Ugrás a kommentre

2x01 - The Path of Fear


Ajánlott hozzászólás

1. rész - The Path of Fear / A félelem útja

 

empire201.jpg

 

Írta: Amanda Rose Muñoz

Rendezte: Nathaniel Villanueva 

 

Helyszín: Dathomir

 

Szereplők:

Morgan Elsbeth - Cathy Ang

Grievous tábornok - Matthew Wood

Hegyi klán matróna - Lydia Look

Nali - Daisy Lightfoot

Selena - Diana Lee Inosanto

 

Történet

Grievous tábornok és droid serege Dooku parancsára lerohanták a dathomiri Éjnővéreket. A harcokban részt vesz az ifjú Morgan Elsbeth is. Sorsa a csata végeztével új irányt vesz.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 2x01 - The Path of Fear

Nagyon jó kezdés! Morgan szép felvezetést kapott, Grievous és a serege pedig sose volt még ennyire fenyegető. Szerintem nem véletlen a Dathomir feltűnése és bővítése, hisz nagy valószínűséggel fontos szerepet játszik majd az Ahsoka második évadában.

A hegyi klán érdekes volt, az Éjnővérekkel ellentétben ők a békés utat járták. Ebbe rondított bele Morgan, aki az erőszak útjára terelte pár tagjukat. Azért a hegyi klán vezetője megmutatta, hogy mire képes... Érdekes kérdés lehet, hogy ezek a nők milyen kapcsolatban állnak az Éjnővérekkel? Mert így elsőre úgy tűnik nekem, rokonságba állnak. Fény-sötétség. Izgalmas lenne ha kiderülne, hogy a nővéreknek volt egy világos oldali vonulata is.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remek kezdést produkált a Birodalmi Históriák! Ezzel a résszel beledobtak minket a mélyvízbe. A szakadárok Dathomiron történő mészárszéke már a TCW-ben is szörnyűnek tűnt, de itt most még szörnyűbbnek véltem a helyzetet. Jó volt megismerni Morgant, valamint az édesanyját, aki Grievous áldozata lett. Apropó Grivi, micsoda belépője volt! És az őrült nevetése, kirázott tőle a hideg. Lenyűgöző volt a minőség, ahogy megalkották ezt az új dizájnt. :clap:

 

A hegyi klán megjelenése is remek többletet ad Dathomirhoz és maga az éjnővérekhez is. Nagyon tetszik, hogy ez a klán amúgy már korábban megjelent a kánonban, pontosabban a Klónok Háborúja antológiás kötetben, amit ha jól emlékszem még anno 2020-ban adtak ki. Abban ugye a TCW néhány történetét mesélték el újra, ám volt egy darab eredeti történet is, ami a "Bug" nevet kapta. Ezt a kis novellát Filoni felesége írta. A hegyi klán pedig itt jelent meg először. Most picit részletesebben megismertük őket és már most nagyon izgalmasnak tűntek. Alapból az, hogy egy békésebb közegbe csöppentünk, máris megvolt a kontraszt az eddig ismert éjnővérekkel szemben. A vezetőjük igaz bölcsnek tűnt. Az Erőhöz való viszonyuk is megmutatkozott, amikor az öreg vezető bemutatta hatalmát. A hegyi klán a "világosabb" oldal szolgájának tűnik(?), remek jelenet volt, amikor a droidokat egy Erőlökéssel kiiktatta.

A fény Morgan megjelenésével egy kicsit bepiszkolódott, aki a fegyverek világába kalauzolta el Matron (ha jól sejtem ő volt a vezető? :hmm:) lányát és néhány másik hegyi klán tagot. Hirtelen azt hittem, hogy Morgan ezzel a lépésével leleplezi a klán tartózkodási helyét, szerencsére nem így lett, így van még talán remény, hogy Talzin klánján kívül más éjnővérek életben maradtak.

 

Morgan a rész végén elindult egy olyan úton, ami később a Birodalom kötelékébe vonzza őt. Kíváncsi vagyok, hogy mi is történt Elsbethel e részt követően.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

27 perccel korábban, Bence1997 írta:

A hegyi klán megjelenése is remek többletet ad Dathomirhoz és maga az éjnővérekhez is. Nagyon tetszik, hogy ez a klán amúgy már korábban megjelent a kánonban, pontosabban a Klónok Háborúja antológiás kötetben, amit ha jól emlékszem még anno 2020-ban adtak ki. Abban ugye a TCW néhány történetét mesélték el újra, ám volt egy darab eredeti történet is, ami a "Bug" nevet kapta. Ezt a kis novellát Filoni felesége írta.

Akkor ők is az Éjnővérekhez tartozó egyik ág? Ez le lett írva abban a novellában?

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

10 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Akkor ők is az Éjnővérekhez tartozó egyik ág? Ez le lett írva abban a novellában?

A wookiee nem írt sokat róluk, a Legendák résznél írják azt, hogy az éjnővérklán riválisai, de hogy ezt a kánonba is átemelték-e, arról nem tudok. :) De gondolom van kapcsolat köztük.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon tetszett, hogy Morgan klasszikus éjnővér volt és csak a többiek elvesztésével lett "más". Így tök jól jön ki, hogy mikor a dicső anyák közé kerül, újra visszakapja teljes ájtatosságát!

A trailer miatt azt hittem, hogy a hegyi klán az ő klánja, de nem csupán a megmentői lettek és azért más útakon is járnak, min a klasszikus éjnővérek!

Jó kezdés volt, jó háttér a karakternek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon tetszett az első rész! Full TCW hangulat és milyen jó volt viszontlátni a Fallen Order díszleteit, igaz, itt még virágzott az élet is a kietlen sziklák között. Grievous és a droid sereg fenyegető volt, bár Grievous talán kicsit túl sokat röhigcsélt. Ettől függetlenül is, baromi vészjósló volt, a Wipe them out all of them pedig klasszikus idézet Sidioustól. :D 

 

Remek indítás, és jól látható, hogy Elsbeth nem tud megülni a s*ggén. Ezzel bajt hozott a klánra és a klánvezető lányára is. Kíváncsi vagyok hogyan folytatódik a története, és persze Elsbeth segítőire pedig még inkább. :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remek kis alapozó volt ez Morgan Elsbeth karakteréhez. Lehet, még ütősebb lett volna, ha a dathomiri csatáról friss emlékekkel állok neki (magyarán újranéztem volna azokat a részeket), de így is abszolúte elfogott a TCW-nosztalgia. Jó volt újra látni Grievous tábornokot mozgásban, a fene sem emlékszik már rá, mikor láthattuk őt valami újban. Szegény már a TCW végére is kezdett eltűnni a színről. Persze érthető, az első pár évadban kicsit túlhasználták, így viszont megvan a sajátos íze, ha fel-feltűnik.

 

A csata piszok látványos és hangulatos volt, mintha megelevenedett volna a pokol (ami nagyjából tényleg igaz, ha hozzátesszük, hogy zombik is részt vettek az ütközetben). Azért furcsa belegondolni, hogy Elsbeth, Ventress és Merrin klántestvérek, és ugyanabban a csatában vesztették el a családjukat, a barátaikat, az otthonukat. Itt most Morgant látjuk, de valószínűleg nem is oly messze harcol Ventress és valahol ott a tizenéves Merrin is. Nem tudom miért, de mindig úgy képzeltem, hogy az Éjnővérek több különböző, nem egy nagy klán - mindezt úgy, hogy a Hegyi Klánra emlékeztem, de valamiért őket is az Éjnővérek közé soroltam.

 

Tetszet a magyarázat arra, hogy miért változott meg Morgan arca, lett sokkal emberibb, mint a többi Éjnővéré. Sőt így végül is szép keretet alkot az Ahsokával, aminek végén visszanyeri eredeti(?) valóját. Döntése, hogy harcol, várható volt, az Éjnővérek valahogy csak az erőszakban látják a megoldást és abban, ha kimutatják a hatalmukat. Nem csoda, hogy Morgan gyengének és tehetetlennek látta a hegyieket. De ez, mint oly sokszor, ballépés volt, bele is haltak ketten. Az első kettő, akiknek vére Morgan vérén szárad. Kár érte, pedig, ha máshogy dönt, akár még jó boszorkány is lehetett volna belőle, és akkor a történelem is másképpen alakulhatott volna. De hát az Erő akaratos jószág. :) 

 

Kis apróság, a magyar feliratban a "wipe them out" részt úgy fordították, hogy "írtsátok ki őket, mind egy szálig". Nem tudom, hogy a feliratozó véletlen csinálta-e ezt vagy anno benne is megmaradt az ep1 magyar trailer, amiben majdnem pontosan ugyanez hangzott el. De én örülök, mert szerintem sokkal hatásosabb és fenyegetőbb, mint az, ami a magyar szinkronba került.

 

A Hegyi Klán megjelenése pedig már abból a szempontból is izgalmas, hogy, ha túlélték a klónok háborúját és a Birodalmat, miképpen fognak reagálni arra, hogy Thrawn visszahozta az ősi Éjnővéreket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Kár érte, pedig, ha máshogy dönt, akár még jó boszorkány is lehetett volna belőle, és akkor a történelem is másképpen alakulhatott volna.

A vénasszony pedig már akkor kimondta, hogy Morgan ezen döntése megpecsételte a sorsát, és látja a szörnyű végét...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó volt viszont látni Grievous-t, szerintem évek óta nem szerepelt már mozgóképen. A dathomiri mészárlást új aspektusból ismerhettük meg, Morgan Elsbeth hadúrnő vérben fogant születését láthattuk. Itt veszíti el addigi teljes életét, édesanyját. Grievous régóta nem tűnt ennyire fenyegetőnek, mint most, bár beszélhetett volna többet. A hegyi kán életfilozófiája megmutatja, hogy bizony lett volna Elsbeth előtt másik, sokkal prosperálóbb út is. És ezt még alkalmi szövetségeseinek elhullása után sem látta be. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Selena Morgan vérszerinti anyja volt. Az anya nem státusza és nem is ő volt a klánvezető. A klón háborúk idejére már csak egy Éjnővér klán létezett a Dathomiron, Talzin anya vezetésével (akinél az anya jelentette a státuszát, de egyben valóban anya is volt, hiszen született három fia).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem volt rossz bevezetőként a rész. Grevious mintha egy horrorfilm-ból lépett volna elő. Eddig nagyrészt gyáván menekült, itt azért írtott rendesen.

Morgan az anyja halála és a népe megölése után persze hogy bosszút akart állni, ami nem gond, hisz ő nem Jedi. De a naivitás az kemény volt.

Azt vajon tényleg komolyan gondolta hogy két harcban tapasztalatlan tinivel meg pár a droidokéhoz képest ősi fegyverrel majd legyőzik a többezres,  jóval modernebb

haderőt? A másik naiv lélek a hegyi klán főanyja volt. Attól hogy nem harcol attól még kiírtják őket is ha Dooku úri kedve úgy kívánja. Sőt ilyen tudással mondjuk segíthetett volna a harcban.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Frenkie írta:

A másik naiv lélek a hegyi klán főanyja volt. Attól hogy nem harcol attól még kiírtják őket is ha Dooku úri kedve úgy kívánja. Sőt ilyen tudással mondjuk segíthetett volna a harcban.

Szerintem elvakuktan béke pártiak voltak, kicsit a lurmenekhez hasonlóan.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.