Ugrás a kommentre

1x05 - Night


Ajánlott hozzászólás

5. rész - Night / Éjszaka

 

epguideac105.jpg

 

Írta: Kor Adana, Cameron Squires

Rendezte: Alex Garcia Lopez

 

Helyszín: Khofar

 

Szereplők:

Mae-ho Aniseya - Amandla Stenberg

Verosha Aniseya - Amandla Stenberg

Sol mester - Lee Jung-jae

Qimir - Manny Jacinto

Yord Fandar - Charlie Barnett

Jecki Lon - Dafne Keen

Kelnacca - Joonas Suotamo

Bazil - Hassan Taj

Ithia Paan

Bazil

Pip - Jack Parker

 

Történet

Évezredek után először a Jedik összecsapnak a Sith-tel, miközben Mae menekülni próbál halálos mestere elől.

 

Érdekességek

- Az eredetileg Legendákból származó cortosis, amelyet az Idegen használt a sisakjában és alkarvédőjében egy ritka fém, aminek megvan az a képessége, hogy rövidre zárja a fénykardok pengéit. Védelmi tulajdonságai ellenére, nem olyan ellenálló fém, mint a beskar.
- Az univerzumon belül, a cortosis átmenetileg rövidre tudja zárni a fénykardot, hatástalanítva a támadót, de nem okoz maradandó kárt a pengében. A sisak és az alkarvédő energiaelnyelő hatása során, a szín rövid ideig passzol az érintett fénykardpenge színével. 
- Az alkotó, Leslye Headland állítása szerint, a "Nappal" és "Éjszaka" epizódpárt részben A nyolcadik utas: a Halál (1979) és a Ragadozó (1987) inspirálták.
- Egy csoportnyi árnymolyt napfogyatkozásnak neveznek.
- Az árnymoly ligetben lévő fák törzse feltűnően másként néz ki, mint az előző epizódban, köszönhetően az éjszaka során történő tömeges kikelésnek.
- Az Idegen egy Tràkata nevű fénykard harci stílust használ, folyamatosan be és ki kapcsolgatva a fénykardot a harc során.

 

 

Pár kitétel. 

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.   

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Dzséjt megváltoztatta a címet erre: 1x05 - Night

WELCOME TO THE HIGH REPUBLIC... WHERE EVERYONE DIES... akarom mondani... üdv az érában... eddig hogy tetszik? :P

 

Az epizód tartogatott nem egy "aztak*rva" pillanatot... hát nem is tudom mikor láttam én ilyen durva SW epizódot. Az epizód vége után úgy lestem magam elé, mint borjú az újkapura. Fel kellett fognom a látottakat. Meg is csíptem magamat, hogy elhiggyem: amit 1 órája láttam, az maga a valóság volt... és bizony nem volt kegyelem a sith részéről!!!

 

Amúgy jobban belegondolva és ezt csak úgy mellékesen mondom: ez a sorozat a Köztársaság Fénykora idején játszódik, vagyis bár technikailag a végnapjait látjuk, az éra még mindig az. És hát a könyvek/képregények az elmúlt években felkészítettek rá, hogy ha kell, akkor az írók könyörtelenül lecsapnak közkedvelt karakterekre. Úgy néz ki, hogy Leslye konzultált az írókkal, mert ő ugyanezt megtette ebben az epizódban. Hát köszi szépen! :(

 

A párbajok kegyetlenek voltak. Volt olyan jedi persze, aki ezt nem élte meg, mert már korábban elesett, de a többi jedit nem kímélte a sith. A mindenit, hát irtotta őket, mint a legyet szokás. A Jecki vs. Mae harc is tetszett, mindketten odatették magukat, na de a Sol vs. Qimir harc (vagy hogy is hívják ezt a sithet) és később a Jeckivel kiegészülő párharc nálam mindent vitt. Szegény Jecki! Megmutathatta, hogy mit is tud, a kétkardos harcát öröm volt nézni, dinamikus volt... de sajnos a sith kegyetlenül legyilkolta. Ha valamiben biztos voltam, az az, hogy Sol mellett valahogy, de Jeckie is túléli. Nem gondoltam, hogy a sorozat képes egy fiatalt megölni a szemünk láttára. És még hogy milyen brutálisan. Megfagyott az ereimben  a vér.

 

És ezután jött a másik feketeleves: Yord halála! :cry: Felette mindig egy kérdőjel volt, de úgy voltam vele, hogy mivel parancsot kapott Soltól, ezért megmenekülhet. Hát tévedtem. És milyen halála volt, te jó ég! Qimir a nyakát kitörte, de előbb pusztakézzel elintézte a fickót. Nyugodjék békében! :(

 

Kiről nem beszéltem még? Ja igen, megvan. Qimir. Vagy Darth mi a neve. Azt mondja, hogy ő egy sith. Oké. Ez eddig világos. Aztán azt mondja, hogy szeretne magának egy akolitust, egy tanítványt. Ez is rendben van, eddig is ezt gondoltam, hogy ő csak egy tanítvány. Aztán jött a bomba: Sol mester... nem emlékszel rám? :o

Hát izé... nagyon úgy néz ki, hogy a sith ott volt a Brendokon? Vagy mire véljem ezt Qimirtől? Az is érdekes volt látni, amikor Maet lefegyverzi és azt mondja, hogy ismerős a helyzet. Egyre inkább kezd körvonalazódni az egész Brendoki esemény, de még mindig a sötétben tapogatózunk. Sol "valami ismerős" mondata is arra enged következtetni (meg igazából erre az előző részben is felfigyeltem), hogy mintha Sol megérezte volna a sith jelenlétét a bolygón. A Brendokon is ez volt? Na idővel (ahogy látom, a 7. részben) csak kiderül az igazság.

És hát Qimir a sith. A gyanakvást már az előzetesben megkezdtük, a második részben tovább nőtt ez az érzésünk, az előző részben pedig már-már a szánkba rágták, hogy ő a sith, csak páran túlgondolták. Apropó, igazából már az egyik előzetes elárulta, hogy ő a maszkos. Az Awake előzetesben, amikor a sithet először halljuk beszélni, valaki felgyorsította/módosította a szövegét és kísértetiesen hasonlított Manny hangjára. :D

 

És hátramaradt még a két testvér további története. A szerepek felcserélődtek, Mae átvette Osha helyét. Vajon mi ezzel a célja? A hajót szeretné megkaparintani? Vagy valamiféle bizonyítékot keres? Esetleg ki akarja deríteni az igazságot? Mae vajon mennyire ismeri a régmúltban történteket? MI A TERVED MAE? :D Bár gondolom lefog bukni. Egyrészt, ott van Bazil, akinek gyanús a dolog és persze Pip is vele van. Továbbá nem tudom mennyire látható Maen a fehér jel a homlokán, de nekem rögtön szemet szúrt. Remélem Sol is hamar rájön.

 

Osha pedig Qimirhez került. Hogy ezzel most Maenek az volt a terve, hogy a "mestere" feltárja testvére előtt az igazságot a múltról vagy egészen más cékja van ezzel, az jó kérdés. Viszont volt itt egy rövid ideig egy zenei motívum, méghozzá Kylo Ren témája szólt akkor, amikor Qimir rátalál Oshára. Akit amúgy valamennyire meggyógyít. :hmm:

 

Egy biztos: a szereplőgárda már eddig is csökkent, de ebben az epizódban tovább nőtt a halottak száma. Már csak Sol van életben (meg persze Vernestra, aki lehet, hogy így az évad végére nagyobb szerepet fog kapni?), de nagyon arra felé haladunk, hogy ő tőle is búcsút veszünk az évad végén, pláne, ha kiderül az igazság. És egy korábbi elméletem is bejöhet: Osha ölheti meg. :para:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szegény fórumosok fele, akik megváltoztatták Yord-ra az avatárjukat... :D

 

Huhh bakker, hát ez most sokkolt. Brutálisan jó rész volt, és itt főleg a harcokra értem nyilván. Olyan szintű koreográfiát láthattunk, amilyet már nagyon régen nem. Jó, imádom az Ahsokában lévőket is, de ez egy magasabb szint volt szerintem. Csak kapkodtam a fejem, hogy ki milyen szörnyű halált hal, és többször leesett az állam, hogy ne már...szegény Jecki és Yord...jó nyilván nem derülhet ki a Sith titka és ez várható volt, de nagyon korainak éreztem most. :)

Fogas nagyon para és menő hogy Qimir az...bár a csávót még mindig rettenetesen teátrálisnak tartom. A mozdulatait, akár még harc közben is, és a kis monológok. :D

Igazáből előttem szinte már mindent leírtak, sok újat nem tudok hozzátenni, és most is csak azért adok 9/10et, mert úgy érzem, hogy néha a karakterek reakciói nem voltak éppen a helyzethez illőek.

 

UI: előző résznél írtam, hogy ha a bogaraknak lesz szerepe ebben a részben, akkor visszavonom, amit az előzőnél írtam, hogy értelmetlen volt. Viszont itt meg a hozzá kapcsolódó jelenetet éreztem kicsit értelmetlennek -mint írtam is feljebb, hogy karakter reakció-, hogy Sol miért nem ölte meg, vagy ütötte le Qimirt. Azért nem ő lett volna az első Jedi, aki megöl valakit, de mondom le is üthette volna, helyette hagyták elmenekülni, azok után h minden barátjukat, társukat megölte... -és Sol titokzatos múltját tekintve lehet ölt már másokat is, persze akkor hozzátehetjük, hogy lehet pont azon események miatt nem ölte meg, de akkor is fura.-

 

Na mind1, nagyon kíváncsi vagyok ezek után mit főznek ki, hogy mit akarnak elérni a karakterek. Főleg Mae. Az ő motivációja vagy inkább célja számomra már totál homályos.

És mi köze van Solnak Qimirhez? És még sok már kérdés, ami megint felmerült... :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 perccel korábban, kudar írta:

Szegény fórumosok fele, akik megváltoztatták Yord-ra az avatárjukat... :D

 

Yord klubból majd Yord emlékklub lesz :D 

 

5 perccel korábban, kudar írta:

UI: előző résznél írtam, hogy ha a bogaraknak lesz szerepe ebben a részben, akkor visszavonom, amit az előzőnél írtam, hogy értelmetlen volt. Viszont itt meg a hozzá kapcsolódó jelenetet éreztem kicsit értelmetlennek -mint írtam is feljebb, hogy karakter reakció-, hogy Sol miért nem ölte meg, vagy ütötte le Qimirt.

 

Ezt nagyon én se értettem. Minden erőlködés nélkül megöl 7 jedit, abból többet puszta kézzel, erre Sol benyögi, hogy fegyvertelen embert nem ölünk. Hát jó... :idn:

  • Szomorú 1
  • Vicces 2
  • Tetszik 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

"Jól beindult a buli, mi?! "

Várjatok csak.. Ja, megvan az állam. A föld alá esett. 

Ilyen fenyegető, célratörő, nem cicózó stílusa még egy sith-nek sem volt. 

Persze, hogy ez megnyilvànulhasson, kellett a sok áldozati bárány a sok no-name jedi, és persze igazunk lett, hogy kik ússzák meg! 

Ja várjunk csak! Nem. Yord és Jeckie is meghalt. Ezekre rohadtul nem számítottam, és csakis Sol úszta meg. Aki ismerős érzésként írta le Darth Qimirt, még maszkban, de mikor már levette, nem tisztáztuk, hogy kik lehetnek egymásnak. Ja, hogy Qimir lett a maszkos, azon nem lepődtem meg. Túl lett volna tolva, ha nem ő az. 

Kell neki egy tanítvány! Egy akolitus. És van még 3 rész, és ez nem lehetett minden patron. Lesz itt egy idősebb rohadék is talán. De Qimir is rohadék volt. Azért ez mészárlás volt. Palpihoz méltó. Kimondja, hogy "sith". Sol sorsa egyre aggasztóbb, a múltbeli titkok, amik keringenek körülötte, egyre sejtetik, hogy van valami minimum kétértelmű a múlt beli tetteivel kapcsolatban. Mi kerül vissza ebből a templomba? Onnan mi kerül fel a nagytanácshoz és a szenátushoz? Bár a két utóbbiról más most megmondhatjuk, hogy semmi. 

De Vernestra még fog akciózni és ígértek még egy extra kardot is nekünk, szóval az izgalmaknak még korán sincs vége.

Ja majd elfelejtettem, a Mae és Osha szerepcsere megvolt, de ez egyelőre egyszerű szerepcsere, a meggyőződésük szerintem, nem változott, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy, Oshaé még mindig jó irányban van, Mae meg egyszerűen félelemből ezközölte ki. Hogy ez hova vezet, az megintcsak izgalmas lesz. 

Szóval izgalmas a sorozat, és brutálisan jó rész volt. Remek vívásokkal és sokkoló kegyetlenségekkel. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

"The Jedi would call me a Sith" - vajon azért fogalmaz így, mert amúgy nem Sith? Csak valami wannabe Sith? Vagy egy "ex-Sith", mint Maul? Wannabe Sith-nek szerintem túl erős, de azt nem tartom kizártnak, hogy egy volt Sith tanítványról lehet szó, aki otthagyta a mesterét.

 

Illetve, kinek tűnt fel, hogy Kylo Ren témája szól a rész végén, amikor odasétál az eszméletlen Oshához? Lehetséges, hogy ez az ember fogja megalapítani a Ren Lovagjait? Ő lenne az a bizonyos, eredeti Ren?

  • Nem értek egyet 1
  • Meglepő 4
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De miért fogalmaz így? A Sithek magukat is Sithnek hívják, ez a mondat pont úgy hangzik, mintha ő nem lenne amúgy Sith, csak odaveti, hogy nektek Jediknek minden piros fényarddal rohangáló fazon Sithnek számít

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Yoda József írta:

Illetve, kinek tűnt fel, hogy Kylo Ren témája szól a rész végén, amikor odasétál az eszméletlen Oshához?

;)

5 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Viszont volt itt egy rövid ideig egy zenei motívum, méghozzá Kylo Ren témája szólt akkor, amikor Qimir rátalál Oshára.

 

 

Gondolom nem Qimir soto fénykardja volt az, amit Leslye említett korábban, nevezetesen, hogy a fényostoron kívül látunk majd egy új fajta fénykardot.

De milyen brutálisan harcolt már! :o

Amúgy szerintem ő egy sith. Lehet lesz kapcsolat a Ren lovagjaival, de szerintem inkább előbbi felé megyünk el.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Yoda József írta:

Kylo Ren téma:

Pont írni akartam, hogy bennem komolyan felmerült, hogy a Reneknek ágyaznak meg ezzel a fickóval, erre még a téma is előkerül :o 

Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy most még nagyobb az esélye annak, hogy sima sith lesz, de ez a szál sem kizárható.

Egyébként mielőtt Kylo Ren a Renek mestere lett, egy "Qimir"-hez picit hasonló kinézetű ürge volt a mesterük. A kettő nyilván nem ugyanaz de érdekes a hasonlóság. Az is eléggé ki volt pattintva:

B1QtXdf.jpeg

 

  • Nagyon tetszik 1
  • Nem értek egyet 1
  • Tetszik 6
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Bence1997 írta:

Gondolom nem Qimir soto fénykardja volt az, amit Leslye említett korábban, nevezetesen, hogy a fényostoron kívül látunk majd egy új fajta fénykardot

Szerintem a boszorkányoknak lehet majd valamilyen speckó kardja

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Bomarr írta:

Pont írni akartam, hogy bennem komolyan felmerült, hogy a Reneknek ágyaznak meg ezzel a fickóval, erre még a téma is előkerül :o 

Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy most még nagyobb az esélye annak, hogy sima sith lesz, de ez a szál sem kizárható.

Egyébként mielőtt Kylo Ren a Renek mestere lett, egy "Qimir"-hez picit hasonló kinézetű ürge volt a mesterük. A kettő nyilván nem ugyanaz de érdekes a hasonlóság. Az is eléggé ki volt pattintva:

B1QtXdf.jpeg

 

 

Plusz az alkarvédő is ugyanott van mint Qimir-nek, de nem tudom Ren-nek is cortosis-ból volt e.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

51 perccel korábban, Yoda József írta:

De miért fogalmaz így? A Sithek magukat is Sithnek hívják, ez a mondat pont úgy hangzik, mintha ő nem lenne amúgy Sith, csak odaveti, hogy nektek Jediknek minden piros fényarddal rohangáló fazon Sithnek számít

Szerintem még ő maga is keresi az útját, hogy mit kezdjen magával. Valószínűleg a teljes jedi rend kiirtása neki még csak lázálom, de csatornát nyitott a gyűlöletének. Vagy ahogy Palpi mondta "szabad folyást."

Sol szavai is érdekesek, mert azt mondta, hogy "kockáztattad a lelepleződést",mintha tudta volna hogy rejtőzködnek, tehát nem a létét vitatta, mint fogja Ki-Adi. Persze, Sol előtt ott állt valaki, és lehet, hogy nem kellene minden megfogalmazást sz@rrá rágni, de ez van mikor a prequelt forgatnak a prequelhez, sajnálom. 

Szerkesztve: - csoli1138
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, Bence1997 írta:

Sol gondolom nem jut vissza a jedikhez. Mae keresztbe tehet neki.

Gondolom Solnak az lesz az első, hogy értesítse a Jedi Rendet a hajójáról - ha én lennék nyilván azonnal még felszállás előtt - szóval már azt meg kell majd valahogy akadályoznia.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én úgy ültem le a részt megnézni, hogy úgy voltam vele: Sol és Jeckie túléli majd az ütközetet, Yordban 50/50 voltam, bár inkább a "túléli" oldalhoz húztam... Aztán megnéztem az epizódot és gyászoltam. :(

 

8 perccel korábban, kudar írta:

Gondolom Solnak az lesz az első, hogy értesítse a Jedi Rendet a hajójáról - ha én lennék nyilván azonnal még felszállás előtt - szóval már azt meg kell majd valahogy akadályoznia.

Való igaz, tényleg értesítenie kellene a Rendet. Lehet sikerülni is fog neki, de amikor a fontosabb információkat osztaná meg, a kommunikáció megszűnne.

 

Mae meg több szempontból lebukhat: Bazil ott van, Pip is, a fején ott van a fehér kör, valamint Oshának van csak tetoválás a jobb karján. Sol most amúgy is össze vissza lehet, hisz egy csomóan meghaltak, köztük a padawanja. Hát nem lennék a helyében.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 hours ago, Yoda József said:

Illetve, kinek tűnt fel, hogy Kylo Ren témája szól a rész végén, amikor odasétál az eszméletlen Oshához? Lehetséges, hogy ez az ember fogja megalapítani a Ren Lovagjait? Ő lenne az a bizonyos, eredeti Ren?

Renek már jóval ezelőtt léteztek. El kell olvasni a Crimson Reign képregényt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Még fel kell dolgoznom a történteket, de ez briliáns volt, az SW TV sorozatok egyik gyöngyszeme!

 

A vívásokban olyan intenzitás volt, amilyet talán a prequelben láttunk utoljára. A kedvencem az, amikor a sith két jedit fűzött fel a kardjára, aztán levágta a fejüket! :o

Nem meglepetésre Qimir a sötét lord, de ahogy előadta nem is bántam! Egyszerűen zseniális a pali! Kár, hogy egyelőre nincs neve! Nálam egyértelmű kedvenc lett és Mault is simán lepipálhatja, ha kap elég időt. Bár még mindig azt gondolom, nem ő a fő gonosz, hanem csak a tanítvány.

Érdekes volt amiket mondott, minden szava arany. Biztos, hogy ott volt a Brendokon, valószínűleg gyerekként. Egyébként már alig várom, hogy fény derüljön Sol titkára amire Qimir is utalgatott.

De ami mindennél jobban szíven ütött az Jecki és főleg Yord brutális halála volt. Férfiasan bevallom, majdnem elpityeredtem. Nem akartam elhinni! Már örültem, hogy Yord távozik erre Osha visszacsábítja az erdőbe. :fuckoff: De hát Qimir megmondta, senki nem élheti túl a találkozást. Már csak Sol maradt, aki tud a sith-ről, így nagyon kíváncsi vagyok vele mi lesz. Elvileg csak idő kérdése, hogy meghaljon, mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy a Tanács elől eltitkolna egy sith-el való találkozást.

Mae és Osha kicsit Anakin és Padmé mustafari beszélgetését idézte meg, de annyiban becsültem Oshát, hogy nem hatották meg a szép szavak. Meglepett, hogy a két lány helyet cserélt, de nem hiszem, hogy Mae át tudná verni Solt. Qimirnek pedig megvannak a tervei: akolitust csinálni Oshából.

 

Most elképzelni se tudom merre halad tovább a történet, de Vernestrának fel fog tűnni, hogy a különítmény eltűnt így gyanítom, ő maga indul el a keresésükre. Sol pedig visszatérhet a Brendok rendszerbe. Ezekre egyébként már a trailerben is voltak utalások.

 

De egyelőre Jecki és Yord sokkban vagyok. Öt rész elég volt, hogy nagyon megkedveljem mindkettőt, és most kivégezték őket.  :cry:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

38 perccel korábban, Iqvi írta:

Renek már jóval ezelőtt léteztek. El kell olvasni a Crimson Reign képregényt. 

És mivel már vannak Renek ebben az időben abból egyenesen következik hogy nem láthatunk Rent a sorozatban? Ebben mi a logika? Oké nem az első Ren lesz az ürge de ettől még lehet Ren, mégha ez most kevésbé is valószinü.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

Mae meg egyszerűen félelemből ezközölte ki. Hogy ez hova vezet, az megintcsak izgalmas lesz. 

Szerintem Mae azóta sodródik az eseményekkel, hogy felmondott Qimirnél. Itt is csak el akar kerülni a bolygóról szerintem, aztán vagy kinyírja Solt vagy megpattan az első állomáson. Legalábbis ez a terv.

 

Ez a Ren dolog új, bennem fel se merült volna a rész nézése közben. Bár a zene tényleg árulkodó.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.