbantott a Szövetség. És akkor még vannak olyan járulékos problémák, minthogy a Halálcsillagon szolgáló több 1,1-1,2 millió ember családja, és azon birodalmi katonák családjai, akik nem tudták, hol szolgál a szerettük, leterhelte a HoloNetet, na meg az sem elhanyagolható tényező, hogy a Lázadók győzelme utat engedett 19 éve felgyülemlett haragnak, amit az Alderaan felrobbantása még tovább tüzelt, vagyis általánossá váltak a Lothal-hoz és a Mandalore-hoz hasonló lázadások szerte a Galaxisban. És mindezek tetejében a Szövetség úgy megerősödött, hogy már nyíltan vállalhatott háborút a Birodalommal mind az űrben, mind a világok felszínén (lásd: Elveszett csillagok, Alkony század).

A Halálcsillag pusztulása tehát nem annyi, hogy felrobbant, aztán Palpatine megvonja a vállát és odarendel több százezer csillagrombolót egy kurjantással. Nem! A Halálcsillag felrobbanásával a Birodalom politikai és katonai krízisbe zuhant, amit meg kellett oldani. Hatalmas politikai, gazdasági, eszköz- és emberbeli veszteséget jelentett. És mindez egy nyílt háború kellős közepén csapott le rá, ahol az ellenség új erőre kapott. Darth Sidious élete első komoly kihívásával állt szemben, mert már nem bújhatott a jóságosság álarca mögé, már nem álltak bábok a rendelkezésére, akikre átháríthatta a felelősséget, és nem egy olyan háborúba csöppent bele, ahol mindkét felet ő irányítja, a legfőbb támogatói pedig odavesztek. Nem is csoda, hogy ez a briliáns figura ezt a helyzetet már nem tudta kezelni és alig három év alatt elvérzett.

 

Ami a Lázadókat illeti. Hogy ők miért nem evakuáltak azonnal? Erre sok szempontból ugyanaz lehet a válasz, mint a D'qar esetében. Ott sem evakuáltak azonnal. Egyrészt, nyilván nem akarták a bázis felét hátrahagyni. Győztek, igen, de még mindig nem áll végtelen mennyiségű pénz és felszerelés a rendelkezésükre, szóval vinniük kell mindent, amit csak tudnak. Nyilván mindent összecsomagolni úgy, hogy a flottájuk egy részét az évek során elvesztették olyan csatákban, mint az atolloni és a scarifi, macerás. Mindehhez tegyük hozzá, hogy érdemes már azelőtt új bázist találni, hogy elindulnak, ezért Dodonna kiküldött jó pár felderítőt is még, hogy találjanak új otthont. Mint tudjuk, ez nem jött össze.

Hozzáteszem, szintén mint a d'qarnál, a Yavin IV-nél is meg kellett várni, míg az evakuálásra alkalmas hajók visszatérnek (ami annyit jelentett, hogy a különböző sejteknek oda kellett küldenie a hajóikat, azaz a scarifi csata után újra össze kellett gyűlnie a flottának, ezúttal a Yavin IV fölött -> ez is olyan, amit pontosan tudunk, a teljes szövetségi flotta csak nagyon ritkán gyűlt össze - eddigi tudásunk szerint mindössze háromszor: Scarifnál, Yavin IV-nél és Sullustnál). És, ami fontosabb, megvárni, míg azok is visszatérnek vagy legalábbis felveszik velük a kapcsolatot, akik az eadui rajtaütést követően eliszkoltak, illetve azokat is, akik a yavini győzelem után akartak csatlakozni. Elvégre először, és feltehetően utoljára az egész Galaxisban tudták, hol van a Lázadók parancsnoksága. Nyilván sokan megindultak oda, hogy csatlakozzanak a harchoz. Nem várhattak meg mindenkit, de kockáztatni kellett, hogy annyit várjanak meg, amennyit csak tudnak, ha folytatni akarják a harcot és nem akarják, hogy a potenciális követők a halálba rohanjanak. Elvégre cetlit mégsem hagyhattak hátra azzal az üzenettel, hogy hol találják meg őket ezután.

Emellett a kiépített bázis azt az előnyt is megadhatta a Szövetségnek, hogy monitorozhatták a Birodalom reakcióit. A Rogue One-ban láttuk, hogy aktívan figyelik a Birodalom kommunikációját (a Rebelsből meg tudjuk, ez hogyan lehetséges), ez még a birodalmi hírzárlat mellett is olyan előny, amiről nem szabad egyik percről a másikra lemondani. Szinte biztos, hogy a vezérlőt az utolsó pillanatokban szedték szét - természetesen a létfontosságú, csak nehezen pótolható dolgok leszerelésére gondolok, nem az egészre. A háború megvívásához ugyanis nagy szükségük volt arra, hogy felmérjék a Birodalom reakcióját a Halálcsillag pusztulására és addig figyeljék őket, amíg csak lehet. Emellett nem is kellett kapkodniuk, hiszen a Birodalom éppen politikai és katonai krízissel áll szemben, ilyen helyzetben pedig egy amúgy is nehézkesen reagáló szervezet képtelen megmozdulni olyan gyorsan, mint ahogy a Lázadók mozognak. Ezt nem is bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a Szövetség az ünneplés ellenére is kijutott a Yavin IV-ről, és három év alatt sem tudták utolérni őket, csak amikor megálltak. És bár pontosan nem tudni, mennyi idő alatt léptek le, az biztos, hogy nem egészen egy héttel a Halálcsillag pusztulása után már nem voltak a Bázis 1-en. A képregények alapján nagyjából 24-48 óra alatt kiürítették a bázist, és ami nagy szám: ennyi idő alatt a Birodalom is reagált, hiszen egy csillagromboló befutott, és kis híján eltörölte a Lázadók Szövetségét.

Ami az ünneplést illeti, ezt tulajdonképpen alig pár órával a nagy bumm után lezavarták. És még csak időveszteségnek sem nevezném, hiszen, amíg nincs mivel evakuálni, amúgy sem tehettek semmit. Nyilván már elkezdték a szervezést és a leszerelést, de ahhoz meg nincs szükség mindenkire, pár percet igazán kihagyhatnak. Hiszen nem buliztak órákig, nagyjából annyiból állt az egész ceremónia, amit a filmben láttunk. Gyorsan összehívták a személyzetet, átadták a medálokat, aztán ment mindenki vissza pakolni. Most komolyan, annak tudatában, hogy a Szövetség komoly veszteségek nélkül távozott az állomásról, tragédia, hogy szántak pár percet két érem kiosztására? Ami amúgy morálisan valószínűleg szintén nagy boost volt a katonáknak. Mert ennek az egész ceremóniának komoly jelzésértéke is van a Szövetségnél. Bemutatta, hogy igen, ki mertek állni a Birodalom ellen és komoly katonai győzelmet arattak, és igen, vannak olyan tökösek, hogy bár a Birodalom pontosan tudja, hol vannak, azért van két percük megünnepelni a győzelmet. Nagyon komoly morális boostot kaptak a lázadók, ráadásul bemutathatták az új hősöket is mindenki előtt, akik mögé felsorakozhattak (azért Han és Luke sem véletlen vezetőként térnek vissza a következő részben). Igazán nem értem, ez miért lenne egy kicsit is baj.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

48 perccel korábban, Dzséjt írta:

Az, hogy végül a Halálcsillag felrobban a kiszámíthatatlan szerencsén múlott: előre nem látható módon, váratlanul megjelent a Millennium Falcon, pont abban a pillanatban, hogy Vader ki tudta volna lőni Luke-ot. Ha Falcon nem jön, a Birodalom által bevetett védelmi erő teljesen elégségesnek bizonyul és a Lázadók Szövetsége a Yavin IV-gyel elpárolog.

Tegyük hozzá, hogy egy Erőhasználó is kellett hozzá, anélkül nem ment volna. Galen kicsit alul méretezte azokat a lyukakat. 

52 perccel korábban, Dzséjt írta:

De ugye Tarkin nem azt akarta bebizonyítani, milyen jól szuperálnak a lépegetők vagy a rohamosztagos légiók, hanem azt akarta, hogy a történelemkönyvek ezt jegyezzék le: a Halálcsillag megsemmisítette a Lázadók Szövetségének főparancsnokságát.

Szerintem ez teljes tévút! Mivégre a Halálcsillag, ha sose használják? Minek vessen be erőforrásokat és vállaljon be katonai áldozatokat, ha egy lövéssel el lehet intézni? Tarkin a józan ész szerint cselekedett. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Sok dologban igazad lehet, Dzséjt. Azonban vitathatatlan, hogy a Birodalomnak ennél jóval komolyabb mozgósítható ereje lett volna, amit elmulasztottak bevetni. És erre nincs mentség. Az sem az, hogy így is majdnem sikerrel jártak, mert a majdnem az csak majdnem. És oké, hogy kellett hozzá a semmiből visszatérő Falcon, de azt se felejtsük el, hogy pár perccel azelőtt már egy másik X szárnyú lőhetett a célnál. Ehhez pedig még nem kellett semmi csoda, Vader is tehetetlen volt. Amennyire a lázadóknak szerencséjük volt később Han feltűnésével, annyira szerencséje volt előtte a Birodalomnak, hogy az a lövés nem talált be.

 

A Birodalom jó szokásához híven megint tátott szájjal rohant a bréerdőbe. Semmi fedezet nem volt a Yavin 4 fölött, "csak" a Halálcsillaggal mentek. És a háttérben sem volt semmi B-terv. Ha van ott még pár birodalmi hajó, akkor pl. alighanem Vadert se kellett volna olyan sokáig keresgélni. Meg persze lett volna kiknek felvenni a harcot a lázadókkal. Legalább valahol a közelben várt volna pár csillagromboló a bevetésre, akkor a HCs felrobbanása okozta óriási káosz ellenére is odaugorhattak volna a hiperűrből, hiszen fel lettek volna készítve legalább minimálisan erre a forgatókönyvre.

 

Egy akkora lehetőséget így elbaltázni nagy tehetségre vall. Az teljesen jogos, hogy a HCs pusztulása után kitört a birodalmi káosz és nem tudtak mit csinálni, de ez megint csak a saját előzetes óvatlanságuk gyümölcse. Elvégre egyetlen elképzelhető lehetősége volt annak, hogy ne robbantsák szét a lázadók bázisát, mégpedig az, hogy a Halálcsillaggal történik valami. Persze nem feltétlenül az, hogy rögtön meg is semmisül, de számolni kellett volna ezzel a lehetőséggel. Ha pedig számoltak volna vele, akkor lett volna alternatív stratégia erre az esetre, ami működhetett volna a vezérkar halála ellenére is, mert nem akkor kellett volna kitalálni bármit is.

És ha már Tarkin ekkora balek volt, legalább Vadernek vagy az uralkodónak lett volna ennyi esze. Főleg úgy, hogy Vader már a RO-ban erősen kételkedik abban, hogy a szuperfegyver megbízható lenne, fel is veti Krennic-nek, hogy szabotálhatták. A 4-ben pedig szintén megnyilatkozik, hogy nem tartja akkora dolognak a HCs-ot, a tervek pedig pont az ő jóvoltából eljutnak a lázadókhoz. Mondjuk örülhet, hogy nem vesztett rajta ezen az akción, mert baromi nagy mázlija volt, hogy ő szinte egyedüliként túlélte a balhét.

Azért ilyenkor felmerül bennem, hogy mennyire hiányzott a birodalmi oldalon egy olyan figura, mint Thrawn. Persze őt is többször makkra húzták a Rebels-ben a lázadók, de ilyen gyermeteg stratégiai hibákat még részegen sem követett volna el. Az uralkodóban meg persze kár bízni, elvégre pár évvel később elkövet egy hasonló baromságot az Endor fölött.

 

Értem én, hogy a birodalmi erők még így is majdnem elegendőek voltak a lázadók megfékezésére, de ugyan felesleges volt ezen spórolni. Azt sem igazán értem, hogy felesleges lett volna több TIE-t bevetni, mert akkor akadályozták volna a légvédelmet. Egy idő után egyértelmű volt, hogy a lázadó gépek abba a bizonyos folyosóba akarnak berepülni. Ezt kellett volna minél hatékonyabban megakadályozni, ebben pedig több tucat TIE azért elég hasznos lehetett volna.

Főleg, hogy nagy csodát a légvédelem se tett, több hajót is Vader szedett le, eléggé későn. Az elején még sikerült kikergetni pár hajót a folyosóról, ez lehetett volna egy megoldás, másrészt, hogy a bent lévőekre rátapadnak, ahogyan Vader is tette. Ott nem lehetett manőverezni, hátulról nyílt célpontok voltak.

 

De a vadászgépek csak egy dolog, a legfőbb hülyeség az volt, hogy csillagrombolókat nem küldtek oda. Nem is kellett volna semmit csinálniuk, amíg a HCs üzemel, csak készültségben lenni. Amúgy az atolloni pajzsról azt is érdemes megemlíteni, hogy egy újabb nagyerejű támadást már nem bírt volna el a csillagrombolók részéről. Nem tudom milyen védelme volt a yavini bázisnak, bár gondolom erősebb.

Viszont a Birodalom nem tudhatott arról, hogy mi újság. Biztos nem azért nem voltak ott csillagrombolók, mert úgyse tehettek volna kárt a bázisban. Amúgy meg legalább megpróbálták volna, illetve vihettek volna szárazföldi csapatokat is erre az esetre. Ahogyan az történt az Atollon és a Hoth esetében is.

 

Mindezzel pedig nem sértették volna Tarkin eredeti koncepcióját. Alapesetben ugyanúgy a HCs csinált volna mindent, a krónikák is úgy írták volna meg a sztorit, ahogyan ő szerette volna, csak éppen be lett volna biztosítva a siker. De hát az elvakult ostobaságának meglett az eredménye, a Halálcsillaggal együtt porladt el.

Amúgy ez az egész HCs-projekt egy hatalmas öngól volt a Birodalomnak. Most tekintsünk is el attól, hogy mennyi erőforrást emésztett fel a megépítése, mekkora presztízsveszteség volt a megsemmisülése, hány lázadót és birodalmit állított a Szövetség mellé és hasonlók. A leginkább ironikus, hogy még ezeken túl is nagyobb veszteségeket okozott a Birodalomnak, mint az ellenlábasaiknak. Eleve a Scarifon elpusztítottak vele egy birodalmi központot, majd a felrobbanásakor ez lett a koporsója a birodalmi vezérkar jelentős részének. Krennic után Tarkint is utolérte, mint a végzete.

Az meg már csak Sidious totális szenilitását támasztja alá, hogy ezek után képes volt abba az irányba mozdulni, hogy építsenek belőle egy másikat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem ez teljes tévút! Mivégre a Halálcsillag, ha sose használják? Minek vessen be erőforrásokat és vállaljon be katonai áldozatokat, ha egy lövéssel el lehet intézni? Tarkin a józan ész szerint cselekedett.

Nem az a baj, hogy használni akarta a Halálcsillagot, hanem hogy csak azt akarta használni, semmilyen fedezet nem volt mellette. Minek vessen be erőforrásokat? Talán azért, hogy ne járjanak úgy, ahogyan jártak. Ott volt a lehetőség, hogy lényegében lezárják a lázadást, ugyan mire kellett volna spórolni? Csak a Rebels-ben látott néhány kósza harcban sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett a Birodalom annál, mint amekkora haderő Yavin fölé vezénylése elég lehetett volna a végső győzelemhez.

 

És nem is feltétlenül kellett volna bevetni azokat az extra erőforrásokat, amíg nem muszáj. Tarkin itt sok mindent csinált, csak épp a józan ész szerint nem cselekedett. Arról nem is beszélve, hogy a katonai áldozatok pont nála teljesen irrelevánsak. Korábban tiszteket fejeztetett le, felrobbantott egy birodalmi kommunikációs állomást, pár órával a yavini csata előtt pedig szanaszét robbantotta a scarifi központot, mert úgy tartotta úri kedve. Ha valaki, akkor pont Tarkin volt az, aki telibe kakkantotta azt, hogy hány birodalminak kell meghalnia a célokért, illetve milyen erőforrások mennek a levesbe,

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem ez teljes tévút! Mivégre a Halálcsillag, ha sose használják? Minek vessen be erőforrásokat és vállaljon be katonai áldozatokat, ha egy lövéssel el lehet intézni? Tarkin a józan ész szerint cselekedett. 

Hogy olyan bolygókat robbantsanak szét, ahol nem egy maroknyi ember és egy szem bázis van. Például Lothalt, ahol az egész népesség felkelt a Birodalom ellen, és tudjuk, hogy soha nem lépett fel ez ellen a Birodalom. Amúgy meg a Halálcsillagnak nem a használata, hanem a léte a fontos. Használni egy ilyet sűrűn felesleges, sőt kifejezetten kártékony magára a Birodalomra, hiszen adófizetők, dolgozók/rabszolgák és nyersanyagforrások milliós tételben történő eliminálásába a Birodalom idővel belerokkanna, vagy nem marad, ami fölött uralkodjanak. Mi végre akkor ezerszer bevetni? A terror fegyvere, amit csak egyszer, max kétszer kell bevetni, aztán jócakát. Ha ennyi idő alatt nem fossa össze magát mindenki tőle és nem vágja kussba a pofáját, eleve haszontalanná válik. Ez a fegyver csak két dologra jó: első csapásmérésre vagy elrettentésre. Egyikhez sem kell sorozatlövőnek lennie, elég egy-két lövés. Utána a puszta létezése elég.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, pb69 írta:

Nem az a baj, hogy használni akarta a Halálcsillagot, hanem hogy csak azt akarta használni, semmilyen fedezet nem volt mellette.

Úgy érted miért nem védte jobban? Amiért fentebb is írtam. Tarkin arrogáns volt, még a tisztjét is lecseszte, aki figyelmeztette a veszélyre. De évele kapcsolatban nem erre célztam, az írásom nem erre szólt hanem Dzséjt felvetésére. Amikor meg kell semmisíteni valamit akkor nehogy már rombolókat meg embereket kockáztassak amikor egy lövéssel kényelmesen elintézhetem.

 

Idézet

Minek vessen be erőforrásokat? Talán azért, hogy ne járjanak úgy, ahogyan jártak. Ott volt a lehetőség, hogy lényegében lezárják a lázadást, ugyan mire kellett volna spórolni? Csak a Rebels-ben látott néhány kósza harcban sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett a Birodalom annál, mint amekkora haderő Yavin fölé vezénylése elég lehetett volna a végső győzelemhez.

Ez a két mondat homlokegyenest ellentmond egymásnak. Épp azért volt jó a Halálcsillag, hogy többé ne lehessenek olyan veszteségek mint pl. Lothalon.

 

7 perccel korábban, Dzséjt írta:

Mi végre akkor ezerszer bevetni?

Kétszer lett volna bevetve. A lázadók bolygóját nehogy már ne lőhessék szét, ami ráadásul véget is vethet az egész felkelésnek! Ne hülyéskedjetek már! Gondolom ha azon vitáznak mennyi búza kell egy évben a birodalmaiknak akkor nem a Halálcsillaggal győzik meg a lakosságot, de itt nagyon komoly dolgokról volt szó. Tarkin ökör lett volna ha nem az új spéci fegyvert veti be.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Úgy érted miért nem védte jobban?

Nem elsősorban arra gondolok, hogy miért nem védte jobban, bár ez is kérdéses. De a még nagyobb kérdés, hogy miért zárta ki a Birodalom teljesen azt az opciót, hogy a Halálcsillag nem tudja szétlőni a bázist. Nem is önmagában azt, hogy megsemmisül, hanem hogy valamiért nem tudja bevégezni a célját. Az Endor, a Hoth vagy a Lothal fölött ott volt egy rakat csillagromboló. Rengetegféleképp alakulhatott volna a csata, de a legtöbb esetben a Birodalom nyerhetett volna, mert ott voltak a B, C stb. tervek, amikkel szétszedhették volna a lázadókat. A Yavinnál semmi nem volt,csak a HCs.

4 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ez a két mondat homlokegyenest ellentmond egymásnak.

Nem mond ellent. Tökéletesen példázza, hogy a Birodalomnak soha nem számított ilyen mértékben az erőforrás. Tarkinnak meg aztán pláne nem. Ha piszlicsáré akciókba beleálltak úgy, hogy aztán csillagrombolókat, cirkálókat, kísérleti "csodafegyverek" prototípusait kockáztassák és bukják be, akkor nonszensz, hogy pont a legnagyobb diadal érdekében nem voltak hajlandóak pár komolyabb erőt odaküldeni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, pb69 írta:

Rengetegféleképp alakulhatott volna a csata, de a legtöbb esetben a Birodalom nyerhetett volna, mert ott voltak a B, C stb. tervek, amikkel szétszedhették volna a lázadókat. A Yavinnál semmi nem volt,csak a HCs.

Azért mert új volt és mert Tarkin vezette. Megrészegültek az űrállomás képességeitől. Az EPVI-ban egy félkészt bázist védtek úgy, hogy az elődjét felrobbantották. Mondhatni tanultak a hibájukból.

 

4 perccel korábban, pb69 írta:

Nem mond ellent. Tökéletesen példázza, hogy a Birodalomnak soha nem számított ilyen mértékben az erőforrás. Tarkinnak meg aztán pláne nem. Ha piszlicsáré akciókba beleálltak úgy, hogy aztán csillagrombolókat, cirkálókat, kísérleti "csodafegyverek" prototípusait kockáztassák és bukják be, akkor nonszensz, hogy pont a legnagyobb diadal érdekében nem voltak hajlandóak pár komolyabb erőt odaküldeni.

Korábban kockáztatott mert nem volt más lehetősége, nem volt Halálcsillaga. Épp ez a lényege az egésznek, hogy ekkor már elvileg a globális terror eszközével élhetett és nem kellett neki Lothal szintű b*szakodásba belemenni ha a helyzet megkívánta. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

29 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Kétszer lett volna bevetve. A lázadók bolygóját nehogy már ne lőhessék szét, ami ráadásul véget is vethet az egész felkelésnek! Ne hülyéskedjetek már! Gondolom ha azon vitáznak mennyi búza kell egy évben a birodalmaiknak akkor nem a Halálcsillaggal győzik meg a lakosságot, de itt nagyon komoly dolgokról volt szó. Tarkin ökör lett volna ha nem az új spéci fegyvert veti be.

Nem azt mondom, hogy ne lőjék szét. Hol írtam ilyet, idézd már be kérlek. Ne adj már olyan szavakat a számba, amire csak te gondolsz, nekem eszembe sem jutott. Annyit írtam, és én idézem:

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

tulajdonképpen tök fölösleges volt

Megjegyzem, még csak nem is erre reagáltál, hanem arra, amiben pont azt bizonygatom, miért akarta Tarkin bevetni. Felesleges, túlkapás. Ismered azt a kifejezést, hogy "ágyúval lőtt verébre"? A Halálcsillaggal a Yavin IV-re menni ugyanolyan túlkapás volt, mint a D'qart megcélozni a Csillagpusztítóval. Ennek ellenére értem az okot, amit ki is fejtettem abban, amit beidéztél: Tarkin azt akarta a történelemkönyvekben, hogy a szívszerelme pusztította el a Lázadók Szövetségét. Miért? Mert az a terror eszköze, és ettől mindenki összefossa magát, és ha a történelemkönyvben is ott van, akkor a kövi generáció is lefosott bokával jön elő az anyja méhéből. De ez nem jelenti azt, hogy ez volt az egyetlen helyes lehetőség vagy hogy nem volt túlkapás, és például pusztán a lázadók eliminálása egy csillagromboló flottával akár ne lehetett volna még hatékonyabb is. Nem olyan látványos, az tény, ezért sem ezt választotta Tarkin.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, pb69 írta:

Még így is nonszensz, hogy a minél sürgősebb evakuálás helyett nekiálltak ünnepelni.

Izé, az EPIV egy lezárt film, az ellenállás jött, látott és győzött, a birodalomnak annyi lett. Hogy folytatták, az a remek bevételnek volt köszönhető. Még EPIV sem volt akkor, sem New hope, csak Star Wars. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Nem azt mondom, hogy ne lőjék szét. Hol írtam ilyet, idézd már be kérlek. Ne adj már olyan szavakat a számba, amire csak te gondolsz, nekem eszembe sem jutott. Annyit írtam, és én idézem:

Mondtam én, hogy mondtad? Hol írtam ilyet, idézd már be. ;) Én azt vitatom, hogy miért nem más eszközzel támadták a Yavint? A lehetőség persze mindig mindenre ott van, de egy Halálcsillag mellett nem kell más eszköz. A többit már fentebb leírtam. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

58 perccel korábban, gafz írta:

Izé, az EPIV egy lezárt film, az ellenállás jött, látott és győzött, a birodalomnak annyi lett. Hogy folytatták, az a remek bevételnek volt köszönhető. Még EPIV sem volt akkor, sem New hope, csak Star Wars. 

De a folytatást akkor is tervezte Lucas. Igen, kellett a remek bevétel, mivel erre az egy filmre sem akartak neki igazán pénzt adni, így ha bukik, akkor pech. De Lucas számolt a sikerrel, és nem azért folytatta, mert sikeres lett, hanem mert eleve folytatni akarta. Ezért nem halt meg se az Uralkodó, se Darth Vader, ezért létezik még a Birodalom. A film kerek, de távolról sem lezárt. Nem mindegy!

 

1 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Mondtam én, hogy mondtad? Hol írtam ilyet, idézd már be. ;)

Parancsolj:

3 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ne hülyéskedjetek már!

Ha szerinted nem mondtam ilyet én, akit idéztél, akkor melyik szavaimat is vetted hülyéskedésnek? ;) Eleve melyik szavaimból vetted le azt a gondolatot, hogy én szerintem nem kell a lázadó bázist elpusztítani? Mert te konkrétan ezt hoztad ki valamiből. Eleve nem értem, miért velem vitázol, aki ugyan más szavakkal, de egy szép hosszú szövegben fejtette ki, miért a Halálcsillagot használta Tarkin, és ráadásul pont azt idézted be.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Dzséjt írta:

Ha szerinted nem mondtam ilyet én, akit idéztél, akkor melyik szavaimat is vetted hülyéskedésnek? ;) Eleve melyik szavaimból vetted le azt a gondolatot, hogy én szerintem nem kell a lázadó bázist elpusztítani? Mert te konkrétan ezt hoztad ki valamiből. Eleve nem értem, miért velem vitázol, aki ugyan más szavakkal, de egy szép hosszú szövegben fejtette ki, miért a Halálcsillagot használta Tarkin, és ráadásul pont azt idézted be.

Nem értesz. Én azt mondom, hogy a Halálcsillag elsütése nem csak azért kell, hogy a történelem könyvekben mutogatni lehessen. Szerintem az volt az ésszerű megoldás. Persze lehetett volna sok mást is csinálni ahogy írtad, csak ha a HCS-n ülsz akkor nyilván nem akarsz mást odaküldeni, történelem könyvek ide vagy oda. Sose mondtam, hogy szerinted nem kell elpusztítani a bázist (egyre több itt a képzelgés a mondandó kapcsán), csak a megoldási lehetőségeket vitattam. :) Mondom még egyszer, bennem fel se merülne ebben a helyzetben, hogy ne a HCS-vel lőjem szét őket. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Dzséjt írta:

De a folytatást akkor is tervezte Lucas. Igen, kellett a remek bevétel, mivel erre az egy filmre sem akartak neki igazán pénzt adni, így ha bukik, akkor pech. De Lucas számolt a sikerrel, és nem azért folytatta, mert sikeres lett, hanem mert eleve folytatni akarta. Ezért nem halt meg se az Uralkodó, se Darth Vader, ezért létezik még a Birodalom. A film kerek, de távolról sem lezárt. Nem mindegy!

Szerintem számolt a sikertelenséggel. Nem volt arról szó, hogy az uralkodó sith lord, csak egy hatalmat megkaparintott szenátor volt, aki visszavonultan élt, és a kormányzók gyakorolják helyette a hatalmat, az egyetlen "cliffhanger" a film végén, hogy Darth Vader túlélte, de akkor még nem volt ő sem túl nagy szám, már hatalomgyakorlásban. Lucas tervei ekkor még a fiókban voltak, és amúgy is változékonynak bizonyultak. Szegény EPIVen nem szabad követelni az EU kompatibilitást... Az EU nem lett egészen EPIV kompatibilis, de az EPIV volt előbb. Star Wars-ban meg mindenhol logikát hiányolni egészen reménytelen dolog.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, gafz írta:

Szegény EPIVen nem szabad követelni az EU kompatibilitást... Az EU nem lett egészen EPIV kompatibilis, de az EPIV volt előbb.

Itt szó nincs az EU-ról, csak és csupán az Ep.4-ről beszélünk,még csak más SW alkotások sem kellenek hozzá. Összességében a Birodalom egyik legnagyobb hatalmú embere pontosan tudta, hogy a Halálcsillag sebezhető lehet, emellett bőven lett volna erőforrás arra, hogy a szuperfegyvert kellő támogatással küldjék a lázadók bázisának ismert helyére. Ezt nem tették meg, sőt a HCs teljes kapacitását sem használták ki, mert Tarkin valamiért úgy gondolta, hogy jó lesz ez így. Vadernek pedig nem volt töke vagy kellő akarata beleszólni ebbe.

 

A végeredmény az, hogy a Birodalom csúnyán felsült, ami végül a totális bukásukat okozta pár évvel később. Én csak annyit mondok, hogy ez hatalmas hiba és felelőtlenség volt a részükről, ráadásul értelmetlen is. Semmi normális magyarázat nincs erre, Tarkin arroganciáján és elbizakodottságán túl. Csak hát egy olyan Birodalom, amely egyik legpengébb vezetője ennyire kuka, attól nem sokat lehet várni. Az uralkodó pedig ennek örömére felhúzatott egy újabb Halálcsillagot, majd szintén büszkén tátotta tágra a száját, hogy önként és dalolva galoppozzon be a bréerdőbe. Innentől kezdve nem kell csodálkozni azon, hogy a Birodalom végül elbukott a maréknyi lázadóval szemben.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Esetleg olyan magyarázat nem lehet, hogy a Hcs-be a legkorszerűbb hiperűr hajtóművek kerültek beszerelésre, igy bármelyik másik Csillagrombolónál hamarabb ért a Yavinhoz? És mivel Tarkin nem akart időt vesztegetni a B terv bevárásával, elkezdte az akciót, majd mire felbukkantak a Csillagrombolók, a HCs-nek már nyoma sem volt. Az Elveszett Csillagokat már rég olvastam, nem tudom, hogy ez a teória kompatibilis-e vele. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A Halálcsillag fedélzetén volt csillagromboló, ott volt például a Devastator is, ami végig a rendszer mellett volt megfigyelőként (ez szerepelt az Elveszett csillagokban), szóval legalább egy romboló ott lebegett egy köpésre. A Rogue One-ban meg láttuk, hogy volt bedokkolva romboló a Halálcsillag egyik hangárjába. Persze, az abban a pár napban tovább is állhatott, de ugyanúgy ott is maradhatott.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 órával ezelőtt, pb69 írta:

Itt szó nincs az EU-ról, csak és csupán az Ep.4-ről beszélünk,még csak más SW alkotások sem kellenek hozzá. Összességében a Birodalom egyik legnagyobb hatalmú embere pontosan tudta, hogy a Halálcsillag sebezhető lehet, emellett bőven lett volna erőforrás arra, hogy a szuperfegyvert kellő támogatással küldjék a lázadók bázisának ismert helyére. Ezt nem tették meg, sőt a HCs teljes kapacitását sem használták ki, mert Tarkin valamiért úgy gondolta, hogy jó lesz ez így. Vadernek pedig nem volt töke vagy kellő akarata beleszólni ebbe.

Ha komoly támogatást kap a Halálcsilag, vagy csak a Yavin jó oldalára ugrik, akkor a lázadának harangoztak volna... :) Mindkettő logikus lett volna. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azt sem tudom mennyi időnek kell eltelnie két lövés között. Gondolom van valami korlátozás, mert amúgy azt is simán megtehették volna, hogy szétlövik a Yavint, majd a holdat. Most így jobban belegondolva, abban sem vagyok biztos, hogy ha teljes tűzerővel szétrobbantják a bolygót, akkor azt nem sínyli meg a hold.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.