Jump to content

Syril Karn


Dzséjt
 Share

Recommended Posts

Syril Karn, a naív és ambiciózus, ráadásul tapasztalatlan céges biztonsági tiszt. Vajon mi lesz a sorsa? Andor nemezisévé válik? Valahogy megtalálja az útját a BBI-be? Esetleg az útja valahogy a lázadásba fog vezetni? Bár nem túl szimpatikus figura, pont ezért lesz izgalmas nézni, hová jut el és hogyan.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dzséjt said:

Syril Karn, a naív és ambiciózus, ráadásul tapasztalatlan céges biztonsági tiszt. Vajon mi lesz a sorsa? Andor nemezisévé válik? Valahogy megtalálja az útját a BBI-be? Esetleg az útja valahogy a lázadásba fog vezetni? Bár nem túl szimpatikus figura, pont ezért lesz izgalmas nézni, hová jut el és hogyan.

Érdekes fordulat lenne, ha az ex-rendőr Karn végül a lázadásnál kötne ki. Nekem a szabálykövető eminens természete miatt inkább az a valószínű, hogy a BBH-hoz fog kerülni valamilyen módon.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Syril története eddig a teljes kudarcról szól. Annyira ki akar tűnni a tömegből, hogy ez löki vissza a menthetetlen középszerűg tengerébe. Tök jó, hogy még a ruháit is átalakítja, hogy ezzel is mutassa, ő más, mint a többi ember. Bár csak mellékszál az övé, baromi kíváncsi vagyok mi lesz vele.

Edited by Ody Mandrell
 • Szomorú 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago , Ody Mandrell said:

Valamire figyelmes lesz és jelenteni fogja. Vagy Dedra keresi meg Cassian kapcsán.

Mind a kettőt elképzelhetőnek tartom. Ő amúgy miért is felel most annál a hivatalnál? Az üzemanyagokért? 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Ody Mandrell said:

Nem szabványügyi hivatalnak nevezik? Igazából nem volt róla szó, konkrétan mit csinál. 

Én se tudom micsoda pontosan. De majd az Acsarkodó előtt újranézem, és majd lefordítom. 

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szabványügyi Iroda. Ez a hivatal neve. :) 

És ott az üzemanyag tisztaságáért felelős részlegen dolgozik. Gondolom, ő ellenőrzi azt, hogy a fenetudjahol használatba kerülő üzemanyag tisztasága megfelel-e a szabványnak. Piszkosul érdekes munka lehet. :) 

 • Vicces 2
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Syril-el kapcsolatban még azon tűnődtem kicsit, hogy ő alapvetően talán nem egy gonosz ember, csak pusztán szabálykövető. És ha rájön, hogy a Birodalom mennyire velejéig romlott lehet, hogy beáll a lázadók közé? Érdekes karakterív lenne. Számomra amúgy az egyik legizgalmasabb szereplő az Andorban. 

Edited by Kenobi tábornok
Link to comment
Share on other sites

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Az anyja révén az egyszerű Coruscanti polgár véleményével is szembesülünk, aki csőcseléknek nevezi a lázadókat.

Én úgy érzem, hogy Syrill anyja és Perrin jól megértenék egymást. :D 

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Perrin nézeteiről semmit nem tudunk. :)

Sokat elmond róla a 4. részben látott beszélgetés és az, hogy a saját felesége azt állítja róla, hogy "not to be trusted".

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited )
1 órával korábban, Donát írta:

Sokat elmond róla a 4. részben látott beszélgetés és az, hogy a saját felesége azt állítja róla, hogy "not to be trusted".

Ugyan már, lehet, hogy csak a házimunkára célzott. Perrin sosem viszi ki a szemetet (inkább meghívja vacsorára), sáros cipővel megy végig a frissen mosott padlón, stb.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ez a csávó komplett pszichopata. De amúgy zseniális. Hogy mennyire elvakult és hogy mennyire bizonyítani akar. Vele kapcsolatban már csak annyi kérdésem van, hogy csak Cassiant akarja holtan látni vagy börtönben, vagy mindenki mást is, aki nem az ő szabályai szerint létezik vagyis pontosabban a Birodalom szabályai szerint. És mit rejteget a dobozában? 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

PSyril nekem fekete ló, bármit kinézek a fazonból és az ellenkezőjét is. Önfejű, makacs. Lázadó alkat. Egy ideig azt hittem a sok pofára esés miatt csalódik a Birodalomban, ehelyett egyszemélyes hadsereg lett. 

Link to comment
Share on other sites

14 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Egyelőre a Birodalom mellett áll teljesen! Nehéz elképzelni, hogy tudna ezen változtatni. 

Közben meg úgy viselkedik, mint egy lázadó. Nem áll be a sorba. Igazából ő ilyen külön utas, aki nagyon szeretne fontos lenni a Birodalomban, vagy csak megrögzött hívő, fanatikus. Cas részben miatta válik lázadóvá, mert annyira hiszi, hogy Cas az és úgy kezeli. Cas bizonytalan, mert ő csak egy turista, nem látja magát. PSyril jobban látja Cast, mint Cas saját magát. Jobban beleérez abba, ami érkezik. Egy még nem értett látnok. :drink::hb:

Az a jelenet, amikor visszateszi az elgurult műzligolyót a tálba, az egy ars poetica. 

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

Syril az önnellentmondások embere, az fix. Fejben azt keresi, amit a Birodalom nyújt, rendet és egységet, de a szívében lázad ez ellen a rend és egység ellen. A ruházata megváltoztatása, a parancsmegtagadások ezek mind lázadó jellemvonásai miatt vannak, ahogy az a vágya is, hogy kitűnjön a tömegből. És talán ez az önellentmondás az, ami miatt mint sokan, nem találják a helyüket a világban. Igazából Syrill-nek lázadóvá kéne válnia, az lenne a természetes irány számára.

Ám, amíg ezt ésszel nem ismeri fel, addig esélytelen, hogy azzá váljon. Egyelőre én úgy látom, hogy igazi jellemét azért "tagadja", mert a Birodalmon kívül nincsen más alternatíva. Ott a kitűnni akarás vágya, és ezt egyelőre csak a Birodalomban érheti el. Talán, ha realizálná, mennyire nem számít a Birodalom számára, és a Szövetség reális alternatívát nyújtana neki, átállna. De én is úgy érzem, hogy mire erre rájön, a Birodalom megöli. Ami tragikus vége lenne egy amúgy tehetséges fiatalembernek, de ez is bemutatná, miféle is valójában a Birodalom.

Viszont az is ironikus fordulat lenne, ha végül Karnnak kéne megmentenie valahogy Cassiant. Érdekes, hogy Karnnál és Andornál is hangsúlyt kapott az anya-fia kapcsolat, és ennek szerintem lesz jelentőssége. Ez egy olyan vonal, ami összeköti a két karaktert, és Maarva halála akár még szimpátiát is kiválthat Karnból Cass iránt, ha megtudná, hogy Andornak olyan anyja volt, amilyenre Syril csak vágyott.

Link to comment
Share on other sites

Én nem vagyok arról meggyőződve, hogy mélységesen híve lenne annak a rendnek. Olyan ember, aki még a ruháját is átszabatja, hogy kilógjon a tömegből, ezzel diszharmóniát hozzon létre, az nem a rend híve. Ez egy nagyon fontos eleme a karakternek, amire a sorozat több ízben is nyíltan felhívta a figyelmünket. Karn nem áll be a sorba, a rendezett területen rendetlenséget teremt. Az egyenruhát átszabja, az állásinterjúra kirívó ruhában megy, a parancsokra és szabályokra fütyül. Látványosan rosszúl érzi magát a szabványügyi hivatal egységes képében, amibe beleklényszerítették. Ez mind-mind lázadó motívum. Ez az ember a lelke mélyén nyíltan lázad a rendszer, a rend ellen.

Csak, ahogy az anyja akarata, úgy a Birodalom (az állami anyuka) ellen sem mer vagy akar (még?) fellépni. Bár már ezen a téren is kimutatta a foga fehérjét azza, hogy meglopta az anyját és elhúzott Coruscantról azlrt, hogy Cassiant üldözze, amivel szembeszállt a BBI közvetlen és hangsúlyos utasításával is. Így mind az anyja, mind a rendszer ellen fellázadt. Ebben a megtérés esélye már ugyanúgy benne van, mint az, hogy bizony ez fogja a halálát okozni. De még az is lehet, hogy mindkettő bekövetkezik. Egy viszont biztosnak látszik: a Birodalomból senki sem fogja megjutalmazni ezért.

A változáshoz, pláne, ha a lelked mélyén az nem is változás, nem kell hosszú idő. Anakin öt perc alatt átállt a Sötét Oldalra és lemészárolta a Jediket, még a kisgyerekeket is. A folyamat, ami a változáshoz vezet, lehet hosszú (bár az sem feltétlen, egy trauma azonnali változást okozhat), de maga a változás percek, sőt talán egy gondolat pillanata alatt lezajlik. És láthatóan Syril is évek óta küszködik már. Mi eddig csak két hónapot láttunk az életéből - de már itt is rengeteg jelét mutatta, hogy képtelen beilleszkedni a rendszerbe -, ám az anyjával eltöltött idő megmutatta azt is, hogy az akarattal szembeni dacolása talán egész életében elkísérte. Szóval Anakinhoz képest itt annyi a különbség, hogy nem látuk az egész folyamatot, csak a végén nézünk be, de a sorozat mindent megadott ahhoz, hogy tudjuk, ez az ember nem most kezdett a rendszerrell (jelentse az akár az anyját, akár magát a Birodalmat) kötözködni. Ilyen téren Ben Solóhoz lehetne (majd) hasonlítani (ha megtörténik az átállás), akinél szintén az utolsó egy évet csíptük el. De a filmek ott is tisztázták, hogy mind a Sötét Oldalra átállása (aminek szó szerint az utolsó pillanatát, a váltázás pillanatát láttuk), mind a visszatérése olyan alapokon nyugszik, amik a bemutatott időn túl is léteztek.

 

Személy szerint én most úgy érzem, Karn egy lépésre van attól, hogy tényleg lázadóvá váljon. Ez a lépés pedig az, hogy a Birodalom komolyan ellene forduljon és elveszítse annak reményét is, hogy érvényesülhessen abban a rendszerben, amibe amúgy nem képes beilleszkedni. Bár az Andort elnézve ez sem lesz egyszerű mutatvány, úgy értem, még ha csalódik is a Birodalomban, az nem fogja egyenes úton a lázadókhoz vezetni, vagy éppen a csalódás idején meg is hal. És talán ez lenne a legtragikusabb.

De szerintem Karn nem most fog meghalni, ha ez a sorsa, az a második évadban éri majd utol. Mi több, szerintem a halál talán a legkényelmesebb megoldás lenne - mint mindig mindenkinél -, életben hagyni és látni, mivé érik a polgárháború majd az új Köztársaság alatt, érdekesebb lenne. Syril jelképezhetné azokat az embereket, akik ugyan elszenvedői voltak a Birodalom elnyomásának, és ilyen-olyan formán érintette őket a polgárháború, de sosem voltak birodalmiak vagy lázadók, csak megpróbáltak boldogulni ezekben az időkben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information