Ugrás a kommentre

1x07 - Choice


Ajánlott hozzászólás

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Kell neki egy katalizátor. Magától egy gyerek se ilyen, bár Mae-ben tényleg ott a sötét oldal magja.

De, a pszichopata gyerekek pont ilyenek, és Mae-ho a jelek szerint született pszichopata. Önző, egocentrikus, manipulatív, pusztítási vágya van, irányítani akar másokat, az empátia és a felelősségvállalás hiánya, képtelen tanulni a hibáiból, továbbá felelőtlen, kiszámíthatatlan, a lojalitást hírből sem ismeri. Ezek már mind ott vannak benne most. Pláne, ha tényleg belé került egy emberi jellem Sötét fele. A baj az, hogy Koril ki- és felhasználja Mae pszichopata mivoltát a saját céljaira.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Igen, ezt értettem az alatt, hogy "a baj az, hogy Koril ki- és felhasználja Mae pszichopata mivoltát a saját céljaira". Ha az a büdös dög ezt nem tenné meg, akkor Mae-ho pusztítási vágya valószínűleg most még kimerülne kisállatok kínzásában és gyilkolászásában.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

De azt is megmutatta ez a jelenet, hogy alapvetően gyenge karakter. Megadta magát Aniseyának, aztán a vágyai és félelmei miatt a mestere utasításaira fittyet hányva belevágott egy olyan manőverbe, aminek elég csúnya vége lett. És persze ez a gyenge jellem tökéletesen jó magyarázat arra, hogy miért választotta először a teljes izoláltságot, aztán az öngyilkosságot ahelyett, hogy vállalta volna a felelősséget.

Talány hogyan lett belőle Jedi mester, amikor olyan alapvető dolognál behódol a sötét oldalnak, mint hogy el akarja hagyni a bolygót... Amint kimondja amit Aniseya akar, az már dróton is rángatja. Ha egy ilyen hétköznapi és tényleg triviális érzésben megkísérthető, akkor mi lenne vele komolyabb helyzetekben? Ok, később változhatott is, de nem véletlen tett Barrash fogadalmat és lett öngyilkos. Nem biztos, hogy a Jedik rosszul jártak azzal, hogy kivonta magát a tevékenységből.

 

Voltak már látó kövek a Brendokon, melyek után most kő obeliszkeket vehettünk szemügyre. Leginkább az Éjnővérek építményeire hasonlítanak. Szerintem nyilvánvaló, hogy a bolygó Erővel való kapcsolata által több Erő-érzékeny szekta is megfordult itt.

 

brendok.jpg

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szomi vagyok. Rövid volt. Már csak egy rész van vissza.

Kaptam több Torbint but "I want more".

Itt sem a színészi alakításokra, sem a párbeszédekre nem emelnék panaszt, rendben volt mindenki.

Ami a legjobban zavart arra választ kaptam. Az ikrek egy tudat két testben, az erőmintázatuk ugyanaz, ezért nem tudja megkülönböztetni őket Sol. Itt is összekeveri őket, ebből gondolhatta Mae, hogy át tudja verni.

Mae nem akart ekkora tűzet rakni, elszabadult. 

Kinyír úgy szólt Szólnak, hogy ők Sithnek mondanák, ebben benne van, hogy ő valami másnak tartja magát. Szabad akar lenni, szabadon használni az erejét, ez jelentheti, hogy nincs mestere, önmaga mestere, az erőn keresztül tanul a sötétségből. 

Azt nem tudtuk meg, hogy Mae, hogy menekül meg. Eddig azt hittük, hogy az Idegen mentette meg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Szisz írta:

Az ikrek egy tudat két testben, az erőmintázatuk ugyanaz, ezért nem tudja megkülönböztetni őket Sol. Itt is összekeveri őket, ebből gondolhatta Mae, hogy át tudja verni.

Ez remek meglátás azzal a kiegészítéssel, hogy a nagy Jediket meg lehet téveszteni ilyen egy lélek két test dologgal, de ott van Bazil akit nem lehet az orránál fogva vezetni. :D De komolyan! A kis tynnannak ezzel sikerült nagy jelentőséget adni. Ha ő nincs, Mae valószínűleg végez Sollal. Így az is valószínű, hogy Bazil szabotálta a hajót a Khofaron azért, hogy lefoglalja Mae-t és Solt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A sorozat által feltett, fontosabb kérdések jelentős részére, szerintem kellően kielégítő választ kaptunk ebben a 40 percben. Nem bánom, hogy megdőlt az utóbbi epizódok során pedzegetett elméletem, és a 3. rész visszatekintése, nem annak eredménye, hogy Sol mire írta át Osha emlékeit. Így kellően valid és jelentős maradt az az epizód is. Ez a rész sokkal inkább olyan, mint egy érme másik oldala, Osha helyett a Jedik szemszögéből mutatva be a brendoki történéseket.

 

Remek volt az utalás a Nagy Hiperűr Katasztrófára, azonnal bevillantak az idevágó Köztársaság Fénykora regények. A konvergencia kifejtése is tetszett. Nálam más megvilágításba helyezte az Ep1-et, mert eddig nemigen tudtam hova tenni a fogalmat. Tehát, az Erő-konvergencia miatt látogattak a Jedik a Brendokra, ahol a boszik ezen hatalmat megcsapolva újra-terraformálták a bolygót (ezért vizsgálgatták a növényeket a Jedik), és megalkották az ikreket. És a konvergencia különlegességéből/ritkaságából kifolyólag, nem teremthet akárki úton-útfélen életet. Ezzel máris nem, hogy nem degradálódik le Anakin fogantatását, hanem inkább még egyedibbé tették - hiszen, ha minden igaz, őt maga az Erő teremtette. Érdekes, hogy a "kettő, mégis egy" értelmezése az Erő-diád mellett lehet akár az is, hogy Osha és Mae bár egy lenyomatot képeznek az Erőben, mégis két külön indivídum, az Erő más-más aspektusát képviselve. Továbbra is tetszik a jó-rossz megjelenítésének dualista motívuma, ami persze mindig is jellemző volt a Star Warsra a Világos- és Sötét Oldal, a Jedik és a Sith-ek, a Köztársaság és a Birodalom megközelítéseken keresztül, csak hogy néhányat említsek.

 

A Brendokon történtekről: a Jedik felelőssége szerintem elsősorban Torbin, másodsorban Sol kapcsán említhető. Előbbi önzése, míg utóbbi emocionalitása vezetett el a kovenben látott drámához. Indara szinte végig tartotta a minta-Jedi (nem pejoratív értelemben) szerepkört, míg Kelnacca gyakorlatilag csak egy áldozat volt az események sűrűjében. Az teljesen világossá vált, hogy a Jedik nem élnek az erőszak eszközével, olyan értelemben, hogy nem erőltetik rá a hatalmukat másokra. Qui-Gon sem véletlenül mondta az Ep1-ben Obi-Wannak, hogy ők nem élhetnek a hatalmukkal, akkor sem, ha a gunganek nem állnak kötélnek a naboo-i csatát illetően. Indara hozzáállása, majd a Jedi Tanács válasza egyértelművé tett egy régi dilemmámat: hogy a Jedik nem rabolnak Erő-érzékeny gyerekeket a Galaxisban, és nem erőltetik rá a módszereiket és a nézőpontjukat idegen világokra. Legalábbis elméletben. 

 

Fura volt a bölcsebb és megfontoltabb Sol mester után egy sokkal forrófejűbb, éretlenebb, "anakinosabb" változatát látni. A jelen szálhoz képest, itt még jobban kikristályosodott az, hogy alapvetően mennyire érzelemvezérelt jelleme van, Jedi-mércével nézve talán túlságosan is. És bár úgy érzi, hogy a szívére és az Erőre hallgat Osha kapcsán, valójában ez lesz a sorozat eseményeinek origója. Ez a túlzott empátia és szentimentalizmus sajnos könnyen vihetik rossz ösvényre a Jedi-mestert a jelen szál folytatásában. Bár kétlem, hogy a Sötét Oldalra állna, mégsem érzem azt, hogy olyan magabiztosan horgonyozna a Világos Oldalon, mint pl. Indara. 

 

Indara szerintem egyértelműen a csapat legjedisebb tagja. Egy tapasztalt és bölcs mester, aki bár igyekszik helyesen cselekedni, azért merevebben követi az előírásokat és Solhoz képest sokkal kevésbé hagyja, hogy az érzelmei vezéreljék. Kár, hogy ebből nem tudott sokat átadni a padawanjának, Torbinnak. És bár kevésbé enged teret érzelmeinek, mégsincs empátia híján. Éppen ezért, Osha érdekében végül mégis beleegyezik abba, hogy titkolózik a Jedi Tanács előtt, illetve csak az igazság egy szeletét tárja eléjük. Hiszen nem hazudott sem azzal az állítással, hogy Mae tüzet gyújtott, sem azzal, hogy minden szektás meghalt. Viszont részletek és kontextus nélkül nagyon messze vihet az igazságtól ennek alapján a Brendokon történtek értelmezése.

 

Mae kapcsán nálam árnyalódott az úgymond "gonoszsága" azzal, hogy bár szándékosan gyújtotta fel a jegyzeteket, a tűz már az akarata ellenére terjedt tovább, és okozott káoszt  az egész kovenben. Láthatóan pánikba esett, és valójában nem akart végezni Oshával. Az, hogy miket mondott előtte annak kapcsán, hogy ha kell, Osha életére tör, szerintem nem feltétlenül vehető szó szerint. Csak ezzel akarta kifejezni az egészségtelen ragaszkodását a testvéréhez. De az nyilvánvaló a jelenbeli újratalálkozásuk fényében, hogy a maga módján szereti Oshát, és nem akar szánt szándékkal ártani neki. Bár ugye Anakin/Vader sem akart szánt szándékkal ártani Padménak, mégis milyen "jól" végződött az a történet is... A Jedik elleni bosszúhadjárata viszont a saját szemszögéből, a maga önző, egoista módján érthető: a Jedik hívatlanul betolakodtak a bolygójukra, megölték az egyik anyját - Aniseyát, kiirtották a szekta javát, és elhurcolták a testvérét, míg őt hagyták a halálba zuhanni. Nyilván Mae tele van negatív, sötét oldali tulajdonságokkal, de szerintem az ő szemüvegén keresztül nézve, nagyon is érthető (nem helyes, de átérezhető), hogy mit miért tett, és mik a jelen motivációi. De ha mindenképpen fel akarnám őt oldozni, akkor felhozhatnám azt, hogy mivel a boszik egy személy/lélek helyett kreáltak két kislányt, ezért Mae akarata ellenére is a sötét oldali tulajdonságok megtestesítője lett, míg Osha a világos oldal szimbóluma, noha mindkettőből van egy kicsi a másikból (Yin-Yang). Így végő soron, egyik karakter sem tehet róla, hogy milyen jellembeli kártyákat osztott neki az Erő. 

 

Ahhoz képest, hogy Indara tanítványa, Torbin meglepően gyenge jellemű padawanra sikerült. Képtelen gátat szabni az érzelmeinek és vágyainak, ami végül végzetes sorsot hoz el a Brendokon élő boszik jelentős része, és később számos Jedi számára is. Illetve, Aniseya is könnyedén manipulálta az elméjét, a legegyszerűbb módon, ócska ígéretekkel. Ezzel a gyengeséggel jól rezonál az, hogy később inkább Barash-esküt tett, csak hogy ne kelljen vállalnia a tettei következményeit. Az öngyilkosság pedig ezen gyávasága megkoronázása. Minden esetre érdekes volt ilyen Jedit is megismerni. Bár láttunk már bukott (Dooku), és megbicsakló (Barriss) Jediket, Torbin a maga módján gazdagította ezen listát. Ugye azért, mert valaki Jedi, még nem lesz automatikusan erős jellem is.

 

Aniseya fekete varázslata nagyon hajazott Talzin teleportációjára, bár ő azért gyorsabban kivitelezte. Szerintem az anya szándékai teljesen őszinték voltak, ahogy Solnak is mondta. Csak szabadságot akart Oshának, ez már a 3. részből is lejött. Aniseya anya-gyermek páros élt meg kettejük kapcsolatában, nem valami szektás prófácia kifacsart beteljesedését. Az anyai ösztönei elnyomták a vallási fanatizmusát. De mivel Koril és a boszik jelentős többsége nem értett ezzel egyett, ezért el akarta teleportálni a lányt, mondjuk a Jedik hajójára, akik aztán útra kelnek vele a Galaxisban. Ezt értette félre nagyon súlyosan Sol, és szabott teljesen más medret az események folyásának. 

 

Kelnacca akciójeleneteit szinte pislogás nélkül néztem. Végre! Megkaptam a wookiee Jedimet harci üzemmódban! :D  Még ha a rossz oldalon is állt. Igaz, önibáján kívül. De akkor is menő volt, nekem nagyon kellett egy ilyen jelenetsor. :psycho:Sajnáltam, hogy nem kaptunk egy Qimir vs. Kelnacca párbajt az 5. részben (mondjuk ott párbajhiányra nem lehet kritikám), bár a wookiee testhelyzete alapján, talán nem is volt ott harc. Viszont, most kárpótoltak. Nekem eleve tetszik ez a tipikus wookiee vehemencia, és harci hév, amit jó volt végre Jedi-technikákkal ötvözve is látni (no offense Gungi - ő mégsem egy kifejlett wookiee Jedi, hanem egy gyerek padawan volt). Erős tudata lehetett Kelnaccának, ha egy csoportnyi boszi kellett hozzá, hogy megtörjék és irányítsák. Indara hatalmát és Erőben való jártasságát amúgy jól szimbolizálta azt, hogy egymaga átvette a gyeplőt egy maroknyi boszorkánytól. Az, hogy a boszik meghaltak, szerintem szimpla önvédelem volt. Indarát azért sem érzem hibásnak ebben, mert valószínűleg nem tudhatta, hogy halálos végkimenetelű lesz a kapcsolat megszakítása. Másrészt, a boszik törtek Kelnacca, rajta keresztül pedig Sol és Torbin életére, így a nő csupán a halálos veszélyben lévő társait védelmezte. Igazából, ez egy elég szövevényes ok-okozatni összefüggés. Bár Sol és Torbin nagyot hibáztak a Jedi oldalról, a boszorkányok harcvágya, provokációja és Koril általi befolyásoltsága erősebben nyomja annak a bizonyos mérlegnek a serpenyőjét, ha azt keressük, ki is volt a valódi "hibás" a Brendokon. Szerintem. :) 

 

Amúgy, így utólag nézve, a Sith érintettségére nem volt feltétlenül szükség, így ennek kimaradásával sem érzek gondot, ami ezt a részt illeti. Szájbarágás nélkül is érthető az, hogy Qimir valamikor, valahogy a 16 év során találkozott Mae-vel, akiben megérezte a sötét vágyakat, majd a bosszú eszközét felajánlva az oldalára csábította, mint akolitust. Így egy huszárvágással megoldódott annak a kérdése is, hogy miért tesztelgette 16 évig a lányt Qimir: nem tesztelgette. Valószínűleg az 1. epizód előtt nem sokkal találkoztak először. Ettől függetlenül, remélem, hogy az utolsó részből a Sith-ek kapcsán is helyére kerülnek azok a bizonyos kirakósok. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Azért az a tűz eredendően gyilkos szándékkal született, még ha aztán meg is gondolta magát.

 

Ott nem csak a könyvet akarta elégetni, mert Jedi szimbólum volt benne? Aztaán ugye aki tűzzel játszik...

 

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Szerintem több van köztük, legalábbis Aniseya részéről. Emiatt a jelenet miatt gondolom így:

 

Igazad lehet, ez a jelenet nem volt meg fejben, én csak egyszer láttam a részeket, aztán jeleneteket újra nézek, ha valami körük kialakul egy egy beszélgetés/vita.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Ott nem csak a könyvet akarta elégetni, mert Jedi szimbólum volt benne? Aztaán ugye aki tűzzel játszik...

Szerintem nem. Én azt a "megöllek" kijelentést nagyon is komolyan veszem. Pláne azzal a tekintettel, ahogy a tüzet nézi. Ő abban a pillanatban ki akarta nyírni a testvérét azért, mert egy végtelenül önző személy: ha Osha nem lehet vele, ne legyen senkivel sem. Szerintem ugyanaz játszódott le benne, mint Vader esetében, aki meg akarta ölni a terhes feleségét. A Sötét Oldal elboríatotta az agyát.

Csak aztán a tűz észhez térítette, ahogy Obi-Wan utasító hangja is magához térítette némileg Vadert. Valószínűleg Mae maga is megilyedt attól, hogy a tűz irányíthatatlanná vált. Mert ez nem csak azt jelentette már, hogy elveszti Oshát, hanem hirtelen rá, a lakhelyére, a jelenlegi élete és jövendőbeli hatalma központjára is veszélyt kezdett jelenteni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

mert egy végtelenül önző személy

Tekintve, hogy ők ketten egyek, nem lehet őket külön „személyként” értékelni, ők egy két testben. Az egyik a sötét a másik a világosabb megnyilvánulás felé halad és kölcsönösen a távolból is hatnak egymásra. A serpenyő két oldala. Egy szál, amit ha meghúzol a másik oldalon rövidebb lesz. Amikor az egyik bizonytalan lépéseket tesz a sötét oldal felé, akár akarva, akár akaratlan a másik távolodni fog tőle. Nem lehet őket külön értékelni, különválasztani a részben elhangzottak után. Egy „tudat” két testben. A sorsuk összefügg. Egyértelmű így, ha az egyik erősen ragaszkodik a törzs hagyományaihoz, akkor másik el fog távolodni és más utat, világosabb módokat keres. Osha nem kötelezte el magát sem a kovennek, aztán a Jedi rendnek sem (a kis csélcsap) és Mae sem az Idegennek, mert nem tudja, meg van pecsételve a sorsa. Osha is önző, megy a saját feje, érzései után szabadon? Hisz az ő leválása, távolodása okozza az egész kalamajkát, ami a boszi rendjük pusztulásához vezet. Lehet ez az az áldozat, amiről Mae beszélt? Sol egy mágnes, ami húzza Oshát, aki enged ennek, Mae húzná vissza és ebből a feszültségből lesz a törés. Mae feláldozza az énje egy részét a törzsért ezért sem tud az Idegené lenni már.  Osha nem áldozta fel eddig senkinek az énje egy részét sem.

Talán, ha Osha később marad a Jediknél, akkor az idegen is nagyobb sikerrel köthette volna magához Maet. S fordítva. Mae laza kapcsolata az Idegennel hatott Oshának a Jedikhez való viszonyára. Ahogy Mae levált az Idegenről Osha is válóban és az Idegen felé sodródik  Mindketten elbuktak és szerepet cserélnek. Jinjang külső megnyilvánulása. Anakinban ez a kettősség, a „húzd meg, ereszd meg” már egy testben fog testet ölteni, hogy éljek ezzel a képzavarral. :evil::angel::angel2:

 

@Ody Mandrell Bazilnak jobb a szaglása, hisz ezért viszik magukkal a Jedik. A szag a test megnyilvánulása, ami kettő, nem a léleké/tudaté, ami egy ;) Ebből is látszik, hogy egy Jedi más érzékszervekre hallgat, ami ilyen kivételes esetben hátrány. A legjobb hasonlat talán valami folyadék, ami két nagyon hasonló pohárba töltődik, a pohár nem teljesen egyforma, más az illatuk, amit a folyadék átvesz és más lesz az íze/lelke. Egy interjúban maga Amandla is így különböztette meg a két karaktert, hogy más az illatuk. :cool:

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Torbin mikor tett Barash fogadalmat? Mikor lett belőle mester? Nekem kicsit nem áll össze az idővonal vele kapcsolatban.

 

A brendoki események után még megszerezte a mester címet, majd csak utána ütött be annyira a PTSD, hogy csak utána ment mély meditációba? Ez így nagyon fura

Szerkesztve: - Yoda József
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

ahol a boszik ezen hatalmat megcsapolva újra-terraformálták a bolygót

Na, erre nem is gondoltam/gondoltunk. Természetes folyamatként fogtam fel, amit a bolygó különleges mivolta generált.

 

8 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Másrészt, a boszik törtek Kelnacca, rajta keresztül pedig Sol és Torbin életére, így a nő csupán a halálos veszélyben lévő társait védelmezte. Igazából, ez egy elég szövevényes ok-okozatni összefüggés. Bár Sol és Torbin nagyot hibáztak a Jedi oldalról, a boszorkányok harcvágya, provokációja és Koril általi befolyásoltsága erősebben nyomja annak a bizonyos mérlegnek a serpenyőjét, ha azt keressük, ki is volt a valódi "hibás" a Brendokon.

A tény, hogy Jedik törtek be az otthonukba, immár másodszor. Tehát innentől nézhetjük úgy is a történteket részükről, hogy önvédelem történt. 

 

8 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Ahhoz képest, hogy Indara tanítványa, Torbin meglepően gyenge jellemű padawanra sikerült. Képtelen gátat szabni az érzelmeinek és vágyainak, ami végül végzetes sorsot hoz el a Brendokon élő boszik jelentős része, és később számos Jedi számára is. Illetve, Aniseya is könnyedén manipulálta az elméjét, a legegyszerűbb módon, ócska ígéretekkel. Ezzel a gyengeséggel jól rezonál az, hogy később inkább Barash-esküt tett, csak hogy ne kelljen vállalnia a tettei következményeit. Az öngyilkosság pedig ezen gyávasága megkoronázása. Minden esetre érdekes volt ilyen Jedit is megismerni. Bár láttunk már bukott (Dooku), és megbicsakló (Barriss) Jediket, Torbin a maga módján gazdagította ezen listát. Ugye azért, mert valaki Jedi, még nem lesz automatikusan erős jellem is.

Torbin forrófejűsége volt itt az igazi galiba, és továbbra is azt mondom, Aniseyának kár volt még jobban megzavarni a tudatát és felerősíteni az elvágyódás érzését. Láttuk mi lett belőle.

 

5 órával ezelőtt, Szisz írta:

Bazilnak jobb a szaglása, hisz ezért viszik magukkal a Jedik. A szag a test megnyilvánulása, ami kettő, nem a léleké/tudaté, ami egy ;) 

Pont ezt írtam: "nem lehet az orránál fogva vezetni" ;) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

46 perccel korábban, Yoda József írta:

Torbin mikor tett Barash fogadalmat? Mikor lett belőle mester? Nekem kicsit nem áll össze az idővonal vele kapcsolatban.

 

A brendoki események után még megszerezte a mester címet, majd csak utána ütött be annyira a PTSD, hogy csak utána ment mély meditációba? Ez így nagyon fura

Nekem is vele kapcsolatban jött a legtöbb kérdés.

Oké, begőzöl, de miért is akar annyira visszamenni? Mintha ezen a helyen összezavarodnának a srácok bitjei, tiszta ideglelés, egyedül Indara tartja magát. Azért mert nő? :lol: Ez esetben értem miért nem élnek itt férfiak. A klíma nem tesz jót nekik. Aniseya úgy belemászik Torbin fejébe, hogy úgy fest retraumatizálja.

 

Miért kezdett Ani anya szublimálni? Mit akart? Sol azt hitte támad és reflexből szúrt? 

Olyan pillangóhatás indul el itt, hogy a 66-os parancsig tart.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Yoda József írta:

Torbin mikor tett Barash fogadalmat? Mikor lett belőle mester? Nekem kicsit nem áll össze az idővonal vele kapcsolatban.

 

A brendoki események után még megszerezte a mester címet, majd csak utána ütött be annyira a PTSD, hogy csak utána ment mély meditációba? Ez így nagyon fura

Az események után hat évvel tette a fogadalmat. Már ha hiszünk a Jedinek, aki szerint tíz éve nem beszélt senkivel. Kelnacca még később kattant be. Ki milyen erős pszichével rendelkezik.

 

Látszólag Sol és Indara teljesen megbékéltek az eseményekkel, csak Torbin és Kelnacca nem tudott túllépni. Ezt mondjuk nem csodálom, hisz őket szállták meg a boszorkányok ami azért nyomot hagy egy Jediben.

 

4 perccel korábban, Szisz írta:

Miért kezdett Ani anya szublimálni? Mit akart? Sol azt hitte támad és reflexből szúrt? 

Erre már írtak fentebb jó ötleteket. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Erre már írtak fentebb jó ötleteket. :) 

Akkor csak azt tudom erre is mondani, hogy Sol is megkattant ezen a helyen, azért ennyire érzelemvezérelt. Őt az tartja mégis egyben később, hogy ott van Osha és érte regenerálja magát. Akkor billen ki újra, amikor Qimirrel harcol. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem Sol forrófejűsége a jellemének része. Nem kattant meg itt semmitől és senkitől. :) Traumát elszenvedett ugyan, de mint mondta korábban már megbékélt a történtekkel. Ezt kavarta fel Mae feltűnése.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Leslye, egy az epizód kapcsán készített interjúban elárulta mi volt a koncepció a Brendokkal. Az jelenlévő konvergencia a Jediket is odacsalta csak úgy, mint a boszorkányokat, akik azért telepedtek le ott mert az erejüket felerősítette a hely sajátossága. A lakhelyük valóban egy bánya volt régebben, amit a The Thing című filmhez hasonlított. Magyarán találtak ott valamit a bányászok, aztán mind eltűntek. Később érkeztek meg a boszorkányok akik elfoglalták a helyet. Ez magyarázza miért ájtatoskodnak fekete szemmel a baljóslatú lyuk mellett a boszorkányok.

 

"Once we broke episode three and seven we decided that Brendok had to be a location of a vergence for a couple different reasons. One for the motivation of the Jedi, in terms of their mission and why they’re on Brendok in the first place. We also felt it was very important the witches had found that planet, because their power alone would not match an outside threat. They would need to have the augmentation or the amplification of a vergence. We did not want the witches to just automatically be as powerful as Jedi.

The witches needed to feel like a nomadic community that had finally found a place that would not only give them shelter and protection, but would also grant them more and more power and control over their ability.

My backstory to the witches of Brendok and where they are is that Torbin mentions it’s an old mining company. So I sort of imagine that it’s a little bit like John Carpenter’s The Thing, right? There are all these miners there, they were drilling, they found something, and then everybody was gone. And the next thing you know, 50, 60, a hundred years later, this coven moves in. A couple years after that, the Jedi start to move there. It’s almost like a magnet that’s pulling these characters toward it."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem Sol forrófejűsége a jellemének része. Nem kattant meg itt semmitől és senkitől. :) Traumát elszenvedett ugyan, de mint mondta korábban már megbékélt a történtekkel. Ezt kavarta fel Mae feltűnése.

Nem tudja a saját érzéseit megkülönböztetni Osháétól és a két lányt sem egymástól. Nem érzi mi a szándéka Ani anyának. Mintha vak lenne. Nekem elég zavartnak tűnik a csávó. Lehet Torbin is azért sietne vissza, mert ott nincsenek ezek a fura kibillentő hatások. Lehet túlzás, nekem elég kaotikus a viselkedésük, leszámítva Indarát.

Szerkesztve: - Szisz
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, Szisz írta:

és a két lányt sem egymástól.

Az Erőben a két lány egyforma. Egyik Erő-érzékeny lény se fogja megkülönböztetni őket ez alapján. Ezért jött jól Bazil. De erről is írtunk fentebb. :) 

 

 

Más. Indara megölte a boszorkányokat, habár nem akarattal. Ő csak ki akarta űzni Kelnaccából a tudatukat. Korill túlélte a mészárlást. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

20 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Leslye, egy az epizód kapcsán készített interjúban elárulta mi volt a koncepció a Brendokkal. Az jelenlévő konvergencia a Jediket is odacsalta csak úgy, mint a boszorkányokat, akik azért telepedtek le ott mert az erejüket felerősítette a hely sajátossága. A lakhelyük valóban egy bánya volt régebben, amit a The Thing című filmhez hasonlított. Magyarán találtak ott valamit a bányászok, aztán mind eltűntek. Később érkeztek meg a boszorkányok akik elfoglalták a helyet. Ez magyarázza miért ájtatoskodnak fekete szemmel a baljóslatú lyuk mellett a boszorkányok.

 

"Once we broke episode three and seven we decided that Brendok had to be a location of a vergence for a couple different reasons. One for the motivation of the Jedi, in terms of their mission and why they’re on Brendok in the first place. We also felt it was very important the witches had found that planet, because their power alone would not match an outside threat. They would need to have the augmentation or the amplification of a vergence. We did not want the witches to just automatically be as powerful as Jedi.

The witches needed to feel like a nomadic community that had finally found a place that would not only give them shelter and protection, but would also grant them more and more power and control over their ability.

My backstory to the witches of Brendok and where they are is that Torbin mentions it’s an old mining company. So I sort of imagine that it’s a little bit like John Carpenter’s The Thing, right? There are all these miners there, they were drilling, they found something, and then everybody was gone. And the next thing you know, 50, 60, a hundred years later, this coven moves in. A couple years after that, the Jedi start to move there. It’s almost like a magnet that’s pulling these characters toward it."

 

Ezzel kapcsolatban @Rixon véleményével értek egyet, király lenne, ha ezek az infók az epizódból is kiderülnének.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

56 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Célzásokból kiderül a nagy része. Az SW sose volt szájbarágós. 

Ráadásul a fontos része. Azt, hogy a boszik betelepültek, a lakhelyük egy bánya és a Jedik a konvergencia miatt érkeztek, konkrétan kimondják a sorozatban (ráadásul a barlnagok is alátámasztják a bánya mivoltot). Azt, hogy az erejüket befolyásolja a konvergencia, a harmadik részből ki lehet következtetni, ahol jól láthatóan egy csillagászati jelenség okozta Erőakármi segít nekik abban a bizonyos felemelkedésben. Plusz az ebben a részben elhangzottak, miszerint az konvergencia egy egész bolygót képes befolyásolni, szintén azt jelzi, hogy a brendokiakra hatással lehet. A bánya háttértörténete meg nem fontos, az tipikusan olyan infó, amit egy képes enciklopédiába kell elmesélni.

 

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Na, erre nem is gondoltam/gondoltunk. Természetes folyamatként fogtam fel, amit a bolygó különleges mivolta generált.

Bennem valóban fel sem ötlött, és szerintrem egyáltalán nem is igaz ez. A bolygót az Erő konvergencia terraformálta, és ehhez semmi közük a bosziknak, még a környéken sem jártak, amikor ez megtörtént. Természetes jelenség, ami odavonzotta a boszikat, épp úgy, ahogy a Jediket, és Aniseya csak arra használta a konvergenciát, hogy legyártsák Oshát és Mae-t.

Lényegében az egész Brendok azt mutatja be, hogy hogyan jött létre az élet a Galaxisban (és azon túl?) az Erő által.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A részben van egy érdekes megjegyzés is Indara részéről: az éjnővérek nem nevelnek és képeznek gyerekeket. He? Hisz láttuk, hogy Ventress-t gyerekként vitték el a Dathomirról és azt is tudjuk, hogy Merrin még gyerekként vett részt abban a csatában, amiben Grievous kiirtotta az éjnővéreket. Mondjuk ez magyarázat lehet arra, amit a harmadik résznél fejtegettem, hogy az éjnővéreket miért nem ellenőrzik a Jedik, ugyanakkor egyértelműen nevelnek gyerekeket, legalábbis a PT időszakában. Lehet, hogy a Jedik elől ezt eltitkolják, hogy azok ne avatkozzanak közbe azon az alapon, mint amin itt is tették? :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

https://nerdist.com/article/the-acolyte-showrunner-leslye-headland-interview/

 

Nerdist: This one’s for me. I’ve been waiting many years for Darth Plagueis to show up. Do you know how the whole story of the galaxy far, far away, from The Acolyte to him training Palpatine, connects?

 

Headland: Yes, I do. If I continue to get to tell this story, I know how I would like that to play out. And I would say I think it’s pretty complicated and messy.

 

:shocked:

  • Nagyon tetszik 1
  • Meglepő 1
  • Tetszik 2
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Lehet, hogy a Jedik elől ezt eltitkolják, hogy azok ne avatkozzanak közbe 

 

Mondjuk akármit is állítanak az Éjnővérek, a Jediknek lehetne annyi józan paraszti esze, hogy ha nem nevelnek gyerekeket akkor miért nem halnak/ haltak már ki?

Szerkesztve: - Darth Cupsy
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Yoda József írta:

https://nerdist.com/article/the-acolyte-showrunner-leslye-headland-interview/

 

Nerdist: This one’s for me. I’ve been waiting many years for Darth Plagueis to show up. Do you know how the whole story of the galaxy far, far away, from The Acolyte to him training Palpatine, connects?

 

Headland: Yes, I do. If I continue to get to tell this story, I know how I would like that to play out. And I would say I think it’s pretty complicated and messy.

 

:shocked:

Akkor itt a lényeg. Túl bonyolult neki.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

16 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Mondjuk akármit is állítanak az Éjnővérek, a Jediknek lehetne annyi józan paraszti esze, hogy ha nem nevelnek gyerekeket akkor miért nem halnak/ haltak már ki?

Mivel az éjnővérek nem egy faj, hanem egy vallási csoport, erre lehet magyarázat az, hogy csak felnőtteket, mondjuk a 18. életévüket betöltött nőket vesznek be a szektájukba. Papíron, a Jedik tudta szerint.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az Akolitus 7. rész

 

Egy újabb rész a múltba, amely elmesélte a brendoki eseményeket ezúttal a Jedik szemszögéből Más világításba helyezte a dolgokat, de még mindig nincs magyarázat mindenre. Mintha még egy harmadik aspektus is hiányozna…

 Sot mintha az Erő vezetné Oshához, hasonlóan, mint Qui-gont Anakinhoz. Sol ösztönösen megérzi az Erő akaratát, azt, hogy Oshának a Jedik között a helye. És a lány is el akar menni. Sol egy idő után sodródik az eseményekkel, megint csak az Erőre és annak áramlására bízza magát. A Jedi Tanács már itt is túl merev. Persze kérdéses, hogy a Tanács megváltoztatta volna-e a döntését, ha tudja, hogy a lányok a konvergencia részei. Szép magyarázatot kapott maga a konvergencia is. Torbin végre láthattuk fiatalként, őt sokkal inkább vezették a vágyai. A végkifejlet nagyon tragikus lett. Sol nem is akarta bántani Aniseyát. Szerintem Koril keze benne lehet ebben. Úgy érzem, Koril viselkedésére még nincs teljes magyarázat. A végső harc jó volt, most már tudjuk, hogy haltak meg a boszorkányok fénykard vágta seb nélkül. A végén Solt hatalmába keríti az elkeseredettség, de végül Osha sorsa miatt úgy dönt, nem néz szembe a Tanáccsal.

Jó párban nézni ezt az epizódot a harmadikkal, igazán mély nyomot hagy az emberben.

Végre kaptunk utalást a Köztársaság Fénykora regényekre is, méghozzá a Jedik fényében történekre.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.