Jump to content

Zééé műhelye


Zééé

Recommended Posts

Kedves barátaim, a saga fórum jóvoltából hivatalosan is megnyitottam a weylandyutani.extra.hu honlapom ide helyezett "hivatalos" topikját.

Mivel az oldalam blog részét egyéb elfoglaltságok miatt nem tudom tovább üzemeltetni, a modellek részletes elemzése, kulisszatitkai...fényképekkel megtámogatva ezentúl ide fognak felkerülni. Honlapomon pedig a kész termék kerül bemutatásra.

 

Remélem, a topik megtalálja a célközönséget és a hírek megfelelő érdeklődésre fognak számott tartani a jövőben. Igyekszem minél érdekesebb nem csak Star Wars témájú modelleim leírásait a lehető leggyakrabban prezentálni és őszintén remélem, hogy annak is sikerül felkeltenem a tisztelt figyelmét, aki ezidáig még nem mélyedt bele a modellezés/makettezés csodálatos világába.

 

Varga (Zééé) Zoltán

 

Weylandyutani model shop by Zééé

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Rohamosztagos sisak:

 

part 1

 

sisak1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Pár hete álltam neki elkészíteni életem első rohamosztagos sisakját, és mert bár régóta terveztem, most jutottam oda, hogy erőm is és időm is akadt a project elkezdésére.

 

A rohamosztagos sisak, azon túl, hogy az egyik legismertebb harci páncél fejrésze a scifi filmes történelemben...a Star Wars filmek talán legimpozánsabb képviselője is. Nincs olyan valamirevaló scifi rendezvény, ahol ne tűnne fel, mintegy örökös mementót állítva George Lucas csodálatos űreposzának. Fantasztikus forma, ami méltán reprezentálja a Birodalom "nagyszerűségét".

 

Elkészíteni nem könnyű és bár alapvetően egyszerű idomokból áll, ha valaki nem határozza meg a pontos arányokat, rendkívül groteszk...torz sisakok születhetnek.

Számtalan példa bizonyítja, hogy bár megvan a kellő lelkesedés, az alkotó a megfelelő képesség hiányában aránytalan replikát készít, amit a forma széleskörű ismeretében a rajongói szem egyből kiszúr.

 

Hogyan is lehet elkészíteni egy ilyen sisakot házibarkács módszerekkel, hogy megközelítőleg hasonlítson a filmben felhasznált gyári modellhez?

 

Megmondom az őszintét, nem könnyű feladat.

 

Elsőként megállapítottam a fejméretet (59 cm) amit mint körívet el is készítettem.

Miután megcsináltam a fejre helyezhető rögzítő ívet, köré hajlítottam puha kartonból egy köpenyt, amit természetesen formára vágtam.

 

A sisakot felbontottam 3 részre:

 

- Fejtartó (59cm) és a hozzá hajlított puhakarton köpeny.

- Alsó karima amit gégecsőből hajlítottam meg.

- Elülső háromszög formájú légző rész.

 

A köpeny felhelyezése után megállapítottam a szemlemez méretét, több rétegű kartonból kivágtam (1,5 cm vastagság)...majd a kész szemrészt a köpenyre helyezve körbevágtam és beillesztettem.

 

Ezután felbontottam az elülső háromszög formájú légző részt felső és alsó ívre.

A felső ív egy alapvetően háromszögforma, amit ívesre hajlítottam és rögzítettem a szemrészhez.

Az alsó ívet ugyan abból a sablonból kreáltam, majd két oldalt hozzá ragasztottam papír hengert és felhelyeztem a sisak orr részére.

 

A műveletek befejezését követően megkaptam egy nagyjából arányos de igen durva élekkel rendelkező alapformát. Ami ráadásul a puha karton miatt kevés tartással is rendelkezett.

 

Ezután speciáis kartonból minden részt újra szabtam és 0.5 cm vastagságig újra rétegeltem a kész formára.

 

A gégecsövet tapétaragasztóval kevert gipszel kitöltöttem és 2 napig hagytam száradni.

 

kép1

kép2

kép3

kép4

kép5

kép6

kép7

kép8

kép9

kép10

kép11

kép12

kép13

kép14

kép15

kép16

kép17

kép18

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Megnéztem a képeket, minden elismerésem ;) Nem tudom, hogy nekem lenne-e fantáziám ahhoz, hogy nekiálljak így lemodellezni bármit is. Persze, ha már megvan hogyan kell, kézügyességem már lenne hozzá :P

Link to comment
Share on other sites

Jól fog kinézni ez a sityak (is). Hihetetlen, milyen iszonyatosan jó dolgokat tudsz fabrikálni. Az Alienses cuccaid miatt alapból irigyellek (meg a képességed miatt, hogy ilyeneket tudsz alkotni), mert SW-s kütyüket viszonylag "egyszerűen" beszerezhet az ember még ebben az országban is. Na de egy M41A Pulse Rifle-t... kb. lehetetlen. Szóval nagy vagy, remek dolgokat alkotsz (az M41A mellett a másik kedvencem a 94-es dokk).

Link to comment
Share on other sites

V19 TORRENT

 

part 1

 

V-19_Torrent_Starfighter_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Hamarosan jön a Clone Wars a mozikba és miért ne alapon elkésztettem belőle a klónharcosok vadászgépét.

 

Az alapokat már hónapokkal ezelőtt elkezdtem tervezni, ám bizonyos magánéleti problémák miatt, kénytelen voltam hosszú szünetet tartani.

 

Az első lépések mindig a legnehezebbek, ahogy a mondás is tartja. A makettek sem képeznek kivételt ez alól és ez duplán igaz azokra, amelyeket az ember saját maga tervez és gyárt le. Az első lépést kell, hogy valamilyen eufórikus öröm kísérje, hogy lássa az ember az alagút elejét, az utat, ami a fényre vezeti. Ha nincs meg az első pillanatnyi öröm annak felismerése révén, hogy valami kezd kialakulni az anyagból, akkor beszélünk halva született alkotásról, vagy ötletről. Több órát terveztem, átterveztem, és ami született egyelőre oly pici és jelentéktelen dolog, de mégis okot ad a bizakodásra. Talán lesz ebből a sablon halmazból valami, ami emlékeztetni fog a ?V-19 torrent? vadászgépre. Kezdett formát ölteni a modell és a tervezett elemek is elsőre illeszkedtek egymáshoz, ami jó dolog. A gép formája egyre jobban tetszik, főleg azok után, hogy a pontos tervezés megkövetelte az aprólékos tanulmányozást. Izgalmas része ez a dolognak, egyfajta felfedezőút, kaland miközben az ember ráébred az egyes alkatrészek mibenlétére, felfedezi az elemek illeszkedését és megérti az arányokat. Annak ellenére, hogy a modell elsőre egyáltalán nem tűnt bonyolultnak, a megfelelő számú képek hiánya számos elem illeszkedésének megértését eléggé megnehezítette. Izgalmas, de ez a szó aligha fedi a valóságot.

 

Nemrég újra felvettem a fonalat és "befejeztem" a modellt.

 

Íme az első making of képek!

 

Annyit fűznék érdekességképpen a dologhoz, hogy a Gendy T. féle Clone Wars rajzfilmben megrajzolt modell nem egyezik meg teljesen az új Clone Wars mozifilmben megjelenített CGI hajóval. Én még az eredetit alkottam meg. ;)

 

kép1

kép2

kép3

kép4

kép5

kép6

kép7

kép8

Kép9

kép10

kép11

kép12

kép13

kép14

kép15

kép16

kép17

kép18

kép19

kép20

kép21

kép22

kép23

kép24

kép25

kép26

Link to comment
Share on other sites

A sisaknak a part 1-ben leírt része még az egyszerű oldala a dolognak...nade ami azután következett, az már a szobrászat kategória...amikor a sablonra felvittem a gipszet gyúrmát stb....na ott pattanásig feszültek az idegek. ;)

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Minden elismerésem. Ezek fantasztikus munkák, alig várom, hogy a kész sisakot láthassam. :P Örülök, hogy lett itt egy ilyen topicod, és a jövőben jó munkát kívánnék! ;)

Edited by Coce_Plant
Link to comment
Share on other sites

Köszönöm és természetesen igyekszem amennyire az időm engedi. Egyszerre több munka is fut, szóval senki ne lepődjön meg, hogy sok mindent fogok a tisztelt nagyérdemű elé tárni...látszólag bármilyen logikát nélkülözve.

 

A másik dolog, hogy a kész műveket azért a saját oldalamon kívánom publikálni ezután is!

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Mindig nagyon irigylésre méltó dolgok készültek a műhelyedben.

 

Csak csodálni tudom, ha valakinek ennyi kézügyessége és kreativitása van. Meg is tudja alkotni amiket szeretne. Én még az előre gyártott papír és egyéb makettekkel is szenvedtem, csúnyák is lettek amikor próbálkoztam. Nem is erőltettem.

 

Szóval gyönyörűek a munkáid. Örülök, hogy aktívan is csatlakoztál hozzánk, és megosztod velünk a dolgaidat.

Link to comment
Share on other sites

Rohamosztagos sisak

 

Part 2

 

sisak2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Miután kartonból elkészítettem a nyers formát már jobban átláttam, melyek azok a részek, ahol ki kell küszöbölnöm az aránytalanságokat. DE ne rohanjunk ennyire előre, vegyük szépen sorba a folyamatokat. Meghatároztam tehát a fejméretet (59cm), felépítettem sablonokból a sisak vázát (mint lentebb írtam, 3 nagyobb részre bontottam a könnyebb elkészíthetőség kedvéért) és alulra ráhajlítottam a karimát, egy gégecsövet melyet orvosi lélegeztető gépből szerelt ki a barátom.

 

Mivel a gégecső recés ezeket a réseket ki kellett valahogy tömnöm. Először sima szobrászati gipszel próbálkoztam, de ez száradás után kipotyogott a résekből. Ezután gletteltem (felületjavító glett), de ugyanazt a számomra kedvezőtlen eredmény produkálta száradás után, mint a gipsz. Kis gondolkodás után megpróbálkoztam a fugázóval, amit csempékhez használnak?az se lett valami nagyszerű megoldás?.végül tapétaragasztóval kevert gipszet vittem fel a felületre?.ÉS NYERTEM!

 

Nagyjából egy hétig kísérleteztem mire megkaptam a tökéletes kombinációt ami nem merült ki pusztán a gipsz+tapétaragasztó egyvelegében.

 

Ha valaki ezt az anyagkombinációt használja nagy felület kitöltésére, készüljön fel, hogy a tapétaragasztó azon túl hogy betonná köti a gipszet?a száradás közben össze is húzza, melynek következtében kisebb nagyobb repedések keletkeznek a felületen. De a kívánt merevséget megadja az anyag, így az új apró töréseket újra tiszta gipszel öntöttem ki, majd száradás után az egészet lecsiszoltam.

 

A gipsz kiváló tehát hézagkitöltésre ha adunk hozzá tapétaragasztót, de a finom ívek kialakítására NEM JÓ!

 

Fogtam tehát egy tasak (450 gramm) DAS levegőn száradó gyurmát és fél centi vastagon befedtem az alsó karima gipsz ívet, illetve a légző rostély oldalsó kitüremkedését szépen megformáztam mindkét oldalon.

 

Száradás után durva smirglivel majd ráspollyal formára reszeltem és a végén átmentem rajta polírpapírral. (csak a pormentes felület festhető szépen)

 

Tehát volt egyszer a fél centi vastag rétegelt karton majd alul a gégecső karima amit gipsz+tapétaragasztóval majd levegőn száradó gyurmával fedtem be. ÉS ez igaz mind a 3 részegységre, nem csak a karimára. Így száradás után egy igen merev vázat kaptam, amiben már majd minden formaelem pontosan a helyére került?de az arányok még nem mindenhol voltak egészen precízek.

 

A levegőn száradó gyurmát vízzel felhígítottam kocsonyásra és kitöltöttem a hézagokat.

Miután nagyjából meg voltam elégedve a felülettel, lefestettem egy réteg fehér zománcfestékkel. Ezután a zománcozott sisak palástját beborítottam két réteg műszaki rajzlapból kivágott sablonnal, hogy még véletlenül se legyen felületi egyenetlenség.

 

Ezzel elkészült a sisak 65 %. Kaptam egy olyan pontosságú és keménységű megbízható alapot, amit bátran alakíthattam, fúrhattam gépi reszelhettem stb.

Egyelőre a külső vázzal voltam elfoglalva, de már gondolnom kellett a belső bélésre is.

Bár az a munkafázis még odébb van, az egésznek megadtam a kezdőlökést egy gumitömlővel, amit a külső karima belső részére ráhajlítottam és felragasztottam csakúgy, mint az eredeti filmbéli sisakon és ezzel el is fedtem a zavaró élet.

 

kép 1

kép2

kép3

kép4

kép5

kép6

kép7

kép7

kép8

kép9

kép10

kép11

kép12

 

És a végére most egy gyors konklúzió.

 

Csak papírból igényes sisakot nem lehet készíteni...illetve lehet és van is rá példa, de olyat nem ami tökéletes replikája egy műanyag akár a filmben felhasznált változatnak. Az anyagokat ügyesen kell ötvözni és akkor igazán szép dolgokat lehet létrehozni.

 

Eszközigényes valóban, időigényes valóban és persze kell hozzá anyagismeret is valóban, kreativitás.....és persze képesség is jó ha van.

De akármennyire is furcsa...a képesség majd minden emberben ott van, az Isteni szikra az egész emberiség ajándéka, nem csak néhány kiválasztott társunké, mindösszesen meg kell tanulni használni.

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Messze vagyunk még a késztől.;)

 

Majd a Part 5-ben!!!! Bár...ki tudja:D

 

És mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat...de a lényeg tényleg nem a magam fényezése, hanem hogy bemutassam...lehet olcsón házibarkács módszerekkel minőségi, filmhű replikákat alkotni. Amit én csinálok az egy alap, ennél lehet sokkal jobbat és ezerszer rosszabbat is készíteni. A cél az érdeklődés és a kreativitás felkeltése. Ha ezt elértem, már boldog vagyok.

 

A házibarkács persze tág fogalom, hiszen ha valakinek van egy műhelye, úgy sokkal könnyebb dolgozni, mint egy ollóval, ragasztóval felszerelt kicsiny szobában, konyhaasztalon.

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Zééé, én csak annyit tudok a témához hozzátenni, hogy bár nekem lenne ennyi türelmem bármihez is... :P Nagyon szépek a már elkészült és a még készülő modellek is! Sok sikert továbbra is! ;)

Link to comment
Share on other sites

frenkie:

 

Azééé ne túlozzunk.:D

 

Egy kisember vagyok...semmi más, se nagy király se semmi...csak egy kisember.

 

Külföldön a replika készítésnek nagy hagyományai vannak. Rengeteg fórum foglalkozik a témával. Ha csak a Star Warst nézzük, jószerivel egy élet kevés volna ha minden ilyen irányú honlapot át akarnánk olvasni.

 

Hazánkban a makettezés úgy megyeget, de abban is inkább a reál dolgok. Sajnos sci-fi makettezésről magyarországon nem igazán lehet beszélni. Olyanról meg főleg nem, hogy te magad gyártod le a dolgokat. De azért vagyunk egy páran, sőt vannak akik igazán profin csinálják a dolgot, csak ugye bujkálnak...de vannak.

 

Néha igazán komoly jelmezeket is lehet látni, és most kivételesen nem SW-re gondolok, hanem ilyen animecon cuccokra...amit mint eseményt annyira nem komálok, de tény, hogy vannak profi jelmezek.

 

Mivel elég pici társadalmi réteg vagyunk mi sci-fi rajongók és azon belül is SW fanok...eleve kevés emberből ugyancsak kis számú értő és alkotó közösség tud formálódni, már akinek a profilja ilyen replika gyártás...vagy csináld magad sci-fi modellezés.

 

Még egy kettő olyan tehetséges ember is akad, akiknek a munkáját külföldön is elismerik. Ami azért nagy szó, mert ott tényleg giganagy bázisa van a dolognak.

Én maradok amatőr szinten...csak a saját igényeim kielégítésére.

 

Amúgy jelen voltam egy nagyobb külföldi fórumon...ami a hozzám hasonlókat gyüjtötte és megmondom az őszintét jó ha a középkategóriába beférnék annyira profi alkotók voltak ott.

 

Arra meg egyelőre gondolni sem merek, hogy bármit is eladásra gyártsak annyi a problémám. Próbáltam, de olyan mennyiségű gond szakadt a nyakamba, hogy nem tudtam egyet se lépni előre ezügyben....sajnos.:)

 

A modellezésben most egyik napról a másikra élek, tehát örülök ha sikerül egyet befejeznem...de már az is nagy szó, ha eljutok majdnem a végéig. Remélem hogy ez a sisak itt lát majd napvilágot...és akkor ez lesz a SAGA fórum első ilyen jellegű replikája.

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Rohamosztagos sisak

 

Part 3

 

sisak_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

 

A sisak íves búrájának megalkotása nem kis fejtörést okozott, melyet kis tervezés után sikeresen áthidaltam.

 

Legutóbbi bejegyzésemben odáig jutottam, hogy az elemek illesztéseit eldolgoztam és az íveket levegőn száradó gyurmával alakítottam ki.

A sisak formája most már valóban teljesebb képet nyújtott, így az apró aránytalanságok is markánsabban szemet szúrtak. Az apróbb hibákat kijavítottam ám ezek közül csak a szemtakaró érdemel említést. Az ugyanis túl rövid lett, az íve nem közelítette meg eléggé az oldalsó kitüremkedéseket. Hozzá toldottam majd 1 centit és a meg növekedett méretekhez alakítottam a rostélyon található szemgödrök méretét is.

 

De ezzel még mindig csak egy felső búra nélküli félkész termékem volt.

 

A fej felső íves részét karton ívekre vágásával és felragasztásával készítettem el. Mely íveket szépen félkör alakúra hajlítottam és középen egy pontban rögzítettem. Majd az össze így kapott lábacskát a sisak belső részéhez ragasztottam. Kaptam tehát egy kartonhálót, amivel burát képeztem. Mindezt úgy valósítottam meg, hogy közben figyeltem a majdani teherre is, hiszen az egészet tapéta ragasztóval kevert gipszel burkoltam, ami akár be is nyomhatta volna a hálót?.ha pontatlanul dolgozom.

 

Ahogy már megszokhattam, a tapétaragasztó száradás közben szépen összehúzta a gipszet így az erősen repedezett lett. Ám ez mind nem fontos, hiszen csak a tartást kellett biztosítanom, az esztétikai élménnyel később foglalkoztam.

 

Miután megkaptam a repedezett, ám beton erős íves felső részét a sisaknak, levegőn száradó gyurmával alakítottam tovább a formát. Majd egy centi réteget vittem fel, miközben folyamatosan vizes tenyeremmel formáltam és alakítottam az egészet.

 

A munka e fázisa olyan volt mint az agyagozás. Letettem magam elé a sisakot. Fogtam egy kiló levegőn száradó gyurmát. Elérhető közelségbe helyeztem egy tál vizet, és szépen elkezdtem rádolgozni a felületre az anyagot. Aki szereti és/vagy ismeri az agyagozást, az tisztában lehet vele, hogy ez a művelet bizony nem a tisztaságáról híres. Az ember kezére hamar rászárad az anyag, már ami nem hullik le a földre. Érdemes az ilyen folyamatot műhelyben végezni, ha van rá lehetőség?de ha nincs, akkor sem a szőnyeg felett.

 

A száradás pár órát vett igénybe. Ezután durva majd egyre finomabb smirgli papírokkal és végül polírozó papírral végeztem az utómunkát. Az így véglegesített sisakot ezután lefestettem ütésálló magas fényű zománccal több rétegben.

 

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy ez még közel sem a végső felületkezelő munka.

Az első festék rétegek megerősítik, és egységesebbé teszik a felületet, melyen az egyenetlenségek így jobban láthatóvá válnak. Hátra van még számos felületi javítás, míg a végső rétegek is felfestésre kerülnek, de erről majd a következő posztban írok.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

56_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A sisak szárad, de addig sem vagyok rest fáradhatatlanul tervezgetni és építeni.

Hosszan elhúzódó lépegető projectemen ügyködök ami stúdió modellnek készül, természetesen hűen az eredeti filmben felhasznált verzióhoz. Így minden részében tökéletesen mozgathatóvá igyekszem varázsolni.

 

1

2

3

4

5

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Talán készítek róla egy videót...talán.;)

 

Eredeti terv alapján készül a tényleges filmbéli megjelenést hűen követve.

Rengeteg forrásanyagot gyűjtöttem be a tényleges munka elkezdését megelőzően.

 

Régóta dédelgetett álmomat szeretném ezzel valóra váltani, mert kiskoromban nem engedhettem meg magamnak, hogy önerőből beruházzak egy eredeti makettre. Ami megjegyzem igen felületesen kidolgozott semmiség, én mégis nagyon vágytam rá. Az idő elrepült és vele együtt megváltoztak az igényeim is.

 

Ma már nem elég egy sima makett...csak ami hajaz a tényleges modellre, csak azt tudom értékelni igazán. :clap:

 

blueprint

Link to comment
Share on other sites

Két éve a párizsi, majd tavaly a londoni Star Wars kiállításon lehetett látni ilyen tervrajzokat, amelyek alapján az eredeti maketteket készítették. Engem nagyon lenyűgözött, hogy milyen gondossággal és részletgazdagsággal készítették el őket anno. Te honnan szerzed a tervrajzokat, Zééé? (ha nem titkos a forrás :clap: )

Link to comment
Share on other sites

Csak ami a neten elérhető...más forrásom nincs.

 

Másrészről most kerül kiadásra hivatalosan is a Star Wars Blueprint enciklopédia.

Pont a magamfajta rajongó igényeinek kielégítése végett.

 

bluep_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A hivatalos makettek elnagyoltak és csúnyák ha az ember mérnöki szemmel vizsgálja, vagy nagy rajongói alapossággal. Ezért a stúdió modell mint kategória megjelent a replika gyártásban is és számos USA (Master Replikas) de akár távolkeleti cég is (Kotobukya) szakosodott ezen minőség hivatalos kiadására "játékok" formájában.

 

Sőt az ILM is készített pár exkluzív, igényes (gazdag) gyűjtőknek szánt másolatot a stúdió makettekről. És a WETA is ezt csinálja, csak tömeggyártásban, jóval olcsóbban.

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

finished_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Kedves barátaim "büszkén" jelenthetem be, elkészültem legújabb replikámmal. Ezúttal a Terminátor filmek közkedvelt fegyverét készítettem el. Dupla az öröm, hiszen ez az első kész modellem, ami az SWSAGA fórum oldalán debütál első ízben. (köszönöm Ody!)

 

És persze köszönöm minden kedves olvasómnak, akit a modellezés-makettezés elvezérel szerény kis oldalamra, vagy éppen ide a topikomba.

 

Most pedig katt ide:

TERMINATOR: PLASMA GUN

 

(Lassan töltődik, sok a kép, légy türelemmel!!!)

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information