Ugrás a kommentre

Erőképességek, erőszintek változása


Ajánlott hozzászólás

Szerintem a legtöbb Erőképességnek vannak korábbi megfelelői más művekben: a szellemeket, az akaratbefolyásolást meg a tárgyak mozgatását sem Lucas találta ki. Nyilván az életerő elszivás se itt fordult elő első alkalommal. Mondjuk a dementorok se szivtak el életerőt szóval pont e kettő között én se látom a kapcsolatot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Dzséjt írta:

Fityfenét az, hiszen a dementorok a szájukon át az érzelmeket és a lelket szívják el, és az áldozat vagy iszonyú boldogtalan lesz, vagy lélektelen zigóta. Nem rémlik, hogy Palpatine a száját használta volna, az sem, hogy Ben és Rey zigótává vált vagy csak végtelen szomorúság lett volna urrá rajtuk, a lelkükkel meg aztán pláne nem történt semmi. Márpedig ez négy szignifikáns különbség ahhoz képest, hogy "egy az egyben másolás".

Jó, ha nem is egy az egyben (az ördög a részletekben...), a film alatt a jelenet teljesen kirántott a hangulatból, és WTF-kérdőjellel pislogtam a vászonra. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy az új filmekben (ide értve a prequelt is) látott Erőképességek legtöbbje korábbi játékokból jött:

Űrhajó elfogása az Erővel és mindent letaroló Erővillámok: Force Unleashed

Jedi Erővillám szórása, kivetítés, élőlény lemerevítése, Erőugrás, Erőgyorsulás, gyógyítás, fénykard eldobása és az Erővel irányítása: Jedi Knight sorozat

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az Ep4-ban Vader "mindenható"-nak nevezte az Erőt. Oké, lehet ez enyhe túlzás, de nekem ebbe sok minden belefér. Az Éjnővérektől kezdve a mortisi Erő-hordozókon át az Erő-diádig.

Azt egyébként nem értem, mi alapján lehet kijelenteni, hogy XY elem "SW-idegen"? Ami az OT-ban lefektetett elemek továbbgondolása, az SW-s, ami meg elrugaszkodik ezektől, az már nem? Ilyen szinten elég sok "SW-idegen" elem volt a PT-ben, a TCW-ben és a Rebelsben is. Vagy, amit már láttunk más franchise-okban, és visszaköszön az SW-ben? Nem tudom, nekem attól is szép és gazdag az SW világa, hogy sok minden beleilleszthető.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Az Ep4-ban Vader "mindenható"-nak nevezte az Erőt

Szerintem is ez a kulcs. Amire Pb gondol, az szerintem az, hogy ha most bedobnak egy tök új felhasználási módját az Erőnek, akkor ügyelni kell rá, hogy az a régi motivációk és képességekhez képest is beilleszthető legyen. Pl. Anakin fel akarta támasztani Padmét. Úgy tűnt, hogy a világos oldalon erre nincs mód. Vagy mondhatnánk Qui-Gont is. Mikor Obi odafut hozzá, fel sem merül benne az Erővel gyógyítás. Be lehet hozni új elemeket, viszont ilyenkor úgy kell megoldani, hogy az beilleszthető legyen a korábbi események és cselekvések által felépített keretrendszerbe. Pl. derüljön ki, hogy a gyógyító egy rég elfeledett Erő praktika, amit Rey a régi könyvekből olvasott. Vagy az, hogy Rey visszahozatala csak egy diád esetében lehetséges, stb stb. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem ilyen szinten sose állt össze a Star Wars. A Baljós Árnyak eleje például behozza, hogy a jedik szupergyorsan tudnak futni. Látjuk az elején, ahogy Qui-Gon és Obi-Wan az Erő segítségével elszelelnek. Aztán ugyanennek a filmnek a végén amikor a szuperfutás nagyon hasznos lenne mert Obi-Wannak oda kéne futnia Qui-Gon-hoz hogy besegítsen a Maul elleni harcban akkor Obi-Wan nem használja ezt a képességét és csak simán Erő segítség nélkül fut és be is záródik emiatt a lézerkapu előtte. A késlekedése végül Qui-Gon halálához vezet.

Szerintem az Erő képességek kapcsán kifejezetten következetlenek mind a filmek mind a sorozatok. Hányszor láttunk olyat a sorozatokban hogy egy Erőhasználó meg egy harcos aki egyáltalán nem tudja használni az Erőt elkezdik csépelni egymást és az Erőhasználó nem él a képességeivel és fölöslegesen megy az adok-kapok. Nem mondom hogy ez jó, de ezek a következetlenségek azért elég masszivan ott vannak az SW-ben.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Bomarr írta:

Aztán ugyanennek a filmnek a végén amikor a szuperfutás nagyon hasznos lenne mert Obi-Wannak oda kéne futnia Qui-Gon-hoz hogy besegítsen a Maul elleni harcban akkor Obi-Wan nem használja ezt a képességét

Hát mert ez történt volna :D

 

 

 

5 perccel korábban, Bomarr írta:

Hányszor láttunk olyan a sorozatokban hogy egy Erőhasználó meg egy harcos aki egyáltalán nem tudja használni az Erőt elkezdik csépelni egymást és az Erőhasználó nem él a képességeivel és fölöslegesen megy az adok-kapok

Igen, erre a legjobb példa talán Grievous, akit kb. bármelyik Jedinek el kellene tudni intézni pusztán az Erő segítségével :D vagy ha nem elintézni, lefegyverezni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Yoda József írta:

Igen, erre a legjobb példa talán Grievous, akit kb. bármelyik Jedinek el kellene tudni intézni pusztán az Erő segítségével :D vagy ha nem elintézni, lefegyverezni.

Ez számtalan adok-kapok után Obi-Wannak egyetlen alkalommal legalább eszébe is jutott és a falhoz vágta Grievoust. Utána mondjuk leállt vele bokszolni (puszta kézzel egy gépemberrel... no comment, Obi-Want sem az eszéért vették be a Tanácsba :evil:), de legalább egyszer eszébe jutott használni is az Erőt. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Donát írta:

Vagy mondhatnánk Qui-Gont is. Mikor Obi odafut hozzá, fel sem merül benne az Erővel gyógyítás.

Szerintem a gyógyítás képességével nem rendelkezik minden Jedi. Legalábbis nem olyan szinten, mint Rey vagy Ben. Mandalorian spoiler

Spoiler

(ezért is lehet olyan értékes Baby Yoda, mert ő csecsemő létére elég komoly szinten űzte a technikát).

Talán olyasmi lehet, mint pl. a pszichometria, amire Quinlan Vos és Cal Kestis képesek voltak (a tárgyakból kiolvasni azok "történetét"), de a legtöbb Jedi nem. Vagy adottság, és/vagy komoly tréning eredménye lehet. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Darth Sky írta:

Talán olyasmi lehet, mint pl. a pszichometria, amire Quinlan Vos és Cal Kestis képesek voltak (a tárgyakból kiolvasni azok "történetét"), de a legtöbb Jedi nem.

Szerintem ezzel ez a kérdés le is lett tudva. :clap:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2019. 12. 22. - 14:58, Darth Sky írta:

Az Ep4-ban Vader "mindenható"-nak nevezte az Erőt. Oké, lehet ez enyhe túlzás, de nekem ebbe sok minden belefér.

Ezt többször hallom érvként, csak ezzel az a baj, hogy ez így egy megfoghatatlan lózung. Mindenható, oké, tehát innentől kezdve semminek nincs határa. Ha mindenható, akkor Vader miért szenvedett éveken át a páncélban? Miért nem volt képes évtizedek alatt meggyógyítani magát? Miért nem élte túl Qui-Gon, hogy szimplán csak leszúrták? Sidious miért nem látta több ízben is, hogy bele fog bukni a tervébe és el fogják árulni? Miért nem látták Anakin sorsát sem a jedik, sem a sith-ek? Miért nem tud Sidious pusztán az Erővel bolygókat elpusztítani, minek ehhez HCs? Miért nem lehet galaxison átívelően elmetrükkel manipulálni másokat? Ha Sidious annyival erősebb, mint Luke vagy Rey, akkor miért nem vette rá őket simán elmetrükkel arra, amit akart? Ha a zöld mágiával a semmiből tárgyakat lehet létrehozni, akkor miért nem tették máskor, miért nem sajátította el ezt a nem akármilyen képességet senki más. Ha az Erővel egy hajót is simán meg lehet fogni, akkor miért nem tette Vader pl. a Hoth-on? Ha el lehet szívni másokból az életerőt, hogy regenerálódj, akkor miért nem tette ezt Vader a gyógyulásához? Miért nem próbálta megkeresni Padmét és feltámasztani?

 

Kismillió kérdés, amire nincs értelmes magyarázat, ha az Erő mindenható. Egyetlen értelmes válasz van, hogy ezt nem úgy kell értelmezni, hogy egyetlen ember kezében az és ő bármit megtehet. Meg kéne húzni egy értelmes határt, vagy legalább konzisztensnek maradni. Az Erő mindenre képes, mint a mindent összefogó vezérelv és energiamező. Minden ami történik, az az Erő miatt is történik, így maga az Erő mindenhatónak is tekinthető, de egy Erőérzékeny nem fog tudni mindent megcsinálni vele.

Nem kéne szerintem egy Saga 11. filmjében Erővillámokkal egy hatalmas hajóflottát lebénítani. Meg holtakat visszahozni az Erővel. Meg egy átszúrt ember sebeit begyógyítani. Meg egyszerre két nem amatőr Erőhasználóból kiszívni az életerejüket, ezzel pedig feltámadni. Vagy ha már igen, akkor miért nem folytatta Sidious a szipolyozást amíg meg nem halnak? De az se túl jó, hogy Luke fiatalon egy szerencsétlen X-Winget nem tud kiemelni a mocsárból, öregen persze ezzel vagánykodik Rey előtt, Yoda majd összekulázza magát, hogy egy oszlopot vagy mit tartson az Ep.2-ben stb., ezekhez képest Rey meg simán megfog és megtart egy felszállóban lévő hajót.

2019. 12. 22. - 14:58, Darth Sky írta:

Azt egyébként nem értem, mi alapján lehet kijelenteni, hogy XY elem "SW-idegen"?

Az alapján, hogy mennyire illik konzisztensen az adott univerzumba,annak eddig lefektetett szabályrendszerébe, illetve mennyire levezethető abból. Pl. az Erővel való fojtogatás egyfajta telekinetikus képesség. Ha tárgyakat lehet mozgatni az Erővel, akkor valaki torkát is össze lehet szorítani vele. Logikus. Vagy az elmetrükk egy telepatikus képesség, amivel befolyásolhatod a másikat. Ha erre képes vagy, akkor infókat kiszedni a fejéből szinténképes lehetsz, így kihallgatási módszernek is megfelelő. Logikus. Az, hogy az Erőszellemek nemcsak megjelenni és beszélni tudnak az Erőn át, de villámot is irányíthatnak egy adott helyre, vagy épp kiemelhetnek egy hajót a vízből, logikus lehet. Ahogyan az is, hogy ezt a kivetülést kellően nagy erőfeszítéssel egy még élő ember is képes lehet megtenni.

Az, hogy egy Erőkapcsolaton át tárgyakat adj át a másiknak vagy megvívj egy kardpárbajt, hát nem épp ilyen. Ahogyan az időutazás vagy a teleportálás sem. A semmiből tárgyakat varázsolni, vagy épp zombisereget feltámasztani a halálból, szintén nem. Elszívni másokból vagy tárgyakból az Erőt, ezáltal erősebbé tenni magad, szintén nem. Ez egyrészt nagyon más, mint amik eddig voltak, nem köthetők semmihez, nem vezethetők le. De ez még a kisebb baj lenne, hiszen teljesen új képességeketis be lehet vezetni, ha az jól passzol a képbe. Csak pl. tárgyakat csiholni nem ilyen, mert ennyi erővel egy tapasztalt Erőhasználó bármikor varázsolhatna magának egy fénykardot. Vagy ha egy kellően képzett Erőhasználó megsérül, akkor a környező dolgokból/lényekből elszívva az Erőt gyógyíthatná magát, kvázi halhatatlan lenne.

23 órával ezelőtt, Donát írta:

Szerintem is ez a kulcs. Amire Pb gondol, az szerintem az, hogy ha most bedobnak egy tök új felhasználási módját az Erőnek, akkor ügyelni kell rá, hogy az a régi motivációk és képességekhez képest is beilleszthető legyen. Pl. Anakin fel akarta támasztani Padmét. Úgy tűnt, hogy a világos oldalon erre nincs mód. Vagy mondhatnánk Qui-Gont is. Mikor Obi odafut hozzá, fel sem merül benne az Erővel gyógyítás. Be lehet hozni új elemeket, viszont ilyenkor úgy kell megoldani, hogy az beilleszthető legyen a korábbi események és cselekvések által felépített keretrendszerbe. Pl. derüljön ki, hogy a gyógyító egy rég elfeledett Erő praktika, amit Rey a régi könyvekből olvasott. Vagy az, hogy Rey visszahozatala csak egy diád esetében lehetséges, stb stb.

Pontosan, tökéletes megfogalmazás. Ilyenekkel fel lehet mondani az ellentmondásokat, még ha sokszor elég erőltetettnek is hathat. Pl. a zöld szmötyinél azzal oldották fel, hogy a Dathomir kell hozzá. Vagy a TCW-ben látott sith mágiás bohóckodáshoz el kell végezni a 2 sith-nek egy rítust. Vagy Mortis-on is volt valami olyasmi, hogy ott kell lenni, nem hagyhatják el a bolygót a Fiú, a Lány és az Atya. Arra, hogy Sidious miért nem érezte Luke-ot, amikor sokkal erősebb, mint Vader, ott volt a magyarázat, hogy az apa-fia kapcsolat különleges.

A 9-cel az a nagy baj, hogy semmi túlzásra nem ad magyarázatot. Rey csak úgy hirtelen most tud az Erővel gyógyítani. Eddig nem tudott, most tud, de olyan szinten, hogy egy átszúrt embert is simán meggyógyít, beleértve a régen szerzett hegeit is. Sidious hirtelen képes másokból Erőt elszívni, képes gyógyítani önmagát, így feltámadni, képes Erővillámokkal hajóflottát lebénítani. És elő lehetett volna húzni, hogy különleges helyen van, ami miatt képes lehet ilyenekre, de ha jól emlékszem, akkor nem tették. Rey és Ben kapcsolatában sem egyértelműsítették, hogy a diád miatt is történhetnek az eddigiek alapján értelmezhetetlen dolgok. Ben lazán feltámasztja Rey-t a halálból.

Most erre lehetne azt mondani, hogy nem kell mindent a szánkba rágni, csak ezek fontos dolgok. Rey-nél is mindent letudni azzal, hogy Sidious unokája... Hát Leia és Luke meg Anakin gyermekei, aztán Luke egy rohadt kavicsot nem tudott 20 évesen reptetni, Leia meg még arra sem jött rá, hogy Vader az apja, de ez fordítva is igaz. Pedig ott volt egy egyenesági rokonság az Erőérzékenységhez, ráadásul emiatt még a szorosabb kapocs is megvolt.

Vagy ugye ott van az az ellentmondás, hogy hová tűnt Sidious többi képessége a villámozáson kívül? Fénykard? Telekinézis? Telepátia? Miért nem esett neki újra elszívni Rey életerejét? Helyette csak villámozott, azt se olyan intenzitással, mint a flottánál? Legalábbis nem úgy tűnt. Most akkor itt mi történt? Az összes sith erejével miért nem sikerült semmi értelmeset mutatni, miközben percekkel előtte villantott az öreg több olyan trükköt is, amilyet még soha nem láttunk. Mert Rey-nél oké a dolog, neki nem kellett többet tenni, mert csak tartotta a kardot, az öreg meg elpatkolt, miért variált volna. De Sidious esetében ez totál megmagyarázhatatlan.

22 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Szerintem ilyen szinten sose állt össze a Star Wars. 

Szerintem az Erő képességek kapcsán kifejezetten következetlenek mind a filmek mind a sorozatok.

Ez részben igaz, de ez még nem indokolja, hogy miért kell telepakolni ilyenekkel egy filmet? ert az, hogy az eddigi 235837 óra játékidő alatt kialakult 234 ilyen ellentmondás, az egy dolog. Az is, hogy akár egy filmen belül is lehet 1-1 ilyen eset vagy páros. De a 9-ben gyakorlatilag az Erőhasználat több, mint fele ilyen. Mintha egy farokméregetés lenne az egész film.

Megmutatjuk, hogy Rey lebeg kövekkel körülvéve és így meditál, mert ez szexi. A villámok most már teljes hajóflottákat bénítana le. Egy végső párbajban már nem 2 lény, hanem az összes sith és az összes jedi harcol egymással. Most már egy felszálló hajót is simán meg lehet fogni a levegőben, aztán egy kósza villámmal felrobbantani. Átszúrt embert is lehet gyógyítani, sőt halottat is feltámasztani. Ez megy a sötét és a világos oldallal is. Az Erőn keresztül tárgyakat odaadni, sőt már párbajozni is lehet. Egy Erőszellem már hajókat is emelgethet. Most már nemcsak az Erőszellemek, de minden halott jedi megszólalhat a halála után, de igazából már a halott sith-ekről is kiderül, hogy továbbéltek a "halál" után.

 

Ez már off, de ez a hatásvadász és szenzációhajhász megközelítés másban is tetten érhető. Most már nem elég a Halálcsillag, nem elég egy másik Halálcsillag, nem elég egy harmadik Halálcsillag Starkiller, nem elég egy hordozható minihalálcsillag faltörő ágyú, most már kell egy egész flotta, amiben minden cirkáló egy Halálcsillaggal ér fel. Erre persze Lando-ék fél óra alatt egy olyan haderőt rántanak össze kb. a nagy büdös semmiből, amit még eddig soha nem láttunk így egyben. Így lesz semmi érdemi magyarázat nélkül az egyetlen teherhajón elférő ellenállásból egy gigantikus haderő több ezer hajóval.

Azt érzem, hogy ebben a filmben semmi nem volt elég, mindenből kellett egy erősebbet, egy nagyobbat, egy hosszabbat behozni. Ez megalománia. Ha semmi értelme, az se baj, csak mutassuk meg, hogy mi tudunk még olyanabbat letenni az asztalra. Nagyon azt érzem, hogy a kevesebb sokkal több lehetett volna, sokkal jobban működött volna a film, ha értelmes kereteken belül mozog.

  • Nem értek egyet 2
  • Vicces 1
  • Köszönöm 1
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2019. 12. 22. - 14:58, Darth Sky írta:

Az Ep4-ban Vader "mindenható"-nak nevezte az Erőt. Oké, lehet ez enyhe túlzás, de nekem ebbe sok minden belefér.

A magyar szinkronban nevezi mindenhatónak, hivatkozási alapként szerintem inkább az eredeti nyelvet vegyük.

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

Ebbe a kijelentésbe is sok minden belefér, de a mindenhatózás azért valamennyit ferdít a dolgon. 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Dei írta:

Ebbe a kijelentésbe is sok minden belefér, de a mindenhatózás azért valamennyit ferdít a dolgon.

Szerintem ez a mondat egyértelműen szimbolikus volt. Nem szó szerint kell értelmezni, hogy akkor valaki az Erővel majd bolygókat fog elpusztítani, meg mindenféle világmegváltó dolgot csinálni. Szerintem ez tökéletesen funkcionált az eddigi filmekben, illetve pár kirívó esettől eltekintve a sorozatokban is.

Akkora fegyvert csinálni, ami szétlő egy bolygót, az akármennyire is brutális, erős és halálos, tisztán technológia és tudomány. Egyre pusztítóbb és hatékonyabb fegyverek lesznek, ebben semmi csoda vagy csodálni való nincs. Az Erővel viszont embereket és tárgyakat lehet manipulálni, belelátni mások fejébe, a jövőbe, másokkal különféle kapcsolatokat kialakítani, életet teremteni, gyógyítani, most már holtakat is feltámasztani stb.. Ezek pedig sokkal nemesebb és magasztosabb dolgok, mint ágyúkat durrogtatni minél erősebb energianyalábbal.

Pont ezért nem tetszik az, amerre a 9 indult, mert úgy érzem, hogy itt kézzelfoghatóbbá akarják tenni ezt, egyre inkább szó szerint, és nem a szimbolikájával értelmezni Vader szavait. Ezért nem tetszett pl. az a sith csodafegyver sem a Rebels-ben. Meg Sidious villámos mutatványa a 9-ben. Az, hogy aszó szoros értelmében világokat lehet elpusztítani, meg gigantikus hajóflottákat lebénítani, az olyan farokméregetősen megalomán földhözragadtság.

Ennél a szememben klasszisokkal többet ér, ha úgy tetszik sokkal erősebb az, amikor pl. Leia az 5-ben megérzi Luke-ot. Vagy ahogyan Luke hülyét csinál a 8-ban Kyloból. Vagy ahogyan Yoda megérzi a 3-ban, amikor kiadják a 66-ost és halnak a jedik, a bot pedig kiesik a kezéből. Vagy ahogyan Rey a 7-ben visszájára fordítja Kylo kihallgatását és beleolvas a fiú gondolataiba. Vagy amikor Rey és Kylo megérintik egymást a 8-ban. Vagy ahogyan Luke érzi apjában a vívódást, ahogy Rey is Benben. Vagy ahogy Leia megszólítja fiát a 9-ben. Vagy ahogy Luke megérzi Leiát és viszont, amikor előbbi újra összekapcsolódik az Erővel, nővére pedig magához tér. Na az ilyen és ehhez hasonló pillanatok azok, amikor igazán lúdbőrzik a hátam, amikor érzem az Erő esszenciáját, amit Vader is mond.

15 perccel korábban, Donát írta:

Azért ne felejtsük, hogy a VII. rész címe The Force Awakens. Ez amúgy utalhat arra is, hogy az Erő képességek is felerősödnek ebben az érában.

Hát fel, ez egyszer biztos. :D

Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy ennek mennyi köze van ahhoz, hogy ugye Rey Sidious unokája, Ben pedig Anakiné. Meg ez mennyiben játszhat szerepet abban, hogy létrejött a duád. Sokat beszéltünk arról, hogy nem kell rokoni kapcsolat ahhoz, hogy valaki piszkosul Erőérzékeny legyen, hiszen a jediknél tiltva is volt a szerelem és a testiség, szóval eleve elenyésző lehetett annak az esélye, hogy ilyen leszármazotti viszony alakulhasson ki. Őszintén szólva, a sith-eknél meg nehezen tudom elképzelni, jellemükből és torzságukból, gonoszságukból adódóan. Még ha végül Sidious vhogyan kivétel is lehetett,

Ugyanakkor megközelíthetjük másképp is ezt a dolgot. Oké, hogy az egyenesági rokonság nem szükséges az akár komoly Erőérzékenységhez, de mi van akkor, ha viszont ez történetesen pont fennáll, akkor sokkal nagyobb fokú Erőérzékenység érhető el. Tehát eddig az ismert okokból kifolyólag ez baromi ritka volt, de most pont Anakin és Sidious esetében is összejött az utódnemzés, majd unokájuk is lett. Akik így még sokkal magasabb szinten nyomják, mint az átlag, ráadásul könnyebben is össze tudnak kötődni az Erőben. Összekötve, ketten pedig pláne irgalmatlan szintre juthatnak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 órával ezelőtt, pb69 írta:

Ezt többször hallom érvként, csak ezzel az a baj, hogy ez így egy megfoghatatlan lózung. Mindenható, oké, tehát innentől kezdve semminek nincs határa. Ha mindenható, akkor Vader miért szenvedett éveken át a páncélban? Miért nem volt képes évtizedek alatt meggyógyítani magát? Miért nem élte túl Qui-Gon, hogy szimplán csak leszúrták? Sidious miért nem látta több ízben is, hogy bele fog bukni a tervébe és el fogják árulni? Miért nem látták Anakin sorsát sem a jedik, sem a sith-ek? Miért nem tud Sidious pusztán az Erővel bolygókat elpusztítani, minek ehhez HCs? Miért nem lehet galaxison átívelően elmetrükkel manipulálni másokat? Ha Sidious annyival erősebb, mint Luke vagy Rey, akkor miért nem vette rá őket simán elmetrükkel arra, amit akart? Ha a zöld mágiával a semmiből tárgyakat lehet létrehozni, akkor miért nem tették máskor, miért nem sajátította el ezt a nem akármilyen képességet senki más. Ha az Erővel egy hajót is simán meg lehet fogni, akkor miért nem tette Vader pl. a Hoth-on? Ha el lehet szívni másokból az életerőt, hogy regenerálódj, akkor miért nem tette ezt Vader a gyógyulásához? Miért nem próbálta megkeresni Padmét és feltámasztani?

Határa nyilván van, még az Erő-képességeknek is. De ha egy bolygó elpusztítása csekélység a hatalmához képest, abba nekem bőven belefér, hogy cifra dolgokat lehet művelni vele. Akkor is, ha az olyan, amire korábbi filmekben nem volt példa. Ilyen téren a PT is úgy hozott be új Erő-képességeket, hogy azok nem következtek egyenesen az OT-ben látott képességektől, mégis működtek. Pl.: a gyorsított futásnak, vagy a giga-ugrásnak szerintem nem sok köze van a telekinézishez, a fojtogatáshoz, a villámokhoz, stb. Tudom, az Ep9 hajmeresztőbb, radikálisabb újításokat hozott be, de a magam részéről egyiket se éreztem SW-idegennek. Amúgy nem állítottam olyat, hogy, aki Erő-használó, az instant birtokában lesz az Erő teljes hatalmának, minden varázslatos képességgel együtt, így nem igazán értem az idézett bekezdésed. Szerintem ezeket a kérdéseket te is meg tudod válaszolni. Attól, hogy XY képesség létezik, még nem jelenti azt, hogy azt a Saga összes Erő-használó karakterének bármikor tudnia kell használni. A gyógyításról külön írtam, hogy valószínűleg baromi ritka, egyedi képesség.

 

Az Éjnővérek az Erő addig nem látott, teljesen más aspektusát képviselik. Egy Sith-ektől gyökeresen eltérő sötét oldali kasztot. Nem csoda, hogy olyan dolgokat műveltek az Erővel, amit addig nemigen láthattunk. Különben később leírtad a választ: az Éjnővérek mágiája főként a Dathomirhoz kötött, ami egy sötét oldali csomópont. Igaz (körülményesen ugyan), Talzin meg tudta "vuduzni" a fényévekre lévő Dookut, és Ventressék "láthatatlansága" is működött a Serennón, szóval azért nem olyan tehetetlenek bolygón kívül sem, de mindez a hatalmuk forrásához, a dathomiri "zöld szmötyihez" kötött. A viszonylagos helyhez kötöttségük már valamennyire ellensúlyozza a hatalmuk mértékét. Bár igazán nagy májer szerintem csak a Talzin és Daka félék voltak, nem az összes boszi. Amúgy a mágia (Erő) használatával Talzin már gyógyított, teleportált, és a testétől megválva átlépett a szellemi síkra, ahonnan aztán újra fizikai testet öltött - a végén kiderül, hogy az Ep9 újításainak java már korábban is léteztek valamilyen formában. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Frenkie írta:

Abban egyetértek pb-vel hogy az időfaktor kérdéses. Tényleg a filmben úgy tűnik hogy nagyon gyorsan ott voltak.  Olyan nincs hogy a Falcon megállt minden rendszernél a Magvilágokban(szerintem még a belső gyűrűkben is toboroztak) elmondták az üzenetet. Ez évekig tartott volna.

Szerintem az történt hogy előre fel lett véve egy üzenet(mondjuk Poe-val) ami elmondta a lényeget és a Falcon csak a Holonet átjátszóknál állt meg és ott adták az üzenetet, majd egy randevúpontnál találkoztak és követték a Falcont amiben már előre be volt táplálva az Exegolra vezető út.

Ez nagyon jó gondolat, valószínűleg így történhetett. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2019. 12. 23. - 21:56, Donát írta:

Azért ne felejtsük, hogy a VII. rész címe The Force Awakens. Ez amúgy utalhat arra is, hogy az Erő képességek is felerősödnek ebben az érában. 

Igen! Bennem az ep.8 kapcsán is ez merült fel. Már az ep.2 óta tudjuk, hogy folyamatosan változik a jedik ereje és erre nekik nincs semmilyen hatások. Windu és Yoda csak úgy beletörödve közli, hogy egyre gyengébbek az Erőben. Nyilván akkor egy ellentétes folyamat is elindulhat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Bennem továbbra is az fogalmazódik meg, hogy Rey és Ben ereje azért ilyen nagy mert ők egy különleges páros az Erőben, ami nagyon ritka. Szinte egymást erősítik. Akkora erejük van, hogy abból Palpatine feléled, és még nekik is marad. Nem kispályások na. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.